Celou tému jsem přečetl, aktualizoval jsem základní údaje, opravil aneb odstranil neplatné odkazy. A nyní doplním ještě několik informací. Odstranil jsem z této témy 4 vlastní příspěvky pro nemožnost dohledat odkaz a tím se ztratil informační obsah.
Stav populace v podstatě stagnuje. Je na stejné úrovni po dobu 10 let. Ovšem dochází k masivním investicím v hlavním městě, takže tady se rozsah populace zvýšil o 1/5 na 600 tisíc a velká část obyvatelstva sem denně za prací a studiemi cestuje.
Z pohledu silniční infrastruktury se dokončila hlavní tranzitní dálnice a staví se další komunikace. Všechno je v tématu k dispozici včetně vývoje dle toho, co bylo ve výstavbě, co stálo v provozu a co se plánuje. Stát mezičasem dosáhl změnu názvu z F.Y.R.O.M. na Severní Makedonii.
Je nutno si připomenout strašnou událost z roku 2016, kdy příroda ukázala svojí sílu, což tedy pak nenechalo chladnými ani EU a okolní státy. Tady tento a pod ním následující příspěvky to mapují:
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 39#p132939 .
Silniční síť je v celkové délce 14 182 km. Z toho:
*dálnice v délce 242 km;
rychlostní tahy v roce 2017 činí délku 290 km
*hlavní silnice v délce 911 km
*regionální silnice v délce 3771 km
*místní komunikace v délce 9258 km

- NMK.JPG (53.28 KiB) Zobrazeno 10926 x
Dálniční síť dle wikipedie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Motorways ... _Macedonia
Staví se dálniční úsek Kičevo - Ohrid, který se ale mezičasem prodražoval. Až se dostaví i ten, tak bude v zemi kolem 370 km dálniční sítě.
Přeprava tovaru i lidí se odehrává především v rámci silniční sítě. Stávající hlavní silniční síť je v zásadě pevná a kvalitní; dle konstatování silničního úřadu.
V roce 2021 má stát hospodařit s rozpočtovým deficitem ve výši 4,9% HDP (565,8 mil. €), přičemž stát bude mít o 20% vyšší kapitálové výdaje, než v letošním roce. Letošní rok končí rozpočet s deficitem ve výši 8,49% HDP. Rozpočet 2021 má podpořit růst ekonomiky. Celkové výdaje budou ale nižší o 2%. Vláda hodlá konsolidovat veřejné finance v dlouhodobém horizontě.
Infrastruktura letos neměla menší balík, než původní plány. To tvrdila již informace z 04/2020, že stát navzdory pandemii COVID-19 tendroval rekonstrukce silnic a mostů za cca. 45 mil. €.