(H) Řidiče nezkrotil bodový systém, ale nová dálnice D11

Články z novin a internetu - domácí
Zamčeno
aku
Příspěvky: 45
Registrován: 13.9.2009 9:03:18
Bydliště: ÚL

(H) Řidiče nezkrotil bodový systém, ale nová dálnice D11

Příspěvek od aku »

Hradec Králové – Tři a půl roku od zavedení bodového systému na českých silnicích klesá počet dopravních nehod a také následky karambolů jsou o trochu mírnější.

Alespoň jeden trestný bod na Hradecku už dostalo téměř deset tisíc řidičů. O papíry přišlo 221 lidí, 44 osob si trest umazalo. Zatímco v roce 2004 zemřelo na silnicích okresu 27 lidí, letos jich bylo zatím „pouze“ osmnáct.

Podle policie však řidiče nezkrotily pouze trestné body. „Velký podíl na částečném snížení nehodovosti mělo především otevření dálnice z Hradce do Poděbrad,“ míní mluvčí hradecké policie Anna Pešavová. Na dálnici se přesunula velká část dopravy ze staré komunikace, která proslula jako silnice smrti.

Přesto by policisté bodový systém nerušili. I na Hradecku ze silnic vyhnal už desítky nezodpovědných motoristů. „Dvanáct trestných bodů nasbíralo celkem 221 lidí, z toho dvaadvacet cizinců. Všichni přišli o řidičský průkaz,“ uvedl mluvčí hradecké radnice Václav Svoboda.

Část šoférů si svůj trest umazalo absolvováním speciálního školení na okruzích v Mostě či v Sosnové. „Víme o čtyřiačtyřiceti případech,“ uvedl Petr Černohlávek z odboru dopravy hradecké radnice. Nad propastí naopak visí dalších šedesát lidí s jedenácti a 62 osob s deseti body. Magistrát eviduje 95 861 řidičů. Celkem 9989 motoristů už získalo alespoň jeden trestný bod. Mezi nimi bylo také 1143 lidí ze zahraničí.

Mnozí však o trestu ani nevědí. Radnice totiž nemá povinnost hříšníky informovat. „Mohou se dotázat na odboru dopravy nebo na místech s označením czech point,“ řekl Václav Svoboda. Mezi lokality, kde řidiči nejčastěji chybují, patří ulice Pardubická, Za Škodovkou a V Lipkách. Hitparádu přestupků řidičů na Hradecku stále vede rychlá jízda. „Dále jsou to porušení zákazové nebo příkazové značky, jízda bez bezpečnostních pásů a špatné osvětlení vozidel,“ dodal Petr Černohlávek.

http://www.denik.cz/regiony/ridice-nezk ... ice-d.html
Zamčeno

Zpět na „2009 Česko“