Kdysi dávno ještě na SK dálničním fóru jsem psal, že dojde doba a najednou se tam bude stavět jak D1 tak R4, no a tato doba nastala. 3. největší město si dozajista zaslouží. Stavební procesy a příprava jsou zkrátka tam. Nezdá se to, ale Prešov získává jak JZ tak S obchvat. Východní varianta je dobrá tak pro tranzit S-J, co je stále ještě slabo využiváná trasa. Z hlediska územnosti se nedal očekávat jiný variant. Samozřejmě, debaty k úsekům bych vedl tam, ale dopravně to Prešov zásadně ovlivňuje. Po dobudování projektu Nábrežná komunikácia jsou D1 a R4 maximem možného. A jak jsem psal tehdy, že to bude stát v rozmezí 20-30 mld. SKK tak i to se naplní.
D1 ...
viewtopic.php?f=202&t=1712R4 ...
viewtopic.php?f=216&t=6180Zajímavostí je, že tunely jsou jak na D1 tak na R4. Na všech etapách. Již nyní bez II. etapy R4 stavební náklady atakují 0,5 mld. €. R4 se přitom staví ze státního rozpočtu.
Tak se stalo, že i Prešov již bude vidět dálnice. Již delší čas v kraji a již i v centru kraje. Zda-li to je brzo nebo pozdě je těžko říct. 15-20 let o tom psát je dost, samozřejmě ještě lépe že co jsem psal to i je. (a to je jedno jestli to jsou úseky na D1 nebo R1, R2 nebo D3 atd. kde ten vývoj je jak uvedu bez ohledu na to co kdo si myslí)

Kdyby byl státní rozpočet větší pro výstavbu dálniční sítě, tak by se již stavěla i II. etapa R4 v Prešove, stejně jak rozšiřovala D1 u Bratislavy, R3 na Orave která je rovněž odkládáná snad záměrně, více úseků na R2 atd., protože budovat dálniční síť za 2 mld. € na 7 let je velmi slabé. PPP to o 50% vylepšuje, ale je to málo. Dopad to pak má na všechno; od rozvoje hodpodářství přes sociální status obyvatelstva, rozvoj služe až po mobilitu obyvatelstva a příjmy samospráv.
Industrializace východního Slovenska je evidentní a tyto páteřní stavby tady mají dávno stát. Řešit se mohla os R4 na Polsko, silniční os na Bardejov, na Sabinov, v rámci kraje k památkám a do okresných měst. Na to ale nejsou zdroje jak na státní tak krajské úrovni. Proto bohužel je úbytek obyvatelstva z Prešovského kraje největší za posledních 20 let (v historii).
To jsou ty souvislosti.