Právě je 8.4.2020 0:39:15




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 105 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
 Telematika D0 
Autor Zpráva
 

Příspěvky: 249
Příspěvek Re: Telematika R1
Na nápravě překladu se pracuje ;)
Jinak v "normálním" stavu je display černý a zeleně svítí pravé tlačítko, po jeho stisku začně hláska volat. Když nemá hláska spojení s ústřednou, nahodí tuhle hlášku...


14.6.2010 14:11:00
Profil
Autor

Příspěvky: 4656
Příspěvek Re: Telematika R1
Toxy píše:
Na nápravě překladu se pracuje ;)


To vypadá, že máš k té SOS nějak blízko, je tak? :) Kéž by se spousta chyb dala vyřešit takhle přes fóra ... :)

_________________
KlarArt


14.6.2010 14:33:22
Profil
 

Příspěvky: 249
Příspěvek Re: Telematika R1
Poměrně hodně blízko ;) A sleduju že fórum čtou i "odpovědnější" lidé. Když jsem se s tim obrátil na dotyčného "překladatele", tak něco mumlal o tom že to kněmu spadlo i oficiálnější cestou ŘSD -> šéf -> ... , shodou okolností ve stejný den, kdy se tu ta fotka objevila :)


14.6.2010 14:42:52
Profil
Autor

Příspěvky: 4656
Příspěvek Re: Telematika R1
Aha, tak že by to měl na svědomí můj nedělní e-mail zaslaný na ŘSD? :D Občas se mi nechce věřit jak některé věci mohou jít i rychle...

Teď ještě aby se povedlo na ty tři měsíce otevřít 513ku pro veřejnost, alespoň o víkendech natrvalo. To by teprv bylo PR pro okruh...

JInak k těm hláskám, překvapilo mě na ní, že je tam už poměrně dost sloupaný ten bílý reflexní pás a že na něm není kilometráž, to se bude dolepovat?

_________________
KlarArt


14.6.2010 14:47:38
Profil
 

Příspěvky: 249
Příspěvek Re: Telematika R1
No na takovouhle drobnost ten mail možná platí, na něco podstatnějšího asi ne :)
Občas se stane že polepy dorazí až poté, co musí hlásky z výroby na stavbu. Kilometráž se pak dolepí dodatečně, to je už drobnost. Poškozený reflexní pás je čirý vandalizmus, po stavbě se pohybují různá individua...


14.6.2010 17:19:00
Profil
 

Příspěvky: 2517
Příspěvek Re: Telematika R1
Ono vůbec - na hlásku napsat, co mám volat z mobilu mi přijde jako totální "hovadina". A mimochodem, jak může být hláska "odpojena"? Pročpak tam teda potom je?


15.6.2010 10:13:11
Profil
Autor

Příspěvky: 4656
Příspěvek Re: Telematika R1
Toxy píše:
... Kilometráž se pak dolepí dodatečně, to je už drobnost. Poškozený reflexní pás je čirý vandalizmus, po stavbě se pohybují různá individua...

Díky za odpovědi, odpovídají tomu co mi přišlo v obou případech logické ;)

MPMP píše:
Ono vůbec - na hlásku napsat, co mám volat z mobilu mi přijde jako totální "hovadina". A mimochodem, jak může být hláska "odpojena"? Pročpak tam teda potom je?


Tohle jsme řešili o pár příspěvků výše, je to stavba, hláska není napojená na centrálu, pochopitelně. V případě, že je napojená tak
Toxy píše:
v "normálním" stavu je display černý a zeleně svítí pravé tlačítko, po jeho stisku začně hláska volat. Když nemá hláska spojení s ústřednou, nahodí tuhle hlášku...
Už je jasno? A to telefonní číslo nemusí být zas taková samozřejmost...

_________________
KlarArt


15.6.2010 10:14:49
Profil
 

Příspěvky: 2517
Příspěvek Re: Telematika R1
mapman píše:
MPMP píše:
Ono vůbec - na hlásku napsat, co mám volat z mobilu mi přijde jako totální "hovadina". A mimochodem, jak může být hláska "odpojena"? Pročpak tam teda potom je?
Tohle jsme řešili o pár příspěvků výše, je to stavba, hláska není napojená na centrálu, pochopitelně. V případě, že je napojená tak
Pokud je to stavba, tak hláska nemusí fungovat vůbec a pokud bude za normálního provozu nefunkční, stačí na to červené světlo s vysvětlivkami na pevném "návodu k obsluze" třeba v 50 jazycích. Nechápu k čemu je dobrý takovýhle displej, kromě toho, že výrobce může vyfakturovat víc peněz, nebo je ještě nejaký další důvod?


15.6.2010 10:36:33
Profil
 

Příspěvky: 4087
Příspěvek Re: Telematika R1
No mě by spíš zajímalo, jaká je frekvence volání z hlásek vs. volání na 112 z mobilů .. pomalu by se asi tyhle sloupky jako přežitek dávný minulosti komunikace mohly vypustit z normy a bylo by to celý zas o krapet levnější.


15.6.2010 11:16:23
Profil
 

Příspěvky: 159
Příspěvek Re: Telematika R1
navíc podle mobilu člověka lokalizujete +/- 10 m a podle hlásky +/- 500 m


15.6.2010 11:41:13
Profil
 

Příspěvky: 1557
Bydliště: D1, 2,78 km
Příspěvek Re: Telematika R1
Jan Petzold píše:
navíc podle mobilu člověka lokalizujete +/- 10 m ...

Opravdu? Ty mobily budou snad za chvíli přesnější než GPSky :-)

_________________
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.


Naposledy upravil adamos dne 15.6.2010 13:00:08, celkově upraveno 1



15.6.2010 11:54:45
Profil
 

Příspěvky: 249
Příspěvek Re: Telematika R1
MPMP píše:
...Nechápu k čemu je dobrý takovýhle displej, kromě toho, že výrobce může vyfakturovat víc peněz, nebo je ještě nejaký další důvod?...

Display je hlavně pro neverbální komunikaci. Když k hlásce přijde cizinec, tak se dost pravděpodobně s policajtem nedomluví. Policajt (nebo někdo jiný na druhém konci - záleží kam hláska volá) jen spustí obrázkovou komunikci a človíčkovi u hlásky se postupně zobrazí několik dotazů v několika jazycích - Nehoda? Potřebujete odtah? Policii? Záchranku? atd.... a člověk odpovídá ANO/NE tlačítky pod displayem. Policistovi/operátorovi se pak zobrazí odpovědi.

Jan Petzold píše:
navíc podle mobilu člověka lokalizujete +/- 10 m a podle hlásky +/- 500 m

Policista/operátor vidí na vizualizaci ze které hlásky je voláno a ví přesně kde ta hláska je.

jonáš píše:
No mě by spíš zajímalo, jaká je frekvence volání z hlásek vs. volání na 112 z mobilů .. pomalu by se asi tyhle sloupky jako přežitek dávný minulosti komunikace mohly vypustit z normy a bylo by to celý zas o krapet levnější.

Frekvenci nepovim, nesleduju to. Nicméně pořád nemáte zaručeno, že když budete potřebovat pomoc, tak budete mít u sebe mobil shopný se někam dovolat. Hláska je navíc komunikačním bodem pro další prvky dálniční telematiky (kamery, meteostanice, sčítače dopravy atd...


15.6.2010 12:58:37
Profil
 

Příspěvky: 2517
Příspěvek Re: Telematika R1
Toxy píše:
Display je hlavně pro neverbální komunikaci. ...

Díky za vysvětlení. Nikdy jsem to nepotřeboval, takže takováhle funkčnost mne nenapadla.
Zase jsem se něco dozvěděl. ;)


15.6.2010 13:03:07
Profil
Autor

Příspěvky: 4656
Příspěvek Re: Telematika R1
Vy furt strasne spolehate na ty mobily, ale ne kazdy je ma a navic ne kazdy zahranicni uzivatel okruhu musi mit roaming (a treba ta 112 funguje tak jako tak i bez nej) a ne kazdy musi mit v aute nabity telefon. Ale hlavne, neni potreba taky vzdy hlasit vsechno na 112, SOS hlaska spoji uzivatele primo s prislusnym SSUD (na nem je vetsinou i sluzebna policie) a informace o nejake prekazce jde primo tam kam ma... Pro nekoho je to prezitek, pro nekoho zbytecna vec, pro nekoho zase prinos, holt je to vec gusta, ja jsem za ne rad.

_________________
KlarArt


15.6.2010 13:05:56
Profil
 

Příspěvky: 4087
Příspěvek Re: Telematika R1
Toxy píše:
Nicméně pořád nemáte zaručeno, že když budete potřebovat pomoc, tak budete mít u sebe mobil shopný se někam dovolat. Hláska je navíc komunikačním bodem pro další prvky dálniční telematiky (kamery, meteostanice, sčítače dopravy atd...


Hlavně nemam zaručeno, že se k tý hlásce po nehodě vůbec dokážu ten kilometr doplazit. A na jedničkách kde je mnohdy vyšší riziko nehody než na dálnici je nemam k dispozici vůbec .. přijde mi to prostě hodně poplatný době, kdy byly telefony jen drátový. Asi stejně, jako dostal kdysi Telecom za monopol povinnost postavit budku na každý vesnici, a do pěti let měl mobil každej .. spousta investic a dneska to jen očurávaj psi.


15.6.2010 13:27:50
Profil
 

Příspěvky: 3498
Příspěvek Re: Telematika R1
myslím, že třeba při známé hromadné dopravní nehodě na Vysočině spadly okolní BTSky kvůli přetížení, informace sice odešla - z těch prvních hovorů - ale pak už byl mobil k ničemu.
stejně jako PČR při nedávném testu platebních terminálů v Passatech uvedla, že jsou na D1 údolí, kde se nedokáží spojit s poskytovatelem.
patrně si ta auta budou vodit na kopec ;)

_________________
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit


15.6.2010 14:57:51
Profil
 

Příspěvky: 23
Příspěvek Re: Telematika R1
Jan Petzold píše:
navíc podle mobilu člověka lokalizujete +/- 10 m a podle hlásky +/- 500 m


Na +/- 10m to nejde. Ve centru města, kde je hustá síť BTS to mohou být desítky až stovky metrů. V nezastavěné oblasti, kde je hustota sítě nízká, to jsou kilometry. Pokud mobil vidí pouze jednu buňku tak to může být i 20 km. Bylo by možné to ještě zpřesnit použitím perametru ze signalizace mezi BTS a mobilem Timing Advance, který určuje zpoždění přenosu(=vzdálenost) mezi BTS a mobilem. I tak to, ale bude přesnost cca 500m. Navíc je problém v tom, že se to nedá použít on-line.


15.6.2010 15:47:19
Profil
 

Příspěvky: 1663
Bydliště: SV Čechy
Příspěvek Re: Telematika R1
Pokud máte možnost využívat nějaký dobrý datový tarif, tak se o přesnosti lokalizace pomocí signálu můžete přesvědčit třeba v takových mobilních Google mapách.

A nic extra to tedy obvykle není.

_________________
wazer.cz
Pište česky, prosím!


15.6.2010 15:56:14
Profil
 

Příspěvky: 41
Příspěvek Re: Telematika R1
http://zpravy.idnes.cz/chytra-cedule-na ... -zpravy_ab

Pominu-li nekolik zavadejicich informaci v tom clanku o nekolika vetach, tak mne zaujaly ty kamery. Opravdu ten knoflik v leve horni casti kazde znacky je kamera, ktera dokaze vyfotit prukazny snimek a treba i v noci?? To se mi nejak nezda...


26.8.2010 7:08:41
Profil
Autor

Příspěvky: 9538
Bydliště: na levém břehu Dunaje
Příspěvek Re: Telematika R1
Větší blbost jsem nečetl :crazy: Rozhodně tomu nevěřím :lol:

_________________
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)


26.8.2010 8:44:11
Profil
 

Příspěvky: 3498
Příspěvek Re: Telematika R1
bavíme-li se o radarech, tak ty jsou na sloupy mýtných bran nebo návěsti umísťovány již dnes, akorát v trochu jiné podobě
zkusím to někdy někdy vyfotit, známy je ten za Rudnou na D5 směr Pha

_________________
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit


26.8.2010 9:21:58
Profil
 

Příspěvky: 249
Příspěvek Re: Telematika R1
No ten článek je dobrá ptákovina :lol:
Smyčky sčítačů dopravy jsou tak na měření dopravního proudu pro účely LŘD a ten plastovej čudl na značkách je evidentně čidlo intenzity osvětlení 8-)
Teda ne že by nebylo možné ASDčkem měřit rychlost a připojenou kamerou brát důkazy stačí jen chtít.... a zaplatit 8-)


26.8.2010 10:03:26
Profil
 

Příspěvky: 531
Příspěvek Re: Telematika R1
Ted jsem narazil na http://traffico.octotelematics.it/index_de.html . Treba se jednou dockame, a takovehle info budem mit na PO taky (a nekdy snad i v cele CR).


28.8.2010 18:09:00
Profil
Autor

Příspěvky: 536
Příspěvek Re: Telematika R1
Geo píše:
Ted jsem narazil na http://traffico.octotelematics.it/index_de.html . Treba se jednou dockame, a takovehle info budem mit na PO taky (a nekdy snad i v cele CR).

Tohle určitě nějakým způsobem využivá Google pro Google Maps API, resp. pro tzv. Traffic Overlays, funguje to samozřejmě v USA, v Evropě pak jenom ve Velké Británii a právě Itálii, co jsem tak vypozoroval.


29.8.2010 16:42:12
Profil Zobrazit autorovy stránky
 

Příspěvky: 531
Příspěvek Re: Telematika R1
Me teda zaujalo hlavne to schematicke znazorneni, ktere mi prijde o trochu lepsi nez mapa. Ale kouknul jsem i na ty Mapy. A je tam i Francie, a nvic i Moskava a Petrohrad. Tak treba pribude i Praha :). Treba i jen na dopravniinfo.cz


29.8.2010 20:53:09
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 105 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další




Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Český překlad – phpBB.cz