Právě je 12.11.2019 19:30:16




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 105 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
 Telematika D0 
Autor Zpráva
 

Příspěvky: 248
Příspěvek Re: Telematika R1
Na nápravě překladu se pracuje ;)
Jinak v "normálním" stavu je display černý a zeleně svítí pravé tlačítko, po jeho stisku začně hláska volat. Když nemá hláska spojení s ústřednou, nahodí tuhle hlášku...


14.6.2010 14:11:00
Profil
Autor

Příspěvky: 4534
Příspěvek Re: Telematika R1
Toxy píše:
Na nápravě překladu se pracuje ;)


To vypadá, že máš k té SOS nějak blízko, je tak? :) Kéž by se spousta chyb dala vyřešit takhle přes fóra ... :)


14.6.2010 14:33:22
Profil
 

Příspěvky: 248
Příspěvek Re: Telematika R1
Poměrně hodně blízko ;) A sleduju že fórum čtou i "odpovědnější" lidé. Když jsem se s tim obrátil na dotyčného "překladatele", tak něco mumlal o tom že to kněmu spadlo i oficiálnější cestou ŘSD -> šéf -> ... , shodou okolností ve stejný den, kdy se tu ta fotka objevila :)


14.6.2010 14:42:52
Profil
Autor

Příspěvky: 4534
Příspěvek Re: Telematika R1
Aha, tak že by to měl na svědomí můj nedělní e-mail zaslaný na ŘSD? :D Občas se mi nechce věřit jak některé věci mohou jít i rychle...

Teď ještě aby se povedlo na ty tři měsíce otevřít 513ku pro veřejnost, alespoň o víkendech natrvalo. To by teprv bylo PR pro okruh...

JInak k těm hláskám, překvapilo mě na ní, že je tam už poměrně dost sloupaný ten bílý reflexní pás a že na něm není kilometráž, to se bude dolepovat?


14.6.2010 14:47:38
Profil
 

Příspěvky: 248
Příspěvek Re: Telematika R1
No na takovouhle drobnost ten mail možná platí, na něco podstatnějšího asi ne :)
Občas se stane že polepy dorazí až poté, co musí hlásky z výroby na stavbu. Kilometráž se pak dolepí dodatečně, to je už drobnost. Poškozený reflexní pás je čirý vandalizmus, po stavbě se pohybují různá individua...


14.6.2010 17:19:00
Profil
 

Příspěvky: 2412
Příspěvek Re: Telematika R1
Ono vůbec - na hlásku napsat, co mám volat z mobilu mi přijde jako totální "hovadina". A mimochodem, jak může být hláska "odpojena"? Pročpak tam teda potom je?


15.6.2010 10:13:11
Profil
Autor

Příspěvky: 4534
Příspěvek Re: Telematika R1
Toxy píše:
... Kilometráž se pak dolepí dodatečně, to je už drobnost. Poškozený reflexní pás je čirý vandalizmus, po stavbě se pohybují různá individua...

Díky za odpovědi, odpovídají tomu co mi přišlo v obou případech logické ;)

MPMP píše:
Ono vůbec - na hlásku napsat, co mám volat z mobilu mi přijde jako totální "hovadina". A mimochodem, jak může být hláska "odpojena"? Pročpak tam teda potom je?


Tohle jsme řešili o pár příspěvků výše, je to stavba, hláska není napojená na centrálu, pochopitelně. V případě, že je napojená tak
Toxy píše:
v "normálním" stavu je display černý a zeleně svítí pravé tlačítko, po jeho stisku začně hláska volat. Když nemá hláska spojení s ústřednou, nahodí tuhle hlášku...
Už je jasno? A to telefonní číslo nemusí být zas taková samozřejmost...


15.6.2010 10:14:49
Profil
 

Příspěvky: 2412
Příspěvek Re: Telematika R1
mapman píše:
MPMP píše:
Ono vůbec - na hlásku napsat, co mám volat z mobilu mi přijde jako totální "hovadina". A mimochodem, jak může být hláska "odpojena"? Pročpak tam teda potom je?
Tohle jsme řešili o pár příspěvků výše, je to stavba, hláska není napojená na centrálu, pochopitelně. V případě, že je napojená tak
Pokud je to stavba, tak hláska nemusí fungovat vůbec a pokud bude za normálního provozu nefunkční, stačí na to červené světlo s vysvětlivkami na pevném "návodu k obsluze" třeba v 50 jazycích. Nechápu k čemu je dobrý takovýhle displej, kromě toho, že výrobce může vyfakturovat víc peněz, nebo je ještě nejaký další důvod?


15.6.2010 10:36:33
Profil
 

Příspěvky: 4027
Příspěvek Re: Telematika R1
No mě by spíš zajímalo, jaká je frekvence volání z hlásek vs. volání na 112 z mobilů .. pomalu by se asi tyhle sloupky jako přežitek dávný minulosti komunikace mohly vypustit z normy a bylo by to celý zas o krapet levnější.


15.6.2010 11:16:23
Profil
 

Příspěvky: 159
Příspěvek Re: Telematika R1
navíc podle mobilu člověka lokalizujete +/- 10 m a podle hlásky +/- 500 m


15.6.2010 11:41:13
Profil
 

Příspěvky: 1539
Bydliště: D1, 2,78 km
Příspěvek Re: Telematika R1
Jan Petzold píše:
navíc podle mobilu člověka lokalizujete +/- 10 m ...

Opravdu? Ty mobily budou snad za chvíli přesnější než GPSky :-)

_________________
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.


Naposledy upravil adamos dne 15.6.2010 13:00:08, celkově upraveno 1



15.6.2010 11:54:45
Profil
 

Příspěvky: 248
Příspěvek Re: Telematika R1
MPMP píše:
...Nechápu k čemu je dobrý takovýhle displej, kromě toho, že výrobce může vyfakturovat víc peněz, nebo je ještě nejaký další důvod?...

Display je hlavně pro neverbální komunikaci. Když k hlásce přijde cizinec, tak se dost pravděpodobně s policajtem nedomluví. Policajt (nebo někdo jiný na druhém konci - záleží kam hláska volá) jen spustí obrázkovou komunikci a človíčkovi u hlásky se postupně zobrazí několik dotazů v několika jazycích - Nehoda? Potřebujete odtah? Policii? Záchranku? atd.... a člověk odpovídá ANO/NE tlačítky pod displayem. Policistovi/operátorovi se pak zobrazí odpovědi.

Jan Petzold píše:
navíc podle mobilu člověka lokalizujete +/- 10 m a podle hlásky +/- 500 m

Policista/operátor vidí na vizualizaci ze které hlásky je voláno a ví přesně kde ta hláska je.

jonáš píše:
No mě by spíš zajímalo, jaká je frekvence volání z hlásek vs. volání na 112 z mobilů .. pomalu by se asi tyhle sloupky jako přežitek dávný minulosti komunikace mohly vypustit z normy a bylo by to celý zas o krapet levnější.

Frekvenci nepovim, nesleduju to. Nicméně pořád nemáte zaručeno, že když budete potřebovat pomoc, tak budete mít u sebe mobil shopný se někam dovolat. Hláska je navíc komunikačním bodem pro další prvky dálniční telematiky (kamery, meteostanice, sčítače dopravy atd...


15.6.2010 12:58:37
Profil
 

Příspěvky: 2412
Příspěvek Re: Telematika R1
Toxy píše:
Display je hlavně pro neverbální komunikaci. ...

Díky za vysvětlení. Nikdy jsem to nepotřeboval, takže takováhle funkčnost mne nenapadla.
Zase jsem se něco dozvěděl. ;)


15.6.2010 13:03:07
Profil
Autor

Příspěvky: 4534
Příspěvek Re: Telematika R1
Vy furt strasne spolehate na ty mobily, ale ne kazdy je ma a navic ne kazdy zahranicni uzivatel okruhu musi mit roaming (a treba ta 112 funguje tak jako tak i bez nej) a ne kazdy musi mit v aute nabity telefon. Ale hlavne, neni potreba taky vzdy hlasit vsechno na 112, SOS hlaska spoji uzivatele primo s prislusnym SSUD (na nem je vetsinou i sluzebna policie) a informace o nejake prekazce jde primo tam kam ma... Pro nekoho je to prezitek, pro nekoho zbytecna vec, pro nekoho zase prinos, holt je to vec gusta, ja jsem za ne rad.


15.6.2010 13:05:56
Profil
 

Příspěvky: 4027
Příspěvek Re: Telematika R1
Toxy píše:
Nicméně pořád nemáte zaručeno, že když budete potřebovat pomoc, tak budete mít u sebe mobil shopný se někam dovolat. Hláska je navíc komunikačním bodem pro další prvky dálniční telematiky (kamery, meteostanice, sčítače dopravy atd...


Hlavně nemam zaručeno, že se k tý hlásce po nehodě vůbec dokážu ten kilometr doplazit. A na jedničkách kde je mnohdy vyšší riziko nehody než na dálnici je nemam k dispozici vůbec .. přijde mi to prostě hodně poplatný době, kdy byly telefony jen drátový. Asi stejně, jako dostal kdysi Telecom za monopol povinnost postavit budku na každý vesnici, a do pěti let měl mobil každej .. spousta investic a dneska to jen očurávaj psi.


15.6.2010 13:27:50
Profil
 

Příspěvky: 3368
Příspěvek Re: Telematika R1
myslím, že třeba při známé hromadné dopravní nehodě na Vysočině spadly okolní BTSky kvůli přetížení, informace sice odešla - z těch prvních hovorů - ale pak už byl mobil k ničemu.
stejně jako PČR při nedávném testu platebních terminálů v Passatech uvedla, že jsou na D1 údolí, kde se nedokáží spojit s poskytovatelem.
patrně si ta auta budou vodit na kopec ;)

_________________
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit


15.6.2010 14:57:51
Profil Zobrazit autorovy stránky
 

Příspěvky: 23
Příspěvek Re: Telematika R1
Jan Petzold píše:
navíc podle mobilu člověka lokalizujete +/- 10 m a podle hlásky +/- 500 m


Na +/- 10m to nejde. Ve centru města, kde je hustá síť BTS to mohou být desítky až stovky metrů. V nezastavěné oblasti, kde je hustota sítě nízká, to jsou kilometry. Pokud mobil vidí pouze jednu buňku tak to může být i 20 km. Bylo by možné to ještě zpřesnit použitím perametru ze signalizace mezi BTS a mobilem Timing Advance, který určuje zpoždění přenosu(=vzdálenost) mezi BTS a mobilem. I tak to, ale bude přesnost cca 500m. Navíc je problém v tom, že se to nedá použít on-line.


15.6.2010 15:47:19
Profil
Online
 

Příspěvky: 1439
Bydliště: SV Čechy
Příspěvek Re: Telematika R1
Pokud máte možnost využívat nějaký dobrý datový tarif, tak se o přesnosti lokalizace pomocí signálu můžete přesvědčit třeba v takových mobilních Google mapách.

A nic extra to tedy obvykle není.

_________________
wazer.cz
Pište česky, prosím!


15.6.2010 15:56:14
Profil
 

Příspěvky: 41
Příspěvek Re: Telematika R1
http://zpravy.idnes.cz/chytra-cedule-na ... -zpravy_ab

Pominu-li nekolik zavadejicich informaci v tom clanku o nekolika vetach, tak mne zaujaly ty kamery. Opravdu ten knoflik v leve horni casti kazde znacky je kamera, ktera dokaze vyfotit prukazny snimek a treba i v noci?? To se mi nejak nezda...


26.8.2010 7:08:41
Profil
Online
Autor

Příspěvky: 9264
Bydliště: na levém břehu Dunaje
Příspěvek Re: Telematika R1
Větší blbost jsem nečetl :crazy: Rozhodně tomu nevěřím :lol:

_________________
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)


26.8.2010 8:44:11
Profil
 

Příspěvky: 3368
Příspěvek Re: Telematika R1
bavíme-li se o radarech, tak ty jsou na sloupy mýtných bran nebo návěsti umísťovány již dnes, akorát v trochu jiné podobě
zkusím to někdy někdy vyfotit, známy je ten za Rudnou na D5 směr Pha

_________________
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit


26.8.2010 9:21:58
Profil Zobrazit autorovy stránky
 

Příspěvky: 248
Příspěvek Re: Telematika R1
No ten článek je dobrá ptákovina :lol:
Smyčky sčítačů dopravy jsou tak na měření dopravního proudu pro účely LŘD a ten plastovej čudl na značkách je evidentně čidlo intenzity osvětlení 8-)
Teda ne že by nebylo možné ASDčkem měřit rychlost a připojenou kamerou brát důkazy stačí jen chtít.... a zaplatit 8-)


26.8.2010 10:03:26
Profil
 

Příspěvky: 483
Příspěvek Re: Telematika R1
Ted jsem narazil na http://traffico.octotelematics.it/index_de.html . Treba se jednou dockame, a takovehle info budem mit na PO taky (a nekdy snad i v cele CR).


28.8.2010 18:09:00
Profil
Autor

Příspěvky: 536
Příspěvek Re: Telematika R1
Geo píše:
Ted jsem narazil na http://traffico.octotelematics.it/index_de.html . Treba se jednou dockame, a takovehle info budem mit na PO taky (a nekdy snad i v cele CR).

Tohle určitě nějakým způsobem využivá Google pro Google Maps API, resp. pro tzv. Traffic Overlays, funguje to samozřejmě v USA, v Evropě pak jenom ve Velké Británii a právě Itálii, co jsem tak vypozoroval.


29.8.2010 16:42:12
Profil Zobrazit autorovy stránky
 

Příspěvky: 483
Příspěvek Re: Telematika R1
Me teda zaujalo hlavne to schematicke znazorneni, ktere mi prijde o trochu lepsi nez mapa. Ale kouknul jsem i na ty Mapy. A je tam i Francie, a nvic i Moskava a Petrohrad. Tak treba pribude i Praha :). Treba i jen na dopravniinfo.cz


29.8.2010 20:53:09
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 105 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další




Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Český překlad – phpBB.cz