I/59 Úplná uzavírka mostu přes řeku Olši v Karviné

Ostrava (I/11) – Orlová – Karviná (I/67)
Odpovědět
hiob
Příspěvky: 783
Registrován: 15.3.2009 19:13:36

I/59 Úplná uzavírka mostu přes řeku Olši v Karviné

Příspěvek od hiob »

Sdělení MÚ Karviná

Úplná uzavírka mostu přes řeku Olši v Karviné
1.5.2011 – 31.10.-2011.

Z důvodů výstavby nového mostu pře řeku Olši bude komunikace vedoucí přes most v směru na Ostravu uzavřena. Objízdné trasy pro dopravu budou vedeny po silnicích I., II., případně III. třídy a po místních komunikacích. O víkendu před úplným uzavřením mostu budou vybudovány dva dočasné kruhové objezdy pro zpomalení dopravy na nejzatíženější objízdné silnici – od Teska směr Těšín, odbočka na objížďku směr pomocný závod Dolu Darkov a Stonava. Je třeba počítat s uzavírkou spíše až do konce října – tak jsou nastaveny stavební práce, povoleny uzavírky, objížďky a nastaveno trasování veřejné dopravy včetně nových jízdních řádů.

Od 1. května dojde na komunikaci u supermarketu Tesco ke změnám dopravního značení a k mohutnému zvýšení dopravního ruchu. Zejména chodci by měli věnovat dopravě zvýšenou pozornost zejména ve špičkách. Také řidiči musí dávat velký pozor na vozidla před a za sebou.

Nejkratší objízdné trasy (přes Lipiny) budou smět využívat jen lidé tam bydlící, resp. vlastníci zahrádek, ale také veřejná doprava a všichni záchranáři. Další trasy platí pro ostatní dopravu (viz níže).


Dopravní situace zejména pár dní po úplné uzavírce mostu na ul. Ostravské bude v našem městě napjatá a nyní nelze přesně odhadnout jízdní doby jednotlivých spojů. Po 14 dnech této uzavírky bude provedeno vyhodnocení dopravní situace a následně bude možno provést úpravy jízdních řádů. Připomínky k jízdním řádům příměstských linek, které budou platné v době uzavírky mostu, je možno zaslat dopravci ČSAD Karviná, a. s.


Vedení autobusové dopravy v době uzavírky mostu – zastávky a trasování. Změny se nijak neodrazí v cenách jízdenek!


V době uzavírky mostu přes řeku Olši na ulici Ostravská od bude autobusová doprava dotčených linek ve směru na Ostravu, Havířov, Orlovou vedena po objízdné trase po ulici U Potoka a ulici Lipiny v Karviné-Darkově. Tato změna se týká linek č. 531, 532, 533, 534, 539, 544 a 454, které do zastávky Karviná, Ráj, nemocnice pojedou po stávající trase a poté na světelné křižovatce odbočí vlevo k Tescu a najedou na uvedenou objízdnou trasu.

Změny autobusových zastávek u příměstských linek (směr Ostrava, Havířov, Orlová)

U uvedených autobusových linek dojde k přemístění autobusové zastávky Karviná, Fryštát, žel. stanice za most na ulici Ostravská (před odbočkou na ulici Lipiny), kde budou nově zřízeny označníky v obou směrech. Název této zastávky zůstal nezměněn. Této nově umístěné zastávky mohou využít cestující, kteří nechtějí cestovat po objízdné trase v Karviné-Darkově, ale budou chtít do centra města dojít přes lávku pěšky nebo přesednout na linku MHD č. 514, která bude nově zastavovat před mostem (nadjezd před odbočkou na ul. Lešetínskou) na nově zřízené zastávce Karviná, Fryštát, žel. stanice. U uvedených příměstských linek budou zrušeny zastávky Karviná, Fryštát, univerzita a Karviná, Nové Město, obchodní dům.

V souvislosti s uzavřením mostu přes řeku Olši budou zřízeny nové autobusové zastávky: zastávka Karviná,Fryštát,železniční stanice (na nadjezdu pro linku MHD 514) a zastávka za opravovaným mostem na silnici I/59 pro všechny linky příměstské hromadné dopravy (směr Ostrava, Havířov, Orlová) v obou směrech.

Mezi zastávkami je přes řeku Olši vybudovaná lávka pro pěší. Lávku není možné využívat ani při jízdě na kole ani na motorce !!

U zmíněných linek příměstské autobusové dopravy dojde k uspíšení odjezdů z výchozí zastávky na území Karviné o cca 3 minuty, tak, aby zůstala zachována návaznost na vlaková a tramvajová spojení, do zaměstnání a na školní vyučování v cílových městech. Počet spojů jednotlivých linek příměstské dopravy není omezen, pouze u linky č. 534 (Karviná-Orlová) došlo k přesunům některých spojů na linku č. 539 (Karviná-Dětmarovice-Orlová-Rychvald).

Veškeré změny jízdních řádů jsou uveřejněny na internetových stránkách dopravce ČSAD Karviná, a. s. v sekci osobní doprava, příměstská a dálková doprava (http://www.3csad.cz).

Změna u linky městské hromadné dopravy (MHD)

Uzavírka mostu se dotkne také linky MHD č. 516, která jede z autobusového nádraží přes Karvinou-Nové Město, Ráj, Darkov do městské části Karviná-Doly. V době uzavírky dojde ke zrušení tří spojů, a to spojů č. 5, 10 a 13. Jedná se o spoje „zkrácené“, které nezajišťují dopravní obslužnost městské části Karviná-Doly. Ostatní spoje této městské linky č. 516 budou v době uzavírky zachovány.

U víkendové linky č. 870515 (Karviná-Havířov-Morávka) také dojde k úpravě trasy, a to tak, že nově pojede po své trase až po zastávku Karviná, Ráj, nemocnice a poté odbočí vlevo ve směru na Horní Suchou, Havířov a Morávku (tzn. nebude zajíždět k obchodnímu domu).

ZMĚNY V DOPRAVĚ OBECNĚ: objízdné trasy

Změny v dopravě při výjezdu z města směrem na Český Těšín, kudy povede hlavní nápor objízdných tras.

Z důvodu nárůstu počtu autobusů odbočujících vlevo, dojde k úpravě řadících pruhů na křižovatce ulic Kosmonautů a Tř. 17. listopadu (světelná křižovatka u nemocnice). Nově bude cesta rozdělena na tři jízdní pruhy, z toho dva ve směru shora (od Brna) budou rozděleny na odbočující vpravo a vlevo.

Vjezd na parkoviště do obchodní zóny Tesco bude umožněn po účelové komunikaci, která v současné době slouží pro zásobování. Odlehčí se tak zatížení kruhového objezdu, ale přibude autobusová doprava. Současně bude zrušen přechod pro chodce u autobusové zastávky a zůstane zde pouze „místo pro přecházení“, na kterém nemají chodci přednost. Proto je nutné, aby chodci věnovali dopravě opravdu velkou pozornost a aby zejména ve špičkách nepřebíhali před přijíždějícími vozidly, jejichž řidiči musí dávat velký pozor na vozidla před a za sebou.

Na silnici I/67 za obchodní zónou Tesco ve směru na Český Těšín dojde ke snížení povolené rychlosti a budou zde zřízené dva nové kruhové objezdy, a to na křižovatkách směr Darkov–Stonava a směr Suchá-Havířov. Toto opatření umožní plynulost dopravy ve všech směrech.

Přechodné dopravní značení (zpomalení, kruhové objezdy, vodorovné dopravní značení) se bude instalovat za plného silničního provozu ve dnech 29. a 30.4 (pátek, sobota) tak, aby v neděli 1.5.2011 mohl být provoz zahájen dle nového dopravního značení. U instalace bude při řízení dopravy pomáhat PČR nebo i MP Karviná.
I59Olse.jpg
I59Olse.jpg (85.25 KiB) Zobrazeno 26753 x
http://www.karvina.cz/portal/page/porta ... ukce_mostu

Mapka ve větším rozlišení
http://www.karvina.cz/portal/page/porta ... _trasy.pdf
hiob
Příspěvky: 783
Registrován: 15.3.2009 19:13:36

Re: I/59 Úplná uzavírka mostu přes řeku Olši v Karviné

Příspěvek od hiob »

stav dnes, více bude ve fotogalerii
I59most.jpg
I59most.jpg (58.65 KiB) Zobrazeno 26657 x
hiob
Příspěvky: 783
Registrován: 15.3.2009 19:13:36

Re: I/59 Úplná uzavírka mostu přes řeku Olši v Karviné

Příspěvek od hiob »

dnes v noci zprovozní most na I/59 přes Olši
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=176&t=3157

pár fotek dokončeného mostu
https://picasaweb.google.com/1061025898 ... directlink
Obrázek
Lenny
Autor
Příspěvky: 10771
Registrován: 15.3.2009 22:03:53
Bydliště: na levém břehu Dunaje

Re: I/59 Úplná uzavírka mostu přes řeku Olši v Karviné

Příspěvek od Lenny »

A dobrá je ta cedulka s číslem mostu 58-008
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Odpovědět

Zpět na „I/59“