Severojižní Magistrála

Pražský a Městský okruh, radiály a ostatní pražské komunikace
Odpovědět
AUTOsro

Re: Severojižní Magistrála

Příspěvek od AUTOsro »

Ve Vídni, Mnichově nebo Berlíně mají takových magistrál více než my tady v Praze, akorát tady se na to nadává jak kdyby to bylo něco extra nechutného, něco k existenci čehož není ani nejmenší důvod, zbořila se kvůli tomu půlka centra a celkově je světový unikát. Navíc je to dálnice uprostřed města (to že jsou na ní semafory, padesátka a okolo chodníky na tom vůbec nic nemění, protože to prostě dálnice je protože někdo řekl) a dálnice uprostřed města je něco hrozného už z principu, i kdyby vedla v tunelu.

Magistrála je velmi důležitá pro obsluhu oblasti uvnitř MO, protože západní část MO je za řekou a východní je daleko, ve výsledku by tedy zrušení magistrály po dokončení MO velmi zatížilo mosty přes Vltavu a obyvatelé ulic Vinohradská, Francouzská apod. by si užili svoje. To ostatně říkají i různá ekosdružení, proto považují zavést tak vysoké mýtné, aby se lidem autem po městě jezdit nevyplatilo a k tomu ještě zasekat ulice retardéry a maximálně zúžit prostor věnovaný autům, aby kolony zůstaly a odrazovali tak od vjezdu i ty, kdo by na to měli. Emisí sice bude hodně, protože auta se budou po městě pohybovat v dost neefektivním režimu provozu, ale hlavně že jich nebude tolik...

Magistrále se vytvořila zbytečně negativní pověst, změnit ji je bohužel možné jen těžce, bylo by k tomu třeba nemálo financí a navíc je tu spousta hlasitých spolků, pro něž je magistrála ztělesněním zla. Podobný problém nemá jen magistrála, hlasitá kritika je vždy slyšet třeba v případě demolice jakéhokoliv domu v širším centru města z počátku 20. stol.

Současnou podobu magistrály rozhodně nepovažuji za skvělé řešení, nicméně je se křípáním zubů funkční, i když nefunguje ideálně ani z pohledu řidičů, ani z pohledu chodců a cyklistů, ani z pohledu místních obyvatel, tak funguje. Řešením je zatunelování, které zlepší podmínky všem, ne omezení jednoho z uživatelů, aby si ten zbytek polepšil.
Potřeba jsou okruhy, radiály, metro i železnice. Kdo tvrdí, že se na něco z toho můžeme vykašlat, je extremista.
dvs

Příspěvek od dvs »

OT: na miste zbouraneho Tesnovskeho nadrazi by mohla byt galerie pro Muchovu epopej.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultur ... neni-proti
P_V

Příspěvek od P_V »

Záplavové území, nebrat.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Pokud to bude na úrovni 1. patra, tak to má rezervu i na 1000 letou vodu.
P_V

Příspěvek od P_V »

Ale to vlhké klima bude pro obrazy poněkud nezdravé... klimatizace bude při záplavě bez elektriky.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Pozemek je to nevelký a jeho zastavění podle mě k humanizacii prostoru nepřispěje, ale právě naopak. To že je tam kousek zeleného trávníku, zatímco směrem do města je prakticky nepřerušená bloková zástavba mi přijde naopak jako výhoda. Nemyslím si že je potřeba zaplnit každé volné místečko za každou cenu.
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Jo jo, nádhernej zelenej trávníček pod mostem magistrály na Těšnově. Oblíbené místo na pikniky, důležitý "humanizační" prvek. Pokud by se tam cokoliv postavilo tak by to jistě ničemu neprospělo a akorát by to odradilo spoustu občanů od příjemné kratochvíle ve městě.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
mts

Příspěvek od mts »

Kam budou chodit místní srat s coklama? To je nelidské!
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Trumpman:

Není to pod mostem, to by tam asi moc trávníku nerostlo. Je to vedle. Zbytečně můj názor ironizujete, nepodávám to tak vyhraněně, jak to prezentujete vy. Jestli tam někdo pořádá pikniky netuším, ale nikdy jsem tam nic takového neviděl. Prostě jen kousek volného místa s trochou zeleně, vedle jinak ucelené zástavby.

https://mapy.cz/s/1k1eQ
pivko

Příspěvek od pivko »

Copak ta flora, ale fauna! Křovíčko v těchto místech je jediným v Praze, kde jsem na vlastní oči viděl (opakovaně) pár pěkně vypasených exemplářů rattus norvegicus.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Tak to já je bohužel vídávám na více místech, třeba naproti přes řeku na Vltavské. Dokonce už mám přímou linku na deratizéra a informuji ho o aktuálním výskytu v naší čtvrti a on na nich neprodleně vykonává trest smrti. Obvykle je do týdne po nich. Deratizér je rád že má zakázky a s posvěcením městské části na podobné konkrétní tipy neprodleně reaguje Až mě to překvapilo jak jednoduše a účinně to funguje, když se člověk ozve.

A že jsme na dopravním webu, tak jsem si vzpomněl, že mám podobnou dobrou zkušenost s TSK. Jeden čas stál v Čimicích na ulici vybydlený obytný přívěs zanesený odpadky, který tam byl bůhví jak dlouho, já tam v té době jezdil a když jsem se na něj díval už asi půl roku, tak mi došla trpělivost a zavolal jsem na úřady. Také byl za pár dní uklizen.
Naopak když jsem jednou volal policii kvůli jinému autovraku, tak mi řekli, že je to vůbec nezajímá.
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Lynx: Jak vidíte, neironizuji pouze já. Jaká je skutečná společenská hodnota toho kousku nepříliš udržovaného trávníku a křoví? Pokud by se tam postavila výstavní síň, která by doufám byla otevřená veřejnosti skutečně za lidovou cenu, s kvalitní architekturou, bylo by to horší než to co tam je teď?
Chci říct, že z nějakého důvodu má spousta lidí pocit, že jakmile je to zelené, tak je to automaticky to nejdůležitější co ve městě máme. Ať už je to jakkoliv (ne)udržované místo a (ne)příjemné místo.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Akorát, že mi tou ironií zároveň podsouváte vyhraněné názory, které ve skutečnosti nezastávám. Nemám na to černo-bílý pohled. Záleží co by se tam postavilo, jak by to vypadalo. Mě to připadá obecně lepší spíš nezastavěné, ale to je subjektivní názor a ne nějákéí dogma.
FlakY`

Příspěvek od FlakY` »

Tak se zase vrátíme k tématu.
Tady: https://mapy.cz/s/1lNZq plánuje developer stavbu nových kanceláří a celá tato lokalita buje napojena na Trojský most při současné křižovatce. Bude se jednat o opravdu velký projekt, který významně ovlivní zdejší provoz: http://praha.e15.cz/praha/novinky/nabre ... dy-1327480
Jezdím na plný plyn... brzdy jsem už odmontoval
Centrum dopravních informačních systémů
Lynx

Příspěvek od Lynx »

To území je dlouhodobě nevyužitý brownfield. Takže mi to přijde jako dobrý nápad, pokud to přispěje trochu ke kultivaci nádraží a stanice metra, tak jen dobře pro všechny. Akorát s povodněmi bude trošku problém, takže dole budou předpokládám garáže, kde se bude počítat se zatopením ? Asi ano.
P_V

Příspěvek od P_V »

To nebyl dlouhodobě nevyužitý brownfield. Fungovala tam panelárna, a vzhledem k umístění nemohla nikomu vadit.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

A to mě to zas dost vadí, že je okolí stanice metra Nádraží Holešovice po desítky let v nedořešeném neutěšeném stavu. Staré domy byly z části asanovány a na jejich místech jsou dodnes nevyužité díry v zemi

https://mapy.cz/s/1m5ND

Nebo prázdné či neúplně využité plochy, místy ještě s fragmenty zdemolované historie

https://mapy.cz/s/1m5PY

Tohle místo je sice uklizené za železnicí, i tak si ale pro okolí stanice metra v širším centru Prahy představuji lepší využití než využití jako panelárnu kombinovanou s bezdomoveckou noclehárnou.
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

Zátory pokud vím čekají na to, jestli a jak bude řešeno vedení Bubenské směrem k Trojskému mostu v rámci modernizace ŽT Praha-Kladno a v souvislosti s budoucí zástavbou v Bubnech.
Znalejší mě kdyžtak opravte.

Druhá odkazovaná parcela patří Praze, nevidím důvod proč ji nevyužít, alespoň dočasně např. pro P+R
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Těžko někdo bude bourat blok domů co tam zbyl a jeho případnou dostavbu. To v dnešní době už skoro není možné. Ta jáma tam zeje 30-40 let, na co čeká, těžko říct. Přitom je to kousek od metra, v podstatě přímo u stanice. Člověk by řekl - lukrativní místo. Viděl jsem už před pár lety nějáký projekt studentské koleje na to místo , vlastně spíš studentských bytů, byl to komerční projekt, ne státní. Ale asi nejsou peníze a nebo nevyšla návratnost ...

Mimochodem, zde se něco staví, takže ledy se alespoň částečně hýbají.

https://mapy.cz/s/1m8I2

Ještě jedna perlička k místní nedořešené situaci a "náhodnému" urbanismu. Níže uvedená budova, kde dnes sídlí policie a nějáké firmy je vlastně dočasnou budovou zařízení staveniště, teď už ani nevím, zda od metra či od nádraží, která tam samozřejmě už 30 let neměla být ......

https://mapy.cz/s/1m8Jw
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Když ona je tam vyhlášená stavební uzávěra, ne?
Království a půl princezny za 511.
Vilouch

Příspěvek od Vilouch »

Probíhají různá stavební řízení pro objekt přibližně na této ploše https://mapy.cz/zakladni?mereni-vzdalen ... LDNSPNIJNb (asi kanceláře, byty, hotel?). Předpoklad zahájení stavby letos či příští rok
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Tak to je dobře. Možná top budou ty studentské byty.
FlakY`

Příspěvek od FlakY` »

Napřed se Zátory vybouraly a pak dlouho nic, škoda. Dříve se mohlo bourat snadněji i kvůli tomu, že ty domy patřily městu, družstvu a nebo státu. Na soukromý majetek se sahá hůř, ale to území potřebuje radikální proměnu.
A buďte rádi, že investoři mají o Prahu takový zájem a dokážou za nehorázné peníze kupovat pozemky a stavět docela pěkné budovy.
Jezdím na plný plyn... brzdy jsem už odmontoval
Centrum dopravních informačních systémů
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

FlakY` píše:A buďte rádi, že investoři mají o Prahu takový zájem a dokážou za nehorázné peníze kupovat pozemky a stavět docela pěkné budovy.
Nejsem rád. Tohle vyhání ceny, výsledkem pak je, že i byt v paneláku stojí přes 3 mega. A investoři dokáží stavět i pěkně hnusné budovy, viz třeba zub na Vinohradech.
pivko

Příspěvek od pivko »

To je právě ono, na tohle má každý svůj pohled. Mně třeba právě ten zub přijde jako jedna z mála architektonicky zajímavých moderních staveb v Praze, která se aspoň nějak odlišuje od ostatních podobných "škatulí". Ne, že bych v tom zrovna nutně musel bydlet, nebo mít kancelář, ale aspoň to má nějaký svůj výraz.

Ale abychom to alespoň trochu vrátili k tématu, mně vadí asi vůbec nejvíc, že podobné stavby, nebo třeba klidně i skupiny staveb vznikají, aniž by se jakkoli řešilo, co to udělá s dopravou v okolí. Třeba teď na Praze 3 se chystá zástavba místo bývalého nákladového nádraží, aniž by se někdo zabýval tím, jak se těch několik tisíc lidí, kteří tam budou bydlet, budou dopravovat. Místo toho aktuálně Praha 3 pořizuje další studii na zklidnění Olšanského náměstí.
Odpovědět

Zpět na „Praha“