Elektromobilita

Odpovědět
pivko
Příspěvky: 1019
Registrován: 15.3.2009 23:17:26

Re: Elektromobilita

Příspěvek od pivko »

Jako chlapi, hádáte se dobře, ale když to vezmem selským rozumem, tak ta hranice, od kdy budou elektrovozy masově použitelné i jinak než na jízdu kolem komína pro toho, kdo má v garáži zásuvku, je tak někde kolem dojezdu 500 km (s normálním provozem auta, tedy ne na klobouka a bez topení / klimatizace) a nabíjení do 15 minut a to i ve špičkách jako jsou dovolené nebo vánoce. Takže hudba dost daleké budoucnosti a navíc si nejsem jist, zda elektřina ze zásuvky není vůbec v tomto směru zcela slepá ulička.
MPMP
Příspěvky: 3280
Registrován: 16.3.2009 14:27:36

Re: Elektromobilita

Příspěvek od MPMP »

Redispero píše:Nač zase spiklenecké teorie? Zadejte si do googlu "vehicle-to-grid".
Děkuji za radu, to jsem už udělal. A "strýček Google" mi našel spoustu obecných teoretických článků o tom, jak to "bude fungovat". Mimo jiné se v ních píše, že k tomu budou potřeba "plug-in electric vehicles (BEV and PHEV), with grid capacity".
Na svoje konkrétní otázky jsem ale odpovědi nenašel. Neříkám, že chyba není ve mně - možná jen špatně hledám - ale mají např. současná elektroauta tyto požadované vlastnosti, nebo ta stabilizace bude možná až s další generací?
A jak je to se schopností rozvodné sítě v Evropě rozvádět elektřinu ze "stabilizačních" aut (což byla moje původní otázka) jsem se tam taky nedočetl. Umí to ta stávající síť, nebo bude potřeba ji přebudovat?
Zvládnou to současné elektrorozvody v RD, nebo se budou muset přebudovat?

Já chápu, žr pokrok vždy něco stojí a znamená změnu. Tady se ale argumentuje tím, že x% občanů může dobíjet "přes noc ze zásuvky v garáži" a bude je to státá pakatel za Wallbox.
Kreslí se tu budoucnost zdrojů elektřiny s OZE se stabilizací z autobaterií.
Jsou to ale reálné vyhlídky? Nebude k tomu potřeba nejen přebudovat rozvodnou síť (nemyslím "dráty", ale technologie) a "překopat" i ty RD (to už by nebyl jen Wallbox)?

Já nespřádám spiklenecké teorie, já to nevím. A jsem dalek tomu prosazovat "svou víru". Život mne naučil. že když něco nevím, nejjednodušší je, zeptata se. Tak se tedy ptám: má někdo odpovědi na tyto otázky?
A mám nam mysli jednoznačné odpovědi, nikoli "hraběcí rady" typu "najdi si to na internetu" - tam jsem už hledal a nenašel, takže ví někdo? Sem s fakty.
Kubajsu
Příspěvky: 1308
Registrován: 18.8.2010 8:42:13
Bydliště: Praha

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Kubajsu »

MPMP píše:...Kreslí se tu budoucnost zdrojů elektřiny s OZE se stabilizací z autobaterií...
Mě by hlavně zajímalo řešení zálohy léto/zima. Záloha den/noc dejme tomu nemusí být problém díky bateriím a přečerpávačkám. Ale v zimě není problém nejít období okolo pár týdnů kdy ani nesvítí ani nefouká ani neprší (typická inverze). Tam mě žádný řešení bez uhlí nebo jádra nenapadá...
krtek700
Příspěvky: 1134
Registrován: 6.12.2015 12:16:17

Re: Elektromobilita

Příspěvek od krtek700 »

MPMP: Na otázky ohledně rozvodné sítě možná nikdo neodpovídá, protože na to tady nikdo není erudován. Na druhou stranu to u FVE na střechách domů funguje ne? Stejně budou v budoucnosti panely na střeše poměrně běžné(nebo dokonce tašky co delá Tesla, která má podle mě docela geniální možnost financování a to splátky, které jsou nižší než výdělek z panelů).

Jinak jsem narazil při sledování vlogů z Dakaru, že od roku 2025 má být dakar bez čistých spalovacích motorů, tedy hybridy nebo plně elektrické(vodíkové bych asi z hlediska bezpečnosti neuvažoval-netuším, jestli to tak i plánují). Uvidíme co z toho bude. Myslím, že to bylo video od Lopraise, kteří spolupracují s H3DA a elektrický truck už plánují, tak to z jejich strany může být podáno odhodlaněji, než to prohlásil pořadatel.
Z hlediska diváckého by to byla asi soutěž s nejmenším dopadem (přímí diváci jsou zanedbatelní a ten zvuk tam nebude chybět, jako by třeba chyběl u rally). Naopak z technického v současném podání je to podle mě nejsložitější možná soutěž na přechod na elektro :D.
Mroz
Příspěvky: 317
Registrován: 13.9.2016 22:04:48

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Mroz »

MPMP: co se týče páteřní rozvodné sítě, tak pro ČR je nejaktálnější "Plán rozvoje PS ČR 2019 - 2028.pdf"
https://www.ceps.cz/cs/rozvoj-ps
Kde jsou jak scánáře bez JE, tak s akumulací, ale ČEPS bere nejvíc v úvahu ten, kde se postaví 2 bloky v Temelíně a 2 bloky v Dukovanech a Uhlí bude do 2040, což už víme, že nebude ...
V celé EU mohou a i budou vznikat problémy (nikdo nechce za domem dálnici, ani vedení ZVN), lokálně u nás chybí bohužel nejen podpora, ale i legislativa komunitní energetiky. Je potřeba větší provázanosi sítě, ale zase není potřeba mít okamžitou rezervu pro případ výpadku velkých bloků.
BTW, třeba ten hrozici Blackout o kterém tu byla nedávno řeč, nevznikl v Rakousku, ale v Rumunsku a odtud se to přelilo dále
https://www.ceps.cz/cs/tiskove-zpravy/n ... oustavy-cr
Anonym
Příspěvky: 810
Registrován: 24.6.2009 13:34:01

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Anonym »

Kubajsu píše:
MPMP píše:...Kreslí se tu budoucnost zdrojů elektřiny s OZE se stabilizací z autobaterií...
Mě by hlavně zajímalo řešení zálohy léto/zima. Záloha den/noc dejme tomu nemusí být problém díky bateriím a přečerpávačkám. Ale v zimě není problém nejít období okolo pár týdnů kdy ani nesvítí ani nefouká ani neprší (typická inverze). Tam mě žádný řešení bez uhlí nebo jádra nenapadá...
Stačí se podívat jaký plánují energetický mix jiné země.
Německo plánuje uzavřít uhelné a jaderné elektrárny. Má je nahradit OZE a zemní plyn z Ruska. Proto také nové plynovody z Ruska. Nicméně s plynem se počítá jen na několik desítek let, pak se uvidí. Plyn mimo jiné vyřeší problém léto/zima. Problém den/noc se vyřeší pomocí baterií, přečerpávaček, pomalého dobíjení elektromobilů v noci a vypnutí plynových elektráren.
V USA je břidlicový plyn tak levný, že se nevyplatilo ani dostavět jadernou elektrárnu. Solární panely ve sluných částech USA už cenově konkurují uhlí i plynu. V USA to bude podobné jako v Německu OZE + plyn.
Rusko nejede tolik do OZE, ale místo toho staví JE.
Čína staví energetický mix - JE, plyn, uhlí, OZE, populace jí roste a energii potřebuje.
Mroz
Příspěvky: 317
Registrován: 13.9.2016 22:04:48

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Mroz »

Kubajsu píše: Mě by hlavně zajímalo řešení zálohy léto/zima. Záloha den/noc dejme tomu nemusí být problém díky bateriím a přečerpávačkám. Ale v zimě není problém nejít období okolo pár týdnů kdy ani nesvítí ani nefouká ani neprší (typická inverze). Tam mě žádný řešení bez uhlí nebo jádra nenapadá...
Takový týden byl zrovna nyní. Inverze v celé západní Evropě, zima a nefoukalo. Tady taky nevidím "čisté" řešení v příštích 10 letech, pro delší horizont doufám že se najde. Z počátku se bude spoléhat bohužel na plyn. I u nás by šlo vybudovat zásobníky na pár měsíců, abychom nebyli plně závislí na Rusku. Ale naší pseudo-výhodou je, že oproti ostaním západním zemím jsme si ten harmonogram stanovili o 10 let opožděný, tudíž "můžem vyčkávat" s čím přijde Německo. Teda krom výstavby velké JE, kerá se s přípravou staví 15 let a pak musí min. 50-60 let fungovat, aby se to vrátilo. A v roce 2085 to určitě nebude nejlevnější a nejlepší řešení.
Oproti MPO jsou analýzy, že řešení nákup levné OZE ze zahraničí + plyn když to nepujde bude levnější než velká JE. Ale politicky je nyní jistější a populárnější ta JE.
MPMP
Příspěvky: 3280
Registrován: 16.3.2009 14:27:36

Re: Elektromobilita

Příspěvek od MPMP »

krtek700 píše:MPMP: Na otázky ohledně rozvodné sítě možná nikdo neodpovídá, protože na to tady nikdo není erudován. Na druhou stranu to u FVE na střechách domů funguje ne? Stejně budou v budoucnosti panely na střeše poměrně běžné(nebo dokonce tašky co delá Tesla, která má podle mě docela geniální možnost financování a to splátky, které jsou nižší než výdělek z panelů).
To je pravda, nějak to fungovat musí, ale je možné, že energie z FVE se stačí spotřebovat v rámci lokálního nízkonapěťového uzlu - jinými slovy, z vysokého napětí v tu chvíli pouze přichází méně, ale žádná energie tamtudy neodchází.já to nevím, já se pouze dohaduju, protože skutečný stav věci a technologické limity neznám.
U stabilizace sítě pomocí baterií by ale takové řešení jednoznačně nestačilo.

A k té potřebě mít k tomu "správné auto" a "správnou infrastrukturu v RD" se někdo vyjádří?
jozka
Příspěvky: 2761
Registrován: 27.6.2013 19:11:41

Re: Elektromobilita

Příspěvek od jozka »

Tady taky nevidím "čisté" řešení v příštích 10 letech, pro delší horizont doufám že se najde. Z počátku se bude spoléhat bohužel na plyn. I u nás by šlo vybudovat zásobníky na pár měsíců, abychom nebyli plně závislí na Rusku. Ale naší pseudo-výhodou je, že oproti ostaním západním zemím jsme si ten harmonogram stanovili o 10 let opožděný, tudíž "můžem vyčkávat" s čím přijde Německo.
Prelozim do lidske reci - zatim nevime co s tim a doufame, ze se neco stane a dopadne to dobre. Kdybych takhle ridil finance rodiny, firmy, obce, tak v skoncim v klepetech nebo pod mostem.

Jako plus pro vas bych videl, ze to aspon napisete na plnou klabosnici. Spousta lidi se tvari ze reseni existuje uz ted, jen ho pouzit.
Kubajsu
Příspěvky: 1308
Registrován: 18.8.2010 8:42:13
Bydliště: Praha

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Kubajsu »

Anonym píše: Německo plánuje uzavřít uhelné a jaderné elektrárny. Má je nahradit OZE a zemní plyn z Ruska.
Asi mi uniká v čem je ta výhoda plynu oproti uhlí. Uhelné elektrárny máme, plynové minimálně. Uhlí máme, plyn má jít z Ruska, které se ho nerozpakuje použít k vydírání. Chceme vyměnit závislost na Arabech za závislost na Rusku (nebo komkoliv jiném)? Vyplatí se stavět nová elektrárna, která by byla vytížená půl roku?

Prý je možnost vyrábět pomocí OZE metan, což by mělo být zhruba stejně účinné jako výroba vodíku, ale s mnohem lepší skladovatelností. Pak by možná ty plynové elektrárny/teplárny mohly mít potenciál... Ale pořád je tam to nutnost téměř 100% zálohy :?
jozka
Příspěvky: 2761
Registrován: 27.6.2013 19:11:41

Re: Elektromobilita

Příspěvek od jozka »

Asi mi uniká v čem je ta výhoda plynu oproti uhlí.
Uhli je fuj, jaderky jsou fuj. Bez nich bysme ale padli na hubu, tak se tvarime, ze plyn fuj neni. Klasicke pokrytectvi, nic vic bych v tom nehledal.
plyn má jít z Ruska, které se ho nerozpakuje použít k vydírání.
Citation needed
Krupp
Příspěvky: 209
Registrován: 4.12.2009 12:44:45
Bydliště: Těšín

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Krupp »

Kubajsu píše: Asi mi uniká v čem je ta výhoda plynu oproti uhlí. Uhelné elektrárny máme, plynové minimálně. Uhlí máme, plyn má jít z Ruska, které se ho nerozpakuje použít k vydírání. Chceme vyměnit závislost na Arabech za závislost na Rusku (nebo komkoliv jiném)? Vyplatí se stavět nová elektrárna, která by byla vytížená půl roku?

Prý je možnost vyrábět pomocí OZE metan, což by mělo být zhruba stejně účinné jako výroba vodíku, ale s mnohem lepší skladovatelností. Pak by možná ty plynové elektrárny/teplárny mohly mít potenciál... Ale pořád je tam to nutnost téměř 100% zálohy :?
Výhody plynu oproti uhlí? Vážně?

-mnohem nižší emise (srovnejte domácí kotelnu na uhlí a kondenzační kotel na plyn)
-jednodusšší a levnější doprava (uhlí těžím, čistím, překládám.. na to se nabaluje hromada a hromada "ztrát" které nejdou vidět. Oproti tomu čerpání plynu potrubím je jen o ztrátách třením v potrubí.
-Skladovatelnost není problém, myslím že poměrem ku spotřebě v ČR jsme na špici Evropy.
-nechci sem tahat politiku, ale nemám pocit že bychom z té strany byli vydíráni. To spíš se podsunuje že můžem být vydíráni (ač nejsme) z druhé strany, aby se v Polsku ospravedlnily další překladiště z tankerů. Infrastrukturu na plyn máme velmi dobrou a funkční.

EDIT: Jádro + plyn + doplňkově OZ je to nejlepší kam můžeme směrovat. Doba uhlí už vážně minula.
Anonym
Příspěvky: 810
Registrován: 24.6.2009 13:34:01

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Anonym »

Krupp píše: Výhody plynu oproti uhlí? Vážně?

-mnohem nižší emise (srovnejte domácí kotelnu na uhlí a kondenzační kotel na plyn)
-jednodusšší a levnější doprava (uhlí těžím, čistím, překládám.. na to se nabaluje hromada a hromada "ztrát" které nejdou vidět. Oproti tomu čerpání plynu potrubím je jen o ztrátách třením v potrubí.
-Skladovatelnost není problém, myslím že poměrem ku spotřebě v ČR jsme na špici Evropy.
-nechci sem tahat politiku, ale nemám pocit že bychom z té strany byli vydíráni. To spíš se podsunuje že můžem být vydíráni (ač nejsme) z druhé strany, aby se v Polsku ospravedlnily další překladiště z tankerů. Infrastrukturu na plyn máme velmi dobrou a funkční.

EDIT: Jádro + plyn + doplňkově OZ je to nejlepší kam můžeme směrovat. Doba uhlí už vážně minula.
Emise CO2 jsou poloviční oproti uhlí. Ostatní škodliviny minimální. Nemusíte řešit kam s popelem. Plynová elektrárna má narozdíl od uhelné rychlý náběh, ...

ČR není u moře, takže má malý potencionál z větru. Pokud chce být ČR bezemisní, tak nic jiného než JE nezbývá. Jenže kdo jí postaví?
Francouzi - Areva, už asi 15 staví elekrárnu ve Finsku a stále není spuštěná, navíc má příliš výkonný reaktor, na který není dost vody v řece u Dukovan
Jihokorejci - také příliš výkonný reaktor, Jihokorejská vláda už nechce jádro podporovat
Westinghouse - letos se dokončí jeden blok v USA, příští rok druhý, pak již žádné zakázky nemá. Možná se podaří prosadit výstavbu nových bloků v Polsku. Pokud ne, tak zaměstnanci Westinghouse nebudou mít co dělat, firma je propustí a ztratí know-how. Problém s horším zaškolením zaměstanců a s dohledem při výstavbě.
Rusko - staví reaktory jako baťa cvičky, naši znají jejich technologie, takže by dohlédli na postup výstavby a zaškolení personálu by byla hračka, problém je s části politiků, kteří rusko nemají rádi
Čína - staví především v Číně, nejen politický problém, ale i se zaškolením personálu, ...

Nejrozumnější by bylo vzít reaktory z Ruska, ale o tom někteří politici nechtějí ani slyšet. Také jsem slyšel nápad, že by reaktory byly ruské, ale vše by zastřešovala neruská společnost, takže politici by byli spokojeni, že oficiálně nestaví rusové. Byl by to rozumný kompromis.
Kubajsu
Příspěvky: 1308
Registrován: 18.8.2010 8:42:13
Bydliště: Praha

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Kubajsu »

Krupp píše: -mnohem nižší emise (srovnejte domácí kotelnu na uhlí a kondenzační kotel na plyn)
-jednodusšší a levnější doprava (uhlí těžím, čistím, překládám.. na to se nabaluje hromada a hromada "ztrát" které nejdou vidět. Oproti tomu čerpání plynu potrubím je jen o ztrátách třením v potrubí.
-Skladovatelnost není problém, myslím že poměrem ku spotřebě v ČR jsme na špici Evropy.
-nechci sem tahat politiku, ale nemám pocit že bychom z té strany byli vydíráni. To spíš se podsunuje že můžem být vydíráni (ač nejsme) z druhé strany, aby se v Polsku ospravedlnily další překladiště z tankerů. Infrastrukturu na plyn máme velmi dobrou a funkční.
- nebavíme se o domácnosti, ale o krapet větším zdroji, kde už jsou všechny možné filtry a odlučovače postavené
- uhlí dopravuji v našich podmínkách na nižší desítky km, plyn na několik tisíc km
- my jsme zatím vydíráni přímo nebyli. Ale kvůli potížím s přepravou plynu se přeci staví druhá větev. Jediný velký dodavatel je vždycky potenciální problém.
- poloviční CO2 u plynu se v klidu dá postavit proti dvacetinásobnému skleníkovému efektu metanu a nijak vzácným únikům během těžby a dopravy
Anonym
Příspěvky: 810
Registrován: 24.6.2009 13:34:01

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Anonym »

Kubajsu píše: - nebavíme se o domácnosti, ale o krapet větším zdroji, kde už jsou všechny možné filtry a odlučovače postavené
- uhlí dopravuji v našich podmínkách na nižší desítky km, plyn na několik tisíc km
- my jsme zatím vydíráni přímo nebyli. Ale kvůli potížím s přepravou plynu se přeci staví druhá větev. Jediný velký dodavatel je vždycky potenciální problém.
- poloviční CO2 u plynu se v klidu dá postavit proti dvacetinásobnému skleníkovému efektu metanu a nijak vzácným únikům během těžby a dopravy
- Filtr na CO2 použít nelze a plyn má poloviční množství emisí CO2 na jednotku vyrobené elektřiny.
- S tím vydíráním je to trochu problematické. Ukrajina za plyn neplatila. Kdyby platili, tak žádné vydírání nebylo. Nicméně za mne by bylo lepší postavit JE (klidně z Ruska) než plyn z Ruska. Druhá větev Nord Streamu se staví proto, protože EU bere od Ruska čím dál více plynu. Od plynové krize s Ukrajinou je to asi nárůst zhruba 50%.
- Metan se samovolně rozkládá na CO2, takže jeho oteplovací efekt je pouze dočasný.
Kubajsu
Příspěvky: 1308
Registrován: 18.8.2010 8:42:13
Bydliště: Praha

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Kubajsu »

VŠCHT píše, že GWP metanu (které by mělo zohledňovat dobu setrvání v atmosféře) je ekvivalent 28-36 kg CO2.

Ano, spalování metanu (a nejspíš i těžba - zvlášť když probíhá jinde) je čistší a jednodušší než uhlí. Ale na uhlí máme elektrárny postavené s ne úplně malou zbývající životností. Do odlučovačů prachu a všeho možného dalšího se taky nemálo investovalo... Nechat to na "dožití" hlavně jako zálohu mi přijde lepší, než stavět nové plynové...
ML90
Příspěvky: 1571
Registrován: 18.5.2014 20:29:57
Bydliště: Království Haličské a Vladimiřské

Re: Elektromobilita

Příspěvek od ML90 »

1) Co se týče zemního plynu, tak dnes už zdaleka nemáme jenom jeden zdroj. Rusko je samozřejmě pořád největší dodavatel, ale je to hlavně kvůli tomu, že se to vyplatí. Zároveň se v poslední dekádě hodně investovalo do toho, aby se problémy s dodávkami z minulosti neopakovaly. Kromě výstavby LNG terminálů, které už jsou i v novějších zemích EU (Klaipeda, Svinoústí, Krk) se klade velký důraz na propojení systémů mezi jednotlivými zeměmi, díky čemuž už dnes v podstatě není problém případné výpadky vcelku rychle pokrýt. Např. u mě v regionu se teď staví polsko-slovenská propojka Strachocina-Veľké Kapušany.

2) Co se týče Ruska a jaderných elektráren, tak bych je zase tak nechválil. Jen z poslední doby měli dost průšvihů na elektrárně Astravěc v Bělorusku a Maďarsko má obrovské problémy s dostavbou elektrárny Paks viz https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ja ... f6b220ee8/
kot
Příspěvky: 10365
Registrován: 17.6.2010 0:19:32

Re: Elektromobilita

Příspěvek od kot »

Rusko nemá moc věcí k chválení - snad jen kvalitní vodku... :lol: Naše republika s nimi má jen ty nejhorší vzpomínky a několik generací zkažený život, mrtvé v to nepočítaje.
Mike
Příspěvky: 4950
Registrován: 15.3.2009 14:09:33

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Mike »

nordestream se staví proto, aby se rusko a německo vyhnuli tranzitním poplatkům
německo má pevnou měnu ( už ne wehrmacht ) a rusko má plyn
nic víc v tom nehledejte
zbytek je balast o čisté energii

2 pivko :
s tím dojezdem a dobíjením bych tak úplně nesouhlasil
umím si naprosto představit, že v mém současném portfoliu 3aut v domácnosti, bude jedno elektromobil
jen očekávám, že když bude okolo 2-2,5mioKč, tak na něj bude tak 1-1,5mio dotace :lol:
a že na letní nebo zimní dovolenou budu moci jet naftovým šestiválcem :ok:
po zbytek roku budeme pít vodu z kohoutku, aby se vyrovnalo CO2 z minerálky
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Anonym
Příspěvky: 810
Registrován: 24.6.2009 13:34:01

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Anonym »

ML90 píše:1) Co se týče zemního plynu, tak dnes už zdaleka nemáme jenom jeden zdroj. Rusko je samozřejmě pořád největší dodavatel, ale je to hlavně kvůli tomu, že se to vyplatí. Zároveň se v poslední dekádě hodně investovalo do toho, aby se problémy s dodávkami z minulosti neopakovaly. Kromě výstavby LNG terminálů, které už jsou i v novějších zemích EU (Klaipeda, Svinoústí, Krk) se klade velký důraz na propojení systémů mezi jednotlivými zeměmi, díky čemuž už dnes v podstatě není problém případné výpadky vcelku rychle pokrýt. Např. u mě v regionu se teď staví polsko-slovenská propojka Strachocina-Veľké Kapušany.

2) Co se týče Ruska a jaderných elektráren, tak bych je zase tak nechválil. Jen z poslední doby měli dost průšvihů na elektrárně Astravěc v Bělorusku a Maďarsko má obrovské problémy s dostavbou elektrárny Paks viz https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ja ... f6b220ee8/
1) Souhlas, ještě doplním, že se navíc postavili zásobníky a nové plynovody - Nordstream, Turkstream, propojky, tak aby plyn mohl proudit oběma směry, apod... Plynová krize znovu nehrozí.
2) Běloruská elektrárna Ostrovec měla malé problémy, jako bylo selhání italského transformátoru v nejaderné části, transformátor si tam namontovali sami bělorusové. Nicméně média problém nesmyslně zveličovala. V Maďarsku mají problém s EU byrokracií. Podobný problém mají rusové i u finské JE Hanhikivi, která by se měla také letos začít stavět. Nicméně po sladění byrokratických náležitostí se začne stavět a pokud by se blok postavil u nás, tak už byrokracie bude prošlápnutá maďary a finy.
Mumry
Příspěvky: 138
Registrován: 7.4.2017 22:34:27

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Mumry »

Do této diskuze se moc nechci pouštět, protože sice toho vím dost, ale ne tolik, abych si byl jistý v kramflecích. Nabídnu alespoň jeden článek od někoho, kdo se energetice věnoval i profesně a nastudoval si to opravdu pořádně (včetně toho, jak to vypadá v Německu): https://www.marigold.cz/item/za-tajemst ... y-jisticem

Po přečtení mi z toho vychází, že v Německu je šance, že ty nadějné technologie a možnosti (jako vehicle to grid) rozchodí a bude jim to tam hezky šlapat. U nás je to spíše bledý výhled...
jozka
Příspěvky: 2761
Registrován: 27.6.2013 19:11:41

Re: Elektromobilita

Příspěvek od jozka »

Jen z poslední doby měli dost průšvihů na elektrárně Astravěc v Bělorusku
Takze urcite nebude problem je vyjmenovat, ze...
jozka
Příspěvky: 2761
Registrován: 27.6.2013 19:11:41

Re: Elektromobilita

Příspěvek od jozka »

Ten clanek nerika nic noveho. Jako vzdy, za vzletnymi slovy o chytre siti se neskryva nic jineho, ze kdyz proud nebude, tak proste si nezapnete to, co potrebujete/chcete. Neni to sice blackout, jen si nedobijete ten skvely elektromobil, nevyperete, neupecete... ano, to je budoucnost, kterou chceme. Je tam sice popsana i moznost rizeni vyroby, jenze jak se ukazalo posledni tyden v Rakousku a ve Francii, najdi na dlani chlup, ze...
ML90
Příspěvky: 1571
Registrován: 18.5.2014 20:29:57
Bydliště: Království Haličské a Vladimiřské

Re: Elektromobilita

Příspěvek od ML90 »

jozka píše:
Jen z poslední doby měli dost průšvihů na elektrárně Astravěc v Bělorusku
Takze urcite nebude problem je vyjmenovat, ze...
Tady na webu litevského MZV (Astravěc je jen cca 40 km od Vilniusu!) máte popsané, co je s tím za problémy: https://www.urm.lt/default/en/news/fund ... 1IxJKtP9yE
Mroz
Příspěvky: 317
Registrován: 13.9.2016 22:04:48

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Mroz »

Když už jsme takto mimo téma elektromobility, tak co se týče budoucího eneretického mixu a využití jádra záleží jakým pohledem na to budete koukat.

Ekonomickým, pak VELKÁ JE smysl podle mě nedává. Pomineme-li technický vývoj, tak se k tomu také dosti vyjadřuje například M. Šnobr https://video.aktualne.cz/dvtv/vlada-s- ... f6b220ee8/

Politickým, máte-li strach, že v Evropě vypukne v příštích 60 letech "3. světová" a že musíme být soběstační za jakýchkoliv okolností i během dlouhé krize, pak tedy tu JE postavme. Ale cena bude dosti vysoká.

Ekologickým, pro někoho JE je ekologická, pro jiného ne (betonu tam je opravdu dost a pak ta likvidace po XX letech). Mě se technicky JE moc líbí, ale poku dmohu mít jiné řešení levněji ...

Rozhodneli se ČR nakonec pro další bloky JE, tak pak to pojďme udělat jak navrhuje nestor jaderné energetiky u nás F. Hezoučký. Také věřím, že máme pořád dost kvalitní a šikovné lidi.
https://ceskapozice.lidovky.cz/forum/o- ... forum_lube
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“