Financování výstavby dálnic

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
martini
VIP
Příspěvky: 3635
Registrován: 22.3.2009 10:53:57
Bydliště: Kladno

Financování výstavby dálnic

Příspěvek od martini »

http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=75&t=243
Doufám, že se jedná jen o strašení typu "ty peníze skutečně najít musíte, jinak Vás pražáci sežerou..."
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Warcz
Příspěvky: 2081
Registrován: 14.3.2009 14:50:43

Re: Vláda hledá peníze na výstavbu dálnic

Příspěvek od Warcz »

jn aky bych to viděl na bububu...

Jinak mě pobavil včera Kalousek v právu:
"I proto mne potěšili nábytkáři s požadavkem třískovného, je totiž naprosto legitimní. Můžeme pokračovat – skláři mohou požadovat jako tradiční český průmysl střepné, pro textilní průmysl bychom mohli zavést hadrovné a všichni bychom si pak mohli vyplatit debilné a jít se oběsit, aby to za nás dělal někdo chytřejší."

Tenhle ministr a ještě pospíšil mi budou chybět :o(
Jirka
Příspěvky: 546
Registrován: 14.3.2009 21:58:48

Re: Vláda hledá peníze na výstavbu dálnic

Příspěvek od Jirka »

No na dálnice není, ale 1,5 miliardy vyhodíme o volbách... další miliardy utrácíme v protikrizových balíčcích pro lidi co to nepotřebují... milionové náklady na hlídání a doprod fotbalových fanoušků, kteří stejně rozbijí kdeco...
Ale na opravu dálnic, erek a silnic není. Natož na jejich stavbu. Tak se ani nelze divit , že dálnice končí v poli a investované peníze se nevracejí ve formě mýtného... zbytečné náklady do provizorních sjezdů a nájezdů... O velikonocích jsem měl hodně cestování po republice a když to vidíte jak se staví a nestaví tak je Vám z toho smutno....
Warcz
Příspěvky: 2081
Registrován: 14.3.2009 14:50:43

Re: Vláda hledá peníze na výstavbu dálnic

Příspěvek od Warcz »

No ja myslim že hlavni problem je že tahle vlada a RSD rozjelo v minulem roce spoustu staveb a jak už jsem psal minulý rok Je to super - jenom to ufinancujte... a to je teď ten problem. Peníze chybí z mýtného, kterého se logicky vybere méně... Pak už nastavá jenom otazka "kde vzít a nekrást" to je ale už otazka pro někoho jiného, kompetentnějšího ( napsal jsem to dobře ? :-) )
Martin z Ostravy
Autor
Příspěvky: 6839
Registrován: 14.3.2009 10:27:45
Bydliště: Ostrava a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: (CZ) Vláda hledá peníze na výstavbu dálnic

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Na infrastrukturu si musíme půjčovat, ale i přesto si kupujeme nové transportéry za x mld, které jsou na stejně k ničemu, jako celá armáda, která je dobra leda tak při povodních. Stejně nikdy válčit nebudeme.
R48 -> D48 se podařilo!
Mario
Příspěvky: 877
Registrován: 23.3.2009 16:36:20
Bydliště: Kly

Re: (CZ) Vláda hledá peníze na výstavbu dálnic

Příspěvek od Mario »

Martin z Ostravy píše:...Stejně nikdy válčit nebudeme...
No, jako voják jen doufám, že máš pravdu :twisted:
Marty
Příspěvky: 755
Registrován: 16.3.2009 9:00:04

Re: (CZ) Vláda hledá peníze na výstavbu dálnic

Příspěvek od Marty »

Martin z Ostravy píše:...Stejně nikdy válčit nebudeme...
Off topic - to snad opravdu nikdy ne. Ale bojím se, že v budoucnu budou potřeba při občanské válce nebo potlačování masívních nepokojů než jejich nasazení v běžné konveční válce... No raději bych ty peníze taky viděl "probetonované" v mostech než zarezivělé v transportérech...
mapman
Autor
Příspěvky: 5756
Registrován: 25.2.2009 22:20:05

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od mapman »

Jen drobná poznámka, Monitoring tisku není primárně určený pro diskusi, tak jsem to přesunul sem, ať se můžeme dál bavit on-topic.

Dobrá zpráva se objevila včera večer, vláda rozhodla o tom, že si ČR vezme půjčku od EIB: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=75&t=249

Takže ty nejzákladnější stavby jako R1 a D47 by měly být finančně pokryty...
FlakY`
Příspěvky: 1489
Registrován: 14.3.2009 21:34:15
Bydliště: F-M - Praha

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od FlakY` »

Nevím proč tu řešíte nějaké transportéry či jiné kravoviny, když každý vlastní resort má svůj rozpočet na celý rok. Takže ty transportéry si platí armáda. A btw: peníze do armády jde od státu (%HDP) každým rokem méně, kdežto na sociální dávky, více. Důvod je jasný: Důchodci(nejvíc) a sociální skupina. Berte si to jak chcete.
Dokončím...: Transportéry zatím nejsou a než se koupí, tak bude dávno po krizi.

Prvotní problém byla finanční krize a je úplně jedno kolik čeho jsme si naplánovali. I statní rozpočet na tento rok bude síla. Mělo být nějakých -40 mld. Kč a nakonec to bude 3x víc. Půjčka od EIB by mohla pomoci mnoha projektům, zejména těm, které musel stát pozastavit. I/11 nebo R/49. Ale to se musíme dostat z krize ven jinak i ty budoucí stavby hold stavět nebudem a celé se to zpozdí minimálně o 5 let.
Jezdím na plný plyn... brzdy jsem už odmontoval
Centrum dopravních informačních systémů
Warcz
Příspěvky: 2081
Registrován: 14.3.2009 14:50:43

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od Warcz »

Fakta:
Za rok 2008 byl statní dluh 19,4 miliardy korun.
Za rok 2009 Kalousek odhaduje pokud projde šrotovne a všechny navrhy že by mohl statni dluh udržet do 150 miliardy korun.
Rozpočet vydaje/příjmy se pohybuje kolem 1000 miliard korun.
Na dluhu který mame platíme 50 miliard korun, ktere by šli použít jinam...

Pro male srovnání USA v tomto roce počíta s rozpočtem:
příjmy 2,4 bilionů dolarů
výdaje 3,6 bilionů dolarů
jonáš
Příspěvky: 4080
Registrován: 15.3.2009 8:32:12

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od jonáš »

Tak jsem si to zběžně přepočet počtem obyvatel a aktuálnim kursem, toi bychom museli zatít sekeru 840 miliard CZK, abychom se na ty amerikánce dotáhli. Jsme i s Kalouskem béčka :lol:
Standa
Příspěvky: 3795
Registrován: 16.3.2009 7:49:22
Bydliště: Praha

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od Standa »

jonáš píše:Tak jsem si to zběžně přepočet počtem obyvatel a aktuálnim kursem, toi bychom museli zatít sekeru 840 miliard CZK, abychom se na ty amerikánce dotáhli. Jsme i s Kalouskem béčka :lol:
Tedy ne že bych chtěl nějak ospravedlňovat nebývalý rozmach rozhazovačství prezidenta Obamy, ale takovýto přepočet nelze dělat dle počtu obyvatel, je potřeba to vzít podle HDP, pak to bude dle mého odhadu 1/3 - 1/2 (nestíhám to teď přepočítávat) Vaší částky. Další rozdíl je, že kdyby zbankrotovaly USA, tak se prostě uzavřou do sebe a více méně si vystačí samy (potraviny si vyprodukují, benzín při nejhorším získají z uhlí), což si my dovolit nemůžeme. Kromě toho, oni mohou omezit investice do výstavby dálnic, neboť mají základní síť dávno hotovou, ale my to ještě musíme dotáhnout ;) .
jonáš
Příspěvky: 4080
Registrován: 15.3.2009 8:32:12

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od jonáš »

Až na to, Stando, tohle neni žádnej náhlej záchvat rozhazovačstní prezidenta Obamy (fakt myslíte, že mezi volbama a nástupem do wajthauzu stih nechat kompletně pžedělat rozpočet?), to se táhne už delší dobu a do nebývalých výšin to dovedl jistej G.W.B., kterýmu finič dobře rozjel nosič vody R.R., zatimco za demokratických prezidentů se kupodivu vždycky uřetřilo (asi aby mohl následující republikánskej populisticky vracet a snižovat daně). Viz mnoho netových stránek, zabývajících se americkým deficitem. Vztah k HDP nevim, přepočítací data kdyžtak najdete na factbooku, ale vztah k celkovýmu budgetu je 33%, což je teda taky dost, to furt budeme pod polovičkou jejich "životní úrovně". To se nám to pak stavěj dálnice a šéfuje světu, když nám furt půjčujou, jak správně děl polní kurát Otto Katz ..
Standa
Příspěvky: 3795
Registrován: 16.3.2009 7:49:22
Bydliště: Praha

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od Standa »

Pane Jonáši, už se dostáváme dost mimo téma tohoto fóra, navrhuji ukončit toto konstatováním, že v názoru na to, z čeho vzešly současné problémy s deficity, se neshodneme a ani nedokážeme jeden druhého přesvědčit o prvadivosti svého pohledu na věc. Nicméně se asi shodneme na tom, že si Česko nemůže dovolit takové zadlužování, jako USA (mimo jiné i proto, že nám budou měřit trochu jiným metrem, než nám něco půjčí...).
jonáš
Příspěvky: 4080
Registrován: 15.3.2009 8:32:12

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od jonáš »

No já vás o ničem přesvědčovat nepotřebuju, a OT jste to dotáh sám svym výpadem proti Obamovi (mmch to tajemství http://en.wikipedia.org/wiki/History_of ... ublic_debt tajemství je veřejný). Prostě mi vadí existence mnoha různých a neporovnatelných metrů. Mmch současná padající koalice vyhrála rovněž na vlně "proti socanskému zadlužování státu" a od té doby dělá co? Ano správně, zadlužuje stát .. ještě více. A abychom se vrátili k topiku, tak Zemanova vláda začla "zadlužovat stát" (de facto spíš přiznávat, co za časovaný deficity leží pod kobercem) a zároveň založila SFDI kterej od té doby strká do infrastruktury kolem 60-80 miliard ročně, zaplaťpámbu -- co je lepší, bejt bez dluhů, nebo bez dálnic?
Warcz
Příspěvky: 2081
Registrován: 14.3.2009 14:50:43

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od Warcz »

Byl jsem liný to spočítat a to byla chyba :o( nejsem ekonom ale nejvice směrodatné je opravdu Dluh / HDP = procentuální zadluženost...

Jonaš - Zadlužovala stat ? -19,4 miliardy. To není navrhovaný rozpočet, to je skutečný stav naší kasy za minulý rok. Jak bych to řekl mohli utratit standartních -80 miliard ale výsledek je -19,4 miliard. Je to úžasný výsledek a ne nadarmo byl kalousek vyhlašen nejlepším ministrem v EU. Prostě dokázal pracovat se statní kasou jako s vlastními penězi.

Ad Obama - Nemá na výběr a má vice štěstí než rozumu. Proč ? Když půjčí 1 bilion dolaru ( dneska se to nemusí ani krýt zlatem ) tak devalvuje dolar => podpoří vývoz a bilanci a donutí EU a hlavně Čínu udělat to samé protože oni potřebují jako ČR dolar za 20Kč/USD kdyby byl dolar za 10Kč/USD tak sice má USA problém, ale ČR ještě větší... Zvykněme si že USA má největší HDP a, protože nikdy nesáhla na vklady střadatelů tak se považuje za nejbezpečnější měnu pro zahraniční investory...
jonáš
Příspěvky: 4080
Registrován: 15.3.2009 8:32:12

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od jonáš »

Však oni si to letos vyberou http://www.euroekonom.cz/grafy-data.php ... zpocet-rok -- počítat deficity na roční bázi je celkem k ničemu. Ale vraťme se k těm dálnicim, potažmo na dráhu -- je lepší být zadlužen a mít po čem jezdit, nebo mít rozpočet na "čestný pionýrský" vyrovnanej, a auta na špalkách?
Warcz
Příspěvky: 2081
Registrován: 14.3.2009 14:50:43

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od Warcz »

Náchapu o co Vám jde. O to že slíbili vyrovnaný rozpočet ? Jak to chcete splnit když Vám klesá strana příjmu ( daně od firem, mýtné, spotřební daně... ) na druhé straně nechcete úplně seškrtat výdaje.

Podle mě je nejdůležitější na co ty peníze půjdou a kolik si půjčí. Misí si půjčit tak aby nevysrašili zahraniční investory a ti nepotopili korunu ale zase tolik aby ufinancovali projekty které běží. Druhou otázkou je kde si půjčíme ? Ale to už opravdu utíkám od tématu.

Na co peníze půjdou je otázka druhá. Ja osobně nesouhlasím se šrotovným, střepným, třískovným, 13 duchody a jinými populistickými kroky. Hlavním úkolem by mělo být udržení zaměstnanosti. Pokud se udrží nízká míra nezaměstnanosti při malém zadlužení tak jsem přesvědčen že ČR dopadne z vychodního bloku z krize jako vítěz a bude mít velký prostor čelit dalším vlnám krize...

Ad dalnice - a teď mě nekamenujte. Pokud bude krize ještě hlubší tak nám dalniční siť bude stačit protože ubude nakladní a osobní přepravy. Ja vím je to přitažené za vlasy a nikdo si to nepřipouští ale stale žijeme ve velkém luxusu

Abych to uzavřel. Da se na to napsat diplomová práce. Pokud chcete vědět přesně co je dobré a špatné tak si přečtěte něco o krizi v roce 29. Ne nadarmo se říká že historie se opakuje a jenom ti co neznají historii říkají že to nečekali. Opravdu se to opakuje...
FlakY`
Příspěvky: 1489
Registrován: 14.3.2009 21:34:15
Bydliště: F-M - Praha

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od FlakY` »

Krize se opakuje a opakovat bude. Akorát vše je jinak a jinak se musí rešit. Bohužel nejde použít sejné prostředky jako před 80-ti lety.
Jezdím na plný plyn... brzdy jsem už odmontoval
Centrum dopravních informačních systémů
Jaroslav_47
Příspěvky: 45
Registrován: 14.3.2009 16:24:34

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od Jaroslav_47 »

Ještě bych zmínil i jiné, tentokrát drobnější možné zdroje financování. Všichni víme jak časově významně se zkrátí propojení měst po dostavbě D či R příslušného regionu. Pokud se podíváme na věc historicky, tak se například zakládaly ZOO parky ve větších městech právě proto, že ta ZOO v městech vzdálenějších byla nesnadno dostupná, tj. časově náročný výlet. A to platilo desítky let a za tu dobu se příslušná ZOO značně rozrůstala, tj. stát (či příslušná městská pokladna) na tato ZOO doplácí stále více. Jen na Moravě jsem napočítal až 7 velkých (finančně významně dotovaných) ZOO parků + celá řada mini-ZOO koutků. Domnívám se, že po dostavbě té D a R sítě by se některé velké ZOO parky možná mohly redukovat na mini-ZOO a ty peníze by se třeba mohly zužitkovat ... > ve prospěch rychlé přepravy osob do vzdálenějšího ZOO <
To uvádím jen jako příklad, určitě někdo najdete další oblasti, kde díky dostavbě dálnic by se pak dalo ušetřit.
jonáš
Příspěvky: 4080
Registrován: 15.3.2009 8:32:12

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od jonáš »

No o co mi jde .. aby se loni neušetřilo, když stát ořezali až na dřeň -- například archiváři a knihovníci si stěžujou, že nemaj ani na převazbu opotřebených svazků, který momentálně skladujou na nepřístupný haldě makulatury. Tim se defakto vytváří stejnej deficit v "nefinanční" oblasti, jakej tady vytvořil bolševik zanedbávánim infrastruktury (a dluh taky byl za Husáka proti současnym poměrům nula nic, jásejte) a tyhle "dluhy" se budou muset zaplatit (nebo se toho historickýho a kulturního dědictví zříct a házet to do elektrárenských kotlů) a zvýšej letošní a budoucí deficit. Já taky třeba klidně vydržim den nebo i dva nežrat, budu pak pro vás stejnej king jako Kalous? 8-)

Jinak z hlediska budoucích potřeb a poptávky po dopravě, až bude ropa tak za desetinásobek (a ekologický alternativy tak nějak podobně) je současná síť budovaná megalomansky, v tom s váma souhlasim. Dal bych víc do železnice, obnovil všude vodní jeřáby a nechal vyvinout Škodovku velkoobjemový tendry na bukový polena -- plány na parní mašiny snad maj eště v archivu ;)
jonáš
Příspěvky: 4080
Registrován: 15.3.2009 8:32:12

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od jonáš »

Jo a tady máte http://aktualne.centrum.cz/domaci/polit ... ?id=626502 k tomu rekordně nízkýmu Kalouskovi ještě něco. Což nízký, to voni jsou :roll:
Warcz
Příspěvky: 2081
Registrován: 14.3.2009 14:50:43

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od Warcz »

No komanče mi nepřipomínejte být dneska u moci tak myslím že by udělali to samé co 1. června roku 1953...

Zeptám se jinak kde by jste ušetřil aby bylo na dálnice ?
jonáš
Příspěvky: 4080
Registrován: 15.3.2009 8:32:12

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od jonáš »

Vono na ně neni?
Fox Mulder
Příspěvky: 749
Registrován: 15.3.2009 1:28:45
Bydliště: Most

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od Fox Mulder »

Warcz píše:No komanče mi nepřipomínejte být dneska u moci tak myslím že by udělali to samé co 1. června roku 1953...

Zeptám se jinak kde by jste ušetřil aby bylo na dálnice ?
Promiňte za mezery v historii a OT otázku, ale co udělali 1.6.1953? Nějak si nevybavuju..
D0, D6, D7, D8, I/13, I/15, I/16, I/27, I/28, I/30, I/63
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“