Tak jsem včera večer použil novou S3 mezi Lehnicí a Bolkovem a musím říct paráda. Je to kvalitní dálnice se vším všudy, tedy i s WC odpočívkami a jednou velkou - všechny zatím uzavřené. Jako rychlostní silnici si představuji spíš něco jako naší D46

Toto je krása. Na této S3 by se dalo zvládnou 200+, protože tu není jediná prudká zatáčka

Ale sněžilo, takže jsem se držel při zemi a na 110.
Ovšem, dvě velká překvapení. První, jel jsem tu v osm večer ve svém směru naprosto sám. Proti bych napočítal za celých 40 km do deseti. Takže se ani nedivím tomu, že jsou odpočívky ještě mimo provoz a nedokončené. Tato spojka dálkové dopravě moc nepomohla, byla na ní sice převedena E65, ale od Legnice do Harrachova je tranzit malinký proti tranzitu Wroclaw-Harrachov. Když jsem dojel na konec S3 v Bolkově, musel jsem pěknou dobu čekat na najetí na starou silnici. A provoz tu byl i v sobotu večer silný v obou směrech.
Druhé co mě překvapilo, že veškeré návěsti ignorují Lubawku či směr k naší D11. Dokonce i na uzlu na A4. Všude je jen Jelenia Góra a Praha, jako by přechod v Lubawce vůbec neexistoval. O Lubawce se dozvídám až na konci, kdy se musí sjíždět na starou silnici. Ovšem číslo 5 je v čárkovaném rámečku, což je divné. Na silnici DK 5 je naopak všude (postupně nově už skoro od Gdaňsku) zase Hradec Králové.
A to hlavní. Navigace ještě novou trasu neznala, chtěla mě hnát klasickou a v Bolkově mě potom čekala příjemná věc, čas dojetí do Trutnova přeskočil o patnáct minut méně. Kdybych jel rychleji, tak o dvacet minut. Docela dost ušetřeného času.