Špatné značky

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Martin_L
Příspěvky: 381
Registrován: 21.2.2010 19:39:20

Re: Špatné značky

Příspěvek od Martin_L »

mapman píše:Další možnost je vypsat cíle Praha/Ústí a Praha/Chomutov, jako kdekoliv jinde, ale to už by tu bylo na jedné sestavě 8 cílů resp. cca 15 údajů, což je taky špatně...
Daly by se vyhodit vzdálenosti, ty nejsou pro navigaci tak důležité. Ani Velvary tam být nemusí, Mělník po I/16 je jednoznačně definovaný směr. I Praha by se dala značit jen jedním směrem k té dálnici, po které je to blíž. Pak máme jen asi 10 údajů a to už je v pořádku.
Honey72
Příspěvky: 5259
Registrován: 26.12.2015 0:06:38
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Re: Špatné značky

Příspěvek od Honey72 »

Silnice 16 je přivaděčem a spojkou dvou dálnic, musí tam být vyznačeny obě dálnice. A ty dálnice nevedou jen do Prahy, ale i na opačnou stranu. Takže kudy je to blíž do Prahy bude řidiči co chce do Ústí asi k ničemu :-) Navíc kudy to je blíž do Prahy by bylo těžké určit, každá z dálnic vede na jinou stranu Prahy. A světe div se, po obou dálnicích je to od této značky do centra Prahy téměř úplně přesně stejně daleko :-)
Letos máme výročí 85 let výstavby dálnic na českém území 1938-2023
Martin_L
Příspěvky: 381
Registrován: 21.2.2010 19:39:20

Re: Špatné značky

Příspěvek od Martin_L »

Honey72 píše:A ty dálnice nevedou jen do Prahy, ale i na opačnou stranu. Takže kudy je to blíž do Prahy bude řidiči co chce do Ústí asi k ničemu
Ale nic takového jsem nepsal ;) Napsal jsem, že kdyby nebylo zbytí při běžném značení směrů k dálnici, kdy jsou na tabuli vypsány konkrétní cíle, tedy v tomto případě Praha + Chomutov jedním směrem a Praha + Ústí nad Labem druhým směrem, tak by se jedna ta Praha dala škrtnout. O tom, že by tam neměly být ty opačné směry z Prahy nepadlo ani slovo :) Ale ideální by bylo zavést systémově značku, která zohledňuje příjezd k dálnici konkrétního čísla, byť jde o problém především středních Čech. Mapmanem naznačené řešení vypadá velmi dobře.
Aram96
Příspěvky: 7855
Registrován: 13.8.2018 20:56:09
Bydliště: A88-R43-D43-I/43-I/73-?-?

Re: Špatné značky

Příspěvek od Aram96 »

mapman píše: Nevím, možná proto, že si toho někdo všimnul v Nizozemí, kde používají v nasávací oblasti závorky? Nebo v Británii a Jižní Africe... Každopádně za mě by to bylo nejlepší takhle:
Směrák.PNG
Chtěl jsem reagovat na původní příspěvek o těch závorkách (které vypadají otřesně, stejně jako to zbytečné "D") a to prvně příspěvkem, že je nesmyslná právě ta pasáž z vyhlášky, že se rámeček s číslem používá jen přímo před nájezdem. V praxi je to však naprostá zbytečnost. Protože jste celou dobu naváděni k dálnici (tam kde je nové značení samozřejmě osazeno :mrgreen: ) buď jen čistě zelenou značkou se symbolem dálnice (bez čísla bez cíle) nebo zelenou značkou s cílem.
Přímo u nájezdu vidíte cíl vždycky a je vám úplně jedno, jestli je u toho číslo, protože buď čísla neřešíte vůbec, nebo je řešíte, víte že míříte k tomu číslu (do té doby nikde ale nebylo, protože tu jiná dálnice stejně není), ale před nájezdem je vám jaksi k ničemu to číslo samotné, ne ?? (potřebuji už znát hlavně směr) Nebo že by si někdo přímo před nájezdem uvědomil "počkat, já vlastně chtěl na 7 místo na 8, vždyť jedu Chomutov, ne Ústí" ?? Asi ne .. pro potřebu ujištění se o správné dálnici máme číslo ihned na dálkové návěsti za připojovacím pruhem :) Číslo říká tudíž jen a pouze informaci, že poté už se nedá nikam jinam odbočit. Ale to je přece patrné už z toho, že daným směrem nevede žádný jiný cíl, který by tam jinak přece vždycky nějaký byl (pokud taková situace existuje - že je daným směrem značena pouze dálnice a přesto lze pak ještě odbočit jinam - pak beru zpět :oops: ). Například tady by mě ani ve snu nenapadlo, že po odbočení "doleva" se jinam než na dálnici už nedostanu, protože tam je pořád i číslo příjezdové komunikace, logicky si člověk akorát řekne, že to vede i k té déjedničce. :mrgreen:
Ale pokud už to tak v té vyhlášce je a musí to tak zůstat, pak jsem právě chtěl, podobně jako Honey, navrhnout rámeček přímo do značky k dálnici. A ty jsi nakreslil přímo to, co jsem měl v hlavě. :ok: :ok:
Nezdá se to, ale těch míst, kde taková značka najde využití, je už i teď dost a hlavně jich dost přibude a to už i zanedlouho (11x35, 1x48). Osobně bych ji využil v případech jako na tom obrázku výše (případ kdy obě dálnice mají společný cíl a je třeba je ještě více rozlišit), tak ale i v případech, kdy jsem v nasávací oblasti dvou dálnic a je potřeba rozlišit, na kterou kudy .. není lepší tam mít 2 zelené značky s červeným rámečkem a číslem než 4 zelené značky se 4 cíli k rozlišení té které dálnice ?? :)
Martin_L
Příspěvky: 381
Registrován: 21.2.2010 19:39:20

Re: Špatné značky

Příspěvek od Martin_L »

Myslím, že odlišení poslední návěsti před nájezdem na dálnici má sloužit řidičům vozidel, která na dálnici nesmějí, aby si uvědomili, že pokud tady odbočí, tak už není úniku. To nějaký smysl dává, otázkou je, kolik lidí vůbec tuší, že to takto funguje a dokáže s tou informací nějak pracovat.

Před téměř pěti lety jsme zavedli přerušovaný rámeček, což je dobře a začíná se pomalu prosazovat. Máme tedy možnost vyznačit směr příjezdu k silnici I. a II. třídy. Ale vyznačit směr příjezdu k dálnici nebo silnici pro motorová vozidla konkrétního čísla nemáme a myslím, že to je škoda a stojí za to se tím zabývat.
Aram96
Příspěvky: 7855
Registrován: 13.8.2018 20:56:09
Bydliště: A88-R43-D43-I/43-I/73-?-?

Re: Špatné značky

Příspěvek od Aram96 »

Právě, o to jde. Troufám si říct, že tuto skutečnost nezná převážná část ani např. autoškol, že značka s tím číslem značí, že už je to směr pouze k dálnici. Každopádně budiž, pokud je to potřeba, ať to zůstane (byť osobně si myslím, že bez efektu, pokud nechci na dálnici a doleva je značena jen dálnice, číslo nečíslo, tak tam nevjedu :) ). Ale chtělo by to, jak říkáš, domyslet, jak značit příjezd k dálnici s číslem. Přerušovaný rámeček se logicky nabízí, nicméně se mě také nelíbí, to mapmanovo řešení je jednoznačně lepší a přinese to i to, že to lze odlišit právě od těch směrovek přímo před nájezdy s číslem úplně na kraji značky :ok: Pokud by to bylo potřeba rozlišit ještě více, dal by se v tom mapmanovém řešení ten bílý rámeček udělat přerušovaný také, tam by to nevypadalo nejspíš tak hrozně. Značení k SMV je kapitola sama pro sebe, dalo by se všude přidávat i malé autíčko vedle čísla, ale to určitě není nejlepší řešení. Osobně bych i značení křížení dálnice se SMV, zvlášť pokud je komplet mimoúrovňové, změnil na druh dálniční křižovatky místo obyč sjezdu.
Kubajsu
Příspěvky: 1308
Registrován: 18.8.2010 8:42:13
Bydliště: Praha

Re: Špatné značky

Příspěvek od Kubajsu »

balance píše:Jsme silně OT ... ale kamion udělá toto https://sumpersky.denik.cz/nehody/foto- ... oural.html
Takže zas tak v pohodě by to nebylo 8-)
A není to tam nějak blbě udělaný? Z tohoto videa nevypadá, že by kamion nešel zastavit...
Martin z Ostravy
Autor
Příspěvky: 6839
Registrován: 14.3.2009 10:27:45
Bydliště: Ostrava a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Špatné značky

Příspěvek od Martin z Ostravy »

V té době to bylo hlavně neudržované, tj. bylo to prorostlé zelení a náklaďák po tom hezky projel.
R48 -> D48 se podařilo!
Honey72
Příspěvky: 5259
Registrován: 26.12.2015 0:06:38
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Re: Špatné značky

Příspěvek od Honey72 »

Osobně, vjetí do tohoto prostoru chce asi pevné nervy. Já bych si káknul, řítit se tam a nevědět, jestli to zapůsobí nebo skončím v té zdi. Zajímalo by mne, jakou dohru měl ten neudržovaný záchranný pruh u Mohelnice? Za to asi nese někdo zodpovědnost? Nebýt tam ta hala, profčel by kamion polem a vletěl z boku přímo na dálnici. Řidič musel mít strachy bez sebe, když viděl jak projel kamením a řítí se dál na tu budovu.

Osobně jsem si funkčnost vyzkoušel i osobně doma. Přivezli mi kamínky na cestu, ale vysypali tu hromadu přímo před vjezd z garáže. Já potřeboval odjet, takže jsem popadl hrábě a trošku to rozhrabal. I těch pár centimetrů k uvíznutí stačilo :-)
Letos máme výročí 85 let výstavby dálnic na českém území 1938-2023
theodor less
Příspěvky: 2757
Registrován: 27.4.2018 23:10:42

Re: Špatné značky

Příspěvek od theodor less »

Z mostů a silnic by měly zmizet informační a směrové tabule, které zobrazují loga firem, směrovku a vzdálenost do jejich provozovny. Podle vedení hlavního města se tyto tabule podílejí na zahlcení prostoru a tvorbě vizuálního smogu.
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/vizua ... bava_idnes
Honey72
Příspěvky: 5259
Registrován: 26.12.2015 0:06:38
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Re: Špatné značky

Příspěvek od Honey72 »

Jednotný systém a styl komerčních směrovek chce město zrušit? Takže se můžeme těšit na načerno instalované směrovky vlastnoruční výroby a také na nárůst bilboardů s textem, už jste blízko apod. Vizuální smog nahradí vizuální bordel :-) Navíc se dá čekat všude postávající kamiony a zoufale telefonující řidiče, kteří nevědí jak se dostat k vykládce.
Letos máme výročí 85 let výstavby dálnic na českém území 1938-2023
Geo
Příspěvky: 800
Registrován: 11.5.2009 11:06:39

Re: Špatné značky

Příspěvek od Geo »

Sorry, ale tyhle cedule byly leda k prdu. Jedina uzitecna na te z titulky je tak Auto Steiger, na zbytek je tu IS5 (nakupni zona). Zbytek lze nahradit mistnim cilem Vizualni smog ani bordel to nenahradi, protoze pochybuji, ze vubec vznikne nejaka poptavka od matraci nebo z Auto ESA, aby na podobnych mistech byly rozmisteny podobne smerovky.
MPMP
Příspěvky: 3280
Registrován: 16.3.2009 14:27:36

Re: Špatné značky

Příspěvek od MPMP »

2Geo: Tvůj příspěvek je podle hesla "podle sebe soudím tebe". To, že ty ty směrovky nepoužiješ, ještě přece neznamená, že je nepoužije nekdo jiný.
Co je na nich špatně? Když hledám neznámou firmu, protože tam jedu poprvé, tak mohou pomoci, jinak se musíš "plížit" a hledat, která odbočka je ta správná. A případně tě navedou před křižovatkou.
Já nevím, jak moc je někdo sleduje, ale osobně jsem už pár z nich využil a bylo to docela fajn. Ono i hledání odbočky podle navigace je náročnější, než pohled na ceduli ve výhledu řidiče. (předpokládám, že navigaci nemáš ve výhledu, kde nic být nesmí) a i pohled např dolu k palubní desce a zkoumání, jestli to jsou už tyhle vrata, nebo až ty další, může (zvlášť ve městě) stáhnout pozornost na moc dlouho.
Geo
Příspěvky: 800
Registrován: 11.5.2009 11:06:39

Re: Špatné značky

Příspěvek od Geo »

Tech firem a jejich provozoven mame v Praze deseti tisice. Takze se muzeme zacit bavit o tom, zda-li a proc navigovat sipkama do Auto ESA uz od Zelivarny. Navic, kdyz jedete do nejake firmy poprve, tak se snad nejdrive podivate, kde je a k jejimu dohledani pouzijete nejaky srozumitelny obecny navigacni system. Treba smerovky s nazvama ulic a ne ze se "plizite" a mezi desitkama ruznorodych sipek hledate tu vasi.
Honey72
Příspěvky: 5259
Registrován: 26.12.2015 0:06:38
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Re: Špatné značky

Příspěvek od Honey72 »

Samozřejmě je rozdíl mít podobné šipky na magistrálách a na městských ulicích. Ale jak říkám. Zruší se tyto šipky, vyrojí se reklamy na lampách se šipkami https://www.google.cz/maps/@50.5635185, ... 8192?hl=cs nebo rovnou billboardy https://www.google.cz/maps/@50.5659038, ... 8192?hl=cs. Nevím, co je horší.
Letos máme výročí 85 let výstavby dálnic na českém území 1938-2023
Aram96
Příspěvky: 7855
Registrován: 13.8.2018 20:56:09
Bydliště: A88-R43-D43-I/43-I/73-?-?

Re: Špatné značky

Příspěvek od Aram96 »

To zase něco ti odborníci vymysleli .. tohle jestli je reklama a jejich odstranění nepovede k většímu zmatkování a delšímu hledání různých firem, tak to jsou opravdu asi odborníci na svém místě. Samý lepší v poslední době opravdu .. :roll: Řekl bych, že čas ukáže, co tohle bylo zase za nesmysl. Uznávám, že vizuální smog reklam (především velkých banerů) je potřeba řešit, nicméně malé směrovky k firmám jsou jedině ku prospěchu věci.
adi88
Příspěvky: 496
Registrován: 15.3.2009 22:53:30
Bydliště: Brno, kousek od VMO

Re: Špatné značky

Příspěvek od adi88 »

No, začínám mít pocit, že na Moravě se v poslední době nějak moc pije...po umístění Púchova do Německa nám v Brně opětovně vznikla I/1, jen je škoda že cíl Brno je zmíněn v samotném Brně a směrován z města ven na východní brněnský přivaděč směrem k D1...
Přílohy
jedna.JPG
jedna.JPG (42.4 KiB) Zobrazeno 5885 x
Honey72
Příspěvky: 5259
Registrován: 26.12.2015 0:06:38
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Re: Špatné značky

Příspěvek od Honey72 »

A u mezinárodních cílů chybí bílé oválky.
Letos máme výročí 85 let výstavby dálnic na českém území 1938-2023
Aram96
Příspěvky: 7855
Registrován: 13.8.2018 20:56:09
Bydliště: A88-R43-D43-I/43-I/73-?-?

Re: Špatné značky

Příspěvek od Aram96 »

To snad ne :lol: Tak tohle je tedy opravdu kousek to modré Brno s modrou 1 :ok:
Jinak mě vadí rovněž ta Bratislava s Vídní na jedné značce. Jednoznačně to má být každé zvlášť a pořádným písmem s oválky. :jidlo: Ostravu místo Olomouce také ještě nepostřehli ?
Geo
Příspěvky: 800
Registrován: 11.5.2009 11:06:39

Re: Špatné značky

Příspěvek od Geo »

Honey72 píše:Samozřejmě je rozdíl mít podobné šipky na magistrálách a na městských ulicích. Ale jak říkám. Zruší se tyto šipky, vyrojí se reklamy na lampách se šipkami.
No to by nemely, protoze ty lampy jsou snad mesta. Ono v praxi to bude horsi, protoze je nejspise spravuje nejaka mestska organizace, pro kterou je resi nejaka nevypoveditelna firma.

Ja zas tak nebrojim proti navigacnimu systemu. Ale uz jen z principu, ze to je system by mel mit nejaky rad. Coz sipky nahodne rozstrkane po meste nejsou. Byt potesi, kdyz ji clovek vidi, pokud zrovna nahodou hleda firmu co na ni je.

Billboardy jiny dalsi reklamni smog, to je na jinou diskuzi.
Martin_L
Příspěvky: 381
Registrován: 21.2.2010 19:39:20

Re: Špatné značky

Příspěvek od Martin_L »

adi88 píše:nám v Brně opětovně vznikla I/1
My, co používáme knihovnu dopravního značení od CAD Studia asi víme, jak to vzniklo :) Když do výkresu umístíte novou IS 3c, tak je defaultně nastaven cíl Brno po silnici 1. To si pak následně přepíšete na požadované hodnoty. Pokud na to zapomenete a nikdo další to po vás nezkontroluje, tak to další nechají vyrobit a osadit...
Přílohy
Výstřižek.JPG
Výstřižek.JPG (19.16 KiB) Zobrazeno 5638 x
adi88
Příspěvky: 496
Registrován: 15.3.2009 22:53:30
Bydliště: Brno, kousek od VMO

Re: Špatné značky

Příspěvek od adi88 »

Aha, díky za zajímavé info. Tak to je potom asi jasné, jak to vzniklo. Jen si říkám, že je trochu škoda, že na tohle někdo neupozorní. Přece jen i dělníkům, co ty značky usazují musí být až takováhle chyba divná. Směrovka na Brno ven z Brna...
P_V
Příspěvky: 1708
Registrován: 14.3.2009 15:26:14
Bydliště: Praha

Re: Špatné značky

Příspěvek od P_V »

Asi by ty výchozí texty měly být přednastavené na něco zjevně nesmyslného :)
Majkii
Administrátor
Příspěvky: 2951
Registrován: 15.3.2009 14:41:26
Bydliště: SV Čechy

Re: Špatné značky

Příspěvek od Majkii »

A k téhle perle taky nějaké vysvětlení vzniku existuje? :) :kladivo:
image (1).png
image (1).png (23.62 KiB) Zobrazeno 5608 x
Plus ještě jedna podobná, která je špatně jenom fakticky. Zajímavé na tom je hlavně to, že i ta dle výkresu rušená značka v té podobě v reálu neexistuje... :shock: A můžete hádat kde to je...
image.png
image.png (50.71 KiB) Zobrazeno 5608 x
Obě zatím existují jen ve formě projektů a do realizace se nedostanou. Tedy doufám, že i kvůli mému upozornění.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Aram96
Příspěvky: 7855
Registrován: 13.8.2018 20:56:09
Bydliště: A88-R43-D43-I/43-I/73-?-?

Re: Špatné značky

Příspěvek od Aram96 »

Já teda nevím, ale nedává se ta zelená navigace k dálnici vždycky až jako druhá či další v pořadí nebo je to jedno ? Vždycky by měla být silnice po které jedu jako první, ne ?
Jinak tahle značka by se mi hodně líbila, ovšem obávám se, že SMV na I/38 zatím ani na 4-pruhu okolo Jihlavy není :mrgreen:
PS: až teď po napsání příspěvku jsem šel ze zvědavosti mrknout, kde by to mohlo být a už trochu asi chápu, proč je prvně zelená a pak až modrá ..
Je to zde ? projel jsem asi 3 možná místa a tohle bude nejspíš ono ..

Edit: tohle se také jen tak nevidí, ta lidová tvořivost minulosti je opravdu něco :lol:

Majkii: už se ti podařilo, že došlo ke změně v projektu, když jsi upozornil na chybu ? Bohužel v přeznačení Brna mě bouchlo do očí hned několik špatných značek a to nemluvím o tom, že někde se to mění kus za kus a nic víc. :(
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“