Aktuální provoz na chorvatských silnicích 2013+

Odpovědět
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2017

Příspěvek od Diaľničiar »

Co bude a co bylo o víkendu: obvyklé kolony vynechávám

Chorvatský meteorologický úřad vydal nejvyšší výstrahu pro úterý, středu ... na Jadranu budou teploty kolem 30 až 35, ale od Záhřebu po Osijek se ve středu očekávají extrémní teploty až do 42 st.C. Celé vnitrozemí bude čelit extrémní teplotní vlně. Když budete cestovat, vyberte si raději noc nebo období nad ránem/večerní hodnoty. Kolem Záhřebu jsou i týdnu přes den kolony a na tom slunci na silnici bude peklo.

Splitské letiště (Resnik u Trogiru) tento víkend zažívá nápor, vzlétlo/přistálo 110 letadel a přepravilo se tady včetně plánů pro dnešek na 30.000 turistů. Přichází sem i několik VIP hostí v rámci planety, třeba gen. taj. OSN, který na dalmatínské ostrovy naplánoval 1 týdenní dovolenou a příští týden přiletí kuvajtská princezna Fariha. Tyto VIP jsou ještě nad plán a komplikují chod již tak vytíženého letiště.

Na jižní hranici (Karasovići a Konfin) se vytvořila až 10 km kolona a čekalo se i 7h na odbavení. Situace dospěla do stádia, že v 40 st. C na slunci podávala hasičská služba pitnou vodu. http://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/ ... -po-7-sati
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2017

Příspěvek od Diaľničiar »

Chorvatská policie varuje před 6 dny v srpnu z hlediska kolon a v těchto dnech přistoupí k většímu dohledu i kontrolním opatřením. Jedná se o dny: 5., 6., 9., 12., 13. a 26. srpna. Dále, za 39 let mapování provozu je k dispozici mapa problematických lokalit (hr. průchody, přístavy, dálnice, silnice): http://static.1987.hr/media/article/def ... zvi-rh.jpg
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2017

Příspěvek od Diaľničiar »

Ve čtvrtek zasáhnou Chorvatsko již velmi vysoké teploty. Doposud je zde do 38 st. C, ale zítra bude na území Chorvatska dosažená teplota v rozmezí 37 až 40, přičemž 37 bude ve vnitrozemí, 36 na Istrii a v Dubrovniku a v centrální části Dalmácie za mořem bude 40, v rámci ostrovů pak 37. Není rekord, ten byl v roce 1981 naměřen v Ploče (přes 42 st. C), ale je to rekord z hlediska délky trvání a v pořadí již několikátá vlna tepla. Původní prognóza mluvila o rekordech ve vnitrozemí od Záhřebu na východ, ale momentálně se tento prostor prakticky srovnává s Istrii a naopak nejtepleji je ve střední Dalmácii. Moře je nezvyčejně přehráté ...
Snímka.PNG
Snímka.PNG (16.51 KiB) Zobrazeno 18243 x
I poslední dny hořelo a to blízko NP Krka, kde byla v nasazení skoro celá letka. A hořelo i ve vnitrozemí u města Imotski, tak bylo v nasazení skoro 200 hasičů, 70 vozidel a několik letadel. Menší požáry jsou po celé zemi, ale jsou průběžně uhašené.

Provozní údaje ukazují posledním víkendem, že řidiči nevyužívají již jen hlavní hran. průchody a dálnice, ale snaží se jezdit jinudy. Platí to pro soboty. Kdo by taky chtěl být v kolonách 3-7 hodin déle bez možnosti vyváznutí ...

V pátek bude ještě tepleji, jenomže zítra se pokusím přinést čerstvé informace ze zasedání štábu řízení provozu o víkendu. Z toho pak HAK dává prognózy, ale já to ještě doplňuji. V tom je i předpověď počasí ...

Ministr vnitra navštívil hraniční průchod Bajakovo a pouze řekl ohledně čekání 3-5h, že není o moc více turistů než v roce 2016, ale sice HR zesílilo služby, tak Srbsko má méně jízdních pruhů a vytváří se kolona v meziprostoru. To je takové zvláštní vysvětlení. :lol:

Letos je v Chorvatsku 72 policistů ze 17 států světa pro lepší řešení problémů daných občanů. Tato spolupráce trvá již 11 let a vyformovala se do společných hlídek dle největších preferencí té-které národnosti. Tito policisté jsou v polovině práce, která zde trvá od 1.7. do 1.9. Z hlediska letošní turistické sezóny není nijak odlišná od té předchozí a o bezpečnost turistů je patřičně postaráno. Chorvatsko vždy zintenzivňuje i spolupráci s Interpolem a dalšími službami, protože na jedné straně je zde mnoho festivalů elektronické hudby, na straně druhé je zde zvýšený problém s drogami.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2017

Příspěvek od Diaľničiar »

Dopravní prognóza pro období 4.8. - 6.8. :arrow:

absolutně největší kolony se očekávají v sobotu 5.8. a to i pro státní svátek velkého státního významu (osvobození Kninu, 1995) - očekávejte nápor vozidel pomimo běžné dopravy a přesunů turistů ohledně konání akcí k tomuto svátku v rámci státní silnice DC 1

na všech hlavních trasách v rámci přesunů po zemi což jsou hlavní dálnice a DC 8 bude nejvyšší provoz v sobotu mezi 6:00 a 13:00, mýtnice Lučko bude plnější až do 17:00, na dálnicích v rámci Záhřebu až do 18:00, z hran. průchodů pak bude plný Macelj

zákaz po vymezených úsecích pro nákladní vozy nad 7,5t bude v pátek 15:00-23:00, v sobotu 4:00-23:00 a neděli 12:00-23:00

Sezona vrcholí, jde 1. srpnový víkend, v sobotu budou v lokalitách Karlovac, Slunj a Knin velké slavnosti.

Chorvatsko zasáhla vlna vysokých teplot. Střední Dalmácie je od včera vystavěná teplotám nad 40 st. C. Včerejškem se na letišti ve Splitě naměřila teplota 42,3 st. C. Jedná se o 3. nejvyšší naměřenou teplotu ve stínu v Chorvatsku v historii jeho měření; Ploče 42,8 v roce 1981, Karlovac, 42,4 v roce 1950.

NP Krka, lokalita Kistanje: od úterý tady probíhá boj s požárem. Shořela již plocha o rozloze 4.200 hektarů. Dnes dopoledne se povedlo zastavit šíření tohoto požáru. S požárem tady bojovalo 240 hasičů, 70 hasičských vozidel, 85 chorvatských vojáků vycvičených pro hašení lesních požárů. Vypomáhala i hasičská letka, která tady shodila 400 vodních bomb. Ještě i nyní je tady v nasazení mnoho lidí i techniky.

Dále, hrozí ochromení chorvatských aerolinek. Nedaří se dojednat lepší podmínky a tak hrozí, že od 8.8. dojde ke štrajku. Vedení společnosti ale říká, že štrajk podpořuje 50-100 lidí a již předem umí sehnat jak náhradní lidi tak i techniku. Odbory požadují hlavně nárůst platů, argumentují, že velké aerolinky vynakládají 25% nákladů na platy a ty chorvatské jen 15%, takže je z čeho přidat. Nebudu se tomu ale věnovat detailněji, tam je seznam 19 požadavků.

Všeobecní rada: kdo nemusí neměl by v sobotu přes den jet celkově obouma směrama, poté v neděli přes den ven z Chorvatska.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2017

Příspěvek od Diaľničiar »

Dnešním dnem skolabovala doprava v rámci Split - Omiš; důvodem bylo několik požárů. Všechny se povedlo dostat pod kontrolu.

*do Splitu od Makarske 5 km kolona stojících vozidel
*z opačné strany pak 5,5 km
*ve stínu 36, na slunci na vozovce 50

Tady to bude lepší až se dobuduje obchvat Omiše. Bez něj se nedá reálně zlepšit propustnost tahu. Obchvat částečně stojí, ale chybí dokončení proraženého tunelu a přemostění kaňonu. Více pak v tématu Splitsko-dalmatská župa.

Zdroj: http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmaci ... -se-satima

Největším požárem byl ten u Živogošće. Ale hořelo i na rozmezí rychlostního spojení Solin - Kaštel. U Živogošće zasahovalo veškeré hasičské osazenství z hlediska toho, že co stanice to nějaký team z Makarské a okolí. Celkem pak 88 hasičů, 18 vozidel a 3 letecké stroje. Jen díky tomuto zásahu se povedlo docílit, že se požár více nerozšířil.

Jak jsem v předchozím příspěvku psal o hrozícím ochromení chorvatských aerolinek, předtím i o protestech colníků, tak se dostáváme až po protesty pracovníku společnosti Jadrolinija.

Dle zaměstnanců se tady pracuje v létě 19h denně a platy se dekádu nemění. Navíc se mimo léta část námořníku propouští a to v zemi, ve které stoupá nezaměstnanost mimo léta dělá problémy do rodinnách rozpočtů. Zaměstnanci požadují nejen zvýšení platů, ale i úpravu pracovního času a zlepšení sociálních standardů na lodích; musejí používat stejná WC jako turisti atd. vedení je ochotno o navýšení platů jednat.
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 21.1.2021 21:36:54, celkem upraveno 1 x.
Důvod: odstranění neplatného odkazu
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2017

Příspěvek od Diaľničiar »

Dnes je Dalmácie znovu v plamenech. Doprava stála a stojí, ale jednotlivé požáry se daří během pár hodin dostávat pod kontrolu. Je s tím nutno počítat, že od Šibeniku po Omiš je to riziko požárů největší.

Požár u Solinu. Způsobilo to uzatvoření rychlostní silnice Solin - Klis v čase od 15:30 do 17:00, takže se komplikovalo sjíždění z A1 do Splitu a i provoz v samotném Splitu zase směrem na A1.

Tento požár hasilo 131 hasičů s 31 ks vozidel ze Splitu, Omiše, Trogiru a Kaštelu. Než se sem dostávali, tak se ochromil provoz na státních silnicích od severu i jihu Splitu včetně provozu v něm. Na pomoc dorazilo i letectvo a to v počtě 3 ks (2 letadla a 1 vrtulník).



Požár na ostrově Brač. Tady se rozhořelo kolem oběda a požár se velmi rychle rozšiřoval. Tady to odřezalo hlavní silniční tepnu od Supetaru dál do vnitrozemí ostrova jižně mezi silnicemi 113 a 114. K požáru vyjela veškerá hasičská posádka na ostrově a odpoledne zasáhlo ministerstvo obrany s letectvem. Požár se dostal pod kontrolu až kolem 16:00.

Požár u Bisko. Uzavřená silnice Bisko - Trilj a zadymení na A1 (jižně u Dugopolje). Trilj, tam to ohrožuje domy a v nasazení je i letectvo. Není to hlavní tepna, vynechám podrobnosti.

Požár u Šibeniku. Tady je uzavřená DC27 od Murter po křížení s DC8 u mostu Šibenik, obcházka je pak vedená po DC8/A1. Provoz je občasně 1 pruhem pouštěný.
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 21.1.2021 21:37:21, celkem upraveno 1 x.
Důvod: odstranění neplatného odkazu
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2017

Příspěvek od Diaľničiar »

Následující víkend očekávajte zase pro změnu velký svátek náboženského významu. Sezona je na vrcholu a dle toho bude vypadat i doprava. Svátek je 15., ale dost možné, že se to propojí s víkendem. Všechna poutní místa zažijí nátřesk, takže to budou nejen osobní vozidla, ale i autobusy a třeba i na státních silnicích, takže se zkomplikuje plynulost provozu na nich.

Detaily, po chorvatsky jsou pak tady: http://www.hak.hr/vijest/701/prometna-p ... 11-08-2017

Zítra se na Jadranu očekává na Istrii 30, střed a jih 34 st.C, Zagreb pak 31. Je to ochlazení po dnešku kdy tady bylo 30-40. O víkendu se má ochladit.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2017

Příspěvek od Diaľničiar »

poslední týdny je v pátek podvečer směr Záhřeb na A1 dost plno, kdo může a není vázán termínem na sobotu tak odjede raději dříve, protože se to vyplácí než jet pak v sobotu ... odkudkoliv vyjedete tak dojedete de facto k Záhřebu nebo pak na SLO/A v plný provoz, takhle se dál pokračuje v noci ale u Záhřebu se i tak čeká ... teď už jen asi 2 km kolona
32.jpg
32.jpg (78.87 KiB) Zobrazeno 17824 x
naopak ze SLO směr HR se to pomalu začíná plnit až kolem 19:00 ... kdo jede na jih většinou si ještě udělá odpočinek po cestě, ale už tam bezpečně dojede, protože bude za všemi překážkami (pokud se na jihu nerozhoří, což tady jsou vysoké teploty, teď v noci Split 30 tedy ve čtvrtek a přes den 40-42)
6.jpg
6.jpg (82.33 KiB) Zobrazeno 17824 x
vyjet pak z HR do SLO u Rupy je taky o hubu i v tuto hodinu ... jenomže ještě horší je to třeba z Černé Hory ... to co vidíte je na 2,5h
197.jpg
197.jpg (60.86 KiB) Zobrazeno 17824 x
čeká se i s Maďarskem a to od 10 do 20 minut

nyní je na 1/3 trajektových linek delší kolona vozidel než obvykle ... ale to nic, jezdit se bude dle zájmu i non stop tak jak celé léto

i nadále je v celé oblasti od Šibeniku po Omiš riziko vzniku nových požárů, v oblasti jsou kromě hasičů rozmístněni i vojáci pro hašení lesů a to v počtu 160 (+armáda vyčlenila tento týden i 2 vrtulníky pro hašení, protože ta letka to ani nestíhá všechno pokrývat navzdory tomu, že je to docela dost letadel), není to sranda když hoří, tento týden se uzavřela i A1 pro požár okolí, informace pak zde: http://www.glas-slavonije.hr/340145/8/N ... %2bprometa nemluvě o uzavření rychlostní silnice Solin - Klis, to vše pak značí reální zdržení 1-2h, než se "vymotáte" jinudy

a teď to komplikuje i ten náboženský svátek

třeba takový Stobreč u Splitu, čtvrtek dopoledne se vinulo procesí centrem a po okruhu kolem moře a frátrům byla nějaka sezona ukradená
http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmaci ... ce-engleze
všimněte si na pláži tu reklamu na požár v lese ... ale to se reálně připravte, že to tak v mnoha vesnicích a městech bude, tohle je svátek, pro který se desetitisíce místních vydají na konkrétní poutě ...

o celém víkendu bude znovu více policistů na silnicích
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
jeni013
Příspěvky: 708
Registrován: 3.2.2010 22:20:52
Bydliště: ValMez

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2017

Příspěvek od jeni013 »

Absolvoval jsem cestu ve čtvrtek v noci do Zadaru a o týden později přes den do ČR. Pokud můžu doporučit, tak cesta do HR přes Goričan ve čtvrtek tam i z5 je naprosto bez komplikací jak při kontrole dokladů i na mýtnici. Obchvat Záhřebu přes den plný, ale jede se 80-90. Jel jsem na jih přes Plitvice po D1. Cesta je pohodová, ale málo míst pro předjíždění - jede se furt 70-80, minimum kamionů. Od Korenice na jih provoz minimální, cesty rovné, rychlost 100+.

Zpátky jsem se projel magistrálu po Senj, odtud po D23 do Karlovace. Magistrála je vzhledem k pobřeží průjezdná v rychlostech 30-80, ale největší špunt tvoří bydlíky, které díky nízké dynamice a jízdě ve skupinkách tvoří velkou brzdu provozu. Míst na předjíždění je minimum, což nevadí místním, kteří předjíždí za jakékoliv situace - cesta je ale široká a tři auta se vejdou.

D23 jsem si projel, abych srovnal provoz, který si zde pamatuji ještě před otevřením dálnice, a nestačil jsem se divit. Od Brinje po Generalski stol jsem potkal 8 aut (holky si vzadu hrály na SPZ a po půl hodině bez auta usly :-D) Krom toho je cesta v dobré kondici, jen je někdy třeba výrazněji zpomalit před některými zatáčkami (dobře funguje navigace Sygic, která hlásí dop. rychlost), služby nečekejte - většina benzínek i motorestů je opuštěna. Abych se vyhnul Lučku, jel jsem z Karlovace po staré což bylo za trest. Cesta je rozbitá, fotopasti v každé dědině, provoz silný. Chorvatské "jedničky" mě bavily, navíc jsem jezdil za 4,8l (proti 7 na dálnici) a cesta Zadar Záhřeb jen o hodinu delší.
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2017

Příspěvek od Diaľničiar »

Katastrofální požáry kolem Zadaru (+na Hvaru) komplikují mnoho hodin provoz na dálnicích, státních silnicích a vedlejších silnicích v rámci širokého okolí Zadaru až Splitu s Omišem, v nasazení jsou hasiči, armáda i letecké síly hasičů tedy ministerstva obrany, ale i vrtulníky z ministerstva vnitra, všechno co může tak je ve vzduchu

já to tady již nechtěl psát, doposud to bylo spíš jen o tom, na co si dávat pozor a s čím vším je nutno počítat, již jednou se A1 mezičasem uzavírala a nepsal jsem to, ale teď to přesáhlo referenční hodnoty z hlediska komplikací plynulosti provozu

*na dálnici lidé utíkali v opačném směru
*v ohrožení byla i vojenská základna Zemunik
*došlo k evakuacím celých vesnic
*za 24h na 20 požárů v celé oblasti
*starší lidé to nepamatují v mnoha oblastech
*v nasazení jsou stovky a stovky hasičů i vojáků a na pomoc v podvečerních hodinách vyrážejí znovu hasiči ze Záhřebu a vnitrozemí

To ani není v mých silách to popsat. Ale na několika místech se zvedali i rampy na mýtnicích.
Snímka.PNG
Snímka.PNG (43.85 KiB) Zobrazeno 17602 x
  • 15:21 - Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 Između čvora Zadar II i Šibenik. Kolona na naplati Zadar II je oko 7,5 km, na naplati Benkovac (u smjeru Splita) je oko 4 km, a na naplati Pirovac (u smjeru Zagreba) oko 5 km, na izlazu Šibenik u smjeru sjevera kolona je oko 2 km. Od 11:30 sati zatvorena je i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu. Zbog požara zatvorene su ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje, javljau iz HAK-a.
Snímka1.PNG
Snímka1.PNG (1.57 MiB) Zobrazeno 17602 x
kolony u Splitu, Podstrany atd.: http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmaci ... tomobilima

Dugi Rat, požár u plničky plynu: http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmaci ... i-crni-dim

Nebezpečná situace vznikla již v neděli mezi 20:00 a 22:00, kdy se rozhořelo 15 požárů. Vítr bura dopomohl rozšíření.

mýto se neplatilo, viz:
  • Zbog požara je zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Zadar II i Šibenik, a kolone vozila na izlasku s autoceste kod Benkovca i kod Pirovca u smjeru Zagreba u jednom su se trenutku protezale na 9 kilometara. Neki vozači su u panici autocestom vozili u suprotnom smjeru kako bi pobjegli od požara. HAC je oko 16 sati objavio da su prestali naplaćivati cestarinu na trima naplatnim postajama te su dignute rampe za slobodan prolaz.
mnoho turistů to vzdalo a sledovalo manévry všech složek, dle rad HAK-u z dnešního odpoledne bylo "prostudujte si situaci a poté cestujte"
Snímka0.PNG
Snímka0.PNG (1.35 MiB) Zobrazeno 17602 x
Vrana, tady pak bylo v nasazení i mnoho vesničanů, dostat se tam nedalo, takže staré cisterně dobrovolných hasičů a zemědělcům pomáhalo jen letectvo
Snímka2.PNG
Snímka2.PNG (982.92 KiB) Zobrazeno 17602 x
Na Hvaru je obrovský požár, hasí ho všichni hasiči což je 50 lidí a 20ks techniky. Vypomáhá letectvo z pevniny.
https://www.dalmacijadanas.hr/timelapse ... noj-minuti

další záběry z A1:
15.PNG
15.PNG (652.01 KiB) Zobrazeno 17602 x
16.PNG
16.PNG (512.7 KiB) Zobrazeno 17602 x
Na Hvar vyjela další pomoc a to ze Splitu: 37 hasičů na celkem 10 vozidlech dnes podvečer. :idea:
14.PNG
14.PNG (368.54 KiB) Zobrazeno 17602 x
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 21.1.2021 21:39:13, celkem upraveno 1 x.
Důvod: odstranění neplatného odkazu
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2017

Příspěvek od Diaľničiar »

v návaznosti na předešlé informace :arrow:

Ministr dopravy Oleg Butkovič vzlétl do vzduchu a z této polohy si prohlédl dopravní situaci. Uvedl, že již brzo se uvede do provozu dálnice A1, ale než se tak stane tak bude provoz uzavřen a že chápe, že část motoristů v dlouhých kolonách ze strachu z požárů kolem zvolila formu otáčení se ... ministr ujistil veřejnost, že i v minulosti se rampy zvedli a bude se to dělat vždy když hrozí takovéto vážné situace. Všichni pracují na uhašení ohně kolem dálnice, životodárné tepně vedoucí k moři a od něj. Situace se nepatrně zlepšila i v okolí Zadaru, ale kritická je na mnoha dalších místech, kde dochází k evakuacím dalších stovek lidí, třeba v Drniši a okolí.
  • 20:05 - Vidjeli smo iz zraka da gužve više nema, a cilj je da čim prije otvorimo autocestu u potpunosti. Vidimo da je teren pod kontrolom, a cilj nam je obuzdati i ta dva požarišta pokraj autoceste. Zahvaljujem svim službama koje su reagirale na vrijeme - rekao je u novoj izjavi ministar prometa Oleg Butković. Također je potvrdio i da su ljudi u panici vozili u suprotnom smjeru na autocesti kako bi pobjegli od dima i požara.

    - Interes nam je žilu kucavicu prema moru otvoriti čim prije. Tijekom noći više neće biti potrebe da rampe na izlazima s autoceste budu otvorene, jer će i požari jenjavati - rekao je Butković.
Navzdory všemu tady je aktuální stav:
Snímka.PNG
Snímka.PNG (32.63 KiB) Zobrazeno 17576 x
Dálnice A1 je tedy stále v dané lokalitě uzavřená.

Do boje s požáry bylo vyzváno obyvatelstvo, každý kdo má cisternu by měl být nápomocný, na technický stav se nebude brát ohled.
1.PNG
1.PNG (1.1 MiB) Zobrazeno 17576 x
2.PNG
2.PNG (318.58 KiB) Zobrazeno 17576 x
A znovu obrovská vlna solidarity: hotely a obchody zásobují evakuované obyvatelstvo a zasahující složky.

Policie chytila několik lidí podezřelých ze založení požárů.

Po 17:00 dorazilo několik desítek prvních hasičů z ostatních severních žup a ze Záhřebu. Z vnitrozemí jsou na cestě, bude potřeba i dohašovat.

3 ministři informovali, že všechny složky dělají co je v jejich silách a děkují i obyvatelstvu. Pro tuto chvíli se nedá odhadovat co bude dál, ale bude to pro několik oblastí těžká noc. Promina, Drniš atd.

Letošní rok je jeden z nejničivějších z hlediska požárů v Chorvatsku. Letectvo již minulo 1,2 mil. l paliva.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2017

Příspěvek od Diaľničiar »

Aktuální změny:

*dálnice A1 je již otevřená, lokálně jen snížená MPR pro zadymení několika částí
*ale uzavřená je od cca. 21:00 DC8 mezi Dubci a Pisak, obcházka je Omiš - horský přechod Gata - Šestanovac; požár od Dubci se totiž nepovedlo zastavit nad vsí a překročil státní silnici
000.PNG
000.PNG (292.65 KiB) Zobrazeno 17562 x
takže veliký pozor na úseku Makarska - Omiš

zde jsou záběry z toho vládního přeletu:
12.PNG
12.PNG (1.69 MiB) Zobrazeno 17562 x
13.PNG
13.PNG (1.15 MiB) Zobrazeno 17562 x
14.PNG
14.PNG (1.32 MiB) Zobrazeno 17562 x
15.PNG
15.PNG (1.03 MiB) Zobrazeno 17562 x
16.PNG
16.PNG (1.53 MiB) Zobrazeno 17562 x
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2017

Příspěvek od Diaľničiar »

Exkluzivní video ze záznamu hasičů jaké to je prodírat se chorvatskými dálnicemi ... v rámci okolí Zadaru (Zadar II) :arrow:

https://www.facebook.com/vatrogascihero ... 139978090/

jinak v Chorvatsku je nad 30, teploty jsou do 35 :)

Dopravní prognóza pro víkend 25-27.8. :arrow:

*znovu se očekává celý víkend velmi silný provoz
*extra kolony a zdržení očekávajte zde:

a) naplata Lučko na izlasku s autoceste A1/A6 prema Zagrebu;
b) naplata Trakošćan na izlasku s autoceste A2 Zagreb-Macelj prema GP Macelj;
c) Istarski ipsilon prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija;
d) na otoku Krku u smjeru Krčkog mosta;
e) u blizini turističkih središta na obali te na Jadranskoj magistrali;
f) na graničnim prijelazima: Karasovići, Bajakovo, Tovarnik, Županja, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Maljevac i Ličko Petrovo Selo – na ulasku, te na Macelj, Bregana, Kaštel i Plovanija i Rupa i Pasjak – na izlasku iz zemlje.

Na mýtnici Demerje dojde ke změně :!: celý úsek bude monitorovat jak HAC tak HR policie a v exponovaných časech se tady bude dát platit i hotovostí, tedy nejen kartami a ENC
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2017

Příspěvek od Diaľničiar »

realita právě teď:
16.PNG
16.PNG (22.6 KiB) Zobrazeno 17234 x
193.jpg
193.jpg (47.7 KiB) Zobrazeno 17233 x
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
rudla
Příspěvky: 52
Registrován: 22.5.2009 11:52:52
Bydliště: Rožnov pod Radh.

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2017

Příspěvek od rudla »

21.8.2017 jsem jel směr Lučko - Šibenik po dálnici. Vlevo i vpravo v okolí Zadaru byly vidět požáry. Stihl jsem to včas a odbočil na Šibenik. Bylo asi 8 hod ráno.
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Provoz na chorvatských silnicích 2018/2019

Příspěvek od Diaľničiar »

v roce 2013 byla zavedena služba monitorování provozu a měla do roku 2016 včetně celkem 124 příspěvků, v roce 2017 pak dalších 91, archiv příspěvků je v sekci Chorvatsko s názvem
"Archiv: Provoz na chorvatských silnicích 2013-..." ... služba je k dispozici i nadále vždy v létě je téma k dispozici, do té doby pouze základní odkazy a postupně když tak odkazy na důležité změny v rámci cestování; děkuji za dosavadní kladní ohlasy


Chorvatský automotoklub, HAK :arrow:

http://www.hak.hr/

online kamery: http://www.hak.hr/info/kamere/#a1-zagre ... -dubrovnik
radary: http://www.hak.hr/info/radari
průjezdnost a omezení: http://www.hak.hr/info/stanje-na-cestam ... nost-cesta
ceny PHM: http://www.hak.hr/info/cijene-goriva/
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 15.9.2018 18:37:53, celkem upraveno 1 x.
Důvod: aktualizace úvodu
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2018

Příspěvek od Diaľničiar »

Přehled lodních linek na sezónu 2018 :arrow:

https://chorvatsko.cz/aktual/180328-pre ... -2018.html
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 21.1.2021 21:41:11, celkem upraveno 3 x.
Důvod: odstranění neplatného odkazu
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2018

Příspěvek od Diaľničiar »

dnes odpoledne se třásla mezi Splitem a Makarskou zem

*2 otřesy po sobě o síle 4,5 až 4,8 st. richt. stupnice
*několik balvanů a skal dopadlo na horské župní silnice, ale i na pobřežní státní silnici

https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmac ... ila-graane
https://www.dalmacijadanas.hr/sreca-u-n ... ce-stijene

za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Honda
Příspěvky: 476
Registrován: 13.6.2009 15:39:21

Re: Chorvatsko všeobecně

Příspěvek od Honda »

Na ostrově Brač napadl sníh

https://www.youtube.com/watch?v=LXE6LaJHTxI
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2018

Příspěvek od Diaľničiar »

Ano, Chorvatsko zažívá letos znovu silnou zimu z hlediska ani ne tak mrazů jak nadílky sněhu. V Dalmácii to není nic neobvyklé.

Ledovka začátkem tohoto měsíce způsobila hromadnou havárii na státní silnici DC 8 Rupa - Pasjak. Srazilo se: 2 nákladní auta z toho 1 cisterna s PHM, autobus, silničářský pluh a několik osobních vozidel. Nikdo nezemřel a nikdo nebyl těžce zraněný. Zdroj: https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/r ... otografije (a fotky)
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2018

Příspěvek od Diaľničiar »

několik novinek důležitých pro vaše pohodlné cestování: aktualizace toho základního :arrow:

V týdnu jsem doplnil odkazy na trajektový řád 2018, o několik příspěvků výše.

Dále jsem ve spolupráci s MzO aplikoval několik úprav ve vláknu: http://www.ceskedalnice.cz/pro-ridice/z ... horvatsko/ ; neplatí se v tunelu Sv. Ilija, úprava v rámci výstavby A5 v textové části, aktualizace cen PHM atd.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2018

Příspěvek od Diaľničiar »

Toto téma letos nebylo udržováno a tak jej přejměnuju na období 2018/2019, nebudu zlučovat několik příspěvků do archivu provozu. Ovšem nyní jej uzamknu a po novém odemknu až k létu 2019, kdy rovněž aktualizuji dosavadní obsah v úvodních příspěvcích. :idea:
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
pivko
Příspěvky: 1019
Registrován: 15.3.2009 23:17:26

Re: Dálnice A1 (Zagreb - Bosiljevo - Split - Ploče - Dubrovn

Příspěvek od pivko »

Dnes cely den uzavrena A1 mezi Sveti Rok a Posedarje v obou smerech kvuli vetru. Objizdka je teda maso, plus tri hodiny k obvykle jizdni dobe.
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2018/2019

Příspěvek od Diaľničiar »

HAC jsou připravené na zimní službu 2018/2019

*od 15.10. se monitorují lépe horské úseky
*od 1.11. platí zimní režim údržby pro celou síť v rukách HAC
*HAC se stará o:
- 28 mil. m2 asfaltových povrchů
- o všechny úseky dálnic v rámci HAC včetně 107 odpočívek a 8046 parkovacích míst na nich (6109 pro OA a 1937 pro NA)
- údržbu dostane i 105 MÚK
*HAC má k dispozici:
- 178 nákladních a speciálních vozidel zimní údržby
- 800 pracovníků
- na skladech drží 50.000t soli
- 150 meteo stanic
- na síti dálnic se nachází pro lepší názornost 1411 videokamer

Zdroj: HAC
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Provoz na chorvatských silnicích 2018/2019

Příspěvek od Diaľničiar »

Chorvatsko chce drasticky trestat přestupky na silnicích :arrow:

*přestupek bude policie evidovat 15 let a dle opakování bude sankcionován
*vozidlo může být i dočasně zabaveno
- 2x jízda v protisměru, 2x odmítnutí foukání, 2x jízda 50 km/h nad limitem v obci
*některé sankce jsou o 100% výše včetně uvěznění
- 60 dní vězení hrozí těm, co pojedou 50 km/h nad limitem v obci nebo přes vícero červených
- až 20.000 HRK může být za překročení MPR v obci nebo místech kde je výslovně regulována značením; 3.000 - 7.000 HRK za všeobecní překročení MPR o 30 km/h namísto dosavadních 2.000 HRK
...
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 21.1.2021 21:41:52, celkem upraveno 1 x.
Důvod: odstranění neplatného odkazu
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Odpovědět

Zpět na „Chorvatsko“