Chile

Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Aktuální situace v Chile:

K 28.1. se eviduje již shořené území o rozloze 4.800 km2. To je jako kdyby lehl popelem Olomoucký kraj. Aktivních je i nadále 110 požárů, 60 z nich je zcela mimo kontrolu. Prezidentský úřad s vládou koordinují veškeré základní činnosti:

*ministerstvo obrany nasadilo do hašení speciální tímy, k pomoci obnovit území měst, kde již hořet nebude, k evakuaci obyvatelstva z dalších území, k budování náhradních ubytovacích kapacit atd. celkem 7.000 vojáků včetně stovek ks techniky, cílem je zesílit stav na 9.000, do operací je nasazené i letectvo a namořní síly
*ministerstvo veřejných prací na základě stavu nouze opatřilo stovky ks těžké techniky k odstraňování lesních porostů od dálnic a od hlavních silnic kolem větších měst, zároveň připravuje materiální pomoc pro ty rodiny, které docházejí o celé domy
*ministerstvo vnitra zesiluje o lepší informování samospráv s cílem zlepšit informování obyvatelstva
*prezidentka 28.1. uvedla, že stát dělá maximum s bojem s požáry a bude stát při každém zemědělci, který dojde o práci; jen škody na vinohradech se odhadují nad 100 mil. USD
*vláda vyzvala chilské rodiny, aby v oblastech kde se neučí (pro nutnost náhradního oubytování slouží hlavně školy) se dočasně starali o děti
*ministerstvo zahraničních věcí spracovává nabídky mezinárodní zahraniční pomoci: od technických kapacit letadel a vrtulníků, přes pomoc odborníků na hašení lesních požárů, což jsou specializované tímy z USA, Ruska, Francie a Kanady včetně 300 stovek hasičů z Mexika, dalších stovek z desítky států
*Chile má v nasazení přes 50 vlastních letadel a vrtulníků pro hašení požárů
*ministerstvo zdravotnictví zahájilo program mobilního ošetřování lidí trpících zhoršením zdr. stavu pro obtíže s dýcháním; nemocnice nestačí tyto lidi ani přijímat
*mnoho států již posílá Chile i finanční příspěvky, jako první americká ambasáda 100 000 USD, které mají směrovat na nákup další požární výstroje
*v boji s ohněm je neustále nasazeno na 5.000 hasičů, 2.000 policistů pomáhá s evakuací a řízením provozu
*v Chile platí stav nouze, v 3 regionech již stav katastrofy včetně 2. největšího města Valparaiso, město zápasilo s požárem již začátkem měsíce, jen jsem tomu nevěnoval pozornost

Valparaiso je veledůležitým městem z logistického hlediska, protože je zde největší přístav v zemi.

Rozsah požárů je v mnoha regionech o +588% až 23580% větší než o rok dozadu.

V plném rozsahu se aktivizovala civilní obrana, která je zde přítomna od roku 2009 i v rámci edukačních programů pro obyvatelstvo, takže se zapojilo 40.000 civilních pracovníků, převážně učitelů a pracovníků místních úřadů do různé podpůrné činnosti chodu státu.

Vláda označila 17 dálnic a hlavních silnic za strategické komunikace, které hodlá udržet za každou možnou cenu, co se týče provozu. Jedná se o hlavní dálnice, které napájí velká města na páteřní dálnice napříč zemí včetně těch páteřních komunikací. Provoz na nich bude umožněn i při případném zadymení, ale je nutno sledovat provozní informace, protože při silnějším větru se budou některé úseky provozně omezovat jen pro hasičskou armádní techniku, která vydrží letící uhlíky. Platí od 18:00 dnem 27.1.

Běžně je v Chile kolem 5.000 požárů ročně, které spálí území o rozloze 500 km2. Tedy nyní již 10x více. Pomoc odeslal již i Uruguay.

Dálnice del Itata, která je hlavní spojnice k městu Concepción (1/4 mil. obyvatel) prochází lesním porostem a plameny jí neustále ohrožují. Týká se to ale jak jsem napsal dalších 16 dálnic. Koncesionáři provádějí odlesňování, ve spolupráci s mezinárodními tímy se dokonce na některých místech pokládají nálože a lesní porosty se odpalují, protože se tam nedá dostat technikou.
Snímka.PNG
Snímka.PNG (1.07 MiB) Zobrazeno 26139 x
Stavební společnosti uvolňují od 28.1. stovky ks těžké techniky včetně stovek ks transportních kamionů s cílem ochránit dálnice a objekty na nich a udržet tuto síť v provozuschopném stavu. Na mnoha se nyní nevybírá mýto.
Snímka1.PNG
Snímka1.PNG (905.32 KiB) Zobrazeno 26139 x
Snímka2.PNG
Snímka2.PNG (524.91 KiB) Zobrazeno 26139 x
Na mnoha místech v centrální a jižní části země se nedaří udržet provozu schopný stav již 3. den ...
Snímka3.PNG
Snímka3.PNG (762.97 KiB) Zobrazeno 26139 x
Snímka4.PNG
Snímka4.PNG (976.57 KiB) Zobrazeno 26139 x
Snímka5.PNG
Snímka5.PNG (508.14 KiB) Zobrazeno 26139 x
Přílohy
Snímka6.PNG
Snímka6.PNG (643.26 KiB) Zobrazeno 26139 x
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Formálně k dnešnímu dni eviduje vláda 135 požárů, z nich pod kontrolou je pouze 58. Ohnivé peklo se nedaří zastavit. Peklo, inferno ... stav nouze v celém státě, stav katastrofy v 3 regionech z 15, hoří v 11 z 15. Dále zemřelo při požárech 12 lidí, informace o 21 mrtvých se nepotvrdila. Počet zraněných ale stoupl na 3.300 a tisícky potřebovali ošetřit pro problémy s dýchaním. Tento počet ale jde k několika desítkám tisíc. Díky průjezdnosti dálnic se daří dopravovat pomoc ze severních částí země, kde nehoří, po dálnicích je tak vidno nejen vojenské kolony, ale celé kolony sanitních vozů ... škody jdou do vinic, dále není čím krmit dobytek, škody na majetku budou enormní. Neskutečně nákladné je i celé hašení ... je to nejvyspělejší stát Latinské Ameriky, koordinace vlády a organizací je enormní včetně samospráv, ale ani to nepostačuje. Zahraniční pomoc prakticky 2x místní složky.
Snímka10.PNG
Snímka10.PNG (166.41 KiB) Zobrazeno 26100 x
Snímka.PNG
Snímka.PNG (449.5 KiB) Zobrazeno 26100 x
Několik mýtních stanic, oplocení, stožárů s veř. osvětlením, kamerové systémy atd. jsou zničené. Mnoho dálnic se nedá lépe ochránit vzhledem k rozsahu zalesnění, protože mnoho dálnic prochází doslova lesním porastem, ale již i zde jsou vidět čerstvě vyjeté pásy od těžké techniky, které mají chránit před plameny jak dopravní tak energetickou infrastrukturu, mnoho svahů je zcela vyčištěných od jakékoliv zeleně ...
Snímka5.PNG
Snímka5.PNG (665.99 KiB) Zobrazeno 26100 x
Chile je mimochodem jediný stát světa, kde nejsou hasiči placení. Ve smyslu jednotlivých stanic. Jsou to pouze dobrovolníci. Až po doposud velkých požárech z roku 2014 se o změnách uvažuje. Na druhou stranu je zde instituce CONAF, která právě má na starost hašení lesů a je pro tyto účely velmi kvalitně vybavená.

Plameny jsou již i na okrajech města Concepcion. Dálnice del Itata od severu je sjízdná a dálnice Ruta del Bosque což je páteřní tah středem na jih (silnice č.5 směrem na Los Angeles) je rovněž sjízdná, ale u obou jsou plameny a dým. Obyvatelstvo prakticky nemá kam odejít, vystěhovalo se několik okrajových čtvrtí s cca. 30.000 lidí, dalších 200.000 pozoruje s napětím situaci, jak se ze 2 stran na ně valí požáry. Celou noc a již 3. den se rozšiřují široké pásy od oplocení dálnic, aby se udrželi tyto komunikace plně sjízdné, protože hoří i v dalších lokalitách napříč střední a jížní části země. Od 27.1. je výnos prezidentky o uvolnění pravých jízdních pásů na 17 dálnicích pro armádu a záchranné složky.
Chile_fires_Jan28_2017-5.jpg
Chile_fires_Jan28_2017-5.jpg (70.85 KiB) Zobrazeno 26100 x
Zde jsou aktuální záběry z amerického super tankeru na jeden z nekontrolovaných požárů u města Concepcion:



zde pak akce:



Tento obr se zde již několik dní nezastavil, vypomáhá na mnoha místech. Ruská federace již má na místě 1. stroj IL-76, na cestě je další. Jejich let sem trvá 32h.

Požáry srovnali se zemí 4.000 domů, další tisícovky jsou poškozené. Připravuje se sociální pomoc, oslobození od placení daní atd. Škody na vinicích se odhadují již nad 150 mil. USD. Škody na lesních porostech půjdou do v řádu stovek mil. USD.

Do Chile již dorazilo i 60 specialistů na hašení lesních požárů ze Španělska. Dalších 80 z Venezuely a dalších 20 z Panamy. Rozsah mezinárodní pomoci pro Chile (technická, lidská a finančná) přesáhla 30 států světa. Chile zároveň nasadilo další tisícovky vojáků a policistů i na zajištění pořádku ve vyhořených a evakuovaných oblastech. V Chile je ze zahraničí asi 2.000 hasičů a několik vysoce specializovaných tímů pro organizaci hašení. Každý stát světa, který disponuje takovou technikou alidma a transportní pro přepravu sem vyslal pomoc ihned jak uprostřed týdne Chile požádal svět o pomoc.

Je enormní snaha odstraňovat nejen lesní porasty kolem dálnic, ale jakékoliv porasty. Ministerstvo veřejných prací shromáždilo od podniků na 250 ks těžké techniky a ve spolupráci s koncesionáři dálnic se snaží rozšiřovat suché pásy dále od oplocení dálnic.
Snímka1.PNG
Snímka1.PNG (667.86 KiB) Zobrazeno 26100 x
Snímka2.PNG
Snímka2.PNG (722.97 KiB) Zobrazeno 26100 x
A k tomu mnoho těžkých dozerů, grédrů atd. ve snaze udělat další sirší pásy kolem větších sídel, aby se nezopakovalo další shoření celých měst. Do boje se zapojili i satelitní systémy velmocí světa ve snaze co nejlépe skoordinovat lidské síly a technické kapacity pro předcházení velkých škod a snížení rozsahu nekontrolovaných požárů. Mnoho evakuací se již provádí za pomoci armádních vrtulníků.

Ochladilo se v mnoha oblastech ze 40 na 30, v nasazení je 11.000 lidí na zemi a počet uhašených požárů stoupl na 14, stále je ale přes 60 mimo kontrolu. Chile si slibuje zlepšení situace díky zahraničním letadlám a vrtulníkům.

Již týden je provoz na hlavních silnicích velmi špatný. Vláda vyzvala již 27.1. každého kdo chce jet na trasu delší než 200 km, aby se dozásobil PHM a sledoval online správy. Ve skutečnosti provozovatelé se snaží formou twitteru informovat o sjízdnosti, ale situace se mění tím jak se mění směr větru a vznikají nové požáry, takže mnohdy řidiči končí v téměř ohnivé pasci s nulovou viditelností. Dálniční tepny jsou veledůležité i proto, že paralelně v jejich koridorech jdou elektrická vedení a jsou zde umístněné telekomunikační prvky.

v takových podmínkách řídit ...



Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 3.5.2017 14:13:00, celkem upraveno 1 x.
Důvod: odstranění neplatného odkazu
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Stav k 30.1.



*vláda a prezidentka zavádí velmi tvrdé tresty za podpalačství, protože již několik desítek lidí bylo při těchto aktivitách přistiženo; na požárech se chtějí napakovat majitelé půdy, kteří očekávají odškodnění nebo dokonce developéři, kteří by mohli mít levnější výstavbu na nových pozemcích, již nyní se ale vydávají rozhodnutí, že tam kde byla zeleň tak zůstane zeleň
*na požárech a aktivitách kolem nich (organizování provozu, patrolace evakuovaných území) se podílí již 19.500 lidí
*ministerstvo veřejných prací nasadilo 265 ks těžké techniky, se kterou vytyčuje 245 km ochranných pásem na 40 místech v zemi, odstraňuje se zeleň, suché porosty, stromy kolem silnic, dálnic, sídel, vodních zdrojů a elektráren, jsou to tzv. firewalls, což pomáhají vypracovat specialisté z USA a CDN
*díky rozsáhlé mezinárodní pomoci se povedlo uhasit 11 požárů, ale nadále hoří 120, ze kterých je 58 mimo kontrolu
*polovina z mrtvých jsou hasiči, 2/3 z mrtvých jsou hasiči a policisté; mnoho hasičů je popálených a i celkově se již dostavuje enormní únava; Latinskoamerické státy vysílají do Chile další hasiče
*očekává se další ochlazení a má zapršet
*koncesionáři, provozovatelé dálnic zavedli do televize a rádií 1h bloky vysílaní, kde informují jaká je kde viditelnost v rámci správy dálnic + probíhá rozšiřovaní ochranních pásem pro případné změny větru
*boj s těmito požáry trvá již skoro 2 týdny, přičemž necelý týden je zde americký boeing super tanker, od víkendu pak mnoho dalších strojů a hasičů ze všech koutů světa, celkově je v Chile mnoho požárů již 3. měsíc
Snímka.PNG
Snímka.PNG (608.93 KiB) Zobrazeno 26042 x
Snímka1.PNG
Snímka1.PNG (241.01 KiB) Zobrazeno 26042 x
Vláda vyčlenila několik desítek mil. USD jako pomoc pro farmáře na krmivo pro zvířata, samozřejmostí je první materiální pomoc pro obyvatele zničených měst. Tam se to ještě má dopracovat. I nadále probíhá urputní snaha ochránit Concepcion, ze severu se rozšiřují široké pásy bez zeleně, aby nemělo ani zde co hořet. Coca Cola bude v zemi distribuovat 3,5 mil. litrů balené vody. Peníze na to vezme z reklamy, kterou tady pozastaví. K této iniciative se přidávají další společnosti.
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 3.5.2017 14:12:40, celkem upraveno 1 x.
Důvod: odstranění neplatného odkazu
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Do Chile směruje v souvislosti s tamními největšími požáry další masivní podpora a pomoc, od hasičů přes další techniku až po finance a to z následujících států: Japonsko (další specialisté na hašení lesních požárů), Čína (finanční dary z jejich červeného kříže a koordinace materiální pomoci pro tuto organizaci v Chile), Izrael a Palestína, EU jako celek, Itálie, Jižní Korea, Švédsko, Ekvádor. Austrálie vyslala další letadlo. Kanada a USA rovněž pomáhají finančně. Oba státy i technikou a hasičemi. Další masivnější technická pomoc dorazila z Brazílie, která zesílila již stávající síly. Francie vysílá další jednotku. Francie vůbec reagovala jako jedna z prvních zemí včetně Španělska a Portugalska. Ta podpora dosahuje již enormních rozměrů kolem 30 států světa. Většina velmocí sem vyslala to nejlepší co má, pak všechny státy, které jsou často sužované podobnými požáry a i téměř všechny státy Severní + Latinské Ameriky.

Společnost Sacyr, která zde provozuje několik dálnic, ale i další společnosti sem stahují další techniku z ostatních zemí s cílem zajistit dlouhodobé práce na rozšíření pásů ničeho, aby i do budoucna byla tato síť lépe ochráněná.

Chile vůbec zažívá od prosince nenormální vedro. V Santiagu padl v prosinci 100 roční rekord. Horko bylo i v Argentině av sousedních zemích. Infrastruktura v podobě obydlí značí spíš lehké murované domy, často i ještě horší materiály, které jsou ale dostatečně prodyšné. Infrastruktura v podobě dopravní, telekomunikační, energetické je nejlepší z celého regionu. Zdejší obyvatelstvo má nejvyšší životní úroveň a nejmenší % žijící pod absolutní chudobou.

Světové spoločenstvo se snaží zastavit požáry před dalšími velkými městami a zároveň dostat pod kontrolu požáry, které jsou mimo kontrolu s cílem zamezit zničení dalších lesních porostů. Jedno ze zcela zničených měst, Santa Olga:
Snímka.PNG
Snímka.PNG (508.86 KiB) Zobrazeno 26025 x
V ohrožení je město Fortezuelo. Region Bio Bio, SV směrem od Concepcion. A severně je Dichato, odkud se muselo dalších 800 rodin odstěhovat, protože i sem směruje další požár.
nad městečkem je vidět těžká stavební i hasičská technika, požár kromě toho hasí 2 letadla
nad městečkem je vidět těžká stavební i hasičská technika, požár kromě toho hasí 2 letadla
Snímka11.PNG (909.01 KiB) Zobrazeno 26025 x
Dálnice del Itata je momentálně třeba uzavřená kromě záchranných složek. Požár u Dichato hasí již vícero velkých letadel z mezinárodní technické pomoci. Požár okolí 5 tisícového městečka Fortezuelo odděluje od něj již jen silnice.

za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Boj s aktuálně nejrozsáhlejšími požáry na planetě pokračuje ... :arrow:
Snímka.PNG
Snímka.PNG (590.02 KiB) Zobrazeno 25971 x
vláda se snaží na denní bázi několikrát denně být v kontaktu přes videokonference se šéfy armády, civilní obrany, hasičskými zbory, guvernéry provincií, mobilizovat a koordinovat pomoc domácí i zahraniční, která neustále přichází z dalších a dalších zemí, navzdory mírnému ochlazení se rozhořelo několik již uhašených požárů, dým omezuje činnosti obyvatelstva a nedaří se udržet v provozuschopném stavu ani některé hlavní dálnice v zemi, ostatní silnice jsou přetížené jak se části obyvatelstva snaží utéct více na sever, naopak mnoho tisíc lidí - dobrovolníků hasí požáry před jejich vesnicemi a městami házením hlíny ... stát nedisponuje již další těžkou technikou na vytváření dalších stovek km bariér, stále není ani naplněn limit pro stávající ...

od včerejška trvá boj hasičů o udržení provozuschopného stavu na dálnici del Itata, opakovaně byla na dlouhé hodiny nesjízdná v úseku na km. 66, 69, 71, v celé těsné blízkosti SV směrem od 1/4 mil. města Concepcion hoří a plameny přeskakují i vozovku ...
uzavřen nájezd na Autopista del Itata
uzavřen nájezd na Autopista del Itata
C3gfJBFWMAAv_Dg.jpg (67.43 KiB) Zobrazeno 25971 x
nasazeno je v boji s hašením a organizováním pomoci kolem 19.800 lidí (technická podpora, naplňování letadel s vodou atd.) s téměř 2.000 ks techniky (včetně letadel a vrtulníků)

do boje s požáry se zapojilo i vojenské letectvo, které shazuje pomoc hasičům na zemi v rámci speciálních lesních tímů
IL-76_-4.jpg
IL-76_-4.jpg (70.66 KiB) Zobrazeno 25971 x
probíhá urputní boj na ochranu měst Dichato a Fortezuelo; jedno hasí ruský velký letoun IL-76, druhé pomáhá hasit americký obr, boeing super tanker; tato letadla mají své dráhy po naplnění vodou jí shazují, pokračují dál k naplnění a shazují na další cíle ... přidávají se sem další a další posily ...
Snímka.PNG
Snímka.PNG (812.14 KiB) Zobrazeno 25971 x
v ohrožení je i město Temuco na dálnici č.5 (známé město jižně od Concepcion se sídlem mnoha konzulátů), jde rovněž o nový požár

Rusko poslalo do Chile obří dopravní letoun Antonov s vtulníkami na další pomoc k hašení požárů. Přistát má ve městě Concepcion, aby byla technika co nejvíce k dispozici vzhledem k faktu, že je zde nejvíce nejrozsáhlejších požárů.

Ministerstvo veřejných prací realizuje další čistění SV směrem od Concepcion a to u osídlení Coelemu (na silnici č. 126), od čeho si slibuje jak ochranu Coelemu, ale vznikne tak i další bariéra pro Concepcion.
Snímka1.PNG
Snímka1.PNG (1.28 MiB) Zobrazeno 25971 x
Snímka2.PNG
Snímka2.PNG (1.13 MiB) Zobrazeno 25971 x
*chilská armáda vybudovala několik táborů pro zahraniční hasiče, i místní obyvatelstvo bez domova
*nadále se vyčíslují škody, nejsou známé přesné údaje k poškozeným domům a zcela zničenými
*nejsou k dispozici údaje o přemístněných obyvatelech, o dočasně evakuovaných, protože část prací narychlo realizují místní samosprávy
*probíhá obrovská sbírka šatstva, potravin a balené vody, probíhá i několik kampaní na podporu Chile v rámci jednotlivých států Latinské Ameriky
*na pomoc do Chile přicházejí odborníci z civilní obrany z EU, Španělska, Francie, Švédska a Finska pro zajištění další technické a materiální pomoci
Claudio Lucero, 83 let<br />nejstarší dobrovolný hasič
Claudio Lucero, 83 let
nejstarší dobrovolný hasič
83.PNG (345.63 KiB) Zobrazeno 25971 x
dopravní značení, které je již nečitelné
Snímka5.PNG
Snímka5.PNG (1.28 MiB) Zobrazeno 25971 x
takhle to vypadá na mnoha silnicích v mnoha regionech, kdo může tak musí odjet někam jinam, protože se velmi špatně již dýchá dětem ...
Snímka55.PNG
Snímka55.PNG (604.65 KiB) Zobrazeno 25971 x
Vláda oznámila, že zhořelo již 5.900 km2. Poslední údaj byl na 4.800 km2. Mimo kontrolu je momentálně (12:00 31. místního času) 84 požárů. Celkem je v zemi 140 požárů.

4000 z 5000 lidí nemá z města Santa Olga domov. Je to jedno z nejvíce postižených měst v zemi. Formálně tito lidé nespadají do statistik, protože se neví jestli budou jen dočasně přemístněný, ale jako evakuovaní se už nevedou. takových lidí je v zemi mnohonásobně více.

nesmírné škody jsou v zemědělství: uhynulo mnoho dobytka, ovec, shořelo mnoho vinic a navíc zvířata nemají co žrát, nyní se zajišťuje i přesun krmních směsí do centrálních a jižních částí státu, po dálnicích S-J je vidět stále častěji tematické kolony
Snímka101.PNG
Snímka101.PNG (274.58 KiB) Zobrazeno 25971 x
mnoho států světa nabízí pomoc, chilské min. zahr. věcí nestačí tyto nabídky přijímat; mnoho států čeká na konkrétní požadavky ...
C3Ls6__XUAAA5vV.jpg
C3Ls6__XUAAA5vV.jpg (84.71 KiB) Zobrazeno 25971 x
před požáry neunikají ani olivové háje

preventivní kropení realizují již nejen hasičská vozidla ...
Snímka10.PNG
Snímka10.PNG (1.08 MiB) Zobrazeno 25971 x
Snímka102.PNG
Snímka102.PNG (868.2 KiB) Zobrazeno 25971 x
stav k posledním 24h u města Concepción
Snímka200.PNG
Snímka200.PNG (1.02 MiB) Zobrazeno 25971 x
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

aby to tady nebylo jenom o požárech, i když tematicky to dokladuje význam při takovzch tragédiích, jak důležité je disponovat kvalitní pozemní silniční infr. ... tak i něco z dálničního světa :arrow:

Shrnutí dálnic pod skupinou Abertis:

https://www.abertis.com/es/el-grupo/autopistas/chile
https://www.viaschile.cl/

ve vlákně je vícero odkazů, ale pokrýt tak velkou síť není snadné, proto i několik centrálních odkazů na PPP stránky

Nepíšu o Abertisu ale jenom tak. Abertis zde má koncesi na provoz dálnice mezi Santiagem a Valparaisem (2. největší město a největší přístav v zemi) v rámci silnice č. 68. Jde o velmi rušnou dálnici, kde ve špičkách je provoz již 4.500 vozidel za 24h. Vláda chce upgradovat 8 sekcí za asi 170 mil. USD. Délka je 110 km. Již brzo se očekává tendr. Vláda ale nehodlá odkoupit tuto dálnici zpátky od Abertisu, protože by se to nevyplatilo. Jeden z modelů je úprava koncesní smlouvy nebo se jen upraví pasáž o údržbě.

Ve výhledu je ale i výstavba zcela nové dálnice severním směrem paralelně u Route 68. Náklady na projekt se přitom odhadují na 1 mld. USD. Cena by byla na chilské poměry vysoká pro nutnost realizace tunelu.
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 31.10.2020 20:49:00, celkem upraveno 1 x.
Důvod: aktualizace odkazu
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Vývoj v Chile ohledně požárů v zemi:

*prezidentka ustanoví koordinátora národní nouze, který bude koordinovat činnosti v oblastech, které jsou zničené
*požární sezóna potrvá do 04/2017, nyní je většina požárů pod kontrolou, ale vyhráno není
*prezidentka cestuje po zničených regionech a snaží se národ podpořit alespoň morálně; materiálně se snaží vypomoct ministerstvo verejných prací, sociální generální tajemník, ministerstvo zemědělství, min. národní obrany, min. vnitra
*ze zhořeného území tvoří lesnictví 57%, národní rezervace 18%, zvyšek je další půda a městské plochy
*ke 4.2. k odpolením hodinám hořelo v zemi 50 požárů, ze kterých již jen 7 je mimo kontrolu
*zhořená plocha dosahuje 6.000 km2
*vláda vyčleňuje krmní směsi pro zvířata za desítky mil. USD, další obrovské peníze směrují na placení PHM (přes 50 letadel, 2.000 ks techniky něco sežere) a na stravování státních hasičů (lesních), dobrovolných (Chile nemá placené hasiče v tom smyslu jak ostatní svět, těch lesních je cca. 1/4 z celého počtu) a zahraničních, na jejich podporu směrují 4 mil. USD
*ze 4.000 lidí jsou bezdomovci, budují se vojenská stanová městečka atd.
*na hašení požárů a organizaci kolem se nadále podíli 19.500 lidí
*vláda vybudovala 444 km ochranných koridorů a pásů ničeho pro zabránění pokračování požárů

Dálnice del Itata, 3.2.
Snímka1.PNG
Snímka1.PNG (287.03 KiB) Zobrazeno 25853 x
Snímka2.PNG
Snímka2.PNG (249.08 KiB) Zobrazeno 25853 x
a mimo požárů další informace k dálnicím ...

Jedna z nejdelších dálnic respektivě nejdelší dálniční systém je ze severu na jih mezi městami Santiago a Osorno. Je to logické a pochopitelné vzhledem ke tvaru země. Tato dálnice se jmenuje všeobecně vnitřní nebo i Intervial Chile a tento systém dálnic má délku cca. 900 km. Skládá se z vícero samostatních dálnic ve smyslu udělených koncesí. Je to ale jedna dálniční společnost a pouze má 5 operátorů pro provoz celkem 907 km dálnic. Nachází se zde třeba 300 mostů, 95 mýtnic, v roce 2010 projelo úseky 65 mil. vozidel. Těch 5 operátorů jsou: Ruta del Maipo, Ruta del Maule, Ruta del Bosque, Ruta de la Araucanía a Ruta de los Ríos. Společně tvoří společnost INTERVIAL CHILE.
Snímka.PNG
Snímka.PNG (348.24 KiB) Zobrazeno 25853 x
Ruta del Maipo spájí Santiago a Talca. Délka 237 km.
Ruta del Maule spájí Talca a Chillán. Délka 193 km.
Ruta del Bosque spájí Chillán a Collipulli. Délka 161 km.
Ruta de la Araucaniá spájí Collipulii a Temuco. Délka 144 km.
Ruta de los Ríos spájí Temuco a Rio Bueno. Délka 172 km.

Na některé z nich jsou ve vláknu odkazy.
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 31.10.2020 20:50:26, celkem upraveno 1 x.
Důvod: odstranění neplatného odkazu
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Chile zahájilo proces tendrování na výstavbu 150 km dlouhé dualizované silnice v regioně Antofagasta. :arrow:

*nová silnice zlepší propojení komunit Calama a Sierra Gorda v napojení na již zkapacitněný tah směrem na Antofagasta
*zároveň je tohle již vnitrozemský tah, který se zkapacitní a přibližuje se tím k Bolívii
*postaví se 5 flyoverů a 3 železniční nadjezdy, vylepší se KO v napojení na Calama
*technické nabídky od zájemců se očekávají v 07/2017, odhadované náklady jsou na úrovni 290 mil. USD

Dále (ale to jen pro zajímavost, dohledat se to dá na internetu): ministerstva dopravy a veřejných prací vypracovali National Port Development Plan 2017, čímž se vylepší 32 přístupových silničních spojnic k 10 státním přístavům. Z těch hlavních se jedná třeba o Route 68 na přístav Valparaiso a Route 78 na přístav San Antonio.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Snímka.PNG
Snímka.PNG (43.43 KiB) Zobrazeno 25322 x
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Chile disponuje v rámci Latinské Ameriky v Jižní Americe nejlepší silniční a celkově i dopravní infrastrukturou, ale většina obyvatelstva žije ve velkých městech, které trpí na denní zápchy a stát je orientovaný na vývoz, takže je k dispozici studie OECD, která doporučuje Chile navýšit do roku 2030 výdaje na nový rozvoj dálnic a silnic o 27% pokud chce udržet růst HDP. V zemi se za poslední roky několik koncesních projektů odkládalo a rušilo, vláda několik vlastních projektů rovněž oddaluje. Chilská stavební komora (Chilean Chamber of Construction) nejvíce kritizuje proces tzv. environmentálního posuzování (environmental assessment process), které nemá vůbec žádné časové omezení a jako nedostatečnou hodnotí i komunikaci příslušných úřadů mezi sebou. A to je dle komory hlavní problém proč se v posledních letech zpomalil proces rozvoje silniční infrastruktury. Jinak Chile má vládní dluh kolem 20% HDP (+14% za 10 let), růst HDP klesá již pod 2% za rok, nezaměstnanost je kolem 7%, na armádu se vynakládá kolem 2% HDP (5 mld. USD a v tomto vyjádření se drží dekádu).
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

K výše zmíněnému i pohled z hlediska těch samotných nejvíce obydlených měst ve vztahu k vozidlům a délke silnic:
Snímka.PNG
Snímka.PNG (41.44 KiB) Zobrazeno 24958 x
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Chile’s key bridge project for Chacao Crossing :arrow:
24.PNG
24.PNG (14.09 KiB) Zobrazeno 24415 x
Key Chile road project is delayed starting :arrow:
25.PNG
25.PNG (19.01 KiB) Zobrazeno 24415 x
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

New stretch of highway in Santiago, Chile, opens :arrow:
Autovía Santiago Lampa (Chile) 1.jpg
Autovía Santiago Lampa (Chile) 1.jpg (106.57 KiB) Zobrazeno 23764 x
Investice činila 185 mil. €.
  • A new section of the Santiago Los Vilos highway in Chile is now open to traffic. The stretch of the route was opened by FCC Construcción, the infrastructure area of the FCC Group. The highway will improve access to the northern side of Santiago. The 15 km stretch urban highway runs from the Quilicura junction to Lampa. The US$220 million project started in the second quarter of 2015 and involves widening the route so that it features four lanes in either direction. Meanwhile the service road is designed three lanes in either direction.
Autovía Santiago Lima :arrow:

https://www.autoviasantiagolampa.cl/

za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Dne 21.2. byl inaugurován 24,5 km dlouhý úsek silnice č. 60, která se upgradovala na dálnici do San Felipe.


Autopista Los Andes (provozuje Abertis): http://www.autopistalosandes.cl/

z výstavby jedno video:



a jeden článek, Rozkvět chilské silniční infrastruktury :arrow:

http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=218&t=6242
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 31.10.2020 20:52:32, celkem upraveno 1 x.
Důvod: odstranění neplatného odkazu
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Chile’s road development work continues :arrow:
10.JPG
10.JPG (63.58 KiB) Zobrazeno 23038 x
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Chacao Bridge, stavba, o které tady opakovaně píšu, je již ve výstavbě. :ok:

2,75 km dlouhý most speciálně navrhnutý, aby odolal i silnějším zemětřesením spojí pevninu s ostrovem Chiloe v nákladech asi 700 mil. USD a staví jej firmy kolem Hyundai. Výstavba má trvat 5 let, rok zprovoznění je 2023, ale může se odevzdat do provozu i dříve.

Po dokončení mostu se zruší trajektová doprava, což je jediná možnost spojení, která trvá 30-45 minut, přičemž jízda zpoplatněným mostem se zkrátí na 2-3 minuty. Má to tedy logicky přinést i ekonomický boom do oblasti včetně rozvoje cestovního ruchu.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Výše napsaný projekt výstavby mostu Chacao je v problémech. Společnosti, které ho staví budou potřebovat na výstavbu dalších 200 mil. USD, čímž se projekt prodraží na 900 mil. USD a doba výstavby se rovněž protáhne z původného záměru v roce 2020 na rok 2023. Most se buduje ve speciálním technickém provedení tak, aby odolal silnějším zemětřesením a jeho dobudováním se má zesílit růst ekonomiky na ostrově Chiloe. S délkou 2,75 km bude nejdelším v zemi se dvěma hlavními rozpětími v délkách 1.055 a 1.155m. Most se přitom plánoval do výstavby dlouhou dobu a byl i zrušený právě pro obrovské náklady. Nové technické řešení pro pilíře pak projekt výrazně zlevňují, ale nyní se zase otevírá vlna kritiky zda to je opravdu nevyhnutelná investice vzhledem ke stoupajícím nákladům.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Přehled k dálnicím:

http://sitios.cl/directorio/autopistas.htm

Přehled dálnic ve výstavbě/provozu v rámci Sacyr.
provozované dálnice společnosti Sacyr v Chile
provozované dálnice společnosti Sacyr v Chile
sac.JPG (30.07 KiB) Zobrazeno 21013 x
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 31.10.2020 20:54:02, celkem upraveno 3 x.
Důvod: odstranění neplatného odkazu
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Opakovaně se ve vláknu věnuji plánování a tendrování důležité investice projektu s názvem Americo Vespucio Oriente (AVO1). Výstavba se plánovala zahájit letos, takže se to ani o moc neposunulo. Konečně se totiž našlo dost peněz. Až 832 mil. USD poskytne konsorcium bank: Banco Estado, Bci a Banco de Chile. Celková částka na projekt je 984 mil. USD. Výstavbu zrealizují Sacyr a Aleatica (člen OHL Concesiones).

http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 74#p129674

Trasa asi 10 km v parametrech 2x3 jízdní pruhy, polovina povede tunelem/viaduktem. Na povrchu se zazelení. Vedou se pak debaty kde bude vedená MHD, zda uprostřed nebo v rámci jednoho pruhu v každém směru, ale to je vedlejší. Je to důležitá investice, aby neskolabovala doprava v daném prostoru města a širším okolí.



za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Chilska environmentalni sluzba (SEA) doporucila postavit novy zpoplatneny most ponad reku Biobío. Projekt je v odhadovanych nakladech 177,5 mil. USD a vytvori nove spojeni Hualpén a San Pedro de la Paz. Bude to 4. mostni objekt ponad tuto reku a odlehci se tak pretizena silnice 160. Zaroven se zkrati cestovni casy pro nakladni dopravu, ktera vyuziva trajektove linky v Lirquén, Talcahuano, San Vicente a Coronel.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Camino de la Fruta :arrow:



Koncem 05/2019 se zahájí upgrade 142 km tohoto tahu. Výstavba se pak začne dle plánu v roce 2020, až se dokončí všechna povolení a zajistí se financování. Jde o práce na Ruta 66.
  • The work is for the improvement of the Camino de la Fruta road link, Chile’s Ruta 66. This road runs from San Antonio on the coast and connects with the country’s key north-south link, Ruta 5, at Pelequén to the north of San Fernando.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

okruh Santiaga: Autopista Vespucio Oriente :arrow:

https://www.skyscrapercity.com/showpost ... tcount=334

*mapa, videá, trasa, odkazy na web stránky

nový tunel Kennedy, který je součástí Costanera Norte Expressway :arrow:

https://www.skyscrapercity.com/showpost ... tcount=335
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

V Chile uplynulé týdny probíhají masivní demonstrace sociálního typu s cílem snížit životní náklady obyvatelstva. Protesty se začínají na základě plánů zdražení cen za jízdu metrem, ale dnes jsou požadavky daleko za tento bod a jdou až ke snížení plateb obyvatelstva za veškeré dosavadně zpoplatněné služby a spadají sem i mýtné dálnice. Prezident vyměnil řadu ministrů a namísto přenášení fin. těžkostí na obyvatelstvo jim přislíbil zvýšení mezd a důchodů.

V Chile, které má nejvyšší životní úroveň Latinské Ameriky je velká nerovnoměrnost mezi příjmy. 1% Chilanů se podílí na 33% příjmech obyvatelstva.

Tyto masové protesty, které zasahují především hlavní město mají i svou cenu: poslední období jsou násilné a jsou zde jevy rabování a podpalování veřejného majetku. Zemřelo tak při nich 19 lidí, dalších 7000 bylo zatčeno. Ztráty obchodníků a ekonomiky jsou na úrovni 1,5 mld. USD.

Sociální protesty jaké jsou zde jsou ale i jinde na planetě, od Barcelony po Bejrút. Elity vs. sociální rozdílnost.

Metro mělo zdražit o 4%. Z hlediska poplatků za dálnice se mnoho lidí domnívá, že právě v hlavním městě jsou neúměrné poplatky. Respektivě je tak moc provozovatelů a slabý dohled státu na začátku vytvoření projektů, že právě zde nechávají řidiči měsíčně na mýtě 35-130 USD. Udělal se ústupek i v tomto ohledu: jeden rok se nezvedne cena mýta. Min. penze 150 USD se zvýší o 20%, co má dosah na 600 tisíc obyvatel. Detaily se dají dohledat na netu.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

Celou tému jsem přečetl, aktualizoval jsem základní údaje a všechny odkazy jsou plně funkční. Ještě nyní doplním vícero důležitých informací, protože Chile je taková výstavní skřín tohoto regionu a je rozhodně o čem psát.

Agenda de Concesiones 2019 – 2023 :arrow:

http://www.concesiones.cl/proyectos/Pag ... _2022.aspx

*né všechno je silniční síť, protože tady se ty koncese uplatňují na vícero veřejných služeb, ale finančně ta silniční infrastruktura dominuje

Vůbec největším provozovatelem dálnic v zemi je Víaschile, který spadá pod skupinu Abertis. Celkem tady provozuje až 770 km dálnic: https://www.abertis.com/es/el-grupo/autopistas/chile .

Ve vláknu je těch provozovatelů hodně, ale tady je celý seznam všeho, co v provozu pod koncesním modelem doopravdy je: http://www.concesiones.cl/proyectos/Pag ... acion.aspx .

V rámci Chile lze po mapě cestovat a prohlédnout si dálnice, třeba zde: https://www.google.com/maps/@-30.766618 ... 312!8i6656 .

Mapa silniční sítě: https://sitministerial.maps.arcgis.com/ ... 97ff89d74c .

Tady je dokument infrastrukturních prací pro letošní rok: http://www.infraestructurapublica.cl/wp ... E_2020.pdf

A to důležité je, že v Chile je k roku 2020 již 2800 km dálnic mezi městy a v rámci měst. Tohle číslo představuje dle ministerstva veřejných prací 4% z hlavní státní silniční sítě. Nárůst dálniční sítě za 4 roky představuje 200 km. :idea:

Klasifikace silniční sítě: http://www.vialidad.cl/areasdevialidad/ ... /a2015.pdf (délka jednotlivých typů, kvalita co se zpevnění týče)

Od roku 1993 do roku 2014 se tady formou koncesních dálnic proinvestovalo díky pečlivým studiím a přípravám celkem 15,1 mld. USD. Pokud to vztáhneme až po stávající dobu a závazky, které se mají ještě realizovat, tak jsme na částce 24,05 mld. USD. :jidlo:

Vláda oznámila v polovině 2019, že zahajuje 5-roční investiční program, ve kterém zpevní 17 000 km v celkových nákladech 10 mld. USD. Poté upřesnila, že 13 000 km zpevní a půjde o lokální a zemědělské silnice, takže komunity získají kvalitní napojení na státní silniční síť a 4000 km zpevní pro těžkou dopravu, část rozšíří a jsou v tom zahrnuté již i stávající koncese. Síť zpevněných silnic se tak zvedne o 40%. :ok:

Ale to není všechno, vláda taky informovala, že v letošním roce zpevnila 300 km tzv. přivaděčů a spojovacích silnic. A hodlá takhle zpevňovat každým rokem dalších 300 km silnic. To znamená, že následující dekáda se zapíše do historie v rozsahu nových zpevněných silnic. O 1/2 vzroste tento rozsah proti stávající situaci. :!: (vzniknou lokální alternativní trasy k těm zpoplatněným)

Co se týče hospodářského vývoje, tak v Chile jsou i nadále protesty proti upadající životní úrovni, za ceny atd. Vláda na to reagovala zvedáním mezd a zavádí několik nových dávek. HDP státu bylo v roce 2019 v úrovni 280 mld. USD, nezaměstnanost je nyní kolem 12% a vládní dluh v úrovni asi 27% HDP. Dluh pravděpodobně stoupne vzhledem k masivním státním výdajům na všechny strany. Chile se tady totiž celá desetiletí řídilo tím, že "trh všechno vyřeší", i pilíře na důchod. Vláda tak umožnila investorům ve všem investovat, ale tím se tady taky za ledacos doplácí. Na druhou stranu je stát na tom hospodářsky velmi dobře včetně životní úrovně. Při krizi ale lidé ztrácejí úspory a životní úroveň nedokázala udržet tempo se stále dalšími otřesy na světových trzích, takže to všichni pociťují. Lidi do ulic vyhnal záměr vlády zpoplatnit i nižší stupně školství atd.

Pro rok 2021 oznámil prezident Piñera rozpočet ve výši v propočtu 73 mld. USD. Je o 9,5% vyšší než ten v roce 2020, ale v důsledku pandemie COVID-19 se očekává ztráta 1,8 mil. pracovních míst a vláda hodlá lidem přímo rozdat 2 mld. USD. Další 2 mld. USD prezident nasměruje na udržení pracovních míst, což je položka, která proti roku 2020 vzrostla o 416,4%. Tohle tady jednoduše nikdy v takovém rozsahu nebylo, protože "trhy si poradí". Až 1 mld. USD směruje navíc do zdravotnictví. Zahajuje se taky program investic: výstavba 54 nemocnic a 120 menších středisek. Třeba obranný rozpočet dostane o 1,2% méně peněz. Rok 2021 má za hlavní cíl investovat peníze do zásadního zlepšení stavu infrastruktury. Tím se udrží aneb vytvoří nová pracovní místa a umožní další hospodářský růst a vyřeší to, na co poslední dekádu nestačil "trh". Vláda si to může vzhledem ke stabilitě veřejných financí dovolit. Nemluvě o měnových rezervách ve výši 37 mld. USD. Rozpočet 2021 ale hlavně reaguje na protesty obyvatelstva. Řekněme, že lze cítit rozdíl myšlení většiny obyvatelstva s myšlením elitní vrstvy a vlády. Pandemie to ještě vyostřuje. Z hlediska toho, na co je zaměřeno tohle fórum to je ale prozatím perfektní. :P
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Chile

Příspěvek od Diaľničiar »

No a ještě sledovaná mega stavba v rámci tématu: Chacao Bridge (740 mil. USD projekt) :arrow:

Tohle je pro jih Chile něco jako je most Pelješac pro jih Chorvatska. Proces výstavby byl nejdříve v roce 2006 zadán seskupení kolem Hochtief (+VINCI atd.), ale v roce 2012 nanovo vybráno seskupení kolem Hyundai a dalších investorů z Norska a Latinské Ameriky. Dokončení je plánováno na rok 2023.

Práce pokračují pomalu. Poloha na mapě: https://www.openstreetmap.org/?mlat=-41 ... 1/-73.5212



Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Odpovědět

Zpět na „Amerika“