Mé zkušenosti z tohoto a předchozího víkendu na mýtnici Záhřeb-Lučko (přechod z A1 na A3 od Splitu)
*4 km před mýtnicí (cestarina) jsou 2 možnosti: pruhy pro placení v hotovosti, 2 pruhy "no cash"
*3 km před mýtnící se tyto možnosti reálně rozdvojí na 2+2 oddělené svodidly (v sobotu zde stojí dálničář, kteří usměrňuje ty, co nerozumí možnostem ... (no cash = platba platební kartou nebo kartou ENC)
Já jsem 1. krát šel "no cash" (MPR zde 100 km/h), čekal jsem celkem asi 15 min., protože bylo 13:00 a kolona vozidel stála ještě před možností rozdvojení. Těch 15 min. se rovná cca. 1 km kolony. Pak jsem jel plynule, včetně placení kartou, které trvalo déle než placení v hotovosti, ale jenom o pár vteřin. Vozidel sem směrujících je minimum (platil jsem sám

).
Druhýkrát jsem šel standardním placením, protože jsem se chtěl zbavit HRK. Bylo 12:30, když jsem dojel do kolony a do 13:27 jsem se posouval, než jsem zaplatil.

Kolona byla necelých 4 km dlouhá. Když jsem jel kolem placení "no cash", které je paralelně, ale svodidly oddělené, bylo úplně prázdné. I samotní cestarina Lučko se rozšířila, co do počtu výběrčích míst, ... z druhé strany (směr Split) byli v provozu pouze 3 výběrčí místa a stálo tam do 5 aut v každém místě.
Co potěšilo bylo, že pracovníci rozdávali grátis 0,5l vody na počet lidí ve vozidle + nějaký film pro turisty na DVD.
...
Dále přidám zkušenosti, že v soboty je v sezóně problémem jet v úsecích s tunelama Mala Kapela a Sv. Rok i těch 100 km/h.

Evropané nevědí jezdit, ... neumějí se zařadit, i když neumí jet 130 km/h a tvoří se tak kolony v oboch směrech (jde o úseky se stoupáním a třemi jízdními pruhy). Pak nastává situace, že pravý jízdní pruh je mírně rychlejší a dělají se myšičky z pravého do levého a zpátky.
V tunelech je pak MPR 100 km/h, ovšem jelo se mezi 9:00 a 11:00 (obě soboty) do 80 km/h.
...
Nejnovější úseky od Splitu na jih (Šestanovac, Dugopolje) jsou v perfektním stavu (povrch, značení, info systém).
...
V soboty nepostačují ČSPH na části Split-Karlovac. Nejvíc jsou vytížené OMV (pro kvalitu služeb) a INA (opravdu nízký počet stojanů). Na PHM jsem já osobně čekal 20-40 min. Když nechce řidič riskovat jetí pod 1/4 nádrže, tak se někde načerpat musí a interval ČSPH na 40 km je prostě slabý. ČSPH fungovali všechny. Stav WC výborný, až na ČSPH Crobenz (je jenom jedna na celé A1).
...
Pravidelně se zde vyskytují policejní hlídky na motorkách. Osobně jsem viděl, jak těsně přede mnou BMW M5 odchytilo piráty a to dva najednou a bez jakéhokoliv spůsobení chaosu. Odstavili je na rozšířeném místě u středových svodidel. Jinak jsem jel v rozpětí 80-155 km/h a i když za mnou projelo policejní auto s majáčkem (nikoliv civilní), neřešilo zjevně přestupky tohoto rozpětí.
...
Na středových svodidlech obě soboty je pokaždé 5-6 míst, kde jsou převalené a bohužel tuto sobotu 14.8. se zde stala skoro ráno i vážná dopravní nehoda, kdy šofér autobusu dostal mikrospánek a svodidla přerazil. Když já jel kolem, byla zde kolona 1 km (informace o ní na infopanelech 7 km), dálničáři zde již pouze umetali štěrk. Převalené místa jsou vidět všem: na úsecích je přenosné dopravní značení s MPR 100 km/h a pak je vidět dopravní kužele u svodidel. Minulý týden zahynuli 2 lidé.
...
Celkový dojem z dálnice A1: dobrý. Na to, že jsem jel pouze o nejvytíženějších dnech v roce, tak Chorvati vědí, co dělat a jak to dělat a policie nedělá zbytečné problémy (mohli by vybírat vesele stovky HRK za rychlost), ale urychluje provoz a pokutuje pouze neukázněné řidiče. Problematický až neuralgický je nyní bod: Záhřeb, Lučko, kde se tvoří kolony i přes pracovní týden; v letní sezóne se pak pouze prodlužují nad 10 km, co jsou ovšem minima (statisticky na dny v roce).