(A) Rakušané vybudují dálnici A5 na české hranice do r. 2013

Články z novin a internetu - zahraniční
Zamčeno
martin
Autor
Příspěvky: 834
Registrován: 25.2.2009 22:25:13
Bydliště: R1 Exit 16 a D5 Exit 28

(A) Rakušané vybudují dálnici A5 na české hranice do r. 2013

Příspěvek od martin »

iDnes.cz, 4. května 2009

Rakušané vybudují dálnici A5 na české hranice do roku 2013

Poslední, devítikilometrový úsek rakouské dálnice A5 k hranici s Českem bude hotov do roku 2013. Peníze na dostavbu dálnice, která se v Mikulově napojí na připravovanou R52, už vyhradila rakouská vláda. Trasa spojí Brno s Vídní.

"Rozhodnutí o termínu dokončení rakouské severní dálnice nás zavazuje k tomu, abychom dále postupovali v načatém tempu a udělali všechno proto, aby se naše rychlostní silnice R52 dobudovala. I přes zdržení, která nastala, věřím, že v horizontu několika málo let se dočkáme pohodlného spojení Prahy, Brna a Vídně," řekl šéf Ředitelství silnic a dálnic ČR Alfréd Brunclík.

Dohodu o propojení rakouské dálnice s českou rychlostní komunikací R52 podepsal loni na podzim bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček se svým rakouským protějškem Wernerem Faymannem. Silnice se spojí na společných státních hranicích v Mikulově na české straně a v katastru obce Drasenhofen na rakouské straně.

"Potřeba výstavby této dálnice vychází z razantního nárůstu regionální dopravy, který je způsoben dynamikou osídlování a motorizace okolí Vídně a severu země," uvedlo Ředitelství silnic a dálnic ČR na svých stránkách.

Silnice R52, která má spojit Brno s Vídní, patří k nejkontroverznějším dopravním stavbám na jihu Moravy. Mezi ministerstvem dopravy a ekology se o ni vedou dlouhodobé spory.

Ekologové tvrdí, že nebyla dostatečně zvážena především trasa přes Břeclav, která by mohla využít nynější dálnici D2. Obě strany tvrdí, že jejich řešení je ekologicky příznivější. Trasa na Mikulov počítá s tím, že se až k rakouským hranicím prodlouží čtyřproudová R52 vedoucí z Brna. Ta nyní končí u Pohořelic.

Loni vydala česká vláda usnesení, podle kterého se budou stavět obě varianty. Silnice R52, která má stát kolem deseti miliard korun, by se měla začít stavět už příští rok a má být dokončena v roce 2014. ŘSD chce ještě do konce letošního roku získat územní rozhodnutí na dvě ze tří etap výstavby R52 z Pohořelic do Mikulova.

"Rozhodnutí o termínu dokončení rakouské severní dálnice nás tak trochu zavazuje k tomu, abychom dále postupovali v nastoleném tempu," uvedl v tiskové zprávě generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Přípravy R52 provází od počátku řada sporů a žalob. Zatím poslední a nejdůležitější nyní projednává Nejvyšší správní soud v Brně. Má posoudit, zda byl územní plán Břeclavska, ve kterém je koridor R52 vyznačen, schválen podle zákona. Krajská radní Anna Procházková očekává, že soud pochybení neshledá.

http://ekonomika.idnes.cz/rakusane-vybu ... oprava_vem
Zamčeno

Zpět na „2009 Svět“