Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Off-topic pokec
Odpovědět
Standa
Příspěvky: 3795
Registrován: 16.3.2009 7:49:22
Bydliště: Praha

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od Standa »

Dost dobré: http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa ... ranici_wag. Pro Jonáše uvádím varování, že autorem je Václav Vlk st. ;) .
Dr.Fe1
Příspěvky: 1886
Registrován: 6.8.2010 22:09:08

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Standa: To je tedy mimořádně hloupý demagogický blábol, založený na logickém faulu, že cokoliv Hitler kdy řekl nebo udělal bylo zločinné. Stejně "logicky" by se dalo dokázat skoro cokoliv, stačí vytrhnout pár myšlenek ze souvislostí a dát na ně důraz. Třeba odsoudit všechny malíře jako zločince, protože Hitler byl taky malíř ......

Ten Vlk musí být tedy pořádný pitomec.
GiuseppeS
Příspěvky: 560
Registrován: 10.5.2009 14:41:32

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od GiuseppeS »

Dr.Fe1 píše: Ten Vlk musí být tedy pořádný pitomec.
Souhlas. Můžeme se vrátit k dálnicím:
Herr Vlk píše: První, kdo požadoval a do praxe uváděl "ekologická hlediska" při stavbě dálnic, byl již zmíněný význačný a vlivný nacista Todt, který stavěl dálnice pro Hitlera.
:lol: Normální člověk by z toho dovodil, že ekologické hledisko je v plánování dálnic od samého začátku až doteď, ale tady se to bere jako důkaz že každý "ekolog a milovník čisté přírody" je fašista :crazy:
jonáš
Příspěvky: 4080
Registrován: 15.3.2009 8:32:12

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od jonáš »

Stačí napsat "Václav Vlk st." a nemusíte nic dodávat 8-)
Mike
Příspěvky: 4940
Registrován: 15.3.2009 14:09:33

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od Mike »

ekoloické rozhodně ano
naopak postávání v kolonách je krajně neekologické
ovšem ekisté to vidí jinak
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Standa
Příspěvky: 3795
Registrován: 16.3.2009 7:49:22
Bydliště: Praha

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od Standa »

Po čase zase jeden dost výživný článek ze Psa, je to od poněkud sofistikovaněji píšícího autora ;) , tak doufám, že to zaujme lépe, než posledně :) (upřímně, čekal bych originál spíš ve Vesmíru, než v LN).

http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolec ... ecnost_wag
Standa
Příspěvky: 3795
Registrován: 16.3.2009 7:49:22
Bydliště: Praha

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od Standa »

Dovolím si odpovídat tady, kde to snad nebude tolik překážet, jako u D3 ve Středočeském kraji.
Marooned17 píše:...Problém je, že většina ekologů (tedy s formálním přírodovědným vzděláním) bude mít stejný názor, jako ekologisté (lidé o přírodu se pouze zajímající). Ukažte mi na ekologa nadšeně propagujícího dálnice či zásahy v NP Šumava (a který není placený silniční a dřevařskou lobby). Takže máte tak jako tak smůlu, protože musíte lidi věnující se ŽP odsoudit jako celek. ...
V tom případě je ovšem s podivem, že přes MŽP vůbec projde nějaká EIA na dálnice. Celkem ale chápu, že v akademickém světě si málokdo troufne riskovat ztrátu grantů - stačí se podívat, co se děje kolem tzv. globálního oteplování. Vaše definice ekologisty je na můj vkus poněkud širší, třeba já se taky o přírodu docela zajímám a za ekologistu se určitě nepovažuji.
Marooned17 píše:...Mmch, vaše měřítka jsou hodně zváštní, protože znamenají, že kdykoliv není někdo na něco odborník, tak málem nemá právo ani na svůj názor. Možná byste také do této diskuse neměl přispívat a nechat ji jen na lidech od fochu. ...
A to píšu kde? Vadí mi jen účelové blokování budování klíčové infrastruktury několika fanatiky, plácat si samozřejmě mohou co chtějí. Co se mojí maličkosti týče, svými názory nikde nic neblokuji a ani mě v žádných médiích neuvádějí jako dopravního odborníka. Každopádně, pokud se Vám nelíbí, nečtěte je.
Marooned17 píše:...Vláda odborníků = byrokracie => děkuji, nechci.
Tak to musíte být ze současného MHMP úplně nadšen! Jsem zvědav, jak dlouho Vám to vydrží...
Marooned17
Příspěvky: 1075
Registrován: 27.9.2010 13:01:33
Bydliště: Praha

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od Marooned17 »

Standa píše:V tom případě je ovšem s podivem, že přes MŽP vůbec projde nějaká EIA na dálnice. Celkem ale chápu, že v akademickém světě si málokdo troufne riskovat ztrátu grantů - stačí se podívat, co se děje kolem tzv. globálního oteplování. Vaše definice ekologisty je na můj vkus poněkud širší, třeba já se taky o přírodu docela zajímám a za ekologistu se určitě nepovažuji.
Tak ona dálnice nemusí nijak významně škodit životnímu prostředí (je vůbec taková v ČR?) a přesto může člověk pochybovat o jejich přínosu například z pohledu dopravní indukce a celkového zatěžování prostředí automobilovou dopravou. Jinak rozumím vašemu náhledu na ekologisty, jenž určitým způsobem sdílím, tzn. lidé, co využívají ekologické záminky k tomu, aby blokovali něco, co se jim nelíbí z úplně jiných důvodů (například NIMBY atd...). To z nich ale nedělá žádné zrůdy, akorát se snaží využít plný rozsah právních možností blokace.

Mě na dálnicích například nejvíc zdaleka nevadí jejich vliv na životní prostředí, ale netržní principy jejich budování, jelikož si myslím, že by je stát budovat neměl, neboť nejde o veřejný zájem.
Standa píše: A to píšu kde? Vadí mi jen účelové blokování budování klíčové infrastruktury několika fanatiky, plácat si samozřejmě mohou co chtějí. Co se mojí maličkosti týče, svými názory nikde nic neblokuji a ani mě v žádných médiích neuvádějí jako dopravního odborníka. Každopádně, pokud se Vám nelíbí, nečtěte je.
Vadit vám může, ale mají na to zatím podle legislativy právo. Rozumím postoji, že když si něco myslíma mám prostředky na to své názory prosadit, využiju toho. Co je na tom nenormálního až fanatického? Upřímně, k cemu je možnost mít na věc názor, když jste bez šance to ovlivnit? Vaše názory se mi líbí, akorát s nimi nesouhlasím a garantuju vám, že je budu dál číst, to máte smůlu. :kladivo:
Standa píše: Tak to musíte být ze současného MHMP úplně nadšen! Jsem zvědav, jak dlouho Vám to vydrží...
Ze současného Magoše nejsem nadšen ani mě nijak zvlášť neuráží. To, co primátorka někde blbě řekne nebo ne, mě příliš nevzrušuje, důležité je, co se opravdu děje. A v tomto ohledu se mi zdá, že končí období, kdy si některé městské organizace s politiky vytírali zadek, jako ROPID či TSK. Takže platí, co jsem napsal, že věřím v primát politiky nad odborností.
JirkaS
Příspěvky: 2805
Registrován: 14.3.2009 19:25:07

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od JirkaS »

Marooned17 píše:Mě na dálnicích například nejvíc zdaleka nevadí jejich vliv na životní prostředí, ale netržní principy jejich budování, jelikož si myslím, že by je stát budovat neměl, neboť nejde o veřejný zájem.
Minimálně od dob Říma je budování městské infrastruktury a kvalitních cest jedním ze znaků vyspělého státu. Nic bych na tom neměnil.
V této oblasti spoustu věcí ani tržně definovat nejde. Jak třeba tržně definovat to, kde se má vydláždit chodník?
Standa
Příspěvky: 3795
Registrován: 16.3.2009 7:49:22
Bydliště: Praha

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od Standa »

Marooned17: To je zase podnětů, ještě, že už jsme v "okrajovém" tématu ;) :
Lepší individuální mobilita podle mne přispívá k pružnějšímu rozložení pracovních sil a tedy i k vyšší efektivitě ekonomiky. Dálnice potom právě tím stažením dopravy do koncentrovaných koridorů umožňují udržet zbytek krajiny méně dopravně zatížený. Samozřejmě si můžeme klást otázku, co by bylo, kdyby k rozvoji IAD nikde nedošlo, ale nic to nezmění na skutečnosti, že sousední země, s nimiž je i ta naše dost úzce provázaná, už tyhle sítě rozvinuly dávno (Německo, Rakousko) a máme-li s nimi udržet krok (v tuto chvíli spíš neztratit je z dohledu ;) ), musíme základní dálniční síť dobudovat taky. To samé platí i o tom netržním budování, když do toho stát nebude investovat, nebude moci fungovat otevřená ekonomika (odliv výroby i výzkumu) a uzavřené systémy dopadají jako KLDR. Taky by se mi víc líbily privátní dálnice, plně hrazené uživateli, ale to bohužel nefunguje. U těch chodníků, jak uvádí JirkaS, by si je mohla budovat třeba komunita (město, obec), ale jinak, než z veřejných zdrojů by to opravdu nešlo. Prostě ta infrastruktura musí být jednou z rolí státu.

Píšete, že preferujete politiky, na tom se shodneme - žijeme v demokracii, rozhodující slovo by měl mít volič. Ale ti politici musí mít také nějaké odborné zázemí a i podle něj se může volič rozhodovat. A také prostřednictvím politiků by měl ovlivňovat dění kolem sebe, takže pokud např. všechny volené orgány v okolí D8 (obce, kraje, stát) jsou pro její co nejrychlejší dokončení, ale marginální ideologický proud (k Dětem ze sebe se nehlásí ani všichni voliči Zelených, tedy celostátně méně než 3 % aktivních voličů!) přesto dokáže stavbu blokovat! A to se mi nelíbí :evil: , tak na to upozorňuji a zohledňuji to i ve volbách. Takže ani já nechci nějakou technokratickou diktaturu a výsledky voleb musím samozřejmě respektovat, i když proti nim může alespoň brblat (třeba v Praze :twisted: ).

Pozn.: Omlouvám se za případné myšlenkové zkratky, jsem malinko pod pracovním tlakem, tak to píšu hodně narychlo :oops: .
Mike
Příspěvky: 4940
Registrován: 15.3.2009 14:09:33

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od Mike »

Standa píše:... U těch chodníků, jak uvádí JirkaS, by si je mohla budovat třeba komunita (město, obec), ale jinak, než z veřejných zdrojů by to opravdu nešlo. Prostě ta infrastruktura musí být jednou z rolí státu.
ale samozřejmě že lze, jenže dnes platíte daň z nemovitosti ( kde je osvobození novostaveb ),obec má příjmy z Vámi zaplacených daní...
tak proč bych si platil chodník.
dále silniční daň, spotřební daň, dálniční známka, registr vozidel...
což je na infrastrukturu sakra dost
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
kik
Příspěvky: 1006
Registrován: 18.5.2009 15:27:52
Bydliště: Hradec Králové - Labská II

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od kik »

To Standa: Naprosto s Vami souhlasim, obzvlaste kdyz ta particka blokujicich je z druheho konce republiky nebo usvedceny vyderac (viz pripad z Litomeric). Sveho casu starosta Chlumce n. C. pozval tzv. ekology (nevim jestli Deti Zeme nebo Hnuti Duha) at se na hodinu postavi v Chlumci na namesti a uzijou si to - to jeste nestala dalnice a v Chlumci byla permanentni fronta na stare I/11. Co myslite, prisel z tech spolku nekdo?
To Mike: infrastruktura ve mestech ci obcich (tedy mistni komunikace, chodniky apod.) by mela byt zalezitosti mesta ci obce (penize z dani) ale komunikace typu zel. trate, dalnice, rychl. silnice ci silnice 1. tridy by mely byt zalezitosti statu. Penez se na to opravdu vybira dost a dost.Ale bohuzel jde valna cast nekam jinam.... To same plati o udrzbe vice zminenych komunikaci....
Marooned17
Příspěvky: 1075
Registrován: 27.9.2010 13:01:33
Bydliště: Praha

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od Marooned17 »

kik: A čím ty peníze, co jdou podle vás jinam, než do dopravní infrastruktury, nahradíte, jaký jiný daně zvýšíte?
kik
Příspěvky: 1006
Registrován: 18.5.2009 15:27:52
Bydliště: Hradec Králové - Labská II

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od kik »

Marooned - ty penize se proste nekde ztrati (at uz to jsou vicenaklady nebo neco jineho typu vsimne atd.). Tady nejde o zadne zvysovani ci vypisovani dalsich dani protoze danova zatez uz je u nas hodne vysoka.
ku8a
Příspěvky: 315
Registrován: 7.10.2016 22:29:38

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od ku8a »

https://www.novinky.cz/krimi/458659-zap ... atelu.html

Asi obvyklá praxe, nedivil bych se, kdyby bylo takto chodilo všude.
D3 nad zlato
Lenny
Autor
Příspěvky: 10744
Registrován: 15.3.2009 22:03:53
Bydliště: na levém břehu Dunaje

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od Lenny »

Děti Země: Ropuchy chráníme, kolegy udáváme!
https://www.reflex.cz/clanek/komentare/ ... avame.html
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
theodor less
Příspěvky: 2757
Registrován: 27.4.2018 23:10:42

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od theodor less »

Diskuzní seminář "Vítězství a prohry environmentálního hnutí za 20 let":
Podle Patrika jsou dnes (15.10.2009) jiné cíle a prostředky, než před dvaceti lety. „Nepřítel je silnější a používá sofistikovanější zbraně,“ říká Patrik. Sám sebe jako aktivistu charakterizuje takto: „Snažím se klást znepokojivé otázky, například zda je ta která dálnice potřeba, a pokud je, pak zda je potřeba navrhovaná varianta“. Podle jeho zkušenosti přivádějí znepokojivé otázky úředníky k šílenství.
Už před 9 léty nebyl Patrik žádný sluníčkář, ale militantní ekoterorista.
theodor less
Příspěvky: 2757
Registrován: 27.4.2018 23:10:42

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od theodor less »

O čem jako ekolog sním, když náhodou spím:
- postaví se síť dálnic mezi velkými městy, které umožní rychlé a bezpečné cestování na střední vzdálenosti
- opraví se síť silnic I.tříd a II.druhých tříd umožňující pohodlný dojezd za zaměstnáním, obchodem, kulturou
Ale do snu se vloudí i nepříjemné věci:
- na silnice třetích tříd toho moc nezbude a do malých obcí bude dojezd obtížný
- obtížný pro dojíždějící za prací, ale i pro obchodníky, lékaře, lékárníka i učitele přijíždějícího do obce
- zmenšování obcí se nedá zastavit, hlavně mladí lidé odcházení za prací a výhodami větších sídelních útvarů
- lidi odcházejí, ale prostor nezůstává prázdný, vrací se příroda která tu konec konců byla miliony let před "pánem tvorstva"
- když jsme divočině ukrojili řepkovými lány, poli s kukuřicí do bioplynových stanic, solárními elektrárnami, dálnicemi a silnicemi, vraťme jí to. Co bylo ukradeno, musí být vráceno! Rozšiřujme Národní parky, rozšiřujme bezzásahové zóny. Nedovolme kácení lesů pro rozšiřování sjezdovek, které škodí víc než silnice.
Tak co, Patriku jdeš do toho se mnou? Dnes už se mnohde nemusíme přivazovat ke stromům, dnes to mnozí pochopili, že DUHA měla pravdu a že nemá smysl kácet a odvážet biomasu, na které vyroste zdravý les.
Vykašli se, Patriku na to, škodit lidem. Radši zachraň přírodu.
kot
Příspěvky: 10331
Registrován: 17.6.2010 0:19:32

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od kot »

Theodore, v čem prosím škodí sjezdovky více než silnice plné aut ? :shock: :?:
Aram96
Příspěvky: 7835
Registrován: 13.8.2018 20:56:09
Bydliště: A88-R43-D43-I/43-I/73-?-?

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od Aram96 »

No přečetl jsem si to ... kromě těch sjezdovek, které taky nechápu, docela souhlas. Ovšem řešení bych řekl, že není. Dá se budovat město mnohem více "přírodněji" než doposud. Pevně věřím, že tomu tak bude s novou čtvrtí v Brně po odsunu nádraží k řece.
Ale když se nad tím zamyslíš, tak tu urbanizaci nejde zastavit. Řešením není nestavět silnice dálnice a železnice do měst. Podle mě to povede akorát k tomu, že bude dopravní dostupnost horší a horší, ale nikdy to nedospěje do situace, že by ta dostupnost byla tak blbá, že by se všichni rozhodli pracovat na vesnici za menší peníze. Popravdě nad tímto přemýšlím každou jízdu po I/43 když chytnu kolonu. Ta silnice je kromě samotné přetíženosti totálně "pracovní" silnicí. Ale nevidím reálně myšlenku "nestavět nic, lidi pak nebudou jezdit do práce do města". :?
Když se nad tím prostě zamyslíš, tak to bez toho ukrajování přírody asi dost dobře nejde. Je ale možné to dělat mnohem ohleduplněji než se děje, na druhou stranu myslím, že Evropa celkově tohle řeší mnohem více než třeba Čína USA nebo arabáči.
Jinak srovnávat řepkové pole a solární panely na orné půdě je hodně mimo, ale to asi není na tohle fórum :)
theodor less
Příspěvky: 2757
Registrován: 27.4.2018 23:10:42

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od theodor less »

kot píše:Theodore, v čem prosím škodí sjezdovky více než silnice plné aut ?
Porovnávejme novou silnici a novou sjezdovku.
Nová silnice má lepší směrové a sklonové parametry než stará; mnohdy je i kratší. Tedy jasná úspora paliva, menší emise a časová úspora. Je bezpečnější a tedy méně "škodí" zdraví a životům.
Mnozí ekologové tvrdí, že více silnic znamená více aut. Ano, dnes reklama vyvolává potřeby, o kterých by bez reklamy lidé neměli ani tušení. Prostě touží po věcech, o kterých nedávno ani nevěděli, že existují. Ale uplatňování tohoto mechanismu na stavění silnic a zvýšenou dopravu je nemístné.
Nová sjezdovka uspokojí potřebu sportumilovných lidí, ale za touto potřebou se plíží další "potřeby". 1) Konzument chce mít sjezdovku po ruce, sjezdovka je mnohdy v menších nadmořských výškách, kde nejsou klimatické podmínky. Nestačí tedy přírodní příděl sněhu, musí se vyrábět další. 2) Konzument chce lyžovat už v říjnu a taky v dubnu, sezóna musí být co nejdelší všude, zasněžuje se tedy i ve vyšších polohách. 3) Konzument chce lyžovat i po západu slunce, a tak musí být sjezdovka osvětlena 4) Konzument chce po lyžování jíst, staví se tedy restaurace. 5) konzument chce mnohdy přespat, staví se tedy hotely.
Nevím, zda musím psát o škodlivosti energetické náročnosti, škodlivosti neukojitelné potřeby vody, škodlivosti světelného smogu, škodlivosti turistického průmyslu, škodlivosti některých developerů, kteří zobchodují i poslední zbytky přírody třeba pod záminkou sportu a zdraví obyvatel.
Takže stavějme silnice mezi lidskými sídly, zabírejme přírodě plochy, které jsou tak jak tak "kulturní", ale ne proto, abychom se vlámali do posledního útočiště přírody.
P_V
Příspěvky: 1707
Registrován: 14.3.2009 15:26:14
Bydliště: Praha

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od P_V »

...Konzument chce žít ve vyšší kvalitě než v paleolitu, i vytvořil civilizaci a zde je příčina všeho zla. :lol:
theodor less
Příspěvky: 2757
Registrován: 27.4.2018 23:10:42

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od theodor less »

Příčina všeho zla je, že život tupého spotřebitele 21. století není "kvalitnější" než život paleolitického malíře z Altamiry.
mstitek
Příspěvky: 336
Registrován: 15.8.2017 22:28:46

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od mstitek »

theodor less píše:Příčina všeho zla je, že život tupého spotřebitele 21. století není "kvalitnější" než život paleolitického malíře z Altamiry.
Tak jsem zvědavý jestli budete stejnou blbost prohlašovat při příští návštěvě nemocnice nebo zubaře.
theodor less
Příspěvky: 2757
Registrován: 27.4.2018 23:10:42

Re: Ekologové vs. ekologisté (či ekoteroristé)

Příspěvek od theodor less »

mstitek píše:Tak jsem zvědavý jestli budete stejnou blbost prohlašovat při příští návštěvě nemocnice nebo zubaře.
Původně se řešila ekologická škodlivost sjezdovek a silnic. Ale když už jsme u lékařů (zvlášť ortopedů): ti z těch sjezdovek by určitě stejnou blbost jako já neřekli.
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“