HDP ČR vs. Rakousko

Off-topic pokec
dvs
Příspěvky: 3621
Registrován: 8.6.2009 12:42:45

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od dvs »

jonáš píše:Tam zas chyběj osmdesátý léta a začíná to propadem v devadesátym roce. Pokud chcete bejt aspoň maličko seriozní, nemůžete věštit ze singularit .. a co to má doboha společný se sebevědomim?
Tak si udělejte svůj graf pro celé období podle libovolné metodiky. Já jsem ten odkaz na ten graf z public google data dal jako informaci, jak to bylo s vývojem HDP od těch 90. let do současnosti, protože se na to někdo ptal. Nepodsouvejte mi laskavě nějakou neserióznost a nějaké věštění. Kdo chtěl tak se kouknul a udělal si svůj úsudek.

Co to má společného se sebevědomím? Def: "Sebevědomí je důležitá složka osobnosti, která určuje, do jaké míry si člověk uvědomuje své možnosti, schopnosti a rezervy, jak se hodnotí a do jaké míry věří ..." A pokud někdo hodnotí křívky, kde se poměr mění z 4:1 na 2:1, jako že to je furt stejné viz
jonáš píše:A tu proporci cca 2:1 ten graf drží dodnes. pokud se to od roku 1988 ještě nezhoršilo
Podle mne to je špatném hodnocení tj. snižování sebevědomí.

Obecně:
HDP je do jisté míry abstraktní statistické číslo. Stejně tak opatrně s tím tvrzením, jaké HDP má Praha, protože je potřeba se pozorně podívat, kam se zaúčtoval příspěvek do HDP ČEZ, bank, obchodních řetězců, které mají sídlo v Praze. Stejně tak nepostihuje šedou ekonomiku a produkt vytvořený bezplatně (hobby, zahradničení atd.). Proto je snaha prosadit lepší abstraktní číslo (indikátor). Stejně tak opatrně je potřeba zacházet z tou paritou kupní síly, protože zaleží hlavně na definici spotřebního koše.
siesa
Příspěvky: 1244
Registrován: 15.3.2009 20:22:40
Bydliště: R43

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od siesa »

jonáš píše:A tu proporci cca 2:1 ten graf drží dodnes. pokud se to od roku 1988 ještě nezhoršilo. A furt za to může Husák
No on ten argument, ze pomer zustava konstatni (napr. 2:1) neni vyjadreni toho, ze "bohatneme" stejne rychle jako to Rakousko. V podstate to znamena, ze kdyz my zbohatneme dvakrat, tak nas jizni soused si polepsi ctyrikrat...To je velmi spatny argument....
A jestlize nase pozice byly jeste nekdy kolem roku 1948 obdobne (nebo pro CSR dokonce vyhodnejsi), pak ano, za soucasnou "mizerii" muze opravdu stale jeste i dve a pul dekady po prevratu ten bolsevik.
Standa
Příspěvky: 3795
Registrován: 16.3.2009 7:49:22
Bydliště: Praha

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od Standa »

siesa píše:....A jestlize nase pozice byly jeste nekdy kolem roku 1948 obdobne (nebo pro CSR dokonce vyhodnejsi), pak ano, za soucasnou "mizerii" muze opravdu stale jeste i dve a pul dekady po prevratu ten bolsevik.
A může se stát, že to takhle zůstane díky bolševikovi už navždy, protože díky němu jsme propásli "startovací okénko" (Jonášův trefný termín ;) ) velmi dynamického rozvoje naší euroatlantické civilizace v 50. až 70. letech, které se ještě dlouho nemusí opakovat - třeba na těch dálnicích je to hodně vidět :evil: .
siesa
Příspěvky: 1244
Registrován: 15.3.2009 20:22:40
Bydliště: R43

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od siesa »

Jestli se nekdy dohrabe tam, kde jsou nasi zapadni a jizni sousedi, to se neodvazuju tvrdit. Pravedepodobne nikdy na tom nebudeme lepe.
Rozhodne to ale bude trvat mnohem dele, nez si kdo dokazal na pocatku 90. let vubec pripusti. Je dost dobre mozne, ze to bude proces delsi, nez cela vlada minuleho rezimu... Holt slapnuti do priho h...a trva vterina, cistebni podrazky nekolik minut... Dulezitejsi ale je, do toho h...a neslapnout priste znova!
jonáš
Příspěvky: 4080
Registrován: 15.3.2009 8:32:12

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od jonáš »

dvs píše:A pokud někdo hodnotí křívky, kde se poměr mění z 4:1 na 2:1, jako že to je furt stejné viz
jonáš píše:A tu proporci cca 2:1 ten graf drží dodnes. pokud se to od roku 1988 ještě nezhoršilo
Podle mne to je špatném hodnocení tj. snižování sebevědomí.
Já to ovšem hodnotil z jinejch čísel, kde to plusminus dvě ku jedný je furt, i sem vám je sem odkazoval. Graf kterej začíná náhodnym okamžikem, historii nezná a data bere z neznámýho zdroje jsem akorát odmítl brát vážně coby manipulativně nevěrohodnej.
Pokud jde o sebevědomí, starejme se radši každej o svoje :lol:
Ostatně ani ta věčná (a v česku tradiční, viz "třista let trpění" pod Habsburkama) reference, že za to můžou i po dvacíti či šedesáti letech "oni" taky o moc vysokym pojetí sebevědomí nesvědčí. Ke zdravýmu hodnocení sebevědomí je totiž třeba i poctivá sebereflexe, a to se tu moc neumí. A démonizací minulosti se k ní nedoberete natuty.

Máte přístup na fejsbuk? Zrovna i o tom píše tahlecta Francouzka z Vídně .. s Němcema se nesrovnávejme vůbec, i ta Masarykovská ČSR přece byla frankofonní jak prase a nějaký společný geny bordelářství a vychcanosti musej přinejmenšim od Napoleonských válek existovat .. https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 8795311349 8-)
JirkaS
Příspěvky: 2805
Registrován: 14.3.2009 19:25:07

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od JirkaS »

jonáš píše:Máte přístup na fejsbuk? Zrovna i o tom píše tahlecta Francouzka z Vídně .. s Němcema se nesrovnávejme vůbec, i ta Masarykovská ČSR přece byla frankofonní jak prase a nějaký společný geny bordelářství a vychcanosti musej přinejmenšim od Napoleonských válek existovat .. https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 8795311349 8-)
Já bych to neházel na francouze, ono si Rakousko vystačilo samo. Pravda, nebyl to bordel, ale jistá "zatuchlost". Ostatně poučka pruské, pak německé armády zní, že s blbostí rakouských důstojníků je třeba počítat.
Mike
Příspěvky: 4950
Registrován: 15.3.2009 14:09:33

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od Mike »

paktování s frantíky bylo dáno spojeneckou smlouvou
britové byli za kanálem a na nějaké paktování ( rozuměj prodej nepotřebných tanků a kulometů ) moc nebyli
kdo chce plakat nad dnešní korupcí, zagúglete Madsen v ČSR
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
dvs
Příspěvky: 3621
Registrován: 8.6.2009 12:42:45

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od dvs »

jonáš píše:Já to ovšem hodnotil z jinejch čísel, kde to plusminus dvě ku jedný je furt, i sem vám je sem odkazoval. Graf kterej začíná náhodnym okamžikem, historii nezná a data bere z neznámýho zdroje jsem akorát odmítl brát vážně coby manipulativně nevěrohodnej.
Tak on ten graf na těch public google data začíná 90 rokem pro Českou republiky asi hlavně proto, že ČR existuje od roku 1992. Před tím tam máte Československo.
Zdroj těch dat je konkrétně Světová banka. Máte to vždy pod grafem jsou to i Eurostat apod. Věrohodná data a šikovný nástroj pro to udělat si svůj graf a svůj názor. Google tyto data přebírá a poskytuje šikovný nástroj, jak se jimi prohrabat podle svého zájmu.
Ten Váš graf tam je podle mne od toho roku 1990 také.

Srovnávat HDP před rokem 1990 bez nějak definované parity kupní síly nemá smysl a o to se nemusíme přít, protože tržní kurs neexistoval.

Smysl srovnávat HDP/hlavu bez parity při skoro tržním kursu měn už smysl dnes má. Od toho se odvijí všechny ty srovnání typu "kolik %HDP se dává na školství, dálnice, obranu".

HDP/hlavu přepočtený na tu paritu má také smysl srovnávat, ale při existenci tržního kursu mezi námi a Rakouskem mi to přijde zbytečné. Docela rád bych věděl jak je tvořen ten spotřební koš. Na tom hrozně záleží ta interpretace toho grafu. Jo na googledata najdete podobný graf HDP na hlavu přepočteného přes PPP od Eurostatu. Trend je stejný, ale hodnoty jiné. Trochu jiná metodika.
jonáš
Příspěvky: 4080
Registrován: 15.3.2009 8:32:12

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od jonáš »

Pak ovšem musíte srovnávat tim kursem i naše a rakouský platy, sociálku a důchody, jestli chcete bejt konzistentní. A to je teprve masakr. A kdybyste porovnával "disponibilní příjem" po zaplacení "mandatorních výdajů" jako je činže/hypoška, energie a základní potraviny, bude to ještě mnohem větší masakr.
Tady jsme ale u dálnic, tak by možná bylo rozumnější porovnávat rozpočty ŘSD a ASFINAG. A koukat se dopředu a nemotat se furt kolem jakýsi spouště, co tu někdo způsobil ve více či méně vzdálený minulosti 8-)
Howgh.
dvs
Příspěvky: 3621
Registrován: 8.6.2009 12:42:45

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od dvs »

Ta diskuse už nemá smysl, na tom se shodnem. Svým způsobem, ale byla přínosná.
Ona ta diskuse ani tak nebyla o té minulosti před rokem 1989, ale spíš o té krátce vzdálené od 1989 do současnosti.
Do dalšího off topic na téma platy teď nejdu a stejně tak rozpočty ASFINAG a ŘSD můžeme srovnávat v příslušném vláknu.
kik
Příspěvky: 1006
Registrován: 18.5.2009 15:27:52
Bydliště: Hradec Králové - Labská II

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od kik »

Ve vztahu Cechu a Rakusanu je zajimava jedna vec a tou je turistika. Jakmile totiz v Rakousku zjistili ze tam Cesi jezdi na dovolenou a utraceji penize, jejich vztah k nam se rychle zmenil. My je totiz nechavame vydelat.... A penize jak znamo jsou az na prvnim miste.
Samozrejme nema cenu srovnavat platy apod., to proste nejde. Dulezite je to jak se k vam lide chovaji. A musim priznat ze v 99% pripadu byli velice slusni a ochotni a to vcetne policajtu.
Marooned17
Příspěvky: 1075
Registrován: 27.9.2010 13:01:33
Bydliště: Praha

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od Marooned17 »

Nevím, kam jinam to dát, aby mi to Dia'lničiar nesmazal :) : Zde Europloslanec Daniel Hannan přesně vystihuje úskalí kohezní politiky EU:
http://www.youtube.com/watch?v=Zb2T216Sxlo (ENG)
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Příspěvek od Diaľničiar »

A budu i nadále přesouvat a mazat příspěvky nesouvisející přímo s dálnicemi nebo umístněnými zcela nesprávně. Upozornil jsem vás do zprávy. Případně upozorňuji, kam se daný příspěvek přesouvá (často jde o několik za sebou, protože diskuze zbíhá do OT kvůli porovnání jste zde někteří se schopni dostat od SK železnic až po to kolik zeleně je v polském hl. městě :lol: ), případně jí ani přesunout nejde. A příspěvky JPP (vás se netýká) mažu rovnou. Rovnéž s upozorněním pro autora. A to samé se týká různé reklamy. Mezinárodní koutek spravují já a ta forma tady prostě bude. :idea: Buďte rád, že jsem vám zcela nepřerovnal váš stát Mass. v USA, protože takové hlasování by jste mohl vytvořit na všechny státy USA. :x
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Marooned17
Příspěvky: 1075
Registrován: 27.9.2010 13:01:33
Bydliště: Praha

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od Marooned17 »

Dovolím si navázat na starší diskusi nad statistikami. Zde předkládám graf počtu automobilů na obyvatele. Co je z toho docela vidět? Že existuje jakási hladina vlastnictví aut na obyvatele, jež se drží ve vyspělých zemích s rozvinutou veřejnou dopravu, k níž tyto mají sklon konvergovat (UK, Švýcarsko, Německo, Rakousko, Česko a přidalo se již POlsko). Z toho mi vyplývá, že pokud země dosáhnou určitého stupně vývoje, je hranice cca 1 člověk na 2 auta přirozená. Pak jsou tam vyspělé země, jež jsou díky devastaci své hromadné dopravy téměř/zcela závislé na IAD jako Austrálie a USA, tedy auto má fakt každý, a pak země, kde si pro chudobu auto prostě lidé nemohou dovolit(Ukrajina, Rusko). Z tohoto hlediska se můžeme zařadit nezi země vyspělé. Koneckonců když se automobilizovaly západní státy (50-60. léta v Záp. Evropě), tak tam vyšší životní úroveň, než máme dnes u nás, nebyla.
MVO.png
MVO.png (69.17 KiB) Zobrazeno 13755 x
viz zde:
http://kuc.cz/71f8z2

Pokud by si chtěl někdo hrát dále, doporučuji zapnout si San Marino, či Monako, jež jsem tam pro nesrovnatelnost nezařadil. :-)
Marooned17
Příspěvky: 1075
Registrován: 27.9.2010 13:01:33
Bydliště: Praha

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od Marooned17 »

Ještě mám dotaz, lze toto:
http://jdem.cz/brh2n5
chápat tak, že dnes máme HDP na stejné úrovni, jako Velká Británie v roce 1970?

Nebo by člověk měl brát pro srovnáné životní úrovně spíše toto?
http://jdem.cz/brh2p2

nebo toto?
http://jdem.cz/brh2q9
dvs
Příspěvky: 3621
Registrován: 8.6.2009 12:42:45

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od dvs »

Když mluvíte o IAD, tak by možná bylo lepší si dát do grafu "počet osobních aut/1000 obyv.". Takto v tom máte všechny náklaďáky, autobusy atd...

On ten graf pak vypadá trochu jinak a i ten komentář s USA bude potřeba trochu korigovat.

https://www.google.cz/publicdata/explor ... &ind=false
adamos
Příspěvky: 1697
Registrován: 15.3.2009 23:32:20
Bydliště: D1, 2,78 km

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od adamos »

Nojo, ale je otázka, jak definujete osobní automobil. Narážím na to, kam spadne kategorie pick-up, v kterým jezdí půlka Ameriky jako v rodinném autě. Jestli to škatulkujou jako náklaďák, pak je čára USA ve výše zmíněném grafu značně zkreslená.
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
Mike
Příspěvky: 4950
Registrován: 15.3.2009 14:09:33

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od Mike »

pick-up má nějaké daňové zvýhodnění nebo tak něco
a snad i emisní vyjímku

mluvil jsem o tom kdysi s kamarádem, který v USA dlouhodobě žije a říkal cosi o tom, že je to jediné auto kde přežije osmiválec
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
ML90
Příspěvky: 1571
Registrován: 18.5.2014 20:29:57
Bydliště: Království Haličské a Vladimiřské

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od ML90 »

Když už jsme u těch grafů, tak docela zajímavej (a pro nás ne úplně lichotivej) je tenhle od Eurostatu (HDP na hlavu v paritě kupní síly v letech 2002 - 2013 přičemž hodnota 100 je průměr EU). Všechny tyhle země docela úspěšně stahujou náš "náskok" a některý z nich (Slovensko, Estonsko, Litva) nás pravděpodobně v dohledné době předhoní. Jediné co nás může těšit je to, že podobně ten graf vypadá i třeba pro Maďarsko nebo Slovinsko.
Přílohy
graf.jpg
graf.jpg (63.64 KiB) Zobrazeno 13452 x
Standa
Příspěvky: 3795
Registrován: 16.3.2009 7:49:22
Bydliště: Praha

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od Standa »

Zajímavé (a smutné). Dá se to někde najít a doplnit o další země (třeba Slovinsko, Chorvatsko, Bulharsko, Řecko)?
JiVi
Příspěvky: 240
Registrován: 27.5.2010 8:23:47
Bydliště: Pardubice

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od JiVi »

ono by asi chtelo provest ocisteni jeste od zadluzeni .. Slovensko tahlo nahoru HDP dalsi zadluzovani, u nas se zadluzovani zastavilo a tim i HDP....
Bobek
Příspěvky: 1636
Registrován: 14.3.2009 6:43:59
Bydliště: MO

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od Bobek »

No, vývoj v letech 2013 a 2014 by se dal považovat za zastavení, ale co předtím?
Království a půl princezny za 511.
ML90
Příspěvky: 1571
Registrován: 18.5.2014 20:29:57
Bydliště: Království Haličské a Vladimiřské

Re: HDP ČR vs. Rakousko

Příspěvek od ML90 »

Celá ta statistika je tady: http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table. ... 4&plugin=1

Dá se s tím docela pohrát a vyrábět různý grafy. Bulharsko a Chorvatsko jsou na tom v posledních letech podobně jako ČR, jenom jsou pochopitelně o něco níž. Řecko bylo v roce 2009 na 94 % EU a teď je na 73 %, takže kvůli krizi spadlo pod ČR i Slovensko a je na úrovni Estonska/Litvy. Jinak státní dluh zatím není v žádný z novejch členskejch zemí tak drastický, aby je to nějak ekonomicky ohrožovalo. Největší dluh má Polsko něco kolem 54 % HDP.

Jinak HDP samo o sobě samozřejmě není všechno, kvalita života je i o spoustě jiných věcech. Z mojí zkušenosti třeba vím, že na slovensko-polském pomezí v okolí Dukly to už na první pohled vypadá mnohem líp po polské straně než na "bohatším" Slovensku. Přitom se teoreticky jedná o jeden z nejchudších regionů v Polsku.
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“