Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět

Jak značit nové silnice pro motorová vozidla?

R
45
39%
S
49
42%
M
13
11%
A
0
Žádná hlasování
I
9
8%
SPMV
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 116

musklin

Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příspěvek od musklin »

Tak jsem si dal včera večer Praha Kroměříž po D1 a vyměnil Hondu za auto s měkčím podvozkem, abych nebyl zas moc kritický k povrchu :-).
Samozřejmě jsem v levém jel podstatnou část cesty mezi tacho 140 - 150 a to jsem často uhýbal do pravého rychlejším. Z Vyškova jsem jel tempomat 145 v prázdném pravém a tři auta kolem profrčeli tak 160.

Dovoluji ze svých řidičských zkušeností tvrdit
- dálnice nejsou stavěny na 150 - nesmysl, pro moderní auta střední třídy podstatná část (ne všechny) vyhovují
- vyšší rychlost přinese více nehod - velmi nepřesné, takhle už se jezdí a žádné vyšší počty nehod to nepřineslo

Přesto jsem proti 150 ze dvou důvodů:
1. náklaďáky jedoucí 100 - rozdíl rychlostí způsobuje komplikace. Když dnes jede někdo 130 a vedle a jiný 80 je to nebezpečnější než když jede proud aut 150. Protože náklaďáky nikdo nezruší, rozdíl mezi jejich rychlostí a 150 je problém.

2. vozový park - ne každý má na nové auto střední třídy. Pak se dostane do soukolí 150 a náklaďáků, resp. bude se snažit jet s fabií 150, zatímco teď si frčí spokojeně svých 120-130. V případě jakékoli kritické situace to ta fabka nevydýchá.
Petanecek

Příspěvek od Petanecek »

Souhlasím, že někde lze již jezdit 150 kmh.

Na druhou stranu max. rychlost neznamená, že ji má každý jezdit. Každý by si měl uvědomit, na co mu stačí jeho schopnosti. Já normálně jezdím na tempomat (dle mého uvážení, kde to jde) 145kmh, ale když jsem unaven, tak zpomalím a neřeším, že mě předjíždějí fabie apod. Prostě to neřeším, protože jedu dle svých aktuálních schopností. Přesně tak, dle mého svědomí, tak jak to má být. A ne jezdit jako šílenec 150 kmh za každého počasí, situace a neřešit co se děje okolo.

Já osobně bych 150 kmh přivítal, ale vše má dvě strany mince....
Zdržuji se hlavně jižně od Dunaje, ale rád se podívám i na severní břeh a sem tam i na západ od Rýna.
bhs

Příspěvek od bhs »

2musklin:
plně bych se podepsal pod Vaše dva body dané praxí. Pak si ale podle mě protiřečíte. Je skutečně Vámi uváděná rozdílová rychlost problém, když sám víte, že se 150+ jezdí již nyní a průkazné statistiky, jak toto ovlivnilo nehodovost neznáte (nebyly publikovány) ?
Samozřejmě, že se riziko zvyšuje, pohybujeme se ale ne o řád, ale minimálně o dva řády níž než v případě "normálních" silnic, kde se míjí automobily s rozdílovou rychlostí až 180. Ne že bych to chtěl měnit, pouze ukazuji v čem se to vrtáme ...
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
MickeyMouse

Příspěvek od MickeyMouse »

Bude to Zemanovo veto znamenat, ze se zpozdi i 110 na delenych jednickach? Je to je prece jeden zakon, ktery se musi vetovat jako celek...
Budu rád, až z toho něco smažu:
0136
0301-0305/I a 3011-3012/II
0511
D35 Ostrov-Mohelnice
5501-5502
D49
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Ano, pokud to vetuje, tak celý zákon.
musklin

Příspěvek od musklin »

bhs:
Ano jezdí se 150 ale "načerno". Tedy ne všichni v levém jedou 150 a to dává šanci využít levý pro předjetí i těm co jedou 120 a předjíždí náklaďák. Jinými slovy pokud ti co dnes dodržují 130 a mohou rychleji pojedou 150, stane se z dálnice systém dvou pruhů s rozdílem rychlostí 50 km a v tom vidím problém.
Míjení aut v protisměru je podle mého jiná věc, tedy neřeším zda škoda/zranění je větší při nárazu při protisměrné nebo souběžné jízdě ale pravděpodobnost, že ke drážce dojde.
pivko

Příspěvek od pivko »

bhs píše:
pivko píše:Panebože, proč my vždycky musíme mít za prezidenta takovýho moulu?
Tak v tomhle konkrétním případě bych to viděl, že se byl radit u našich dopravních expertů, takže docela laciný odsudek, sorry ... Na druhé straně je pravda, že kdyby pan prezident jako řidič projel několikrát ty lepší úseky našich dálnic, které by potenciálně přicházely do úvahy, asi by tu 150 - 160 v pohodě podepsal.
Jaké experty máte na mysli? Pokud ty, kteří se pravidelně vyjadřují do médií, tak mezi nimi není ani jeden, který by si zasloužil jakýkoli respekt.
bhs

Příspěvek od bhs »

No třeba prorektor ČVUT Petr Moos. Bylo to na Radiožurnálu ve středu v hlavních správách od 18:38 hod.
http://media.rozhlas.cz/_audio/3373498.mp3
Docela mě překvapil, především proto, že byl hodně "ostrý" .... :-)
bhs

Příspěvek od bhs »

musklin píše:Ano jezdí se 150 ale "načerno". Tedy ne všichni v levém jedou 150 a to dává šanci využít levý pro předjetí i těm co jedou 120 a předjíždí náklaďák. Jinými slovy pokud ti co dnes dodržují 130 a mohou rychleji pojedou 150, stane se z dálnice systém dvou pruhů s rozdílem rychlostí 50 km a v tom vidím problém.
Já v tom problém nevidím a to především z těchto důvodů
- pokud někdo jede 120 nemá rozdílovku 50, ale 30. Když už bude muset zpomalit, řekněme na 100, tak si prostě v tom pravém pruhu počká. Nemělo by mu to vadit, kdo jezdí po dálnici 120 a míń patří k těm co nepospíchá.
- neplatí to, že ti co nyní dodržují 130 budou jezdit 150 tam kde to bude povoleno. A to z řady důvodů. Dokonce ani já bych nezrychlil. Mé manželce na zadním sedadle se 150 zdá jako příliš velká rychlost, což musím respektovat :-(
- z dálnice se systém dvou pruhů stává již nyní, tedy v době zvýšeného provozu a pochopitelně špiček. Třeba hradecká v pátek odpoledne směr Hradec minimálně do exitu na Lysou
Takže znovu a již poněkolikáté: diskutovaná změna nepřinese žádnou zásadní změnu proti současnému stavu. Naopak umožní lépe a smysluplně využívat velké finanční prostředky, do dopravní infra investované - pochopitelně jen za určitých podmínek
siesa

Příspěvek od siesa »

Ostatne zasadni pravidlo z vyhlasky nemizi - tedy to o prispusobeni jizdy podminkam na komunikaci atd.
Tedy vyssi rychlost => delsi rozestup....a osobne doufam, ze se policie misto honeni "rychlych piratu" zameri na takove prestupky, jako jsou prave rozestupy, omezovani a jizda v pruzich!

Dale souhlasim s bhs, ze efekt nebude takovy, ze vsichni zacnou okamzite jezdit rychle. A i kdyby...bude toto preci povoleno jen na "rovnych" usecich" - chce nekdo tvrdit, ze na D1 u Lipnika, na D2 kolem Lanzhota nebo D8 u Roudnice je 150 hazard?? No to snad ne....

Koneckoncu, jestlize je ve vyhlasce moznost navyseni rychlosti ve mestech, pribyva k ni moznost navyssit maximalku na jednicka, pak nechau, proc by toto nemelo byt mozne i na dalnicich.. Neznam sice presne zneni onoho prilepku (nebyl jsem schopen ho dohledat), ale tusim, ze kdyby byla zvole ponekud kulantnejsi formulace, nemuseli jsme tady nyni takovou trapnost vubec resit!
pivko

Příspěvek od pivko »

Zapomínáte ještě na jednu věc - pokud vidím, že vpravo jede souvislá řada kamionů, tak je samozřejmě nebudu míjet 150, ale zpomalím tak na 120 - 130, právě proto, abych měl víc času na reakci, kdyby někdo z nich začal předjíždět. Často se taky stane, že se tam mezi nima schovává nějaká nákupní taška se stejným záměrem, která nemusí být vidět. To je přeci jedna ze základních zásad jízdy na dálnici, ovšem samozřejmě, tohle se od Besipu nedozvíme. Tam učí hypnotizovat tachometr.
MickeyMouse

Ze se to deje v diskusich na iDnes apod., se nedivim, ze se to deje i tady me trochu zarazi: Ta 150 ma byt povolene nejen jen nekde, ale i jen nekdy. Ma ji povolovat promenna znacka, pokud bude dobre pocasi a maly provoz. Tzn, pokud v pravem pojede souvisla rada kamionu, bude na te znacce svitit (prinejlepsim) 130. Diskuse o rozdilu rychlosti apod. jsou trochu bezpredmetny.
0136
0511
D35 Ostrov-Mohelnice
5501-5502
D49
musklin

Příspěvek od musklin »

MickeyMouse píše:Ze se to deje v diskusich na iDnes apod., se nedivim, ze se to deje i tady me trochu zarazi: Ta 150 ma byt povolene nejen jen nekde, ale i jen nekdy. Ma ji povolovat promenna znacka, pokud bude dobre pocasi a maly provoz. Tzn, pokud v pravem pojede souvisla rada kamionu, bude na te znacce svitit (prinejlepsim) 130. Diskuse o rozdilu rychlosti apod. jsou trochu bezpredmetny.
To je sice dobrý nápad, ale u nás nerealizovatelný, kolik to bude stát? Kdo bude mít palec na přepínači. To je u nás sci fi.
Rozdíl rychlostí je podle mého podceňovaný problém resp. projeví se např. když se začnou předjíždět dva náklaďáky.
Pokud se aplikují všechny omezení a výsledkem bude 150 na 50 km dálniční sítě v určitou část dne/roku tak zbytečné ji zavádět
MiKu

Příspěvek od MiKu »

musklin píše:To je sice dobrý nápad, ale u nás nerealizovatelný, kolik to bude stát? Kdo bude mít palec na přepínači. To je u nás sci fi.
Inteligentní dopravní systémy na dálniční a silniční síti
MickeyMouse

musklin píše:
MickeyMouse píše:Ze se to deje v diskusich na iDnes apod., se nedivim, ze se to deje i tady me trochu zarazi: Ta 150 ma byt povolene nejen jen nekde, ale i jen nekdy. Ma ji povolovat promenna znacka, pokud bude dobre pocasi a maly provoz. Tzn, pokud v pravem pojede souvisla rada kamionu, bude na te znacce svitit (prinejlepsim) 130. Diskuse o rozdilu rychlosti apod. jsou trochu bezpredmetny.
To je sice dobrý nápad, ale u nás nerealizovatelný, kolik to bude stát? Kdo bude mít palec na přepínači. To je u nás sci fi.
Rozdíl rychlostí je podle mého podceňovaný problém resp. projeví se např. když se začnou předjíždět dva náklaďáky.
Pokud se aplikují všechny omezení a výsledkem bude 150 na 50 km dálniční sítě v určitou část dne/roku tak zbytečné ji zavádět
Tak snad se tu bavime o tom navrhu zakona, co ho v tydnu schvalila Snemovna s vylepsenim od ODS ve veci te 150ky, o kterem Zeman rekl, ze ho vetuje. A ten navrh to chtel tak, jak tu pisu, tzn. s promenou znackou. Prst na cervenem tlacitku bude mit asi nekdo v Ostrave.
0136
0511
D35 Ostrov-Mohelnice
5501-5502
D49
dvs

Příspěvek od dvs »

Zkuste si najit ten paragraf. Nic konkretniho o nejakych promennych znackach tam neni. To jsou jenom komentare poslancu a nasledne novinaru.
MickeyMouse

Tak to se omlouvam, nehledal jsem to, kdyz jsem psal reakci. Kazdopadne ten prilepek nerika ani to, ze znacka bude promenna, ani to, ze tam bude znacka klasicka se 150 naporad. Rika jen to, ze lze rychlost na D zvysit az o 20 km/h.
0136
0511
D35 Ostrov-Mohelnice
5501-5502
D49
bhs

Příspěvek od bhs »

musklin píše:Pokud se aplikují všechny omezení a výsledkem bude 150 na 50 km dálniční sítě v určitou část dne/roku tak zbytečné ji zavádět
. I kdyby to bylo jen těch 50 km, tak to smysl má, protože se dostatečně kvalitní dálnice budou stavět dál (alespoň doufám). Ale především zde diskutovaná změna přináší novou kvalitu do pravidel a systému, končí s celoplošným rychlostním limitem na dálnice a umožňuje jeho zvýšení dle rozhodnutí kompetentního orgánu podle skutečného stavu. Není to ideál, je a bude k němu řada připomínek, ale podle mě je to krok správným směrem.
musklin

Příspěvek od musklin »

MiKu píše:
musklin píše:To je sice dobrý nápad, ale u nás nerealizovatelný, kolik to bude stát? Kdo bude mít palec na přepínači. To je u nás sci fi.
Inteligentní dopravní systémy na dálniční a silniční síti
Odkaz jsem nepochopil.
Kdo bude mít ze zákona odpovědnost např. vůči pojišťovně, že byly podmínky na 150 ?
MiKu

Příspěvek od MiKu »

V tom tématu a tam umístěných odkazech se dočtete "kolik to bude stát" a předpokládám, že i "kdo bude mít palec na přepínači".
vaclav

Příspěvek od vaclav »

pivko píše: pokud vidím, že vpravo jede souvislá řada kamionů, tak je samozřejmě nebudu míjet 150, ale zpomalím tak na 120 - 130, právě proto, abych měl víc času na reakci, kdyby někdo z nich začal předjíždět
ano, to udelate vy a asi i vsichni zde na foru, ale nezapomente, ze na silnici se to hemzi spatnyma ridicema, kteri proste pojedou 150 hlava nehlava.
Sosa

Příspěvek od Sosa »

vaclav píše:
pivko píše: pokud vidím, že vpravo jede souvislá řada kamionů, tak je samozřejmě nebudu míjet 150, ale zpomalím tak na 120 - 130, právě proto, abych měl víc času na reakci, kdyby někdo z nich začal předjíždět
ano, to udelate vy a asi i vsichni zde na foru, ale nezapomente, ze na silnici se to hemzi spatnyma ridicema, kteri proste pojedou 150 hlava nehlava.
Spíš 180.
musklin

Příspěvek od musklin »

MiKu píše:V tom tématu a tam umístěných odkazech se dočtete "kolik to bude stát" a předpokládám, že i "kdo bude mít palec na přepínači".

To předpokládáte špatně, je úplně něco jiného mít 130 a např. za deště dát 100 a mít 130 a za splnění podmínek dát 150.

Jsem velmi zvědav jestli se do toho někdo pustí jak to právně ošetří.
pivko

Příspěvek od pivko »

vaclav píše:
Pokud pojedou a pak to naboří zezadu do kamionu, tak rozbijou auto a možná sebe, ale pravděpodobně s sebou nevezmou nikoho dalšího. Kamioňák to ucítí jako takové mírné žduchnutí zezadu. V tom nevidím nějaký zásadní problém.

Včera večer jsem jel zase z Moravy a uvědomil jsem si, jak jsou debaty o 150ce na dálnici komické. Zatímco na D11 a R35 jezdila auta celkem v pohodě mezi 130 a 150, na I/35 mezi Mohelnicí a Svitavama se auta běžně míjejí rozdílovou rychlostí přes 200 km/h. To je riziko o několik řádů vyšší, než 150ka na jakékoli dálnici v ČR. A případná kolize je nepěkný pohled i když obě nepřekročí těch předpisových 90.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

pivko píše:Zapomínáte ještě na jednu věc - pokud vidím, že vpravo jede souvislá řada kamionů, tak je samozřejmě nebudu míjet 150, ale zpomalím tak na 120 - 130, právě proto, abych měl víc času na reakci, kdyby někdo z nich začal předjíždět. Často se taky stane, že se tam mezi nima schovává nějaká nákupní taška se stejným záměrem, která nemusí být vidět. To je přeci jedna ze základních zásad jízdy na dálnici, ovšem samozřejmě, tohle se od Besipu nedozvíme. Tam učí hypnotizovat tachometr.
Já teda zpomalím, ale obávám se, že valná většina českých řidičů nikoliv. A v tom je ten problém.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“