MÚK Opatovice

Hradec Králové – Moravská Třebová – Mohelnice – Olomouc – Lipník nad Bečvou
Speedy Gonzales
Příspěvky: 171
Registrován: 14.3.2009 11:14:37

MÚK Opatovice

Příspěvek od Speedy Gonzales »

Začal jsem toto vlákno osobním svědectvím o jízdě v protisměru po rondelu dálniční MÚK Opatovice, ale byl mi administrativně přesunut do tématu "Jak jezdíme", viz http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 05#p132605, a nechci se zde dohadovat, zda poprávu.

Primárně jsem ale chtěl upozornit na absolutně nevhodnou konstrukci této MÚK, protože ta je právě do značné míry příčinou takového extrémního úkazu, jako je jízda po dálnici v protisměru. Samozřejmě, že vina je zcela na řidiči, který něco takového provede, některé dálniční křižovatky toto ale významně "usnadňují".

MÚK Opatovice převádí dva extrémně odlišné druhy dopravy: místní dopravu mezi obcemi s napojením nákupního střediska a rychlou meziměstskou a dálkovou dopravu. Toto se nikdy nemělo stát, lhostejno, kolik silnic, železnic a vodotečí se v daném místě kříží v kolika podlažích. Je totiž úplně jedno, že silnice I/37 není "papírově" dálnice - fakticky to dnes dálnice je a MÚK Opatovice je potom křížením dálnic, která by si zasluhovala být opatřená dopravní značkou IS 6a

Obrázek

Když na takovou křižovatku napojíme příjezd do prodejny koupelen a necháme skrz ni procházet místní komunikaci spojující obce v zemědělském kraji, budou se zcela jistě dít velké věci.

Dnes je již vše zabetonováno a je tedy marné vést diskuse o tom, že se měla zachovat kontinuální "stará Hradubická" v úseku MÚK Hrobice až MÚK Opatovice-sever (která se měla udělat kompletní) a pak "starou Hradubickou" do MÚK Opatovice vůbec nezaúsťovat, natož tam připojovat supermarket - o tom se tady na jiných místech ostatně namluvilo dost. Co rozhodně není marné, ale naopak nutné, je požadovat další technické úpravy MÚK Opatovice, jako např.:

- doplnění vodorovného značení v jízdních pruzích rondelu
- technická úprava zaústění komunikací do rondelu tak, aby se technicky znemožnila jízda nežádoucím směrem či otáčení

Toto jsou také důvody, proč zakládám toto vlákno a doufám, že jsou dostatečně dobré a že již nikdo nebude bagatelizovat takový úkaz, jako je jízda v protisměru na dálniční křižovatce a odkazovat jej kamsi do tématu "Odpočívka".
Mario
Příspěvky: 877
Registrován: 23.3.2009 16:36:20
Bydliště: Kly

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od Mario »

Téma Ti přesunou a ty si založíš zase nové! To tady nepatří, je to do odpočívky nebo někam do hospody k pivu. Na této křižovatce nevidím absolutně žádný problém. Pokud někdo nezná dopravní značky, nemá na silnici co dělat. Přeci nebudeme dávat závory do kdejaké jednosměrky nebo výjezdu z dálnice jen proto, že někdo by mohl nevidět zákazovou značku.

Argumentovat tím, že jsou snad řidiči, kteří umí jezdit jen do obchoďáku nebo po poli je asi úplně mimu mísu...

Jediný problém byl ve zmateném řidiči, ne v křižovatce.

Tady jasně vidíš značku kruhového objezdu a pro ignoranty je to i jako vodorovné značení, že mají jet doprava. Komu ani tohle nepomůže, ať nejezdí raději:

https://mapy.cz/zakladni?x=15.7887507&y ... itch=0.313
Speedy Gonzales
Příspěvky: 171
Registrován: 14.3.2009 11:14:37

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od Speedy Gonzales »

Když pominu (snad nejen) svoje původní tvrzení, že MÚK Opatovice se snaží plnit více účelů, než které dokáže bezpečně splnit, pořád zde vidím mnoho technických rezerv, které by nebylo tak těžké a nákladné realizovat:

- na vozovce v jízdních pruzích rondelu není jediné vodorovné značení (ten trouba si patrně vůbec neuvědomil, že nejde po normální silnici, ale po dvoupruhovém kruháku - kdyby před každým napojením byly na asfaltu rondelu značky V 9a "Směrové šipky", třeba by to zmenšilo procento koumáků s podobnými sebevražednými sklony)

- před každým vjezdem na rondel je sice korektní značení kruháku, viz zde, mohlo by tam ale klidně být v "zesílené" verzi se signální podložkou

- rovněž z tabulí IS 9b "Návěst před křižovatkou" bych vyhodil všechny ty nákupní košíky, továrny a další hromady informací, které jsou v daném množství nevstřebatelné, ani kdyby tam člověk na chvíli zastavil (jako skoro nečitelné doplňkové informace k zákazové značce, apod.), viz zde a místo toho informačního šumu bych raději zdůraznil tvar a podstatu křižovatky

- patrně je i řada dalších možností, jak křižovatku učinit srozumitelnou i pro místní rolníky

Celkově by ale dlouhodobým cílem mělo být doplnění MÚK Opatovice-sever na plný formát, znovu-obnovení "staré Hradubické" v úseku MÚK Opatovice-sever až MÚK Hrobice a její odpojení od MÚK Opatovice, stejně jako odpojení prodejny Siko a přeložení na příjezd po "staro-nové Hradubické". Jedině tak bude možné vrátit MÚK Opatovice úlohu dálničního křížení.

Mimochodem: jsou v prostoru MÚK Opatovice nějaké kamery, které by dokumentovaly jednání řidičů, jako byl tento výtečník?
mbmat
Příspěvky: 1381
Registrován: 16.7.2010 21:20:33
Kontaktovat uživatele:

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od mbmat »

Speedy Gonzales píše: ... mohlo by tam ale klidně být v "zesílené" verzi se signální podložkou
...
Jo, to by pak ale mohla být značená takto každá druhá křižovatka, a to by to asi dřív nebo později ztratilo smysl. Jednoznačně je vina zde na straně toho idiota který nevěnoval pozornost značení.
Selský rozum mi přeci radí, že když je nějaká křižovatka kde odbočuji (navíc když vidím že je to velká MÚK), tak se přeci věnuji řízení. A jestli tomu tak není, tak by dotyčný měl vrátit řidičské oprávnění.
Sosa
Příspěvky: 2508
Registrován: 17.3.2009 9:43:04

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od Sosa »

Musíme počítat alespoň s nějakou inteligencí, to co ten "řidič" předvedl byla jeho chyba a křižovatka za to nemůže. Značení je tam v pohodě a křižovatka není špatná. Jestli si někdo nepamatuje ani ta 2 minuty že je na kruháku, tak nemá na silnici co dělat.
Pokud bychom i u takto jasné křižovatky měli používat reflexní podklad, tak co budeme používat u opravdu nebezpečných křižovatek?
Speedy Gonzales
Příspěvky: 171
Registrován: 14.3.2009 11:14:37

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od Speedy Gonzales »

Sosa píše: ... křižovatka není špatná ...
Okružní křižovatka z principu neumožňuje plynulé řazení z pruhu do pruhu a nemá na dálnicích co dělat. Je úplně jedno, že toho je plné UK, nemusíme přeci opakovat něčí dějinný omyl. Na dálnicích je to nebezpečný prvek, který znemožňuje plynulost provozu a její místo je pouze ve městech a na komunikacích nižších tříd, kde je zvykem na křižovatkách zastavovat.
Mario
Příspěvky: 877
Registrován: 23.3.2009 16:36:20
Bydliště: Kly

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od Mario »

S Tebou to je jak mluvit do dubu. Jak bys tam teda jinak to krizeni vyresil asi? Když bylo potřeba napojit spoustu silnic ruzneho typu navíc v oblasti s chráněným opatovickym kanalem a blizko Opatovic? Jak myslis, ze bys dostal povoleni kdybys mistnim postavil na kraji obce dve dalnice ale rekl jim, ze na ne nebudou mit pristup? Projektanti si s tim poradili na vybornou, vyhoveli vsem, nezasahli do kanalu a doprava na krizovatce je naprosto plynula.. Pokud ridic neni dement, nema s ni zadne potize. A pokud jim je, nepomuze mu zadny typ krizovatky.
JohnyRockNRoll
Příspěvky: 189
Registrován: 8.10.2010 7:30:58

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od JohnyRockNRoll »

Mně třeba ta křižovatka taky v zásadě nevadí, jen to klopení je občas trochu zvláštní, hlavně ve směru od Prahy/Sedlic to při nájezdu na kruhák dost vynáší, prohnuté svodidlo v tom místě to potvrzuje.
Speedy Gonzales
Příspěvky: 171
Registrován: 14.3.2009 11:14:37

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od Speedy Gonzales »

Mario píše: ... doprava na krizovatce je naprosto plynula ...
Doprava je dnes plynulá, protože tam skoro nic nejezdí. D35 zde dnes vede odnikud nikam, ale první zkouška nastane již po dokončení D35 Opatovice-Ostrov, kdy se sem přeleje veškerá dnešní dálková doprava z I/35. Další skok bude po dokončení průtahů a obchvatů I/37 přes Pardubice a Chrudim a úplné čóro nastane dokončením celé D35 do Mohelnice, kdy se D35+D11 stanou druhou páteří východ-západ v zemi. MÚK Opatovice bude klíčovým distributorem silniční dopravy pro dvě stotisícová města. V její blízkosti jistě brzy vyroste něco na způsob Modletice 2 a potom uvidíme ...

Samozřejmě dnešní řešení MÚK Opatovice chápu jako osudovou nutnost, kdy se muselo vyjít maximálně vstříc místnímu obyvatelstvu v podobě nadstandardního připojení Opatovic dvěma MÚK, jinak bychom dnes měli dodnes stavbu zablokovanou občanskými aktivisty, ale dlouhodobě to nebude udržitelné řešení, jak shora popisuju.
Mario
Příspěvky: 877
Registrován: 23.3.2009 16:36:20
Bydliště: Kly

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od Mario »

Píšete nesmysly, kde podle vás dnes sjíždí lidé do HK a Pardubic? Těch se výstavba nové D35 moc nedotkne, protože naopak už dnes z teto křižovatky sjíždí. Naopak, dokončení D11 a pokračování D35 křižovatce uleví, protože spousta Hradečáku pojede dál po D11 od Prahy a křižovatce se vyhne, stejně tak my, co vrchem jedeme na sever Moravy se taky křižovatce po dostavbě D35 vyhneme a profrčíme ji po 3. patře...
mzik
Příspěvky: 184
Registrován: 14.11.2012 10:47:03

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od mzik »

Toto téma bych zrušil. Křižovatka je dobrá, že kolega potkal opilce v protisměru se může stát i na dálnici. Spíš bychom měli řešit proč se nestaví dále.
michal
Příspěvky: 4517
Registrován: 14.3.2009 8:53:04

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od michal »

Já osobně považuji tuto křižovatku za krásný příklad nekoncepčnosti výstavby u nás. Na jednom místě se staví zcela zbytečně velkoryse, na jiných místech se naopak zbytečně šetří a vznikají nepochopitelné křižovatky jako ty budoucí D1xD55 či D11xD35 u Plotišť. No a múk Opatovice je od každého trochu. Tady se nešetřilo - kvůli snaze zapojit veškeré silnice včetně polních cest a Opatovického kanálu na tehdejší R35 se vystavělo třípatrové monstrum. Zároveň je to ale takový ušetřený kočkopes, kdy se dvě kapacitní komunikace potkávají na kruhovém objezdu, po kterém jezdí traktory a povozy. Takže sdílím Speedyho názor, že ta křižovatka je špatně. Na druhou stranu si myslím, že ten případ, o kterém píše, nesouvisí s tím, jak špatně to je postavené, ale s tím, jak jsou někteří lidé nepozorní a místo rozvahy na silnicích radši zmatkují.
Speedy Gonzales
Příspěvky: 171
Registrován: 14.3.2009 11:14:37

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od Speedy Gonzales »

Mario píše: ... my, co vrchem jedeme na sever Moravy se taky křižovatce po dostavbě D35 vyhneme a profrčíme ji po 3. patře ...
Pofrčíte jenom tehdy, když fronta aut dávajících přednost při vjezdu na kruhák nebude končit až v průběžném pruhu na D35. V tom případku tudy moc nepofrčíte, to buďte v klidu. A ta fronta se tam zcela zcela jistě dělat bude, až vzroste provoz na D35 a I/37, příčiny viz výše.

Jenom dokončením D35 Opatovice-Ostrov skokově vzroste atraktivita severní trasy a přes Opatovice bude jezdit mnohem více aut, než dnes jezdí po I/35. Toho se i snad v dohledné době dočkáme, tak uvidíme ... pak ale budou následovat další stupně zahušťování.

Jenom bych se chtěl ještě znovu dotázat: jsou nebo plánují se na MÚK Opatovice nějaké kamery?
Honey72
Příspěvky: 5259
Registrován: 26.12.2015 0:06:38
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od Honey72 »

V něčem se Gonzalese zastanu. Kolon od kruháče až do prostoru dálnice bych se sice opravdu nebál. Jen nájezdové a sjezdové rampy D35 jsou zhruba čtvrt kilometru dlouhé, plus odpojovací pruh. Křižovatka je stavebně v pořádku.

Ale jediné, co bych jí opravdu vytknul jsou směrové značky při jízdě po kruhovém objezdu. Na komunikaci takového významu jsou opravdu malé, čitelné až v poslední chvíli a pokud před vámi jede náklaďák, odbočku minete nebo dupnete na brzdu: https://www.google.cz/maps/@50.1402322, ... !1e1?hl=cs

Ke všemu jsou směrovky jen na pravé straně, takže ten kdo jede v levém pruhu jí přes náklaďák také neuvidí. A další nedostatek, někde se z kruháče odbočuje za značkou:
https://www.google.cz/maps/@50.1395233, ... !1e1?hl=cs

, ale někde zase před značkou:
https://www.google.cz/maps/@50.1402265, ... !1e1?hl=cs

Úplně tragická je směrovka na dálnici směrem do Prahy. Nejen, že je malá, ale ke všemu až vzadu u svodidel za tou odbočkou. Na tu bych potřeboval dalekohled i já:
https://www.google.cz/maps/@50.1401004, ... !1e1?hl=cs

Já to tam znám, ale v noci nebo v mlze mám i já co dělat, abych tu správnou odbočku neminul.

Předpokládám, že to je pouze nějaké dočasné řešení a než bude D35 prodloužena, budou zde nainstalovány velké tabule nad vozovkou a před výjezdy. Něco jako u Zbraslavi:
https://www.google.cz/maps/@49.9838393, ... !1e1?hl=cs
Letos máme výročí 85 let výstavby dálnic na českém území 1938-2023
Mike
Příspěvky: 4950
Registrován: 15.3.2009 14:09:33

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od Mike »

měly tam být přímé rampy a uvnitř kruháč
aby praha - pardubice ; Hradec - praha atp na kruháč vůbec nevjely

ale mnohem horší je křižovatka D11xD35, jdy chci tu severní trasu vidět
dálnice končící jedním pruhem je prostě nesmysl
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Martin z Ostravy
Autor
Příspěvky: 6839
Registrován: 14.3.2009 10:27:45
Bydliště: Ostrava a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Kdyby jedním pruhem, ale hlavně ta utahovačka na něm.
R48 -> D48 se podařilo!
vodouch2000
Příspěvky: 1223
Registrován: 27.5.2014 14:28:00
Bydliště: D11 - exit 62

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od vodouch2000 »

To utažení Opatovice -> Praha je šílený, kdo nezná a podcení doporučenou rychlost se může dostat do velkých potíží. Další prekérka je na rampě Praha -> Opatovice, kde je taky utažení. O jednom pruhu radši nebudu psát, dreieck D11xD35 se prostě nepoved.
Lenny
Autor
Příspěvky: 10771
Registrován: 15.3.2009 22:03:53
Bydliště: na levém břehu Dunaje

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od Lenny »

Jsem jediný, kdo má při příjezdu na kruháč výhled zakrytý zábradlím?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
vodouch2000
Příspěvky: 1223
Registrován: 27.5.2014 14:28:00
Bydliště: D11 - exit 62

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od vodouch2000 »

Nejsi jediný, myslím na to pokaždý, když tam jedu, což je 2x do týdne. Obzvlášť pitomý je to podle mě sjezdu od Pardubic, ostatní nájezdy na kruháč jsou snad trochu lepší, sjezd dolů od Sedlic je v pohodě úplně.
Speedy Gonzales
Příspěvky: 171
Registrován: 14.3.2009 11:14:37

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od Speedy Gonzales »

Včera jsem tam tudy opět projížděl a dopravní značení na kruháku a přiléhajících nájezdech je opravdu velice nedostatečné.

Každopádně: marně zde i jinde na webu hledám stavební plány MÚK Opatovice vč. zakresleného vodorovného značení v definitivním uspořádání. Mohl by sem někdo dát odkaz, pokud víte kde jsou tyto plány online?

K diskusi shora o propustnosti MÚK Opatovice jsem totiž na stavebně již dokončeném navazujícím úseku D35 marně hledal místo, kde nastává rozšíření stavební pláně kvůli odpojovacímu pruhu. Nemohu si pomoc, ale při pohledu na ortofotomapu to budí dojem, že odpojovací pruh pro sjezd z D35 od Prahy na okružní MÚK začíná až těsně před stavebním odpojením sjezdové rampy, viz https://mapy.cz/s/13yKP. Usuzuji podle viditelného rozšíření vozovky v protisměru D35, kde je pro připojovací pruh nachystáno poměrně dlouhé rozšíření náspu dálnice, viz https://mapy.cz/s/13yMr. Nic takového ve směru od Prahy nelze pozorovat.

Pokud je moje měření správné, vychází pro celkovou délku odpojovacího pruhu a rampy před tvrdou předností na kruhák ca 350 metrů, což je nějakých 17 souprav s návěsem ... není to poněkud málo, soudruzi?
Andreascz
Příspěvky: 72
Registrován: 10.11.2015 23:02:12

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od Andreascz »

To by mě taky zajímalo. Ale nejsem odborník. Odpojovat se snad bude kompletní dvoupruh. A až se protáhne D11 do Plačic a D35 do Ostrova, moc kamionů tam sjíždět nebude?
dvs
Příspěvky: 3621
Registrován: 8.6.2009 12:42:45

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od dvs »

Já nevím, ale těch kamiónů tam moc sjíždět nevidím.

Odhaduji, že ti co jedou po D11 na Pardubice, tak sjedou na exitu 68 Chýšť a jedou po I/36. Toto by změnil jedině převod tohoto úseku na II. třídu a zákaz pro kamióny (mluví se o tom).
Hodně frekventované propojení přes kruhák je po II/324 směrem na Plačice a pak dále na HK. Pochybuji, že tato doprava si koupí dálniční známku a bude jezdit po D35, D11, II/611 (odbočovat auta na múk Sedlice z D35 směrem na HK jsem viděl od otevření pomálu ...). Změna možná nastane až s prodloužením k Plotišti a dál k Jaroměři.

Když to otevřeli, tak jsem si taky říkal, že to bude přeplněné, ale stál jsem tam asi 2 krát, a to když byl zavřený konec D11 a vše jelo přes kruhák a já chtěl najet od Pardubic.

Pochybuji, že by se odpojoval kompletní dvoupruh. Spíš se odpojí jedním pruhem a začátek toho levého pruhu na rampě bude zašrafovaný.
Trupman
Příspěvky: 578
Registrován: 21.3.2009 23:12:06

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od Trupman »

Další zářez na pažbě této geniálně zbastlené MÚK

https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/d ... pravy_misl
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
theodor less
Příspěvky: 2757
Registrován: 27.4.2018 23:10:42

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od theodor less »

Že nemohou projet soupravy s nadměrným nákladem je chyba dopravce, nikoli MÚK.
Apofis74
Příspěvky: 142
Registrován: 15.8.2009 16:05:18

Re: MÚK Opatovice

Příspěvek od Apofis74 »

Jak velký sakra jsou že to nevytočí. nebo proč to nevezmou celé dokola. Když se nevejdou sem tak to by mě teda zajímalo kam do Pardubic to vezou.
Odpovědět

Zpět na „D35“