Návrhy na změnu dopravního značení
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Návrhy na změnu dopravního značení
Já jsem za zachování červeného značení dálnic, a přikláním se i k červenému značení erek a doplnění prefixů.
R48 -> D48 se podařilo!
Co se týče červeného podkladu, tak podle mě by taky měl být jednoznačně u R i D, ale místo prefixu bych daleko radši viděl rámeček švýcarského/německého typu. Ty prefixy sice nejsou špatné, ale rámeček je rámeček 
Honzo, dle mého sledování zdejší diskuse, která začíná být velmi zajímavá a začínám si postupně ten názor dotvářet, má být symbol "k Pražskému okruhu" buď:mapman píše:Ještě bych mohl dát Budějovice úzkým písmem a vytvořit si tak prostor pro symbol okruhu.
a) součástí těch zelených subploch se jmény cílů.
Ovšem poté by tyto cíle tudíž měly bý dosažitelné po okruhu, což v případě Brna zde pravda není, v případě ČB v budoucnu ano, ale stejně to nevyjadřuje to podstatné, dle mého. U těch cílových měst by mělo u každého být příslušné číslo dálnice v čárkovaném rámečku kdekoliv, tudíž: u Brna D1, u HK D11, u ČB 3 (Zatím modrá a značena do Mirošovic). Podstatou těch čárkovaných rámečků totiž je, jak jsem to já při jízdě po Švédsku a Norsku chápal a velmi mi to pomáhalo, že jsem věděl, že do Stockholmu mi prostě vede E4 a už od Malmo jsem si mohl sledovat pouze E4 v čárkovaném rámečku a nic jiného mne nezajímalo, byť třeba cestou vystřídám ještě 4 jiné komunikace.
b) samostatný cíl Tranzitní okruh s užitím tohoto symbolu u jména
Takhle jak to máš, je ten zelený okruh defacto možno chápat jako speciální cíl, který k sobě však nemá text (což netvrdím že by nutně musel mít, to už z diskuse vyplynulo), ale měl by být samostatně a ne vedle jiného (notabene místního) cíle... A pak jak jsem již řekl, ty cíle mají mít čárkově u sebe dálnici, po které tam dojedu, viz. předchozí bod...
Znáš moje malířské schopnosti, do toho se nebudu pouštět, ale asi za tebou někdy stavím u Corelu
EDIT: Ad prefixy. Určitě používat u D i R. R zatím do červené nelze tak jednoduše, ale víme s čím to souvisí a tudíž bych doporučoval zatím se v těch návrzích držet modrého podkladu s prefixem...
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Podstata toho rámečku je jasná. Aspoň pro nás tady, ale 50% řidičů určitě nebude chápat. Když už by se u nás toto zavádělo, mělo by to být graficky jasnější. To je výzva pro mapmanamartini píše:Podstatou těch čárkovaných rámečků totiž je, jak jsem to já při jízdě po Švédsku a Norsku chápal a velmi mi to pomáhalo, že jsem věděl
To bych byl proti, zavádět úplná nóvum, to není cesta, kterou bychom se chtěli vydávat si myslím. Většina řidičů si myslím brzy pochopí, stejně jako já v severských zemích, aniž jsem věděl, že to tam vůbec mají a co to znamená, ale zorientoval jsem se velmi rychle... Kor když někde máte značení pouze formou čárkovaného čísla silnice na kterou míříte i bez uvedení cíleegelebege píše:Aspoň pro nás tady, ale 50% řidičů určitě nebude chápat. Když už by se u nás toto zavádělo, mělo by to být graficky jasnější. To je výzva pro mapmana
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Tohle je velmi zajímavá poznámka, která ovšem není úplně lehce providitelná. Zejména to "byť třeba cestou vystřídám ještě 4 jiné komunikace." Dám příklad: chci jet z Prahy do Pardubic, Pardubice budu značit už od začátku D11, jaké číslo u nich uvedu? 36? 37? nebo dokonce 35 kvůli sjíždění v Opatovicích?martini píše:U těch cílových měst by mělo u každého být příslušné číslo dálnice v čárkovaném rámečku kdekoliv, tudíž: u Brna D1, u HK D11, u ČB 3 (Zatím modrá a značena do Mirošovic). Podstatou těch čárkovaných rámečků totiž je, jak jsem to já při jízdě po Švédsku a Norsku chápal a velmi mi to pomáhalo, že jsem věděl, že do Stockholmu mi prostě vede E4 a už od Malmo jsem si mohl sledovat pouze E4 v čárkovaném rámečku a nic jiného mne nezajímalo, byť třeba cestou vystřídám ještě 4 jiné komunikace.
Tam musí být jasně dané pravidlo, které se nezvrtne v nějaký "číselný bordel". V Německu na dálnicích v těch cílech pod čarou uvádějí právě číslo té bezprostředně navazující komunikace, abys věděl kam sjet. Pokud zavedeme značení čárkovaných silnic i vedle těch cílů jako vlastnost, tak se nám značky opět nepříjemně přeplní, už dnes řešíme situaci, kdy se nám kvůli velkému počtu cílů zvětšují značky...
Jak bych to řešil já?
Jsem to nějak zapomněl dopsat
)
Na Městském okruhu v Praze použít až ve chvíli, kdy odbočuju na danou radiálu, která mě k cíli dovede, obdobně platí pro Pražský okruh, VMO v Brně a jiné. Cílů na okruzích je beztak mnoho a není potřeba přehlednost značek komplikovat čísly. Na třípruhu se to tam vleze, na dvoupruhu už jsou na to ty značky bohužel malé.
Na dálnicích a rychlostních silnicích nepoužívat běžně na značkách řady IS6 a IS7, ale používat na IS8a a IS8b (dálková návěst) ve formě cíle pod čarou a pouze v případě, že navazující je D nebo R.
Používat čarkovaná čísla na silnicích a MK mimo D a R, zejména na značkách řady IS1-IS3 (malé směrovky) jako vlastnost dálkového cíle, běžně na značkách řady IS9, na ostatních v odůvodněných případech, přednostně pokud jde o směr k D nebo R - např. jedu po I/38 Kolín obchvat, přijíždím ke křižovatce s I/12 a potřebuju říct do Prahy za a) rovně po D11 a b) vpravo (pohledově vlevo) po I/12.
Co se týče značení okruhu, tak určitě varianta b) tj. značit samostatně. Pokud se značí jen symbol bez textu, je možné jej umístit i "mezi šipky" do prostoru pro číslo silnice...
Používat na radiálních komunikacích měst směrem ven (v případě že se jedná o místní komunikaci a nelze ji tudíž očíslovat).mapman píše:Jak bych to řešil já?
Na Městském okruhu v Praze použít až ve chvíli, kdy odbočuju na danou radiálu, která mě k cíli dovede, obdobně platí pro Pražský okruh, VMO v Brně a jiné. Cílů na okruzích je beztak mnoho a není potřeba přehlednost značek komplikovat čísly. Na třípruhu se to tam vleze, na dvoupruhu už jsou na to ty značky bohužel malé.
Na dálnicích a rychlostních silnicích nepoužívat běžně na značkách řady IS6 a IS7, ale používat na IS8a a IS8b (dálková návěst) ve formě cíle pod čarou a pouze v případě, že navazující je D nebo R.
Používat čarkovaná čísla na silnicích a MK mimo D a R, zejména na značkách řady IS1-IS3 (malé směrovky) jako vlastnost dálkového cíle, běžně na značkách řady IS9, na ostatních v odůvodněných případech, přednostně pokud jde o směr k D nebo R - např. jedu po I/38 Kolín obchvat, přijíždím ke křižovatce s I/12 a potřebuju říct do Prahy za a) rovně po D11 a b) vpravo (pohledově vlevo) po I/12.
Co se týče značení okruhu, tak určitě varianta b) tj. značit samostatně. Pokud se značí jen symbol bez textu, je možné jej umístit i "mezi šipky" do prostoru pro číslo silnice...
Nejlepší by bylo sjednotit kategorie D a Rmapman píše:Nejradši bych dal hlasovat, ale radši se zeptám přímo, myslíte si že by se měly u D a R uvádět před číslem i prefixy? Jenom u D, jenom u R, u obou? Pro R červený nebo modrý podklad? A proč?
Ad Značka okruhu: pěkně jste to vymysleli
Mapmane, bylo by prosím ještě možné místo čárkované čtyřky a jedničky umístit zelený symbol dálnice?
http://foto.ceskedalnice.cz/bin/vlkp/okruhy-2a.jpg
http://forum.ceskedalnice.cz/download/file.php?id=2445
Nejsem si stále jistý, jestli už to není "na lid" příliš, navíc asi bys to pak měl dát i k té Plzni a HK, ALE značka má být zároveň jednoduchá.
Díky.
http://foto.ceskedalnice.cz/bin/vlkp/okruhy-2a.jpg
http://forum.ceskedalnice.cz/download/file.php?id=2445
Nejsem si stále jistý, jestli už to není "na lid" příliš, navíc asi bys to pak měl dát i k té Plzni a HK, ALE značka má být zároveň jednoduchá.
Díky.
Ohledně čárkovaných čísel. Vždy bych používal číslo nejbližší komunikace, na kterou mám k danému cíli odbočit. Takže České Budějovice, Benešov bych na PO/MO značil s čárkovanou 1 (do dostavby D3). Až na D1 bych v návěsti použil čárkovanou modrou 3.
Ohledně použití cílů na PO/MO s čísly/bez. Na směrových tabulích jen čísla křižujících se komunikací - tedy modrá 1 na PO a červená D5 na křižovatce s D5, symbol MO a čárkovaná červená D5 na Barrandovském mostě, případně křížení s Plzeňskou. Na dálkových návěstech pak jméno cíle a za ním čárkovaně i číslo následující komunikace (Plzeň [D5], Brno [D1], HK [D11]).
Ohledně značení D, R. Protože se ve všech dopravních informacích používá D1, D5, R10, mělo by D a R být i na značce, i když současné značení dálnic červeným číslem je dostatečně výrazné. D bych nechal v červeném poli, R v modrém s tím, že časem dojde k přeznačení většiny D na R a R pak bude používáno třeba i pro 3pruhy s MUK. Pokud bych si mohl ještě vymýšlet, doplnil bych na značení výjezdu (IS6a) opět i jeho jméno. Lze ho pak použít i jako nejbližší cíl na dálkové návěsti.
Místo čárkované 4 nebo 1 bych zelený symbol dálnice neumisťoval.
Ohledně použití cílů na PO/MO s čísly/bez. Na směrových tabulích jen čísla křižujících se komunikací - tedy modrá 1 na PO a červená D5 na křižovatce s D5, symbol MO a čárkovaná červená D5 na Barrandovském mostě, případně křížení s Plzeňskou. Na dálkových návěstech pak jméno cíle a za ním čárkovaně i číslo následující komunikace (Plzeň [D5], Brno [D1], HK [D11]).
Ohledně značení D, R. Protože se ve všech dopravních informacích používá D1, D5, R10, mělo by D a R být i na značce, i když současné značení dálnic červeným číslem je dostatečně výrazné. D bych nechal v červeném poli, R v modrém s tím, že časem dojde k přeznačení většiny D na R a R pak bude používáno třeba i pro 3pruhy s MUK. Pokud bych si mohl ještě vymýšlet, doplnil bych na značení výjezdu (IS6a) opět i jeho jméno. Lze ho pak použít i jako nejbližší cíl na dálkové návěsti.
Místo čárkované 4 nebo 1 bych zelený symbol dálnice neumisťoval.
Pánové, dobrá práce, ale už mám z toho skoro hokej, co k čemu patří. Není tam ta značka okruhu už zbytečná? Když z okruhu nesjiždím, nemusí být přece na návěstech uveden název okruhu a u cílů současně, že se po něm k nim dostanu. Co vlastně znamená ten symbol okruhu vedle Hostivaře? Hostivař po okruhu nebo HK po okruhu? Proč vlastně? Nestačí jenom rovně a dělení na dostupnost HK po dálnici? Proč tam je ta D1 jako další cíl? Není Brno již dostačující informace? Nebo proč není vedle Brna? A co ty Budějovice? Co potom D3?mapman píše:Tak a na Boží hod ještě zopakuju sestavu z před několika stran, upravenou podle toho co jsme si tu za poslední dny upřesnili:
Je to dostatečně srozumitelné?
Neříkám, že se mi to nelíbí, ale méně je občas více.
Pokusím se odpovědět, s Honzou jsem to už párkrát ladil:martin píše:Co vlastně znamená ten symbol okruhu vedle Hostivaře? Hostivař po okruhu nebo HK po okruhu? Proč vlastně?
Zde upraveno http://forum.ceskedalnice.cz/download/file.php?id=2445 a znamená to, že teď pojedeš po bílém okruhu (MO) na cíle jakou Hostivař či Spořilov, pak na zelený (PO), z kterého pak mimo jiné i na HK.
Vždycky dole máš jednu či více čísel komunikací kam se jede, např. tady jsou tři čísla:martin píše:Proč tam je ta D1 jako další cíl? Není Brno již dostačující informace? Nebo proč není vedle Brna? A co ty Budějovice? Co potom D3?
http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnic ... 0.JPG.html
Tak tady je D1. Ale D3 ne, ČB jsou zde rovněž cíl D1ky (až po Mirošovice).
Ten zelený symbol je tam dočasně, dokud je Pražský okruh veden v trase Městského, tj do dostavby stavby 511. Vlevo bez 511, vpravo s 511:

Ten plný nápis Pražský okruh nad značkou se uvádí pouze na definitivní trase okruhu, na ostatních dočasných trasách se používá buď samostatný symbol nebo symbol s textem uvnitř značky.
Variantou může být taky to, že se dočasná trasa bude značit značkami vedle silnice podle vzoru viz níže:
Ještš mi řekněte která ze dvou variant viz níže je vám bližší? (pravá / levá)

Ten plný nápis Pražský okruh nad značkou se uvádí pouze na definitivní trase okruhu, na ostatních dočasných trasách se používá buď samostatný symbol nebo symbol s textem uvnitř značky.
Variantou může být taky to, že se dočasná trasa bude značit značkami vedle silnice podle vzoru viz níže:
Ještš mi řekněte která ze dvou variant viz níže je vám bližší? (pravá / levá)

D1 je tam jako číslo komunikace navazující přímo na radiálu, Brno teoreticky stačí, ale doplnit číslo je to nejmenší. Budějovice jsou tam proto, že jsou jedním z několika hlavních cílů ven z Prahy, takže je žádoucí je značit při odbočení z MO.martin píše:Proč tam je ta D1 jako další cíl? Není Brno již dostačující informace? Nebo proč není vedle Brna? A co ty Budějovice? Co potom D3?
Jen, aby to nezapadlo, psal jsem minule, že nelze použít samotný piktogram okruhu a rozlišovat Městský a Pražský pouze barvou podkladu. To nebude nikdo chápat, ani většině Pražáků nedojde, co tím autor myslel. Nemluvě o úsecích, které jsou zatím společné. A také tím, že i Městský okruh je SPMV.
Většinu řidičů nezajímá ta logika, že městské cedule mají být bílé, dálniční zelené, atd. Hlavní je text nebo obrázek. A když uvidí symbol okruhu, tak pojedou na okruh bez ohledu na barvu.
Pokud by mělo stačit barevné rozlišení, pak by to musely být barvy jiné něž běžně na značkách. Aby bylo na první pohled jasné, že ta barva něco odlišuje.
Tím rozhodně nechci shazovat mapmanovu práci. Myslím, že návrhy jsou téměř dokonalé. Jen by to chtělo ještě pár drobností doladit.
Většinu řidičů nezajímá ta logika, že městské cedule mají být bílé, dálniční zelené, atd. Hlavní je text nebo obrázek. A když uvidí symbol okruhu, tak pojedou na okruh bez ohledu na barvu.
Pokud by mělo stačit barevné rozlišení, pak by to musely být barvy jiné něž běžně na značkách. Aby bylo na první pohled jasné, že ta barva něco odlišuje.
Spíše levá. Ale myslím, že to už je moc. Řidič potřebuje vědět, kam jet na křižovatce. Další značky podél silnice jsou podle mého zbytečné a "zaplevelí" okolí. Navíc, kdo to bude platit?mapman píše:Ještš mi řekněte která ze dvou variant viz níže je vám bližší? (pravá / levá)
Tím rozhodně nechci shazovat mapmanovu práci. Myslím, že návrhy jsou téměř dokonalé. Jen by to chtělo ještě pár drobností doladit.
Já si naopak myslím, že už dnes průmerný řidič odlišuje zelenou jako barvu pro dálnice a tranzit jako takový a bílou pro místní cíle a místní dopravu. A pak je tu věc, které se říká osvěta. Pokud by se podařilo prosadit nějakou komplexní změnu, tak bude muset předcházet i následovat pořádná mediální masáž nově zaváděných změn...dd píše:To nebude nikdo chápat, ani většině Pražáků nedojde, co tím autor myslel.
Nicméně, abych to nezakecal, osobně si taky nejsem uplně jistý samostatným užíváním symbolu bez názvu okruhu - ale na druhou stranu, i dnes se oba názvy spoustě lidí pletou a asi uznáš sám, že barevné rozlišení je spíš krokem k lepší odlišitelnosti než opačně.
Já si myslím,že by pražský okruh měl být označený D0,jak už to tu kdysi proběhlo,navíc D jasně napovídá,že jde o dálniční,samozřejmě s červeným rámečkem.
A městský by měl být označen třeba M0,spolu s bílým podkladem cedulí by byl nezaměnitelný s D0.Akorát mně nenapadá,jaký rámeček by mělo označení M0 mít.
A městský by měl být označen třeba M0,spolu s bílým podkladem cedulí by byl nezaměnitelný s D0.Akorát mně nenapadá,jaký rámeček by mělo označení M0 mít.
Označení D0 se automaticky nevylučuje s označením okruhu. Navíc to neřeší problém označování okruhů tou současnou obsoletní značkou pro okruhy ...
mapman: Pokud bude u obrázku i název okruhu, pak souhlasím, že barevné rozlišení pomůže. Ale u samotných piktogramů je můj odhad, že tak 2 ze 3 Pražanů řidičů nikdy nebude znát, jaký je mezi nimi rozdíl. A u ostatních to bude ještě horší, nemluvě o cizincích - pro ně to bude nový symbol. Význam okruhu určitě pochopí, ale že jsou okruhy dva, bílý a zelený, už těžko.
Osvěta by byla pěkná, ale buďme realisti. Není osvěta ani na nebezpečné počínání (dodržování rozestupů, bezpečnost chodců, mlhovky, zip). Dokonce mám podezření, že se to neučí ani v autoškole. Ty staší klipy besipu stejně drtivá většina lidí nesledovala a o Nemyslíš zaplatíš radši ani nemluvit.. Proto pochybuji, že bude osvětová kampaň k novému provedení dopravních značek. Představte si, jak masivní by musela být, aby zaujala s tak neakčním tématem, že Městský okruh má na piktogramu bílý podklad a Pražský okruh zelený.
Nevešlo by se do piktogramu alespoň PO a MO? Nebo P a M?
Osvěta by byla pěkná, ale buďme realisti. Není osvěta ani na nebezpečné počínání (dodržování rozestupů, bezpečnost chodců, mlhovky, zip). Dokonce mám podezření, že se to neučí ani v autoškole. Ty staší klipy besipu stejně drtivá většina lidí nesledovala a o Nemyslíš zaplatíš radši ani nemluvit.. Proto pochybuji, že bude osvětová kampaň k novému provedení dopravních značek. Představte si, jak masivní by musela být, aby zaujala s tak neakčním tématem, že Městský okruh má na piktogramu bílý podklad a Pražský okruh zelený.
Nevešlo by se do piktogramu alespoň PO a MO? Nebo P a M?
Trochu se díky grafickým možnostem vytratilo to, co tady asi před pár stránkami bylo:. Na těchto zásadách bych trval, jen se k nim přidal symbol. Tedy okruh značit zásadně symbolem + textem, aby v tom opět nebyl stejný bordel jako nyní. Protože ty poslední návrhy jsou vlastně kopií současného stavu, jen stará značka "Okruh" byla nahrazena novým symbolem, který je pro okruh I (MO) bílý a pro okruh II (PO) zelený.
Je podle mě potřeba jednoznačně definovat tyto věci:
Pokud je symbol novou podobou značky "Okruh", je možné měnit jeho barvu podle komunikace, nebo má zůstat stále stejný, stejně tak text s názvem?
Jak rozlišit tabuli navádějící k okruhu (dnes v Praze použita směrová tabule k jinému cíli s textem, důležité je, že neobsahuje značku okruh) od tabule ukazující změnu směru okruhu (což je částečně případ té poslední značky na MOxD1).
Do piktogramu určitě nepřidávat PO, MO. To je pochopitelné pro nás, ale ne pro návštěvníka Prahy. Kdo z cizinců ale i mimopražských pochopí, že PO je Pražský okruh?
Je podle mě potřeba jednoznačně definovat tyto věci:
Pokud je symbol novou podobou značky "Okruh", je možné měnit jeho barvu podle komunikace, nebo má zůstat stále stejný, stejně tak text s názvem?
Jak rozlišit tabuli navádějící k okruhu (dnes v Praze použita směrová tabule k jinému cíli s textem, důležité je, že neobsahuje značku okruh) od tabule ukazující změnu směru okruhu (což je částečně případ té poslední značky na MOxD1).
Do piktogramu určitě nepřidávat PO, MO. To je pochopitelné pro nás, ale ne pro návštěvníka Prahy. Kdo z cizinců ale i mimopražských pochopí, že PO je Pražský okruh?
Cvičení na posledních návrzích bylo důležité v tom, že jsme si ukázali nevýhodnost používání samostatného symbolu okruhu a také mě to přivedlo k názoru, že značení výjezdů a uzlů na MO je zbytečně komplikující.
Výsledek by teda měl být v tuto chvíli takovýto (modelová situace MO×Strakonická):

Výsledek by teda měl být v tuto chvíli takovýto (modelová situace MO×Strakonická):

Dočasná trasa okruhu by místo na velkých tabulích mohla být značena malými s textem po stranách komunikace (včetně změny směru):

Typicky si tyto značky umím představit na Bělohorské, Patočkově či v Holešovicích... Ale neztratily by se asi ani na MO u Hostivaře...

Typicky si tyto značky umím představit na Bělohorské, Patočkově či v Holešovicích... Ale neztratily by se asi ani na MO u Hostivaře...
-
Marooned17
Mapman: Stopro je lepší ta značka s logem okruhu a jeho slovním názvem v jednom neoddděleném poli jako ve vašem posledním příspěvku.
Ad čárkovaná R4, D1 atd.: Proč by radiály nemohly být ozmačené jako D1,D3(Vestecká spojka),D4,D5,D6,D8,D10,R12 již od MO? Bylo by to nejpřehlednější. A pokud by byl PO D0, MO by taky mohl být D99 třeba. Řidičům může být úplně jedno, kdo ty komunikace staví a vlastní. Odpadla by tak nutnost mít ty dálnice v čárkovaném rámečku, i když jedna do druhé plynule přechází. Chápu argument, že by se řidiči neměli cítit ve městě jako na dálnici, ale to se dá řešit max. dovolenou rychlostí. Ono dnes ty komunikace částečně označené R jsou a že by tam řidiči jezdili jako blázni jsem si nevšiml, mít tvrdě všude úseková měření a je to. Vyvořila by se speciální kategorie MD, která by umožňovala označit jako dálnici vše, co má výhradně MÚK a 4 a více pruhů, klidně bez odstavného, aby měla úřednická dušička pokoj. Mmch., Praha by vypadala hodně hustě v mapách s tak hustou sítí dálnic
.
Ad čárkovaná R4, D1 atd.: Proč by radiály nemohly být ozmačené jako D1,D3(Vestecká spojka),D4,D5,D6,D8,D10,R12 již od MO? Bylo by to nejpřehlednější. A pokud by byl PO D0, MO by taky mohl být D99 třeba. Řidičům může být úplně jedno, kdo ty komunikace staví a vlastní. Odpadla by tak nutnost mít ty dálnice v čárkovaném rámečku, i když jedna do druhé plynule přechází. Chápu argument, že by se řidiči neměli cítit ve městě jako na dálnici, ale to se dá řešit max. dovolenou rychlostí. Ono dnes ty komunikace částečně označené R jsou a že by tam řidiči jezdili jako blázni jsem si nevšiml, mít tvrdě všude úseková měření a je to. Vyvořila by se speciální kategorie MD, která by umožňovala označit jako dálnici vše, co má výhradně MÚK a 4 a více pruhů, klidně bez odstavného, aby měla úřednická dušička pokoj. Mmch., Praha by vypadala hodně hustě v mapách s tak hustou sítí dálnic
Taky si myslím, že tahle snaha o Prahu bez čísel je trochu zcestná. Ale i bez ní zde je problém, který by to značení nezjednodušil. Dálnice i R kromě D1 začínají až na PO. Pokud by se tedy značilo po staru, musely by se radiály stejně značit číslem v modrém poli. U D1 je situace ještě složitější, neboť od Spořilova byla celá magistrála značena jako I/8 a 1 v modrém poli je zatím použita na PO. Takže čísla v čárkovaném poli jsou nakonec přehlednější. Pokud jde o MO, mohla by být použita II/100, což by odpovídalo tomu, že silnice je vlastněna krajem.Marooned17 píše:Ad čárkovaná R4, D1 atd.: Proč by radiály nemohly být ozmačené jako D1,D3(Vestecká spojka),D4,D5,D6,D8,D10,R12 již od MO? Bylo by to nejpřehlednější. A pokud by byl PO D0, MO by taky mohl být D99 třeba. ...