Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět

Jak značit nové silnice pro motorová vozidla?

R
45
39%
S
49
42%
M
13
11%
A
0
Žádná hlasování
I
9
8%
SPMV
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 116

Rio13zm

Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příspěvek od Rio13zm »

Aku farbu a cislo bude mat ponovom R1?
hh
Autor

Příspěvek od hh »

zesp píše:Jo, já už taky viděl něco podobného, i když v tom (alespoň pro mě) míň pozitivním slova smyslu. Už minimálně půl roku jsou na R43 (Svitavská radiála v Brně) některé nově "obnovené" tabule vyvedeny v modrém provedení místo zeleného... Stále jsem doufal, že i ty SMPV zůstanou zelené z modrým číslem silnice, jako je tomu defacto teď... Odlišení od dálnice by to splnilo (barva čísla silnice/dálnice) a dalo by to SMPV jakýsi punc "nadřazenosti" a odlišnosti od normální silnice... Škoda...
Silnice jsou modré, dálnice zelené, v tom je jednoduchá logika. Mnoha kilometrům dnes modrých a potom modrých kilometrů udělá navíc radost autíčko se 110 kmh. Jediné co ano, bude trochu smutné, bude změna ze zelené na modrou - R63, R43, R35 Tunrov-Liberec.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Modrá 1 bude červená 0.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

To mě taky mrzí, a přitom k tomu není důvod. Je to jen politické rozhodnutí.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
zesp

Příspěvek od zesp »

No a nedala by se ještě nějak iniciovat změna v oblasti barevného podkladu? Vždyť to ještě nakonec není ani schváleno celkově... Samozřejmě, aby to nakonec neznamenalo zas nějaký problém se schvalováním a nebyl další rok v háji...
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Zkuste to. Je to dost práce, můžu vám říct, co se nám povedlo za těch asi 5 let. Teda snad to teprve vyjde.
hovi

Příspěvek od hovi »

hh píše:
zesp píše:Jo, já už taky viděl něco podobného, i když v tom (alespoň pro mě) míň pozitivním slova smyslu. Už minimálně půl roku jsou na R43 (Svitavská radiála v Brně) některé nově "obnovené" tabule vyvedeny v modrém provedení místo zeleného... Stále jsem doufal, že i ty SMPV zůstanou zelené z modrým číslem silnice, jako je tomu defacto teď... Odlišení od dálnice by to splnilo (barva čísla silnice/dálnice) a dalo by to SMPV jakýsi punc "nadřazenosti" a odlišnosti od normální silnice... Škoda...
Silnice jsou modré, dálnice zelené, v tom je jednoduchá logika. Mnoha kilometrům dnes modrých a potom modrých kilometrů udělá navíc radost autíčko se 110 kmh. Jediné co ano, bude trochu smutné, bude změna ze zelené na modrou - R63, R43, R35 Tunrov-Liberec.
No mezi Turnovem a Liberce (R35) se stejně už nyní v některých místech (paceřické stoupání, zatáčka před stoupáním k Jeřmanicím) 130 km/h jet nedá, pro milovníky rychlé jízdy tedy ano, ale...
vit.spinka

Příspěvek od vit.spinka »

No, dá-nedá... to je asi do http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=55&t=841 :-)

Jak to bude s I/35 přes Liberec (od Makra ke Stráži)? Teď je to mimo obec a tudíž 90km/h (krom tunelu), pak to bude autíčko se 110km/h, nebo autíčko v obci s 80km/h, nebo místní úprava?
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Právěže by to mělo být hezky jednotné modré autíčko v celé délce toho čtyřpruhu. Číslování exitů a všechno, ta nesmyslná hranice u Makra by zmizla.
Mario

Příspěvek od Mario »

Tak novela zákona vrácená senátem je zařazena na jednání sněmovny od 15.9. - v návrhu programu je jako 3. bod.

Viz.: http://www.psp.cz/sqw/ischuze.sqw?o=7&s=31&pozvanka=1

Trochu jsem to proletěl a tady z diskuze jsem pochopil, že budou dálnice zeleně se 130, silnice 1. třídy modře se 110.
Není mi trochu jasné, co to bude dálnice II. třídy a proč se zavádí tento pojem?
monin

Příspěvek od monin »

Lenny píše:To mě taky mrzí, a přitom k tomu není důvod. Je to jen politické rozhodnutí.
Mohu se zeptat, co tě mrzí? Že z modré 1 bude červená 0?
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Je někde prosím k dispozici mapka, ze které by bylo vidět do jaké kategorie je která silnice/dálnice zařazena ?
monin

Příspěvek od monin »

Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Děkuji mnohokrát.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

mě zajímá jen jedno, když R56 a I/48 budou nově D56 a D48, jestli budou i nadále zpoplatněny, nebo budou vyňaty, jak to dříve vypadalo ... jinak mi trošku připadá nešťastná D46 vzhledem k parametrům a historii dopr. nehod na daném úseku mi těch 130 trošku nesedí no ... ale jinak to bude velký převrat k lepšímu ;-) uvidíme co s tím poslanci ... za mě :ok: :ok: :ok: a už se moc těším, snad toho 1. ledna stihneme
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

monin píše:
Lenny píše:To mě taky mrzí, a přitom k tomu není důvod. Je to jen politické rozhodnutí.
Mohu se zeptat, co tě mrzí? Že z modré 1 bude červená 0?
Toto: R63, R43, R35 Turnov-Liberec, že to nově nebudou dálnice s v max=130 km/h. Taky mě mrzí, že se ruší unikátní systém, modrá značka dálnice, zelené cedule.
bumbik píše:mě zajímá jen jedno, když R56 a I/48 budou nově D56 a D48, jestli budou i nadále zpoplatněny, nebo budou vyňaty, jak to dříve vypadalo ... jinak mi trošku připadá nešťastná D46 vzhledem k parametrům a historii dopr. nehod na daném úseku mi těch 130 trošku nesedí no ...
Budou zpoplatněny. To je jen dobře, že R46 bude dálnice. Každý by si měl uvědomit, že nikdo nikoho nenutí jezdit až 130 km/h.

Pokud bude změna účinná od 1. ledna 2016, kdy se objeví značky s autíčkem na I/34, I/57, I/13 atd.? Hned 1. ledna anebo bude muset o tom napřed nějaký úřad rozhodnout a teprve po x letech se tam dá na nějaký kousek značka?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
monin

Příspěvek od monin »

Zní to jako klišé, ale buďme přece rádi i za toto. A to zvláště u nás, kdy většinou co krok vpřed, tak vzápětí hned pro jistotu dva kroky nazpět. Což toto nové pojetí, tak jak je připraveno a tak jak vypadá, jsou mílové kroky jen a jen vpřed. Vždyť ještě nedávno mezi nové dálnice neměly být zařazeny ani např. R4, R7. Nehledě na to, že R63 je takový mini úsek, a to ještě s dost velkým převýšením, takže než se tam člověk pořádně rozjede (do kopce), tak už musí zase brzdit. O R43 ani nevím, že by existovala a R35 u Liberce - moc tam nejezdím - ale před Libercem, je to přesně v tom duchu R63. Nehledě na to, že tu kdysi zaznělo, že na vybraných úsecích (když měla zůstat např. R4 mezi R) se bude moci zvýšit rychlost na 130km/h.
Jsem jen zvědav, jak si s tím vším poradí ta Praha, zda ta změna přece jen prolomí ty ledy s tím neskutečně dementním značením s místními cíli. A to se už vůbec nechci ani bavit o tom, že celý MO je značen na zeleném podkladu..
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

AD D46 - nevidím problém s maximálkou 130km/h, vždy lze na některých úsecích rychlost snížit.
Opačně to jde hůř, na nižší třídě zvýšit rychlost (legislativa)
Sosa

Příspěvek od Sosa »

Lenny píše: Pokud bude změna účinná od 1. ledna 2016, kdy se objeví značky s autíčkem na I/34, I/57, I/13 atd.? Hned 1. ledna anebo bude muset o tom napřed nějaký úřad rozhodnout a teprve po x letech se tam dá na nějaký kousek značka?
Nejdřív se musí zpracovat prováděcí vyhláška a po té až něco měnit. A kdy bude ta...
zesp

Příspěvek od zesp »

Ono v duchu těchto chystaných změn by se mohla zdát tou první vlaštovkou již dlouho provozovaná rychlost 110 Km/h na I/35 u Křelova (bez autíčka). Dříve to bývala plnohodnotná R35 až do Olomouce na 130 km/h, kvůli výstavbě toho nesmysleného kruháče u Globusu se jí kus až po exit Křelov zrušil a pak se na část dala alespoň ta 110 km/h, i když je to oficiálně defacto obyčejná, byť směrově dělená čtyřpruhová komunikace. Což je stále paradox, který nevím, zda ještě někde u nás jinde je...
dvs

Příspěvek od dvs »

Sosa píše:
Lenny píše: Pokud bude změna účinná od 1. ledna 2016, kdy se objeví značky s autíčkem na I/34, I/57, I/13 atd.? Hned 1. ledna anebo bude muset o tom napřed nějaký úřad rozhodnout a teprve po x letech se tam dá na nějaký kousek značka?
Nejdřív se musí zpracovat prováděcí vyhláška a po té až něco měnit. A kdy bude ta...
Já doufám, že tu vyhlášku už má "někdo" připravenou v šuplíku a jenom ji upraví podle definitivního znění a "dá ji panu ministrovi, ať ji zanese na vládu". ;)
Standa

Příspěvek od Standa »

dvs: Na to bych si skoro i vsadil :) !
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Značky SMV by se na čtyřpruhových jedničkách měly postupně začít objevovat už zkraje roku, v mnoha krajích už jsou projekty přeznačení v posledních fázích přípravy.
dvs

Příspěvek od dvs »

Dočkáme se někde také značky SMV spolu s B20a tj. zvýšením na 130km/h?

Možná bude lepší, když si tu nastavíme očekávání dopředu a nebudeme zklamáni.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Osobně si netroufám říct, možnost tu je, když si někdo z politiků na krajské úrovni postaví hlavu, tak třeba mezi Hradcem a Pardubicemi by se taková značka umístit dala. Ale zatím jsem ji v projektu nikde nakreslenou neviděl.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“