EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
martini
VIP
Příspěvky: 3635
Registrován: 22.3.2009 10:53:57
Bydliště: Kladno

EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od martini »

Trochu mě udivuje, že zde vůbec neprobíhá diskuse na téma novelizovaného z. o EIA (100/2001 Sb.) ve znění z. 39/2015 Sb. s účinností od 1.4.2015. Diskuse tedy alespoň neprobíhá v obecné rovině a vlákna bohužel teď poslední dobou nestíhám ani číst, natož do nich přispívat, doufám, že se to zase trochu zlepší už brzy...

V souvislosti s dnešním článkem v E15: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=206&t=5015, je výjimečně popsán skutkový stav tak jak je. Otázka, jestli zde všichni vnímáte, že mnoho povolovacích procesů nám teď fakticky stojí na základě toho, že se musí opětovně posuzovat, zda změny staveb, potažmo změny v území nejsou takového charakteru, aby projekt v důsledku nich měl významný negativní vliv na ŽP a veřejné zdraví. Bohužel z centrály MŽP zatím nevylezlo jediné pozitivní ověřovací resp. verifikační stanovisko (pár těch vydaných nověji, již dle z. 100/2001 Sb. jich potvrdila regionální pracoviště MŽP).

Může to být opravdu nemilé zdržení pro čerpání OPD2 :-(
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Martin z Ostravy
Autor
Příspěvky: 6839
Registrován: 14.3.2009 10:27:45
Bydliště: Ostrava a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Moment, mi to pořád není jasné.
Vezmu si za příklad R35: proběhlo posuzovací řízení podle v té době platného zákona? Proběhlo;
Vyšlo kladně? Vyšlo; Je stanovená na základě tohoto řízení trasa? Je.; Má stavba podle zákona platného v době rozhodování platné územní rozhodnutí? Má.
Tak kde je sakra problém, a co je to za nesmysl, zase něco znova posuzovat.
Jsem jediný komu to připadá jako absolutní nesmysl a porušení právní jistoty?
R48 -> D48 se podařilo!
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od Diaľničiar »

Taky jsem se nad tím pozastavil. Hledal jsem i téma, kam bych ten článek vložil. Proto jen stavby ve výhledu. A ani jsem nepostřehl debaty tady k tomuto, že takové něco opravdu hrozí. :roll:
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Sudr
Příspěvky: 686
Registrován: 22.5.2013 11:01:28

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od Sudr »

Martin z Ostravy: Tak územního rozhodnutí se ta verifikace taky nijak nedotkne.... nicméně EIA se bude dokládat i do stavebního řízení (coby "navazujícího řízení") a to již probíhá za aktuální právní úpravy a je do něj nutné doložit novou EIA (případně verifikovanou EIA).... takže z hlediska práva je to v pořádku, nejedná se ani o žádnou retroaktivitu či zásah do již nabytých práv... (nijak nerozporuju, že z ekonomického a praktického hlediska je to blbina, zejména za situace, kdy je třeba urychlit přípravu staveb, byť nejsem z těch, kteří by chtěli upírat komukoliv právo na legitimní zapojení a námitky v rámci povolovacích procesů, tak mám dojem, že to řeší problém, který není (není problém s tím, že ti, kteří chtějí nyní uplatnit námitky v řízeních by to proto neměli prostor), přesněji to řeší problém, který je umělý (řízení ze strany Komise EU).
Kuba
Příspěvky: 1400
Registrován: 13.5.2009 17:41:16

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od Kuba »

Stejný dotaz k tomu článku jsem měl včera v jiném vlákně. Bohužel jsem se domníval, že zrovna od tebe - martini - získám vysvětlení od zdroje, nikoli další dotazy a pochybnosti.
Už jsem zde na to poukazoval na jaře. Prostě naše zbabělá vláda místo vedení sporu s Evropskou komisí tiše na jaře přijala novelu EIA, která podle mě nebyla vůbec potřeba. Nikdo z ministrů na žádné problémy nepoukazoval. A hned potom píše Petr Dolínek, že se ověřuje EIA na SOKP 511 a tím se dále zdržuje územní řízení.
Nyní pan Ťok suše konstatuje, že se při přípravě letošní novely zákona o EIA na skupinu staveb se starou EIA pozapomnělo.
Možná je to paranoia, ale mám pocit, že některé velké země EU se snaží bránit ekonomickému rozvoji ČR ze strachu ze zvýšení konkurence na trhu. Nechápu ale, proč MŽP to formálně nepotvrdí, ministr Brabec je ze stejné partaje. Ze začátku jsem ho považoval za rozumného, teď už si to tolik nemyslím.
Naposledy upravil(a) Kuba dne 13.10.2015 16:23:25, celkem upraveno 1 x.
balik
Příspěvky: 125
Registrován: 15.3.2009 22:01:43

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od balik »

V kostce řečeno, MŽP a MMR (+ MD a MPO, ač neradi) v r. 2014 "jako" hasili požár hrozícího zastavení dotací (ale stejnou pohnutkou se téměř souběžně odůvodňovaly i další "urychlené" legislativní změny - veř. zakázky a služební zákon; mimochodem tou dobou stále ještě ČR neúspěšně jednala o schválení národních operačních programů pro RO 2014-2020 - dohoda s komisí nakonec podepsána až 2015; takže v Bruselu pod tlakem objektivně asi i byli).
Sněmovní tisk 299
První čtení 25.9.2014
Druhé čtení 4.12.2014
Třetí čtení 12.12.2014
Za všechny tlačil Brabec (musel; Jourová od listopadu přešla do EK, Prachař už měl tou dobou jiné starosti a 12.11. odstupuje, teprve v prosinci přichází nový Ťok) s poukazem na dočasnost (změnám není konec, neb tato fujfuj novela je řešením jen pro 2015, souběžně už se u něj pracuje na velké novele "komplexního povolovacího řízení") a ujišťováním, že spolu s dopravou jsou připraveni u velkých staveb rychle směřovat k verifikacím starších EIA. Poslanci (Zahradník, Stanjura, Novotný, Kučera, Urban, Pěnčíková, Laudát) už od počátku (IX.2014) opakovaně upozorňovali na megaproblém (netýká se jen dopravních staveb) a argumentaci "papežštější než papež" (požadavky EK ve skutečnosti nejdou tak daleko, jako novela?).
Ještě po nabytí účinnosti (1.4.2015) Ťok s Brabcem demonstrovali dojemnou shodu, že TO ZAŘÍDÍ (ANO, vše od MMR přes MŽP až po MD v gesci Burešových odborníků, kteří se střídají jak na karuselu; jakkoliv své si slíznul i minulý Podivínský - předchozí MŽP za KDU, na něj hodili servilitu před EK), do července měly být hotovy verifikace 23 dopravních staveb...
Není sice pravda, že by MD na problémy neupozorňoval, nicméně současná Ťokova mediální vlnka, v níž se tváří, jakoby teprve ON burcoval a zachraňoval, je trochu mimo...
No a další novela EIA, resp. komplexní povolovací řízení taky v nedohlednu?
ML90
Příspěvky: 1571
Registrován: 18.5.2014 20:29:57
Bydliště: Království Haličské a Vladimiřské

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od ML90 »

Ten problém spočívá v něčem úplně jiném a bohužel to není první takový případ, další je třeba zákon o státní službě. O tom, že naše pravidla týkající se EIA jsou v rozporu s evropskou legislativou se vědělo dlouhodobě a nikdo s tím nic nedělal. Až teprve když nám Evropská komise pohrozila sankcemi a zmražením fondů, tak se to rozhýbalo. Všechny tyhle problémy jsme mohli mít vyřešené před deseti lety, tohle je čistě náš problém a liknavost s EU to nijak nesouvisí.

Btw. Na Ukrajině se teď jako jedna z velkých reforem řeší právě ta státní služba a když jsem se v Kyjevě bavil s místními aktivisty, že u nás platí teprve od letoška tak se tomu dost divili, protože to považovali za naprostou samozřejmost. Všechny tyhle věci jsou především součástí bordelu u nás a nijak s EU nesouvisí.

Kuba: Pokud by platila tahle konspirační teorie, tak by se logicky snažili bojovat proti mnohem větším trhům jako je Polsko, jakto že tam tyhle problémy nemají?
Dr.Fe1
Příspěvky: 1886
Registrován: 6.8.2010 22:09:08

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Nejsem právník, nemám přehled o těchhle šílenostech a tak se děsím, kolik takových kostlivců ze skříně ještě vypadne. Nepříjemné překvapení pro mě byla už tvorba ZÚR, která zastavila např. pražský okruh o dalších pár let. Teď zase tohle.
Tragédie také spočívá v tom, že se u nás bere všechno doslovně, jsme papežštější než papež a každý se bojí o čemkoliv rozhodnout, aby pak nebyl obviněn z nezákonnosti. Takže "pro jistotu" uděláme novou EIA a ještě tohle a támhleto a stavět se začne možná za sto let ......
MickeyMouse
Příspěvky: 847
Registrován: 13.8.2014 22:52:52

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od MickeyMouse »

Ono se to nejak mezi ministerstvy vyresi. Musi cerpat OPD a dodrzet sliby, ze to proste zaridi. Otazkou je, jak to reseni bude narocne na pravni kvalitu, aby ho pak kvuli chybam nemohl napadnout Patrik a jemu podobni.
Budu rád, až z toho něco smažu:
0136
0301-0305/I a 3011-3012/II
0511
D35 Ostrov-Mohelnice
5501-5502
D49
ML90
Příspěvky: 1571
Registrován: 18.5.2014 20:29:57
Bydliště: Království Haličské a Vladimiřské

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od ML90 »

Dr.Fe1 píše: Takže "pro jistotu" uděláme novou EIA a ještě tohle a támhleto a stavět se začne možná za sto let ......
Tu novou EIA jsme udělat museli, ale mohli jsme to udělat před deseti lety a ne to až teď dohánět na poslední chvíli když nám pohrozili zastavením dotací. Kdyby se to řešilo v době kdy mělo, tak bychom s tím dnes tyhle problémy neměli. Viz třeba ten můj příklad s Polskem (nechť odpustí ti, kteří mi psali, že to sem cpu všude, ale prostě to prostředí znám :)). V současnosti platný zákon o EIA tam přijali v roce 2005 a jednou novelizovali v roce 2008. Od té doby funguje beze změn, Evropská komise si nijak nestěžuje, že by neodpovídal evropské legislativě a stavby to evidentně nebrzdí. Jak je sakra možné, že to jinde funguje a u nás to nejde?
Dr.Fe1
Příspěvky: 1886
Registrován: 6.8.2010 22:09:08

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od Dr.Fe1 »

ML 90: To mi taky vrtá hlavou, proč se v Polsku a na Slovensku staví v porovnání s námi masivně a jen u nás to pořád nejde. Vždy se najde nějáká právní nebo jiná překážka. Co děláme pořád špatně ? Já si to vysvětluji tím neuvěřitelným lpěním na doslovném výkladu zákonů, otrockou snahou mít všechno správně na 100 procent, aby na nás nikdo nemohl (což nikdy nebude) a pro jistotu rozhodnutí vrátit, když někde chybí tečka za větou a nule se blížící odvahou něco rozhodnout
Sosa
Příspěvky: 2508
Registrován: 17.3.2009 9:43:04

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od Sosa »

ML90 píše: Jak je sakra možné, že to jinde funguje a u nás to nejde?
Tak to se zeptejte těch 200 koumáků ve sněmovně. Jak je možný, že zákon jen vyjde je potřeba novelizovat. Stavební zákon je krásný případ, původní fungoval 30 let, ale byl z minulého režimu, tak ho změníme. Co z toho vylezlo.... A nový OZ radši nemluvit. :zvraci:
Standa
Příspěvky: 3795
Registrován: 16.3.2009 7:49:22
Bydliště: Praha

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od Standa »

Sosa píše:
ML90 píše: Jak je sakra možné, že to jinde funguje a u nás to nejde?
Tak to se zeptejte těch 200 koumáků ve sněmovně. Jak je možný, že zákon jen vyjde je potřeba novelizovat. Stavební zákon je krásný případ, původní fungoval 30 let, ale byl z minulého režimu, tak ho změníme. Co z toho vylezlo.... A nový OZ radši nemluvit. :zvraci:
A za pár let to budou muset zase celé překopat, aby to bylo v souladu s právem šarí'a :? ...
ML90
Příspěvky: 1571
Registrován: 18.5.2014 20:29:57
Bydliště: Království Haličské a Vladimiřské

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od ML90 »

Tak tohle už je vyloženě hloupá poznámka, nechte si je do "diskusí" na novinkách nebo idnes. Tady bychom se (doufám) měli bavit alespoň trochu k věci.
dvs
Příspěvky: 3621
Registrován: 8.6.2009 12:42:45

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od dvs »

Ad Polsko:
ML90 píše:V současnosti platný zákon o EIA tam přijali v roce 2005 a jednou novelizovali v roce 2008. Od té doby funguje beze změn, Evropská komise si nijak nestěžuje, že by neodpovídal evropské legislativě a stavby to evidentně nebrzdí.
Ono to ale v tom roce 2008 asi tak jednoduché nebylo. Polovinu projektů radši ani neposílali do Bruselu ...
Pro připomenutí článek z roku 2008
Problémy s čerpáním evropských dotací brzdí výstavbu polských dálnic
Prošli si tím také.

V Polsku se najdou také spory s ekology. Dokonce jednu trasu opustili a přetrasovali ji - S61 do Pobaltí. Konkrétně spor v okolí Augustowa:
české články
http://www.rozhlas.cz/zpravy/ekonomika/_zprava/322328
http://m.rozhlas.cz/zpravy/zahranici/_zprava/367366
http://www.rozhlas.cz/evropskaunie/zpra ... je--569810
Chronologie na wikipedii polsky:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Obwodnica_Augustowa
Rozestavěné opuštěné těleso https://www.google.cz/maps/@53.8644984, ... 312!8i6656

Dnes se jim daří stavět, ale ten rozjezd kolem roku 2008 nebyl snadný a bez problémů.
ML90
Příspěvky: 1571
Registrován: 18.5.2014 20:29:57
Bydliště: Království Haličské a Vladimiřské

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od ML90 »

Ano, samozřejmě máte pravdu těch problémů bylo hodně včetně velkých skandálů kolem roku 2012, kdy na polských projektech zkrachovalo několik stavebních firem a museli vyhlašovat nové tendry. Ale šlo mi o to, že to tam začali řešit dřív, díky čemuž mají obecně lepší legislativu (viz typicky to řešení se získáváním pozemků) a teď z toho těží, takže se mimo jiné narozdíl od nás nemusí moc bát, že by nedočerpali evropské fondy. My se naopak po více než deseti letech od vstupu do EU divíme, že máme problémy s věcmi, na které nás upozorňovali už v roce 2004.

Jinak i teď se najde v Polsku pár problematických úseků, které nemohou dotáhnout do konce (běží tam několik nedokončených tendrů vyhlášených ještě v roce 2013) jako je třeba obchvat města Skarżysko-Kamienna na R7 z Varšavy do Krakova, kde se snad taky hádají s nějakými ekology. Dál se taky táhne tendr na jeden z úseků A1 u Čenstochové, S3 v okolí Zelené Hory, S5 mezi Wrocławí a Poznaní atp. V celkovém objemu to ale není zas až taková katastrofa a snad tam nejsou žádné vyložené "nekonečné příběhy" a la pražský okruh.

Co se týče toho Augustowa, to byla docela blamáž, tam snad dokonce začali stavět trasu, kterou jim EU odmítla financovat a mysleli si, že když už to bude rozestavěné, tak jim na to peníze dají. Samozřejmě to neprošlo :)
Kuba
Příspěvky: 1400
Registrován: 13.5.2009 17:41:16

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od Kuba »

Zde je celkem rozsáhlý článek od Richarda Brabce týkající se ověřování starých stanovisek EIA podle nového zákona.

Ověřovat se budou nejenom projekty, které mají staré stanovisko EIA podle zákona č. 244/1992, ale nemají ještě vydané stavební povolení. Zde chce Evropská komise sama prověřovat postup.

Evropská komise chce zpětně prověřovat i dokončené projekty, které mají být dofinancovány z OPD I.

Ohledně konkrétních projektů tam není nic.

http://www.parlamentnilisty.cz/politika ... ivy-405263
bumbik
Příspěvky: 7942
Registrován: 15.12.2010 11:58:09
Bydliště: poblíž III/4806 a D48

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od bumbik »

myslím, že nás ta EIA bude všechny ještě dost mrzet viz. toto:
http://www.denik.cz/ekonomika/tydenik-d ... 51206.html

http://www.dotyk.cz/49-2015/17_ceske-da ... a-do-pekel

stojí rozhodně za přečtení!
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
MickeyMouse
Příspěvky: 847
Registrován: 13.8.2014 22:52:52

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od MickeyMouse »

Tak, trochu jim uniklo, ze za teb propad vystavby muze Vit Barta a jeho setreni tim, ze zastavil pripravu staveb.
Jinak si tedy mohli dat namahu, a dat tam presnejsi mapku. To ale plati i o uvodninstrance tohoto fora, odkud Dotyk kopiroval, ze...
Budu rád, až z toho něco smažu:
0136
0301-0305/I a 3011-3012/II
0511
D35 Ostrov-Mohelnice
5501-5502
D49
dvs
Příspěvky: 3621
Registrován: 8.6.2009 12:42:45

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od dvs »

Jenom pro dokreslení, jak rychle pracuje MŽP. Zákon je z 10.2.2015 a metodiku na EIA dle zák z roku 1992 k němu udělali až 30.6.2015 ...
http://portal.cenia.cz/eiasea/dokumenty ... 0FINAL.pdf
AUTOsro
Příspěvky: 335
Registrován: 21.1.2015 19:46:53
Bydliště: České Budějovice - Praha

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od AUTOsro »

Změnu EIA měl udělat Vít Bárta. Když už zastavil všechno, co se dalo, včetně projektů, tak v podstatě žádná jiná užitečná činnost už nezbývala, než měnit legislativu.
Potřeba jsou okruhy, radiály, metro i železnice. Kdo tvrdí, že se na něco z toho můžeme vykašlat, je extremista.
Standa
Příspěvky: 3795
Registrován: 16.3.2009 7:49:22
Bydliště: Praha

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od Standa »

Bárta toho zprznil opravdu hodně (jestli nešlo náhodou dokonce o spiknutí :) ), ale zákon o EIA spadá pod MŽP. Tam byl tou dobou Drobil a Chalupa (ODS).
dvs
Příspěvky: 3621
Registrován: 8.6.2009 12:42:45

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od dvs »

Tak ono se to táhne už od 2009 nebo rovnou od 2007 od Bursíka.
http://biom.cz/cz/zpravy-z-tisku/mzp-za ... ozi-zaloba
Namočení jsou v tom napříč politickým spektrem, takže hlavním viníkem je EU. Proto je na mediální sféře spíš takové ticho.

Každopádně za ten poslední právní paskvil si může ANO samo. Ono je lepší se někdy rozkoukat než začít zbrkle makat.

Jenom mi někdo vysvětlete toto
Kuba píše:Ověřovat se budou nejenom projekty, které mají staré stanovisko EIA podle zákona č. 244/1992, ale nemají ještě vydané stavební povolení. Zde chce Evropská komise sama prověřovat postup.
Z jakého titulu chce Evropská komise sama prověřovat postup. Copak je účastník řízení. Chápal bych z titulu čerpání dotací, ale to je zase přes dotační programy, takže u dálnic asi přes úředníky OPD Doprava. Nebo to jako přeložíme ty 100 stránkové elaboráty a pošleme je na schválení přímo na komisi?
Sudr
Příspěvky: 686
Registrován: 22.5.2013 11:01:28

Re: EIA - posuzování vlivu staveb na životní prostředí

Příspěvek od Sudr »

dvs: To jsem právě taky dlouho nechápal, ale je to tak, že řádná implementace EIA dle směrnice je podmínkou zapojení ČR do operačních programů. My jsem teď ve fázi, že jsme si to nějak implementovali, ale jak se zdá ani současné (nová) právní úprava nemusí být dostatečně souladné se směrnicí unie...... takže Komise nebude samozřejmě posuzovat soulad každého procesu (hodnocení EIA), ale soulad našich zákonných procesů......

Tu genezi částečně osvětluje důvodová zpráva k novele 39/2015 viz http://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=110852 zejména např. str. 25 a násl. a 40 a násl.

Jinak ty posudky EIA nemusí být vždy stostránkové - viděl jsem i pětistránkový, z čehož 1 byla úvodní strana a dále pak fotka území z google maps a fotka nějaké louky pořízená asi na místě....a k tomu 2 strany jakéhosi textu, že záměr nemůže nic ovlivnit....:-D
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“