výpadek fóra včera způsobil ztrátu dat; nahrazuju původní souhrnCelou tému jsem přečetl, aktualizoval jsem základní údaje, opravil aneb odstranil neplatné odkazy. A nyní doplním ještě několik informací.
Populace Dánska mírně vzrostla za uplynulou dekádu na 5,8 mil. (+3%) V hlavním městě s okolím žije podstatná část obyvatelstva a to přibližně 36% populace. Urbanizace již dnes činí 88% a průměrný věk je kolem 42 let. Koncem roku 2030 existuje predikce, která hovoří o tom, že tady bude žít 6 mil. obyvatel a urbanizace dosáhne 90%, přičemž průměrný věk bude stejný jako dnes.
Tady jsem psal o publikaci silnic z r. 2013:
viewtopic.php?p=127619#p127619 , kde jsem podstatné informace přepsal. Ten rozsah dálnic zásadně nepokračuje, ale Dánsko dbá na kvalitní údržbu mostů i silnic, sleduje intenzity provozu a celou síť modernizuje a dle posouzení umí rozšířit. Největším projektem je nepochybně spojení s Německem: Fehmarnbelt Tunel: Dánsko - Německo, 18 km:
viewtopic.php?p=182562#p182562 . Na Faerských ostrovech:
viewtopic.php?p=178422#p178422 se staví, jak je i vidět v předchozím příspěvku. Nové silnice, tunely a opravdu architektonicky zajímavá řešení.
Tady je stav silniční sítě, publikace 2020:
https://www.vejdirektoratet.dk/api/drup ... 20_web.pdf . Je tam mnoho čtení a ani jazyková bariéra by neměla způsobit větší obtíže pro pochopení toho, co se tam uvádí.
Dálniční síť tedy měřila 1604 km.
Příloha:
DK1.JPG [ 13.17 KiB | Zobrazeno 580 krát ]
Příloha:
Poznámka: výše uvedený obrázek je legenda:
zelená - dálnice
přerušovaná zelená - most Oresund (Kodaň - Malmö)
červená - rychlostní silnice
šedá - hlavní státní silnice
DK2.JPG [ 54.78 KiB | Zobrazeno 580 krát ]
Hospodářská situace:
*HDP bylo v roce 2019 v úrovni 348 mld. USD
*nezaměstnanost byla v 10/2020 v úrovni 4,6% (mladí lidé 12,3%)
*vládní dluh byl v roce 2010 na hodnotě 33,2% HDP (2011 - 46%, 2015 - 40%)
Těsná politická většina schválila rozpočet pro rok 2021, který rozšířil výdaje na boj s ekonomickými dopady v souvislosti s pandemii COVID-19 a zároveň umožňuje podpořit eko- opatření pro boj se změnami klimatu, s lepší odolností ekonomiky a úrovně života. Deficit státního rozpočtu tak bude v roce 2021 představovat 0,5% HDP. Dánsko se těší vysokému ratingu (AAA) s prakticky 0% úrokovou sazbou, takže vláda má dnes nejvýhodnější možnosti jak stimulovat ekonomiku. Ještě v roce 2019 byl přebytek rozpočtu 3,8% HDP.