Ukrajina

Odpovědět
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

Marcinescu & mnoho dalších, stane se tak: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 89#p251989

Mapování škod na silniční infrastruktuře v Ukrajině:

https://www.skyscrapercity.com/threads/ ... -177578528
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

budu se snažit zachytávat kroky/postupy, které běžně nerozepisuji a zde se realizují v "praxi"

Ukravtodor zahájil masivní demontáž silničního značení. Úřad k tomu vyzval všechny samosprávy, které mu mají s tímto usilím pomoct.

https://hmarochos.kiev.ua/2022/02/26/uk ... h-dorogah/

Je více než jisté, že UA již brzo zahájí i maření transportů ruské armády a sice zahájí částečnou, ale bohužel vynucenou taktiku likvidace strategických tepen, čímž odřízne od sebe ruské pozemní síly, které již nyní bloudí a nemají dostatek paliva pro rychlejší přesuny. Rusko na tomto území blokuje GPS lokalizaci a patřičné ministerstvo nepředpokládá již masivní přesuny obyvatelstva v pro ně neznámých částech země. Lokální znalost místních se obejde i bez značení.

Zcela to popírá mnohoroční úsilí o modernizaci silnic. Ovšem taková je válka ...


Dále, na proměnlivém značení na zkapacitněných tazích zanechává Ukrajina jasné vzkazy pro ruskou armádu: https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... aders.html .
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

V návaznosti na vývoj z uplynulých dnů (vpád ruských vojsk na Ukrajinu) po konzultacích v rámci fóra jsem přistoupil k několika změnám/úpravám v tomto fóru: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 89#p251989 , http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 25#p252025

A proto i úprava v úvodním příspěvku tohoto vlákna:
obyvatelstvo není celkově upraveno, již i pro migrační vlnu v zemi to nemá většího smyslu, kopírováno to je tak proto, aby bylo zřejmé, že se to doopravdy děje na Ukrajině v rámci fóra
obyvatelstvo není celkově upraveno, již i pro migrační vlnu v zemi to nemá většího smyslu, kopírováno to je tak proto, aby bylo zřejmé, že se to doopravdy děje na Ukrajině v rámci fóra
02.JPG (66.15 KiB) Zobrazeno 8575 x
A tedy od teď všechno, co se nachází geograficky na základě mezinárodního práva a českého postoje v rámci státu Ukrajina se bude řešit v tématu Ukrajina. I když se to tady staví za ruské peníze. Týkat se to bude do budoucna i jakýchkoliv dalších území, které Rusko svévolně zabere. Pokud i budou psané příspěvky do ruského tématu, tak budou přesouvány do Ukrajiny. Bez ohledu na jakoukoliv minulost, bez ohledu na cokoliv další se bude brát v potaz pilíř, který jsem uvedl a dle něj se zde budeme řídit.

Takže v tématu jsou přeskupené příspěvky třeba k dálnici Tavrida, které je na Krymu. Dále byla celá téma pročtená a aktualizována v některých páteřních odkazech nebo doplněn nadpis, protože dostupnost webů vázne. Propagandistické žvásty z dob minulých jsou pryč.

Ruská propaganda, ale ani jiné emoce tady nemají mj. taky žádný prostor. Pokud nastanou ve fóru situace z r. 2014, tak se budou řešit stejným postupem jako v roce 2014. Jsou to všechno organizační komplikace, ale to je daň za moderování.

Co se týče pohledu na (silniční) infrastrukturu, tak si myslím, že je zřejmé, že škody jdou do miliard USD. Je zcela zbytečné, abych o tom dál podrobněji informoval. Budu se věnovat spíš méně opisovaným, ale "zajímavým" řešením během obrany Ukrajiny ve vztahu k silniční infrastruktuře, pokud to půjde. A pak bude o čem zřejmě psát v souvislosti s rekonstrukcí.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

finance pro UA + můj pohled + moje omluva

Je velmi důležité uvést, že v těchto nočních hodinách (zde) bylo přijato Světovou bankou, že pomůže Ukrajině dalšíma způsobama. Navíc se zorganizuje setkání s guevernérama G7 a Ukrajina dostane finanční pomoc: okamžitou, ale i další nástroje s delším horizontem platnosti.

Dále, MMF pomůže okolním státům s pomocí pro ufinancování vln utečenců z Ukrajiny, kteří již nebudou moct kam jít a o které se budou muset starat tyto země, než se snad situace na Ukrajině stane snesitelnější.

Dále, pokud bude Rusko uznáno z mnoha "...", tak bude muset platit škody, pokud se bude chtít někam zpátky zaradit. Neobával bych se ani o tohle, ačkoliv se to dnes tak jevit nemusí. Obával bych se o to ze začátku vzhledem na vlažné reakce mnoha států a spolků, ale ne teď.

Dokonce alternativou investicí může být i Čína, která by si tím zlepšila renomé a to docela zásadně. Moc se to neví, ale obchodní vazby mezi zeměmi jsou vysoké. Problémem je vnímání "Ruska", které Čína potřebuje.

Do obdobné pozice se dostala Brazílie. Ta sice dováží značné množství hnojiv z Ruska, kvůli čemu byl tamní prezident nedávno v Rusku, ale s Ukrajinou má zase jiné vazby a celkový pohled na politiku je zřejmý a sice, že tato ruská agrese se musí ukončit. Tvrzení jsou to ale zmírlivá ...

Ukrajina proto není zdaleka tak osamocená jak by se jevilo, není to "jen" o EU, která se nyní sjednotila. Vzácně se velmi rychle sjednotila a 1. v historii zajistí zbraně pro nečlenský stát. Linii EU kopíruje linie NATO, ale nejsou to ani EU ani NATO ani Ukrajina, které ohrožují Rusko - největší stát na světě, kterého dle slov Kremlu ohrožují sousedé neustále jeden v Asii a další v Evropě. To Rusko zase nemá tak mohutnou armádu, právě proto odstrašuje jadernými hlavicemi, což není již příjemné, ale je to to poslední ... a ten svět vůči tomu neustoupil. Snad prvně v historii. Situace není dobrá, dávají se do pohybu světové organizace, formální i neformální sdružení, připravují další kroky a dosavadní silní spojenci Ruska jsou stále více neutrálnější. Všichni žádají přerušení útoků, již to nebude o tom, že "kdosi kdesi" má tank, který není označen. Je u konce tato epocha prezentace Ruska. Tato země se strašlivě přepočítala ...

Z Balkánu, konkrétně z Chorvatska jdou jen za dnešek 3 autobusy "dobrovolníků" chránit Ukrajinu. Oficiálně za tím nestojí chorvatská vláda, která si dávala pozor jak reagovat vůči Moskvě, ale na zítřek se sejde vláda s parlamentem a uzákoní se celá série zákonů a budou informace ... ale z tohoto a z dalších zemí je zřejmé, že "Slovan napadne Slovana resp. jej bude chránit před jiným Slovanem". Je konec utopistické představy o tom, že Rusko chrání Slovany, protože tomu tak jednoduše není. Byl to mýtus a padl a každý stát, který neexistuje dlouho vlastně nemá právo na nic. Byl to jasný vzkaz ... Ruský plyn možná nepoteče dál, prozatím teče, ale nemusí téct. Možná bude narušená JE Černobyl, ten úžasný sarkofág, který postavila mj. i společnost VINCI, o kterém jsem v tématu psal, na který se seskládalo desítky států světa ... Ukrajina si vytrpěla doposud doopravy hodně a možná si ještě i vytrpí, ale bojuje. Nevzdává se a na ruská slova, že jak se k ní někdo přidá, tak špatně dopadne ... pak se jako civilizace odstraníme. Pak je jedno jestli to bude dnes nebo jindy, protože tato možnost tady je, lidstvo jí má v rukou. Urychlíme tento proces. Do této pozice se dnes dostáváme a já to tady píšu proto, že o tom rozhodne tady tento stát jménem Ukrajina. Není členem EU ani NATO a předse za ní stojí svět. Nebo většina světa. Nebo ta většina požaduje okamžité zastavení útoků Ruska, a to i politici, kteří dlouhou dobu podporují Putina a Rusko ... a jak lze pozorovat, tak není vůbec těžké a složité konečně vypnout a odpojit ruské propagandistické weby. Možná, když by tento krok přišel za dalších 10 let, tak by byl silnější, ale Rusko se těžce propočítalo. Možná, že dobyje Ukrajinu ... ale nedobyje a neovládne již EU a NATO. Neprodá plyn a celkově se uvrhne do bídy. Za co vlastně se lze pak ptát ... Nepochybně se dalo domluvit, ať okolní země k Rusku nevstupují do NATO zrovna jak nejbližší k USA nevstupují do svazku k Rusku. Bitevní pole po 3. v historii když bude, tak bude zase zde v Evropě. Ono to tady již je, pouze se viditelně fyzicky bojuje v prostoru Ukrajiny. Ale válka má mnoho podob a již od zítřka se rozprestře nad většinou planety ... válka kapitálu a volného obchodu a pokud možno bez omezení. Kdo chce tohle narušovat nebo jinému diktovat a porušovat tyto principy, tak vypadne, ale vypadne de facto ze všeho. A to není jen SWIFT ...

Scénáře jsou otevřené ... záleží od Putina. On začal, on je na tahu. Na tahu není nikdo jiný, všichni další se jen snaží jej zastavit. A mezitím se podporuje Ukrajina.

Jen pro představu čtenářů dostala Ukrajina za uplynulé dny větší materiální a diplomatickou pomoc než za celou existenci. Tím je dáno, kde je kapitál a kde ten kapitál nebude. Investice provedené oligarchama a Ruskem v zahraničí nebudou použitelné. A investicí ze zbytku světa v Rusku je minimum. Nakradené stovky mld. USD z plynu a rozpočtů Ruska jsou mimo Ruska a oni to ví. To nenahradí pár zabraných mld. "ostatnímu kapitálu" ve smyslu továren na stroje, auta, samotné stroje a několik budov. A o tom to je ... to již není nyní o armádě Ruska. A je více, než evidentní, že přímé masivní bombardování Ukrajiny již Rusko neodůvodní, další masivní raketové útoky nemá kam provést, ten národ se nezlomil. Ten národ se postavil na odpor se zbytkem planety proti této agresi. A již se stavá k odporu národ doma ... Ukrajina si zaslouží místo na mapě a já se omlouvám za to, že jsem se v roce 2014 rozhodl odebrat vybraná území "jinam". Bylo to napraveno a tento text tady hodlam ponechat, aby byl do budoucna čitelný. (paralelní text jsem v angličtině zanechal ve 3 jiných fórách mezinárodního typu) A ano, občas jsem hájil Rusko i pro zájmy VINCI tam, ačkoliv náznaky kolem "lesa" a další signály značí hodně. Proto jsem se ale snažil být nestranný, ale nelze být nestranný. (nakonec působnost ve 120 státech to ani neumožňuje)
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Honey72
Příspěvky: 5259
Registrován: 26.12.2015 0:06:38
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Re: Ukrajina

Příspěvek od Honey72 »

Má navigace TomTom i další už neukazuje jako před pár dny dopravní informace na území Ukrajiny. Konečně to také někoho napadlo, že obrovské dopravní zácpy jen upozorňují kam poslat střelu a pozabíjet co nejvíce civilistů.
Letos máme výročí 85 let výstavby dálnic na českém území 1938-2023
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

Než se situace vykrystalizuje (dlouho jsem hledal nejlepší slovo) a tedy, než se dozvíme kam až zajde Rusko resp. co zde nechá "na pokoji" a co ne, tak nezbývá, než občas monitorovat škody (na silniční síti). My dnes víme, že za Ukrajinou stojí mnoho států světa (tím nemyslím výhradně nedávné hlasování v OSN, kde dostala přímou podporu od 141 států světa), nýbrž ten fakt, že kapitál opouští Rusko jak jsem já naznačil jasně již vícekrát, že se tak stane a tudíž lze říct, že budou "po tomto konfliktu" vyhrazené podpůrné peníze na rekonstrukci země anebo její částí (doplňte si), pokud bude možno.

Prozatím schválila EIB a další banky z Evropy částky ve výškách mnoha set mil. € na vícero přímých prací.
EU schválila prakticky 2 mld. €, i když částečně (z 1/4) nepřímo, ale zase je to pro Ukrajince mimo Ukrajiny, kteří utíkají, i když to dostanou "sosuední země".
MMF nabízí to samé státům, které jednoduše mají co dělat se sebou a taky "zápasí" s uprchlíkama ...
USA vyčleňují celé miliardy USD na stejnou pomoc. Prozatím spolu 4.

Ukrajina není "nikde" a čerpá opravdu "hodně", vysoce nad rámec možností, které nebýt tohoto konfliktu, tak se to rozhodně neděje. Nebudu se stavět ale do pozice armádního analytika, od toho je dnes každý 2. obyvatel na planetě. Tudíž nebudu zacházet dál tímto směrem.

Bohužel, lze průběžně mapovat další škody. A rozhodně "bude co opravovat". Ukrajina mezičasem odpaluje i sama vícero objektů, aby zpomalila invazi Ruska dál do vnitrozemí ... a další škody pak páchají samotní Rusové s cílem ničit a degradovat morálku atd. Válka jako i v mnoha jiných zemích ... "jen to bylo daleko od Evropy resp. se to tak nevnímalo".

Mapování škod na silniční infrastruktuře v Ukrajině pokračuje:

https://www.skyscrapercity.com/threads/ ... -177597314
https://www.skyscrapercity.com/threads/ ... -177657204
https://www.skyscrapercity.com/threads/ ... -177668245

Kdo není dál nadšený z tohoto vývoje je i Čína. Zhrubnu to, protože Čína považovala Ukrajinu za vstupní bránu do Evropy z Ruska. Postavit Hedvábní Stezku ve smyslu Čína - přístavy v sousedních zemích je jedna věc, ale postavit spojení napříč Asii a Rusko je další věc, ale to ještě stále nejsme na západě EU. Vstupní trh byla Ukrajina pro její zanedbaný stav, kde Čína vycítila možnosti. Nejen silničně z Ruska, což vzhledem k sousednímu Bělorusku bylo jasné, ale nyní Čína strádá. Ukrajina se stala od roku 2013 postupně v roce 2019 největším exportérem kukuřice do Číny (80% importu) a vůbec Ukrajina vyvážela do Číny kolem 15% svojeho vývozu a 14% dovážela. Agrární segment spolupráce zahrnuje i další plodiny. Navíc byl podepsán i kontrakt na pronájem půdy v rozloze 100 tis. HA na 50 let pro chov prasat. Po zahájení Belt and Road Initiative (BRI) Čína vrazila 50 mil. USD do města Mariupol, dnes ostřelovaného Ruskem. :idea: Čína dál bagruje přístavy v Oděse a Černomorsku. Čína zasáhla i do energetiky na Ukrajině: modernizace UA elektráren tak, že nemají potřebovat plyn, ale bude jim stačit uhlí a to prakticky výměnou za urán pro Čínu, který ona ve velkém prakticky jenom dováží. Obchodní výměna dosáhla v roce 2021 úrovně 15 mld. USD, ovšem Čína investovala posledních 5 let na Ukrajinu přímo jen kolem 150 mil. USD ročně poslední roky. Třeba takový Kazachstán dostal od Číny od roku 2015 až 42 mld. USD. Jenomže Kazachstán je rozlehlý a Čína z něj získává všechno možný. Další injekce byla plánovaná i do Ruska prostřednictvím Asijské infra- banky, ale tuto pomoc prozatím Čína pozastavila.

Ovšem taky je nutno doplnit, že čínské záměry na Ukrajině v oblasti infrastruktury a armádní spolupráci překáží EU. Je to dnes ale Rusko, které tuto spolupráci přeruší. Není se proto co divit, že Čína se snažila odložit záměry Putina na "další a další dobu" a neustále apelovala na mírová jednání, hlavně v klidu. Vzhledem k tomu, že se to nestalo, tak Čína odmítla prozatím financovat ruské infra- projekty za miliardy USD ... což je nepochybně problém pro Rusko, které je odříznuté od "rozsáhlého finančního světa". Na margo toho Putin slibuje, že doprava a logistika uvidí ještě víc peněz, než kdy doposud vidělo. To je pro změnu jeho kampaň po negativních zprávách ze západu, z Tichomoří a z Číny.

Tyto vztahy jsou o tom, že Ukrajina samotná nemůže přežít tyto "zájmy" velmocí. Na mezinárodní úrovni je tento konflikt důležitý ale pro další 2 vazby: dle toho jak reaguje západ (EU, USA, NATO) se sleduje "problém jadrové dohody s Íránem" a taky "situace kolem Taiwanu, na který si dělá zálusk Čína". Protože Čína zase Taiwan považuje za provincii, která "odešla". Sankce udané západem jsou šokem i pro Čínu, na druhou stranu USA mohou mít hned 2 problémy najednou: tak Ukrajinu jako zrovna i Taiwan, protože se spekuluje i o tom, že Čína by koordinovala své zájmy s Ruskem a invaze na Taiwan je jen o načasování, které ale Čína nezahájila najednou, protože evidentně čekala na odezvu a do posledního momentu se snažila zlehčovat ruskou invazi, ačkoliv dnes jsou to ruské zbraně, které ničí i čínské investice zde. Projekt BRI je pak velice otázní jak by asi dál pokračoval, resp. již dnes je velmi otázní co s ním nakonec bude, jestli se doopravdy dotáhne napříč Rusko až do EU.

My se totiž dostáváme k tomu, že kapitál plánuje postavit továrny na svých územích. Jináč řečeno je pryč doba, kdy je každá továrna kdekoliv a vždyť se to jinde levně vyrobí a pak za něco málo přiveze. Pandemie ukázala, že doprava může padnout a válka připomíná, že produkce jinde není výhrou. A tady je velice důležité poznamenat, že to nebude Rusko, které bude zásadně trpět z poškození obchodů, samotných obchodů, ale byla by to Čína, která si nemůže dovolit odliv kapitálu a v kombinaci se snížením globálních obchodních vazeb již vůbec ne, protože by nemohla adekvátně růst. K tomu jí totiž asijské státy, na které sice staví BRI nestačí. Nemluvě o tom, že Rusko již nebude solventním partnerem, Indie s Čínou nevychází, vztahy ostatních vyspělých zemí s Čínou v regionu jsou napjaté pro čínské ambice v Čínském moři. Čína proto musí velmi silně dbát na vztahy "se západem" a podrobně sledovat vývoj na Ukrajině, což ale taky činí. I proto již tak jasně Rusko nepodporuje. A vzhledem k tomu, že ruská "operace" se protahuje, tak ani nebude podporovat. Brání tomu již hlasování v OSN ...

Musel jsem tyto vazby napsat, abych se mohl dostat dál.

Čína totižto uvedla, že "po válce" bude Ukrajinu i nadále považovat za most do Evropy. :idea: Tohle prohlášení je důležité i pro Ukrajinu. Dnes přerušené investice jsou i třeba realizace metra v Kyjeve, což je investiční aktivita z Číny. Těch aktivit je mnoho. Jde jen o to, aby v Ukrajině zůstala infrastruktura a průmysl. Čína sice přímo Rusko nekritizuje, ale plánuje to vůči Ukrajině vynahradit. Čína ale mj. i pro ten stav Rusko - Ukrajina po roce 2014 již nechtělo investovat velké peníze do Ukrajiny. Ne přímo a ne tak, aby tím byla zasažená Čína přímo. Nyní ale zasažená je obchodní výměnou, což jí nevyhovuje ... a zmaření investičních aktivit v době, kdy BRI napříš Asii finišuje taky není dobrá zpráva.

Infrastrukturní program Ukrajiny Big Construction, který měl letos na silnice vyčleněný prezidentem 4,5 mld. USD měl tedy letos již ucelit mnoho tahů. Silnice, které se tady poslední roky zásadně zlepšují ... se dnes zase ničí. Je nutno zdůraznit, že tato iniciativa byla podporována bankami a skupinou G7. Pokud UA přežije v jakékoliv podobě, tak je více než jisté, že se jí ty peníze dostanou znova. To je alespoň jedna lepší zpráva. Je to obdoba Sýrie, kde s válkou se již připravoval rekonstrukční program a ten dnes i běží. V zdánlivých troskách. Sýrie byla a je vesměs taky státem "zájmů mnoha velmocí" a dodnes i je. Pro život běžného člověka ale tyto informace nejsou samozřejmě "nic moc". Tam je důležité zachránit si život a zajistit základní potřeby a tady zdůrazním, že to zajištěno již dnes je. Na rozdíl od té Sýrie. A to je ten rozdíl.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

všechny uvedené informace doplňují cenné souvislosti, a proto jsou zde i co se OSN týče

:arrow: zajímavé zpracování z Financial Times o postupu ruských vojsk a ukrajinských obránců, s propracovanými mapovými podklady, základními a několikrát ověřenými informacemi a několik záběrů na infrastrukturu včetně mostů z vlákna ...

https://ig.ft.com/russias-war-in-ukraine-mapped/

(lze si nechat i přeložit přímo v textu kdo by s tím slovníkem měl problém)

tím je zdokumentovaná tzv. I. fáze vedení boje, která selhala (rychlé obsazení území) a načrtnut začátek II. fáze ...


:arrow: Rozsah škod byl prezentován kolem 8.3. na 10 mld. USD v budovách veřejné infrastruktury a dopravní infrastruktury. OSN před pár dnama upřesnila, že rozsah škod je sumárně již větší, než 100 mld. USD. Budovy, městské čtvrtě, občanská vybavenost, dopravní infrastruktura, infrastruktura tepelného hospodářství ... majetek občanů atd. Pokud se nenastolí mír, tak se vymaže 20- roční hospodářský pokrok na Ukrajině. Již nyní bude potřeba dávat pro Ukrajinu 250 mil. USD na základní chod země i v důsledku škod i v důsledku exodu obyvatelstva. Nyní již 3 občané z 10 žijících v zemi potřebují pomoc. Po válce se propadne 90% obyvatelstva do pásma chudoby ... Mj. silně utrpí i životní prostředí vzhledem na rozsah škod v průmyslu a i celková snaha pro oživení podmínek na Ukrajině nebude pamatovat na tento sektor. Na Ukrajině je přitom velká zátěž z dob minulých. Poskytnutí základní dávky pro přežití ve výši 5,5 USD bude znamenat další výdaje ve výši 0,4 mld. USD měsíčně. Značí to do budoucna významné problémy se sociální nerovností při obnově země, čímž ta obnova bude zpomalená. Ukrajinský prezident na druhou stranu založil vícero fondů včetně toho na obnovu infrastruktury a majetku po válce. :ok:

:arrow: přepis, António Guterres: Generální tajemník OSN před pár dnama vyslovil "Ukrajina je devastovaná ruskou vojenskou ofenzívou, která je namířená i proti civilistům a dosahuje již děsivé rozměry", dále dodal, že kolaps globální ekonomiky, který touto agresí reálně hrozí a jsme již na jeho začátku vyvolá krizi hladu, která postihne ty nejchudobnější na planetě. Řekl, že tato válka nebude mít vítěze, ale jen poražené.

GT OSN dál prezentoval jen ve zkratkách jaké následky má válka na Ukrajině pro děti, pro obchodníky s bílým masem, o počtu vysídlených obyvatel, o exodu do sousedních zemí Evropy, které jsou již na pokraji kapacit. Dle WHO bylo poškozeno nebo těžce poškozeno a zničeno 24 nemocnic. Zničené je rozsáhlé městské zázemí pro obyvatelstvo, školy a školky nevyjímaje.

Kromě devastave Ukrajiny, která je v plamenech přímo před našima očima dolehá tento konflikt na celý rozvojový svět. Ten se snaží vyrovnat s následky pandemie COVID-19, který z našich životů ale nezmizel a nadále způsobuje utrpění a dnes musí čelit rekordní inflaci, roustoucím úrokovým sazbám a hrozícím dluhovým zatížením, přičemž jejich schopnost reagovat byla smazaná exponenciálním nárůstem nákladů na financování všeho.

Rusko a Ukrajina představují více, než 1/2 světových dodávek slunečnicového oleje a 30% světové pšenice s tím, že samotná Ukrajina pokrývá 1/2 dodávek pšenice pro Světový potravinový program. :idea:

Ceny potravin, paliv a hnojiv dál raketově rostou. Dodavatelské řetězce jsou narušené z doby pandemie a tato krize se nyní prohloubila i pro sankce uvalené na Rusko. Náklady a oneskorení při přepravě dováženého tovaru - jestli je vůbec dostupný - jsou na rekordních úrovních pro strmý růst inflace.

GT OSN mj. i v důsledku těchto extrémů oznámil zřízení nové globální krizové skupiny OSN pro potraviny, energie a finance se sídlem v N.Y.

Válka na Ukrajině dle GT OSN mj. ukazuje, "jak globální závislost od fosilních paliv dává energetickou bezpečnost, klimatická opatření a celou globální ekonomiku na milost a nemilost geopolitice".

A vzhledem k tomu, že ruský prezident V. Putin zvedl úroveň pohotovosti jadrových sil, tak šéf OSN to označil za "vývoj, při kterém mrazí do kostí".

Vyhlídka na jadrovou válku, "kdysi nemyslitelní, je nyní znovu v rámci možnosté". Musí být zachovaná i bezpečnost a ochrana jaderných zařízení na Ukrajině

Musíme udělat vše co je v našich silách, aby se odvrátil hurikán hladu a rozpad globálního potravinového systému. Musíme zvednout úroveň financování obnovy humanitární a rozvojové pomoci na celém světě, ale hlavně je na čase zastavit hrůzu, která byla rozpoutaná na ukrajinském lidu a vydat se na cestu diplomacie a míru. Sprostředkovatelé o mír, Čína, Francie, Německo, Indie, Izrael, Turecko a vůbec celý svět volá a prosí o mír. Prosby o mír musejí být vyslyšené. Tato tragédie se musí zastavit. Na diplomacii a dialog není nikdy pozdě. Svět potřebuje okamžité zastavení nepřátelství a seriózní rokování založeno na principech Charty OSN a mezinárodního práva. Tento mír potřebujeme teď. Je to mír nejen pro ukrajinský lid, ale mír pro celý náš svět. (uvedl i mír pro další země jako Sýrii, Jemen ...)

:arrow: Jakmile se povede urovnat konflikt anebo se bude moct sázet (jakkoliv je to těžko představitelné, protože ruská armádá střílí i na farmáře), tak FAO sestavilo rychlý akční plán pro ukrajinské farmáře, aby bylo co sázet: https://www.fao.org/emergencies/resourc ... c/1475710/ .
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

zmapování dalších zničených částí (mosty) silniční infrastruktury:

https://www.skyscrapercity.com/threads/ ... -177963145


Když se vrátíme v době do 12/2021: v roce 2020 se opravilo/postavilo 6,5 tis. km, v roce 2021 dalších 7 tis. km, 40% hlavní silniční sítě, je obnoveno. Prezident tehdy shrnul Velký program výstavby. Mimo toho se postavilo, obnovilo na skoro 1 tis. mostů za tyto 2 roky.
https://www.president.gov.ua/en/news/vo ... -bud-72245

Dosažené cíle jsou zase "jinde". Zopakuji, že dle ministerstva infrastruktury jsou škody v silnicích za asi 10 mld. USD a to za měsíc konfliktu. Část mostů samozřejmě zničila sama Ukrajina, aby zpomalila postupující ruskou armádu.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

obnova poškozených mostů

Restoration of bridges in the Kyiv region: the Ministry of Infrastructure announced the deadlines

The restoration of each destroyed bridge in the Kiev region , according to preliminary calculations, will take 2-3 months.

This is reported by the Ministry of Infrastructure in Telegram.

The Ministry of Infrastructure reminded that, according to preliminary information, as a result of the criminal actions of Russia, the following were destroyed:

bridge on the highway M-06 Kyiv-Chop, Parking; bridge between the Bucha and m. Irpin; bridge over the river Bucha, on the road T-10–01; bridge on the R-30 road Access to Irpin, km 6+000; bridge on the road M-07 Kyiv – Kovel – Yagodin, km 23 + 000 across the river. Irpin in Gostomel.

“In the coming days, we will begin restoring the destroyed bridges. According to preliminary calculations, each bridge will take 2-3 months. At the same time, we are working on temporary solutions to restore communication along the Kyiv-Chop highway. The plan is to complete the work in a couple of weeks. We also plan to restore railway communication in a month from Svyatoshyn to Klavdievo,” said Oleksandr Kubrakov, Minister of Infrastructure of Ukraine.

According to him, the Highway Service in the Kiev region has already begun the construction of a crossing on the site of the destroyed bridge and, in parallel, the start of construction of a bridge on the M-06 Kyiv-Chop highway, near the village. Parking.

The construction of a temporary road for the construction of a new bridge on the R-30 route to Irpen has also begun.

https://ukrainetoday.org/2022/04/05/res ... deadlines/
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

ze závěru konference k obnově Ukrajiny, pokud bude co obnovit ve smyslu státnosti, zkráceno, 14.4.2022

Jakkoliv se následující částky zdají být nereální pro vykonání prací v tomto objemu, tak jsou tyto plány vždy nakonec z velké části realizovány. Dalo by se tak pohledět na Sýrii, kde se během války již plánovala obnova. Na Irák, který zdaleka nemá takové příjmy proti plánům, ale realizuje je díky donorům ze Zálivu atd.

Kolik bude stát obnova Ukrajiny :?: (bavíme se v technické rovině, nikoliv nad "obnovením" psychického stavu, traum atd. u obyvatelstva)

záleží jestli se na to díváme očima Ukrajiny - politicky, institutem nebo zahraničním poradcem ve stavebnictví a záleží taky co do té obnovy počítáme a jestli počítáme u budov stávající hodnotu nebo již novou hodnotu atd.

Pokud Ukrajina v rozumné formě ustojí konflikt s Ruskem, pak může její obnova vyjít na 240 až 970 mld. USD.

*vláda odhaduje náklady na obnovu 240-540 mld. USD
*institut na Ukrajině odhaduje 570 mld. USD
*pokud vezmeme v potaz skutečné náklady na obnovu pozastavené produkce potřebnou pro bydlení a reálné ceny pro bydlení, pak je cena na skoro 1 bilionu USD

Kdo to zaplatí :?:

EU může sestavit fond pro obnovu. Částečně granty, částečně půjčky, částečně fondy.
WB může s MMF svolat dárcovskou konferenci. To stejné může učinit pro konkrétní organizace OSN.
WB s MMF mohou založit nový úvěrový program.
Další objem peněz vyčlení sama Ukrajina.
A dle možných výsledků a situace i v pozdějších letech může přispět i samotné Rusko.

Hodnota zničené základní infrastruktury mimo bydlení byla za 1 měsíc ve výši 120 mld. USD.
Hodnota zničeného bydlení za první měsíc představovala v dané době na cenách toho bydlení asi 30 mld. USD.

Válka se odehrává v oblastech, kde je v součtu 75% ukrajinského HDP.
V těchto oblastech pracovalo 10 mil. Ukrajinců, tedy skoro 2/3 zaměstnaných občanů země.
To je samo o sobě tím faktorem, který si lze číst jinde a sice číslo, které hovoří o katastrofálním propadu HDP této země.

Nelze dnes říct jaký program obnovy se zavede. Jestli vůbec do nějaké doby.
Do nákladů ve výši 1 bilionu USD se počítá celková přestavba zničených velkých měst. Tato obnova by ale mj. znamenala mnohem lepší stav a zcela jiný stav, než tady byl i před válkou.

I proto je potřeba rozlišovat v pojmech: co je zničená infrastruktura a jakou měla cenu. Reálně má takovou cenu její obnova za jaké ceny se dovede obnovit. (na tomto principu ostatně fungují i pojistky nehnutelností). To stejné se nedá již 100% říct o bydlení a to proto, že je zásadní rozdíl mezi tím, že silnice, která je stará, ale sjízdná a lze jí prakticky i za levnější peníze postavit ačkoliv nebude ve stejné kvalitě, tak s novým bydlením to takhle nejde.

Ukrajina leží na nemalém nerostním bohatství.
Tohle bohatství může zpracovávat a vyvážet.
Plán, který by se mohl založit by mohl počítat i s investicemi do těchto lokalit a z nich pak čerpat finance na splátky programu.

Samozřejmě, velkou výzvou bude návrat obyvatelstva, které bude potřebné při samotné obnově.
Bez cizí pomoci se Ukrajina neobejde, ale na druhou stranu na její obnově bude vydělávat každý, kdo se do ní zapojí.

A v první řadě bude potřeba stabilizovat stát a rozvinout alespoň do předchozích podmínek stav služeb a život veřejnosti. V opačném případě nastane nezpokojenost a z tohoto regionu budou praměnit další problémy.

I pokud se budeme věnovat odhadu institutu na Ukrajině, tedy 570 mld. USD, pak si je nutno uvědomit, že to je 3x více, než celé HDP Ukrajiny před válkou. :idea:

Tato obnova bude proto velmi důležitá od samého začátku. I jak se zadefinuje a především pak jak se bude plnit. Definováním ale začíná všechno: a to jsou jak náklady na obnovu tak časový rámec.

Již doposud za 1,5 měsíce získala Ukrajina finanční prostředky včetně vyjádření za materiální, humanitární a vojenskou pomoc v řádech desítek mld. USD. Další miliardy tečou na pomoc těm, kdo utíkají pryč ...

Zase se lze bavit o tom, jaká skutečná hodnota na Ukrajinu směruje. Jestli budeme počítat hodnotu 30- roční munice anebo budeme počítat hodnotu munice, která se musí pak nakoupit již jako nová. I když to je teoreticky jedno, protože pokud chceme obnovit to co máme, pak se toho snadno alespoň zbavíme, ale finančí aspekt zůstává otázní.

USA posílají na Ukrajinu masivní pomoc. Stejně tak do EU tu humanitární. Je otázní do jaké míry počítají skutečné náklady, protože vypravit letoun a vyslat ho na dlouhou cestu stojí peníze navíc k této pomoci. Taky to nenií zadarmo, ačkoliv to snáší rozpočet jejich institucí.

I proto platí, že Ukrajina dostává pomoc, kterou nedostala v moderní době ještě nikdy. Nikdy za tak krátký čas tak masivní pomoc. Proti tomu jsou i jakékoliv půjčky a smluvené úvěry již ničím. Stejně tak dárcovská konference na sarkofág nad Černobylem atd.

Tohle vše si je potřeba uvědomovat ...

_________________ Dopravní infrastruktura

*Ukrajina má ještě stále funkční letiště; nelétá se pro zajištění bezpečnosti (resp. nelze bezpečný let zajistit)
*Ukrajina má ještě stále funkční železnice
- není to proto, že by Rusko nemohlo, ale Rusko doposud nechtělo, i proto, že část tratí rekonstruovala Čína a ta tady má plány s Hedvábní Stezkou (již bombardování přístavu v Oděse muselo Rusko omezit)
*Ukrajina má funkční silniční systém
- na územích, ve kterých ruská vojska již nejsou, tak se zprovozňují do nouzové podoby mosty, tedy komunikační síť jako součást obrany země se obnovuje a řeší prioritně
*Ukrajina nemá zcela zdevastované přístavy, má znefunkčněnou námořní dopravu pro blokádu ruskýma loděma a pro miny v moři

Ukrajinská dopravní infrastruktura je stejná jako ostatní ve světě. Snese dopad bomby, to poškodí horní vrstvy vozovky. Nanejvýš se vytvoří kráter, který lze rychle opravit. Silnice jsou často pastí pro změněné dopravní značení a ruští vojáci mají doposud často staré mapy, které neodpovídají realitě posledních 4 let. Nejenže jsou nové silnice, ale jsou kolem nich i budovy, které oni na mapách nemají. Na budovách jsou ukrajinští obránci s darovanýma zbraněma, které nemají problém projít ruským obrněným vozidlem ...

Ukrajina tak jak jiné státy ve vojnovém ohrožení umí odpálit jen část objektů. Poškodí most, ale pouze most. A pouze tak, aby jej šlo poměrně snadno obnovit. Zase z dálničního mostu se nestane znovu dálniční most, ale do týdne se z něj stane 1- pruhový most i pro kamion. V oblastech po válce stejně nezačne jezdit ten dav, který jezdil před válkou, protože vlastně nemá ani práci a nemá smysl moc jezdit.

Co se opravuje jako první v oblastech, kde již Rusové nejsou :?:

Ukrajina vyčlenila v propočtu 30 mil. € na opravy dodávek elektrické energie, rozvoden plynu a vody. Aby především přežilo obyvatelstvo. Je chladno a nic nejde.
Ukrajina vyčlenila v propočtu a pomoci asi 80 mil. USD na opravy mostů a silnic a jisté formy dráh v rámci leteckých mostů.

Rusko sice zničilo několik skladů s palivem. Ale Ukrajina má další sklady a dostává palivo ze západních zemí. Je to příliš velká země na to, aby šlo zničit všechno. Protože to nebylo ani v ruském plánu takhle všechno ničit. Nyní stojí na mnoha místech zničená technika, která navíc blokuje další postup.

A je jen otázkou času, kdy na Ukrajinu bude proudit další pomoc v jakémkoliv smyslu z mnoha dalších zemí západu. Ačkoliv Putin prohlásil, že západní evropské země mají jakýsi popud pro pomoc na Ukrajině, tak to není logické a je to chyba pomáhat Ukrajině. Lze přeložit asi tak, že proti takto zásobené Ukrajině Moskva neměla představy jí zlomit a ovládnout. Rusko doposud nenasadilo masivní letectvo, ačkoliv ho má. A to proto, že nemá vládu na nebi, ačkoliv hlásí že má, tak stále tomu tak není. A zdaleka nemá ruská armáda tolik strojů jak se prezentovalo, aby teď mohlo ztrácet tyto stroje jenom tady. Rusko má mj. velké armády v Sýrii a kolem Gruzie a dalších regionech, kde si nemůže dovolit zásadně snížit účast.

Z Ukrajiny odešlo 10 mil. lidí z domovů, z toho 1/2 je mimo území státu. Druhá 1/2 je mimo svých domovů. Miliony ukrajinských mužů dnes nebojuje, ale se učí zacházet se zbraněma. Fyzicky je nemají, ale učí se tomu. Nemají větší počet techniky, ale mají města a rohlehlá území, která znají mnohem lépe, než Rusové. Města na Ukrajině, to je především mohutní kombinace betonu a oceli. Mnoho sklepení. To nejsou bytové domy jako ve Francii nebo na Kubě. To je trochu jiná odolnost i proti teplotním výkyvům. Válka v takových podmínkách není snadná. Donekonečna bombardovat tato města taky není levná záležitost. Ani střílet raketama z dálky. To lze dělat měsíce a stejně to město nezískáte nebo za dosavadní cenu, kterou za to Rusko platí. A to Rusko platí na všech frontech; od ztráty majetků mnoha osob přes únik kapitálu, zhroucení průmyslu, propad chudoby obyvatelů, rekordní emigrace atd., nemluvě o válečných ztrátách a ztrátě jména síly vlastní armády a dokonce hrozba rozšíření NATO na severe Evropy, technický bankrot atd.

V každé válce jde o území. Ale získat ho značí vždy zvítězit nad dvěma faktorama: faktor narušení kvality spojení a faktor zlomení obránců. Ani jedno Rusko prozatím nemá. Pro samotnou Ukrajinu to je úspěch vzhledem na to, jaký byl proklamovaný stav infrastruktury a jaká byla představa nedůvěry občanů ve vládu v Kyjevě. To se totiž nakonec finančně vyjádřit nedá a ani to nedokáže žádna zpráva popsat ačkoliv všechno další popsat jde.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

částka pomoci ze světa se blíží ke 100 mld. USD; tyto souvislosti je nevyhnutní vnímat, protože to jsou i přímé dopady "ideologické války a války kapitálu" s daleko širším dopadem na chod států na planetě

Sněmovna USA odklepla další pomoc pro Ukrajinu a to ve výši 40 mld. USD. Je to o 7 mld. USD navíc proti dubnové žádosti prezidenta Bidena. Pomoc se rovnoměrně rozdělí mezi 2 základní kategorie: obranní zbraňové systémy a humanitární pomoc. Co se zbraní týče, tak USA dodávají na Ukrajinu munici a modernější zbraňové systémy k udržení území.

Nová legislativa v USA tedy zvedla pomoc pro Ukrajinu na 54 mld. USD. Včetně 13,6 mld. USD určeno v březnu na armádní dodávky. Jen pro zajímavost, částka 54 mld. USD je o 6 mld. USD větší, než činila kapitola na všechnu zahraniční a armádní pomoc v roce 2019. Politická podpora pro Ukrajinu odzkradluje především odhodlání USA pomáhat, protože tuto reakci může sledovat nejen Čína, ale taky Írán nebo Severní Korea. V jiném propočtu se jedná o asi 1% federálního rozpočtu. Cílem USA je nyní fáze, která zabrání Rusku rychle obnovit síly a vrhnout se na kteroukoliv další zemi v regionu. Válkou na Ukrajině se ruská armáda značně vyčerpává. USA s NATO mezitím budují severo-jižní linii na východním křídle v Evropě se zaměřením se na PVO a kooperaci s místním vojskem.

Základní rozdělení 40 mld. USD balíku pomoci v sobě zahrnuje i výdaje na straně USA, pro výhradně Ukrajinu ve spojení s její válkou:

- 6 mld. USD jde na výzbroj a výcvik ukrajinské armády (rezervy jsou velké, ale nevyzbrojené nebo bez výcviku, lze tedy zvednout rozsah UA armády)
- 8,7 mld. USD je posun U.S. zbraní na Ukrajinu v této hodnotě a automatická obnova těchto zbraní v USA
- 3,9 mld. USD jde na další transporty U.S. armády do členských zemí NATO a na zesílení námořní mise v Evropě, což je výslovně politika odstrašování nepřítele

- částka 8,8 mld. USD jde na přímou ekonomickou podporu pro Ukrajinu
- částka 4 mld. USD jde na program pro Ukrajinu, ze kterého Ukrajina nakupuje zbraně odjinud
- částka 0,9 mld. USD jde na přímou podporu bydlení, vzdělávání utečenců z Ukrajiny do USA

USA připravují i materiálně-ekonomickou obnovu Ukrajiny, ale ta bude následovat až po ukončení konfliktu. V tomto případě se mluví o mnohem větších penězích, přímé účasti U.S. firem při této realizaci a dalších aspektech.
  • Izrael poskytne na Ukrajinu dodávky armádních přileb a další humanitární pomoci. Zvedne se kapitola pro nejen vysoce kvalitní helmy (které mj. produkují jak firmy v Izraeli, tak přes kibuky, které vlastní firmy v USA), ale taky Izrael odešle větší dodávku neprůstřelných věst - i pro humanitární pracovníky. Jedná se o 1. velké dodávky armádního materiálu, ačkoliv se ani nadále nejedná o vysoce specializované účinné zbraňové systémy pro obranu z Izraele. Zvýšení dodávek se odkleplo po výroku Lavrova o Židech a nacistech, za který se v telefonickém rozhovoru Putin přímo izraelskému premiérovi ospravedlnil vzhledem k vysoké podrážděnosti židovského státu, který nakonec reagoval, že za tento výrok bude Izrael požadovat omluvu z nejvyšších kruhů. V opačném případě se jednalo na úrovni čelních představitelů státu Izrael, že odešle na Ukrajinu relevantní zbraně. Izrael poslal ale mj. i stroj na základní detekci min u silnic. Jde o místní produkci, která se doposud dostala jen do Jižní Koreje. Specifický 3D skener zachytává změny na povrchu kolem silnice a detekuje díky laseru pravděpodobné umístnění min. Na rozdíl od složitého a pomalého detekování se jedná o pohybující se stroj v rychlosti třeba zametání ulice. To značí urychlení této činnosti a především u nezpevněné silniční sítě neskutečnou oporu ... Izrael nespecifikoval rozsah strojů ani nic dalšího. ... Izrael a Rusko se snaží udržovat neutrální vztahy, což se projevuje třeba v koordinaci bojů v Sýrii. O tuto rovnováhu nechce přijít ani jedna strana, i proto se Izrael drží více stranou od této války.
(informaci o silničním stroji neumím potvrdit z jiných zdrojů)

Kanada zvedla financování mise, která zajišťuje výcvik ukrajinské armády. Od roku 2015 Kanada vycvičila 33 tisíc ukrajinských vojáků. Nyní zvedne o 2x počet armádních instruktorů. Dále vyčlenila speciální úvěrovou linku ve výši 500 mil. dolarů a z vlastního obranního rozpočtu pro letošní rok vyčlenila částku 1 mld. dolarů pro nákup a dodávky zbraní na Ukrajinu a na vyslání 5 tis. vojáků včetně těžkého dělostřelectva na Pobaltí; premiér Trudeau nakonec varoval Rusko, že jakékoliv útoky na členy NATO budou značit oživení a aktivování "severních obranních programů Kanady". Již nyní Kanada o 100% zvedla kapitálové výdaje na budováná trvalých silnic vedoucích na daleký sever. Na severu Kanady mj. vzniká na 600+ trvalých pozorovatelen a základen. Pro obranu severních území Kanady počítá USA s modernizací speciální PVO. Dalších 245 mil. dolarů jde na humanitární pomoc do okolních zemí Ukrajiny. Kanada dále koncem dubna informovala, že pošle na Ukrajinu 8 těžkých obrněných vozidel, 20 tis. větší munice a 4,5 tis. ručních raketových systémů. Jsou to 1. reální dodávky těžkých zbraní z Kanady do Evropy od IIWW. Tyto dary Kanada nahradí pro zvyšující se rozpočet vlastní armády. Rusko doposud formálně sankcionovalo stovky kanadských politiků ... sankce Kanady na Rusko jsou uvalené od roku 2015 a tento seznam se prudce zvedl v roce 2022. Kanada jako člen G20, G7 a NATO mj. připravuje "nový obchodní formát", který vyloučí jakoukoliv ruskou společnost ze "zájmů Kanady" a pokud možno částí bude podporovat rekonstrukční fond na Ukrajině, pokud to nebude možno zajistit. :idea: Ke každému dolaru takto získané pomoci přispěje Kanada dalším dolarem jakmile se (dle Kanady) genocidní válka na Ukrajině ukončí. Pokud takový fond nebude moct vzniknout, pak Kanada přispěje k obnově Ukrajiny jinými nástroji prostřednictvím dohody v G7. Dle Kanady, dokud bude Ukrajina bojovat za svobodu a obranu vlastního území, tak jí bude Kanada ze všech sil všemožně pomáhat tak, aby tento boj přinesl vítězství pro Ukrajinu. A je jedno, jestli půjde o léky, generátory, munici, těžké zbraňové systémy (doposud nejtěžší je hofnice M-777, kterou Kanada nakoupila u války v AFG), finanční pomoc nebo účast kanadské armády na výcviku ukrajinských sil.

Největším státem z hlediska poskytování pomoci pro Ukrajinu je USA. Z 12 největších donorů zajímá Kanada 9. místo. V propočtu na počet obyvatel je Kanada na 1. místě. Po schválení mega balíku v USA se posune na 2. místo. Kanada třeba poskytla tolik peněz co UK nebo Japonsko. Tady je nutno zdůrazni, že Slovensko, ČR, Polsko, jsou v první 20. států.

EU, EIB, evropské státy společně prozatím vyjma ale zbraňových systémů dávají Ukrajině doposud 3 mld. € jako kombinace členských zemí, 2 mld. € z institucí EU, 2 mld. € z EIB. Pokud zahrneme i zbraňové systémy, z Polska, ČR, SR, Německa, Španělska, UK, ... tak je ta částka o asi 4 mld. € větší. Pokud zahrneme i program unie na výkup zbraní určených pro Ukrajinu, pak je celková pomoc kolem 14 mld. €.

Tedy již kolem 90 mld. USD během 2 měsíců. Náklady spjaté s válkou jsou samozřejmě větší v členských státech EU, nepřímé nelze nyní sečíst. Škody na Ukrajině jsem rozepsal o něco výše. Ukrajina má mj. i finanční pomoc, ale navázanou spíš do minulých let. O nové pomoci se dá uvažovat po ukončení stávajícího konfliktu.

Indie pomáhá Ukrajině nepřímo. Přímo pomáhat nechce pro obavy ze zhoršení vztahy s Ruskem. Ale podporuje letecké přesuny přes svoje území pro Japonsko, pro japonská letadla naložené armádní pomocí jako jsou chemické obleky atd. Japonsko zvedlo o 300% pomoc pro Ukrajinu na již 300 mil. USD. Vzhledem na to, že Japonsko doposud zastávalo pacifistickou politiku, tak je to velký posun jinam od IIWW a dopady to má i další: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 75#p254775 , tedy Japonsko rychle zvedne armádní výdaje z 1% nad 2% HDP a změní armádní doktrinu obrany státu. I toho dosáhl Putin ...

Japonsko pak na přelomu dubnu a května informovalo, že zapojí "národní technologické konglomeráty" pro technickou pomoc a asistenci na Ukrajině. Hodlá dodat tzv. "civilní drony", na které ale bude možno instalovat další prvky. A nezůstane jen u dronů. Země vycházejícího slunce chce dodat na ochranu pozemní infrastruktury detektory pohybu, které se aktivují po silných vybracích, tedy u blížících se těžkých vozidel. Japonsko má tento systém instalován na ochranu v seizmicky aktivních oblastech a nyní tím usnadní Ukrajině monitoring pohybu nepřátelských jednotek a lepší manévrovatelnost omezených ukrajinských sil. To je to, co Japonsko nazývá "obranou země". Leccos existuje na této planetě. Rozsah této pomoci nebyla vyčíslená ani blíže specifikována ani v harmonogramu dodávek. O tom, že záleží Rusku na tom, aby se tato dodávka oddálila svědčil tlak na Indii v nepovolení letů. Tím by se prodloužilo dodání zásob a pomoci o týdny. Japonsko-indické vztahy jsou ale velmi silné; Indie lety povolila nejvyšším vládním nařízením z důvodu, že jde o ochranu demokracie v Asii: Indie a Japonsko mají dlouhé demokratické režimy v Asii. Faktem je, že Japonsko má v Indii rozsáhlé závody značek Yamaha, Sony, Toyota, Honda nebo Suzuki a tyto závody patří ke špičkám v Asii po Japonsku. Indie se tedy nechce ukrátit o ekonomickou podporu rozvoje. Jedna věc jsou levnější suroviny z Ruska, další ale produkty s maximální přidanou hodnotou vznikajících v Indii. Po této straně Japonsko zapojllo do pomoci pro Ukrajinu a všechny "na potravinách" postižených zemí agenturu JICA a další agentury, kterým přes vládu umožňuje oddálit splácení dosavadních půjček. Japonsko nyní tzv. "vykupuje" starší zbraně a distribuuje je do Ukrajiny přes Polsko a to se stejným cílem, jaký mají USA a sice doopravdy vysilit ruskou armádu. Japonsko v roce 2014 nabídlo finanční pomoc pro Ukrajinu a její reformy 1,5 mld. USD, ze kterých se část dostala i do ekonomické podpory, konkrétně na rozvoj silniční infrastruktury, což je vysoký mírový zájem Japonska ve světě, protože v konečném důsledku se díky silnicím zrychluje mezinárodní obchod, na kterém Japonsko stojí. A Japonsko vnímá mezinárodní dopravu velmi komplexně, takže podporuje jak MHD v metropolích světa, mosty ve velkých městech, ale i asfaltování starých silnic. Vše, co zrychlí provoz přinese ekonomický rozvoj a prosperitu. Nyní tedy i Japonsko podporuje Ukrajinu vícero nástroji a armádní vybavení nevyjímaje. Taková pomoc je rovněž velká a první od IIWW, pokud nezapočteme AFG.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

Ukrajina zajistila provozuschopní stav M-03 Kyjev - Poltava. Malý most nad řekou Trubizh nedaleko Borschiv byl zničený. Je to asi 50 km východně od Kyjeva. V tomto místě byla vybudována dočasní obcházka.

video: https://video.xx.fbcdn.net/v/t42.1790-2 ... e=627D5EA6

I to je součást tzv. "ekonomické podpory" pro Ukrajinu. Zajistit provozuschopní stav infrastruktury. Takových prací je na Ukrajině několik desítek, prakticky všude, kde znovu vládne Kyjev. Nemusíme dodávat, že Ukrajina disponuje díky masivním investicím do silniční infrastruktury početním technologickým zázemím a technikou samotnou. Nakonec, hodně Rusů-vojáků je překvapeno z mnoha jejich vyjádření, že na Ukrajině jsou asfaltové vozovky i v menších vsích, protože u nich doma tomu tak dodnes v regionech jednoduše není.

Do již zrekonstruovaných úseků a zpátky získaných území Ukrajina již instaluje lepší zbraňové systémy. Takže i když se bude o ně někdy bojovat znova, tak to bude v jiné úrovni, než bylo doposud.

V posledních týdnech je to již Rusko, které se snaží vyhazovat mosty do vzduchu, aby zpomalilo ukrajinskou armádu v tažení proti nim v rámci východní Ukrajiny. V prvním měsíci to bylo 50/50, kdy se spíš Ukrajina snažila o zpomalení ruské armády ...

EU plánuje změny a úpravy v síti TEN-T v návaznosti na Ukrajinu: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 31#p255431 . To je jen 1. krok v ucelení problematiky a náhledu na ní. EU se stará o zajištění pozemní přepravy pro (nejen) UA obilí, dokud se Rusko stará jak tomu vývozu bránit po moři a lze usuzovat, že otázka přepravy loděmi je z dlouhodobého hlediska kdykoliv omezitelné vzhledem na "100% postupy Moskvy", vzhledem k faktu, jak jí jde především o mír.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

Byl zničen mostní přechod v rámci tahu M-01 nad řekou Desna u Chernihly. Součást 4- pruhového obchvatu.

lokalita na mapě: https://www.google.com/maps/@51.3702979 ... a=!3m1!1e3

Obrázek

Obrázek

UA vláda vzkázala nebo rozhodla, že bude vypracován plán na rychlou základní obnovu tohoto mostu. Maximální potřebná doba rekonstrukce je daná na 5 měsíců; https://kyiv.media/news/mist-shho-spolu ... tymoshenko .


Dále, most nad Siverskyi Donets River mezi Severodonetsk a Lysychansk byl zničen v roce 2014 a přestavěn v roce 2016. Nyní byl zničen znovu. Jedná se o prostřední most ze 3 mezi těmito sídly.

lokalita na mapě: https://www.google.com/maps/@48.92443,3 ... a=!3m1!1e3

Obrázek
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

:arrow: Od 3.6. je asi 28 km dlouhý úsek na N-31 v provozu již jako 4- pruh. N-31 (H-31) bude nová hlavní silniční tepna mezi městama Kyjev a Dnipro. Zřejmě se zmodernizoval úsek Mohyliv - Loboikivka.

poloha na mapě: https://www.openstreetmap.org/?mlat=48. ... 45/34.5108

https://www.rbc.ua/ukr/news/otkryto-dvi ... 10575.html

:arrow: Ukravtodor zprovoznil část mostu Stoyanka na M06 západně od Kyjeva.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

dopravní a stavební aspekt plynoucí z vývoje válečného konfliktu, přeloženo z přednášky USA (Pentagon) / NATO: obrana území stojí na komunikacích

Rusko zahájilo fázi "rusifikace" východních oblastí Ukrajiny. Mj. to značí změny v dopravním značení silnic. Také pro lepší orientaci ruských sil. Zavedení/sdílení rublu a pasů již proběhlo taky. Na druhou stranu, ruská armáda tady čelí značnému odporu a partizánské vojně, teroristickým útokům i ve formě falešných vlajek, kdy jakože Rus hodí bombu do kavárny, kde sedí ruští vojáci bez toho, aby tito kladli odpor. Instalace značení probíhá pouze tam, kde již mají ruské jednotky pod kontrolou větší území.

Tak nebo tak, další vývoj událostí na Ukrajině má jen 3 základní scénáře:

1. Rusko bude i nadále získávat území ve dvou klíčových východních provinciích.
2. Bojové linie obou stran se dostanou do patové situace, která potrvá měsíce/roky. Způsobí dlouhodobé velké ztráty, udrží vysoké ceny energií a vyšší inflaci.
3. Nejméně pravděpodobný je variant, kdy Rusko předefinuje své cíle, vyhlásí vítězství a pokusí se o ukončení bojů.

Západ, respektivě státy, které se tvrdě vojensky, ekonomicky a diplomaticky angažují proti vstupu ruských vojsk na území Ukrajiny se obávají o to, že pokud Putin obsadí východ Ukrajiny, tak postoupí dál do vnitrozemí a stejně tak na pobřeží. A nemusí mu postačovat jenom území na Ukrajině.

USA delší dobu prezentují, že tato válka vojensky vyčerpává Rusko. To je sice pravda, ale taky je pravdou, že tato válka vyčerpává na zbraních EU. Každopádně se na Ukrajinu pomalu dostávají zbraně, které jsou objednané pro evropské armády po roce 2016, kdy se více peněz vyčleňuje do obrany. S tím, že EU již nemá podstatní část staré, ale předse jen jakž takž funkční staré munice a různé typy zbraní. USA zvedají pro Evropu tzv. "aktivitu U.S. army" - 45 tisíc vojáků drží tzv. obrannou pohotovost, schopnost se kdykoliv kamkoliv co nejrychleji přepravit v rámci Evropy a to včetně 8,5 tis. dislokovaných sil přímo na evropských základnách. Další sílu má již v Evropě Kanada - která tady má od IIWW největší misi určenou pro NATO a obranu východního křídla včetně vysoce modernizovaných jednotek dělostřelecké základny z Quebecu, která působí pro odstrašení v Pobaltí. USA působí hlavně v Polsku. Německo chce zesilnit účast na Slovensku. Další jednotky posílí Rumunsko. Již nyní je obava o to jestli doopravdy dovede pár tisíc vojáků v Pobaltí odstrašit ruskou armádu, ale vzhledem k nasazení mnohopočetních sil a odkazů vrcholních politiků (Trudeau: napadení kteréhokoliv kanadského vojáka cizí velmoci bude znamenat válku s Kanadou jsou společně se značně zvednutým obranným rozpočtem Kanady více než jen odstrašení; Japonsko a další země ...) se dá říct, že minimálně by se zpomalil jakýkoliv útok vedený proti kterémukoliv členovi NATO a to bude schopno reagovat. Takto daleko prozatím EU/NATO nejsou, ale Rusko se i na vpád na Ukrajinu roky připravovalo a Putin by rád dosáhl pro zabrané území stejný výsledek jako u Krymu.

Ukrajina dostala v roce 2020 na rozvojovou pomoc kolem 2 mld. USD. Jde o to, že nyní dostala již více než 100+ mld. USD za ani né půlrok. I samotné dary jsou větší než kdykoliv v historii, samotná finanční pomoc je vyšší než kdykoliv do minulosti. Vojenská pomoc je velká, ale ne enormní. :arrow: samotné USA mimochodem kritizují, že nemůže stát obrana Ukrajiny na U.S. zbraních za 40 mld. USD. I američtí senátoři mají své voliče v USA a ti mají své problémy. Je tím naznačeno hned dvojí: upozornění pro Ukrajinu a její představitele jak dál postupovat a co taky (ne)žádat + výzva pro zbytek světa. Pokud nemá U.S. armáda přímo vkročit na území Ukrajiny, aby to nebylo jen o pomoci (která navíc, je v obavách Pentagonu jak s ní UA armáda zachází), pak se budou muset i další státy přímo podílet na nákladech na tuto válku a trpět jednak vyšší inflaci, protože to bude živit konflikt a jednak trpět vyšší výdaje na obranu a to i v časech, kdy jsou rozpočty napjaté a dluhy vysoké.

Společně s tím působí na Ukrajině strategické velení pro obnovu/obranu kritické infrastruktury. :idea: (obrana celkové infrastruktury pak spočívá i v její cílené destrukci, tedy je to "oboustranní" činnost) Tedy, jednak poradci z oblasti armádního ničení ale i rychlé obnovy třeba silničních mostů. Když se most správně zesílí, pak vydrží menší bombardování. Když se cíleně zesílí a nepřítel zasáhne potřebnou konstrukční část, pak jej lze snadno opravit. To se i děje. Tato pomoc je v dnešní době satelitů, online komunikace a 3D skenerů velmi účinná a rychlá, protože se projektuje cokoliv a jakkoliv, stačí dodat dokumentaci objektů. Je to další pomoc - stavebně-projektantská ačkoliv na dálku. Ovšem v reálu Ukrajina disponuje technikou, protože nezapomínejme na dobu extrémní obnovy silniční sítě. :ok: To všechno nahrává Ukrajině se bránit, přeskupovat síly, snažit se oddálit zabírání dalších území nebo se vracet zpátky a snažit se nějaké získat zpátky. Dokud se to děje "za Kyjevem", pak je Ukrajina pro Evropu jakýmsi nárazníkem. I když se samozřejmě skutečný nárazník NATO změnil na poměrně dlouhé území, které nevyniká dobrou S-J dopravní infrastrukturou, ale zase jsou tyto státy s výjimkou Pobaltí na tom dobře co se týče napojení ze západu.

Sama Ukrajina je rozlehlé území, které poslední dekádu prošlo velkou modernizací měst, menší sídel a meziměstských komunikací. Jen pro roky 2022-2023 bylo plánováno vynaložit 7 mld. USD pro další rekonstrukce silnic a mostů a vzhledem na masivní boom by se to určitě více povedlo než nepovedlo. Ukrajina se ani nehodlá vzdát, již jen odhodlání, že radši trosky, než se poddat je něco co stojí za námahu pomoct jakkoliv se dá pro ty co sdílejí stejné hodnoty resp. antihodnoty. Protože válka sjednocuje, nejen státy, které pomáhají, ale různé skupiny na území Ukrajiny. Je taky fakt, že emigranti z Čečenska žijící v Evropě jsou na Ukrajině a bojují proti Čečencům z Ruska a i proti ruské armádě, což mění síly. Proti dělostřeckému nasazení Ruska se Ukrajina nemůže bránit účinně, ale může se takto bránit ještě dlouho vzhledem na rozlohu a rozsah silnic. A taky díky mnohem lepších menších SUV proti ruským strojům, které mají problémy mánevrovat ... Není nutno si to malovat do růžova, ale situace není zdaleka tak příznivá pro Moskvu jak by si to ta přála.

Putin si bude muset přemyslet již lépe další postupy. Pokud přitvrdí (brutalita) na zabraných územích, aby tato neblokovala aktivní sílu armády pro neustálou obranu dosazených civilních složek a přitvrdit může dle vzoru odboje Čečenců v Sýrii a dalších územích, tak musí počítat s prohloubením izolace vlastního národa, protože již dnes státy Střední Asie nechtějí mít s moskevským tažením na Ukrajinu nic společnýho a s tím souvisí snížování kapitálu pro ruskou ekonomiku (snižování společných projektů, protože padne financování pro ty státy ze západu a to nechtějí, to nechce ani Kazachstán, který již dokonce přednesl, že se rozhodně nehodlá vrátit a připoutat k Moskvě). Pokud ale nepřitvrdí, pak vzhledem na ruskou armádu, která funguje po reformě na "kontraktační model" - přičemž ubývá zájemců jít položit život za boj, který prosakuje do ruské reality (ne)úspěchama riskuje nevyhnutelný krok, který ale je opravdu riskantní a sice mobilizace ruských sil. Tam se předpokládá, že bude Rusko napadeno a ono napadeno není a je velice otázní jaká bude skutečná podpora širších mas, navíc při prezentování jedné operace s malýma ztrátama. Otázní je pak reakce USA/NATO, jestli bude na takovou masivní válku doopravdy jenom přihlížet. Ovšem a to je snad nejdůležitější: znamenalo by to, že Putin by vynaložil mnohem více všeho, aby získal Ukrajinu (a kdo ví co dál), než by získal zpátky. I proto je tento scénář nyní nepravděpodobný. Rizikovým faktorem je naplnění cílených zásahů západní výzbroje a reakce západních států na tento postup ve smyslu podobné eskalace těchto kroků, protože již teď se uskutečňují kroky, které na začátku každý odmítal a není vůbec jisté, že si to západní státy nechají líbit a neučiní jiné kroky - vyslání mnohem více sofistikované PVO. (co se nesmí učinit je odpálení raket z území členských zemí NATO - což by již mohlo být uskutečněno).

Západ připravuje pováleční obnovu Ukrajiny. Ukrajina tím pádem zůstane "nárazníkem" i nadále. Pro řadu zemí to bude více než lepší. Zvažuje se forma pomoci jako dostalo Polsko v 90. letech.

Na dosavadní rekonstrukce byla vynaložená částka, která nepředstavuje "rozpočet", protože tyto práce se realizují v režimu, který je svým způsobem mimořádný. Ukrajina již nyní zajišťuje jen nezbytné ekonomické transakce.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

:arrow: Ukravtodor odklidil trosky mostu přes řeku Desna obchvatu M-01 u Černihiv:

Obrázek


:arrow: Most R-69 v Oseshchyna, severovýchodně od Kyjeva, byl dočasně opraven:

Obrázek


:arrow: Most silnice R-02 přes řeku Irpin dnes vybuchl po zásahu bleskem. Most byl stále zaminován. Nachází se poblíž Demydivu, asi 25 kilometrů severně od Kyjeva. Většinu března byl blízko frontové linie, ale odolával.

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/29/7355443/

poloha na mapě: https://www.google.com/maps/@50.71285,3 ... a=!3m1!1e3

Obrázek


:arrow: Dočasný obojživelný most byl konečně otevřen přes Desnu, poblíž Chernihiv, na silnici M-01-02. Otevřeno je pouze ve dne, pro vozidla do 10 tun. Těžší vozidla z Kyjeva musí nadále používat R-69.

https://www-rbc-ua.translate.goog/ukr/n ... _tr_pto=sc
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

psáno v souvislostech

Ukravtodor k začátku 06/2022 označil válkou zničených 300 mostů a 24 tis. km silnic. Silnice sice ne souvisle, ale souvisle jsou stopy po bombách, jednou na vozovce, jindy na okraji silnice, dál na značení nebo zase na vozovce. Místama je vytrhaný asfalt kvůli průjezdu těžké pásové techniky. Ukrajina připravuje Obnovu státu: 1. etapa je sumarizace škod, pak průběžná aktualizace dle ukončení konfliktu a 2. etapa obnova klíčové dopravní infrastruktury, protože bez té se nedá pokračovat v další rekonstrukci země. Finanční náklady na obnovu a novou výstavbu poškozené silniční infrastruktury byla k začátku 6. měsíce vyčíslená na v propočtu 24 mld. USD. Ukrajina nedávno požádala svět o systémy, které budou bránit zbylou infrastrukturu ...

Na obranu klíčové civilní infrastruktury (na kterou se prý ale Moskva dodnes nezaměřuje) pošle Švédsko na Ukrajinu zbraňové systémy a to v hodnotě ve výši 95 mil. €. Tato zásilka zahrne jak finance, tak ale především armádní vybavení, včetně protilodních střel a protitankových odpalovacích zařízení. Švédsko trvá na tom, že zbraně budou použité na tyto konkrétní účely s tím, že UA se má právo bránit ruské agresi. Protest proti tomuto rozhodnutí totiž podalo téměř obratem MZV RF s tím, že si Švédsko "zahrává s vlastní existencí"; představitelé Švédska varují Moskvu před podobnýma slovama s tím, že na Švédsko tato slova neplatí. Stačí neútočit na silnice a železnice.

Další systémy z USA sem přijdou také. Moskva je prý na jednu stranu úspěšně ničí (dle prezentace již více, než USA poslalo), na druhé straně tyto zásilky zbraní ostře kritizuje. Někteří ruští generálové trvají na tom, že zásilka těchto zbraní de facto značí vyhlášení války ze strany USA. (tyto projevy posloucháme již dlouho)

Ukrajina chce snížit dosah ruského námořnictva na ukrajinskou pevninu a v další etapě tyto ruské síly vytlačit z dalších námořních oblastí. (s tím souvisí mj. vyhrůžka Ruska proti Moldavsku, protože Rusku hrozí ztráta postupu v této oblasti).

Slovensko podepsalo kontrakt na prodej 8 houfnic Zuzana do arzenálu Ukrajiny. Není to dar, je to prodej z fondu NATO. Další techniku pošle Německo atd.

Ačkoliv byla podpesaná smlouva mezi RF a UA na vývoz UA obilí za pomoci gen. taj. OSN a prezidenta Turecka, tak obratem ruské námořnictvo poškodilo velmi vážně konkrétní přístavní zařízení, kterým lze obilí vyvážet. :idea: (politika Moskvy se nezměnila, jednou rukou podpisy a sliby, druhou rukou se odpalují rakety)

UA získá ze zemí EU zbraně za dalších 500 mil. €. Ta dosáhne z fondů na odkoupení zbraní již celkem 2,5 mld. €. Sankce proti RF bude EU nadále podporovat a rozšíří je o další. Na Putinova slova o "novém světě a konci 1 miliardy lidí žijící na úkor zvyšné části planety" došla reakce ve smyslu, že Rusko se bude moct ve svých surovinách již velmi brzo vykoupat, protože jim je již tato 1 miliarda za vysněné peníze nekoupí a ta zvyšná část planety nezaplatí takové peníze, které jakkoliv takovou těžbu pokryjí. A k této ekonomické sebevraždě Moskva směruje den ode dne. I když za to bude muset tato 1 miliarda lidí nyní zaplatit mnohem víc, než si kdo kdy představoval. O to méně zdrojů zůstane na tovar z Číny a dalších zemí a jen budoucnost ukáže jak se s tím kdo vyrovná. Na tuto Putinovu kritiku mj. reagovalo Japonsko, které řeklo, že Rusko ze 100 miliard dolarů z prodeje ropy pro svůj relativně větší národ v poměru ke světu nedalo skoro jediný dolar na obyvatele a den zpátky tomu tzv. zvyšku na planetě, kdežto ta 1 zlatá miliarda přispěla 55% rozvojové pomoci a grantů. Nemluvě o tom, že tvoří většinu finančního světa a síly. To, že peníze někdy nestačí není dáno 1 miliardou, ale korupcí a neschopností spravovat svoje země. A tato pomoc i když je menší, tak pokračuje dál. A to si každá rozvojová země bude víc a víc uvědomovat a proto bude čím dál více států posílat pomoc na Ukrajinu nebo alespoň nesouhlasit s politikou Moskvy. Protože ačkoliv Rusko dnes rýžuje na této situaci, tak nijak nekompenzuje rozvojovému světu drahé komodity, kterýma Rusko oplývá. Tato politika je snadno čitelná a i proto nemá Rusko prakticky žádnou podporu ve světě diplomacie, na kterou tak moc Moskva spoléhala. Snaha rozvojového světa je držet se v neutralitě, což je normální vzhledem na vývoj situace a snaha zlaté 1 miliardy kam patří i Japonsko je jasně se postavit proti agresii Ruska.

U.S. filosof Francis Fukuyama nedávno řekl, že výrok Vladimira Putina "Jen jsme začali." je čistý blaf. Západní vojenští analytici, kteří sledují akce ruských sil, poznamenali, že Rusko v současnosti čelí velmi vážnému nedostatku pracovních sil. Navíc přišli o zhruba třetinu sil, se kterými původně plánovali porazit Ukrajinu. Odhady ruských obětí jsou nepřesné, ale pravděpodobně budou kolem 20 000 mrtvých a možná kolem 60 000 zraněných. Kromě toho jsou zde i váleční zajatci. Pro zemi velikosti Ruska je to opravdu vojenská katastrofa. Verbováni jsou z okrajových částí státu, protože se lépe manipuluje s jednotlivcema z okrajů Ruska, než z větších měst v Rusku. Tam již lidem chybí západní tovar a scházejí informace i odjinud. To poslední co schází jsou ještě protesty ruských matek kde jsou jejich děti. Vzhledem k tomu, že Rusové za dva měsíce, kdy se začali zaměřovat na Donbas, dosáhli jen velmi okrajových zisků, již nemají mnoho rezerv a snaží se prezentovat, že jim byla vyhlášená válka, aby se mohlo alespoň částečně mobilizovat. Tento postup ale není snadný a bude značit zvětšení problémů s tím, že částečná mobilizace Ruska by mohla znamenat přímý střet se západem a ten již pohrozil, že budou následovat jiné cíle jakožto například most vedoucí na Krym atp. s cílem oslabit ruské postupy na východě UA. I proto dorazila reakce Ruska, že útok na Krym a most budou znamenat jadrovou válku, ale mj. tím již Moskva zná další limit situace.

Pentagon: Nejrealističtější strategií v současnosti je zaměřit se na jih a znovu otevřít Ukrajině přístup k Černému moři dobytím Chersonu a dalších přístavů v Azovském moři. To je důležitější než Donbas. Získání zpět Donbasu bude v příštích měsících dost obtížné, ale skutečný pokrok na jihu by se dal vidět do konce léta. Pro Ukrajinu je skutečně velmi důležité znovu získat přístup k moři, aby mohla pokračovat ve vývozu svých zemědělských produktů z černomořských přístavů a ​​prolomit ruskou blokádu Oděsy. Jednota na Západě závisí na těch lidech, kteří věří, že v blízké budoucnosti lze tento problém vojensky vyřešit. Pokud začnou mít pocit, že Ukrajina čelí patové situaci, která trvá donekonečna, pak se jednota začne hroutit a bude stále více voláni po tom, aby se Ukrajina vzdala území a zastavila válku. I proto musí být k vidění posun do konce léta.

Jak NATO vnímá Rusko, závěr z jednoho nedávného summitu: Více než cokoli jiného to ve skutečnosti v tomto bodě vypadá jako nacistické Německo. Jeho jedinou ideologií je jakýsi extrémní nacionalismus, ale méně rozvinutý než ten nacistický. Je to také velmi slabě institucionalizovaný režim - vše se točí kolem jednoho muže, Vladimira Putina, který ovládá všechny hlavní mocenské páky. Pokud se to srovná s Čínou, lze říci, že je velmi, velmi odlišná. Čína má velkou komunistickou stranu s 90 miliony členů, má velkou vnitřní disciplínu. V případě Ruska takový typ institucionalizace neexistuje, a proto nejde o stabilní režim. Neexistuje jasná ideologie, kterou by mohl Putin šířit mimo zemi a v tom režimu jsou prostě lidé, kteří z různých důvodů nemají rádi Západ. Takže výměna Putina negarantuje zastavení tohoto tažení na Ukrajině. :idea:

Rusko navíc bude muset počítat s odporem uvnitř federace. Kadyrov byl sice vyslán na UA a slovně již napadá Polsko, ale ve skutečnosti je v Čečensku hnutí odporu na čele s Mansúrem, které slibuje válku proti ruským základnám. Tyto důsledky značí, že Rusko nemůže stáhnout větší síly z mnoha oblastí, protože by je ztrácelo. Dle poslední reformy armády se musí spolehnout na kontrakty, ale do těch se hlásí z týdne na týden stále menší počet ruských mužů. UA není malý národ a může tímto tempem vést válku i celé roky ...

Německo: Krátkodobá potřeba energie vede k oživení fosilních paliv a zpomalení pokroku ve snižování emisí oxidu uhličitého. Jedná se však o dočasné zastavení. Oba tyto problémy je třeba řešit, není to volba mezi jedním nebo druhým. Obojí je třeba brát vážně. Ale klimatická krize se postupně zhoršuje a zůstane zde s námi i pro další generace. Proto si nikdo nesmí namýšlet, že to, že se nyní posouváme dozadu, je nutně konečná pozice, ve které skončíme.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Honey72
Příspěvky: 5259
Registrován: 26.12.2015 0:06:38
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Re: Ukrajina

Příspěvek od Honey72 »

Co se stalo na Krymu po výbuchu?

Ruská státní agentura pro silniční dopravu v úterý oznámila nový dopravní rekord na krymském mostě. „Během jednoho dne projelo po mostě v obou směrech celkem 38 297 aut,“ stojí v prohlášení. Ruští představitelé však bagatelizovali velikost front s tím, že jsou výsledkem přísnějších kontrol na mostě z bezpečnostních důvodů.

V úterý na kilometrové zácpy civilních vozidel, která se pokoušejí opustit Krym a odjet do Ruska, reagoval i Zelenskyj. „Fronta, která se v těchto dnech tvoří při odjezdu z Krymu do Ruska přes most, jasně dokazuje, že naprostá většina občanů teroristického státu již pochopila nebo alespoň cítí, že Krym není místem pro ně.“

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... nicni_pitt
Letos máme výročí 85 let výstavby dálnic na českém území 1938-2023
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

:arrow: Jen pro organizační doplnění/zopakování (to není reakce na výše uvedený příspěvek od Honey72), zopakuji, že most vedoucí z Ruska na Krym, tedy tzv. Kerch Strait Bridge je veden v tématu k Rusku: oč se jedná pro ty co neznají: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 29#p158929 a že to tak je, jsem uvedl na všech patřičných místech: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?p=46#p46 resp. http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 28#p252028 .

Most vedoucí na Krym označila ukrajinská vláda za nelegální stavbu. Je to informace z tohoto týdne, kdy poradce prezidenta jasně označil tuto infrastrukturní stavbu za nelegální. Ukrajina k němu nedala žádný souhlas. Co víc, Ukrajina považuje tuto tepnu již za strategický cíl. Do jaké míry je to slovní hříčka je těžko soudit, ale most samotný ani nikdy nebyl v plánu zde ve fóru upravit "na" Ukrajinu. Před destrukcí mostu nebo jeho těžkém poškození varoval před časem Medvedev. Tak nebo tak, ten varuje před vším možným i nemožným, může být otázkou času, kdy bude most v některém místě poškozen. Je to hlavní zásobovací tepna pro Krym.

Tak jak byl (ruský) předpoklad, že Krym je velmi dobře chráněn, tak lze pozorovat již týden den co den, že to tam bezpečné pro život ani trávení dovolené jednoduše není. Selhává PVO, selhává "lustrace" obyvatelstva, protože ty útoky na armádní cíle se tam stávají pravidlem. Nebyla to žádná výjimka na jednu leteckou základnu. Ukrajina a západ neuznal Krym za ruské území, což značí, že Ukrajina má právo vést aktivním způsobem válku na tomto území, na rozdíl od obav, že by mohla vést válku na dosavadním ruském území před 2014. Naopak je to ruská armáda, která přesouvá armádní vybavení z Krymu jinde nebo na jistá místa v této lokalitě. A manévry v rámci "evakuace" obyvatelstva vypovídají o tom, že tam může být veden širší konflikt a bylo by nežádoucí, aby se šířila vide a záběry ruského obyvatelstva z toho co se tam děje. To, že byl Krym připojen k Rusku neznamená, že se s tím morálně vyrovnalo veškeré obyvatelstvo. Část trpělivě čekala a tato část se dnes spolupodílí na útocích na armádní a další cíle. A to rozhodně není stav, ve kterém tady má Rus žít nebo oddechovat.

Honey72 informoval více o Krymu, ale aby nezačala zpátky debata k mostu zde nebo bude poškozen, pak rozhodně psát v tématu k Rusku. Organizačně to budu přesouvat dle situace.

:arrow: Dálnice Tavrida - federální "ruská" silnice, na území Krymu zůstává v tomto tématu. Tak jak veškerá infrastruktura Krymu.

Silniční správa Krymu: https://sadrk.ru/ (anglicky Crimean Highway Service) spadá pod Ministerstvo dopravy Krymu: https://mtrans.rk.gov.ru/ .

Je dobré sledovat tyto weby, protože jsou tam "aktuální výzvy" k provozu. K uzavírkám kilometrů z důvodů změn v organizaci dopravy. Oficiálně pro stavební činnost. Ve skutečnosti se změnil status hlavních silnic Tavrida a vedoucích k ní a na most na Krym v tom smyslu, že se změnil počet jízdních pruhů na vybraných územích a rozmístňují se tam tzv. checkpointy. Proto zdržení provozu, proto nutnost počítat s jiným nájezdem atp.

Rusko potřebuje uhlídat základní dopravní tepny. :idea: (stejně takto se to dělá i jinde ve světě a to nejen u válečných oblastí, ale třeba v zemích trpících na teror jako Tunis/Egypt/Izrael atd.)

Rusko se stará prostřednictvím krymské silniční správy o 6200 km silnic.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

Hraniční přechod Krakovets (E40) s Polskem byl po rekonstrukci v poloviny srpna otevřen do užívání. Resp. se postavil nový autobusový terminál. Zásadním způsobem se tak v této dramatické době usnadní pohyb lidí, protože bez patřičných hraničních kontrol to nejde. Modernizace se dotkla i částí pro osobní a nákladní vozidla. Modernizace byla připravována delší dobu vzhledem na růst objemu přepravy.

lokalita na mapě

https://zahid.espreso.tv/punkt-propusku ... nstruktsii

Obrázek
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

Škody způsobené na ukrajinské infrastruktuře během války vzrostly na 113,5 mld. USD, minimální potřeba obnovy zničeného majetku je téměř 200 miliard dolarů Datováno k 22.8.2022. (celkové náklady na obnovu země se počítají již v 350 mld. USD; včetně odminování, dekontaminace země atd., to ale nespadá pod toto forum)

Největší podíl na celkové výši škod má bytový fond. V důsledku nepřátelských akcí bylo zničeno nebo poškozeno 131,3 tisíc obytných budov za 47,8 miliardy dolarů.

Na druhém místě v celkové výši jsou škody na infrastruktuře, které stále rostou a k 22. srpnu dosáhly 35,1 miliardy dolarů. Podle posledních údajů bylo v důsledku válečných akcí poškozeno nebo zničeno 311 mostů, 24,8 tisíce km komunálních komunikací a státní a místní komunikace. Zároveň podle ministerstva infrastruktury již byla obnovena doprava prostřednictvím 49 umělých staveb na státních silničních tepnách, z toho 20 — v oblasti Kyjeva a 17 — v oblasti Černihiv. :ok:

Podle znaleckých posudků se škody způsobené podnikům a průmyslu zvýšily na 9,5 miliardy dolarů, sektoru vzdělávání na 3,9 miliardy dolarů a dopravy na 3 miliardy dolarů. Nárůst těchto částek je způsoben nárůstem počtu poškozených a zničených objektů. Aktualizovali jsme také metodiku výpočtu škod pro drobné podnikatele (nyní místo největších měst používáme oblasti), přidali jsme soukromé podnikatele. Podle aktualizovaných odhadů přišli Ukrajinci v důsledku války o více než 188 tisíc osobních aut, celková výše těchto škod je 1,7 miliardy dolarů. Tyto výpočty neberou v úvahu počet a hodnotu aut neregistrovaných na Ukrajině, takže skutečná výše takových škod může být vyšší.

Od začátku války Ruska proti Ukrajině nejméně 15,3 tisíce bytů, 115,9 tisíce soukromých domů, 388 podniků, 18 civilních letišť, 798 školek, 43,7 tisíce zemědělských strojů, 1991 obchodů, 715 kulturních zařízení, 934 zdravotnických zařízení, 119 zařízení sociálních služeb , bylo poškozeno, zničeno nebo zabaveno 593 lékáren, 17 středisek administrativních služeb.

Podrobněji s tabulkama: https://kse.ua/about-the-school/news/da ... t-200-bln/

  • I nadále budou všechna tato území vedená informačně v rámci státu Ukrajina. Bez ohledu na to jak bude tato ruská kampaň pokračovat.

    V ruské státní televizi začalo dnes odpočítávání

    Na ruské státní televizi Rossja 24 bylo v pravé části obrazovky zvýrazněno odpočítávání do anexe čtyř území Ukrajiny, které bylo oznámeno na zítra v 15 hodin v Kremlu.

    Kromě odpočítávání v pravém dolním rohu je napsáno, že bude podepsán dekret o připojení nových území k Ruské federaci.
    ka.JPG
    ka.JPG (85.77 KiB) Zobrazeno 3409 x
_____________________________________________________

USA schvalují mimořádnou pomoc s dalším armádním vybavením pro Ukrajinu, tentokrát v hodnotě 1,1 mld. USD.

Ukrajina za to dostane:
* 18 HIMARS
* 150 HMMWV
* 20 víceúčelových radarů
* 40 nákladních automobilů, 80 přívěsů
* 12 systémů Titan (anti- dron. zbraň)
* taktické bezpečné komunikační a sledovací systémy
* zařízení na likvidaci výbušné munice
* neprůstřelné vesty
* a další vybavení

https://www.pbs.org/newshour/politics/u ... or-ukraine

Tanky jako americké M1 Abrams se zdají pravděpodobné – pokud ukrajinské síly prokáží schopnost je provozovat a udržovat. Toto téma "je na stole", říkají vysoce postavení diplomati USA. Tanky západního typu všeobecně, dodají novou sílu, která by mohla zvrátit osud mnoha území.

Země NATO navršily miliardy dolarů pomoci na Ukrajinu, včetně přibližně 300 hlavních bojových tanků . Tyto tanky, pořízené z Polska, České republiky, Severní Makedonie a Rumunska, mají vzor na sovětských tancích z dob studené války, zejména na hlavních bojových tancích řady T-72.

Moderní tanky ve stylu NATO, na které se Pentagon jasně odvolával, jsou o desetiletí pokročilejší než většina tanků na ukrajinském bojišti (jedinou výjimkou je hrstka ruských tanků T-90M .) NATO primárně staví americkou řadu M1A2 Abrams, bitevní tanky a německé tanky Leopard 2 . Tyto tanky zahrnují 120-milimetrová hlavní děla; pokročilé řízení palby a pasivní infračervené noční vidění; a lepší motory, převodovky a systémy odpružení. Tanky NATO jsou rychlejší a mnohem účinnější zabijáci než stávající tanky Ukrajiny, které má dodané jako pomoc. Ve stejné míře stojí tyto stroje proti ruským. Zbytek informací je zde: https://www.popularmechanics.com/milita ... o-ukraine/ .
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

doplněn úvod státu Ukrajina
doplněn úvod státu Ukrajina
xx.JPG (41.29 KiB) Zobrazeno 3357 x
Kdo by chtěl zpochybňovat i nadále o příspěvek výše uvedené, tak neuspěje. ČR je členem EU a jakožto země součástí následujícího:

Prohlášení členů Evropské rady, 30.9.2022

Rozhodně odmítáme a jednoznačně odsuzujeme nezákonnou anexi ukrajinských Doněckých, Luhanských, Záporožských a Chersonských oblastí Ruskem. Záměrným podkopáváním mezinárodního řádu založeného na pravidlech a nehorázným porušováním základních práv Ukrajiny na nezávislost, suverenitu a územní celistvost, což jsou základní principy zakotvené v Chartě OSN a mezinárodním právu, Rusko ohrožuje globální bezpečnost.

Neuznáváme a nikdy neuznáme nezákonná „referenda“, která si Rusko vymyslelo jako záminku pro toto další porušování nezávislosti, suverenity a územní celistvosti Ukrajiny, ani jejich zfalšované a nezákonné výsledky. Tuto nezákonnou anexi nikdy neuznáme. Tato rozhodnutí jsou neplatná a nemohou mít žádný právní účinek. Krym, Cherson, Záporoží, Doněck a Luhansk jsou Ukrajina. Vyzýváme všechny státy a mezinárodní organizace, aby tuto nezákonnou anexi jednoznačně odmítly.

Tváří v tvář ruské útočné válce i poslední eskalaci Moskvy stojí Evropská unie rozhodně na straně Ukrajiny a jejího lidu. Neochvějně podporujeme územní celistvost a suverenitu Ukrajiny. Ukrajina uplatňuje své legitimní právo na obranu proti ruské agresi, aby znovu získala plnou kontrolu nad svým územím a má právo osvobodit okupovaná území v rámci svých mezinárodně uznaných hranic. Jaderné hrozby ze strany Kremlu, vojenská mobilizace a strategie snahy falešně prezentovat ukrajinské území jako ruské a předstírat, že válka nyní možná probíhá na území Ruska, neotřese naším odhodláním.

Posílíme naše omezující opatření proti nezákonným akcím Ruska. Budou dále zvyšovat tlak na Rusko, aby ukončilo svou útočnou válku.

Opakujeme, že Evropská unie pevně stojí za Ukrajinou a bude Ukrajině poskytovat silnou ekonomickou, vojenskou, sociální a finanční podporu tak dlouho, jak to bude potřeba.

https://www.consilium.europa.eu/en/pres ... n-council/

_________________________________________________________________________

Generální tajemník OSN odsuzuje plán anexe Ruska, 29.9.2022

Ruský plán anektovat čtyři okupované regiony na Ukrajině by byl nezákonným krokem, porušením mezinárodního práva a měl by být odsouzen, řekl ve čtvrtek generální tajemník OSN António Guterres a varoval před „nebezpečnou eskalací“ sedmiměsíční války.

„V této nebezpečné chvíli musím zdůraznit svou povinnost jako generální tajemník prosazovat Chartu Organizace spojených národů,“ řekl novinářům v New Yorku.

„Charta je jasná. Jakákoli anexe státního území jiným státem vyplývající z hrozby nebo použití síly je porušením zásad Charty OSN a mezinárodního práva.

Šéf OSN to řekl poté, co Kreml oznámil, že v pátek se v Moskvě bude konat ceremonie k formálnímu zahájení procesu připojení oblastí Doněck, Luhansk, Cherson a Záporoží.

Vývoj následuje po nedávných takzvaných referendech, kde se obyvatelé těchto regionů účastnili hlasování - o tom, zda se chtějí stát součástí Ruské federace, o nichž šéf pro politické záležitosti OSN v úterý prohlásil, že je nelze považovat za legální.

Generální tajemník zdůraznil, že Rusko jako jeden z pěti stálých členů Rady bezpečnosti „sdílí zvláštní odpovědnost“ za dodržování Charty OSN .

„Jakékoli rozhodnutí přikročit k anexi Doněckých, Luhanských, Chersonských a Záporožských oblastí Ukrajiny by nemělo žádnou právní hodnotu a zaslouží si být odsouzeno ,“ řekl.

Proti mezinárodnímu řádu

Tento krok „nelze uvést do souladu s mezinárodním právním rámcem“ a „stojí proti všemu, co má mezinárodní společenství zastávat,“ dodal.

„Porušuje to účel a zásady Organizace spojených národů. Je to nebezpečná eskalace. V moderním světě nemá místo.   To nesmí být přijato."

Pan Guterres zdůraznil jednoznačný závazek OSN k suverenitě, jednotě, nezávislosti a územní celistvosti Ukrajiny. 

Mír v ohrožení

Řekl, že „takzvaná „referenda“ – vedená během aktivního ozbrojeného konfliktu, v okupovaných oblastech a mimo ukrajinský právní a ústavní rámec – nelze nazvat skutečným vyjádřením vůle lidu. 

"Jakékoli rozhodnutí Ruska jít vpřed dále ohrozí vyhlídky na mír . " Prodlouží to dramatické dopady na globální ekonomiku, zejména rozvojové země, a znemožní naši schopnost dodávat život zachraňující pomoc po celé Ukrajině i mimo ni,“ řekl.

 „Je nejvyšší čas ustoupit z propasti. Nyní více než kdy jindy musíme spolupracovat na ukončení této ničivé a nesmyslné války a na dodržování Charty OSN a mezinárodního práva.

https://news.un.org/en/story/2022/09/1129047
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

Putinova nová možná taktika

Podle vojenských analytiků bude Putin neustále zvyšovat sázky a úroveň strachu, aby udržoval napětí a prodlužoval válečnou hru. Předpokládá se, že Putin by po tomto krátkodobém zdání vítězství a úspěchu mohl přejít k několika novým taktikám.

Nejprve si počká na zimu, která by mohla válku alespoň na tři měsíce zpomalit a proměnit v poziční boj a dát mu možnost připravit si na jaře protiútok.

Za druhé, do té doby se budou snažit zacílit na ukrajinskou infrastrukturu, aby Ukrajincům ztížili zimu. Řekněme, zacílení na tepelnou nebo elektrickou síť a zásobovací trasy ukrajinské armády.

Třetí, kterou mnozí nevylučují, je riskantní, ale možný strategický, taktický, preventivní menší jaderný útok Putina, řekněme na opuštěnou nebo řídce osídlenou oblast Ukrajiny, aby ukázal, že neblafuje a že příště bude připraven zaměřit se také na obydlené oblasti.

Za čtvrté úplné zastavení dodávek plynu do Evropy uprostřed topné sezóny a nakonec pokračování mobilizace s cílem poslat na bojiště více vojáků, než má Ukrajina.

To vše jsou však velmi riskantní kroky. Použití jaderných zbraní může vyvolat odezvu NATO a další izolaci na mezinárodní úrovni, až odsouzení zemí, které Rusko označí za spojence – Číny, Turecka nebo Indie.

Zničením ukrajinské infrastruktury by mohl Ukrajince vyprovokovat k tomu, že nyní, když mají rakety dlouhého doletu, mohou i oni odplatit stejným opatřením na území Ruska. A nejvíce asi Putina znepokojuje, jak se k takové mobilizaci postaví ruská veřejnost, zvláště když se jejich otcové, synové a bratři vrátí do rodin v rakvích.

Mobilizace milionů lidí však ovlivní již tak pokulhávající ekonomiku a sociální postavení občanů, protože jde o obyvatelstvo v produktivním věku a sankce stále více přinášejí výsledky, přičemž inflace již přesahuje 20 procent.

Připomeňme, že v Rusku po vyhlášení mobilizace následoval skutečný exodus a statisíce mladých Rusů uprchly ze země, byly napadeny a vypáleny stovky mobilizačních úřadů po celé zemi. Putin kráčí na pokraji mysli přes sráz. Hraje velmi riskantní hru. Jak říká ruský politolog Abbás Galjamov – Putin už neválčí s Ukrajinou, válčí se zdravým rozumem.

Vlado Vurušić - EURACTIV.com

_________________________________________________________________________

Ukravtodor informoval, že:

:arrow: CHARKOVSKÁ OBLAST: ZPRŮJEZDNĚNO JE JIŽ 257 KILOMETRŮ STÁTNÍCH SILNIC

Silničáři ​​denně pracují v osvobozených osadách Charkovské oblasti a na silnicích spojujících osady regionu. To vše kvůli tomu, aby místní obyvatelé mohli získat potřebnou pomoc, navštívit své domovy a příbuzné.

K dnešnímu dni bylo vyčištěno 257 km státních silnic, včetně 11,8 km městských ulic v Balaklia a Izyum.

Na pracích v Charkovské oblasti se podílí 11 smluvních organizací. Dnes zde pracovalo 142 zaměstnanců a 60 jednotek speciální techniky.

Obrázek

Zejména na trase M-03 Kyjev – Charkov probíhají zemní práce a instalace silničního potrubí, čištění povrchu od zeminy a suti a demontáž kovového bariérového plotu.

Ve městech Izyum a Balaklia - čištění vozovky.

Pracujeme také na řadě komunikací územního významu. V případě potřeby likvidujeme výmoly horkým asfaltovým betonem, čistíme a odstraňujeme cizí předměty z vozovky dálnic.

Každý den práce silničářů jen nabírá na obrátkách, čekáme na „zelenou“ od pyrotechniků HZS a pracujeme na důležitých trasách pro kraj.

:arrow: OBNOVUJEME VÁLKOU POŠKOZENOU SILNIČNÍ INFRASTRUKTURU SUMSKÉ OBLASTI

Dokončujeme práce na mostě na Lebedynské "hromadě". Původní stavba byla zcela zničena totální invazí z Ruska.

Obrázek

K dnešnímu dni je již podél hlavní komunikace instalována monolitická deska, monolitické chodníky, hydroizolace, dilatační spáry. Byla položena spodní vrstva asfaltového betonu. Další podle plánu je vrchní vrstva krytiny na mostní konstrukci a přístupy k ní.

Aktuálně montujeme kovové zábradlí a zábranový plot.

V důsledku rozsáhlé vojenské invaze Ruské federace na Ukrajině bylo v Sumské oblasti zničeno 10 mostních objektů na silnicích státního významu, z nichž 4 byly obnoveny. :ok:

Tyto silničnářské práce se uskutečňují s podporou dalších složek a dodavatelů a jsou součástí tzv. programu "obnova silnic v rámci deokupace Ruskem".

:arrow: OPRAVUJEME SILNICI NA HRANICI S RUMUNSKEM V BUKOVINĚ

Kvalitní dopravní spojení a řádná pohraniční silniční infrastruktura se zeměmi Evropské unie jsou během války zárukou ekonomické a potravinové bezpečnosti naší země.

Aby se doprava bezpečně přesunula do sousedního Rumunska, obnovujeme opotřebovaný povrch silničního úseku T-26-08 Storozhynets - kontrolní bod "Krasnoilsk". V roce 2021 byla část této komunikace opravena.

V současné době zhotovitel provádí práce na opravě podkladu povrchu vozovky metodou recyklace za studena a montáž spodní vrstvy asfaltového betonu.

Obrázek
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

Od začátku války na konci února Rusko provedlo asi 4000 útoků na ukrajinskou infrastrukturu. Většina těchto útoků však měla podle ukrajinského ministerstva infrastruktury vojenský účel. V posledním měsíci je počet zasažených vojenských cílů naprosto minimální. Rusko chce co nejvíce uvrhnout ukrajinské obyvatelstvo do středověku v základním smyslu: odříznout zdroje topení a elektrické energie. Zima bude období, ve kterém má obyvatelstvo zásadně trpět.

Do velení ruské armády pro vedení tažení na Ukrajině byl jmenován Sergej Surovikin, který má pověst jednoho z nejbrutálnějších i v samotném Rusku. Nemá slitování s vlastníma jednotkama a nemá ho ani s jakýmkoliv braním ohledu na kohokoliv. Po provedeném útoku na most na Krym se dá očekávat vlna s chutí s mstít. Když to nejde proti UA armádě, tak to půjde proti civilistům.

V zásadě se ale musí říct i B a sice na Ukrajinu míří nejen armádní nebo k armádě potřebná pomoc, ale rovněž finanční a ostatní humanitární pomoc. Mj. sem plyne několik měsíců pomoc určená na zimní přežití právě pro obyvatelstvo, aby se snadněji vypořádalo s tím, že dojde k narušení UA kritické civilní infrastruktury. Již dlouhé týdny UA zajišťuje masivní dodávky generátorů a ohřívačů do krytů, takže se bude dát snadněji přežíť i zima. Samozřejmě, nedělejme si iluze. Ale taky to nebude beznadějní situace. O počtech ks se je zbytečné zmiňovat, do zimy bude každý důležitý kryt vybaven i pro účely topení a základní dostupnosti elektrické energie. Tedy se zásobama nafty. Největší dodávky těchto zdrojů pochází ze západu Evropy, Polska a USA. Poslední zajišťují barely, kterých oni mají hodně, Jsou sice tzv. před vyhozením pro delší užívání, ale něco ještě zvládnou. Ideální nádrže pro zásoby na chod generátorů. Věc zcela normální právě v Severní Americe.

Rusko se dále zaměří v rámci nové fázy na útoky na přehrady. Zničená byla přehrada v Kryvyj Roh, rodném městě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a obyvatelstvo zůstalo dočasně bez vody a elektrické energie.

Údery znamenají novou fázi války, kdy Rusko míří na civilisty daleko od předních linií, rozsévá strach a paniku, protože se blíží zima a občané bojují se zajištěním základních podmínek pro přežití.

Právě tyto údery na nezlomené UA obyvatelstvo ale budou znamenat, resp. již znamenají větší podporu pro jednotky na ukrajinské speciální operace, tedy pro ten výsledek, který dnes vyslovil v projevu Putin a sice, že útoky na kritickou ruskou infrastrukturu se stanou možná normou, protože nebude možno všechno chránit. Kremel proto nechce dlouhodobé útoky na civilní obyvatelstvo, v čem je ale slovní a praktický rozpor od začátku této "operace".

Někteří ruští představitelé varují, že Moskva musí reagovat rychle a extrémně tvrdě, jinak projeví slabost a bude čelit neustálým ztrátám na bojišti a stále hlasitější kritice. Ukrajina získává daleko přesnější zbraně a nejsou to jen systémy HIMARS, ale třeba je již na UA dodávka 850 dronů od průzkumných po bojové a to z UK. Třeba UK informují, že rok 2023 bude ve znamení větší pomoci, než byla v 2022. Do země míří masivní výbava zimního oblečení a to i pro civilní obyvatelstvo. Kdežto ruské vojsko je na tom nyní opačně. I když hlásá, že zima je na straně Ruska, tak to platí jen do historie.

Pokud se Rusko uchýlí k tzv. "totální válce", tedy absolutní likvidaci UA infrastruktury, tak se dá předpokládat razantnější odpověď západu ve smyslu zásobování Ukrajiny. Nahlas se již říká o dodávkách tanků a vůbec ne malého množství. Problémy jsou spíš logistické ve smyslu zajištění náhradních dílů a obslužitelnosti. Lepší válečné stroje budou znamenat, že Rusko neochrání ani zabraná území. Ani dnes je nemají, formálně mají 15%, ale ovládají 9%. Přitom mohou kdykoliv ztratit zásobování k mnoha oblastem. Rusko nadále nemůže využívat letectvo - protože UA má stále PVO. Pokud by Rusko nasadilo letectvo, tak ztratí vysoké desítky %, což by vedlo k oslabení Ruska jako takového.

Ukrajina tedy nyní uskutečňuje i nadále obnovu kritické infrastruktury. Učí se (má specialisty v UK, kde probíhá výcvik jak pro vojsko (civilisty), tak pro inženýry) a to díky Kanadě, UK, Nizozemsku a USA, kteří tam mají různé jednotky a síly a stroje. Další jsou v menším počtě v kontinentální Evropě. Tak, aby to nebylo na Ukrajině. Obnova = urychlená nebo provizorní ale rychlá oprava zasažených potrubí. Zasažené silnice a mosty již umí UA velmi efektivně opravit. Zprovoznit. Rekonstruovat. Stejně jak odstřelit. Na tuto činnost jde asi 10% z mezinárodní pomoci.

Každý ukrajinský "okres" má dnes přesné sestavy nebo čety - k čištění silnic po náletech, po dopadu bomb. Jsou to "jednotky" sestavené ze silničářů, stavebních firem, občanů-dobrovolníků a z řad vojáků, kteří nemůžou aktivně bojovat. Je rozdíl, když v míru někdo opravuje výtluk a když se na "jednu jámu po bombě" nasadí 120 osob s 3 ks techniky jako rypadlo, nákladní vůz a menší dodávka s vybavením.

Silnice jsou dnes na Ukrajině zásadním prvkem pro lokální i širší obranu země. Na delší trasy se využívá železnice. Nespecifikované vlaky, transporty. Opakovaně se měnící struktura plánů a skutečná přeprava tak, aby stát měl všechno potřebné. Jen nedávno na Ukrajinu dorazila i silničářská technika z Francie. Více než 100 ks starší techniky, která by jináč byla na odpis. Francie takto posílá staré sanitky, stará hasičská auta, posílá dokonce staré vagony - z nich se "budují izby" pro ty co nemají již kde bydlet. Jsou to reálné příběhy, skutečná pomoc a ten stát se díky tomu brání a snaží přežít. Rusko si toho musí být vědomé.

Rusko nemůže tak snadno zasáhnout západní Ukrajinu ve smyslu skutečné destrukce dopravních linií. Ty ruské zbraně již nemají dost přesné munice a zasažení člena NATO by znamenalo větší problémy. Navíc, Pobaltí - Polsko - Balkán má dnes ve východní linii masivní PVO s radarama. Nikdy nikdo nedokáže, že odpálení rakety ze západu, které zabrání dopadu na +200km na území UA aby zabránilo poškození dopravní tepny nebylo v souladu s obranou země NATO. Proto se o to doposud Moskva nesnaží. Počáteční strašení velmi rychle ustalo po tom, co bylo Moskvě oznámeno co to bude znamenat.

Takže ta pomoc i nadále masivně na Ukrajinu proudí. A ty staré válce, nákladní auta s nevyhovujícímí normama (emise), finišery atd. tam jdou. Je to starší technika, která nepotřebuje SW jaký dnes technika potřebuje, lze snadno překonfigurovat v nastaveních.

Ty rekonstrukčí čety nemusí ve střední a východní Ukrajině řešit do hladka vynovené povrchy. Tam se s tím nikdo nehraje jestli je tam i "skok". Takhle tento stát nyní funguje.

Takhle dnes funguje linie na západ od Ukrajiny. Jak to funguje na východ od Ukrajiny si lze přečíst v Rusku; http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 58#p261258 .

Peníze nebo-li materiální pomoc "domů" posílají i ty miliony pracujících v EU a jinde. To je jako když čínští dělníci ve světě od fast foodu po oblečení nakupují masky na covid v první vlně tam. Je to taková včelí-mravenčí spolupráce. Solidarita.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Ukrajina

Příspěvek od Diaľničiar »

A ještě si dovolím tvrzení U.S. generála o dalším vývoji války na Ukrajině. Vyjádřil se pro Times.

Ben Hodges , bývalý velitel amerických vojenských sil v Evropě , řekl, že není pochyb o tom, že se ruské linie hroutí.

Je to nyní poražená armáda, válka na Ukrajině se blíží ke konci! Tady to může všechno skončit. Válka na Ukrajině by mohla skončit do Vánoc. Úspěch ukrajinských jednotek při prolomení ruských frontových linií je větší, než se očekávalo. Na základě všeho, co vidíme, by mohl být kolaps v dohledu, alespoň v oblasti Donbasu, a já věřím, že do konce roku budou Rusové zatlačeni za linii, na které byli 23. února, dne před totální invazí. To je poražená armáda. Pokud bude Rusko pokračovat, tak to znamená především prakticky novou velkou ofenzivu se vším všudy. Protože dosavadní plán je na konci se vším. To jsou již jen neurčité linie a seskupení, které ani nemůžou společně postupovat. Je to jako když zvednete 5 cárů papíru a snažíte se z něj lepidlem udělat cosi co nikdy již nebude novým papírem. Musíte sehnat další, ale nový.

Pokud jde o Krym, tak osvobození této oblasti může trvat až do příštího léta, a to by mohla být větší výzva. Pokud Ukrajinci dokážou znovu dobýt Cherson, důležitý přístav na Černém moři, ke kterému se blíží, mohli by se zatlačit dále na jih a dostat se na dostřel Krymu, ale pokud tak učiní, ukrajinské ztráty by byly pravděpodobně obrovské. A nelze dnes říct jestli na to ty kapacity existují.

Ukrajinci mohou rozmístit odpalovací zařízení raket dlouhého doletu dodávaná Brity a USA, které mohou zasáhnout cíle vzdálené až 80 km. Když to udělají, pak jsou obyvatelé Krymu v pasti. Byla tak vedená dlouhé roky válka v Iráku a Afghanistánu. Tam to bylo jiné, raketové útoky na hory s jeskyněma uvnitř, ale za jistých okolností z těch kopců nezbylo nic. Krym má jinou topografii.

Rusové mají v Chersonu stále spoustu vojáků a zbraní. Mobilizují a to může změnit situaci. Pokud bude politicky rozhodnuto, že válka nekončí, pak jednoduše nekončí. Vzhledem na ruské možnosti se jednoduše navzdory prvním poraženým liniím dodají další.

Ukrajina může tyto ruské síly do konce roku vyčerpat a donutit je k ústupu na východ od Dněpru (řeky), ale to samo o sobě nestačí ke zhroucení fronty na jihu. Klíčové podle něj je, zda Ukrajina dokáže zahájit novou ofenzívu z jižního města Záporoží směrem na Melitopol, jedno z prvních měst, které padlo po únorové ruské invazi. A my dnes vidíme, že Záporoží hodlá Rusko udržet i kdyby jej mělo rozdrvit na prach.

Pokud se to ale Rusku nepodaří, protože to nelze dosáhnout jen dělostřeleckou palbou, pak bychom mohli vidět úplný kolaps jižní fronty. K tomu jsme ale hodně daleko.

Ukrajinské jednotky budou stále více zatlačovány do Donbasu, kde budou muset čelit dobře vycvičeným ruským jednotkám. Ani jedna strana nevyčerpala své vojenské schopnosti a obě pracují na vytvoření příznivějších taktických a strategických pozic, aby se válka protáhla do roku 2023. Totiž zimní válka je omezená, nízké teploty znamenají, že pro vojáky na obou stranách bude obtížnější postupovat a omezí se i útočné operace.

Pro Ukrajinu je to závod s časem o získání co největšího území před příchodem zimy a než dorazí na frontu lépe vycvičené ruské posily. Mobilizace totiž neznačí, že ihned vyrazilo na Ukrajinu 300 tisíc vojáků. Jak vidíme, tak mobilizace selhala, ani nemají ten počet a velká část v životě nedržela v ruce zbraň vzhledem na ruskou přípravu, takže je čeká základní výcvik. Pro ruskou stranu je prvním úkolem provést spořádaný taktický ústup a zdržovat ukrajinský postup tak dlouho, jak je to možné, zatímco nevytváří dostatečnou bojovou sílu k zahájení protiútoku. My ale můžeme pozorovat politické zásahy, které vedou k tomu, že vojsko ustupuje v poslední chvíli bez techniky. Tyto postupy zhorší ruské pozice pro přežití v dalších liniích, protože dávají Ukrajině lepší možnosti a taky morálku, která je rozhodujícím psychologickým prvkem.

Podle ukrajinského ministerstva obrany bylo od začátku invaze ukořistěno nejméně 440 ruských bojových tanků a kolem 650 dalších obrněných vozidel. Více než polovinu ukrajinské tankové flotily, která je v současnosti v terénu, tvoří ukořistěná vozidla a pokud je to pravda, protože to je tvrzení ukrajinského ministerstva obrany, pak to značí velkou výhodu pro Ukrajinu.

Ruští vojáci v zajetí si stěžují na špatné zásoby a chaos v přípravách na jejich vyslání na frontu. Se špatnýma mapama a nedostatečným logistickým zajištěním. Čekat, že se tento systém myšlení a pracovních postupů změní s touto 300 tis. mobilizací je naivní představa, protože to jsou praktické postupy, které mají další návaznost a změnit tento řetězec není úkolem na měsíc ani kvartál. Rusko i dle satelitů vyčerpává poměrně širší pásmo v zemi a nejen na dosah Ukrajině. Šahá se do regionů, kde se přesouvají starší stroje a výbava na Ukrajinu. Značí to, že se ruská armáda vyčerpává rychle, aby udržela základní pozice než dorazí základní mobilizační posila.

Faktem je zřejmě rovněž situace, která se šíří na virálních videích o výbavě vojáků. Výbava vojáků údajně stojí nejméně 80 000 rublů (1 150 liber), stěžovaly si manželky vojáků. Ruská armáda prý všechno dává, ale vojáci si to kupují. Takové něco se ukrajinské armádě nestane. Další voják v zajetí, který se vzdal stovky metrů od ukrajinské jednotky se nevzdal jen kvůli tomu, že nechce dál bojovat, ale i pro katastrofální poměry, který, již nechce čelit. Do Belgorodu jich dorazilo 500 a týden tam žijí jako dobytek bez zásob a peněz, nez rozkazů a bez přidělení, protože prý dle ztrát se rozhodne kam půjdou. Takové vedení války je dle U.S. generála zastaralé a psychologicky velmi špatné. Takhle vést válku lze u vyslovené přehry a ohrožení hlavního centra, ale tohle je válka vedená mimo Ruska bez objasnění skutečné situace. Pak se nemá voják o co opírat, ale o co se opřít může to jsou ty stovky a tisíce zraněných a mrtvých, kteří Belgorodem z fronty projdou do Ruska ...

Navíc se množí spekulace o bojích uvnitř Kremlu. Putin ukazuje poněkud nedbalé řízení svých klíčových lidí v řetězci velení. Jeho rozhodnutí povýšit čečenského vůdce Ramzana Kadyrova do hodnosti generálporučíka by mohlo znamenat prohlubující se roztržku mezi ruským prezidentem a jeho generálním štábem. Povolání Kadyrova ale znamenalo i zvednutí "mnoha" ex bojovníků, kteří žijí uspořádaným životem na západě a kteří tohoto muže nesnáší. Nyní bojují jako zkušení a dobře vycvičení z dob minulých na Ukrajině. Pan Kadyrov slíbil mstu Evropě a jistý stupeň "občanského pořádku", co zvedlo ještě víc dobrovolníků z Evropy proti němu. Tisíce vojáků dnes na Ukrajině je složeno z řad obyvatelstva evropských zemí. Jsou tam za hodnoty, které hodlají chránit.

___________________________________________________________________________

V této souvislosti se dnes objevila protichodní zpráva z Ruska i Ukrajiny o útoku dronu na leteckou základnu v Rusku

Ukrajina tvrdí, že se jí povedlo neopravitelně zničit 2 bombardéry Tupolev na ruském území.
Rusko tvrdí, že sice je pravda, že takový dron dorazil nad letiště, ale byl zničen a všechny stroje na zemi jsou nepoškozené.

___________________________________________________________________________

Americký generál dále vyjměnoval "ruský vojenský blok", který je dle Putina silnější než NATO.

Putin se dlouho chlubil, že jeho bezpečnostní aliance jako ruský protějšek NATO je dominantní v částech bývalého Sovětského svazu. Ale teď ten blok sotva funguje. Pět ze šesti členů Putinovy ​​aliance – Arménie, Bělorusko, Rusko, Tádžikistán a Kyrgyzstán – se letos zapojilo do válek, zatímco šestý, Kazachstán, zažil násilné vnitřní konflikty.

Minulý měsíc prošel radarem Ruska krvavý pohraniční konflikt mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem, bývalými zeměmi Sovětského svazu. Rusko má v obou státech základny, ale nezabránilo tomu. Konflikt mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem, nezávislým od roku 1991, doutná od loňského roku a eskaloval v září 2022. Obě země se navzájem obviňují z konfliktu. Vyhrocení doišlo mezi farmáři kvůli půdě, vodě a pašovanému zboží. Rusko nezasáhlo a to je jasná známka toho, že Rusko, rozptýlené válkou na Ukrajině, ztrácí kontrolu nad územím bývalého sovětského impéria, kde vládlo jako supervelmoc a garant míru. V září vstoupily tádžické síly s tanky a obrněnými vozidly do kyrgyzské vesnice a ostřelovaly letiště kyrgyzského města Batken a sousední oblasti.

Podle kyrgyzských informací bylo v konfliktu zabito deset civilistů a více než 140 000 lidí bylo vyhnáno ze svých domovů. Obyvatelé a úředníci v Biškeku, hlavním městě Kyrgyzstánu, se nyní diví, proč jim Moskva – dlouho považovaná za bdělého strážce stability na okraji bývalého sovětského impéria – nehne ani prstem, aby jim pomohla.

Putin rád říká, že USA a NATO utíkají z Aghánistánu a nechávají Střední Asii napospas teroru. Faktem je, že je to Rusko odkud za půlroku uteklo několik milionů obyvatel do všech zemí Střední Asie a je to zase ruská armáda, která se na krvavé konflikty kolem sebe jen dívá. Je to jako kdyby se Turecko s Řeckem napadnou za bílého dne a to je ten rozdíl. Spory mezi státy existují na různé úrovni i mezi USA a Kanadou, ale důležitá je celková spolupráce. Rusko se nemůže opřít o "své spojence", protože je tam nemá. To nejsou země, které se k němu jakkoliv přidají.

Čína a Rusko neměly zájem o otevřenou soutěž ve Střední Asii. Ale nyní všude kde Rusko ztrácí, tak Čína bere. Uzavírá dohody o rozvoji. Čína se nyní vnucuje tomuto prostoru a snaží se zaplnit vakuum. Došlo k tiché dělbě práce: bezpečnost pro Rusko, ekonomika pro Čínu. Ale Rusko už nedělá svou práci. Ukázalo, že není schopno nebo ochotno chránit region. Čína to vidí a využívá ve svůj prospěch. Nakonec bude i Rusko vnímáno jen jako zdroj nerostních surovin, což se ale mnoha Rusům nelíbí. Oni, velká jaderná velmoc s největším potenciálem pro rozvoj ...

Vladimir Putin už není tím velkým neporazitelným vůdcem, hlásá nejeden billboard v několika státech Střední Asie. Otevřená kritika Módiho (Indie) na nedávném summitu se Putinovi rovněž nelíbila. Naproti tomu Si Ťin-pching se stal asertivnějším. Během návštěvy Kazachstánu minulý měsíc se zavázal rozhodně podporovat Kazachstán při obraně jeho nezávislosti, suverenity a územní celistvosti, což je poznámka široce interpretovaná jako varování Moskvě, aby se o nic nepokoušela. U.S. generál v této souvislosti připomíná, že Rusko zmařilo multimiliardové USD investice na Ukrajině, které realizovala Čína v rámci Hedvábní Stezky a nedovolí, aby se tento scénář kdekoliv na trase do Evropy opakoval. :idea:

Opatrnosti nezbývá, veškeré snahy Lavrova dojednat pomoc v Číně se nesetkávají ... Čína pozastavila finance z infra- bank, ve kterých má Rusko dokonce podíly. Čína nedodává zbraně ani munici. Nechce dodávat, chce pozorovat vývoj, ale nechce stát na straně toho kdo prohrává a je ekonomicky v izolaci. Takový osud si Čína nepřeje. Pokud i někdy rozehraje svojí hru, tak na to potřebuje "přípravu, kterou udělal i Putin po dlouhé roky".

________________________________________________

Možná si někdy dovolím analýzu, jaké dopady bude mít poválečná obnova Ukrajiny na stavebnictví a ceny materiálů na západě Evropy. Až přijde ten čas, protože prozatím by to byla pouhá spekulace vzhledem na stav konfliktu.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Odpovědět

Zpět na „Evropa mimo EU“