Situace na ŘSD

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Lenny
Autor

Re: Situace na ŘSD

Příspěvek od Lenny »

Stále tady čtu výzvy, že ŘSD mělo zhotovitel vyhodit a nečinilo. A jak by jste to právně obhájili? Anebo by to bylo vyhodíme zhotovitele, a ten proti ČR povede arbitráž, kterou úspěšně vyhraje a bude ještě vyplacen ušlý zisk.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Jestliže zhotovitel neplní harmonogram, tak by mělo být velmi snadné ho vyhodit. Věc je úplně jasná. Co je na tom těžkého si tohle právně obhájit ? Tohle je přece úplně banální věc, která by mohla být problémem jedině tehdy, kdyby byla smlouva mimořádně špatně sepsaná, což by ovšem šlo zase za ŘSD. Je mi líto. Jinak není sebemenší důvod proč by měl někdo s arbitráží proti ČR uspět.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

1975 píše:..to byla jen taková drobná popíchnutí vaší Nepostradatelnosti.
Vytrvale na mě úplně nesmyslně útočíte, namísto toho, abyste jakkoliv argumentoval k tématu. A i v tomhle je další zbytečný útok. Já si na žádného nepostradatelného nehraju, jak mi zase nesmyslně tvrdíte.
1975 píše:Mapman a kyk tu naznačili cestu - takto velkou organizaci je potřeba prostě potřeba zvládat řídit, a k tomu je potřeba přehled o tom, co se dělá, v jaké je fázi, co kde hrozí atd. To je ale jen podmínka nutná, nikoli postačující - jako každou organizaci je možné ji efektivně změnit jen zevnitř, nějaké rozhodnutí nařízené zvenčí to nezlomí.
Tohle řešení se tady snažím naznačovat i já. A vaše reakce na mě ? Jen nesmyslné osobní útoky, jako i závěr přípspěvku:
1975 píše:Jenže to trvá a vyžaduje to právě ty srdcaře, mezi které vy evidentně nepatříte...
Opravdu už běžte někam, když neumíte diskutovat normálně s respektem a tolerancí k druhému diskutujícímu. Já vám nic nedělám, a vy se do mě přitom pořád navážíte a osobně útočíte. Jediné čím se proviňuji je,že mám odlišný názor než vy. Pokud tohle neumíte překousnout, tak se běžte hádat někam na politické diskuze, kde o to lidi stojí.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Lenny píše:Stále tady čtu výzvy, že ŘSD mělo zhotovitel vyhodit a nečinilo. A jak by jste to právně obhájili? Anebo by to bylo vyhodíme zhotovitele, a ten proti ČR povede arbitráž, kterou úspěšně vyhraje a bude ještě vyplacen ušlý zisk.
Ještě jeden poddotek. Já se domnívám, že vyhodit zhotovitele co si neplní povinnosti, by mělo jít bez problémů u jakékoliv standardní smlouvy. Ale v tomto případě by měla být smlouva ještě navíc nadstandardně upravená. U takovýchto úseků, kde se rekonstruuje za provozu a hrozí problémy v zimě, by tohle měla smlouva speciálně zohledňovat. Investor by měl být předem připraven na různé krizové scénáře a mít to i smluvně pokryté.

Já už jsem to zde psal, ale mělo by tam být například něco jako, pokud do 30.10. (nebo jiné vhodné datum) nebude silnice plně připravena na zimu, tak nastupuje náhradní řešení, kdy ŘSD povolá náhradní firmu a NA NÁKLADY ZHOTOVITELE dálnici provizorně zprovozní v plném profilu.

Takové věci je třeba připravovat předem, od toho tam ŘSD je, aby bylo připravené na různé eventuality a od toho má právníky, aby tohle předem ošetřili i smluvně.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

V harmonogramu jsou milníky, které musí splnit, jinak platí penále 750 000 Kč/den. Není podstatné jestli zhotovitel bude půlku doby lelkovat a druhou půlku se honit, či si práce rozvrhne plynule. Důležité je splnění milníků, tj. konkrétního data z harmonogramu.

Abychom se bavili konkrétně, tady je smlouva https://smlouvy.gov.cz/smlouva/5557227 a postupuje se podle Smluvních podmínek pro výstavbu (Červený FIDIC) odstavec 15 Ukončení smlouvy objednatelem.

Dle mě postup je následující zhotovitel nesplnil milník, v tomto případě neukončil etapu 2B v termínu. Může následovat výzva k nápravě podle podčlánku 15.1, ve které musí být stanovena přiměřená lhůta k nápravě. A pak může postupovat podle podčlánku 15.1 (a). Poté následuje oznámení, že za 14 dnů vypovídá smlouvu.

Podčlánek 15.5 podle mě nelze použít, neboť se zde výslovně píše, že objednatel nesmí vypovědět smlouvu, aby dílo provedl sám nebo jiným zhotovitelem.

Co mi z toho vyplyvá. ŘSD nemohlo vypovědět smlouvu o délo se zhovitelem už v létě, neboť dle smlouvy o dílo to nelze. Pokud by tak učinilo, hrozila by zde dle mě úspěšná arbitráž.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Lynx píše:Já už jsem to zde psal, ale mělo by tam být například něco jako, pokud do 30.10. (nebo jiné vhodné datum) nebude silnice plně připravena na zimu, tak nastupuje náhradní řešení, kdy ŘSD povolá náhradní firmu a NA NÁKLADY ZHOTOVITELE dálnici provizorně zprovozní v plném profilu.

Takové věci je třeba připravovat předem, od toho tam ŘSD je, aby bylo připravené na různé eventuality a od toho má právníky, aby tohle předem ošetřili i smluvně.
Dobře i kdyby to tam bylo a ŘSD 30. 10. vykoplo zhotovitele, co by bylo dál?

Dle mě by musela být vypsána soutěž na zhotovitele na dokončení dané etapy. To není otázka dnů v naších podmínkách včetně vyhodnocení případného odvolání neúspěšného uchazeče. Za další podle čeho by se soutěžilo. ŘSD by si objednalo projektovou dokumentaci, opět jsme u soutěže na projektanta. Za další i kdyby nebyl potřeba projekt, podle čeho by se to nacenilo, když není soupis prací. Za jednotkové ceny a pak se dohadovat, že tam toho tolik nebylo?
Dle mě by zajištění nového zhotovitele trvalo minimálně měsíc. A jsme na tam, kde jsme teď.

Ačkoliv současný stav není dobrý, dle mě tady žádné jednoduché a rychlé řešení.
Georg

Příspěvek od Georg »

Prostě ptám se, jestli není klíčem ke zlepšení zvednutí platů těch pracovníků. V současné době je ten problém, že je opravdu téměř nulová nezaměstnanost a tudíž není jisté, že zvýšení platů přitáhne chytřejší, pracovitější nebo i jen další lidi. Problém na tom ŘSD mi přijde velký v tom, že musí mít i prostý nedostatek lidí.
Nechci Vám brát iluze, ale velké peníze samotné dokáží motivovat jen část lidí. Pracoval jsem pěl let na jednom exponovaném zastupitelské úřadu. I přes německý plat se tam našlo dost lidí, co tyhle fakt velmi slušné peníze nemotivovaly. Neznali pořádně žádný jazyk, ani se ho nechtěli učit, neznali problematiku a ani je nezajímala, opovrhovali zemi, do které byli vysláni, neuměli se chovat slušně k lidem. Byli tam i srdcaři, ale když máte práci zvládnout, potřebujete celý tým. Ne jen jeho část. Jít někam jen kvůli penězům nestačí. Dobré peníze jsou jen jedna z podmínek. Je to i ve výchově už od malička. V motivaci. Vůli něco dokázat. Taky v zákonech. V nebyrokratickém prostředí. A to se mění jen pomalu, protože se lidská mentalita mění jen pomalu. Proč to v Německu, nebo Polsku funguje líp? Co mají jinak? Jsou to země EU a musí mít podobnou legislativu, jako my. Kde je zakopaný pes?
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Problém plošného zvyšování platů je ten, že peníze přidáváte i ten neschopným co se jen vezou, případně tu organizaci brzdí, čímž zároveň demotivujete ty, kteří se snaží. Takže cesta je v dobrém vedením a kvalitní personální práci tj. odměňování těch skutečně výkonných za odvedenou práci.

ŘSD má ten problém, že je tam už spousta personálního inventáře, který jak už psal mapman výše, nehodla příjímat žádné větší novinky, tím spíš, když by tyto novinky musely zákonitě vést k tomu, že začnou pracovat v tom krajním až k jejich propuštění.

Plošně to tak řešit nejde.
R48 -> D48 se podařilo!
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Lenny:

Nejsem právník, ale pokud mají smlouvu opravdu postavenou tak, že nemůžou vyhodit zhotovitele , který svojí nečinností ohrožuje bezpečnost provozu, tak je to další skandální chyba na straně ŘSD. Tohle prostě nejde.

Já se nechci pořád opakovat, tak snad jen krátce. Podle mě by u stavby, kde je zásadní zimní průjezdnost v plném profilu, měli mít toto smluvně ošetřeno a měli mít možnost vyhodit firmu pokud toto neplní a na její náklady okamžitě najmout někoho, kdo to alespoň provizorně zprovozní. Kvůli bezpečnosti. Tak jako se provizorně zajišťuje například libeňský most, tak by se provizorně zprůjezdnila dálnice.

Pak by samozřejmě musela být nová soutěž, podle nového výkazu výměr, nového upraveného projektu atd., znamenalo by to zdržení a vyšší náklady - tomu se ale bohužel nelze vyhnout, nevím jak to udělat lépe.

Rozhodně není podle mě řešení to současné, tedy nechat tam ty zločince pracovat na zúžené dálnici i přes zimu a ohrožovat zdraví a bezpečnost spousty lidí. K tomu nesmí dojít. Bezpečnost je podle mě priorita číslo jedna a pak až případné zvýšené náklady s novým výběrovým řízením a podobně. Tady je to bohužel naopak. Pořád někdo doufá, že to "něják došmrdlají" a klidně je nechá ohrožovat veřejnost.

Takhle to můžou šmrdlat někde v polích na komunikaci, která není provozovaná - tam by to zásadně nevadilo. Ale ne proboha za provozu na nejfrekventovanější české dálnici !
theodor less

Příspěvek od theodor less »

Lenny píše:Dle mě by musela být vypsána soutěž na zhotovitele na dokončení dané etapy. To není otázka dnů v naších podmínkách včetně vyhodnocení případného odvolání neúspěšného uchazeče. Za další podle čeho by se soutěžilo. ŘSD by si objednalo projektovou dokumentaci, opět jsme u soutěže na projektanta. Za další i kdyby nebyl potřeba projekt, podle čeho by se to nacenilo, když není soupis prací. Za jednotkové ceny a pak se dohadovat, že tam toho tolik nebylo?
Dle mě by zajištění nového zhotovitele trvalo minimálně měsíc. A jsme na tam, kde jsme teď.
Nevím, zda všichni mluví o tom samém. Shodneme se na tom, že zhotovitel selhal. Snad se shodneme i na tom, že nebyl důvod očekávat zlepšení. Proto měl být "odejit". A samozřejmě, že to bude trvat minimálně rok, než nastoupí jiný, který vzejde ze soutěže. Představa, že se objeví někdo, kdo bude hned pokračovat, je naivní. Ale mezitím se bude jezdit po staré dálnici, a nebude hrozit, že tam budou v kalamitě mrznout tisíce lidí (není to obecné ohrožení?). A ještě poznámka:Proč by neměl existovat soupis prací? Ten samozřejmě je a stačí odečíst dosavadní fakturaci zhotovitele.
Jo, a toho zhotovitele stejně vyhoděj.
Naposledy upravil(a) theodor less dne 16.12.2018 1:00:52, celkem upraveno 1 x.
theodor less

Martin z Ostravy píše:ŘSD má ten problém, že je tam už spousta personálního inventáře, který jak už psal mapman výše, nehodla příjímat žádné větší novinky, tím spíš, když by tyto novinky musely zákonitě vést k tomu, že začnou pracovat v tom krajním až k jejich propuštění.
Já si myslím, že na ŘSD pracuje 99% normálních lidí. Už Sládek (něco jako Okamura) chtěl všechny naházet do Vltavy. Když ale ředitel musí plnit politická zadání, nemůže udělat rozhodnutí, které stavbu zákonitě oddálí. Pokud se bojí arbitráže, tak měl mít pořádný smlouvy.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

99% určitě ne, respektive je otázka, jak bys definoval normální.

Každopádně v klíčových pozicích a na klíčových úsecích je dost lidí, kteří pracovat reálně nechtějí a nějaký mediaální obraz a výsledky podniku jsou jim u zadku, hlavně když v půlce měsíce dorazí na účet plat.
R48 -> D48 se podařilo!
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Martin z Ostravy píše:Problém plošného zvyšování platů je ten, že peníze přidáváte i ten neschopným co se jen vezou, případně tu organizaci brzdí, čímž zároveň demotivujete ty, kteří se snaží. Takže cesta je v dobrém vedením a kvalitní personální práci tj. odměňování těch skutečně výkonných za odvedenou práci.

ŘSD má ten problém, že je tam už spousta personálního inventáře, který jak už psal mapman výše, nehodla příjímat žádné větší novinky, tím spíš, když by tyto novinky musely zákonitě vést k tomu, že začnou pracovat v tom krajním až k jejich propuštění.

Plošně to tak řešit nejde.
Ano, však jsem to přesně tak psal, že to nesmí být plošné. Doufám, že to z toho vyplynulo. Prostě vybrat ty lepší vedoucí a těm to zvednout, ten zase vybere ty lepší pod sebou a přidá jim, tím motivuje ostatní se zlepšit a nebo motivuje lidi zvenku do ŘSD vstoupit, protože už ten vyšší plat bude pro něj zajímavý. Je jasné, že to "vybírání" směrem nahoru vede k nejvyššímu vedení a dost možná až na ministerstvo, což je otázka jestli je špatně nebo dobře. Ale jsem přesvědčen o tom, že nejvyšší vedení ŘSD má zájem tu organizaci zlepšovat, to by snad nebyli v nejvyšším vedení :mrgreen: Možná je to až příliš sci-fi ten můj nápad a nerealizovatelný, ale jak jinak chcete postupně motivovat ty lepší z oboru, aby šli na ŘSD a ne do soukromé firmy. Možná kdyby právě ŘSD bylo polostátní, jak je mám za to asfinag, tak by se platy možná přirozeně zvyšovaly a srovnávaly se soukromým sektorem, ale znovu opakuji, tohle je čistě domněnka, takže za tohle mě nikdo prosím nekamenujte. :lol:
Jinak také moc nevěřím tomu, že těch normálních tam bude 99%. Skoro bych si troufl říct, že velká část budou ti, co udělají nezbytné minimum a protože jsou na státním, tak se nemusí bát o místo a pohoda jazz. Čili vlastně normální z tohohle pohledu :lol:
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Aram96 píše:Jinak také moc nevěřím tomu, že těch normálních tam bude 99%. Skoro bych si troufl říct, že velká část budou ti, co udělají nezbytné minimum a protože jsou na státním, tak se nemusí bát o místo a pohoda jazz. Čili vlastně normální z tohohle pohledu :lol:
Když se podíváte, jak někteří lidé v této diskuzi reagují na jakoukoliv kritiku ŘSD neuvěřitelně agresivně, osobními útoky a podobně, zatímco k jiným tématům diskutují normálně - tak mě to vede k domněnce, jestli tady řada z těch zastánců starých pořádků co sedí na ŘSD a popíjejí kávičku s námi osobně nediskutuje .....

Ten strach z ohrožení pozic je přímo hmatatelný. Takže , když napíšete že byste ŘSD reformoval, tak jste rázem nepřítelem číslo jedna. :) Jejich 4 hodinová pracovní doba a klid a pohoda jsou v ohrožení. A ještě se prezentují jako "srdcaři" co to všechno drží pohromadě, zatímco vy byste to rozhodně tak jako oni nedokázal :P :roll:
Naposledy upravil(a) Lynx dne 16.12.2018 1:56:23, celkem upraveno 1 x.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Lynx píše:
Aram96 píše:Jinak také moc nevěřím tomu, že těch normálních tam bude 99%. Skoro bych si troufl říct, že velká část budou ti, co udělají nezbytné minimum a protože jsou na státním, tak se nemusí bát o místo a pohoda jazz. Čili vlastně normální z tohohle pohledu :lol:
Když se podíváte, jak někteří lidé v této diskuzi reagují na jakoukoliv kritiku ŘSD neuvěřitelně agresivně, osobními útoky a podobně, zatímco k jiným tématům diskutují normálně - tak mě to vede k domněnce, jestli tady řada z těch zastánců starých pořádků co sedí na ŘSD osobně nediskutuje .....
Já si to, když jsem sem přišel, myslel. Ale viděl jsem to jako dobrou věc, že to zde probírají s "odbornou veřejností". Hlavně dopravní značení se mi zdálo, že se rodilo tady nějakými návrhy a pak se opravdu tak schvalovalo. Bohužel s odstupem času mám spíš pocit, že zde není z ŘSD nikdo. Potom ale kolikrát nechápu, kde berou někteří info. Například by mě zajímalo, kde můžu najít tu koncepci odpočívek. A nemyslím tu brožuru ŘSD, ale např. Martin z Ostravy teď psal o těch plánech odpočívek u Brna .. to někde veřejně je ? A tím nechci vůbec nic říct, Martine ;)
Osobně mě taky příspěvky 1975 v tomhle vlákně překvapily.
Jinak musím se přiznat, že jak chci psát ten dopis na ŘSD Brno, tak tam chci uvést, že by se na tohle fórum právě mohli občas zajít podívat, protože zde často najdou věcné a logické nápady dávno předtím, než na ně přijdou sami. :lol: Ale nedělám si o tom naději.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Třeba máte pravdu. Nevím kde se ale pak v těch lidech bere ta bezbřehá loajalita k ŘSD. Jakoby každou kritiku k ŘSD brali osobně, jako kdybyste kritizoval něco co je pro ně strašlivě citlivé. Možná jsou to ale jen takoví "vojáci" co berou ŘSD za svoje, za neomylnou autoritu a kohokoliv kdo se odváží zpochybnit tuto "posvátnou matku silnic a dálnic" berou jako nepřítele a zakukleného patrikovce. Trochu mi to připomíná takový až náboženský fanatismus. ta neochota uhnout byť o píď ze svých pozic, těch jediných správných.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Lynx píše:Třeba máte pravdu. Nevím kde se ale pak v těch lidech bere ta bezbřehá loajalita k ŘSD. Jakoby každou kritiku k ŘSD brali osobně, jako kdybyste kritizoval něco co je pro ně strašlivě citlivé. Možná jsou to ale jen takoví "vojáci" co berou ŘSD za svoje, za neomylnou autoritu a kohokoliv kdo se odváží zpochybnit tuto "posvátnou matku silnic a dálnic" berou jako nepřítele a zakukleného patrikovce
Ale takových zde naštěstí moc není, takže bych to zas tak nepřeháněl ;) Ale jak říkám, 1975 jsem tady totálně nepochopil, vždycky mi jeho příspěvky přišly normální, ale tady ne. To dost možná potrefená husa bude, ale už jsme OT.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Třeba to popisuji až moc extrémně, ale připadá mi i v jiných tématech, že jakmile začnete pochybovat o nějákém oficiálním řešení, tak se na vás spousta lidí sesype a má vás hned za nepřítele. Jakoby sama pochybnost byla už dost podezřelá a bylo by lepší radši vůbec nediskutovat o nějákých alternativních možnostech a podobně.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Spousta lidi = 2 az 3? To je snad jasne, ze na diskuznim foru maji lide ruzne nazory... maji na ne pravo stejne jako vy na ten svuj.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

theodor less píše:Nevím, zda všichni mluví o tom samém. Shodneme se na tom, že zhotovitel selhal. Snad se shodneme i na tom, že nebyl důvod očekávat zlepšení. Proto měl být "odejit". A samozřejmě, že to bude trvat minimálně rok, než nastoupí jiný, který vzejde ze soutěže. Představa, že se objeví někdo, kdo bude hned pokračovat, je naivní. Ale mezitím se bude jezdit po staré dálnici, a nebude hrozit, že tam budou v kalamitě mrznout tisíce lidí (není to obecné ohrožení?). A ještě poznámka:Proč by neměl existovat soupis prací? Ten samozřejmě je a stačí odečíst dosavadní fakturaci zhotovitele.
Jo, a toho zhotovitele stejně vyhoděj.
Přesně tak. Dle mě je blbost vyhodit současného zhotovitele, než dokončí současnou etapu. Nikdo ji nedokončí rychleji než současný zhotovitel. Je přeci blbost mít rozkopanou stavbu, jezdit po provizoriu a nemít tam nikoho, kdo by tam dělal.
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

Doktore, žádné světové spiknutí proti vám neexistuje, jste příliš vztahovačný.
Jsme lidi s různými názory a to že někdo nesouhlasí s mou myšlenkou, nemusí nutně znamenat že je osobně zaujatý proti mě, nebo že je zaměstnanec ŘSD.

Osobně si myslím že plošné zvyšování platů nikam nevede, ti co dělají od desíti do dvou budou dělat od desíti do dvou i s desítkou navíc.
Je třeba začít používat přístup odměňování na základě výkonu a samozřejmě i zefektivnit fungování každé správy. Ti srdcaři dle mého chybí zejména na vedoucích pozicích...
No a do toho Ťok každou chvíli rozhazuje stovkami kilometrů nových silnic a dálnic, zatímco stojím v koloně před uzavírkou, kde už se týden neobjevila ani noha. Připadá mi, že se buď snaží ukecat neschopnost podřízených úřadů, nebo nahrát body. Při těch jeho proklamacích jsme už vlastně dostavěli celou silniční a dálniční síť.
Georg

Příspěvek od Georg »

Já osobně vidím jen z problémů v zákoně o státní službě (zák. č. 234/2014 Sb.). Chystá se jeho novela. Dala se tam ustanovení, jak se snadněji rozejít s nefunkčním představeným. Z EU se už ozvali, ať tohle odpískáme, neboť to povede k politizaci státní správy.

V § 28 odst. 2 zákona o státní službě je mimo jiné napsáno, že „Výběrová komise vybere z žadatelů, kteří ve výběrovém řízení uspěli, 3 nejvhodnější žadatele a sestaví pořadí dalších žadatelů, kteří ve výběrovém řízení uspěli, a seznam žadatelů, kteří ve výběrovém řízení neuspěli. ... Služební orgán vybere v dohodě s bezprostředně nadřízeným představeným jednoho žadatele z 3 nejvhodnějších žadatelů; dohoda je písemná“. Moje zkušenost s výběrovými řízeními na dvou ministerstvech je taková, že je stejně nakonec vybrán předem dohodnutý kandidát. A ten nemusí být tím nejlepším. Můžete mít 10 let praxe, aktivně znát 3 jazyky a mít na ně příslušné certifikáty, perfektní hodnocení za několik let zpátky a stejně má takový kandidát často smůlu. Pošlou Vám pak dopis, že Vám děkují za účast, ale že byl vybrán jiný kandidát, než Vy. Jiný, nikoli lepší. Dokud se nebudou výběrová řízení konat anonymně, nebude se hodnotit na základě pocitu a přání a na základě bodové stupnice a nevybere se uchazeč, který v nich nejlépe obstál, tak se ve státní správě nic nepohne. Zatím, pokud vím, se do zákona o státní službě nic takového nechystá ani z naší strany, ani ze strany EU. Stejné je to s každoročním hodnocením státních zaměstnanců. Opět moje osobní zkušenost se dvěma ministerstvy – ve služebním hodnocení přímý nadřízený podle pocitu, jak z Vás má během roku, zakřížkovává jednu ze tří možnosti Vašeho ohodnocení v dané oblasti. Když chcete doložit objektivní fakta, proč Vám dal v téhle věci nižší ohodnocení, nemá v ruce nic, jen vypráví o svých pocitech. Dokud nebude služební hodnocení objektivní a důvody dohledatelné, je k ničemu. Nevím, zda to chodí na ŘSD podobně, ale nedělám si iluze.
mstitek

Příspěvek od mstitek »

Georg píše:Dokud se nebudou výběrová řízení konat anonymně, nebude se hodnotit na základě pocitu a přání a na základě bodové stupnice a nevybere se uchazeč, který v nich nejlépe obstál, tak se ve státní správě nic nepohne. Zatím, pokud vím, se do zákona o státní službě nic takového nechystá ani z naší strany, ani ze strany EU. Stejné je to s každoročním hodnocením státních zaměstnanců. Opět moje osobní zkušenost se dvěma ministerstvy – ve služebním hodnocení přímý nadřízený podle pocitu, jak z Vás má během roku, zakřížkovává jednu ze tří možnosti Vašeho ohodnocení v dané oblasti. Když chcete doložit objektivní fakta, proč Vám dal v téhle věci nižší ohodnocení, nemá v ruce nic, jen vypráví o svých pocitech. Dokud nebude služební hodnocení objektivní a důvody dohledatelné, je k ničemu. Nevím, zda to chodí na ŘSD podobně, ale nedělám si iluze.
Bylo by moc pěkné, kdyby se to dalo takhle dělat, ale bohužel to spadá spíše do říše fantazie. Těžko totiž objektivně celkově hodnotit uchazeče nebo pracovníka. Můžete zhodnotit takové věci jako znalost jazyků. Hůř se zhodnocuje zkušenost, a například osobní vystupování, odpovědnost, nebo vztah k jiným lidem se prakticky objektivně zhodnotit nedá. Navíc u manažerských pozic je to ještě složitější, jelikož jsou důležité takové věci jako schopnost motivovat podřízené, férový přístup, samotná představa o fungování týmu a podobně. To prostě se objektivně hodnotit nedá

Pracovníky můžete jakž takž objektivně hodnotit, když dělají tu stejnou práci. Jakmile ale jde o něco složitějšího, tak máte smůlu a nic jiného než ten dojem Vám nezbude. Dobrý nadřizený by měl být schopný Vám rozumně zdůvodnit, proč o Vás má takový dojem jaký má, ale objektivní to nikdy nebude.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Vhodnost na nejakou pozici se neda vyjadrit nejakym jednim cislem. To ze umite deset jazyku porad nevylucuje to, ze jste pro praktickou praci nepouzitelny.
theodor less

Lidi, nemáte rozumný odstup. Buď jste ho ztratili v těch šarvátkách, nebo jste ho nikdy neměli.
ŘSD není jedinou organizací podobného typu. Já vím, je to forum o ŘSD, ale co vzpomenout Českou poštu, České dráhy, SŽDC, polostátní ČEZ... To už nemluvím o úřadech různých úrovní. Opravdu jsou všude jsou neschopní? Vždyť tam pracují tisíce lidí, a spláchnout je jednou větou je dost hloupé. Sousloví "přátelé starých pořádků" bylo trefný k označení členů Lidových milicí, KSČ, nomenklaturních kádrů, ale dnes je nemístný. Taky radikální názory a výkřiky, které připomínají Sládkovo:"naházíme je do Vltavy" jsou mimo mísu.
Zkusme spíš pochopit ty mechanizmy. Na to, že Ťok bude znovu ministr, by si nedávno nikdo nevsadil ani korunu. Ale stalo se. On ukazuje, že je dobrej, že staví víc než kdo jinej, že tu modernizaci D1 zmákne, že bojuje proti šlendriánu. Vždyť zašel i do banky, aby zajistil peníze zhotovitele! Prostě nás lakuje, a mnozí mu to baštěj.
Ryba smrdí od hlavy.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“