Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Jirka L
Moderátor
Příspěvky: 2042
Registrován: 12.5.2014 9:53:51

Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od Jirka L »

Vladimír Kremlík byl právě jmenován novým ministrem dopravy, viz
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/28 ... avedlnosti
theodor less
Příspěvky: 2757
Registrován: 27.4.2018 23:10:42

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od theodor less »

Kremlík v ČT: "V současné době je v legislativním procesu návrh novely zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. S tímto návrhem se budu chtít detailně seznámit a po seznámení se a případných úpravách předložit vládě k odsouhlasení."
Žádných sto dní hájení! To by nám mohl po sto dnech říct, že se už seznámil.......
Georg
Příspěvky: 50
Registrován: 13.8.2014 23:29:30

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od Georg »

"Babiš doufá, že pod Kremlíkovým vedením pokročí proces transformace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a Správy železniční dopravní cesty. V případě ŘSD by podle něj měla být vzorem rakouská organizace ASFINAG.
Babiš nového ministra vyzval, aby co nejdříve řešil situaci okolo provozu na dálnicích, zejména pak D1. Podle něj by Kremlík měl co nejdříve vyrazit do terénu a zajistit, aby nevznikaly během léta tradiční kolony.
Kremlík zopakoval, že urychlení dopravních staveb je jeho největší prioritou. Zaměřit se chce na legislativu a financování, přípravu vysokorychlostních tratí, železniční připojení pražského letiště nebo bezproblémový přechod na nový mýtný systém. Usilovat chce také o zefektivnění práce podřízených orgánů, s jejich čelními představiteli se hodlá v nejbližší době setkat."https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/prior ... is/1751161
1975
Příspěvky: 4232
Registrován: 2.7.2009 14:40:00
Bydliště: Poblíž Vysočanské radiály, v budoucnu R520

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od 1975 »

theodor less píše:Kremlík v ČT: "V současné době je v legislativním procesu návrh novely zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. S tímto návrhem se budu chtít detailně seznámit a po seznámení se a případných úpravách předložit vládě k odsouhlasení."
Žádných sto dní hájení! To by nám mohl po sto dnech říct, že se už seznámil.......
Tohle je za mě zatím největší zklamání. Pochopil bych, že neví správné složení betonu, případně potřebuje čas seznámit se se situací na správách, nebo v terénu, ale aby jako "legislativec" řekl, že se s klíčovou novelou teprve seznámí.... no, snad je to jen neobratnost mediálního vyjadřování...
mbmat
Příspěvky: 1381
Registrován: 16.7.2010 21:20:33
Kontaktovat uživatele:

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od mbmat »

Ono by stačilo, aby se ministr seznámil se zdejším fórem.
theodor less
Příspěvky: 2757
Registrován: 27.4.2018 23:10:42

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od theodor less »

Kremlík již na ministerstvu dopravy působil a to za ministra Aleše Řebíčka z ODS. Pondělní Hospodářské noviny napsaly, že v listopadu 2007 Kremlík jako vrchní ředitel s odpovědností za právní odbor a IT podepsal spornou rámcovou smlouvu s několika advokátními kancelářemi v hodnotě 450 milionů korun. Právní kanceláři Weil, Gotshal & Manges garantovala podle HN hodinovou odměnu 4500 korun, dalším třem 3500 korun. Kremlík tvrdí, že jen plnil vůli tehdejšího vedení ministerstva. Po odchodu z ministerstva dopravy přitom nastoupil do jedné z dotyčných kanceláří - Volopich a Tomšíček.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/krem ... domaci_kop
Martin_L
Příspěvky: 381
Registrován: 21.2.2010 19:39:20

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od Martin_L »

1975 píše:ale aby jako "legislativec" řekl, že se s klíčovou novelou teprve seznámí.... no, snad je to jen neobratnost mediálního vyjadřování...
Aniž bych se chtěl zastávat kohokoliv ze současné vlády, tak mi přijde logické, že se s tím návrhem musí nejprve seznámit a je úplně jedno, zda-li je nový ministr profesí legislativec, kuchař nebo ortoped. Zkrátka pokud má něco poslat na vládu a do sněmovny, tak si to musí nejprve přečíst, jinak to těžko může obhajovat a prosazovat. Snad jedině kdyby do ministerské funkce přešel z jiné pozice na ministerstvu, kde měl možnost tu novelu už vidět, tak by to prohlášení smysl nedávalo. Spíše to ale potvrzuje, jak je vlastně nešťastné, když do ministerských křesel nastupují tzv. nestraničtí odborníci úplně zvenku, kteří se musí se vším teprve podrobně seznamovat. Ale tento projev personální vyprahlosti vládního hnutí není zdaleka problém jen ministerstva dopravy.
krtek700
Příspěvky: 1134
Registrován: 6.12.2015 12:16:17

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od krtek700 »

theodor less: Tak já myslel, že jsme si to už vysvětlili na vláknu o Ťokovi.
mbmat: Přesně, náměstek ministra dopravy pro forum.ceskedalnice.cz :D

Martin_L a 1975: "legislativec" je podle mě trochu tvrdé. Je to právník a pod pojmem legislatice si tedy představuji člověka, co píše zákony. Na min. fin. byl jako Manažer pro úsek matku, ale chápu, že právě proto jsou tam ty uvozovky :D.
Vypadá to, že jste se trochu nepochopili, 1975 to myslel asi ve smyslu, že by tu novelu měl už znát před nástupem. Jinak na podrobném seznámení až po nástupu nic tak hrozného nevidím. Teď bude mít všechny podklady, právě ty legislativce atd. A zaseto není tak rychlé, je to v legislativním kolečku a na vládě se podle mého debatuje stejně jen nad věcnou stránku a většinu připomínek z té legislativní strany tvoří právě legislativci a né samotní ministři. Jiný přístup by musel být, kdyby to spěchalo, pokud se nepletu, tak např. Benešová jde už dnes prezentovat zákony do Senátu, tak ta si to musela podrobněji nastudovat už předtím.

Jinak obecně vyprahlost je asi úplně všude v politice a státních úřadech a v dnešní situaci vlastně i v soukromém světě, protože si moc nemůžete vybírat :D.
Tak nestraničtí odborníci úplně z venku. Vzhledem k tomu, že pracoval na MF, tak fungování ministerstev asi zná velmi dobře+ teda ten rok na MD. Takže úplně z venku není.
V současnosti je podle mě na MD největší problém právě v legislativě (poslanci hlásili, že jsou často chyby i v obyčejných zákonech, jako jsou transpozice z EU), který je v nějaké bližší době řešitelný(s projekty asi nikdo moc nehne, když projektanti nejsou nikde). Případně transofrmace ŘSD, což je podle starších prohlášení taky hlavně problém pro právníky.
Na fóru vlastně také nikdo nedokázal formulovat, jak by měl vypadat ideální adept. Pokud máte dobré ředitele ČD, ŘSD atd. , tak je škoda je brát z jejich místa a jestli nejsou dobří, tak proč by je člověk dával na ministra :D. Z právníků je to asi taky špatně, když jich je tam asi málo a ta práce není TOP, z náměstků upřímně asi neznám nikoho, tak nemohu sloužit, ale tam bych to viděl podobně jako s řediteli.
Martin_L
Příspěvky: 381
Registrován: 21.2.2010 19:39:20

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od Martin_L »

krtek700 píše:pod pojmem legislatice si tedy představuji člověka, co píše zákony.
Souhlasím, já jsem ten termín použil pouze kvůli kontinuitě dialogu.
krtek700 píše:Jinak obecně vyprahlost je asi úplně všude v politice a státních úřadech a v dnešní situaci vlastně i v soukromém světě, protože si moc nemůžete vybírat .
Tak nestraničtí odborníci úplně z venku. Vzhledem k tomu, že pracoval na MF, tak fungování ministerstev asi zná velmi dobře+ teda ten rok na MD. Takže úplně z venku není.
Jenže to je právě ten rozdíl mezi tím, jak funguje tradiční politika a jak její korporativistické pojetí (tj. řídit stát jako farmu :) ). Problém není v tom, že by ten člověk byl na ministerstvu nový, problém je v tom, že on je nový v politice (tzn. je zcela "z venku"). Vláda je politický orgán, který realizuje politickou vůli většiny občanů reprezentovanou většinou v Poslanecké sněmovně. Pokud chce ministr něco prosadit, musí si vyjednat nejprve většinu na vládě a poté i v tom zákonodárném sboru. Proto se ve standardních a tradičních demokraciích na ministerské posty dostávají lidé, kteří nejprve roky či desítky let procházeli stranickou hierarchií, během které poznali mnoho kolegů i to, jak ten mechanismus funguje a dokáží si vyjednat politickou podporu pro své návrhy. Vláda ANO funguje jinak, premiér má nějakou představu o fungování resortu a tak do jeho čela jmenuje jakéhosi místodržícího, který má za úkol jeho nápady technicky zrealizovat. Kdyby to šlo (ústavně i časově), tak by Babiš žádné ministry nepotřeboval a nejraději by řídil všechno sám. A ta podpora ve sněmovně nevzniká politickým jednáním, ale zase jen tím, že se poslaneckému klubu řekne, jak a pro co má hlasovat. V normálních poměrech by se lidé s nulovou politickou minulostí nemohli stát ministry, protože by ve svých stranách nic neprosadili, neboť je tam nikdo nezná. Z výše uvedených důvodů to v tomto případě jde, protože nám nevládne standardní demokratická (tedy tradiční) strana. A ještě je to prodáváno jako úspěch, protože lidé z nepochopitelných důvodů považují tzv. úřednické vlády nestranických odborníků za něco lepšího, než vládu politickou.
Ministrem dopravy se nemá stát manažer ČD, ŘSD, SŽDC nebo bůhví čeho, ale člověk, který má k dopravě profesně blízko (ale ne bezvýhradně), je deset, patnáct let v nějaké straně, prošel veřejnými i stranickými funkcemi na několika úrovních a jako "stínový ministr" se z opozice roky připravuje na vedení tohoto resortu. To je standardní, tradiční a demokratický postup, který se nám bohužel s nástupem marketingových hnutí z politiky vytratil.
krtek700
Příspěvky: 1134
Registrován: 6.12.2015 12:16:17

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od krtek700 »

Podle mě máte tedy trochu naivní představu. Ano jak to popisujete, tak to také většinou fungovalo. Možná to dokonce i v některých vyspělejších státech fungovalo dobře, ale Vám se zdá, že to u nás standardní strany dělaly dobře? Můžu se zeptat, kolik ty standardní strany těch stínových ministrů mají, když se na některých resortech měnili ministři 1x za rok?
V čem je ten standardní kandidát kvalitnější, pokud prochází 20 let politikou a dělá "stínového ministra"? Kde získává manažerské zkušenosti?

Ministr by měl při jednání ve vládě 1- prosazovat věci vzhledem ke svému resortu. 2- vzhledem k programu vlády/strany.
Martin_L
Příspěvky: 381
Registrován: 21.2.2010 19:39:20

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od Martin_L »

krtek700 píše:Možná to dokonce i v některých vyspělejších státech fungovalo dobře, ale Vám se zdá, že to u nás standardní strany dělaly dobře? Můžu se zeptat, kolik ty standardní strany těch stínových ministrů mají, když se na některých resortech měnili ministři 1x za rok?
Ve vyspělejších státech (tj. státech s delší nepřerušenou tradicí liberální demokracie) to funguje stále dobře a my bychom se spíše měli snažit se této kvalitě přiblížit a ne hledat nějaké svoje "třetí" cesty. To už se několikrát vymstilo. Pokud jde o trvanlivost ministrů, tak v žádné jiné vládě od roku 1989 se za tak krátkou dobu nevyměnilo tolik lidí, jako v té současné. Za dob tzv. tradičních stran se občas výběr někoho nepovedl a pak se vyměnil třeba po roce. O tom si může třeba resort spravedlnosti nechat jen zdát, ten má čtvrtého ministra za 10 měsíců. Taková fluktuace nebyla ani v Nečasově vládě, o které se dodnes traduje, jak byla "rozhádaná".
Obecně je ale problém v tom, že strany u nás mají velmi malý počet členů, takže nejsou schopny si ty lidi dostatečně uvnitř vychovávat a generovat potřebné odborné zázemí v dostatečném počtu. Dokud u nás bude členství v politické straně považováno za cosi fuj, tak se tahle situace nemůže zlepšit. Cesta vede přes daleko větší zájem občanů o politiku včetně vstupování do stran a případně zakládání nových.
krtek700 píše:Kde získává manažerské zkušenosti?
Řízení krajské organizace nebo poslaneckého či senátorského klubu je plnohodnotná manažerská práce. Stejně tak funkce starosty, primátora, hejtmana, kterou by si měl každý, kdo postoupí až do ministerského křesla vyzkoušet. Kromě toho zpravidla ti lidé vzešli z nějakého vlastního profesního zázemí, kde se manažerské zkušenosti pochopitelně sbírají také.
krtek700 píše:Ministr by měl při jednání ve vládě 1- prosazovat věci vzhledem ke svému resortu. 2- vzhledem k programu vlády/strany.
To [1] by možná jako tzv. "nestranický odborník" ještě mohl nějak s obtížemi zvládat, ale jak může dělat [2], když ten program nepsal, netvořil, neobhajoval před spolustraníky a voliči a není s ním ztotožněn? Opravdu lze jen dostat seznam úkolů od premiéra a ty plnit? Tohle přece není skutečná politika... Kromě toho vláda rozhoduje ve sboru, ministr dopravy musí mít názor na daně, školství, zahraničí, jádro, těžební limity atd. Co víme o názorech někoho, kdo do nejvyššího exekutivního orgánu spadl s nulovou politickou historií?
kot
Příspěvky: 10366
Registrován: 17.6.2010 0:19:32

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od kot »

Ale je tam přeci od toho, aby prosazoval Burešovi nápady ! / něco jako Lenin je strana, strana je Lenin /
(Nebo to bylo Hitler ist Deutschland Deutschland ist Hitler ?) :mrgreen: Stačí, že má na Bureše telefon... :lol: A hned ví co příští týden prosazuje !
theodor less
Příspěvky: 2757
Registrován: 27.4.2018 23:10:42

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od theodor less »

Kremlík při instalaci. : "Jsem profesí právník, takže vím, kde jsou problémy a tyto problémy budu razantně řešit."
To samotný Kremlík se "pasoval" na legislativce. Pokud tedy nemyslel právní poradenství ve věci Čapí hnízdo.
krtek700
Příspěvky: 1134
Registrován: 6.12.2015 12:16:17

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od krtek700 »

Theodore, nechci kazit radost, ale právník se nerovná legislativec.
Pomůžeme si nějakým slovníkem:
Zaměstnanec orgánu, který je zodpovědný za legislativně technickou kvalitu návrhů zákonů, resp. právních předpisů.

Martin_L:
Tak třeba ty počty jsou dosti zavádějící.
Min. spravedlnosti. Pokud tedy počítáte do minstrů i Pelikána, tak by bylo fér započítat + 3 roky a 4 měsíce(což je mimochodem 2. nejdéle sloužící ministr v kuse(o 2 měsíce déle byl v 1. Klausově vládě) + ještě Pospíšil, který měl mezi mandáty úřednickou vládu, ale vládl v součtu nejdéle ) + tam máte asi týden ministryně, který se počítá do statistik, ale v reálně to není pro ministerstvo žádný zásah. Mohl jste tedy uvést, že Babiš měl na MS během týdne 3 ministry.

Mimochodem v podobném duchu máte i celou tuto vládu. Že má největší výměnu ministrů? To není zase tak překvapivé říct ve dnech, kdy se ti ministři právě mění.
1. změna MS, to jsme si řekli. 2.MPSV, podobné jako MS 3.MZ-zastupoval Hamáček, takže musel být nahrazen. 4,5,6 MD, MPO, MS a Ťok odchází jako člen předchozích dvou vlád + nejdéle sloužící MD. Takže máte prakticky 3 plnohodnotné výměny, a klasickou rošádu vlastně jen MPO.

Západní země mají právě ten luxus, že u nich můžou řešit zejména politiku, instituce fungují poměrně samostatně a není potřeba reformy na každém kroku. Starosta .. je určitě dobrá manažerská pozice, ale předseda klubu? :D

Ke Kremlíkovi. O jeho názorech na rozličná témata toho moc nevíme, ale to neznamená, že nekonvenují s vládou, či ANO. Mimochodem v "mládí" byl v ČSSD a docela aktivní, takže nulová historie určitě neexistuje. Jak víte, že není ztotožněn s programem ANO? Názory na témata asi určitě má, ale není chyba si myslet, že v jedné straně/ za jednu stranu mají všichni stejné názory? Vezmu si třeba zrovna ČSSD a zahraniční politiku a třeba těžební limity. Vsadím se s Vámi, že jenom mezi ministry ČSSD na tom není shoda. Osobně třeba nevidím problém, aby se ministr přikláněl v otázkách k jiným postojům, od toho tam určitě diskutují. Já teda radši uvidím od vlády/sněmovny stanoviska třeba odborně podložená, než politická. V tom je možná mezi námi rozdíl.
Můžete mít politický názor na Daně, zahraničí, ale to ostatní by podle mého mělo být podloženo stanovisky "odborníků". Je správná otázka, zda jádro chci, případně jsem to říkal v kampani, nebo jestli ho náš stát bude potřebovat?

PS.: Opravdu si myslíte, že Kremlík, nebo kdokoli jiný půjde do vlády přes odpor k tomu, co ve většině provádí? Zrovna do vlády Babiše, kde budete třeba pro 40% voličů od začátku "nejhorší člověk"?
GiuseppeS
Příspěvky: 560
Registrován: 10.5.2009 14:41:32

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od GiuseppeS »

No mě fakt, že už druhý pracovní den ve funkci ví, že existuje nějaká novela zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury a bere to jako prioritu přijde super start. Stejně jako když hned na úvod prohlásil, že nebude dělat čistky (i když personální změny nevyloučil).
theodor less
Příspěvky: 2757
Registrován: 27.4.2018 23:10:42

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od theodor less »

krtek700 píše:Theodore, nechci kazit radost, ale právník se nerovná legislativec.
Tato myšlenka je sice není moc objevná, ale je správná.
Zde se však bavíme o člověku, který byl dosazen právě kvůli legislativě. Babiš:"myslím, že nového ministra čeká mnoho úkolů z hlediska legislativy...." Konečně sám ministr svou profesi právníka uvádí jako jedinou relevantní přednost.
Tvá definice legislativce je zčásti v pořádku, jenom tvé omezení legislativce na zaměstnance podniku by uvedlo desítky právníků-legislativců do pěkných problémů.
Že ministr je odpovědný za legislativně technickou kvalitu návrhů zákonů je snad každému jasné, a tím splňuje požadavky tvé definice.
Sosa
Příspěvky: 2508
Registrován: 17.3.2009 9:43:04

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od Sosa »

Dosazen byl proto, že Babiš nas… Ťoka už tak, že se vším praštil a šel pryč.
krtek700
Příspěvky: 1134
Registrován: 6.12.2015 12:16:17

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od krtek700 »

Ta definice je origo z právnického slovníku, to jsem si nevymyslel já.
Už se řeší skoro nesmysly, ale ministr je zodpovědný skoro za vše v resortu. Třeba za údržbu silnic v zimě a je tedy silničář?
V tom případě je každý ministr legislativec, což je naprostý nesmysl.
Právník bude mít do legislativy samozřejmě větší vhled a může přivést i nějaké legislativec z jiných pozic.
jeni013
Příspěvky: 708
Registrován: 3.2.2010 22:20:52
Bydliště: ValMez

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od jeni013 »

GiuseppeS píše:...přijde super start. Stejně jako když hned na úvod prohlásil, že nebude dělat čistky (i když personální změny nevyloučil).
Na to pozor. Ta věta je součástí protokolu nástupu do funkce. Fakticky platí tak 10 minut od prohlášení.

Viz SpraMini:
30.4.2019 Benešová se ujala spravedlnosti. Žádné zemětřesení nechystám, řekla
2.5.2019 Benešová chce zeštíhlit justici, skončily by vrchní soudy i úřady Ištvana a Bradáčové
GiuseppeS
Příspěvky: 560
Registrován: 10.5.2009 14:41:32

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od GiuseppeS »

Ještě k oficiálnímu jmenování: bral jsem to jako pomluvu, ale starý jezevec opravdu natvrdo lobboval za Číňany:
Hrad.cz píše: A protože nechci rozdávat jenom knížecí rady, tak vzhledem k tomu, že pan ministerský předseda přišel s návrhem, aby čínské firmy se podílely na PPP projektech při dostavbě, ne dostavbě, proč se tomu proboha říká dostavba, výstavba dálnic. Tedy při výstavbě dálnic, tak přivážím závazek jedné z největších světových stavebních firem, firmy CITIC Group, že je ochotna okamžitě poslat do České republiky projekční tým a účastnit se této práce.
:zvraci:
krtek700
Příspěvky: 1134
Registrován: 6.12.2015 12:16:17

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od krtek700 »

Jeni013: Buď tomu nerozumíte, nebo to děláte schválně. To je ve stylu, když Kremlík řekl, že zatím nebude dělat na ministerstvu a včera by řekl, že se bude pracovat na přípravě transformace ŘSD.

To že si to kde kdo vykládá tak, jak se mu to hodí je jeho problém. Prakticky všichni se změnou souhlasí a nemůže se to stihnout ani na tohle volební období. A ještě bych si tipl, že jste nepochopil ani tu část o zemětřesení "Personální změny na ministerstvu Benešová zatím dělat nebude, zachová stávající tým." To se jedná o náměstky atd, stejně jako u Kremlíka.

Už je to fakt docela OT :D Navíc by mě zajímala Vaše představa zemětřesení, když náměstky atd, skoro nemůže vyměnit a managementy přeházet by bylo fakt divný.
Martin_L
Příspěvky: 381
Registrován: 21.2.2010 19:39:20

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od Martin_L »

krtek700 píše:tam máte asi týden ministryně, který se počítá do statistik, ale v reálně to není pro ministerstvo žádný zásah. Mohl jste tedy uvést, že Babiš měl na MS během týdne 3 ministry
To jsem samozřejmě mohl, neboť je to pravda a tu celkovou situaci to jen dokresluje. Týdenní blamáž s paní Malou asi neměla žádný reálný zásah do fungování ministerstva, ale je nepochybně součástí dlouhodobě naprosto mizerné personální politiky premiéra Babiše. Chápu, že pro hnutí ANO je příjemnější tvrdit něco ve smyslu "zapomeňte na ní, vždyť tam byla jen týden a nemluvte už o tom", ale její nominace byla zatím asi největší přešlap ve výběru ministra, který jsme po revoluci zažili. Její kolega Krčál tomu zdatně sekunduje a v jeho případě můžeme sice tvrdit, že šlo o nominanta sociální demokracie, ale za složení vlády je zodpovědný premiér.
Čísla tedy zavádějící nejsou a napíšu to ještě jednou srozumitelněji: Vezmeme-li si období prvních deseti měsíců trvání všech polistopadových vlád, tak v žádné z nich nedošlo za tu dobu k tolika výměnám na pozici ministrů. Současná vláda je tedy ze všech dosavadních nejméně stabilní (navíc v kombinaci s tím, že je menšinová a závislá na podpoře extrémistů) a Babiš prokazuje ze všech dosavadních premiérů nejneschopnější personální politiku.
krtek700 píše:Západní země mají právě ten luxus, že u nich můžou řešit zejména politiku, instituce fungují poměrně samostatně a není potřeba reformy na každém kroku. Starosta .. je určitě dobrá manažerská pozice, ale předseda klubu?
Poslanecký klub je třeba taky sbor třiceti nebo padesáti lidí a vést jej je nepochybně náročná manažerská práce. U nás také není potřeba reforem na každém kroku, to nejdůležitější nastavení institucí pro fungování státu se udělalo v letech 1990 - 1995 a zbývají věci, na které beztak tato vláda "nestranických odborníků" nesáhne (např. penzijní systém), protože nemá zájem řešit skutečná témata. Je to vláda udržovací, která prostřednictvím cíleného rozhazování vybraným skupinám pouze pečuje o svoji popularitu. Jejím v podstatě jediným úkolem je budování vlastního mediálního obrazu. Ostatně paní ministryně Nováková neskončila ve funkci, protože byla neschopná, ale protože byla neschopná sama sebe marketingově prezentovat. A tento důvod ani nikdo neskrývá.
Řešit politiku není žádný luxus, který si může dovolit ten, který "už má hotovo". Naopak je to jediný životaschopný a legitimní způsob, jak se dopracovat k nějakému rozhodnutí. Ale v situaci, kdy nejsilnější politickou silou je "hnutí" (které si tak říká, ale samo o sobě definici hnutí nesplňuje), jež není ani napravo, ani nalevo, ani liberální, ani konzervativní, ani socialistické, ale je "pro všechny", tak se politika dělá opravdu obtížně.
krtek700 píše:Jak víte, že není ztotožněn s programem ANO?
Ale to já přece nevím, protože o něm nic nevím. Kromě toho nic jako program ANO v podstatě neexistuje, ten "program" vzniká na základě průzkumů toho, co si myslí většina veřejnosti. Kdyby zítra vyšel průzkum sdělující, že se dvě třetiny Čechů bojí invaze mimozemšťanů, tak pozítří sledujeme tiskovku Babiše, kde ohlašuje, jak se armáda bude cvičit sestřelovat létající talíře. Takhle to zkrátka funguje, ministr jakéhokoliv resortu je pouze premiérovým místodržícím, který nemá projevovat svůj názor. Když Ťok naznačil, že by se dalo částečně privatizovat ČD Cargo, tak premiér řekne novinářům, aby ho neposlouchali. Když paní ministryně Benešová prohlásí, že by chtěla zrušit vrchní soudy a státní zastupitelství (což se této vládě samo o sobě nemůže podařit), tak jí "poradí" mediální zdrženlivost a pro jistotu zakáže chodit do televize. Z toho důvodu je pro něj výhodné obklopit se lidmi, jejichž názory nikdo nezná, protože nehrozí, že by je museli měnit. Ale takhle politika fungovat nemá.
krtek700 píše:Můžete mít politický názor na Daně, zahraničí, ale to ostatní by podle mého mělo být podloženo stanovisky "odborníků". Je správná otázka, zda jádro chci, případně jsem to říkal v kampani, nebo jestli ho náš stát bude potřebovat?
Stanoviska odborníků... Energetický odborník blízký komunistům bude tvrdit, že jádro potřebujeme a jediný, kdo ho umí zajistit jsou Rusové. Když to bude vypadat, že to připadne Američanům nebo Korejcům, tak to začne zpochybňovat jako příliš drahé a bude tvrdit, že nejlepší jsou elektrárny plynové (spotřebovávající ruský plyn). Energetický odborník blízký zeleným vám řekne, že si vystačíme s úsporami, chytrou sítí a obnovitelnými zdroji a tak by se dalo pokračovat. Rozhodnutí, která jsou čistě "odborná" je naprosté minimum, politika vstupuje do všeho. Měli bychom se tedy konečně zbavit falešného pocitu, že "vláda odborníků" je nějaký všelék a zkusit se opět vrátit k těm tradičním a staletími odzkoušeným modelům politického rozhodování.
krtek700
Příspěvky: 1134
Registrován: 6.12.2015 12:16:17

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od krtek700 »

Tak tohle u je tvrdé OT, nepřesuneme to jinam, tady už to nechci radši prodlužovat, tak se vyjádřím jenom k dopravě. Tak třeba ČD Cargo bylo proti vládnímu programu, takže názor mít může, ale asi by neměl dělat něco proti programu ne?
A jestli ANO nemá program, tak proč to vytahujete, já napsal program vlády/strany, tak jestli podle Vás strana je 0, tak musí plnit 100% vlády ne?
Zbytek je dost demagogie.
vondr
Příspěvky: 2907
Registrován: 7.11.2009 19:52:08
Bydliště: vodňany

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od vondr »

info z novinek: Kremlík odvolal Kroupu: Nový ministr dopravy Vladimír Kremlík odvolal šéfa ŘSD Kroupu a nahradil ho Pavolem Kováčikem. Podle Kremlíka by to mělo vést k urychlení staveb.
vodouch2000
Příspěvky: 1223
Registrován: 27.5.2014 14:28:00
Bydliště: D11 - exit 62

Re: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Příspěvek od vodouch2000 »

Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“