Na mýtném se loni vybralo o 600 milionů méně

Články z novin a internetu - domácí
Zamčeno
Marty
Příspěvky: 755
Registrován: 16.3.2009 9:00:04

Na mýtném se loni vybralo o 600 milionů méně

Příspěvek od Marty »

Automobiloví dopravci zaplatili loni na elektronickém mýtném o 601 milionů korun méně než v roce 2008, celkem 5,54 miliardy korun. Informoval o tom mluvčí mýtného systému MYTO CZ David Šimoník. V prvním roce fungování sytému přepravci uhradili 5,56 miliardy. Za tři roky elektronického vybírání mýtného zaplatili 17,25 miliardy korun.

Po všechny loňské měsíce kromě prosince mýtné vynášelo meziročně méně peněz. Ke konci roku se ale pokles zpomalil, v prosinci už vykázal růst o téměř pět procent.

Celkový pokles mýtného se připisuje ekonomické krizi a nižšímu objemu kamionové přepravy, příliš optimistické nejsou ani výhledy na letošek.

Mýtné dosud platily pouze kamiony těžší 12 tun, celkem jich je zaregistrováno zhruba 420 tisíc. Ode dneška se k nim připojily také malé nákladní vozy od hmotnosti 3,5 tuny. Během roku by jich mohlo být v systému až sto tisíc, zatím se jich k placení přihlásila desetina. - čtěte Od Nového roku zaplatí mýtné i malé náklaďáky

Vybraná částka není čistým příjmem fondu dopravy. Stát splácí dodávku mýtného systému společnosti Kapsch, která investici zaplatila ze svých peněz. Loni a předloni byly splátky největší, státu tak zůstane zhruba 60 procent vybrané sumy. Poslední splátku zaplatí stát v letošním roce, poté bude každý rok platit společnosti pouze za služby spojené s provozem systému.

Celkové náklady na výstavbu mýtných bran a technologického zázemí byly 5,2 miliardy Kč, za služby spojené s provozem systému platí stát zhruba miliardu ročně.

http://ekonomika.idnes.cz/na-mytnem-se- ... oprava_abr
Zamčeno

Zpět na „2010 Česko“