(SK) Min. dopravy: 1/2 silniční sítě je v příšerném stavu

Články z novin a internetu - zahraniční
Zamčeno
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

(SK) Min. dopravy: 1/2 silniční sítě je v příšerném stavu

Příspěvek od Diaľničiar »

Viac ako polovica našej cestnej infraštruktúry je v príšernom stave, tvrdí minister Doležal

09. 10. 2021
SITA

Musíme byť úprimní, na Slovensku nemáme základnú infraštruktúru. Povedal to minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal dnes počas diskusie na konferencii Tatra Summit 2021.

„Viac ako 50 percent našej cestnej infraštruktúry je v príšernom stave. Stále nemáme diaľnicu medzi našimi dvoma najväčšími mestami. Nie je to vtipné, rozprávať sa o nabíjacích staniciach, modernej infraštruktúre a smart mobilite, keď nemáme pripravenú základnú infraštruktúru? Mojim cieľom je dokončiť, čo je rozostavané. Teda diaľnicu D1 medzi východom a západom a zrýchliť proces prípravy cesty R4,“ uviedol šéf rezortu dopravy.

Peniaze na infraštruktúru
Doležal vysvetlil, že Slovensko zo štátneho rozpočtu len kofinancuje európskej projekty a nemá odpoveď na to, odkiaľ by Slovensko vzalo peniaze na infraštruktúru bez eurofondov. Jednou z odpovedí však podľa neho môžu byť PPP projekty.

„Neznamená to, že nie sme ambiciózni. Som si vedomý iniciatívy fit for 55, som si vedomý, že musíme znižovať CO2 emisie,“ dodal Doležal s tým, že pracujú aj na „smart“ a zelenej ekonomike.

Aj o železničnej doprave
Minister diskutoval na konferencii aj o železničnej doprave. Skonštatoval, že železnice nie sú priority slovenského rozpočtu a požiadal všetkých, aby presvedčili vládu o tom, že železnice sú dôležité.

„Ak sa nám podarí dokončiť rekonštrukciu existujúcej železničnej infraštruktúry na pôvodnú rýchlosť, tak s rovnakým počtom vlakov dokážeme zdvojnásobiť počet cestujúcich. Preto potrebujeme investovať do infraštruktúry,“ uzavrel Doležal.

https://www.webnoviny.sk/nasadoprava/vi ... r-dolezal/
Zamčeno

Zpět na „2021 Svět“