Aktuální provoz na chorvatských silnicích 2013+

Odpovědět
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Diaľničiar píše:Pouhá statistika: nejdelší kolona byla o víkendu na mýtnici na Lučko kolem 13:00 - 14:00 ve směru na Záhřeb v délce 4 km v sobotu; tedy doba čekání cca. 1h. Preference byla ve směru na Karlovac (moře), kde byla kolona pouhých 500m. Za celý víkend sa naplňují dopravní prognózy uvedené výše.

Problémy budou na 2 dálničních tunelech od 4. do 7.7., více tady: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 39#p131539 .
tak aktualizuji, že pro mimořádnou situaci se v tunelu Grič znovu jezdí jen jedním pruhem, nyní se tam tvoří kolona dlouhá 1 km a to ve směru na Záhřeb, druhý směr je v provozu na 2 pruhy, HAC se nevyjádřil jak tomu bude o víkendu

zdržení je i na mýtnici Lučko, do 20 minut

zdržení je i na hranicích Srbsko - Chorvatsko a je tam de facto přes den denně, o víkendu kolona nad 1 km

a nyní prognóza dopravního provozu na období 15.7. - 17.7:

očekává se silnější provoz než v uplynulých víkendech, zvýší se provoz od moře do vnitrozemí a stoupne příjez turistů ve směru k moři

je nutno se připravit na delší kolony na mýtnici Lučko

v sobotu 16.7. se očekávají kolony a celkové zdržení na dálnici A1 mezi Zagreb (Lučko) a Bosiljevo ve směru na Jadran, na dálnici A2 ve směru na Záhřeb, na dálnici A7 na uzlu Matulji a mýtnici Rupa, na A8/A9 celkově, dále na nájezdu na most Krka, na celé Jadranské magistrále (D8), na příjezdech do turistických center, na silnicích D1 a D3, obzvláště delší kolony se očekávají na mýtnici Lučko, kde je připraveno i rozdávání vody (běžné až v srpnu), ale i na mýtnicích Sveta Helena a Zaprešić, dále se očekává nával na mýtnici u tunelu Sv. Ilija, kde bude posilněn personál pro rychlejší obsluhu, očekávají se rozsáhlé kolony na trajektové linky a to v rámci přístavů: Stinica, Prizna, Brestova, Valbiska, Zadar, Split, zde se všude budou námořní společnosti snažit o nepřetržitou přepravu, co se týká hranic, tak se očekávájí kolony na hranicích na vstupu ze Slovinska, Maďarska, Bosny a Hercegoviny (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo), ale i na hranicích s Černou Horou (Karasovići), stejně počítejte se zdržením se Srbskem (Bajakovo), všechny hraniční přechody mají od 15.7. zesílenou službu pro rychlejší odbavování, u Srbska budou kolony v obou směrech

neděle 17.7. se očekávají kolony a celkové zdržení z vnitrozemí směrem ven, takže bude větší provoz na celých dálnicích a to především A1 Zagreb - Split - Ploče, A6 Rijeka - Zagreb a A3 Bregana - Lipovac (kolony budou obzvláště na úseku v omezeném provozu, kde se opravuje most), na A8/A9 celkově, na Krku a na hranicích s Bosnou a Srbskem směrem ven z Chorvatska, ovšem menší kolony se dají očekávat i na hranicích se Slovinskem (Macelj)

Chorvatské ministerstvo dopravy vydalo pro tento víkend výstrahu pro letní kolony. Stav, kterému se nedá zabránit. HAK vyzývá všechny motoristy k lepší údržbě automobilů; stovkám docházejí PHM anebo nemají v dobrém stavu baterie, což byla nejčastější příčina technických poruch v minulém víkendu. V aplikaci jsou k tomu statistiky a další tipy. Při technických poruchách se cestování zásadně prodlužuje, což při velké teplotě není nic příjemné a při tom většině problémům se dá předejít lepší přípravou vozidla.

Dále je vydáno omezení pro nákladní dopravu nad 7,5t a to 16.7. od 4:00 do 14:00 a pak 17.7. od 12:00 do 23:00 na: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D66 (Pula-Labin-Opatija), D23 (Žuta Lokva-Senj), znovu se netýká dálnic; výjimku dostávají na státní silnice cisterny s PHM

Takže základní rada pro tento víkend zní: připravte se. Technicky své vozidlo a psychicky s pohodlím na kolony. O víkendu se očekává silnější provoz i kolem půlnoci.

Dále, některá města zesílí o víkendu přes den policejní hlídky určené pro plynulost provozu. Očekává se dopravní kolaps v Dalmácii. Makarska plánuje vypnout sv. signalizaci a řídit provoz policisty. Upřednostněn bude průtah městem. Minulý víkend bylo zdržení Makarskou až 20 minut. Nápor vozidel bude na hlavních průtazích ve Splitu a to jak z přístaviska směrem na dálnici A1 tak i silnice spojující Split s Omišem. Severně od Splitu jsou komplikací stavební práce u Kaštelu. Dopravní problémy se očekávají i kolem letišť.

Ještě zdůrazňuji, že ve Splitu se v pátek koná festival Ultra a již nyní je město zaplaveno mladším osazenstvím z celého světa, přičemž většina má objednáno i další ubytování především na ostrově Brač.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Dubrovnik je přeplněný :!:
ter00.jpg
ter00.jpg (73.44 KiB) Zobrazeno 10172 x
místní médiá píší až o invazních vlnách turistů, co doslova obléhají historické památky a centrum

v Dubrovniku je nyní přes 21.000 stálých turistů ve smyslu těch co přijedou na jeden den anebo ubytovaní hosté, ale zároveň včera připlulo 8 obřích výletních lodí, ze kterých do města vystoupilo dalších 10.000 lidí, tudíž z města, ve kterém žije něco kolem 40.000 obyvatel se stalo nenormálně přelidněné území; na vstup na historické hradby se vytvořila 4h fronta lidí, ale čekalo se úplně všude a samozřejme skolabovala doprava: obrovské meškání MHD, nedostatek taxíků a přeplněná parkoviště, které více než kdy předtím nestačí náporu jaký toto město rok od roku zažívá, přitom větší nápor se očekával až za týden, kdy připluje ještě více lodí

v přístavisku jsou fronty při kontrolách pasažérů a největší tlačenice jsou kolem památek, hradby nevyjímaje (to bude peněz :D protože vstupné na hradby šlo i letos nahorů, z poplatku se financují všechny historické památky ve městě)

já už psal letos o tom, že letos do Dubrovníku zavítá rekordní počet obřích lodí ( Počet obřích výletních lodí v Dubrovníku láme všechny rekordy )

do Dubrovníku si letos naplánovalo cestu i více turistů ze zemí EU (dle statistik MT)

Takže sezóna se právě začíná a dle odhadů potrvá v tomto rozsahu až do poloviny září. Ministerstvo dopravy apeluje na zvýšenou trpělivost při přejezdu městem a jízdě po městě. Mnohem déle nyní trvá přechod chodců po přechodech.
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 21.1.2021 18:20:46, celkem upraveno 2 x.
Důvod: odstranění neplatného odkazu
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Je 0:33 a v Chorvatsku kolabuje již 12h doprava:

http://vijesti.hrt.hr/343372/pozari-diljem-dalmacije (dole je video a záběry z provozu)

je zde velmi nepříznívé počasí: chorvatský vítr bura dosahuje rychlosti orkánu, takže je mnoho silnic zcela uzavřeno a na dalších je omezen provoz pro mnoho kategorií vozidel + požár na jihu

kolony jsou i na dálničních sjezdech: na dálnici A1 ve směru na Dubrovník kolem tunelu Sv. Rok až 3,5 km což na tento čas je nezvyklé, ve směru na Záhřeb u Zadaru II stále 1,5 km

pro oba uzly platí obcházky po státních silnicích, aktuální stav sledujte proto na HAK-u

mnoho úseků A6 je otevřeno jen pro osobní vozy bez přípojních, jinak obcházky po státních silnicích
stejná situace na ostrově Pag

znovu tedy uzavřená dálnice A1 pro všechny vozy mezi uzlem Sveti Rok a Posedarje :!:
stejně tak i most na Pag a silnice DC54 Maslenica-Zaton Obrovački :!:
Na dálnici A3 mezi 136 a 141 km je 1 km kolona pro dopravní omezení. :idea:

HAK a Ministerstvo dopravy vyzývají k odpočinku a pokračování v jízdě až v ranních hodinách.

Bohužel web stránka HAK-u má výpadky, jak je snaha lidí používat aplikace najednou, když jsou problémy. A pro silný vítr jsou dokonce výpadky na kamerách z dálnic.

Na mýtnici Lučko jsou menší kolony i nyní, do 20 minut odbaven směr Záhřeb, do 10 minut směr moře.

A dopravně kolem 16:00 skolaboval Split pro požár i buru, takže kolony jsou tam ještě nyní. Stejně jsou na tom města Šibenik a Zadar pro uzavřenou dálnici A1. Některé parkovní plochy jsou přeplněné, hlásí HAC-ONC, ale řidiči neudělali nic jiné než že uposlechli rady k odpočinku, k čemu vyzývají chorvatská médiá na základě informací o počasí.

Největší nápor se očekává přitom zítra. Snad se počasí zlepší.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/ ... cesta.html
požár hasí přes 50 hasičů a letadla CA typu
požár hasí přes 50 hasičů a letadla CA typu
Snímka.PNG (530.59 KiB) Zobrazeno 11096 x
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Stav z 10:54 :arrow:

Od 10:40 je otevřená v obou směrech dálnice A1 mezi Sveti Rok a Posedarje, pouze pro osobní vozy :P

I nadále je uzavřeno:
*most na Pag
*DC54 Maslenica - Zaton Obrovački
*pro všechny mimo osobní vozy D8 Senj - Sveta Marija Magdalena

I nadále je doporučení odložit cestování k moři na později. Na silnicích a dálnicích jsou kolony a provoz je velmi hustý.

ve směru ke Splitu se to týka dálnice A1 Zagreb - Karlovac a od Sveti Rok směr Split je kolona 37 km a zvětšuje se :!:

ve směru k Záhřebu na sjezdu Zadar II je kolona 9 km, dále je kolona na dálnici A7 a dále na A4 (Helena) 1 km

Zcela přetížené jsou tyto státní silnice, provoz na nich místami zcela stojí: DC25, DC50, DC27, DC522 prema Karlobagu, Udbini, Gračacu, Obrovcu :arrow: jsou to obcházkové trasy z uzavřených dálnic.

Velmi vysoký provoz až se vznikajícími kolonami je zde:

*zagrebačkoj obilaznici u smjeru čvora Lučko
*A1 od Zagreba prema Bosiljeva
*A2 Zagreb-Macelj u smjeru Zagreba
*A3 Bregana-Lipovac u smjeru Zagreba;
*A6 Rijeka-Zagreb u smjeru Rijeke
*A4 Goričan-Zagreb u smjeru Zagreba
*A7 između GP Rupa i čvora Diračje te u smjeru otoka Krka
*na čvoru Matulji prema Istri/Opatiji
*riječkoj obilaznici
*Istarskom ipsilonu u smjeru Rijeke te prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija;
*na Ličkoj (DC1) i Jadranskoj (DC8) magistrali
*Krčkom mostu u oba smjera
*na cestama u Istri;
*prilazima turističkih središta na obali.

Stránka HAK-u má i nadále výpadky.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
NoOne
Příspěvky: 129
Registrován: 19.12.2011 21:09:20

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od NoOne »

Vcera tj. v patek jsem cirkusu Split -> Zagreb zucastnil, bordel na koleckach:

Web HAK pokud zrovna nahodou jede, hlasi mezi 10:30 a 11:30 mozny prujezd passenger cars, i kdyz uz je dalnice nekolik hodin zavrena/ucpana (chvilemi se to snazili poustet), radio HRT2 ty same bludy.
Nikde neni informace, ze jiz od brzkeho rana nejsou pousteny osobni dodavky pokud maji na strese rakev, kolem 10:00 stop osobni dodavky komplet.
Silnice DC54 Stari Maslenicki most - Zaton zavrena zavorou - neni info na webu ani radia nic nehlasi
14:00 pred Obrovacem v kopci zdechne kamion, doprava kyvadlove - radio mlci
14:30 u Obrovacu hori, na 30 min zavrena stara cesta (DC27) v obou smerech - radio mlci, hlaseni kdyz uz je po vsem.
Internet na objizdce nejde, je pretizen (zkouseno T-mobile a HR VIP)

Nikde nehlasi, ze na objizdnou trasu je potreba sjizdet uz na sjezdu Benkovac, kdo nevi, jede dal a stoji nekolik hodin u Zadar I+II,Posedarje.

Policie se i dle hlasek lidi na radiu Otvoreni vyznamenala, na krizovatkach sedi v autech, nekdy i s majakama, a nic nedelaji.
V Gracacu ze smeru Zagreb neni odbocovaci pruh, i kdyz jej slusni ridici vytvori improvizovane, stejne po chvili do leva odbocujici vozy zablokuji celou kolonu. Organy to nechava v klidu, kdyz jsem do leva odbocujici poustel, uz stale kolem auta nekolik lidi a rvali na ne, zda-li vylezeli z plechovek nevim, jel jsem dal.

Pro hledace alternativnich cest pozor, zde https://mapy.cz/s/SmOw, pres reku je uzky zelezny most, kde projizdim s WV T4 a mezi zrcatky a mostem mam 5cm. Ja jsem jeste projel, nasledne to zaseknul german s caravanem. Otaceni v uzke silnicce pry chutovka, nedoporucuji.

Bonbonkem uz jen bylo Lucko, kde nebyli schopni pochopit, ze u Svetiho Roku nedavaji kartice a automaticky chteli zaplatit 100EUR za ztracenou. Par minut hadani. Hrozba ze dal nepojedu, dokud jim to nekdo nevysvetli z ceske ambasady, zabrala.

Odjizdeli jsme tri: 6:00 - 10:00 - 12:30 vsichni mluvime chorvatsky, informacim v domorodstine rozumime a stejne jsme se sesli v podvecer u vecere na odpocivce Plitvice ... ja co jsem odjizdel posledni, jsem tam byl prvni.
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

I nadále platí doporučení, aby kdo může ať odloží cestování k moři. Po včerejším odstavení dálnic a silnic pro silný vítr na celém Jadranu plus požáry kolem Šibeniku a Splitu odstavují dopravu včetně letišť a část přístavů a některé trajekty dokonce měli problém s přistáním, takže se prodlužoval čas jízdních řádů. Pro obrovský nápor turistů bylo zřejmé, že situace se vyhrotí ještě dnešním dnem a to se i bohužel děje.

Záchranné složky bohužel ale musí řešit vysokou neukázněnost mnoha desítek lidí, kteří jsou jednak nedisciplinovaní na komunikacích, jedou kam jet nemají a ohrožují tak další cestovatele až po lidi, kteří jdou nevybavení do hor a na moře.

Kolona vozidel ve směru Split má již 50 km :!:
Snímka.PNG
Snímka.PNG (9.48 KiB) Zobrazeno 11367 x
a ve směru na Záhřeb se odstraňují následky DN na 84. km, kde je další zdržení

U tunelu Učka je kolona 5,5 km

A na dálnici A6 se na 60,6 km stala lehká DN, provoz je omezen do 1 pruhu a to ve směru na Rijeku.

Mýtnice Lučko prodloužila kolonu o 50% ze 2 km na 3 km.

Velmi zhuštěný provoz je i kolem Splitu a Dubrovníku.

Webová stránka HAK je velmi často nepřístupná, co je ale horší, tak pro velmi silný vítr vypádávají technologická zařízení na dálnicích včetně kamerových přenosů. Pro silný vítr se navíc muselo omezit letecké monitorování provozu. Jen podotýkám, že včera bylo dokonce uzavřené i splitské letiště.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Doprava v Chorvatsku skolabovala

nejvíce trpí pozemní automobilová přeprava, zde je stav k 15:53 :arrow:

A1, Ogulin 87. km směr Zagreb se jezdí v omezeném režimu, kolona je zde 10 km :!:
A1, před jižním portálem tunelu Mala Kapela ve směru Zagreb je kolona 5 km :!:
A1, Perušić - Sveti rok, kolona je 50 km :!: :!:
A1, Zadar - Maslenica, kolona je 1 km

Na mýtnici Lučko je kolona 4 km směr Zagreb.

Velmi zhuštěný provoz je na všech dálnicích, státních silnicích, kolem přímořských letišť, na hranicích se Slovinskem, Bosnou ale i Srbskem.

Aktuální informace: úplně je uzavřená silnice DC69 Kamenska-Novo Zvečevo- Slatina na úseku Kamenski Vučjak-Zvečevo, obcházka je značená. Důvodem je zaplavení silnice.

Další aktuální informace: Zdržení čekejte na DC1, Slušnica mezi Slunj a Rakovice z důvodu DN. Vozí se 1 pruhem.

Kdo jde do Srbska přes Bajakovo, počítejte s kolonou 4 km.

Námořní doprava je ochromená :arrow:

linka Prizna - Žigljen je pozastavená
katamáranem je komplikovaná plavba na trase Novalja - Rab - Rijeka
linka Šibenik - Žirje- Kaprije je s omeškáním a nepřistává v Žirje
linka Zadar - Ist - Olib - Silba - Premuda - M.Lošinj nepřistává v Silba

Cestování bylo problematické i pro ty co šli v noci a nad ránem do Supetaru. Trajekt nedokázal celé hodiny bezpečně přistát v Supetaru: http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmaci ... a-trajektu .

Meškání je téměř v každém větším přístavisku. Důvodem je velmi nepřiznívé počasí.

Z cest:
32.jpg
32.jpg (74.38 KiB) Zobrazeno 11359 x
124.jpg
124.jpg (54.38 KiB) Zobrazeno 11359 x
128.jpg
128.jpg (47.25 KiB) Zobrazeno 11359 x
226.jpg
226.jpg (63.13 KiB) Zobrazeno 11359 x
198.jpg
198.jpg (56.69 KiB) Zobrazeno 11359 x
163.jpg
163.jpg (67.66 KiB) Zobrazeno 11359 x
Mnoho letů je zrušeno anebo odloženo hlavně na letišti u Splitu.

Problémy hlásí i telekomunikační společnosti.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Díky zasedání dopravního krizového štábu dnes na poledne se povedlo snížit kolonu z 50 km na 29 km.
stav o 17:35
stav o 17:35
Snímka1.PNG (7.71 KiB) Zobrazeno 11351 x
Na aktuální vývoj z pátku a dneška je zde i oficiální reakce jak stanovisko k uzavření dálnice tak další informace z tlačové konference: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 74#p131974 .

Chorvatská policie zesílila přístup k účastníkům silničního provozu a na dálnicích zavládl pořádek. Nedisciplinovanost stovek řidičů byla řešena dohovorem, ale u mnoha desítek bude ještě řešena jinak. Kolony na celé dálnici A1 se snižují. Policie mj. přistoupila k zrychlení provozu i za součinnosti s HAC-em, správcem nejen dálnice A1.

O tom, že o víkendu dorazí do země rekordní počet vozidel a lidí se tušilo již před víkendem. To, čemu se zabránit nedalo je počasí. A požáry, které díky větru nabírali na síle. Čemu se zabránit dalo jsou dnešní kolony a nehody, mnoho desítek nehod s převrácenými karavany a spadnutým nákladem (čluny, kajaky atd.), kdyby motoristé dodržovali nařízení. Mnoho řidičů velmi závažně porušuje pravidla silničního provozu a mnoho lidí se absolutně vůbec neumí chovat.

Dopravní hlídky, které monitorují provoz neslouží k řízení provozu, obzvláště pak pokud se už ani řídit nedá.

Nezbývá než doufat, že se počasí uklidní a na další víkendy se nebudou opakovat takto dlouhé kolony a problémy.

Bohužel, mnoho hotelů a dalších ubytovacích kapacit hlásí meškání nových turistů o 8 a více hodin.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Stav k 19:28:

Základní větší kolony jsou mezi tunelem Krpani a Sv. Rok a to v délce 9 km a kolona se nadále zmenšuje, na D8 se kolona rovněž zkracuje a to na 3 km (Stinica). Zvětšený provoz je všude dle výše uvedených seznamů. Daří se odstraňovat zdržení ve směru na Záhřeb. U mýtnice Lučko je i nadále kolona cca. 4 km.

Uzavřen provoz pro silný vítr je na silnici DC54 Maslenica - Zaton Obrovački.

Zde je seznam uzavřených silnic kvůli zatopení:

*DC38 Požega-Brestovac-Orljavac-Pakrac
*DC69 Kamenska-Novo Zvečevo- Slatina na úseku Kamenski Vučjak-Zvečevo. Obilazak je Požega-Pakrac-Slatina
*ŽC3291 Sirač-Pakrani
*LC44049 Podgrorač-Ostroševci

Na výjezdu z Chorvatska do Srbska je kolona již jen 1 km.

Námořní doprava funguje na všech linkách, ovšem některé z nich mají zhoršené podmínky a je nutno sledovat stav:

Riječko okružje:
- katamaranska linija Novalja - Rab - Rijeka,

Šibensko okružje:
- trajektna linija 532 Šibenik-Žirje-Kaprije bez pristajanja u luku Žirje

Zadarsko okružje:
- brodska linija Zadar - Preko,
- trajektna linija 401 Zadar - Ist - Olib - Silba - Premuda - M.Lošinj bez pristajanja u luci Silba.

Splitsko okružje:
- katamaranska linija Vis-Split,

Pokud je jakýkoliv problém, tak místní mediální prostředky komunikují kromě chorvatčiny i po německy a anglicky a někde i po francouzsky. Objevují se hlášení i v polštině, ale to nejčastěji až v srpnu. Lokální rádia běžně komunikují ještě v Dalmácii třeba i v češtině.

Výhled od nyní a 17.7.:

Doprava se bude zlepšovat, ale bude dobíhat dopravní tok na silnicích až do půlnoci. Zároveň od 17.7. se bude preferovat provoz ve směru od moře. Pokud se chcete vyhnout komplikacím, nastudujte si aktuální informace z dopravy a počasí. Respektujte dopravní značení a zachovejte rozvahu a klid, pokud se věci nebudou vyvíjet dle vašich představ. Je lepší dojet o pár hodin později než nedojet anebo po cestě způsobit materiální škody. Znovu se dají očekávat kolony na dálnicích A1, A6 a A7 a rovněž na D8. Explicitně znovu na mýtnici Lučko. Dbejte pozor na HP Macelj pro stavební práce na SLO straně, viz pak vlákno ke Slovinsku.

Trajekty na ostrovy budou přemávat non stop, ale kvůli silnému větru se nedodržuje již jízdní řád. Na trajektech je nevyhnutní poslouchat pokyny námořníků obzvláště při naloďování vozidel dbát signálů, aby se vozidla zbytečně nepoškodili. Pokud je jakýkoliv problém, tak vše je hlášeno v chorvátčině a angličtině. Bohužel v trajektových přístavech kde jsou největší problémy již od včera jsou dlouhé čekací doby na nalodění. To se nedá nic dělat.

Portál HAK zažil nejvyšší nápor přihlášení po dobu svojí existence. I když měl výpadky, tak neustále aktualizoval údaje na Facebooku.

těm z vás, kterým to jen za mák pomohlo gratuluji, stejně jako těm třem co se mnou vydatně komunikují formou SZ a já je naváděl po lokálních a župních a částečně státních silničkách, zítra tady nebudu, k dispozici zase za týden
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Dnes, tedy 19.7. bude probíhat v župě u Zadaru v rozmezí 15:00 - 21:00 celoplošná policejní akce zaměřená na všechny hlavní neduhy, které způsobují ztráty na životech atd.

http://zadarski.slobodnadalmacija.hr/vi ... iju-brzina
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

prognóza dopravního provozu na období 22.7. - 24.7.:

HAK se věnuje ještě i předchozímu víkendu, přičemž informoval, že pro nebývalý nápor na jejich stránky došlo k přetížení IT infrastruktury a stránka buď nešla vůbec anebo se na ní nedařilo aktualizovat údaje. Ve výsledku se HAK omlouvá všem, kdo kvůli tomu špatně jel anebo nenašel informace, které hledal. Situaci v dopravě komplikoval silný vítr, požáry a dopravní nehody.

jedná se o 4. víkend, ve kterém se očekává již od pátku odpoledne zvýšený provoz hlavně k moři, co bude pokračovat i o víkendu, kritickým dnem bude znovu sobota, kdy se protáčí nejvíce turistů najednou a neděle bude patřit hlavně těm, kteří pojedou od moře domů

v sobotu 23.7. se očekávají zápchy a dlouhé kolony již od rána na dálnici A1 na mýtnici Lučko a i na Bosiljevo, dále na celém tahu A2 Zagreb - Macelj, na dálnici A4 Zagreb - Goričan ve směru na Záhřeb, na dálnici A7 u Matulji a i na mýtnici Rupa, na celém Istrijském Y (A8, A9), před mostem na Krk, na D8 (jadranská magistrála), na vjezdech do turistických center, na hořských přechodech státních silnic od dálnic k pobřeží, na přivaděčech, na silnicích D1 a D3

je zde doporučení pro místní turisty, aby využili pro své lepší orientační znalosti místní silniční síť namísto dálniční a použili více tras mimo frekventované tahy, tudíž: D1 a D3; časová ztráta zde sice je, ale pokud se na dálnici něco stane tak se velmi rychlo snižuje

v sobotu se očekává nápor na trajektních linkách v přístavech: Stinica, Prizna, Brestova, Valbiska, Zadar a Split, námořní společnosti jsou připravené jezdit non stop a co se týká hranic, tak nápor se očekává na vjezdu do země ze všech států, přičemž dluhší čekání bude na hranicích se Srbskem (tam v obou směrech), Bosnou a Černou Horou

neděle 24.7. se očekává tvoření kolon na dálnicích ve směru do západní Evropy, tedy nejhustější provoz bude na dálnicích A1, A3, A6, A8, A9, na ostrově Krk a i na mostě na Krk, co se týká hranic, tak delší kolony budou s Bosnou a Srbskem

HAK upozorňuje na stavební práce na slovinské straně mezi Ptuj a hraničním přechodem Macelj, takže se bude tvořit i proto dluhší kolona na chorvatské dálnici A2.

ministerstvo dopravy vydává zákaz pro vozy nad 7,5t v sobotu od 4:00 do 14:00 a neděli od 12:00 do 23:00 na D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D66 (Pula-Labin-Opatija), D23 (Žuta Lokva-Senj)

na kolony se nedá nijak připravit, rada zní vyjet až v sobotu na poledne anebo poobědě anebo v neděli ráno pro směry, které potřebujete a pokud nejste nijak vázáni do nějakých termínů, teplota bude nižší a hustota provozu stejně tak

velmi zhuštěn je letos provoz ve večerních hodinách až do 21:30 v oblastech kolem Zadaru, Šibeniku, na D8, kolem Dubrovníku a na celém úseku Split - Omiš - Makarska a stejná situace vládne na Istrii
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Stav k 11:12:

Na dálnici A1 od tunelu Mala Kapela směrem na Split je pokažené vozidlo, takže se tam vytvořila asi 2 km kolona. Vidíte jak málo stačí a co to hned nadělá. Velmi zvýšený provoz je na dálnici A1 ve směru na Rijeku i Dubrovník a bohužel jedna dlouhá kolona je de facto na celém tahu Split - Omiš - Makarska. Kolony se vytváří i na A8/A9. Na mýtnici Lučko zaplatíte do 20 minut. I nadále je omezení na A3 v rozmezí 136-141 km.

Platí včerejší stav, který jsem napsal. HAK dodává, že lepší to s provozem až do soboty večera nebude a další nával bude znovu v neděli směrem ven ze země.

Výzva na zvýšenou opatrnost při jízdě platí při kolonách a objíždění nehod.

Chorvatské ministerstva obrany, zdravotnictví, dopravy a vnitra apelují i na zachovávání nouzových koridorů na dálnicích v případě kolon.
platné uzavírky silnic
platné uzavírky silnic
Snímka.PNG (33.91 KiB) Zobrazeno 11104 x
Tento víkend tady nebudu.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Chorvatské dálnice (Hrvatske AutoCeste; HAC) upozorňují, že v následujícím týdnu dojde v tunelu Mala Kapela na 4 odstávky provozu v obou tubusech střídavě po 15 minutách. Odstávka provozu je plánovaná od 26.7. od 22:00 do 27.7. do 1:00. V případě, že se nepovede provést co HAC potřebuje v tunelu řešit, tak se bude pracovat ve stejný čas od 27.7. do 28.7. V tomto období a čase je nejnižší provoz.

aktuální stav provozu:

dálnice A1: 236. km mezi Sveti rok a Maslenica je dopravní nehoda, provoz omezen a MPR 40 km/h, celá dálnice v obou směrech zvýšený provoz

dálnice A3: dopravní nehoda na obchvatu hl. města, zvýšený provoz směrem na Srbsko

kolony se tvoří na dálnicích A7, A8 a A9

mýtnice: Lučko stále zaplatíte do 30 minut v obou směrech

kolony a zvýšený provoz je na trajektových linkách a v přístavech na Cres, Pag, Rab, Split

hranice: Macelj kolona s čekáním do 1h, Bajakovo kolona v obou směrech (do HR 1h, do SRB 2h), Gornji Brgat pod Dubrovníkem 1h

V Dalmácii je cca. 30 a bude se oteplovat. Pouze kolem Cetiny dál od pobřeží je kolem 20.

V Chorvatsku včera na jihu hořelo a to až na 3 místech najednou. Požáry hasilo veškeré letectvo určené pro tyto účely. Provoz byl a je omezen pouze na silnicích nižší třídy než státní jedničky.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Pro velmi zhuštěný provoz pro dopravní nehodu (235. km je kolona 3 km) se přerušila přemávka tunelem Sv. Rok na dálnici A1, sjížděcí exity mají délku kolon 1 (Sveti Rok) až 2 km (Gračac). Objížďky jsou značené s doprovodními vozidly HAC, HC a policii. HAK doporučuje trasu: DC522 od křižovatky Gornja Ploča přes Udbinu, Gračac anebo po DC50/DC54 od křižovatky Sveti Rok přes Gračac a Zatona Obrovač až po křižovatku Maslenica.
128.jpg
128.jpg (63.57 KiB) Zobrazeno 11070 x
Kolona je na hranicích s Istrii včetně dálnice na HR straně až 3,5 km. Kolona na mýtnici Lučko je směr Záhřeb do 3 km, v opačném směru i nadále zaplatíte do 30 minut.

Provoz je zhuštěn na všech dálnicích a hlavních silnicích.

Ta dopravní nehoda není ledajaká, převrátil se tam člun. Kolona tam byla již o délce 5 km, i proto došlo k odklonění na paralelní státní silnice. :idea:
bbimagehandler.jpg
bbimagehandler.jpg (128 KiB) Zobrazeno 11070 x
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Nápor vozidel do Chorvatska je již od rána nad očekávání. Tunel Sveti Rok je znovu v provozu, ale kolona ještě pro odstraňování následků dopravní nehody tam je již 8 km. Dá se samozřejmě jet i po obcházkových trasách, ale ty se plní rovněž.

Kolony se de facto začínají již na hranicích, především se Slovinskem, Bosnou a Srbskem. Na A8/A9 se lokálně tvoří 1 km kolony. Na A7 je kolona ve směru Matulji - Istrie.

Pokazil se kamion na DC10, takže na 3. km DC10 od křižovatky Sveta Helena po Lučko se jezdí 1 pruhem, takže i zde počítejte se zdržením.

Zvýšený stupeň provozu je na dálnici A1 v obou směrech, na dálnici A3 již v obou směrech a explicitně na obchvatu hl. města, na dálnici A4 směrem na Záhřeb, to samé na dálnici A2, dále na dálnici A6 směr Rijeka, na obchvatech měst po celém Jadranu od sever na jih. Na mýtnici Lučko si postojíte do 30 minut.

Doprava skolabovala v Záhřebu po DN na Slavónské ulici, převrátilo se tam nákladní vozidlo.

Na dálnici A3 je nutno počítat se zdržením na hranicích se Srbskem do 2h, na km 136-141 je kolona 1 km.

Ve městě Korčula sjelo vozidlo do moře :arrow:
korčula.jpg
korčula.jpg (103.44 KiB) Zobrazeno 11050 x
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Provoz na A1 v úseku tunelu Sveti Rok je již plynulý, kolona se rozpadla. Bohužel na D8 u Šibeniku je dopravní nehoda, která zastavila provoz na této silnici. Obcházku řídí policie. Od 18:30 je umožněn provoz po D8.

V principu mohl být ten provoz plynulejší od rána nebýt dopravní nehody na A1 na viaduktu, kde výsledkem byl spadnutý člun na vozovku. Další nehoda zpomaluje provoz v Záhřebu, další nyní na D8 u Šibeniku. A kdyby měli řidiči v lepším technickém stavu svá vozidla; banální ranní porucha v tunelu Mala Kapela vytvořila 2,5 km kolonu, pro poruchu nákladního vozu zpomalen provoz u Záhřebu ... všechno věci, kterým se dá zabránit. Vrcholem nedokonalosti byla rodina, která zablokovala stojan na jedné ČSPH, když posádka opustila vůz a automobil se sám uzamkl a klíčky zůstali vevnitř (i s náhradními v kabelce manželky, poté následovala hádka a nepozornost o děti málem zapříčinila veliké neštěstí, vůz se povedlo odemknout po přijezdu HAK-u bez většího poškození vozu). Další řidič zapomněl, jaké palivo má natankovat aneb po několika km odstavení vozidla na státní silnici, kde toho prostoru opravdu moc není.

Tohle všechno zásadně komplikuje plynulost provozu v tak napjatém provozu. A je nutno si uvědomit, že i záchranné složky se k tomu místu musí nějak dostat. I ta odtahová služba. Každý zná ten tvar území i tu rozlohu a Chorvatů zase není mnoho, takže bohužel všechna ta technika, kterou disponují je dobrá, ale zásadní chyby se dějí hlavně u uživatelů té infrastruktury. Na délku kolon již často upozorňují vozidla HAC anebo Bina Istra, tedy není to vždy jen o světelných panelech.

Trajekty jezdí bez omezení. Výhled na zítřek věští kolony po celé zemi a jakákoliv nehoda způsobí kolony nad 3 km. Proto je doporučení vyjet buď brzo ráno anebo raději až odpoledne. Očekává se nával na A1 od Splitu směr Záhřeb již po 10:30, na mýtnici Lučko od oběda do cca. 16:30, na A6 ve stejný čas. Pokud se nechcete zdržovat, naberte si PHM na 2x aby ste se vyhli úsekům kolem Splitu a hlavního města. Pokud se vám bude jevit někde DN, tak je lepší sjet a využít státní silnice. Nepojedete 130 km/h, pojedete možná jen 60 km/h, ale pojedete. Většina pojede po dálnicích a na státních silnicích je těch nehod méně. A stejně tak se očekává nápor na tunelu Sv. Ilija na platidlech od oběda do 15:00.

Kolony budou všude ve smyslu letního provozu, ale výše napsané značí větší problémy.
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 22.7.2016 17:48:49, celkem upraveno 1 x.
Důvod: aktualizace obsahu příspěvku ohledně průjezdnosti D8
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Lidé se poučili z minulého víkendu. Mýtnice Lučko eviduje zvýšený provoz v obou směrech ještě i nyní, ale většího zdržení se nemusíte obávat. Na to že je půlnoc je vyšší provoz na dálnici A2, A3, A4, A6, A7 a i kolem turistických středisek. Nikde ale nejsou hlášené kolony.

Tam, kde jsou ještě vozidla v přístavech, tak trajekty jezdí i nadále. Tedy na Cres, Rab, Pag a Split.

Na hranicích je zvýšený provoz se SRB, BiH a MNE. A bohužel i se Slovinskem u Rupy a to v obou směrech.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Je sobota 7:36 a zde je stav:

v celé zemi je velmi zhuštěn provoz

z důvodu dopravní nehody na dálnici A1 mezi odpočívkou a tunelem Brinje na 121. km směr Split je 5 km kolona vozidel :!:

na dálnici A3 na obchvatě Záhřebu je zpomalen provoz pro nápor vozidel, navíc směr Jankomir kolona 9 km :!:
na mýtnici Lučko je již nyní kolona 8 km :!:
na dálnici A4 Zagreb - Goričan je na mýtnici Sveta Helena kolona 2 km
kolona se vytváří mezi Lučko a Donje Zdenčine

zvýšený prozov, prozatím bez kolón je na dálnicích A3, A6 a A7
mnoho trajektových linek nepostačuje zvládat nápor vozidel v přístavech a počkáte si
kolona se vytváří před mostem na Krk

na hranicích se zásadněji kromě hranic se SRB nezdržíte

postojíte si již asi 5 minut i na platidlech u tunelu Sv. Ilija

zhuštěn provoz je na D8 kolem Zadaru, Splitu a Dburovníku
silnice Split - Omiš - Makarska je přeplněná rovněž
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

prognóza dopravního provozu na období 29.7. - 31.7.:

omlouvám se že až dnes, ale dříve se nedalo

je očekáván nejvyšší provoz v porovnání s uplynulými týdny :!:

k moři budou proudit další turisti, protože k 1.8. se začínají prázdniny v dalších zemích v Evropě plus nějaké svátky k tomu atd. - kolony a zhuštěn provoz bude na dálnicích, státních silnicích, obchvatech, hranicích, před mostama s mýtnicemi, kolem letišť, turistických středisek a na trajektových linkách (v přístavech)

kolony budou dle rozepsání jako doteď s rozložením bude nejhorší sobota, očekává se již v noci z pátka na sobotu od 21:00 a to se i děje, bude si to žádat trpělivost a obzvláště se je nevyhnutní připravit na kolony od 5:00 do 17:00 na mýtnici Lučko směrem k moři

Navíc, 30.7. čekejte dopravní problémy ve Slovinsku související s příchodem ruského prezidenta. Více zde: http://www.hak.hr/vijest/626/slo-promet ... 30-07-2016 .
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Stav k 7:26

nehoda se stala na A1 na 220. km mezi křižovatkou Sveti Rok a tunelem Sveti Rok směr Split, vytvořila se již kolona dlouhá 5 km, provoz není zastaven, je omezen :!:

další kolony na dálnicích:

na A1 před mýtnicí Lučko směrem na Jankomir (A3), délka 5 km a směrem na Buzin (A3) 1,5 km
na A1 mezi mýtnicí Lučko a křižovatkou Donja Zdenčina směrem k moři bez udání km
na A3 na hranicích Bajakovo směrem do Srbska je kolona 6 km
na A4 před mýtnicí Sveta Helena směr Zagreb je kolona 9 km :!:
na A7 před mýtnicí Rupa směr Rijeka je kolona 1 km

zvýšený provoz je dále na:

na A1 kolem Bosiljeva a tunela Sveti Rok směrem moře
na A2 před mýtnicí Zaprešić
na A4 směr Záhřeb
na A6 před mýtnicí Oštrovica přes Krk
na státní silnici D8 napříč zemí kolem turistiských středisek

počasí již nepřeje a proto se omezuje provoz (rychlostí atd.) na těchto úsecích:

dálnice A1 kompletně délka i směry
na A6 směr moře
na A8/A9
na mostě na Krk
na D1 přes Zagreb a Karlovec (špatná viditelnost; mlha)
na D102 Krk - Baška - Šmrika
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Chorvatsko je sužované vysokými teplotami. Napříč zemí je dnes od 29 do 32, na ostrovech až 34, zítra bude 31-36, ve Splitu nad 33. Zítra bude velmi dusné počasí, bohužel tedy cestování znovu v kolonách bude provázeno nepříjemným počasím, na dálnicích (hlavně) je mnohem vyšší teplota, na to nezapomínejte. Stát v kolonách za celou vaší jízdu třeba jen 10 km kolona vás bude stát i 2h jízdy navíc.

Stav k 12:38

Dálnice A1 je napříč zemí přeplněná a provoz vázne v kolonách z různých důvodů; nehody, nával na mýtnice, počasí.

*A1/A3 před mýtnicí Lučko (A1) je kolona do 1 km na vstupu
*A1 před Lučkem na výstupu do Záhřebu je kolona 8 km :!:
*A1 mezi mýtnicemi Lučko a Bosiljevo 2 je zpomalen provoz popojížděním v koloně
*A1 mezi křižovatkou Gospić a tunelem Sveti Rok ve směru Split je kolona 8 km :!:
*A1 mezi odpočívkou Jasenice a tunelem Sveti Rok ve směru Záhřeb je kolona 12 km :!:

Pokud chcete použijte státní silnici DC1 Zagreb - Karlovac a dál do Dalmácie jděte přes Liku, provoz je zde zhuštěn, ale nemá delší zdržení.

Bohužel, kolony jsou i na dalších dálnicích:

*na A2 před mýtnicí Trakošćan ve směru na Slovinsku je kolona 4 km a zavírá se i tunel Frukov Krč :!:
*na A3 před hranicemi Bajakovo je kolona do Srbska již 11 km :!: je zde doporučení použít menší průchody Ilok a Tovarnik, kde se nezdržíte déle než 30 minut
*na A8/A9 je na vstupu do tunelu Učka do Rijeky kolona 5 km :!:

Kolonami trpí i státní silnice, přístaviště a hraniční průchody:

*před hraničním průchodem Kaštel a i Plovanija ve směru na Slovinsko jsou kolony 6 km :!:
*na DC76 u tunelu Sveti Ilija ve směru na Makarsku je kolona 1 km, směr Zagvozd 0,3 km
*na státní silnici DC8 tedy Jadranská magistrála si postojíte u: Crikvenica, Nove Vinodolsko, Zadar, Šibenik, Split, Stobreč, Omiš, Makarska a Dubrovnik; provoz je zde velmi zhuštěn, místy řízen policii
*trajekty nestíhají přepravovat vozidla v těchto přístavech: Cres, Rab, Pag, Rijeka, Zadar a Split

Dále počítejte se zhuštěným provozem na A2 před mýtnicí Zaprešić, stejně tak v obou směrech na celé dálnici A4, dále na A6 přes Krk (mýtnice), dále na A7 u Rupy, dále na A8/A9 na Slovinsko i Rijeku, stejně tak samotný most na ostrov Krk.

Pro špatné počasí je omezen provoz (rychlostně a kategoricky pro vozidla) na:

A1 v obou směrech, je nutno sledovat značení
A6 v obou směrech, je nutno sledovat značení
to samé na státní silnici DC1 a na silnicích na Istrii
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Chorvatský HAC od oběda distribuuje vodu na mýtnici Lučko i v návaznosti na fakt, že řidiči projíždí v kolonách s únavou přes Rakousko/Slovinsko/Maďarsko. Do Chorvatska uplynulý víkend zamířílo o 20% více vozidel než začátkem léta a prázdnin a již tehdy byl provoz na hraně, i když i vlivem počasí.

V současné době je kolona dosahující 30 km mezi Gospićem a tunelem Sveti Rok ve směru k moři, ale kolonami trpí mnoho dálnic, silnic a mostů. :!: :!:

Nová kolona je i před mýtnicí Karamatići ve směru na Dubrovník a to 1 km, tedy zdržení asi 15 minut.

A další nové zdržení je u Stinica (DC8) pro vznik dopravní nehody počítejte se zdržením v obou směrech vznikají kolony.

Když by se nyní sčítala kolona od HR/SLO v návaznosti na Lučko, tak by řidič projel kolonami v délce přes 40 km, na celkem více jak 6 místech by nastalo zdržení. Jedno natankování na dálnici značí další zdržení asi 1h. Popojíždění u mýtnic se definuje na 15 minut = 1 km, u dopravních nehod je to různé.

Tranzitem ze Slovinska se tvoří ještě na území Slovinska kolony na vícero místech v rozmezí 9 až 13 km.
V Rakousku to samé.
V Maďarsku je plná dálnice od Budapešti směrem na Balaton.

V pohybu k moři a od moře je v tento den v těchto zemích dle odhadů 4 automotoklubů a dálničních provozovatelů přes 4 mil. vozidel (bez autobusů atd.). Rozsáhlé kolony jsou ale i v Německu a ve Francii a rovněž i v Itálii.

Již od středy a s důrazem od čtvrtka byla výzva, aby kdo může ať odloží cestování v těchto zemích na jiný den než sobotu. Mnoho lidí proto vyjelo v pátek, a proto již od 22:00 se tvořili kolony na vybraných citlivých místech. Tito lidé přijíždí s průměrným omeškáním do 2h.

Problémy s dopravou hlásí Split a to především kolem přístavu a hlavních tepen ve městě. Počítejte se zdržením až 40 minut.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Včerejší provoz byl sice napjatý po celé zemi, ale více méně zvladatelný. Krizová situace nastala až v pozdních nočních hodinách, kdy se pro požár musela uzavřít část dálnice A7. Požár byl hašen u Rijeky až 100 hasiči s 25 vozidly a 4 letadlami. Ve stejný čas hořelo i u Trogiru a Šibeniku, kde se hašení účastnilo dalších 170 hasičů a další 4 letadla, tyto požáry si nevyžádali omezení na dálniční síti, pouze částečně na státních silnicích a pak zcela na župních a lokálních.

Nyní je provoz zhuštěn napříč zemí, ale souvislá kolona v řádu km není nikde. Bohužel před chvilkou se stala DN na 33. km A1 mezi Jastrebarsko a Karlovac směr moře, takže se provoz zpomaluje. Velmi zhuštěný provoz je obzvláště kolem hlavního města a na mostě na Krk.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Diaľničiar »

Mezi Jastrebarsko a Karlovac se na A1 vytvořila již 11 km kolona. :!:
68.jpg
68.jpg (43.07 KiB) Zobrazeno 10735 x
Provoz je velmi zhuštěn na celé dálnici A1 kolem odpočívek, ČSPH a exitů. Speciálně u exponovaných mýtnic. Na Lučku si postojíte nad 30 minut směr Záhřeb. Na A4 směr Záhřeb u Sveta Helena si postojíte 20 minut. Na mýtnici u tunelu Sv. Ilija si postojíte v rozsahu 5-10 minut. Větší zdržení je u tunelu Učka i na most na Krk. Výrazně a to až nad 1h si postojíte na hranicích s Bosnou jak na A10 tak na vedlejším průchodu, dále i na hranicích se Srbskem v rozmezí 20-30 minut na menších až 1,5h na hlavním průchodu Bajakovo. Na hranicích se Slovinskem se rovněž vytvářejí fronty v obou směrech. Trajektové linky jak jich vypisuju jsou rovněž plné.

Státní silnice, které vypíšu jsou přeplněné: DC44 Lupoglav - Buzet, DC66 Opatija - Lovran - Mošćenićka Draga, DC1 Zagreb - Karlovac - Korenica - Gračac a navíc zde vládne nepříznivé počasí, celý tah Trogir - Split - Stobreč - Omiš - Makarska. V Makarske se zdržíte průjezdem městem 20 minut.


Tím ukončuji informační servis až do následujícího týdne.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Standa
Příspěvky: 3795
Registrován: 16.3.2009 7:49:22
Bydliště: Praha

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2016

Příspěvek od Standa »

Lupoglav - Buzet je několik km po prašné šotolině, tam se zaseknout musí být lahůdka... Zdá se, že už začínají být hodně divoké i neděle.
Odpovědět

Zpět na „Chorvatsko“