Navigace na okruhu
Re: Navigace na okruhu
Daleko běžnější než 0 nebo 99 je cokoli s nulou na konci - tedy u nás 90.
Samotnou 1 jsem tam (kromě nás) neviděl, takže křižovatka 1(okruh)x1(radiála) by snad byla úplné unikum až naprostá absurdita.
Samotnou 1 jsem tam (kromě nás) neviděl, takže křižovatka 1(okruh)x1(radiála) by snad byla úplné unikum až naprostá absurdita.
Já jsem pro 69. Každý řidič si tak při objezdu Prahy dá jednu pořádnou šedesátdevítku a je to.
A teď vážně. Z hlediska toho, na co si lidi zvyknou, je to úplně jedno. Dejte okruhu první volné číslo v řadě a uvidíte, že se to zažije. Za deset let bude bude každé dnes zvolené číslo vypadat zcela přirozeně.
Třeba v USA mají ve zvyku značit okruhy měst tříčíselnými zkratkami a lidé jsou na to taky zvyklí. Chicago 294 (půlkruh), Washington 495, Baltimore 695, New York největší třičtvrtě-okruh 287, Boston 95 vnitřní a 495 vnější, Columbus 270, Cincinnati 275, Indianapolis 465 atd atd.
A teď vážně. Z hlediska toho, na co si lidi zvyknou, je to úplně jedno. Dejte okruhu první volné číslo v řadě a uvidíte, že se to zažije. Za deset let bude bude každé dnes zvolené číslo vypadat zcela přirozeně.
Třeba v USA mají ve zvyku značit okruhy měst tříčíselnými zkratkami a lidé jsou na to taky zvyklí. Chicago 294 (půlkruh), Washington 495, Baltimore 695, New York největší třičtvrtě-okruh 287, Boston 95 vnitřní a 495 vnější, Columbus 270, Cincinnati 275, Indianapolis 465 atd atd.
S udělením jakéhokoli volného čísla v podstatě nemám problém. Co se týče USA, jejich systém číslování Interstate dálnic se mi sice hodně líbí, ale u nás je nepoužitelný, protože kvůli jednomu okruhu nemá smysl zavádět nové pravidlo (např. R-201). Ač je to zde OT, v rychlosti popíšu ten systém značení Interstate: hlavní tahy jsou jedno a dvojciferné, v zásadě sudé od východu na západ a liché od severu na jih, nejdůležitější končí na 0 nebo na 5 (např. I-70 nebo I-95). Navazující dálnice mají trojciferná čísla odvozená od "mateřské" hlavní dálnice (první číslo bývá liché u přivaděčů, sudé u okruhů či bypassů, následuje číslo hlavní dálnice), které se nesmí opakovat v rámci jednoho státu - I-95 v Bostonu tedy není žádný okruh (přesněji polookruh), ale průtah. Pro další studiumpinus píše:...
-
pavel.hrdina
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Takže teď jsem to úplnou náhodou našel v dokumentu "Koncepce orientačního dopravního značení (ODZ) na silničním okruhu kolem Prahy (SOKP) - R1" ve verzi 1 z května 2008 od pana Michala Prášila z ŘSD.mapman píše:Značka okruh (bílá zelená bílá)? Mezinárodní? No právě vůbec, by mě zajímalo jak jsme se k tomu vůbec dostali, viděl to někdy někdo za hranicemi Česko/Slovenska?
Myslím, že uvedená citace je absolutně výmluvná a mimo jiné obsahuje značné množství pramenů, začínající vládním nařízením č. 242/1939 Sb. z. a n. ze dne 27. září 1939, kde je ona značka popsána jako "Okružní nebo sběrná třída pro dálkovou dopravu" (obr. 45). Dále je její význam popsán v § 13 odst. 1 písm. a).Michal Prášil píše:Zároveň bude po dokončení SOKP zrušeno značení druhého okruhu (symbol značky IP 1a), neboť již bude postrádat smysl. Okruh je totiž dostatečně vyznačen číslem silnice "1" a další značení by bylo duplicitní s negativním vlivem na počet informačních údajů na VLKP a tím i na čitelnost značek.
Poznámka:
Užití značky IP 1a na dokončeném SOKP postrádá smysl i z hlediska vzniku, účelu a historie používání. Původně vzniklo označení okruhů či tras pro dálkovou dopravu pro vyznačení v uzavřených obcích, kde neexistovala čísla silnic (viz vládní nařízení č. 242/1939 Sb. z. a n.; vyhláška č. 327/151 Ú.l.; vyhláška č. 141/1960 Sb.; Havelka-Luhan, Silniční dopravní značky, 1964; Svátek-Frýdl, Pravidla silničního provozu, 1963; Svátek-Hajer, Výklad pravidel silničního provozu, 1970).
Škoda, že k vyhlášce není obrazová příloha. Značka Okružní nebo sběrná silnice pro dálkový provoz je uváděna i v příloze automapy z roku 1959 a se současným značením okruhu nemá nic společného. Je to kruhové značka, kde na žlutém podkladě je černé mezikruží a v něm text Dálkový provoz. Od té doby došlo k těmto změnám:pavel.hrdina píše:Myslím, že uvedená citace je absolutně výmluvná a mimo jiné obsahuje značné množství pramenů, začínající vládním nařízením č. 242/1939 Sb. z. a n. ze dne 27. září 1939, kde je ona značka popsána jako "Okružní nebo sběrná třída pro dálkovou dopravu" (obr. 45). Dále je její význam popsán v § 13 odst. 1 písm. a).
- Ve vyhlášce 80/1966 je v paragrafu 38/3 toto: "Má-li se pro řidiče, kteří obcí jen projíždějí, určit vnější okruh, vyznačí se bílo-červeno-bílým pruhem na sloupech nadzemních vedení. Má-li se pro řidiče, kteří nejedou do středu obce, určit vnitřní okruh, vyznačí se bílo-modro-bílým pruhem. Mění-li okruh směr, užije se zvláštní tabule, na které se řidič výstižným způsobem na tuto změnu upozorní." Takto barevně značeny pak byly okružní silnice i v automapách.
- Vyhláška 100/1975 okruh nově určuje: "Značka "Okruh" (č. D 2) jsou vyznačeny okruhy zřízené pro objíždění obcí nebo jejich částí. Je-li zřízeno více okruhů, označují se ve spodní části značky od středu obce postupně římskými číslicemi, počínaje I. Podpůrně se užívá i pruhů stejné barvy na sloupech nadzemního vedení. Značka "Změna směru okruhu" (č. D 3) upozorňuje na změnu směru okruhu. Na křižovatce, kde mají mít vozidla jedoucí po okruhu přednost v jízdě, je tato přednost upravena značkami."
- Tato definice zůstala v podstatě doteď (30/2001,§ 12 odst. 1): "„Okruh“ (č. IP 1a) a „Změna směru okruhu“ (č. IP 1b), které označují okruh zřízený pro objíždění obce nebo její části; je-li zřízeno více okruhů, označují se ve spodní části značky římskými číslicemi postupně od středu obce; podpůrně se užívá i pruhů stejné barvy na sloupech veřejného osvětlení apod.,"
- V roce 2009 přibyla změna umožňující nově značit i textem: "V § 12 odst. 1 se na konci textu písmene a) doplňují slova „ ; symbol této značky může být na dálnici a silnici pro motorová vozidla nahrazen textem s názvem okruhu provedeným černým písmem na bílém podkladu a umístěným nad příslušnou návěstí“". Nové značení PO je tedy v souladu s novelizovanou vyhláškou, podle které je textové označení rovnocenné se značkou okruh.
Od roku 1939 se význam slova okruh značně posunul, dnešní značení také není spojeno jako tehdy s úpravou přednosti v jízdě. Michal Prášil se odkazuje na staré definice, ale měl by vycházet až z definice ve vyhlášce 100/1975 a následných novelizací. Užití značky IP1a tedy nepostrádá smysl, označení textem má podle vyhlášky stejný význam jako IP1a.
Hlavně v té části napravo (sorry, to nešlo nenapsat)kasme píše:konečně i nestandartní zobrazení
Ty čáry se značkou zákazu vjezdu nad nimi mi přijdou poněkud divné. Neměly by být ukončeny šipkami? Lépe by to evokovalo hlavní myšlenku, tedy něco jako "přímý směr uzavřen". Takhle ta čára v téhle poloze značky ztrácí smysl, v normální poloze tam ty šipky jsou...
Je fakt, že zvolené řešení asi není z formálního hlediska úplně správně. Myslím, že by se mělo vyjít z některé ze značek:Avantime píše:Ty čáry se značkou zákazu vjezdu nad nimi mi přijdou poněkud divné. Neměly by být ukončeny šipkami? Lépe by to evokovalo hlavní myšlenku, tedy něco jako "přímý směr uzavřen". Takhle ta čára v téhle poloze značky ztrácí smysl, v normální poloze tam ty šipky jsou...
Návěst před křižovatkou - IS 9c
Návěst před objížďkou - IS 11a
Z hlediska srozumitelnosti bych ale řekl, že problém nebude.
Kruhák Zbraslav má opravdu pět výjezdů...
cedule už tam byla posledně, ale v tom dešti jsem ji přehlédl 
Cedule před MÚK Lochkov je komplet...
[/url]
ta "Silnice uzavřena" je docela zmatek
v noci když jsem tam fotil, tak jel náklaďák, za portálem zastavil, odcouval před něj a za chvíli pokračovat... možná jsem ho taky trochu zmátnul, když jsem stál ve vestě ve SDP
Nevím, jestli by tam neměli být vpravo alespoň Strakonice (dočasně)
a taky je blbé, že je cedule zatím jen jedna, takže když se blbě koukneš, tak nevíš co tam psali
[/url]
ta "Silnice uzavřena" je docela zmatek
v noci když jsem tam fotil, tak jel náklaďák, za portálem zastavil, odcouval před něj a za chvíli pokračovat... možná jsem ho taky trochu zmátnul, když jsem stál ve vestě ve SDP
a taky je blbé, že je cedule zatím jen jedna, takže když se blbě koukneš, tak nevíš co tam psali
Záleží na tom, co je teď na cedulích před MÚK Slivenec - pokud tam není nějaká nová cedule a je tam "Strakonice rovně", tak musí být i tady do výjezdu Lochkov (silnice rovně je opravdu uzavřena, to je snad v pořádku).kasme píše: ... ta "Silnice uzavřena" je docela zmatek ...
Myslíš kasme, že to má celkem tři polohy, to PDZ? Aby např. mohla být podána informace o průjezdu jen jednou tunelovou troubou...? A na vedlejší ceduli aby se překlopilo na objížďku. Ta poloha co tam je může odpovídat stavu, který za provozu "nikdy" nenastane (pokud nedojde k chybě na dispečinku samozřejmě).kasme píše:konečně "Silnice uzavřena"
http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnic ... 5.JPG.html
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
PDZ má tři polohy, né všechny jsou vždy osazeny... (je to trojhran - na stejném principu fungují i některé billboardy).
Tady jsou myslím dvě, ale zapomněl jsem to
Mám předdomluveno i nafocení ostatních zobrazení
Tady jsou myslím dvě, ale zapomněl jsem to
Mám předdomluveno i nafocení ostatních zobrazení
Křížení jedničky s jedničkou v Porúří 

Ono to neni ani tak křížení jedničky s jedničkou, ale křížení A44xA1 s tím, že A44 za křížením pokračuje jako B1mapman píše:Křížení jedničky s jedničkou v Porúří![]()
vim že to víš
tady je zas odbočka z dvojky na dvojku
konečně taky Strakonice
a jeden nový Barrandov
To je před MUK Slivenec? Zakaz vjezdu kamionum směr Barrandov? To by znamenalo že po zprovoznění se musí pro kamiony uzavřít komplet úsek Slivenec-Barr. most-jižn spojka
) Pochybuju, že by dali zákaz směr R1 centrum, a od centra na Slivenec tranzit kamionu nechali?
No jo 
To je vlastně "první důkaz", že to tak asi bude
diskusi bych směřoval do vlákna Spořilovský masakr
Jinak na další ceduli, která je nad provozovanou vozovkou, je to "zatím" škrtlé
To je vlastně "první důkaz", že to tak asi bude
diskusi bych směřoval do vlákna Spořilovský masakr
Jinak na další ceduli, která je nad provozovanou vozovkou, je to "zatím" škrtlé
Někomu by se mohl líbit francouzský symbol pro okruh