Kalifornie

Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

2 požáry pod názvy LNU Lightning Complex a SCU Lightning Complex jsou již 2. a 3. nejrozsáhlejším požárem v historii státu. Jejich uhašenost je přitom kolem 20%. To značí, že se klidně mohou dostat na první příčku.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_C ... _wildfires

Za jediné 2 dny se spálená plocha zvětšila o další 2 tis. km2 na 6 tis. km2. Tenhle rok je již prozatím co se týče požárů smrtelnější a působící více škod než za celý rok 2019. :!:

Ten největší požár již hasí 1857 lidí. K tomu je nutno započítat na 12 ks letectva, 330 cisteren a 40 buldozerů. Včerejším dnem se do hašení zapojila národní garda a U.S. Military za užití dalších letadel určených k hašení. Letectvo ale taky zajišťuje evakuační procesy a vytváří zásobovací mosty s hasičema na zemi, kteří potřebují doplnit zásoby.

Evakuováno je nyní na 240.000 obyvatel státu.

Dalších pár mil. musí být na evakuaci připraveno. Stát vytyčil jednotlivé zóny a k nim přiradil seznamy evakuačních tras. Včetně dálnic jak státních tak federálních. Kolem těchto hlavních evakuačních tras se uplatňuje shazování zpomalovačů hoření.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

tyto apokalyptické požáry nám ukazují kam se bude ubírat plocha kolem evakuačních koridorů, tedy dálnic a nejen to

Dnešním dnem se konstatovalo, že ačkoliv Kalifornie vlastní nejrozsáhlejší flotilu hasičských letadel, nejvíce hasičů a celkové vybavení k hašení požárů, tak letošním rokem již ani tohle vybavení jednoduše nepostačuje na uhašení plamenů. Zbytek amerických států sem může vyslat jen pár jednotek a to jednoduše nestačí. Největší požáry budou pravděpodobně hořet ještě několik týdnů, takový je závěr dneška. Hasiči budou pouze korigovat směr šíření a budou se snažit uhasit novovznikající požáry, které vznikají jako důsledek suchých bouří (mnoho blesků bez srážek) v souvislosti s vysokými teplotami a mnohoročním suchem.

https://pbs.twimg.com/media/Eghaf6EVgAE ... me=900x900

V nasazení je přes 90% hasičů, mnoho z nich má i 24h služby.

https://pbs.twimg.com/media/EgCFwkkUYAA ... ame=medium

Kalifornie oficiálně požádala o pomoc všechny U.S. státy, Kanadu a Austrálii. Formálně má uznán status federální přírodní katastrofy. Vícero letadel národních gard napříč USA sem bylo vysláno. Australský NJW sem vyšle 55 odborníků na hašení lesních porostů. Z hlediska federálních lesních hasičů je ich celkem 6400, z nichž polovina je právě v Kalifornii. Požární sezona se obvykle začíná na JZ, pokračuje do dalších částí a končí v Kalifornii, letos se to posunulo a najednou jsou všechny zdroje určené k tomuto boji v rámci celých USA vytížené. Posílat ostatní složky nemá většího efektu pro chybějící odbornost.

Kalifornie nyní stojí na pomezí rozhodnutí co udělat v rámci logistiky. Jde o to, že celková skladba hasičů ve státě je složená jak z federálních složek, dále státních, dále státních lesních až po městské. A stát je rozčleněn na Sever a Jih. Nyní je víc zasažen Sever a tak je ještě možnost přesunout složky z jihu více na sever, jenomže to zase oslabí Jih. :!: Situaci navíc komplikuje epidemie COVID-19. Jindy jde do hašení taky mnoho stovek vězňů, ale to nyní nejde.

Kalifornský stát se tak rozhodl, že vzhledem k výše uvedeným faktům jednoduše není již možno uhasit všechny požáry. Není to lidsky a technicky možné. Hasiči se tak mají zaměřovat výsostně na to aby se snížila materiální škoda a zabránilo ztrátam na lidských životech. Budoucnost patří vylepšit řízení požárů, nikoliv jejich 100% uhašení.

V evakuaci je nyní na 130.000 lidí. Uhašenost 2 největších se zvedla na 35%. Shořená plocha se zvětšila na 7.000 km2.

K 3.9. se dostane jako další lidská pomoc přímo do terénu na 200 vojáků, kteří nyní absolvují kurzy hašení v terénu. Federální vláda také navýšila o 100% letecké stroje pro Kalifornii, ze 2 na 4.

V roce 2019 požáry stáli stát, obyvatelstvo celkem 26 mld. USD. Nyní jsou již škody větší.
V roce 2019 šla na prevenci požárů 1 mld. USD, letos 1,5 mld. USD.
Začátkem dekády jen kolem 200 mil. USD.
Ohromující škody mají třeba energetické společnosti. Velké miliardy USD vyplácí pak taky FEMA obětem - lidem co ztrácí domovy atp. Další škody mají farmáři atd.

Kvalita ovzduší je na severu Kalifornie na úrovni 5. Nejhorší je 5.

Stávající situaci může zvrátit k lepšímu již jen změna počasí.

Již nestačí jen jméno jednoho požáru. Již pár let vzniká formace vícero požárů. Letos jsou hned 4 komplexy:

LNU Lightning Complex, SCU L.C., CZU L.C. a North Complex.

Kalifornská vláda dále sestavila následující finanční programy:

- 500 mil. USD na výcvik hasičů, na zesílení jednotek pro hašení lesních požárů
- 2,5 mld. USD na zajištění techniky a vybavení pro celkově lepší zvládání změn klimatu
- do roku 2045 se k cenám elektrické energie zavede poplatek ve výši 1 USD měsíčně, který přinese 21 mld. USD, které půjdou právě na opravy sítí poškozených požárama
- připravuje se legislativa, která má docílit zavádění střech odolných proti vzplanutí atp.
- dále se připravuje legislativa k zamezení nové výstavby domů na okraje lesů
atd.

Jižní Kalifornie, tedy velká města, luxusnější oblasti prozatím letos odolávají nějakým rozsáhlým požárům mimo kontroly.

Dále se připravuje legislativa na zvýšení rozsahu ochranného pásma kolem dálniční sítě. Kompletně odstranit pásy zeleně a všeho co napomáhá přeskočit tato tělesa iskrama. Ve veřejném zájmu tak zřejmě dojde v následujících letech k úpravám až do šíře do 120m na obě strany od tělesa staveb. Původně zamýšleno jako lapače prachu dnes komplikuje jak hašení tak bezproblémovost evakuací.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Dne 6.8. se do provozu dostal upgrade Highway 215, již Northern Beltway Los Angeles. Tím je mj. dokončen upgrade tohoto tahu. Dokončení se dočkali 2 MÚK u Pecos Road a Lamb Road. Je taky o budoucí Interstate 215 kolem města.

Mapa: https://www.openstreetmap.org/?mlat=36. ... /-115.0995

Zdroj: https://www.8newsnow.com/news/local-new ... m-project/


Požáry, snímky zachycené z vesmíru a proudění znečištěného ovzduší:
https://www.space.com/california-wildfi ... hotos.html
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Gerald Desmond Bridge replacement :arrow:

web: https://newgdbridge.com/

*nahradí stávající most Gerald Desmond Bridge, který je v provozu od r. 1968 a který nese 4 pruhy po Ocean Boulevard s I 710 v Long Beach
*projekt za 1,47 mld. USD odstartoval v roce 2013 a otevřet se má koncem letošního roku

Nový most bude mít všechny parametry lepší, včetně těch pro proplouvající lodě pod ním. Má odolat taky silným zemětřesením a vydržet min. dalších 100 let. Bude na něm 6 jízdních pruhů a 4 nouzové zálivy. Dále chodník pro cyklisty a pěší. Montáž hlavního rozpětí se začala v roce 2018.

Projekt je výsledkem společného úsilí Caltrans – the California Department of Transportation a Port of Long Beach a finance poskytla taky federální instituce US Department of Transportation a taky Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority.

Tady byla o něm zmínka: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 06#p171206 a tedy je bohužel v omeškání min. 1 roku.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Ničivé požáry letos likvidují již 10200 km2. Dle šéfa státních hasičů se ani nedostala sezona požárů do 10. a 11. měsíce a již jde o historicky nejrozsáhlejší požáry ve státě. Taky uplynulý víkend teploty překonali dosavadní rekordy. Požáry si prozatím vyžádali 9 lidských obětí a škody dosahují již min. 900 mil. USD. Až 10% obyvatelstva státu je v ohrožení, připraveno na evakuaci tím jak se každým rokem zvětšuje rozsah požárů. V ohrožení jsou již i předměstí města San Diego. A nejen to. Armáda evakuovala stovky lidí uplynulé dny z mnoha lokalit, když už nebylo možno utéct bezpečně po zemi. Plameny navíc ohrožují hlavní elektrické vedení, které zásobuje samotné město zásadní porcií elektrické energie. Guvernér Kalifornie vyhlásil pro celou oblast San Diega nejvyšší stav ohrožení.

Obrázek

Kalifornie je sužována 23 obrovskými požáry, se kterými "marně" bojuje téměř 15.000 hasičů. Kalifornie v tom není sama, převážně na západě USA, ale i jinde, celkem v 15 státech USA se zápasí s požáry, které jde jen ztěžka uhasit, což značí, že Kalifornie nemůže dostat v řádech mnoha set další pomoci, protože tito hasiči jsou potřební "doma". Mnoho států vyslalo pomoc, ale v řádu desítek připraveno nahrazovat je.

Ze světa vyslalo pomoc, převážně odborníků na hašení lesních porostů: Kanada, Austrálie a Izrael; ten vůbec prvně v historii. Ovšem jde převážně o technickou podporu, než o skutečné hasiče. Protože bohužel, požární sezona je i v těchto státech a nechtějí riskovat vlastní selhání doma.

Rozsáhlé části sítě Interstate, ale taky SR jsou i nadále pod "ochranou" zhazováním zpomalovačů hoření, odstraňování keřů atp. Práce jdou pomalu a mnoho úseků se neustále omezuje pro provoz.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Město S.F. se ocitlo jako kdyby tam byl život na Marsu.
https://pbs.twimg.com/media/EheysPuUYAU ... ame=medium

Území, které již padlo za oběť plamenům je již na úrovni 10 700 km2. Ačkoliv 2 velké požáry jsou furt 2. a 3. největší v historii státu, tak se k nim přidal další a obsazují příčky 2., 3. a 4. Jde o tak rozsáhlé komplexy vícero požárů, které se dokážou díky vedru a suchu a síle větra posunout za jediný den i o 25 km. Jsou absolutně překonané průměry spálené plochy jak za rok, tak za měsíce. Respektivě dokonce 1 mil akrů padlo od 1.1. do srpna, ale nyní je ta plocha již v úrovni nad 2,5 mil. akrů. Požární sezona se letos posunula o 2 měsíce dřív. Teplotní rekordy nad 50 st. jsou taky něco nevídané. Na 170 tis domácností je bez proudu, protože k zemi jdou el. vedení nebo jsou z bezp. důvodů odpojené.

Hoří v jednotlivých pohořích, včetně NP i kolem velkých měst. Požár nedaleko města San Diego je na ploše kolem 80 km2. Do jeho hašení se zapojilo na 600 hasičů včetně více než 1 desítky podpory letectva včetně největšího obra: global super tanker, který tady shazuje za každým 74 tis l zpomalovačů hoření. San Diego je již samozřejmě Jižní Kalifornie a město má v živé paměti doposud 3 největší požáry ve své historii, takže nechce nechat nic na náhodu.

2/3 státu Kalifornie má kvalitu ovzduší na úrovni 5, ze stupnice 1-5. Prozatím je zničeno na 3300 budov.

15000 hasičům se daří pouze odklánět plameny od nejvíce obydlených území. V ohrožení před potenciálním rozšířením požárů a tedy v jistém stupni připravenosti se evakuovat je již na 10% obyvatelstva. :shock: Kalifornský hasičský útvar se hrdí tím, že díky vystavěné síti heliportů a letišť včetně letadel a vrtulníků je většina území v leteckém dosahu z hlediska právě hasičské techniky do 20 minut, což je jistá záruka zajištění průjezdnosti úseků silnic/dálnic, i když je již opravdu zle. Z vícero záznamů do minulosti lze vidět, že často to bylo těsné, ale právě síť dálnic umožňuje evakuaci po zemi v co největším rozsahu. Až když i tohle selže, pak nastupuje letectvo národní gardy, které vytvoří letecký most, což je i případ z tohohle měsíce, kdy se muselo takhle evakuovat několik set lidí když už nebylo úniku z kempů.

Kalifornie vráží do protipožárních opatření velké částky a v rámci programu změny klimatu se připravuje i aktualizace nevyhnutních opatření k zajištění silniční infrastruktury. V dalších letech se rozběhnou práce na vypílení keřů atp. Jednak pro zachování bezpečnosti evakuačních tras a také to bude jistá bariéra, s co největší účinností při snaze zachovat bariéru. Dá se očekávat, tedy dle místních expertů, že požáry se budou přibližovat mnohem blíž k aglomeracím a dle pozorování z požárů doposud by to byla opravdová katastrofa. Úpravami budou muset projít i ČSPH ve vybraných částech území.

Nikdo si prozatím netroufá říct, jaké území letos padne, ale již nyní jsou to bezmála 2,4% území státu. :!: Za 3 dny padlo za oběť 1% rozlohy státu.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Letošní požáry již likvidují územní plochu o rozloze 11 700 km2. Za jediný den padla plocha o rozloze 1000 km2 což je něco neuvěřitelné dle nejvyššího šéfa kalifornských hasičů. Stát je ve stavu nouze, 5 jeho regionů v nejvyšším ohrožení. Guvernér povolává do služby bývalé hasiče na přeskupení sil, do hašení lesních porostů směruje vícero jednotek z aglomerací a letišť. Ohromující dým se vrství a vznikají tak i nové letecké koridory. Až 10% obyvatel žije v oblastech pod evakuační hrozbou. Tohle vše klade na páteřní silniční síť velké výzvy. Den co den vznikají pro lesní požáry uzavírky na více než 100 místech federální a státní dálniční sítě. Neustále jde o tepny, po kterých se nejrychleji dopravuje technika, ale zároveň je to často poslední šance zachránit si holý život. Již jen to, že místní TV přinášejí informace jak se pak na nich chovat, jak uvolnit více pruhů pro hasiče, jak správně jet když se objeví dým, jak naladit potřebnou info stanici značí hodně. Dnešním dnem 10.9.2020 je tady i historicky nejrozsáhlejší požár, nese jméno August Complex, který vznikl působením blesků 16.8. a najednou začalo hořet přes 30 požárů. Doposud zlikvidoval na 1900 km2 plochy. Jeho uhašenost je prozatím jenom 24%, hoří v převážně federálním území NP a federální síly se ho taky snaží uhasit v celkovém počtu 1117 lidí a mnoho ks letectva. Mapa: https://inciweb.nwcg.gov/photos/CAMNF/2 ... 5-CDT.jpeg . Federální síly se snaží udržet západní a severní stranu požárního komplexu. V nasazení je třeba 14th Brigade Engineer Battalion of the United States Army. V pátek se očekává příznivější počasí, protože bohužel ve čtvrtek plameny pro silný vítr explodovali přes vícero hřebenů pro co sotva stačilo letecké mapování rozsahu. Tenhle požár pak stojí i za zadymením S.F. Takže i od jeho uhašení bude záviset jaká bude kvalita ovzduší v oblasti. Od 11.10. převezme velení nad hašením požáru Great Basin Incident Management Team. :!: Zadymení celé oblasti se očekává až do konce víkendu. Situace je již natolik nepřehledná, že se přestal aktualizovat počet zničených objektů tímto požárem. Celkem prozatím požáry dle zveřejněných údajů zlikvidovali na více než 4000 budov.

San Diego provádí evakuaci východních částí města. Třeba z areálu Lakeside Rodeo Arena se odváží koně. Hasiči společně s národní gardou dělají maximum aby se požár zastavil v postupu na západ. Prozatím se jim celkem dost dobře vede. Je nutno si uvědomit, že z velkých měst je nejvíce ohrožené.
2.JPG
2.JPG (97.51 KiB) Zobrazeno 17601 x
3.JPG
3.JPG (109.18 KiB) Zobrazeno 17601 x
Kalifornie dělá maximum pro to, aby požár východně u San Diega zůstal na co nejnižší rozloze a nepostupoval západním směrem. To se prozatím daří, je stále na rozloze kolem 80 km2. Na jeho hašení se nasadilo již 884 lidí, kteří mají k dispozici 112 ks pozemních cisteren a 22 ks letectva. Letectvo a hasiči se během 3 dní 2x. Uhašenost tak stoupla z 0% na 32%. Plameny jsou jen 40 km od centra města.

Názorní mapa, 2 dny zpátky. Byla snaha o zastavení požáru směrem na západ a ponechání východním směrem. Bohužel se to zcela nepovedlo, co je právě důvodem pro zesílení počtu lidí i techniky k jeho opravdovému zastavení západním směrem. V pásmu 10 km od něj se ale provádí evakuace všeho: obyvatelstva, zvířat atp.

https://pbs.twimg.com/media/EhUl4cYVkAA ... =4096x4096

Právě I-8 slouží pro přesuny kolon všech záchranních složek. V lokalitě u Alpine hrozí následující hodiny, že bude provoz přerušen. I když právě v tomto místě bylo použito několik set tisíc litrů zpomalováčů hoření a taky se zde shodil velký objem vody. Mimo toho je v celé oblasti San Diega několik desítek menších, kontrolovaných požárů, tzv. "zpětné hoření", samotní hasiči podpalují území s možným palivem.


Experti pro hašení lesních požárů včetně těch ze zahraničí se shodují v tom, že letošní rok je nový mezník toho co příroda dokáže. Za 30 let zpátky nikdy nenastala situace, při které se plameny tak rychle dokážou rozšířit. Občas v jedné lokalitě, ale ne v mnoha najednou. 20-roční sucho, enormní vedra a vítr způsobojí pak stav, ve kterém je velmi málo času na adekvátní zásah a prakticky se hned musí postižená lokalita evakuovat. Obyvatelstvo se pak prostě jednoduše vrátí zpátky doufajíc, že jejich obydlí plameny vynechají. Takovou perspektivu má očekávat Kalifornie do budoucna.

Tady záběry ve videu i se srovnáním, S.F. Bay Area



za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Plameny již likvidují plochu o velikosti 14.500 km2. To je již bezmála 3,5% rozlohy státu. Za další den den tak padlo za oběť ne 1000 ale nehorázních 2800 km2 plochy. Na stovkách míst plameny přeskakují řeky, jdou po hřebenech pohoří ve skutečném tempu i o 29 km dál a dál. Materiální škody na budovách se taky zvyšují a to již na 5900 a počet mrtvých se 2x na 22, mezi nimi i hasiči. K zemi šla i hasičská letecká technika, selhala navigace v hustém dymu. Tisíce lidí mají problém s dýcháním, stát omezil veškerou činnost a nutí lidi být doma nebo být doma a připraveni na odsun. Přímé materiální škody jsou již nad 1 mld. USD.

Snímka z PG&E, energetické společnosti a takových snímek je mnoho ... napomáhají zjistit rozsah a směr požárů v mnoha lokalitách ... USA dneškem nasazují do organizace řízení největšího požárního komplexu August Complex jak jsem psal včera to nejlepší co mají a tudíž i speciální armádní monitorovací letouny. Propojí se informace ze satelitů, vyhotoví lepší a přesnější snímky z rozsáhlých oblastí pro lepší koordinaci složek. S plameny bojuje neustále na 15.000 hasičů a stovky ks leteckých sil všemožných složek na lokální, státní a federální úrovni.

https://pbs.twimg.com/media/EhbDPBOVgAI ... name=large
https://pbs.twimg.com/media/Ehb6BXrUYAA ... name=large

20 největších požárů v historii Kalifornie, červená čára jsou letošní, tudíž 5 z 20 jsou v tomto roce:

https://pbs.twimg.com/media/EhpvGagU4AE ... me=900x900

Priorita, tedy Valley Fire nedaleko San Diega se drží na přibližně stejném rozsahu a uhašenost stoupla již na 39%. San Diego je mimochodem 2. největším v Kalifornii, 8. v USA. Již 5. den s ním bojuje nyní již bezmála 900 hasičů. Situace se zde vyvíjí příznivě, plameny nepostupují západním směrem a pokud to vydrží, tak se přesuna polovina techniky jinam.


Hasiči a národní garda z vícero států USA nasadili cca. 10 velkokapacitních letadel k ochraně I-5 severně nad S.F. u Oroville. Plameny jsou v této oblasti v pásmu desítek km z obou stran dálnice. Paralelní východní trasy jsou již nestabilně průjezdné, i samotné město Oroville je v ohrožení požárem Bear Fire.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Požáry v Kalifornii již hasí na 19.000 hasičů. Vydatné posily sem odesílal stát Texas, ale taky New Jersey, Montana a Idaho. Největší požár s názvem August Complex hasí 2000 z nich. Ten největší zlikvidoval již 1/4 toho co všechny další doposud. Nepředstavitelné.

Každým rokem tady padne území o rozloze 0,1 až 1,6%. Letos již padlo pomalu 2x tolik co ten maximální průměr. Nepředstavitelné.

Již 4 z 5 požárů v historii co do rozlohy je datováno začátkem k letošnímu srpnu. I ten největší samozřejmě. Ten je pomalu 2x větší než číslo 2, což je požár z r. 2018.

Dým z USA mezičasem dorazil díky opačnému proudění taky nad Severní Evropu. Dle měření těchto hodnot jde o vůbec nejvyšší naměřené škodliviny v historii těchto měrení.

Těch 19000 hasičů se snaží uhasit 27 velkých požárů. Samozřejmě jejich počet se neustále vyvíjí a taky jejich uhašenost, na které se podílejí státní síly, městské, z aglomerací, federální, z národních parků, národní gardy, mnoha dalších států. Jednoduše dosavadní počty o síle 14000 nestačí a jestli budou stačit další posily i z pár států světa, tak to se uvidí s dalším časem. Nejpozději za měsíc se ale očekává změna počasí.

Technické vybavení:

*2800+ vozidel
*124 ks letectva

Plameny doposud likvidují na bezmála 4000 domů, objektů. Samozřejmě, taky zabíjí. Ze začátku jednotlivce, již desítky. A další lidi se pohřešují. Hlavním důvodem je pozdní útěk ... Plameny nutí k přesunům na dny až týdny mnoho tis. až desítek až stovek tis obyvatel. Miliony připravené na to samé ... Bez energií neustále až miliony. Pak jí zas mají, ale nemají zas další a další území. Vypínáno i z bezpečnostních důvodů, to se nikdy doposud dělat nemuselo, cíleně odstavovat celá území. Kam všichni jdou? Kdo jak může. Někdo k sousedovi jinam, někdo k rodině. Další do evakuačních středisek. Kalifornie dnešních týdnů obsluhují stany ČK.

V ohrožení jsou stovky tisíc domů ... tak široká pásma hrozících evakuací.

V nasazení je již bezmála 400 ks těžkých buldozerů. Jejich cílem je shrnovat celé pásy vyprahlé zeleně u silnic a pásy kolem obydlí. Protože se již nestačí spilovat a preventivně shazovat zpomalovače hoření. Nestačí se to vzhledem na rozlohy, které stávající plameny již nabírají na síle.

Kalifornie již povolala do hašení, na báze dobrovolnosti i starší hasiče, takže se do služby dostávají i třeba 68 roční hasiči. Vedou pro změnu mladší s méně zkušenostma. Další stovky hasičů a vojáků se učí v rychlo výcvikových táborech, protože někdo musí nahradit stávající síly, které jsou zapojené jen do času.

Guvernér státu zoufale žádal o pomoc, ale jednotlivé státy ani federální vláda mu již nedovedou další zásadní jednotky slíbit. Všichni pouze uznávají rozměr katastrofy, se kterou se Kalifornie bohužel musí potýkat. Zahraniční pomoc z vícero států světa činí do 1000 lidí, ovšem nutno říct že včetně obměn, které jsou jednou za týden až 3. Samotná Kanada, všechny provincie dohromady třeba posílají na 300 hasičů, ale do Oregonu. Do Kalifornie odletělo kolem 150.

Plameny již 18 let likvidují vinnou révu. Pistácie. Atp. Všechno se to pak promítá i do cen těchto komodit ve světě. Ono se toho promítne zřejmě mnohem víc, jen my to nejsme schopni absorbovat.

Nejvíce odstavovanou I dálnicí je ta s číslem 5. Bohužel, ani I síť nejsou schopni uchránit před plamenama.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

I-5 Cascade Wonderland Highway :arrow:

To když si zajdete k atlasu nebo se podíváte na mapu tak zjistíte, že v jedné části I-5 se jako kdyby rozdvojí: https://www.google.com/maps/place/I-5,+ ... 22.3083332 a dál to pokračuje a jako celek dosahuje tato část na I-5 až 279 km.

Začíná se na hranicích se státem Oregon a známá je taky pod jménem Cascade Wonderland Scenic Highway. Jak již napovídá, tak se je na co dívat.

Třeba na webu aaroads: https://www.aaroads.com/california/i-005nv_ca.html jsou k dispozici jak informace co se kdy postavilo, ale i stovky záběrů.

Tento dálniční úsek v rámci I-5 je vystavěn tak, že nikdy nejste daleko od zajímavých vodopádů, kopců a i celá jízda pak odpovídá tomu, že jsou to hezké cestovatelské pohledy, jak dálnice kopíruje členitý terén Severní Kalifornie a to přímo národním parkem.








S požáry aktuálně (víkend) bojuje na 17.000 hasičů. Ti mají k dispozici kolem 2000 ks techniky a pomáhá jim na 120 ks letectva. Prozatím padla plocha o rozloze 15.000 km2, zemřelo 26 lidí včetně hasičů a 7000 objektů je zničeno. Hasiči se zaměřují na 25 velkých požárů. Prozatím prakticky shořela plocha 3,7% území státu. :!: Až 5 z historicky 20 největších lesních požárů Kalifornie se odehrává letos. Škody jsou již na úrovni min. 1,5 mld. USD (+50%).
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Kalifornské ředitelství hasičů aktualizovalo data a plocha, která letošním rokem a nejvíce pak za srpen - doposud shořela, již přesáhla 17.000 km2. To jsou 4% rozlohy státu. :o

Koncem víkendu vznikl další velký požár u města Redding (prochází tudy I-5), který si již vyžádal 3 lidské životy, 70 tisíc jich bylo okamžitě evakuováno včetně i nemocnice, zlikvidoval na 146 domů a dalších bezmála 1500 ohrožuje. Energetická společnost PG&E odpojila z preventivních důvodů až 100 tisíc odběratelů. Tenhle nový požár je cca. 72 km severně od S.F. v County Shasta. Guvernér Kalifornie žádá federální vládu o další pomoc. Před pár dny dorazila skupina 101 profesionálních hasičů pro hašení lesů z Mexika. Celkem s požáry aktuálně bojuje na 18 tisíc hasičů. V roce 2018 u města Redding hořel již jiný požár, nesl jméno Carr Fire, zabil 8 lidí, padla plocha o rozloze nad 900 km2 a zničil na 1600 domů. Takže zdejší obyvatelstvo moc dobře zná co dokáže požár v lese. Jak rychle se dokáže posunout v terénu.

Faktem je, že některé oblasti mají za poslední 4 roky poměrně velké shořené plochy, takže pak i jízda po silnici již není až tak hezká jak je často udávané, že jde o hezké silnice s panoramatickými výhledy. Stávající škody jsou nevyčíslitelné na přírodě, hynou miliony vtáků a to nejen nad Kalifornii, ale i jinde. Pro zmatení dymem, pro zanesení dýchací soustavy hyne zvěř celkově. Dále jsou tady velké nepřímé škody, letadla musejí obcházet vysoké mraky dýmu atp.
555.JPG
555.JPG (142.43 KiB) Zobrazeno 17117 x
Dále, tak jak padl teplotní rekord v L.A., kdy se naměřilo nad 50 st, ono je celkově v Kalifornii docela vedro. Je tady stále kolem 40 ve stínu na mnoha místech. Tady tyto požáry již může změnit jen počasí a musí to být větší změna. Očekává se do max. 1 měsíce, ale i to může být při dosavadním vývoji nekonečně dlouho. Ochladit o 10 st. se má začátkem příštího týdne.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Miliardové práce na I-10
  • Upgrade work is being carried out on the busy I-10 route in California. Toll lanes are being added to a 53km stretch of the highway, with this work costing an estimated US$929 million. The work should be complete by 2023 and includes upgrades to 18 bridges along the route.

    Meanwhile, resurfacing work is being carried out on the 32km stretch of I-10 between Beaumont and Highway 111 in Whitewater. This section runs through the San Gorgonio Pass and is being repaved as the existing concrete slabs have become uneven and bumpy through years of carrying heavy traffic. This work is costing $210 million, with the majority of the paving work being carried out during the night to minimise traffic disruption.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Důležitý projekt se připravuje a sice zlepšení propojení I-101 a SR92 u San Mateo, jižně od S.F. Cílem projektu je snížit kongesce na I-101. Práce se odhadují na 173-193 mil. USD. Nové spojení obou tahů je potřebné pro odvedení těžké dopravy během špiček. Stávající řešení již nepostačuje, v čehož důsledku je tady i mnoho DN, které situaci ještě celou zhoršují.
2.JPG
2.JPG (150.98 KiB) Zobrazeno 15065 x
Uvedené tahy jsou sdílené v dnešní době jak pro průmyslný rozvoj, tak ale i lokální tranzit/provoz a když doposud jejich existence byla přínosná, tak stávajícím vývojem jsou již brzdou veškerého rozvoje.

Na SR92 se nachází důležitý most; já ho ve fóru již zmiňoval: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 41#p217741 (úplně dole), což taky není zrovna nejlepší zpráva.

https://kfbk.iheart.com/featured/sacram ... -bay-area/

studie, plány: https://www.smcta.com/Assets/__Agendas+ ... 0-2019.pdf
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Finišuje upgrade rozšíření Interstate 5, Los Angeles County; mezi Orange County a I-605. V nákladech 1,8 mld. USD od roku 2011.

Celkem 11 km dlouhý úsek I-5 se rozšiřuje ze 6- na 10- pruh. Původní tah stojí od 50. let 20. století v 6- pruhu. Většina okolních dálnic byla postavená již v 8- pruhu s přídavnými JP pro těžkou dopravu. Tento projekt se realizuje dekádu. Následující etapa se vztáhne na úsek od I-5 po MÚK se silnicí 710.
x2.JPG
x2.JPG (65.34 KiB) Zobrazeno 14238 x
https://www.whittierdailynews.com/2021/ ... -imminent/
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Na severu Kalifornie lehlo popelem historické městečko Greenville. Sotva stačilo utéct asi 1 tis obyvatel. Největší požár, který zde již 22. den hoří je Dixie Fire. Nedaří se ho uhasit. Přitom se na tom již podílí: 24 vrtulníků, 341 vozidel, 61 buldozerů, 103 cisteren a skoro 4800 hasičů. :o Národní garda sem poslala 12 black hawků s upgradem pro hašení, protože požár se dostal za území vícero vytyčených silnic/dálnic.

Požár přesáhl již 1300 km2 plochy a pokračuje dál vícero směry, hlavně ale tím severním a to z obou stran jezera. Bohužel, v noci na dnes se v rámci údolí stočil do zcela neočekávaného směru a za oběť padla historická oblast, mnoho domů ještě z dob zlaté horečky. Nepomáhá ani fakt, že hned vedle je jezero.

Mapa požáru:
DF.JPG
DF.JPG (123.48 KiB) Zobrazeno 12585 x
Greenville on Hwy 89
https://video.twimg.com/ext_tw_video/14 ... mp4?tag=12
DF2.JPG
DF2.JPG (93.87 KiB) Zobrazeno 12585 x
Asi 40 min jízdy ještě dál na sever leží Chester s asi 2,5 tis obyvateli. Tady se nasadila chemikálie retardantu a převážná část domů byla tak zachráněná. Lidi teď budou mít ale co dělat tohle odstranit, ale určitě je to lepší, než když by to shořelo.
DF3.JPG
DF3.JPG (159.75 KiB) Zobrazeno 12585 x
Dle technických úprav se zjistila extrémní, nad jakékoliv stupnice, síla požárů s teplotou i výší šlehajících plamenů, které dosahovali 50-100 stop, tedy do 30m.

Tah CA-70 ve městě Oroville byl částečně uzavřen pro provoz a zcela od odbočky do hor. Na ceduli město Paradise by se dalo dohledat, lehlo popelem celé jak je v roce 2018; http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 17#p175217 . Oroville je vzdálený asi 160 km od Greenville.
DF5.JPG
DF5.JPG (117.93 KiB) Zobrazeno 12585 x
Předměstí tohoto města jsou již v evakuačním ohrožení. Pro jistotu.

Dixie Fire se tak stal včera 8. největším lesním požárem v historii státu Kalifornie a dnes dokonce již 6. největším požárem. Uhašenost je přitom jen v úrovni 35%, což nevěští nic dobré. Nemá naštěstí tak destrukční účinky, že by zničil tisíce domů, jak "jeho předchůdci", ale co není, to mŮže být vzhledem k rozsáhlým evakuacím.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Interstate 15, California

A set of tolled express lanes open to traffic tomorrow on I-15 through Corona, from Cajalco Road to SR-60 in Jurupa Valley (about 15 miles). These express lanes are new capacity and not a rededication of former HOV lanes. The project is called Riverside Express (named after Riverside County).

https://www.pe.com/2021/04/08/new-15-fr ... y-morning/
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Aktualizoval jsem údaje k tomuto státu. Doplnil jsem počty obyvatel v hlavním a největším městě a přidal další metropolitní oblasti a prošel vlákno, kde jsem odstranil/nahradil odkazy na weby i fotky. Ovšem jen v tom rozsahu jak šlo upravit příspěvky, protože některé fotky již nemají podporu, ale jako nahrané se ještě zobrazují, tudíž občas je již odkaz nefunkční, ale vždy je těch informací v tom příspěvku více.

Rozsah obyvatelstva tohoto státu se od roku 2000 prudce zvedl a vůbec tato trajektorie růstu je silná i předtím, ovšem za posledních 20 let se populace zvedla o 5,7 mil. obyv. To je o skoro 17%. Kalifornie je tak mj. nejlidnatějším státem USA. Ve 4 hlavních metropolitních oblastech žije 60% populace státu. V samotné metropoli L.A. to je 1/3.

Život v tomto státě je ukázkou toho, jaký smysl má mít vybudovanou kapacitní rychlostní silniční síť. Extrémní požáry, zemětřesení, povodně, hrozící přetrhnutí hrází, to vše si žádá rychlý přesun stovek tisíc lidí za pár hodin. Silniční síť je prioritou pro stát, takže se zvedají rozpočty pro větší rekonstrukce, novou výstavbu, ale samozřejmě, že je to nikdy nekončící proces. Hlavní Interstate dálnice se rozšiřují, budují se kapacitní mostní propojení, ale investuje se i do obnovy zestárnutých povrchů. Většina všeho nejdůležitějšího je ve vláknu k dispozici.

V Kalifornii se nachází celkem skoro 4000 km dálnic Interstate. Vždy se dá ten rozsah dohledat, ale jsou to máloříkající numera, protože zkapacitněných tahů nebo úseků je více. I všeobecně formulováno má Kalifornie nejvíce "freeway" km rozsah.

Stát se snaží nastavit novou linii rozvoje kvůli dopadům změn klimatu na život zde. Očekává se, že se sníží růst potřeby silniční dopravy. Nedá se prozatím mluvit o snížení, dokud roste populace státu, ale existuje zde i tlak z řad obyvatelstva ke změnám k tomu vedoucím.

The 2021-22 California Spending Plan: https://lao.ca.gov/Publications/Report/4458 počítá s částkou ve výši 31,7 mld. USD. Je to tam hezky srovnáno s rokama dozadu, rozepsáno možné čerpání i zdroje pro ufinancování.

California Transportation Plan 2050, k 02/2021: https://dot.ca.gov/-/media/dot-media/pr ... 3-a11y.pdf

Vyberu z toho jen 1 obrázek všeobecně mířený v rámci fóra:
CA.JPG
CA.JPG (79.18 KiB) Zobrazeno 11629 x
Na veřejné silniční síti se zde nachází celkem 25 763 mostů, z nichž má 1536 aneb 6% tzv. strukturální vadu. Je to zhoršení proti roku 2016, kdy to bylo 1204 mostů. Přitom 125 takových mostů nalezneme na dálnicích Interstate. Pokud vezmeme do úvah celou primární silniční síť státu (včetně dálnic), tak se na nich nachází takovýchto mostů asi 29%.

Stát nyní eviduje v potřebách pro opravy různého druhu celkem 1741 mostů a předpokládá na to vynaložit ještě 6,1 mld. USD. Je to zlepšení stavu proti r. 2016, kdy opravy potřebovalo 4565 mostů.

několik zajímavých videí z jízdy po I-5:





Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 12.10.2021 22:46:39, celkem upraveno 2 x.
Důvod: doplněn obsah
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

jízda po: California I-5 North to the Grapevine, dnes nahrané:


Kalifornie hodlá dle středně dlouhodobého plánu v letech 2021-2023 opravit celkem 10,3 tis. km jízdních pruhů vozovek. Ve stejné periodě hodlá opravit 635 mostů, tedy konkrétně mostní program zesílí o skoro 100%. Vynaloží na tohle skoro 18 mld. USD.

V pandemickém roce 2020 protavila Kalifornie peníze z federace na podporu ekonomiky a další peníze na celkem 8,5 mld. USD pro opravy silnic a mostů. Zrealizovalo se za to více než 1200 silničních projektů na úrovni státu a podpořila taky jak síť Interstate, tak i lokální projekty měst a komunit. A to bez ohledu na výpadky v dopravních příjmech.

Kalifornie již v roce 2017 schválila nový zákon Road Repair and Accountability Act of 2017, který zajistil porci peněz na opravy silniční sítě ve výši 5,4 mld. USD ročně po dobu 10 let. K tomu se zajistila finanční schéma z daní a poplatků. Aneb 54 mld. USD pro období 10 let. Tato částka bude překonána.

Ekonomové počítají, že díky opravám silnic a mostů se ve výsledku ekonomické aktivity a nižších kolon, kongescí, objížděk povedlo ušetřit každé kalifornské domácnosti 300 USD za rok. Silniční síť poskytuje státu přímo asi 18,3 mld. USD.

Z té základní roční částky jde 1,9 mld. USD pro státní silnice a 1,5 mld. USD pro lokální silnice a ulice. Zbytek se dál člení a rozčleňuje.

Celá řada kalifornských městeček schválila 5- roční plány oprav vozovek a silnic. Programy pro silnice, které tyto práce v takovém provedení nevidí celé dekády.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

nedaleko města San Diego vznikla nová MÚK CA-11 / CA-125 / CA-905 i s novou dálniční komunikací

New Freeway Routes Connect Chula Vista, East County to Otay Mesa :arrow:

https://www.nbcsandiego.com/news/local/ ... a/2818693/

https://imgur.com/07qHhDS
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

sledovaná stavba v tématu: megaprojekt úprav pro I-405

V Orange County se upgraduje I-405 :arrow:

*projekt manažuje Orange County Transportation Authority (OCTA) a California Department of Transportation (Caltrans)
*délka: 25,6 km dálnice
*náklady: 1,9 mld. USD
*dokončení: 3. Q 2023

I-405 zajišťuje obsluhu pro asi 300 tis. vozidel za 24h. Je to strategická tepna pro nákladní provoz a obzvláště ve špičkách jsou zde těžké kongesce, což poškozuje již ekonomiku. Jedná se o jednu z nejvíce vytížených silnic v Jižní Kalifornii.

Upgrade je rozšíření mezi State Route 73 (SR-73) and Interstate 605 (I-605).

Práce se zaměřují především na výstavbu 5 nových mostů, vylepšení 18 dalších přejezdů. Dále se vylepšují MÚK a celkové silniční napojení, které již bude plnit federální normy.

https://www.transportation.gov/buildame ... nt-project
http://www.oc405partners.com/

záběry z dronu poskytují šírší vnímání významu této strategické tepny:


záběry ze stavebních prací:
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Při příležitosti Dne Země se začala výstavba 67m dlouhého ekoduktu Annenberg Wildlife Crossing u Liberty Canyon na tahu Freeway 101 nedaleko Los Angeles, který má být největším na světě. Jeho výstavba vyjde na 90 mil. USD.

vizualizace:
Obrázek

Kromě délky 67m bude široký 50m a překlene 8- pruhovou dálniční tepnu, Ventura Frwway v Agoura Hills. Projekt je rozdělen do dvou fází, ta 2. totižto v sobě zahrnuje výstavbu dalšího objektu nad lokální 2- pruhovou Agoura Road.

Projekt se připravoval řadu let. Dokončení je plánováno na rok 2025. Na jeho realizaci přispěla částkou 25 mil. USD nadace Wallis Annenberg and the Annenberg Foundation.

Po této dálnici denně projíždí na 300 tis. vozidel. Srážky se zvířaty tady nejsou neobvyklé, i když jde často o menší tvory, tak již jen kvůli faktu, že dálnice zde protíná vícero rezervací, tak se instalovala v minulosti řada kamer a senzorů a dopravní značení a i proměnlivé dopravní značení, které upozorňuje řidiče na větší zvířata a na riziko srážky.

Díky letitým plánům a vylepšování bezpečnosti silničního provozu a díky 3D modelům se povedlo ukotvit koridory zvířat a tím se povedlo namodelovat nejlepší umístnění. Součástí budou naváděcí oplocení a další prvky, které navedou zvířata na tento ekodukt.

To značí, že se ještě k tomu zrevitalizuje a upraví 3,2 HA pozemků.

Caltrans instaluje vícero dopravních kamer, kde bude možno sledovat stavební práce a s tím spjaté i kongesce.

Země s největším počtem ekoduktů je Kanada a explicitně tam provincie Alberta.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority (LA Metro) schválilo realizaci bus pruhů mezi San Gabriel Valley area a San Fernando Valley area. Za odhadovaných 317 mil. USD se tady vytvoří bus koridor se 22 stanicemi. Jde o zónu trpící chronickými kongescemi a je nevyhnutní odlehčit úsek o auta a vytvořit přijatelnou alternativu s dostatečným taktem a návazností.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Kým v L.A. se pamatuje na bus na dálnici, viz výše, tak zase asi 6,5 km úsek California State Route 60 (Moreno Valley Freeway) byl upgradován přes tzv. "Badlands" mezi Moreno Valley a Beaumont.

Upgrade spočívá v tom, že byl rozšířen o "truck lanes" na 6- pruh
. Původně se tento tah nestavěl na pro dálniční parametry. Nebyl tady ani odstavní pruh. Po novém je i ten. Investice: 138 mil. USD.

https://i.imgur.com/olun1pW.jpeg

Foto, info: https://kesq.com/news/2022/05/19/truck- ... on-friday/

web projektu: https://www.rctc.org/projects/route-60-truck-lanes/

A 4 mile segment of .

This stretch has been expanded with 'truck lanes'. It is basically a six lane expansion. The highway was originally not built to true freeway standards, it had four lanes on a very narrow footprint, there were no shoulders but steep grades and a lot of curves. The truck lanes basically made the freeway twice as wide, as they also added shoulders.

The truck lanes were put into service today.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Až ikonický most L.A.: Sixth Street Viaduct (Sixth Street Viaduct Replacement Project)

Původní most byl uveden do provozu v roce 1932 a uzavřen v roce 2016. Hrozilo jeho zřícení při zemětřesení. Následně byl zbourán a na jeho místě vyrostl nový. Nový most byl odevzdán do provozu 9.7. 2022.

https://www.sixthstreetviaduct.org/
https://www.kcrw.com/news/shows/greater ... uct-bridge

Obrázek

stav z výstavby:

za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Kalifornie

Příspěvek od Diaľničiar »

Flash flooding washes out part of Interstate 10 in Riverside County as wild weather continues

Ve skutečnosti to, co se odplavilo, byly dočasné pruhy, které byly zavedeny, zatímco nahradily řadu pruhů běžících stejným směrem, takže tato propust nebyla trvalá. Přestavují dálnici v této oblasti a přidali třetí sadu pruhů ve střední části, zatímco přestavěli trvalé pruhy na obou stranách.

https://www.latimes.com/california/stor ... ona-border

jen 2 měsíce zpátky se tady namísto mostu zabudovala odvodňovací roura; jako dočasné řešení
Obrázek

Obrázek
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Odpovědět

Zpět na „USA“