Katar

Odpovědět
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Projekt 40 km mostního spojení s Bahrajnem se stále nestaví. Proč? :arrow: https://opsmgt.edublogs.org/2014/04/26/ ... ht-of-day/

Až jednou zanikne odkaz, tak to jen stručně zhrnu:

*ačkoliv se jedná o most Přátelství, tak mezi Katarem a Bahrajnem jsou diplomatické spory, které projekt oddalují
*cestování mezi těmito zeměmi je možné jen přes S. Arábii a to trvá i 5h, s mostem by to byla 1h
*obě země se rozvíjí; Bahrajn je ostrov, ale díky 26 km mostu napojení na Saudskou Arábii má stejně jako Katar, který s ní přímo sousedí, při pohledu na mapu se 40 km mostní propojení přímo žádá, což oba státy také chtějí
*projekt se připravoval do realizace v čase, kdy v USA a EU řádila krize a i když zde nebyla, tak se projekt odsouval
*následně se zveřejnila částka na výstavbu a politikům se zdálo, že je most nutné rozšířit o železnici
*poslední roky se objevují dopady na ŽP
*Katar investuje desítky mld. USD (100 mld. USD) do roku 2022 kvůli uspořádání MS ve Futbale a i když je cílem mít i tento most v provozu, tak problémem nejsou finance, ale patrný nedostatek kapacitních zdrojů pro zhotovení

Most se tedy nestaví a není jisté, zda se opravdu do roku 2018 jeho výstavba zahájí.


Dále, na margo zde některých uváděných argumentací, že ty dálnice jsou "přehnané", tak se ukazuje, že to plánování je nevyhnutním prvkem. Katar má již 2,2 mil. obyvatel, Doha má již 1 mil. Ještě před 10 lety zde nebyla ani 1/2. :idea: Kdo si našel čas na výše uvedené video (i když se dotýká zdrojů ohledně vody), tak pochopil rozsáhlé souvislosti, proč Katar plánuje. Nemluvě o tom, o kolik je snazší vybudovat 2x5 dálnici nyní v poušti, než jí pak za několika násobní řešení rozšiřovat v zastavaném území. :ok:
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Projekt VINCI (a nejen VINCI) běží naplno a je součástí dalších částí:

New Orbital Highway a Truck Route bude nová 14-pruhová komunikace rychlostního typu. Je ve výstavbě a jedná se o západní obchvat hlavního města. Celkem nyní ve 4 částech 143 km, s výhledem na 180 km severním prodloužením do Ras Laffan. Nákladní vozy budou mít oddělené pruhy jak jsem již ve vláknu naznačil.
Ashghal-Orbital-map-edit.jpg
Ashghal-Orbital-map-edit.jpg (100.18 KiB) Zobrazeno 26421 x
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Dne 4.7. se odevzdal do provozu 900m dlouhý 2x3 jízdní pruh viadukt v rámci F-Ring Road hlavního města v rámci Mesaimeer Road.

Zdroj: http://www.thepeninsulaqatar.com/news/q ... a-al-wakra
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Do provozu se dnes dostal 3,3 km úsek Highway 3 nedaleko Mall of Qatar, což je silnice s 8 pruhami. :arrow:

Fotka: http://i.imgur.com/JarRAmX.jpg
Website-Large-Dukhan-road-En.jpg
Website-Large-Dukhan-road-En.jpg (207.5 KiB) Zobrazeno 25913 x
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 26.8.2016 9:21:55, celkem upraveno 1 x.
Důvod: přidání odkazu na fotku z úseku
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Do výše zmíněného příspěvku jsem přiložil odkaz na fotku z úseku. :idea:

Katar podepsal smlouvu na výstavbu Al Khor Expressway s tureckou společností Tekfen Construction v hlavním městě Turecka, v Ankare. Kontrakt má hodnotu v propočtu 2,1 mld. USD. Jedná se o výstavbu 34 km dlouhého tahu s rozsahem 10 jízdních pruhů, na kterém bude 12 viaduktů, 8 křižovatek, chodníky a pruhy pro motocykly. Projekt se bude realizovat 30 měsíců.

Obrázek
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 27.11.2020 0:16:46, celkem upraveno 1 x.
Důvod: odstranění neplatného odkazu
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Katar, stát, který se řídí dle rozvojových plánů. Kratší, ale i delší. Jeden ze základních je nepochybně Vize 2030 (dá se dohledat přes google). Tomu se samotné plány přizpůsobují, ale nekončí to u čísla 2030, ale dokonce až u 2032. Kromě toho lokální sportová velmoc. Stát, který ví, že v počtu v jakém žil by nebyl schopný plnohodnotně žít později se rozhodl znásobit svojí populaci a tomu přizpůsobit s plánováním vybudování veškeré nové infrastruktury. Průmysl a ekonomika je založena na ropě a plynu. Na ovládnutí služeb ve světě přes fondy. Přes další fondy financování různých projektů v dopravě a energetice. Investice doma představují částky v řádech desítek mld. USD. Do hlavních cílů se zařadil i Expressway Program. Další je třeba vše ohledně vody: její zadržení v prostředí, její odvedení kanalizací, číštění a odsolování. Katar si může dovolit téměř cokoliv. Řadu let to ale i realizuje. Zdaleka není u konce a některé projekty samozřejmě meškají. Vize není o číslech, vize je několik málo desítek stránková brožúra, která zhrnuje jaký má Katar být. O číslech jsou národní rozvojové plány.

Takže Ashghal: Úřad veřejných prací stanovil postup rozvoje dálniční sítě:
Snímka5.PNG
Snímka5.PNG (52.46 KiB) Zobrazeno 25682 x
Seznam hotového a v realizaci:
Snímka6.PNG
Snímka6.PNG (18.54 KiB) Zobrazeno 25682 x
Jednotlivé projekty se dají rozklikávat z tohoto rozcestníku: http://www.ashghal.gov.qa/en/Projects// ... e+Projects . :idea:

Všechny tyto páteřní dálniční tahy se staví s veškerým zázemím hlavně elektronickým a různou kabeláží, takže kromě dopravního významu pro provoz vozidel to bude i jakási telekomunikační rozvodna pro další developerské projekty. Kromě toho se počítá s vyšším provozem, takže se budují velmi kapacitní tahy, někde nyní i s úrovňovými MÚK, ale s prostorem do možného upgradu na MÚK, ale rozhodnutí padlo takové, že cílem je právě mít dostatek vysoce kvalitních MÚK, aby nebyla potřeba je za 15-20 let upgradovat a nebude již kam. Proto taková výstavba. Ty náklady jsou vzhledem k uvedenému ale proto celkově vyšší i když je pracovní síla levnější.

Ještě mnohem, ale mnohem více peněz směruje na další hlavní a lokální silnice včetně jejich téměř dokonalého systému odvodnění, co souvisí i se zaobcházaním s vodou jako takovou. Ta částka je 3x vyšší než směruje na rozvoj dálniční sítě.

Ashghal je úřední kapacita vybudována v roce 2004 s cílem naplnit Vizi 2030. Nyní mj. buduje veškeré zázemí pro 2022 FIFA World Cup. Kromě toho ale buduje nový dopravní systém (teď silnice, dálnice), kanalizaci (v rámci ekologického rozvoje ohledně vody), nemocnice, školy a další zázemí pro obyvatelstvo. V letech 2013 - 2022 investuje do této infrastruktury 100 - 122 mld. USD. Má cca. 3.000 zaměstnanců. Valná většina velikých dopravních projektů je stále v realizaci anebo do ní nedávno vešla. Plánování všeho se připravovalo necelou dekádu. Do všech aktivit od příprav projektů až po realizaci se zapájí téměř celý stavební svět, co něco znamená.

Z hlediska celkových plánovaných zdrojů do roku 2030 se jedná o cca. 200 mld. USD. Velmi malá část šla na plánování, takže i po roce 2022 bude pokračovat investování do národních cílů jak doposud. Národní cíle jsou: diverzifikace ekonomiky (zbavení se závislosti na příjmech z ropy a plynu, což se mimochodem vede (asi 60% HDP), zesílení stavu obyvatelstva s cílem větší sebestačnosti (i proto jak v dalších uvědomělých zemích typu Omán se podporuje rozrůstaní rodin a investuje se do univerzit a nemocnic, nejlepších lektorů do škol atd.) a co nejlepší životní úroveň po co nejdelší dobu (zákládaní fondů a investice po světě má tomu dopomoct). Z hlediska financií se po 18 letech v rozpočtu 2015/2016 vytvořil deficit, co Katar neznal. A napříč nízkým cenám ropy se plány do infrastruktury neupravují. Snížili se subvence pro PHM obyvatelstvo, takže k 1.1. se ceny zvedli o 30% (zvedli se i v S. Arábii). Na MS 2022 jde celkem jen asi 10 mld. USD. Není to zrovna málo, ale píšu to, aby to nevyznělo tak, že jde 100 mld. USD na MS 2022.

Na mezinárodních stránkách (třeba i SSC) je k nalezení mnoho informací a fotek ze země. Na rozdíl od mnoha okolních států vynakládá Katar relativně málo peněz na armádu. Je to 1-2% HDP dle nákupů techniky. Armádu tvoří asi 11.000 lidí. Ochranu státu zajišťují USA, v částečné kooperaci s Británii a velmi dobré vztahy jsou i s Francii.

Zde je základní rozcestník SSC ke Kataru: http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=559 na různé stavební projekty. Ty silniční jsou ve vláknu.

Ale třeba aby nezůstalo ohledně křižovatek u toho, že se MÚK nestaví to také není pravda. Třeba se staví rovnou 4-patrová MÚK jižně v hlavním městě. Spojí Al Wakrah Bypss s V-Z koridorem. To jsou důležité tahy, takže se rovnou postaví MÚK. Její dokončení je naplánováno na polovinu 2017:
ab70708b-f79d-4b15-b726-1f6e489ad07e-large.jpeg
ab70708b-f79d-4b15-b726-1f6e489ad07e-large.jpeg (101.9 KiB) Zobrazeno 25682 x
K orbitální dálnici, kterou jsem ve vláknu popsal je něco z reality již zde:





Pak třeba ten Západní koridor:



Další megaprojekt je Lusail expressway:



Všechno a mnohem, mnohem víc dohledáte na portálu Ashghalu.

Mnoho videí naleznete k FIFA 2022 World Cup:





Kataru vládne jeden z nejmladších monarchů světa vůbec: Tamim bin Hamad Al Thani. Na rozdíl od otce zreformoval mnoho úřadů, ve kterých snížil byrokracii. Zásadně a radikálně pozvedává projekty kolem metra a nového letiště v hlavním městě, o podpoře silniční infrastruktury ani nemluvě. Jeho zkušenosti jsou ale hlavně kolem vzdělávání a ochrany životního prostředí. Kromě toho se aktivně věnoval zapojení Kataru do sportových události ve světě. Katar je velmi silným hráčem v regionu: buduje si nadstandardní vztahy s mnoha zeměmi, profiluje se více pro-západně a dle toho i iniciuje arabské zapojení do konfliktu v Sýrii, ale je zásadně proti podpoře radikálního islámu. Arabské jaro zemi nepostihuje, protože lidé mají dostatek peněz a přístup k životu jaký se v mnoha jiných zemích ani nesní. Subvence na potraviny, které se musejí dovážet se stále udržují v přijatelné míře a stejně tak má domácí obyvatelstvo silný sociální systém. I navzdory veškerému pokroku se v zemi dbá na národní tradice. Ve veliké míře se podporují muzea, galerie a vše je zakořeněné v edukačním systému.

Realizace silniční výstavby dává v zemi práci stále většímu počtu lidí. Na začátku zahájení to bylo cca. 14.500, koncem roku 2015 to bylo již 48.500 a v roce 2017 to bude až 91.000 lidí. Kromě toho je v zemi obrovské množství strojní a dopravní techniky a neskutečné množství stavebního materiálu se sem dopravuje. Z toho počtu lidí neustále na všechny projekty dohlédá 5.000 odborníků.

Zde jsou základní (ovšem částečně zastaralé) informace kolem metra v hlavním městě: https://en.wikipedia.org/wiki/Doha_Metro . Nutno zdůraznit, že první část bude tedy v provozu v letech 2019/2020, celkové dokončení je naplánováno na rok 2026. Metro se plánovalo již v roce 2007, aby bylo v roce 2016 k dispozici pro LOH 2016, ale když to je v Riu v Brazílii, tak se realizace odložila a nyní se realizuje pro FIFA 2022 World Cup a pro potřeby obyvatelstva. Celkové náklady na celou síť metra (300 km a 98 stanic), které bude mít 4 linky jsou 36 mld. USD. První fáze obsahuje všechny 4 linka a 2 hlavní stanice a několik dalších k tomu. Tato fáze se staví od 2012/2013. Metro staví takoví giganti jako Louis Berger, VINCI, FCC anebo OHL.

Katar samozřejmě nebude jen o dálnicích. Katarské železnice, pod které spadá i realizace metra v hlavním městě bude stavět i východní pobřežní železniční trať mezi Ras Laffan a Mesaieed a také 180 km vysoce rychlostní linku po mostě do Bahrajnu; stále připravovaný projekt. Vlaky zde mají jezdit až 350 km/h. Další tratě v délce 325 km jsou rovněž v plánech. To je s metrem 805 km tratí.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Ohledně výstavby Orbitální dálnice kolem hlavního města Doha se musejí znásobit dodávky asfaltu u dodavatele Al Jaber & Makhlouf (dodavatel zhotovitele Ammann Group). Doteď se produkce pohybovala kolem 500.000t ročně, nyní je potřeba pro roky 2017 a 2018 dodat 1,5 mil.t ročně. Jen orbitální dálnice ve fázi 3 zhltne 3 mil. t asfaltu a je to vůbec největší žrout této komodity. Společnost proto postavila 2 nové asfaltové obalovny přímo u trasy nového ring-roadu a to typu ABA 340 Unibatch Asphalt-Mixing. Dále tento dodavatel zajistí pokládku asfaltu a VDZ. Tyto práce jsou úřadem ASHGHAL oceněné na 313 mil. USD.
Snímka.PNG
Snímka.PNG (1.23 MiB) Zobrazeno 25050 x
zde vizualizace kontraktu č.3:



zde video ohledně produkce asfaltu:

za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Dne 27.2. se do provozu odevzdal 1. úsek 8-pruhové dálnice v délce 5 do Hamad Port nedaleko Mesaieed. Je to včetně obrovské MÚK s Mesaieed Road, ale bez křižování s Orbital Truck Route.

Zdroj a další informace: http://www.ashghal.gov.qa/en/MediaHub/N ... -road.aspx
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Dne 18.3. se dostal do provozu 2,6 km dlouhý úsek Al Rayyan Road v Doha. Parametry: 8-pruhová dálnice. Je součástí Highway 3 / Dukhan Highway.
Snímka.PNG
Snímka.PNG (344.1 KiB) Zobrazeno 24565 x
Snímka1.PNG
Snímka1.PNG (285.54 KiB) Zobrazeno 24565 x
Obrázek

Obrázek

Zdroj: https://dohanews.co/relief-commuters-al ... milestone/
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Dne 1.4. se do provozu dostal 1. úsek na Lusail Expressway v hlavním městě Doha. Úsek je dlouhý 2 km, jde kolem Onaiza MÚK a zahrnuje v sobě i 650m dlouhý tunel. Parametry 8-pruh. Více informací včetně fotek a map: https://www.thepeninsulaqatar.com/artic ... or-traffic .
96c1c831f208514dfafc78a5b38dace2a7b11010.jpg
96c1c831f208514dfafc78a5b38dace2a7b11010.jpg (77.55 KiB) Zobrazeno 24463 x
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Dne 8.4. se dostalo do provozu prvních 29 km New Orbital Highway a Truck Route. Úsek je na západní straně Doha, jde od East-West Corridor Expressway po Dukhan Highway. Nyní jsou v každém směru 3 jízdní pruhy. V roce 2018 bude k dispozici plný počet po 7.

Zdroj: http://www.gulf-times.com/story/543682/ ... oject-to-t
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Dnes 22.4. se do prozovu dostal 22 km dlouhý tzv. G-Ring Road Doha. Jedná se o východo-západní dálnici po jižní straně hlavního města, přičemž napájí mezinárodní letiště Hamad s nedávno do provozu odevzdanou Orbital Road. G-Ring Road má 10 jízdních pruhů a prozatím nejvyšší mostu v zemi (36m) v rámci MÚK Umm Besher. Náklady na výstavbu jsou v propočtu cca. 1 mld. €. Úsek bude plně v provozu se všemi MÚK v 07/2017.
Ca7924K.jpg
Ca7924K.jpg (435.54 KiB) Zobrazeno 24264 x
jmMuVOQ.jpg
jmMuVOQ.jpg (59.77 KiB) Zobrazeno 24264 x
Zdroj: https://www.thepeninsulaqatar.com/artic ... from-today
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 27.11.2020 0:20:12, celkem upraveno 1 x.
Důvod: odstranění neplatného odkazu
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Úřad Asghal odevzdal do provozu zbývající části projektu Dukhan Highway Central. Zásadním způsobem se vylepšuje cestování a rozvoj Z-V Kataru. Jde o koridor Doha - Dukhan, který obnáší velké MÚK a mnoho pruhovou dálnici s vybudovanými nadimenzovanými nájezdy a sjezdy, ostatně jak všechny novoplánované dálnice, aby se Katar vyvaroval situace v SAE, kde původní tahy nepostačují a staví se zcela nové a ještě širší. Podrobné informace: https://www.thepeninsulaqatar.com/artic ... al-project .
1.PNG
1.PNG (257.79 KiB) Zobrazeno 23981 x
2.PNG
2.PNG (372.65 KiB) Zobrazeno 23981 x
Snímka3.PNG
Snímka3.PNG (668.78 KiB) Zobrazeno 23981 x
Na této straně vlákna jsem popsal i Program dálniční sítě. Ve skratce kromě těch MÚK tady bude 800 km síť dálnic. Rozdělilo se to do 30 projektů a 46 kontraktů. Na síti bude 240 MÚK. Osvětlení, prostor pro rozšíření v mnoha sekcích k dispozici, technologické vybavení, svodidla. Pečlivé plánování pro velká obchodní a průmyslná centra, sportové areály a nové bydlení. V závěsu po dokončení dálniční sítě se začne masivně rozvíjet i síť železnic a metra, což je dalších 800 km. Tak bude mít Katar vyřešenou dopravní infrastrukturu.

Katar nemá problém s financováním. Finance jsou naplánované, ostatně zde se řídí dle Vize 2030, ale i národních strategií a tady opravdu nejsou problémem peníze. V Kataru se největší pozornost věnuje řadu let řízení procesům logistiky. Zajistit takovou výstavbu pro tak malé území s udržením normálního života si vyžaduje enormní úsilí zajistit personální a technické kapacity pro tak náročnou výstavbu. Na silnicích letos pracuje kolem 100.000 lidí, práce vrcholí.

Doha má být klenotem na cestě mezi Evropou, Asii a Afrikou. Na Dohu má být napojen každý region Kataru. To má být výsledek. Jsou zde největší a nejrenomovanější poradenské agentury, jsou zde nejlepší stavební firmy a nejlevnější asijská pracovní síla, aby se to vůbec povedlo realizovat. Ale z ekonomického hlediska ti lidé tady vydělají dost na uživení rodin doma. Arabský polostrov nemá daleko k souvislému dálničnímu propojení mezi sebou (Saudská Arábie - Kuvajt, Bahrajn, Katar - SAE - Omán i SA - Jemen se realizuje po Jemen), ale dostat se sem souvisle z EU je prozatím nemožné ... tam chybí dál na sever, ale i proto se uvažuje o mostě SA - Egypt a to už by byla jiná káva, protože Egypt masivně rychlostní tahy staví a formuje se stále více i severo-africká dálniční trasa, ale pak z Maroka se samozřejmě dostat nedá. Já jen že jak se ten svět spájí ... a to je ve výhledu stále plán na Katar - Bahrajn (Bahrajn - SA je i po vodě), ale tam stojí v cestě momentálně jak technické kapacity tak trochu horší diplomatické vztahy medzi zeměmi, ale na obou se pracuje. Daleko k realizacím nemá ani most Jemen - Džibutsko a to v návaznosti na východoafrické trans-tahy je také výzva. To by patřilo i do jiných sekcí, ale tím opisuji, jak si to Katar představuje. Snazší to je letecky, ale sportově si to Katar prosazuje, aby byl tím centrem dění.

Je k dispozici i nejnovější článek k financování, v 03/2017 a tam se píše, že v letošním roce se vyčlení částka 25,5 mld. USD na dokončení mnoha velkých projektů. Jsou to všechno projekty pro FIFA WORLD CUP 2022 a Vize 2030. Je to 47% ročního rozpočtu. Je to pro infrastrukturu a města. Třeba pro Fifu se staví 45 mld. USD město Lusail City. Největší částky jdou sem, do metra, dálničního programu, silnic v hlavním městě a do projektů ve zdravotnictví. Ale to jen tak pro zajímavost.

Z ekonomického hlediska se dbá na TUR, na ŽP. Na investice ve světě. Na budoucnost. Nyní se stát rozvíjí díky energii, která pohání svět. Státní dluh je kolem 35% HDP. V zemi prakticky není nezaměstnanost.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Blokáda, kterou zahájili některé okolní arabské státy z Asie a Afriky vůči Kataru (na čele je S. Arábie pro neustálou kritiku Al Jazeery na vládnoucí poměry v S. Arábii) za údajnou podporu terorizmu (čož ostro odsoudila Británie, Turecko a na nové rozhovory volá Putin) začínají mít dopad na plynulost výstavby mnoha projektů v realizaci. Většina tovarů se sem dostává z pevniny; po moři odchází ropa a plyn když to tak shrnu. Všechny okolní státy zrušili s Katarem veškerou spolupráci a ještě přitvrzují. Paradoxně to má dopad i na ty státy, protože z Egyptu pracuje v Kataru téměř 180.000 lidí. Katar znásobil počet lidí žijící na jeho území (z 0,7 mil. v roce 2003 na 2,3 až 2,7 mil. nyní), ale statisíce lidí tady budují sportovní areály, dopravní komunikace (hlavně silniční) a pracují tak i ve službách na zajištění pohody pro místní obyvatelstvo. Většina tovarů se sem celkově musí dovážet. Kuvajt a Omán se postavili na stranu Kataru. Saudská Arábie chce být absolutním lídrem regionu a nelíbí se jí, že v mnoha oblastech tomu tak již není právě pro rozvíjející se nové finanční, obchodní a sportové centrum v Kataru. Cílem není terorizmus, ale dle diplomatů stáhnoutí se Kataru s komentování režimů v prostoru GCC a nezasahování do vnitřních politik těchto států. Do sporu vstupují USA (které to paradoxně s Trumpem začli), které požadují zmírnění blokády proti Kataru, protože se tím komplikuje boj proti ISIL-u. V Kataru je největší základna U.S. leteckých vojenských sil, přičemž samotný Katar do armády mnoho peněz neinvestuje. Podporuje reformní procesy vládnoutí a boj proti chudobě. Proti blokádě vystoupilo i Německo. Katar prohlásil, že Saudská Arábie a další státy P. Zálivu porušují mezinárodní právo. Za údajný seznam hodlá Katar provést doposud nespecifikované kroky odvety stejně jak za uzavřené stanice Al Jazeera.

Na hranicích se Saudskou Arábii a Katarem je rozmístněná saudská armáda. Turecký prezident Erdogan vyslal do Kataru turecké jednotky a prohlásil, že v případě napadení Kataru se bude jednat i o napadnutí Turecka, které ani tak není proti S. Arábii, ale je jasně za Katar. V Katare má několik let zřízenou vojenskou základnu až pro 5.000 vojáků.

Dopady současné diplomatické krize na výstavbu:

Z hlediska výstavby jednotlivých projektů dochází ke snížení rozsahu prací, k dočasné dovolené nebo k jiným činnostem blíže nespecifikovaným; pracovní náhradní volno, údržbové činnosti. Jsou zde projekty za obrovské peníze. Většina důležitých projektů má zásoby písku a dalších materiálů na 3-6 měsíců. Problémem jsou potraviny a hospodářství třeba hlavního letiště a dalších firem, které pro blokádu i vzdušného prostoru přímo trpí. Většina smluv je postavená bez pokut za nedodržení plánů pro stát pokud ten je na vině a to diplomatická roztržka je, ale projekty budou časově prodloužené. Prozatím je na takové závěry velmi předčasné jakkoliv reagovat. Poslední spor byl v roce 2014 a trval 3/4 roka, ale hranice tehdy nebyly nijak omezené. Většina plynu směruje do Asie a prozatím není známo, že by byl ohrožen i námořní vývoz těchto komodit. To by do toho vstoupilo mnoho dalších států. Katar je největší vývozce plynu na světě s 3. nejvyššími zásobami. Katar v minulosti letech 2000 - 2010 zněkolikanásobil těžbu a kapacity pro vývoz těchto surovin a pro období 2010 - 2030 si stanovil totální přestavbu země. Až 70% obyvatel jsou cizinci pracující ve stavebnictví, průmyslu a vysoce specializovaní odborníci ve zdravotnictví, školství atd., přičemž po roku 2030 nemá být Katar na ropě a plynu vůbec závislý právě pro existenci novovybudované společnosti lidí se zaměřením na finance, obchod a sport. S majetkem nakoupeným napříč světem a infrastrukturním zázemím na další desítky let.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Katar reagoval na požadavky Saudské Arábie, která vydala seznam a prohlášení o podpoře teroristických skupin z Kataru již tím, že Katar nepřestane podporovat Hamas, což je jedna výtka Saudů. Hamas je považován Katarem za nikoliv teroristickou skupinu, ale normální organizaci odporu utlačovaných Palestinců. Na druhou stranu mnohem větší částky posílá Katar do Gazy, která často trpí pro blokády a zadržování daní Izraelem. Izrael nekomentoval, samotný Izrael totiž nemá dobré vztahy se Saudy a zároveň se mu nelíbí, že Katar navazuje lepší vztahy s dalším nepřítelem Izraelu - Íránem. Ten se paradoxně 7.6. stal terčem ter. útoků v sídle parlamentu a nejen tam, zemřelo 7 a zraněno bylo více jak 50 lidí. Včerejším dnem z přelomu na dnešek došlo k pokusu omezit vývoz katarského plynu, což se nestalo a lodě mohou plout. Reakcí na celkovou blokádu je zesílení tureckých vojáků v Kataru, z 300 na 3.000 v nejbližším období. Formálně budou cvičit katarské síly, na co je ale smlouva z roku 2016. Turecko má v Kataru základnu pro 5.000 vojáků a s Katarem jsou spojenci a doposud tam bylo 90-200 vojáků. Erdogan uvedl, že pokud si to bude situace vyžadovat, tak Turecko bude Kataru dodávat potraviny i léky a nikdo v tom Turecku nezabrání. Tady zdůrazním, že Katar za poslední roky investoval v Turecku 20 mld. USD. V návaznosti na ten plyn; Indie tvoří asi 10% vývoz plynu z Kataru a zároveň tento tvoří asi 90% dovozu plynu do Indie a zároveň na projektech infrastruktury pracuje v Kataru 600.000 Indů. Indie dnes vzkázala Saudské Arábii, že pokud dojde k eskalaci napětí, tak je zřejmé na kterou stranu se postaví Indie. Indie nyní požaduje konstruktivní dialog, protože celkově na arabském polostrově pracuje 8 mil. občanů této země. Blokování dodávek plynu ale bude Indie považovat za ohrožení vlastní bezpečnosti a bude k tomu tak i přistupovat. Rusko se snaží prostřednictvím Lavrova o dojednání usmíření. EU je více na straně Kataru; minimálně hlavné státy v rámci EU a to je samo o sobě dost, které výslovně požadují ukončení blokády těchto rozměrů. Saudská Arábie se mezičasem obrátila na další země, o kterých si myslela, že získá jejich podporu: Niger se přidal s blokací všeho katarského, ale Eritrea což je dost silný lokální africký stát to jednoznačně odmítla a naopak se tímto přidala na stranu Kataru, který nazvala přítelem.

Střední východ je v nejhlubší krizi, ve které blízké státy nebo jinak hospodářsky navázané na členy konfliktu se začínají více zapojovat nebo se snaží o neutralitu mezi nimi. Maldivy, které jsou na straně Saudů tam musím zdůraznit je to čistá ekonomika: Saudové plánují na ostrovech proinvestovat 300 mil. USD během 5 let. Do konfliktu byl osloven i Pákistán, ale Pákistán tlumočil světu, že Saudská Arábie kastuje Araby a do tohoto procesu Pákistán zasahovat nehodlá. Dnes Írán informoval, že pokud to bude nevyhnutní, tak Írán bude zásobovat Katar s čímkoliv bude nutno a pomůže jakkoliv katarský emír zažádá, protože považuje katarskou spolupráci při těžbě plynu za znak přátelství. Írán chápe přítomnost U.S. základny v Kataru jako dosavadní záruku, že ho jeho sousedé nenapadnou, i když s její přítomností v této oblasti nesouhlasí vůbec.

Každý si hájí své zájmy. Co se týče FIFA a mnoha stavebních firem (+poradenských a dodavatelů zdr. techniky) tak situace je pozorně sledovaná, ale nikdo jí nechce více či méně relevantně komentovat. Z hlediska nás, tedy EU jen zdůrazním, že Katar je sice malý stát, ale jeho investice do prostoru jsou enormní. Doposud ve světě jeho fond nakoupil majetek za cca. 350 mld. USD. Vlastní mj. cca. 1/5 VW. Kromě toho investuje do ropních společností, bank, italské módy nebo futbalu. Práci dává naopak vysoce specializovaným inženýrům v oblasti infrastruktury na svém území.

Doufejme, že situace se opravdu sklidní. Ty dopady vojenského konfliktu by byly enormní. Katarská armáda ma nejvyšší stupeň pohotovosti a Katar počítá i s možností vpádu Saudů do své země. Katarská armáda je zcela zanedbatelná. Saudská Arábie je regionální mocnost a společně s Egyptem, SAE které také nejsou slabým státem mají relevantní sílu, je len otázní kam až by zašli. Saudové nedali časový strop, ale při vydání seznamu co Katar již finančně podporovat nemá se požaduje urychlené naplnění. Katar to odmítá splnit. Naopak zdůrazňuje porušení mezinárodního práva pro neoprávněnou blokádu, miliony lidí nemá spojení k domovům ve mnoha státech co již kritizuje AI a další lidskoprávní organizace, které právě Katar hojně podporuje na rozdíl od Saudů. Na lehkou váhu pak ale nelze brát ani Turecko, které má dobře vyzbrojenou armádu a Erdogan je schopen naplnit svá slova o napadení Kataru = napadení Turecka a to už jsme u člena NATO. Je zřejmé, že Katar v plném rozsahu neustoupí.

Někdo to nazývá diplomatickou roztržkou; ve skutečnosti jsou to denně miliardové škody. Nemluvě o propojenosti: firmy, fondy (důchodové, pojistné), banky (projekty), ropa a plyn, na které stojí planeta. Nejednotní Arabové nic moc pro naší planetu. Ostatně to žádá Lavrov, ať Arabové řeší každou krizi v rámci tzv. Arabské ligy a nikoliv takto. Dále je nutností zmírnit blokádu a zahájit dialog bez vyhrůžek.

Omán je třeba neutrální, protože tamní vládce má dobré vztahy se všemi, zároveň modernizuje zemi, odstraňuje rodinný aparát z čela úřadů a ví, že by to měl udělat každý stát, jinak se dostane tzv. "arabská jar" i do tohoto prostoru a bude to znamenat ještě větší nestabilitu tak jak je to vidět jinde. Na druhou stranu podporuje vojenské manévre se Saudy proti Íránu. Proto říkám, že každý si hájí své zájmy.


Dne 1.6. se odevzdal do provozu podjezd na East Industrial Street.

Obrázek
  • The Public Works Authority, ‘Ashghal’, opened the underpass on East Industrial Street with Industrial Road interchange as part of the East Street 33 Interchange on Thursday 1 June 2017.

    Combined with the recently opened flyover on Industrial Area Road, the new underpass will significantly improve the traffic in the area and will provide free flow traffic in the two main directions of the interchange.

    The new underpass stretches for one kilometer and comprises three lanes in each direction. The opening of the new underpass and flyover marks the completion of the main construction works on East Street 33 Interchange, which will replace the roundabout (known as Al-Watan Petrol Station roundabout). The East Street 33 Interchange is one of the most important five interchanges on Rawdat Al Khail Street Extension Project due to its location and the significant improvement it will have on the traffic in the area.

    Ashghal is currently implementing the final remaining works on this interchange, which is the at-grade signalised intersection to enable multiple traffic flow movements. The at-grade signalised intersection is scheduled to be completed in July 2017.

    Rawdat Al Khail Street Extension project is a 12.5 killometre of new dual carriageway located to the south of the Industrial Area, from East Street 33 Interchange, to Bu Hamour Interchange on the Junction of Mesaimeer Street with wholesale Market Street.

    The project aims to prove direct access to the Industrial Area and link it to Doha City. It will also connect the F-Ring Road with the wholesale Market Street and Mesaimeer Road. The project serves a vital area comprising a large number of commercial and residential properties such as Barwa Commercial Avenue, which stretches along the project, In addition to the residential areas in Bu Hamour, Ain Khalid and Umm Al Saneem in the north. Rawdat Al Khail Street Extension project also includes the construction of 30 killometre of pedestrian and cycling lanes and Barwa City access (Barwa Directional Tunnel), a unidirectional tunnel with a total length of 650 metres and 2 lanes
Obrázek

Obrázek
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Vývoj v oblasti:

Írán odeslal za posledních 24h do Kataru 5 letadel a každé neslo 90t ovoce a zeleniny a dalších potravin. K tomu vyšla loď s dalšími 350t potravin. A Írán hodlá v tomto zásobování pokračovat až do ukončení pozemní blokády ze strany Saudů. Írán dnes také odeslal 2 bitevní lodě do Adenského moře na zesílení ochrany těchto vod; záujmový Jemen. Etiopie a Kuvajt znovu vyzývají na rokování za stolem. Dnes se ostře ohradil Irák za to, že je na seznam cíl označený Saudy a upozorňuje, že Katar zaplatil dané skupině v Iráku za propuštění obyvatel domů a že vlastně Saudové vynášejí diplomatické dohody ven. Dále se objasňuje, že Katar nehostil schůzku Talibánu na svém území, protože to byla domluvená schůzka i s USA. Britská komora pro stavební průmysl vyjměnovala hospodářské škody britských firem za omeškání budování 8 stadionů pro FIFA 2022, hotelových kapacit a další infrastruktury a nepřímo upozornila, že pokud se ukáže, že to je nezákonná blokáda porušující mezinárodní právo, tak škoda bude zhmotněná. Dále Katar informoval, že Saudská Arábie nutí příslušníky Kataru opustit území do 2 týdnů bez ohledu na další rodinná propojení se Saudy nebo se nesmí již nikdy vrátit do Kataru s tím, že Katar hodlá vystěhovat všechny občany států na straně Saudů. Turecko dnešním dnem najalo mezinárodní právníky a připravuje se náhrada za škody způsobené blokádou Kataru. Turecký premiér dnes požádal Saudy o okamžité odblokování hranic s Katarem a turecký prezident prohlásil, že riziko většího konfliktu s dosahem pro svět je již velmi vysoké a nařídil částečnou vojenskou hotovost. Katar včera otevřel novou námořní linku a to Hamad (Katar) - Sohar (Omán). Prezident FIFA dnes promluvil a vyhlásil, že pohár není v roce 2022 ohrožen. Ve velkých problémech se ocitají příšlušníci podporovatelů Saudů, kteří mají opustit Katar a přitom nemohou, nemají jak. Nejvíce je tím zasažen Egypt. Tito občané již nemají nyní práci - když se vztahy zlepší dostanou práci jiní lidé. Většinu prací vykonávají jiné národy, ale ti kdo nemají práci nemají kde bydlet a jsou nežádoucí a přitom jsou hranice uzavřené. Neutrální arabské krajiny se shodují na tom, že ve skutečnosti je za současnou krizí jen silná rivalita mezi SA a SAE. Katar je jen zamínka a jak jej zesadit z jeho vlastních pozicí, které ještě nemá, ale aby je ani neměl. Prezident FIFA hlavně věrí, že do roku 2022 se situace stabilizuje a že výstavba projektů jde dle plánů, takže neočekává větší problémy, ale právě naopak byla by chyba, kdyby chtěla Saudská Arábie zmařit tento cíl, který tady FIFA má a sice uskutečnit tento turnaj v nejmodernějších sportonovích stáncích. Z hlediska pracovního a rozvoje Asie to má rovinu roztržení rodin a možná vojenský konflikt, ale velmi špatně by si to odnesl takový Bangladéš, až 16 mld. USD jsou roční remitence (peníze posíláné domů) z prostoru GCC a kdyby byla válka, tak by se dál nebudovalo. S velikou pozorností to sleduje z tohoto hlediska i Indie, Filipíny, Pákistán a další státy, ze kterých právě do arabských zemí se za prací cestuje nejvíce. Z hlediska cen jsou ceny potravin 2-2,5x vyšší než před týdnem a nejsou lehko dostupné všem. Dostatek mají rození Katarci a důležití lidé v projektech. Turecko odeslalo obrovskou potravinovou pomoc pro Katar přes Írán. Turecko na rozdíl od Íránu dodává mléčné výrobky a maso. Erdogan trvá na tom, že těžce zkoušený Katar dostane jakoukoliv pomoc, protože ví jaké to je, když je stát v izolaci. Katar přednedávnem navíc obdržel (zakoupenou) mlynářskou pšenici z Ruska v rozsahu 20.000t. Erdogan prohlásil, že izolace neřeší kritiku Saudů, protože izolace nepovede k vyhladování Kataru a nevyřeší se to co Saudové kritizují. To se musí vyřešit za stolem. Nejnovější informací je oznámení Kuvajtu, že Katar je ochoten poslouchat a vést dialog, ale za stolem a bez vyhrůžek a za vyhrůžku považuje celkovou blokádu. USA neplánují stěhovat základnu z prostoru Kataru.

doplněno 12.6. po 14:00 :arrow:

Hlava Pákistánu je v Saudské Arábii. Pákistán se odmítá přidat na kteroukoliv stranu a požaduje od Saudů zrušení pozemní blokády Kataru. Saudská Arábie dnes provedla obrat v omezení katarsko-saudských rodin, kde se bude hledat jiná dimenze než původní nařízení (buď do 2 týdnů okamžitý odchod nebo tvrdé postihy); protože to zvedlo odpor v samotné S. Arábii. Pákistán má dobré vztahy i se SA i s Katarem.

Před svět vystoupil ekonomický lídr Kataru, na co se v podstatě dost dlouho čekalo, na otázky novinářů neodpověděl, jen na předem vybrané, ale to důležité řekl:

*Katar je natolik finančně silný, s takovou likviditou a s takovými kontakty na jiné zahraniční banky, že tato pozemně-vzdušní-námořní blokáda ze strany S. Arábie, SAE a Bahrajnu (+Egypt, Libye, Maldivy, Jemen, Niger, Jordánsko ale tyto státy jen nepřímo) nemůže katarskou ekonomiku položit
*systém obchodu a peněz je navíc o tom, že když Katar ztratí dolar, tak ho ztratí i Saudská Arábie a když Katar ztratí 5 dolarů, tak půl dolaru ztrácí USA a půl dolaru EU
*Katar nikdy neustoupí požadavce na snížení materiální pomoci pro Gazu a je chyba, že Gazu a Palestínu nepodporují další arabské země
*poděkoval se za materiální pomoc a vojenské garance Turecku a Íránu a stejně tak přetlumočil informaci z USA, které neplánují přestěhovat U.S. základnu z Kataru nikam jinam
*k projektům infrastruktury neřekl nic kromě toho, že Katar je v komunikačním kontaktu s členy vedení FIFA, s členy nadnárodních finančních a stavebních skupin, které realizují infrastrukturní projekty za celkem v propočtu 182 mld. €, z čeho část je již v provozu, ale metro Doha a hlavní stadiony vrcholí až v letech 2018 - 2019, protože doposud se realizují projekty silniční sítě, které usnadní další výstavbu
*nejvíce trpí letecká doprava: hlavní katarské letiště ročně odbaví skoro 40 mil. pasažérů a Qatar Airlines nyní do mnoha zemí nelétají a tam kde ano tak velikou oklikou (přes íránské území), ale zisk QA je 540 mil. USD a nějakou krizi zcela jistě zvládnou s tím, že QA patří k těm společnostem, které mají nejmodernější letku a obrovský dosah: 150 destinací a jsou hlavním přepravcem mezi Evropou a Asii, takže nelétání do vybraných arabských států nemůže leteckou dopravu Kataru nikterak položit
*Katar ujistil, že dodávky ropy a plynu budou i nadále plynule pokračovat

Dnes se se ostře ohradil proti blokaci Kataru další stát a ropná velmoc Kaukazu; Ázerbajdžán. Blokádou jsou dle něj porušována základná lidská práva a za to Saudové draze zaplatí a padla vyhrážka na ukončení veškeré spolupráce na území jeho státu pro všechny společnosti ze států, které za touto blokádou stojí. Ázerbajdžán má větší fondy, se kterými se financují dopravní stavby ve mnoha státech a na svém území staví za miliardy dolarů. Je to ta os navázaná na Turecko.

Katarský emír Tamim bin Hamad Al Thani vládne Kataru od roku 2013 ve věku 33 let. Patří k nejmladším monarchům na světě, je vysoce proreformní. Zaměřuje se na budování kvalitní infrastruktury, která má pozvednout Katar, na investice do ochrany ŽP a zapojuje se do projektů boje proti chudobě arabských spoluobčanů po celém světě. Vystudoval ve Velké Británii (Sherborne School, Harrow School an Royal Military Academy Sandhurst). Když mu otec odevzdával moc, tak prohlásil, že jeho syn bude pokračovat v modernizaci Kataru a že je na tuto úlohu dobře připraven. Na funkci se připravoval od roku 2003, odkdy působil ve velení armády, ve společnosti na řízení katarského národního majetku a byl členem sportových vedení svazů). Katarská ekonomika ještě v roce 2005 byla o velikosti 5 mld. USD a žilo zde cca. 250.000 obyvatel. V roce 2005 již byla ekonomika o velikosti 174 mld. USD. Nyní je to kolem 200 mld. USD. Zadlužení je kolem 35% HDP. Katar preferuje nákup společností po celém světě (jmění přesáhlo 350 mld. USD a úvěry s nízkými úrokovými sazbami pak používá na rozvoj státu a jako garance slouží dostatek plynu a ropy).

Katar je obviňován z podpory terorizmu, ale ve skutečnosti jde více o zasahování do ostatních států neustálým poukazováním v televizi Al Jazeera na fungování královských rodin jinde (Al Jazeera je momentálně v SA a SAE již zakázaná). Z hlediska lidskoprávních vztahů prochází Katar také změnami: netřeba zapomínat, že většina staveb v letech 1995 - 2005 je vybudovaná společnostemi za mizerních občanských práv, ale i tohle se v dalších letech upravilo a dnes se na ochranu zaměstnanců dbá více: nepracují během dne na slunci, mají lepší stravovací režim, lepší výdělek a nezadržují se jim pasy atd. Kdyby ten balík projektů do roku 2030 měl být proveden kdekoliv na západě tak by nestál 200 mld. USD, ale 300-400 mld. USD. Ceny materiálů, PHM, reálně mnohem větší mzdy, pozemky a legislativní proces příprav a studií. To jen tak na margo reálné hodnoty, aby se to dalo uvědomit si o jaký rozsah jde. Tady na tom pracují 2 mil. lidí pro asi 0,3 mil. místních, ale ve skutečnosti pak ještě dalších 0,3 mil. naplňuje veškeré služby. Katar má za cíl postupně navýšit počet vlastních občanů a i těch, kteří tady mají vyšší status, ale stále nebudou jako místní. Vyšší status: ve zdravotnictví, lektoři atd. Nezaměstnanost se počítá z čísla se všemi obyvateli, tedy i s těmi co tady pracují z Bangladéše a spol. a činí <0,2%. Před 10 lety tady bylo bez práce 4% lidí.

Společnost Qatar Gas byla založená v roce 1984 a dnes je největší společností na těžbu plynu na světě. Člení se na další. Sama ale spadá pod Qatar Petroleum se vznikem v roce 1974. Státní společnost ovládající celý petrochemický průmysl v zemi. Řízená je ministrem pro energetiku. Proč to píšu? Protože někteří analytici ze západu odkazují na to, že Katar s Íránem obnovují v 04/2017 těžbu na obřím plynovém poli po 12-roční zmražené těžbě a i toto může být další reakcí Saudů na tento krok. Těžba ropy totiž dosahuje nějaká maxima a její konzum již roste jenom nepatrně vzhledem k technologiím, ale spotřeba plynu roste a tendence je stejná a plynu je mnohem více. Saudové rozehrávají hry proti těžbě ropy z břidlice (CDN, USA), ale zároveň je tato cenová válka stojí nemalé peníze. Zbraně vynakladájí do Sýrie a do Jemenu a všude proti Íránu. Írán zmírnil tón, sankce se odblokují a začíná růst a Saudové ztrácejí svoje pozice. SAE se zase nelíbí, že Katar chce být obchodním centrem, protože po tom odjakživa touží SAE. Katar má tolik plynu, že jej dokáže za stávající ceny prodávat velmi dlouhou dobu a to se nemusí líbit dalším hráčům s plynem, které teprve čekají investice do zařízení na těžbu a přepravu. Kataru se skončilo období moratória pro vývozy do mnoha zemí.
Snímka.PNG
Snímka.PNG (49.19 KiB) Zobrazeno 23584 x
Největším nákupcem LNG plynu na světě je společnost JERA spadající pod Japonsko. Dodávky katarského vývozu činí směrem do Japonska asi 10%. Írán, který plyn těží společně s Katarem jej ale nevyváží, protože sám má plynu enormně málo pro vlastní potřeby. Ministr energetiky informoval, že tato diplomatická krize nijak nenarušuje dodávky plynu na trhy.

Nyní se vede na úrovni GCC debata jak dlouho může blokáda Kataru trvat? Saudská Arábie požaduje stejnou diplomacii všech států GCC a Katar tedy odmítá. Finanční trhy se otřásli minulý týden o 7-8%, ale to se stabilizovalo. Agentura S&P snížila rating Kataru z AA na AA-, ale Katar vlastní rezervy a majetek za 2,5x jeho obřího HDP. Infrastrukturní projekty, které jsou více důležité po roce 2022 umí odložit, takže umí snížit závilost na dalších pracovnících a z hlediska diplomacie má na své straně další velmoci, které ho zásobují. Ani celý Arabský polostrov se na stranu Saudů nepostavil. Katar Saudům ustupovat nehodlá a mezičasem je na Saudy tlačeno z mnoha stran, aby blokádu zrušili. Katar během posledních několika desítek hodin obdržel již 1.000t potravin, které neumí sám dopěstovat a získat. Tím ztrácejí výdělky zrovna Saudové a jejich logistika. Vojenská eskalace je méně pravděpodobná a pokud by se stala bylo by to s tichým souhlasem USA s tím, že nebude zasažená americká základna. Vojenská eskalace je ale pro Saudy riskantním kroke pro vojenské vyhrůžky (nejen) z Turecka a tady by byl již dosah na celý trh s ropou a plynem. Ani s přístupem snížení cen ropy přes zvýšenou těžbu si to nemohla SA dovolit déle udržovat a je otázní jestli to dovede teď s Katarem jinak. Katar je menší a tak to má v mnohém horší, ale zase tím, že je menší a má enormní bohatství ke své velikosti, tak jej není snadné účinně omezovat. Potraviny nemají nejspodnější třídy pracovníků, ale to jen prozatím, protože i na tom již pracují zase stavební firmy. Tady se ale čeká na vývoj výstavby. FIFA by se také mohla rozhodnout zrušit konání turnaje pro rok 2022 v Kataru. I proto je více méně jisté, že některé požadavky bude muset Katar naplnit. I kdyby to hospodářsky ustál: utlumil výstavbu všeho, poslal domů miliony dělníků a dál těžil ropu a čerpal peníze z investičních a důchodových fondů, tak by to znamenalo z dlouhodobého hlediska finanční ztráty a to nedovolí finanční skupiny, které budou na vládu tlačit. Na druhou stranu ani Saudové a jejich spojenci nemohou dlouho tuto krizi prodlužovat, protože celé jejich trhy závisí od obchodu a dovozech odjinud a mohla by se skomplikovat dovozní cesta, když by se spojenci Kataru k takovému kroky rozhodli. A kdyby ta krize trvala dlouho a Katar by ukončoval projekt za projektem jako nedokončen, patrně by mnoho států západu a Asie přistoupilo k sankcím vůči Saudům. Svět by zřejmě prožil na chvíli vzestup cen ropy, co by ale pomohlo všem ostatním od Latinské Ameriky přes Afriku po Asii rozvinout investice a zlepšit tamní ekonomiky, ale dokdy by to zas vydržela SA? To je tak, když SA má 1.000 princů ...
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 12.6.2017 13:04:38, celkem upraveno 2 x.
Důvod: doplnění vývoje
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Další vývoj

Námořní světová doprava je ve ztrátách (to se ví; nadbytečné kapacity ale již objednané lodě) a tak nemá problém stávající jednotka MAERSK vyhovět požadavkům na zcela nové a okamžité dodávky kontejnerů do Ománu a odsud pak do Kataru přes včera nově zřízenou lodní linku. Hned vyplulo 12 lodí s 300 kontejnery mražených a čerstvých potravin. Po lince Turecko - Írán - Katar a Írán - Katar je to tak další cesta. Ono se ta blokáda nakonec může Saudům velmi škaredě vrátit. Ale to není všechno, dnes světová dvojka, švýcarská MSC nasazuje další lodní linku na této trase Omán - Katar. Zásobování potravinami se tak značně zesílilo. Katar dováží více jak 80% všech potravin a částečně i vodu. Některé tovary se omezují v dostupnosti, ale letecké mosty pokračují a lodní linky tuto dopravu zněkolikanásobí. Čínská přepravná společnost COSCO ukončila přepravu SAE - Katar, ale po novém jí zavádějí společnosti ze Singapuru a Hong Kongu.

Dále, mezinárodní organizace pro civilní leteckou dopravu (ICAO) byla Katarem vyzvána, aby provedla sankce vůči arabským zemím za porušování pravidel ohledně omezování Qatar Airlines. Saudské Arábie tento dohovor nepodepsala, ale SAE a Bahrajn ano. ICAO již obdržela podklady pro pokračování.

Dále, Itálie se postavila na stranu Kataru a hodlá hospodářsky spolupracovat tak jak doposud. Itálie vyjádřila Kataru podporu. Ministr financí Kataru má naplánované ještě cesty do Británie, Německa (Merkelová již vyzvala na ukončení blokády), Francie a USA.

Po Rusku, Indii a Kuvajtu také Írán nabízí jednání za stolem. Jedině za stolem se dá domluvit na neshodách, jinak bude napětí zbytečně eskalovat. Nejvíce snahy vykonává Kuvajt, který je nejblíže k oběma státům. Kromě snahy dotáhnout obě strany k stolu a u něho řesit diplomatické rozpory se zároveň Kuvajt ve spolupráci s dalšími státy snaží zmírnit humanitární dopady této krize. SA a SAE již nebudou tvrdě trestat smíšené rodiny s katarskými členy. I Katar již netrvá na vyhoštění obyvatel jiných arabských států na straně Saudů. Tou jsou první důležité ústupky a zmírnění napětí. Lídr Kuvajtu dnes zdůraznil, že společenství GCC je dlouhá desetiletí budované a současná generace si ho má vážit. Před téměř 40 lety se dojednala spolupráce a mažou se rozdíly a dnes hrozí, že by Katar opustil tento spolek: SA, SAE, Bahrajn, Katar, Omán a Kuvajt. Dle kuvajtského emíra je to již z názvu o spolupráci. A dnes dávají monarchové odkazy pro vlastní obyvatele k nenávisti, ale takhle přesně se začínají války.

Z dalších důležitých zemí se na stranu Saudů, ale ani na stranu Kataru nepostavilo ani Maroko ani Alžírsko. Obidva státy přeferují rokování a zrušení blokády. Maroko dnes vyslalo letadlo plné ovoce do Kataru. Na znak solidarity s tamním obyvatelstvem. Naopak se mezičasem na stranu Saudů přiradila Mauritánie a častečně i Senegal se Sudánem. Ty státy, které se více přičleňují k jednomu nebo k druhému to dělají buď z politických nebo ekonomických důvodů. Tunisko se prostřednictvím ministerstva ZV vyjádřilo v tom smyslu, že pozorně sleduje diplomatickou roztržku ve státech Zálivu a že čeká zlepšení stávající situace s tím, že zrovna severní Afrika ví co to znamená, když obyvatelstvo přestane tolerovat politické neshody, takže se nemůže přidat na žádnou stranu, protože Arabové by se konečně mohli sjednotit a společně bojovat proti terorismu, kterého bylo Tunisko účastníkem opakovaně.

Na stranu Kataru ohledně podpory Palestiny se přidala norská organizace pro utečence, která shodnotila že Katar je největším donorem při rozvoji Palestíny, takže kritika namířená ze SA není oprávněná. Další organizace, reportéři bez hranic ostře kritizují fakt, že právě Egypt a SA tvrdě zasahují proti novinářům, takže se ale není co divit že zavřou Al Jazeeru, Egypt to provedl již v roce 2013. Ostatně organizace dodala, že SA je v hodnocení na 12. místě od konce a je to země celkově uzavřená a netolerantní ignorující řadu světem přijatých dohovorů.

SAE jsou závislé na plynu z Kataru. Plyn navzdory diplomatické roztržce ale z Kataru i nadále proudí. Vládce SAE dnes kritizoval, že Katar spor příliš internacionalizuje, nacož Katar vzkázal, že pokud král Salmán (SA) očekává, že všichni budou dělat co on řekne tak je to jak mýlka SA, tak mýlka SAE a Katar je a zůstane suverénním státem.

Katar a výstavba z hlediska nových dat:
*koncem 03/2017 vydána zpráva, že každý týden směruje na výstavbu infrastruktury 500 mil. USD
*za rok 2016 deficit po 15-letech v souvislosti s plány 2022 a 2030 a nízkou cenou ropy
- deficit dosáhl 12 mld. USD
- vláda si půjčila nečekaně, ale bez problémů 17 mld. USD
*poslední projekty k FIFA jsou naplánované na 12-18 měsíců před rokem 2022
- vláda odkázala, že nechce malovat když už přijdou reprezentace tak jak je tomu v jiných zemích
- takže je tam rezerva i s tímto sporem třeba

Hochtief podepsal smlouvu za 256 mil. € na realizaci kanalizačního systému v Doha. Postaví se nové tunely (14,7 km) a speciální prvky se životností 100 let, čímž se celý systém zásadně zlepší. Práce se ukončí začátkem roku 2019. Tady působí celá paleta firem z celého světa. Impregilo SpA tady realizuje metro. Proto to ujištění Itálie o spolupráci. Ale nejen Impregilo. Když celá tak celá, objem těch projektů a prací je zde enormní.

Katar jednak investuje 200 mld. USD, nakoupil majetek za 350 mld. USD a vlastní a vyváží enormní množstvi LNG. Vzhledem k počtu obyvatel sponzoruje celou paletu organizací a bojuje proti chudobě. Takový stát se nedá jen tak snadno zablokovat jak si to někdo někde myslel a hlavně, když SA nedokázala na svojí stranu dostat všechny kolem. V rámci GCC blokádu 2 nepodporují a 3. se dotýká, to je 1/2 členů. Vojensky Katar není silný oproti SA, ale ve srovnání s mnoha EU státy nebo členy NATO je to silný stát a když je po jeho boku Turecko tak to mění situaci. Turecko má velkou armádu, mnohem větší než Saudská Arábie a Turecko má také 3,5x silnější technické zázemí. To je jiná věc jak asi by taková válka byla vedená, ale os Turecko - Írán na straně Kataru by z vojenského hlediska věštilo pro svět obrovské problémy od zvýšení cen ropy a plynu a tedy všeho po hospodářské problémy. Zdražení potravin i u nás. Na to by draze doplatil každý národ na planetě.

Katar dnes dále řekl, že je zvláštní, že žádný seznam nebyl doposud. Ani žádná kritika. Až najednou totální blokáda. Ale Katar nebude měnit nic na financování svých zájmů a terorizmus to není. Terorizmus není pomoc Palestíně. A Hamas nepovažují za teroristy. Je to stát Izrael, který porušuje rezoluce OSN a zabírá území Palestíně. Seznam složený z 59 členů jednotlivců a skupin organizací je dle Kataru dýmovou clonou. Katar dnes dále oznámil, že nebude eskalovat napětí, ale SAE dodává 1/4 jeho spotřeby plynu, tak ať si to laskavě SAE uvědomí. na čí straně SAE jsou. Katar ale nikdo nevyhladoví ani nepoloží. Ale blokádou ztrácí celý region velké peníze, ale Katar to ustojí. Mj. se již stabilizoval i finanční trh. Katar dále prohlásil, že na jeho území se nachází základny 2 členských států NATO (TR, USA) a že katarská armáda má plnou bojovou pohotovost, protože když někdo vypne dodávky vody a potravin a řekně přitom že to je jen přátelské domlouvání tak ten někdo lže (přímý odkaz králi SA), ale není to Katar kdo eskaluje napětí. Tuto krizi nezačal Katar, ale Katar není provincií Saudské Arábie ani SAE ani Egyptu. A Katar dále SA odkázal, že pokud si SA myslela, že náklady na tuto blokádu bude snášet jen Katar, tak se SA velmi spletla. Každý prodělá.

Můj názor: stávající konflikt je bojem o Střední východ. Nepřímý boj Saudské Arábie s Íránem, snaha o nastolení pořádku v Sýrii dle SA/IR a umlčení všech snah o novou arabskou jar v zemích typu SA. I proto do toho zasahují velmoci blízké i vzdálené. Hodnota majetků těch co se zapojili je v řádu tisíc bilionů USD. Evropa to prozatím téměř přímo nevnímá: ropa a plyn proudí odjinud. Nepřímo to vnímají evropské firmy působící v zemích GCC, nyní jen v Kataru. SA překáží spolupráce Kataru s Íránem a dle výzvy Trumpa to zneužili a zablokovali Katar jakožto údajného sponzora světového terorizmu. Zrovna SA. Navíc za článek z Kataru, který ani nebyl pravdivý, ale nějakým hackerským podvrhem, co je již prokázané. Katar jako stát má velmi kvalitní obchodní diplomacii. O investicích SA a SAE a Bahrajnu mimo jejich prostor a prostor nejbližších není slyšet, protože téměř neinvestují jinam, ale Katar to je jiná píseň, takže to ani nedokáží SA a SAE pochopit jak je vůbec možné, že se Kataru dostává tolik pomoci a zastání a že se vůbec někdo dokázal vzepřít na ropu bohatým SA a SAE.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Další vývoj v oblasti:

*mnoho států světa tlačí na SA, aby zmírnila blokádu Kataru; doposud se tak nestalo
*SAE a Bahrajn papouškují po SA jednotlivé kroky; tedy třeba že není co řešit z pohledu agentury pro civilní letectví, protože zákaz dostávají jen společnosti z Kataru a nikoliv jiné společnosti a SA navíc není členem tohoto dohovoru a o tom koho vpustí nebo nevpustí do vzd. prostoru považuje za suverenitu svého území
*v hlavních blokujících státech je trestní činností, pokud někdo si jen oblékne tričko s nápisy s Katarem
*SA považuje blokádu za více politický souboj než něco další
*SAE uvažují o zesílené ekonomického tlaku na Katar
*SA odkazuje, že nenapadá Katar vojensky
*Kuvajt se neustále snaží o snížení dopadů na Katar a tlačí na ukončení blokády Kataru s cílem snížit dopady na obyčejné obyvatelstvo
*lidskoprávní organizace poukazují na špatný přístup ke smíšeným katarsko-... rodinám na území SA/SAE a Bahrajnu

kroky Kataru :arrow:

*čelní představitelé navštěvují důležité státy světa a mocnosti; jeden neustále Rusko a Kuvajt, další EU a další USA
*informace z Qatar Airlines, že většina posádek a letadel je ve vzduchu a blokáda okolních arabských států nenarušuje zásadněji chod této firmy; do konce se i nadále plánuje rozšíření destinací pro rok 2018
*informace z přístavisk v Kataru: blokáda pozemních hranic přinesla enormní nárůst provozu, na čem tratí SA
*produkce hélia: Katar je jeho velký producent; byla prozatím omezená výroba což poškodí SA
*produkce a těžba a export plynu a ropy pokračuje i nadále v plném rozsahu; i třeba do SAE (1/4 spotřeby plynu pochází z Kataru)
*Katar nakoupí 36 amerických stíhaček F-15 za min. 12 mld. USD; USA a SA podepsali mj. dohodu o prodeji zbraní za 110 mld. USD
*současná blokáda nijak neohrožuje projekty v rámci FIFA 2022; Katar již 72 těchto strojů za 21 mld. USD z roku 2016 má k dispozici
*katarské společnosti zruší smlouvy s mnoha společnostemi ze SA, SAE, Bahrajnu a dalších států na straně SA, protože jim na jejich území zadržují tovar a příležitost pro obchod dostanou jiné společnosti v rámci světa

Katar nehodlá ustupovat za stávajících podmínek Saudské Arábii. Katar není provincií Saudské Arábie a tamní král není vládcem Kataru. Katar je sice vysoce závislý na dovozech odjinud, ale Katar disponuje takovými zdroji, které umožní dovoz odjinud. Ekonomický tlak na Katar nepovažuje sám Katar za zásadní problém a pokud SA zesílí jakkoliv tuto blokádu, tak Katar také umí zesílit některé kroky. Katar si ale nepřeje prodlužování této krize v Zálivu.

Infografika k těžbě ropy/plynu: http://www.aljazeera.com/mritems/Images ... c811_6.jpg , ze které je vidět že Katar ani nepotřebuje okolní arabské státy pro další obchody, protože umí zdroje prodat kamkoliv a to po námořní cestě.

Prezident FIFA nepovažuje stávající situaci za problém pro uskutečnění turnaje v roce 2022 a ani se nemíní problémy více zaobírat. FIFA neřeší geopolitické problémy světa a důležité je, že realizace infrastruktury potřebné pro turnaj pokračuje dle plánů.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Poslední vývoj:

Katarsko - bahrajnské vztahy se dostávají na bod mrazu. Již před touto blokádou to nebylo moc dobré, ale po posledních problémech a projevech Bahrajnu se zdá, že most Katar - Bahrajn se tak skoro nepostaví. Bahrajn má zřízenou misi proti ISIL a vyzval katarské vojáky, aby jí opustili. Mise NAVCENT se účastní i USA. Ostře to odsoudilo vícero arabských států s tím, že tato nejednota oslabuje celkový boj proti tzv. Islámskému státu (ISIL). Bahrajn navíc zrušil návštěvu komisaře OSN pro lidská práva poté, co ten kritizoval tresty pro ty občany Bahrajnu, kteří si třeba obléknou i tričko s nápisem Katar. Již dlouhé roky jsou vztahy napjaté právě pro častou kritiku Kataru na Bahrajn pro porušování lidských práv. Ostatně to by si žádalo dostudovat historii Bahrajnu.

Katarsko - SAE vztahy jsou nezměněné. Katar ale znovu o víkendu zopakoval, že uzavření vzd. prostoru pro Katar ze strany SAE je vyšší moc a pro tuto vyšší moc by mohl Katar dle smlouvy uzavřít kohoutek plynu do SAE, ale neudělá to ale nikoliv pro peníze, ale pro to, že v SAE jsou Arabové a Katar je vnímá za bratry. SAE chtějí zesílit ekonomický tlak na Katar, ale prozatím ho zesilují jen Sadové.

Kuvajt se snaží i nadále sprostředkovat ústupek pro Katar s cílem odstranit blokádu. Kuvajtský emír věří v sílu dědů a pradědů, kteří arabský polostrov sjednocovali. Ale prozatím se to jeví bez efektu. Kuvajtu vyjádřuje podporu mnoho muslimských států a další tlačí na SA, aby blokádu omezila.

Saudská Arábie prohlásila, že nedělá žádné vojenské ataky, čím ale de facto přislíbila, že k žádné takové eskalaci nedojde. Od té doby ale došlo k omezení vdušného prostoru ještě více; je zakázáno nad územím SA letět s potravinami pro Katar.

V Kataru proběhlo cvičení s USA. USA znovu potvrzují, že nehodlají přesunout základnu z Kataru jinam; je to největší letecká základna v Zálivu. Činnost z ní není omezená; SA nijak nebrání USA z ní provádět nálety na ISIL.

Katarská měna, riyal se mírně oslabila. Od roku 2001 s fixací kurzu proti USA 3,64 za dolár došlo k oslabení na 3,668. Katar zmínil, že centrální banka má čisté cizí rezervy ve výši 34,5 mld. USD a vláda má dodatečné aktiva, likviditu dalších 200 mld. USD a není žádný důvod katarskou měnu zesilovat.

Diplomatický spor kromě smíšených rodin s členem z Kataru zasahuje i mnoho studentů z Kataru, kteří se museli 2 týdny před zkouškama přestěhovat do Kataru ze zemí SAE, SA a Bahrajn. Katar žádá, aby se takto spor neeskaloval a nezasahoval do života lidí.

Katar žádá po Saudské Arábii doložení důkazů pro seznam s údajnými teroristy na něm. Jinak je to jen seznam a takových seznamů může Katar vytisknout na adresu Saudů nekonečný počet.

Turecko na základě dávněji uzavřených smluv poslalo do Kataru již první vojsko. Formálně na výcvik katarských sil. Turecko zároveň vyslalo do Kataru dalších 5.000t potravin a Erdogan znovu požádal SA, aby ukončila tuto nesmyslnou blokádu, která nemůže mít vítěze, ale poražená bude i Saudská Arábie.

Na podporu Kataru bylo mnoho demonstrací v Londýně, v Paříži a v Istanbulu.

Krize trvá. Pozemně-letecko-vzdušní blokáda ze strany Saudů a její spojenců trvá i nadále. Dle mnoha analytiků ze západních států je to ukázka jak je GCC a tedy Rada pro Perzský záliv slabá a nejednotná a navíc samotný Katar získal mnoho nových spojenců a vůbec nijak se ho stále tato ekonomická blokáda nedotkla. První dny se sice obyvatelstvo vrhlo do obchodů, ale otevřený Katar rychle navázal nové obchodní styky a kdo toho využívá, ten získá buď to energie nebo peníze.

Katar dále informoval, že zásoby léků má na několik měsíců a již jedná o dodávkách z jiných cest. Tady se zase ukazuje fakt plánování. Katar disponuje zásoby všeho co musí dovážet na 3 až 6 měsíců. Nebylo to prvoplánově určeno pro takovou blokádu, ale pro problémy ve světě, ale ukazuje, že to bylo správné rozhodnutí.

Dle zcela nejnovějších zpráv Saudská Arábie prý zvažuje přepsaní seznamu na seznam stížností a nikoliv na seznam požadavek. Turecko a další státy, které jsou na straně Kataru, ale nejsou nepřátelé Saudů nebo neutrální státy v tomto konfliktě apelují na SA krále, že je to na něm, kdo stačí až rozhodne a blokáda se ihned může ukončit a poté se snadněji zahájí dialog. Je tím řečeno i to nevyslovené a tedy, že sice mnozí nesouhlasí s postupem blokády Kataru, ale zároveň jsou ochotni zatlačit na Katar, aby ten přestal finančně podporovat některé instituce a jednotlivce.

Blokáda ale stále pokračuje.

Ale pokračují i veškeré stavební práce a projekty určené pro FIFA 2022. :arrow:

Ashghal accelerates opening new road from Hamad Port to Industrial Area
EN-Al-Wukair-ByPass.jpg
EN-Al-Wukair-ByPass.jpg (251.91 KiB) Zobrazeno 23186 x
  • As part of the New Orbital Highway and Truck Route project, the Public Works Authority, ‘Ashghal’, has announced the partial opening of the 14 kilometres linking road from Hamad Port Road to Doha via the G-Ring Road and Industrial Area to include four northbound lanes from Hamad Port to the Industrial Area.

    Only were the four northbound lanes from Hamad Port to Industrial area opened, while the southbound lanes are still underway to be completed soon.

    Ashghal was keen on accelerating works to come to a close before deadline since the new route forms a direct connection between Hamad Port and Industrial Area, enhancing goods and materials movement.

    Hamad Port Road will provide road users with a shortcut route to the Industrial Area than Al Kharrara Road and Al Wakra Road and is expected to reduce travel times between Hamad Port and the Industrial Area by more than 15 percent.

    The new road extends from Mesaieed Road to East Industrial Street, and combined with the recently opened underpass on East Street 33 Interchange (former Al Watan Roundabout), it will establish an almost entirely free-flowing connection between Hamad Port and Salwa Road.

    At this stage, road users will have access to four northbound lanes on Hamad Port Road, with four southbound lanes expected to be complete and open for public use within the next two months.

    Ashghal is currently constructing three free-flowing interchanges on Hamad Port Road. Once fully complete, the interchanges will enhance connectivity from the new highway to local towns, such as Wukair, and other expressways in the area, including the recently opened G Ring Road, East Industrial Street and Industrial Area Road.

    Ashghal’s Manager of Expressway Department, Eng. Youssef Al Emadi, said that Ashghal expedited the constructions of linking road from Hamad Port Road to Doha via the G-Ring Road and Industrial Area thanks to the progressive significance of the hub, provide further relief to the people of Al Wakra and Wukair and will enable Qatari businesses to more effectively transport goods and materials from the south of the country to Doha.

    ​“The linking road from Hamad Port Road to Doha via the G-Ring Road and Industrial Area will help to relieve congestion on Al Kharrara Road and Al Wakra Road, and improve the flow of traffic and goods in the south of Qatar,” said Eng. Al Emadi.

    ​“This partial opening is the first of multiple highways that will be open for public use over the summer period.

    ​“Construction works on the Al Wakra Bypass and the New Orbital Highway and Truck Route are progressing ahead of schedule, and Ashghal expects to open key sections of these two expressways within the next weeks.”

    ​Hamad Port Road forms a major component of the construction works that are being implemented as part of the New Orbital Highway and Truck Route.

    ​Upon completion, the New Orbital Highway will reduce the travel time between Mesaieed and Al Khor by more than one hour, enabling heavy goods vehicles to travel efficiently between Hamad Port and Mesaieed in the south to Al Khor in the north, as well as other key business and residential hubs, such as the Industrial Area, Salwa Road, Al Rayyan and Lusail, without the need to travel through Doha.
Budu se opakovat, ale letos vrcholí výstavba silniční infrastruktury, aby se další roky dalo pokračovat mnohem rychleji na všech dalších projektech od výstavby metra přes výstavbu sportovisk až po bytovou oblast a další developérské sféry rozvoje. Letos na silnicích pracuje kolem 100.000 lidí. Celkové projekty včetně silničních šahají ke 200 mld. USD.

Ohledně mostu na Bahrajn, když by i došlo ke zlepšení vztahů, tak není tento most prioritní do roku 2022, protože na něj nejsou vytvořené kapacity.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Nejnovější vývoj:

Saudská Arábie sesmolila další požadavky jako třeba přerušení veškerých vazeb s Íránem (nestane se, Katar obnovil s Íránem těžbu z nějakého velkého pole), stáhnutí turecké základny z území Kataru (nestane se, Katar jí tam poslední roky zřídil a TR-QA vztahy jsou nadmíru dobré a je tam právě pro ochranu Kataru) a další požadavky jako třeba vypnout TV Al Jazeera, na které dala Kataru dalších 10 dní na splnění. Katar se odmítá jakkoliv vůbec bavit, dokud se nezruší blokáda.

Z hlediska vývoje ekonomiky se blokáda Kataru prozatím téměř nijak nedotkla.

Dále: 9 států přerušilo diplomatické styky s Katarem: Bahrajn, SAE, SA, Egypt, Jemen, Líbye, Maldivy, Mauritánie, Senegal. Další 2 snížilo jejich rozsah: Jordánsko a Džibutsko. Katar dále informoval, že dalších 90 států vztahy nezhoršilo a dalších 34 států spolupracuje s Katarem přes ambasády na těchto 90 ostatních.

Al Jazeera apeluje na dodržování slobody a to, že jí chtějí některé režimy umlčet je od dob tzv. arabského jara, tedy tyto snahy jsou zde od roku 2011. Požadavek je stejný jako kdyby někdo napsal do Británie ať se uzavře BBC.

Kuvajtský emir, velmi uznávaný muž, který je jediným sprostředkovatelem krize a mnoho představitelů do něj vkládá naděje pocestuje do SA, aby promluvil s tamním králem. Cílem jeho mise je zrušení blokády Kataru, jinak se obává, že celá eskalace dojde až k rozpadu uskupení GCC a na tom pracovali předkové dnešních národů a byla by to dle něj zásadní chyba.

Katar znovu zopakoval, že nedostatek jídla byl jen 5.6., ale jinak se ihned otevřeli záložní sklady, protože Katar takové sklady má a obnovil se dovoz jinou formou a odjinud. Katar spřesnil, že aktiva v jeho v investičních fondech jsou asi 335 mld. USD, hlavní katarský index se propadl jen o 5%, plyn se může nadále bez problému vyvážet. I Katarské aerolinky si poradily:

Obrázek

Turecký ministr obrany vyhlásil, že základna v Turecku je turecká základna a pokud jí Katar nezruší, tak jakýkoliv zásah do její podoby bude znamenat válku s Tureckem, válku s tureckou armádou s tím, že základna tam nestojí od začátku blokády a s tím, že Katar a Turecko jsou spojenci. Ministr obrany zopakoval slova po Erdoganovi: turecká základna je v Kataru na ochranu Kataru, který je malou republikou, ale chce být nezávislá a má na to plné právo. Mezičasem uskutečňují námořní cvičení nedaleko Kataru: Francie a Katar. Erdogan (TR prezident) a Salman (SA král) se mají setkat osobně na setkání G20 další měsíc.





Írán poslal do Kataru dalších 1.100t čerstvých potravin. Mnoho států sem ledacos posílá, i prodává. Přístav je najednou mimořádně vytížený. Katar se i nadále brání na úrovni leteckých asociací za nelegálně uzavřen vzd. prostor, protože je omezeno jen něco a ne všechno, na úrovni organizací pro dodržování lidských práv a na úrovni OSN. USA jsou na jedné straně pro zrušení blokády, Trump jí podporuje. Ostatní velmoci: Čína prozatím nijak nezasahuje, vyzývá pouze na dialog. Indie vyzývá na dialog od 2. dne blokády a jen načrtla jak je pro ní důležitý katarský plyn (vojensky by snad i zasáhla), Rusko a EU vyzývají aktivně na dialog; aktivně ve smyslu setkávání se s lídry arabských zemí.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Vývoj v oblasti:

Nejdříve hledisko diplomatické v návaznosti na okolní státy a velmoci. :arrow:
Snímka.PNG
Snímka.PNG (254.19 KiB) Zobrazeno 22741 x
00fefa6695802a7c54b1c034128e8953813e8dfa.jpg
00fefa6695802a7c54b1c034128e8953813e8dfa.jpg (88.91 KiB) Zobrazeno 22741 x
Katar i nadále podporuje 89 zemí a dalších 34 přes ambasády těchto 84 zemí. Podpora tedy i apelování na S. Arábii, aby zrušila blokádu.

Saudská Arábie kdysi v roce 1980 velmi tvrdo postupovala proti Británii, když britská média informovali o postupu trestů vůči nejmenované princezně. Dokonce se zadržoval britský velvyslanec. Saudové nemají rádi kritiku, nemají rádi slobodná média. Je to uzavřená země, je i dost velký problém pro nemuslima se tam vůbec dostat. Turizmus v této podobě tam prakticky není. Po tzv. arabské jari se již pokoušeli uzavřít Al Jazeeru. Prozatím Saudové požadují naplnit seznam 13 požadavek, blokáda trvá i nadále. Dále požadují stáhnout tureckou armádu z Kataru. Starý král brzo dovládne a nastoupí jeden z jeho synů. Ten vtáhl SA do války v Jemenu a vůbec prvně šli Saudové mimo vlastní území. Válka ale nemá vítěze. Jen mrtvých Saudů a mnoho miliard USD je pryč. Ropná válka s USA a Kanadou na ropu z břidlic přivádí zemi do úsporního režimu, ruší se subvence na energie, zdražují se PHM. A navíc celá královská rodina má již více než 1 tisíc členů a ti mají nějaký standard. Moc by se jim hodilo, kdyby ovládli katarské zásoby plynu a ropy. SA chce, aby se Katar podřídil zahraniční politice prostoru GCC. Nemá zájem na vojenské eskalaci, ale jiné státní útvary mimo USA nejsou v prostoru GCC žádány.

SAE preferují mírně otevřená média, ale dle vyjádření politiků pouze do kontrolované míry tak, aby nebyla narušená stabilita vládců. SAE hodlají zvýšit ekonomický tlak na Katar. Katar sem ale vyváží 1/4 spotřeby plynu. Na druhou stranu ze SAE dováží štěrk. Nutno říct, že ty projekty za 200 mld. USD se nestaví z ničeho a Katar si ze SAE zajišťuje 90% a více štěrku. To se prozatím zastavilo. Hledají se jiné formy, třeba překupníci přes Omán a i zcela nové dodavatele. Katar tvoří největší podíl na komoditním trhu se štěrkem z hlediska čistě exportního štěrku. SAE naznačují, že Katar nemusí v GCC setrvat, pokud podmínky nepřijme.

Bahrajn přiostřil rétoriku vůči Turecku i Kataru. Tureckou základnu v Kataru označuje za destabilizaci prostoru GCC.

USA se vyjádřují ve smyslu, že je to arabský problém a ať si ho vyřeší arabské státy. Je nutno zdůraznit, že kdysi dávno se tak komentoval jiný přístup a do Irák se vybral do Íránu nebo Kuvajtu.

Turecko. Tady to je kapitola sama o sobě. Turecko totiž v posledním týdnu zvětšilo kontigent turecké armády v Kataru z 300 na 1.000. Kromě toho je v Kataru i technická divize. Parlament odobřil vyslání až 5.000 vojáků do Kataru. Erdogan měl za poslední týden 3 velmi tvrdé proslovy: jeden adresoval spolku GCC v tom rozsahu, že nabídka na základnu byla tak pro Bahrajn jak i pro Saudy. Nutno zdůraznit, proč ta základna v Kataru je: byla vybudována pro opravdové trénování místních sil a pro ochranu vládců. Proč? Protože v zemi žije 90% cizinců a armáda je sice relativně velká, opravdu na v čistém vyjádření 300 tis. Katařanů je zde asi 13.000 armáda a je tvořená muži z katarských rodin, to je tady velká prestiž, tak ale na další 2,2-2,5 mil. dělníků tady nejsou adekvátní bezpečnostní složky. Plus Katar si je vědomý od prvních vyhrůžek spřed několika let toho, že sedí na velkých zásobách plynu a ropy a je malinkou zemí. Erdogan dále prohlásil, že Saudové mohli blokádu ukončit a neučinili tak. Nyní je Erdogan v USA. A mezitím zopakoval, že jakýkoliv útok na kteréhokoliv tureckého vojáka na území Kataru z řad jiných armád bude vnímán velmi negativně a bude to útok na Turecko. Erdogan upozorňuje, že Katar nic špatné neudělal, právě naopak WTO by měla konat, protože je tady ekonomická blokáda pro důvody ohrožení národní bezpečnosti, což odkazuje Bahrajn a je to tak vůbec prvně za činnost WTO, kdy někdo tuto formulaci použil a přitom je to zjevná lež. Erdogan se poté zmínil, že Turecko není agresorem, ale z Kataru neodejde dokud nedojde taková žádost z vedení Kataru.

Katar. Má na své straně mocné Turecko. Turecká armáda je v celém prostoru nejlépe vybavená a v největším počtě. Tady se jednak pár let dojednávala turecká základna, ale ty vztahy jsou na velmi dobré úrovni. Každoročné vzájemné návštěvy mezi sebou. Po neúspěšném převratu v Turecku poslal Katar 150 elitních vojáků jakožto přímou osobní stráž pro Erdogana. Katar v této situaci i nadále požaduje zrušení blokády. Až poté je ochoten jednat o seznamu. Na samotný seznam požaduje důkazy o financování teroristů a že to jsou teroristé. Al Jazeeru ale uzavírat nehodlá. Vztahy s Íránem neomezí. S Íranem těží plyn. To se nelíbí SA. SA a Írán se nemají rádi. Katar preferuje volnost obchodů, takže získal i nové partnery pro dovoz potravin a dalších materiálů. Námořní doprava disponuje ohromnými volnými kapacitami. A o bohatý Katar se mnoho států a firem rve, protože dostat se na uzavření trhy Saudů je problém. Saudové i málokde mimo reálně investují. Katar naopak investuje na všechny strany a přes fondy podporuje výstavbu různé infrastruktury. Stabilizoval i národní měnu. Ani katarské aerolinky netrpí, jsou v nejlepší kondici a uzavření vzd. prostoru ponad sousedy není zásadně problematické. Katar ale získal na svojí stranu různé organizace za volné nebe, lidskoprávní organizace (viz. předchozí příspěvky) a různé novinářské organizace na ochranu Al Jazeera. Apeluje na WTO, na OSN. Formuje nejlepší právníky a sepisuje škody. Před 2 týdny navíc uskutečnil velkou vojenskou přehlídku.

možné záběry z r. 2014, ale tyto parády se opakují každým rokem a jsou si podobné


Katarský panovník je mladý, zdědil po otci mnoho problémů, ale právě díky jeho pokrokovému myšlení se mnoho desítek mld. USD investuje do skutečných problémů ve světě. Samozřejmě ani Katar není ideálem pro západní svět. Jsou zde mnohé pro nás běžné věci trestní. Nebude problém pro Katar vynaložit desítky mld. USD na vojenskou spolupráci s kýmkoliv. Prozatím se navíc jeví i fakt, že mnoho asijských států je na straně Kataru. Pákistán sem málem vyslal armádu. Indie, Japonsko a Čína vyzývají na okamžité ukončení blokády. Katar si je vědomý faktu, že možná bude muset opustit prostor GCC. Dle posledních projevů se zdá, že pokud se natolik bratři ze SA, SAE a Bahrajnu oddělí myšlenkama od Kataru, tak Katar prostor GCC opravdu opustí, ale poté nebude již vázán opravdu ničím, což naráží možná i na další silnější spolupráci s Íránem.

Kuvajt. Tamní emír se snaží sprostředkovat rokování o ukončení blokády, ale nedaří se. Kuvajt se nepostavil na stranu SA již ani před několika lety. Blokádu Kataru odmítá.

Omán. Tamní sultán se již nevyjádřuje. Posledně se zmínil pouze o faktu, že GCC je vybudováno předky současných vladařů, že celý arabský polostrov má spolupracovat a ze stávající situace vyvolané blokády je mu smutno. Ománský sultán je jinak vážený člověk v SAE i dalších státech celého prostoru. Je rovněž pro-reformní.

Katar seskrtal několik projektů mimo FIFA 2022, protože zásoby některých stavebních hmot klesají o 20%, zásoby oceli o 1/3. Prozatím je všeho dost na udržení projektů FIFA, hledají se další dopravní možnosti, ale než se obnoví dovoz po moři tak to rovněž potrvá.

Na případnou invazi není Katar nijak připraven a nemůže tomu zabránit ani turecká základna. Ale co by následovalo po tom si snad ani nepředstavovat. A co by to udělalo s cenami ropy, plynu a dalších komodit už vůbec ne.

Informace ze stavebního sektoru v Kataru, 2 dny dozadu:

*blokáda pomohla zrychlit dovoz tovarů odjinud, uvolnil se legislativní proces a trhy, více se zapojují menší obchodníci
*denně se dováželo 80 aut materiálu ze SA/SAE, takže naopak tyto státy o to přicházejí a hrozí, že dojdou nadobro
*dovoz stavebních materiálu zesílil s Ománem, kontrakt podepsali přístavy a dopravní společnosti; ománská strana zajišťuje komodity ze SA/SAE, kde je najednou přebytek a ceny jdou nadole, takže pro Katar téměř nezměněné nebo i odjinud, protože Omán to vnímá jako svojí šanci na další obchody
*nová dopravní linka je i mezi Indii a Katarem; new Hamad Port with Mundra (Gujarat) and Nhava Sheva (Mumbai) a to na týdenní bázi, přičemž pro Indii je to zajímavé proto, že Katar platí za tovar téměř ihned; Indie dováží většinu spotřeby plynu právě z Kataru
*katarské přístavy jedou na plné obrátky a z hlediska transportu stavebních materiálů se teď musí tovar vyložit a přepravit po zemi, což předtím bylo jen po zemi, ale pro změnu marží a cen na tom paradoxně Katar netratí
*banky, právnické osoby (stavební firmy) nyní ale cítí napětí, komplikuje se dovoz betonu i oceli a komplikuje se cestování pro dělníky i pro inženýri, kdysi 40 min let Bahrajn - Katar dnes trvá 10h přes Kuvajt
*mramor a lepší přírodní kámen se dováží z Turecka

a tedy nejen silniční infrastruktura:

Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 8.9.2020 18:14:11, celkem upraveno 1 x.
Důvod: aktualizace odkazu
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Menší fotoset k silniční infrastruktuře, nutno pročítat poznámky u obrázků. Ve výstavbě nebo provozu je 980 km špičkových silnic dálničního typu s veškerým vybavením. Hlavní dálnice jsou nadimenzované na +20 let. Navíc celý systém pozemních komunikací odlehčí 300 km metra, z čeho 200 km je v realizaci. To vše bude protkané s výkonním systémem kanalizace, odsolováním a zavlažováním.
proměnlivé značení i v anglickém jazyku
proměnlivé značení i v anglickém jazyku
pa.PNG (1.25 MiB) Zobrazeno 22647 x
radary jsou na mnoha místech buď takhle nebo zabudované v rámci světelné signalizace
radary jsou na mnoha místech buď takhle nebo zabudované v rámci světelné signalizace
p2.PNG (918.99 KiB) Zobrazeno 22647 x
zeleň je všude, perfektní tráva a palmy
zeleň je všude, perfektní tráva a palmy
qat.PNG (1.52 MiB) Zobrazeno 22647 x
prvky moderního informatického mobiliáru na silnicích
prvky moderního informatického mobiliáru na silnicích
qat4.PNG (870.18 KiB) Zobrazeno 22647 x
veřejné osvětlení k hlavním silnicím patří
veřejné osvětlení k hlavním silnicím patří
qa5a.PNG (848.69 KiB) Zobrazeno 22647 x
nadimenzované MÚK, 240 MÚK na 980 km nových širokých hlavních silnicích; pod zemí 300 km metra, z čeho 200 km je v realizaci
nadimenzované MÚK, 240 MÚK na 980 km nových širokých hlavních silnicích; pod zemí 300 km metra, z čeho 200 km je v realizaci
muk.PNG (1 MiB) Zobrazeno 22647 x
nejenom zeleň, ale všudepřítomná čistota
nejenom zeleň, ale všudepřítomná čistota
qat5.PNG (1.19 MiB) Zobrazeno 22647 x
tady není možno zabloudit ani na širokých silnicích s kolektory
tady není možno zabloudit ani na širokých silnicích s kolektory
qat7a.PNG (1.08 MiB) Zobrazeno 22647 x
Qat7.PNG
Qat7.PNG (674.87 KiB) Zobrazeno 22647 x
typický kruhový objezd
typický kruhový objezd
KO.PNG (1.01 MiB) Zobrazeno 22647 x
Dohled nad pravidlemi provozu zajišťuje katarská dopravní policie. Ta disponuje ultrarychlou flotilou značky Porsche a pak i dostatkem dalších vozů; dopravní třeba ve verzi Toyota. Celkový rozsah policie je cca. 3.000 z čeho asi 400 bdí nad dodržováním pravidel silničního provozu včetně kriminality kolem silnic. Policistou může být i žena a taky jich již kolem 150 je. Nyní se většina složek cvičí na událost kolem FIFA 2022. Z materiálního hlediska co si policisté řeknou, tak to mají k dispozici. Ale to je tady běžnou součástí všech sfér života. Nedávno se tak vybudovala policejní akademie se 4-ročním vyučováním. Dopravní nehodovost klesla v roce 2016 oproti roku 2015 o 21%. Hlavní příčína veškerých DN a to v rozsahu až 44% je nevěnování se plně řízení.

Silnice jsou během dopravních špiček mnohem plnší než uvedené na fotkách.



Katar je tedy stát s asi 300.000 obyvateli vlastních Katařanů. Zaměstnání tady má dalších 2,2-2,5 mil. obyvatel ale celoročně, takže v praxi pak asi 8 mil. lidí za celý rok a to převážně z Asie. Ti se za jistých okolností mohou začlenit do společnosti i více než jen jak řadoví dělníci, ale povede se to málokomu a stále není vnímán jako originální obyvatel. Majetek Kataru z hlediska nakoupeného jmění a hotovosti je na úrovni asi 1,2 mil. USD na hlavu. Kromě toho Katar ovládá asi 1/7 světových zásob plynu a je jeho bezvýhradně největším exportérem. Cíl Kataru byl v minulosti investovat do toho, aby vyvážel co nejvíce a z peněz přebuduje celou zemi. Postupně se modernizuje a vylepšuje a cílem 2030 je zbavit se závislosti na plynu. To se se zajištěním všech investicí dá docílit opravdu snadno. Katar přitom stále dbá na TUR, na moudré hospodaření s vodou a energiemi jako celkem. Hodně se využivá solární. Vlastní obyvatelstvo má nejlepší školy, často je tady 1 učitel angličtiny na 4 žáky. Ti, kteří mají zájem dostávají kvalitní vzdělání na západě. Investice do silnic se provádějí ve 2 etapách, nyní vrcholí ta druhá. Letos vrcholí, letos pracuje na silnicích 100.000 lidí. Práce se zakončí v roce 2020, poté nastoupí údržba a opravy a doladění, ale důležité je, že od roku 2018 budou k dispozici stovky km nových propojení a dálnic, po kterých se doveze cokoliv bude potřeba a dobuduje se systém metra (vrcholí v letech 2018 - 2019) a následně veškerá sportovní infrastraktura, hotely a další projekty. Katar ale mj. financuje mnoho projektů na potláčení chudoby v mnoha muslimských státech a přes investiční fondy spolufinancuje výstavbu veškeré infrastruktury hlavně v Africe a Asii. V armádě slouží převážně místní obyvatelstvo.

Novinky v krizi: Nyní jsou povolané zálohy a platí nejvyšší stupeň pohotovosti. Ostatně zítra vyprší termín od Saudů na splnění 13 požadavků. Katar dnes požádal BR OSN o zasedání kolem blokády ze strany SA, SAE, Bahrajnu a Egyptu, aby se k tomu BR OSN vyjádřila. Dnes bez bližší specifikace spolu telefonovali Putin a katarský vládce. Turecký prezident vyhlásil, že požadavka Saudů na odstranění turecké základny z Kataru je vůči Turecku přinejmenším neúctivá a neslušná. Základna neslouží jako agrese proti jinému státu, slouží na ochranu Kataru a pokud to někomu překáží, tak je o to větší důvod, aby v prostoru Kataru zůstala pro zajištění stability v tomto regioně. Katar dále vzkazuje, že podepsal dohodu o spolupráci s adv. kanc. Lalive ve Švýcarsku ohledně porušování mezinárodního práva v rámci blokády a že TV Al jazeera rozhodně neuzatvoří a TV bude i nadále slobodně informovat o dění v oblasti a ve světě. Naopak se dokončuje vyhodnocení z uzavření stanice v dotčených státech a nezůstane to bez odezvy. Když si to můžou dovolit, ať platí nebo ať celý svět ví jak přistupují k dodržování pravidel Saudská Arábie, SAE, Bahrajn a Egypt. Prezentují to jako politický spor, ale ten nesmí zasáhnout ani soukromé společnosti ani obyvatelstvo a obojí se děje s dosahem na miliony pracujících a na katarsko-smíšené rodiny na území polostrova. Blokující krajiny porušují mezinárodní právo a nerespektují světový pořádek, vzkazuje ministr zahr. věcí Kataru. Katar dále spřesnil, že ohledně financování Hamasu v Palestíně se to týká: vyplácení mezd pro 40.000 úředníků, policistů, lékařského personálu a učitelů a chod 2 nemocnic. Dále směrují peníze na zajištění potravin pro děti. A nikdo nebrání Saudům, aby pro Palestinu něco více udělali. Hamas dostává peníze proto, že je reálně rozděluje, protože politická elita si peníze nechává pro sebe, ale blokující státy nedávají peníze ani politické reprezentaci. Katar připomenul i fakt, že když byla válka v Jemenu, tak Katar tam armádu vyslal v rámci spolupráce GCC a není to tak dávno, aby si to nikdo nepamatoval. Na požadavek ukončit spolupráci s Íránem rovněž Katar nemůže reagovat kladně a to z důvodu, že Írán je soused a Katar nemůže za to, že Saudové s Íránem nevycházejí a ona je pak otázka s kým Saudové dobře vycházejí a kdo se jich jenom bojí. Katarská politická elita vzkazuje, že dialog se nedosahuje blokádami a bez dialogu Katar požadavky ani nehodlá více řešit a dialogem není to, co si usmyslí v Rijádu ať seto někomu líbí nebo ne. Cílem bylo odříznutí od potravin, ale to se nepovedlo. Ani katarské aerolinky nekrachují, pouze míjejí uvedené vzd. prostory 4 blokujících států. Ani katarská měna se nezhroutila. Pokud si myslí blokující státy, že dohoda se dosahuje vydíraním, tak pak je prostor GCC opravdu veden velmi špatně. Katar se vydírat nenechá, nic špatné neudělal, nereaguje recipročně a požaduje ukončení blokády a zahájení skutečného dialogu.

V Kataru je cítit napětí a to jak mezi místnim obyvatelstvem tak i mezi dělníky. Je napětí i u zhotovitelů, protože se stenčují zásoby stavebních hmot i oceli a další eskalace již může znamenat opravdové problémy se vším. Nedá se sem snadno dostat, komplikuje to tempo prací, harmonogramy. Na druhou stranu Katar vynakládá enormní úsilí pro obnovení dovozů, ale po moři a zavedlo se mnoho nových linek hlavně s Ománem a Indii. Letecky se zesílilo zásobování s Tureckem. Potraviny v obchodech jsou. Vývoz hélia přes Saudii je zastaven, ale jinak export plynu a ropy pokračuje plynule a to i do SAE a odsud do Ománu. Nyní běží a vrcholí 2. časový limit zadaný Saudskou Arábii pro Katar ohledně naplnění 13 požadavek. Saudská Arábie na všechen zahraniční a mezinárodní tlak reaguje stále stejně; seznam není obchodovatelný za nic a nebude zrušen. Katar se zcela odděluje v zahraniční politice prostoru GCC a financuje terorizmus a na tom Saudové trvají, takže blokáda jak vzdušní, tak námořní i pozemní pokračuje a pokud bude nutností, tak ještě zesílí; není ale specifikováno jak by mohla samotná blokáda zesílit, protože již nyní se zastavil provoz i obchody.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Katar. Stát, kde se dálniční síť buduje jako první. Poté se až vybuduje postupně další infrastruktura. Jako třeba i zde :arrow:

Začátkem týdne se dostal do provozu 11 km úsek Al Wakrah Bypass. Jde o 6 až 10-pruh jižně u hlavního města Doha. Prozatím je otevřen v 1/2 profilu: https://thepeninsulaqatar.com/article/0 ... -direction . Spojuje AlWakra, AlWukair, AlMashaf a the G-Ring Road.

Obrázek

Obrázek



Vývoj k blokádě Kataru:

*Katar 13 požadavek odmítl naplnit, blokáda se prodlužuje (SA, SAE, Bahrajn a Egypt blokují vzdušní, námořní a pozemní prostor kolem Kataru)
*SA dnes obvinila Katar, že má 23.000 účtů na soc. síti Twitter s cílem vyvolat občanské nepokoje
*MMF dnes zveřejnil, že není v silách blokujících států jakkoliv hospodářsky Katar poškodit
- Katar dokáže jakýkoliv tovar dovézt odjinud, blokáda není úplná ze všech stran a tak to nejde
- nesmírné příjmy a celkové bohatství značí, že Katar platí v hotovosti a to je lukrativní pro další obchodníky
- život v Kataru se nezastavil jak si to SA myslela, že se stane

Dokud se nestane vojenské řešení, tak se nic zásadní neděje. Vojenské řešení je pro přítomnost turecké základny téměř nemožné a velmi riskantní. Erdogan opakovaně řekl, že požadavka Saudů na stažení TR základny je neuctivá k Turecku a že Katar je pod ochranou Turecka. Ostatně je to 1 ze 13 požadavek Saudů.

METRO:



za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Dnes 16.7. se dostává do provozu 69 km dálnic v rámci 3 sekcí na Orbital Highway.

* Mesaieed - G Ring Road (18 km)
* Dukhan Highway - Al Khor (33 km)
* Dukhan Highway - Lusail (18 km)

Mapa:
Obrázek

Promo informace:
Obrázek

Prozatím je v provozu 10-pruh z budoucího 14-pruhu:
Obrázek

Tímto krokem je dokončená jedna fáze Orbital Highway, která pomůže realizovat projekt FIFA 2022.
Obrázek

Obrázek

Ke krizi:
*blokáda pokračuje
*další státy vyzývají Saudy k jejímu ukončení
*Katar si žije svojím životem
*hrozí rozpad GCC spolku; Katar by byl mimo něj
*Katar již mluví o tom, že pokud se blokáda ukončí tak jí dokáže svým arabským bratrům odpustit, ale zapomenout se již nedá a je i otázní jaký má vlastně smysl ve spolku GCC nadále setrvávat
*Erdogan obeznámil svět na tlačovce v rámci výročí neúspěšného převratu v zemi o vyslání 5.- části vojsk do Kataru bez upřesnění velikosti a o vyslání již 200 nákladních letadel s potřebami pro katarský lid
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Katar

Příspěvek od Diaľničiar »

Úřad veřejných prací Ashghal (na margo včerejších informací zde) informoval, že v provozu je již 125 km ze 195 km Orbital Highway.

Obrázek

Aktuality k blokádě:

*za údajným hackerským útokem katarské agentury, která napsala, že Hamas je oficiálním lídrem Palestíny a několik dalších informací jakožto postojů Kataru stojí Spojené Arabské Emiráty, je to tvrzení U.S. tajných služeb
- SAE to tvrdo odmítají
- Katar z toho původně obvinil Rusko, ale to to odmítlo
*Katar požaduje potrestání těch, kdo to v SAE zavinil nebo kdo nechal za to zaplatit 3. stranu
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Odpovědět

Zpět na „Asie“