Rekategorizace silnic I. a II. třídy

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
theodor less

Re: Rekategorizace silnic I. a II. třídy

Příspěvek od theodor less »

https://zdopravy.cz/rsd-opravi-puvodni- ... ida-74777/
To se také projeví změnou kategorie původní silnice, která připadne kraji. „Opravu je třeba provést z důvodu uvedení silnice I/6 do požadovaného stavu před změnou její kategorie na silnici II/606 a předáním novému majetkovému správci,“ uvedl mluvčí ŘSD Martin Buček.
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

Na webu ŘSD se objevila nová kategorizace silnic a dálnic, schválená 30. 6. 2021.

https://www.rsd.cz/wps/portal/web/techn ... pisy/ruzne (nutno rozkliknout "Kategorizace silnic a dálnic")

Co mě zaujalo:

Čtyřpruh S21,5 Holubice (D1) - Slavkov na I/50 a třípruh S13,5 na I/50 Slavkov - Uherský Brod, I/4 Nová Hospoda - Strakonice, I/11 Bystřice - st. hranice, I/13 Cvikov - Chrastava, I/16 Velvary - Mělník, I/34 Pelhřimov - Humpolec (D1) a I/38 Obora - Mladá Boleslav.

U D8 Úžice - Nová Ves, I/13 Ostrov - Chomutov, I/16 Martinovice - Jičín a I/20 Chválenice - Nová Hospoda (I/4) je uvedeno, že "kategorii určí technickoekonomická studie a podléhá schválení MD".

I/43 by měla zůstat v úsecích Brno - Kuřim a Skalice nad Svitavou - Svitavy - Dolní Lipka, zatímco nová trasa Troubsko - Moravská Třebová (D35) je tam uvedena jako I/73. To už bych spíše číslo 43 přenechal nové trase Troubsko - Moravská Třebová - Dolní Lipka (včetně plánovaných přeložek Mladějov - Lanškroun a Lanškroun - Dolní Lipka). Po dnešní trase bych protáhnul I/14 z Třebovic až do Skalice nad Svitavou, případně i dále v peáži s novou I/43 v úseku Skalice nad Svitavou - Kuřim a dále až do Brna. Jen by v té peáži měly ty silnice protisměrné staničení, ale to už tak je třeba na D1+D55 Hulín - Říkovice.

Jen S11,5 na I/19 Oltyně - Tábor.

Jo a S9,5 na I/38 v JZ segmentu obchvatu Jihlavy (mezi II/602 a budoucí MÚK Jihlava-jih) nebo na I/34 Humpolec (D1) - Havlíčkův Brod...
Kategorizace dálnic a silnic I. tř. vychází ze stávající dlouhodobě sledované koncepce sítě a vymezených koridorů v územně-plánovací dokumentaci. S ohledem na chystané prověření rozvoje koncepce nad tento rámec se zaměřením na posílení tangenciálních dopravních vazeb se předpokládá další revize Kategorizace v návaznosti na závěry tohoto prověření.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Vidím, že každý si všímáme něčeho jiného.
mne totiž zaujalo zařazení celého Pražského okruhu (D0) do kategorie D33,5 - jakpak to asi chtějí "nacpat" do těch tunelů na jižním segmentu ve směru "dolů z kopce"?

Zbytek odstraněn, zapsán omylem.
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

Třeba by žádné rozšiřování tunelů na jižní části D0, které je podle mě stejně nereálné, nebylo nutné, kdyby se konečně začala plánovat nějaká D19 Plzeň - Písek - Tábor - Pelhřimov - Humpolec...
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

Kdybyste chtěli studovat rozdíly vůči Kategorizaci silnic a dálnic z roku 2010, tak můžete zde:

http://ceskedalnice.cz/prilohy/kategorizace-2010.zip
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Díky za odkaz na plány z roku 2010.

Nedají se někde dohledat ty data, z kterých ta kategorizace vychází? Píše se tam "ověřené na výhledové intenzity dopravy roku 2050." Pořád mi třeba nejde do hlavy, že na I/73 mezi Svitávkou a křížením s I/35 nevychází 4pruh. Nebo jinak: jak a proč se ty výhledy změnily od roku 2010, kdy tam byl plánovaný 4pruh? S3/D11/D35/I73 vypadá jako skvělá alternativa k D1. Ani nemluvě o S8, pokud povede až na hranice jako 4pruh.
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Zajímalo by mě, jestli zohlednili i předběžné výsledky z letošního CSD. Intenzity narůstají, ale u některých silnic došlo spíše k ponížení z čtyřpruhu na třípruh nebo dokonce dvoupruh. Některé kategorie jsou zase spíše "vlhkým snem" a ani do roku 2050 se jich při současném tempu nedočkáme. Ale také bych se z toho nekácel, za pár let může být zase kategorizace úplně jiná. Bohužel převládá trend odklonu od S11,5 a někde se ani nedrží tranzitní kamionové nebo souvislé tahy. Také z toho není poznat, kde nebude kategorizovaný třípruh ale třípruh vzniklý odvozením z dvoupruhu. Ale tak je to snad jen takový mustr, který třeba nebude úplně dogmaticky dodržován a bude třeba docházet k průběžné aktualizaci.

Teď pár postřehů k domovské Vysočině...
- S9,5 na obchvatu Jihlavy znamená, že se asi zatím nepočítá s dostavbou na plný profil, ale možná by s tím mohl zamávat plánovaný obchvat II/602, který připojí silnice na Třebíč a na východ k D1 na I/38
- S13,5 Humpolec Pelhřimov vidím jako realističtější variantu zkapacitnění stávající I/34, které by mohlo být i relativně jednoduše projednatelné a zrealizovatelné než původní čtyřpruh
- kvituji, že alespoň I/19, I/34 po Pelhřimov a I/38 zůstanou v S11,5 a vypadá to, že snad i bez kruháčů a s MÚK (což samozřejmě z této kategorizace není poznat) - některé přeložky dokonce v třípruhu, což jak už jsem psal výše, také není rozlišitelné od "plnotučné" S13,5
- na D33,5 se obávám, že ani po skončení životnosti stávajícího CB krytu nedojde
- co vidím jako největší slabinu je ponížení kategorie tahu I/34 a I/37 od D1 směr PCE, přitom spousta přeložek již stojí v širší kategorii a je to myslím spolu s I/38 perspektivní severojižní spojení

A něco málo obecně...
- asi se potvrzuje má doměnka, že I/3 bude v budoucnu spojka mezi D1 a D3 přes Benešovsko
- nechápu někdy překotné střídání S9,5 a S11,5 - např. na I/32, I/45, I/57 - reálná úspora nulová a bude to kočkopes - některé úseky tak mají štěstí, že se postavily v normálnější době než dnes
- I/38 mezi Kutnou Horou a D11 by slušel čtyřpruh, snad aspoň ten kousek do Kolína bude
- úplně nechápu proč je někde dělený a někde nedělený třípruh, ani souvislá délka úseku asi není tím správným měřítkem - tranzitní a delší tahy zůstávají nedělené a krátké přivaděče dělené...
- asi by bylo opravdu logičtější na stávající I/43 natáhnout I/14 a číslo 43 ponechat dle zvyku pro novou přeložku - takže severní část už definitivně v třípruhu? obchvat Kuřimi v čtyřpruhu jako přivaděč?
- souběžná I/35 u Lipníka zůstane státu?
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Mě zase tedy asi nejvíce zaujala degradace D56 na 1. třídu, ale bylo to už i v té minulé verzi, jak koukám.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
prof2

Příspěvek od prof2 »

Mě zaujalo
- vypuštění uvažovaného čtyřpruhu na I/19 mezi Táborem a Oltyní, ale to se ztratilo i ze stránek ŘSD.
- nereflektování mnoha plánovaných přeložek, např. I/34 mezi ČB a Třeboní, I/43 mezi Lanškrounem a Dolní Lipkou
- ponechání I/19 mezi Pelhřimovem a Žďárem nad Sázavou v původní trase - myšleno peáž s I/34 a kolem Přibyslavi, přestože kraj Vysočina by ji rád vedl "přes" Jihlavu.
- a konečně D49 ukončená u Vizovic na hranice se SR dotažený jen trojpruh. To jsme opravdu takoví saláti, že se nejsme se SR schopni propojit druhou dálnicí?
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

prof2 píše:Mě zaujalo
- vypuštění uvažovaného čtyřpruhu na I/19 mezi Táborem a Oltyní, ale to se ztratilo i ze stránek ŘSD.
Ne tak docela: I/29 Písek – Tábor

Stejně tak tam stále ještě jsou, jen nejsou viditelné, například letáky:
I/19 Tábor – hranice kraje Vysočina
I/19 Oltyně – hranice Středočeského kraje
I/29 Písek – Kbelnice
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

- obchvat Kuřimi určitě jako čtyřpruh, bude to nejenom přivaděč na S43, ale i obchvat Kuřimi ve směru na Tišnov

- I/19 vede nepochopitelně přes HavlBrod namísto po II/353 do Jihlavy (nebo se to dá vysvětlit tak, že kraj Vysočina prostě nemá historicky přirozené centrum a tak nějak to vyšlo na Jihlavu, která je zhruba uprostřed)

- D49 jakožto součást TEN-T u hranice v třípruhu, to je pro mě záhada

- přes Drahanskou vrchovinu se neplánuje žádná pořádná silnice, přitom by se dalo pracovat se starou I/18, dnešní II/150, která má ale v některých místech zásadní vady
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Mě něco potěšilo, něco mě vyloženě prásklo do očí (v negativním slova smyslu) nicméně jako celek mě to přijde trochu odfláklé, polovina věcí zůstala úplně stejně naprosto bez ohledu na související skutečnosti. Třeba že I/16 mezi Mělníkem a D10 se připravuje vesměs jako 3-pruh, ale kategorie je to v letácích i kategorizaci S 9,5. :D Ale dobry .. asi je to kvůli úrovňovým křižovatkám. A ještě ke všemu je někde je 3-pruh pro menší intenzity dopravy než jinde, kde je S 11/5 nebo S 9,5. :crazy: Třeba 3-pruh z D4 na Strakonice člověka prvně potěší, ale pak se podívá na jiné silnice a říká si "co tam dělá proboha 3-pruh ?".

Doufám, že ta studie na další dálnice/silnice nebude v podobném duchu, ale bude mít opravdu nějakou vizi pro celou ČR a především sjednocení parametrů sítě pro celou ČR.

Trochu mi chybí kategorie, která říká, že tam bude 2-pruh a výhradně MÚK. Doufám, že alespoň S 13,5 automaticky znamená výhradně MÚK. :jidlo:

KarelLer: jižní obchvat Kuřimi bude buď 4-pruh nebo nebude žádný, to bych se nebál. ;) Povolit 2-pruh by tam nikdo nemohl, to je jako postavit teď 2-pruhovou 0136. :)

Potěšilo: především 3-pruhy: na I/50 po UH :ok: :ok: , severní část I/38, 13 u Liberce.
Prásklo: 2-pruh na I/38 mezi Moravskými Budějovicemi VS. 3-pruh od Znojma na hranice s Rakouskem - to jako soudruzi chtějí namlsat řidiče po příjezdu z rakouského 3-pruhu a poté je vyvést z omylu ?? :evil: 2-pruh od Budějovic k Jihlavě jsem ještě ochoten překousnout, tam je znatelně menší provoz a především jsou tam nové přeložky v plánu jako kompletní nahrazení stávající I/38, takže se tam bude dát vyloučit pomalá doprava, ale ten jih je totálně na palici.

Nimlich to samé je střední část I/38 mezi D1 a D11 - proboha tam je provoz kamionů jak na dálnici a S 11,5. :zvraci: Už se podívejte na mapu našich dálnic a ta I/38 vám konečně dojde ..

A dále S 15,5 na I/9 u Prahy .. tam jezdí kamionů proti výše zmíněným komunikacím naprostý zlomek a je zde dokonce směrově rozdělený 3-pruh .. úplně mimo. :ko: :zvraci:

Podobně tak 3-pruh na Strakonice - ať tam klidně je, ale ať je hlavně na těch důležitějších silnicích, snad ne ? To je stejné, jako kdybychom chtěli stavět D1 v 3-pruhu a D6 jako D 26,5. :crazy:

Každopádně jsem v očekávání, jak bude vypadat zbytek I/13 mezi Ostrovem a Chomutovem. A především jsem zvědavý na I/20. :jidlo: Ovšem spíše doufám v nějakou D19, která bude řešit 20 v tom úseku a i tu nepochopitelnou S 11,5 na I/19 mezi Pelhřimovem a Táborem. Ten 3-pruh dál k D1 beru jako takové ukonějšení, které moc změn bohužel nepřinese, tam je to jasný 4-pruh i bez D19. :kladivo:

Může mi někdo, prosím, vysvětlit, podle čeho se to prostě určuje ? Ty jejich řeči z příruček jsou evidentně k ničemu. Zatím mám pocit, že si autoři házeli korunou .. a to jen tam, kde měli snahu se na to podívat. Nebo je rekategorizace něco jiného než jsem myslel...
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

Avantime píše:Třeba by žádné rozšiřování tunelů na jižní části D0, které je podle mě stejně nereálné, nebylo nutné, kdyby se konečně začala plánovat nějaká D19 Plzeň - Písek - Tábor - Pelhřimov - Humpolec...
Nebo konečně dostavěla severní část SOKP
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

Přijde mi, že časově blíže než kompletní severní část SOKP je už i kompletní čtyřpruh z Oltyně k D3.
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

KarelLer píše:- obchvat Kuřimi určitě jako čtyřpruh, bude to nejenom přivaděč na S43, ale i obchvat Kuřimi ve směru na Tišnov
Jako jo, logiku to dává protáhnout ten dnešní čtyřpruh, určitě se to uživí - jen jsem to zatím nikde neviděl, ani v letácích, a přitom se projektují celkem velkorysé přeložky a MÚK stávající I/43 od Podlesí po Lipůvku.
KarelLer píše:- I/19 vede nepochopitelně přes HavlBrod namísto po II/353 do Jihlavy (nebo se to dá vysvětlit tak, že kraj Vysočina prostě nemá historicky přirozené centrum a tak nějak to vyšlo na Jihlavu, která je zhruba uprostřed)
V letáku na obchvat Krátké Vsi na I/34 je vidět přeložka I/19 - asi to obchvátí Pohled, Simtany a Stříbrné Hory, kde jsou ty parametry nejhorší. Nevím, jestli se nějak vůbec řeší přesun I/19 na 602 a 353, do kterých Kraj investoval nemalé peníze. Přitom 602 už kdysi jednička byla.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

To ne že dává logiku, to ani jinak nejde. Jižní obchvat Kuřimi je od začátku myšlen jedině jako 4-pruh, byl jsem o tom osobně ubezpečen (prakticky) jeho strůjcem, kuřimským starostou Sukalovským.
Projektují se křižovatky, které vyřeší opravdu ta nejpalčivější místa (a především důvody vzniku denních kolon) do doby než bude dálnice (on ten jižní obchvat a navazující úsek D43 k Černé hoře nebude jen tak). Škoda jen, že až za tak dlouho, že to nelze povolit třeba během 2-3 let.
V našem kraji se už nenajde zrovna moc bláznů jako jsem já, kteří ještě v nějakou D43 věří, proto jsou ty křižovatky plně na místě. :) Ty křižovatky nebo 4-pruh po Lipůvku od České (klidně směrově nedělený) měl stát už tak 10 let, jenže tady se 30 let plánovala dálnice a proto se do nějakého zkapacitňování 43 nedala doposud ani koruna. Jaká to byla chyba, vidíme všichni dennodenně.

K té I/19: já zase nevím, proč když si kraj vybudoval krásnou dvojku mimo obce, tak by měla přecházet mezi jedničky a ŘSD ? :) Osobně bych spíše odstraňoval takové ty regionální nevýznamné jedničky a přehazoval je na kraje (vím, že to není jen tak), aby se dalo třeba za 15-20 let o síti jedniček říct, že to něco znamená. Teď to tak prostě není.
Nebo by se měla vytvořit klidně nová kategorie, odlišitelná i na mapách a na značkách (návěstech), aby prostě 2-pruh nebo 3-pruh s MÚK a komplet mimo obce nebyl značen stejně jako úzká klikatá silnička vedoucí lesem, na které jste rádi za 60 km/h průměrné rychlosti. A tuto kategorii bych stejně tak využil pro všechny 4-pruhové jedničky.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Předně bych zrušil rozlišování na třídy. Divím se, že se proti tomu krajská vedení už dávno neohradila. Vlastně je to diskriminační. Proč by měl stát vystupovat jako provozovatel lepších silnic a kraje jako podřadní. Kvalita silnic může být stejná, dokonce mnohdy i lepší. A jsou i trojky, které jsou lepší než jedničky. Čísla by prostě měla pouze rozlišovat důležitost trasy. X-XX celostátní páteřní síť (současný stav), XXX opravdu jen důležité spojnice celostátní páteřní sítě a hlavní krajské páteře (např. typu 287, 299, 360 jen část), XXXX - zbytek dnešních III a velká část dnešních II (např. 288, 289, 307, 322 atd.)
Prostě když uvidím v mapě XXX, bude mi jasné, že je to důležitá spojnice a ne polňačka typu 348.
Snad jen u nás a na Slovensku to dělíme na třídy, jinak by to bylo podobně jako jinde D8, S11, K253, K1235. Řidiče nezajímá norma dané komunikace, on chce jet co nepřehledněji.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Aram96 píše: Prásklo: 2-pruh na I/38 mezi Moravskými Budějovicemi VS. 3-pruh od Znojma na hranice s Rakouskem - to jako soudruzi chtějí namlsat řidiče po příjezdu z rakouského 3-pruhu a poté je vyvést z omylu ?? :evil: 2-pruh od Budějovic k Jihlavě jsem ještě ochoten překousnout, tam je znatelně menší provoz a především jsou tam nové přeložky v plánu jako kompletní nahrazení stávající I/38, takže se tam bude dát vyloučit pomalá doprava, ale ten jih je totálně na palici.
Asi jezdíme po jiné I/38. Ale min. od Stonařova provoz na Jihlavu houstne a když už nemá být I/38 Od Jihlavy ke Znojmu jako třípruh celá, tak alespoň úseky právě před Jihlavou a Znojmem. Až se udělá přeložka po Stonařov, tak dle mě i hodně přebere provoz z II/406 z Telče na Jihlavu, proto je chyba, že ten úsek není naplánován už jako třípruh.
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Nerozumím smyslu toho dokumentu, ale přijde mi, že se nedá brát vážně.

Např. V OLK je znázorněno vedení Červenohorským tunelem, ale přeložky I/44 a I/60 na Jesenicku a Javornicku neexistují. Přitom v obou případech se jedná o hudby vzdálené budoucnosti, které jsou přítomné max. v územně plánovací dokumentaci.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Souhlasím se všemi třemi a jejich poznámkami, především s Honeyho.
Tohle se fakt nepovedlo... Nevím, k čemu to vůbec mělo být tady tahle "etapa" rekategorizace .. Asi jako nápady na "reformaci ŘSD" a hlavní náplní byla změna názvu organizace. Jinak nic. Nebo výměna značení ale vše kus za kus beze změn podle novinek. :ko:

Paul: samozřejmě bych tam také rád viděl 3-pruh, ale když vidíme že není ani na zbytku I/38, DOKONCE ani ne mezi HB a Kolínem a D11, kde jsou intenzity už docela brutální a přímo na 3-pruh, tak lze ten úsek u Stonařova chápat. Navíc tam už jede příprava, takže to beru, že zůstane S 11,5. Všechny další přeložky I/38 by měly být 3-pruhy. Želetava tak zatím vypadá, snad to tak bude i na dalších úsecích a SNAD se nebude při tom hledět na tuhle potroublou kategorizaci z první republiky. :kladivo:
caveman

Příspěvek od caveman »

No jsou to zjevně chiméry... Třeby Pražský okruh jako šestipruh, i jeho jižní část. Takže jen tak převrtáme dva tunely, rozšíříme radotínskou estakádu, Lochkovský most a další... Fakt brnkačka :-)
elrondecuba

Příspěvek od elrondecuba »

Doplním některé zajímavosti, které tu asi ještě nezazněli.

S7,5 jen na I/62 Děčín - st.hr. a zkrácené I/72 Blatnice - st.hr.
I/2 zkrácená a přesměrovaná přes Chvaletice. Tady by mi přišlo nejlepší spojit tahy I/12+I/2+I/36 pod jedno číslo.
Vypuštění I/68 v uspořádání 2+2 od Havířova do částečně připraveného exitu na D1 u Bohumína

I/37: Pardubice - Chrudim je S21,5 atyp. Co to přesně znamená? Jediný další příklad této kategorie je I/7 nad Chomutovem.
I/38: kousek 1+1 (mezi 2+2 a 2+1) okolo Kosmonos je takto uvažovaný z jakého důvodu?
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

elrondecuba píše:I/2 zkrácená a přesměrovaná přes Chvaletice. Tady by mi přišlo nejlepší spojit tahy I/12+I/2+I/36 pod jedno číslo.
Ano, spojil bych tyto tři silnice do jedné pod číslem I/12 v trase Praha - Kolín - Kutná Hora - Týnec nad Labem - Pardubice - Holice - Čestice. Připravovaná I/36 Trnová - Fáblkova - Dubina by mohla být pokračováním II/211, nebo spíš II/322, číslo 211 v té oblasti nedává smysl.

Tím by se uvolnilo číslo I/2 pro dnešní I/3 Mirošovice - Benešov a Václavickou spojku. To by naopak smysl dávalo. D2 bych přečísloval na D41, nebo spíš D40, ale to je na delší rozbor. :-)
Martin96
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin96 »

Avantime píše:
elrondecuba píše:I/2 zkrácená a přesměrovaná přes Chvaletice. Tady by mi přišlo nejlepší spojit tahy I/12+I/2+I/36 pod jedno číslo.
Ano, spojil bych tyto tři silnice do jedné pod číslem I/12 v trase Praha - Kolín - Kutná Hora - Týnec nad Labem - Pardubice - Holice - Čestice. Připravovaná I/36 Trnová - Fáblkova - Dubina by mohla být pokračováním II/211, nebo spíš II/322, číslo 211 v té oblasti nedává smysl.

Tím by se uvolnilo číslo I/2 pro dnešní I/3 Mirošovice - Benešov a Václavickou spojku. To by naopak smysl dávalo. D2 bych přečísloval na D41, nebo spíš D40, ale to je na delší rozbor. :-)
Prohlédl jsem si také kategorizaci z roku 2010 a i tehdy už se s I/2 počítalo v trase přes Chvaletice. Za mě I/12 klidně Praha - Pardubice (- Čestice), ale spíš bych se přikláněl k ponechání I/36 z Pardubic do Čestic. Silnice 322 má jinak svůj význam mezi Pardubicemi, Dašicemi a dál na Dolní Roveň. Ve zbytku trasy (nejspíš Kolín - Týnec) by mohla dostat jiné číslo, třeba 327, pokud tedy po trase z Týnce do Kutné Hory povede I/12 (I/2).
Stávající I/2 tedy nejspíš bude nově II/333 až do Prahy (když i dnes v Praze jsou takto některé komunikace očíslované, viz mj. vizualizace D0 stavby 511).

S tou D2 bych nesouhlasil. Slováci taky při reorganizaci sítě ponechají na svém území D2. Spíš by bylo vhodnější protáhnout I/18 kolem Benešova.
Ta I/11 mne doslova bije do očí, obzvlášť, když na novém čtyřpruhu u Třince je nové staničení podle I/68. Po uvolnění I/31 (převedení okruhu na město HK) by mohlo tohle číslo se převést právě na I/11 mezi HK a Ostravu, potažmo Českým Těšínem.

I/37 směr Brno - zklamání... 9,5 je ostuda :(

S I/14 jinak souhlas - protáhnout klidně až do Brna a 43 nechat nové silnici (když už to tedy asi nebude D43)... Naopak zatím úplně chybí pokračování 43 (73) na hranice s Polskem.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Se změnou čísla D2 bych jednoznačně souhlasil. Absolutně se vymyká celému systému značení našich dálnic. A proč ? No protože to tak bylo přece vždycky, už od bolševika, žeano .. :roll:
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“