Praha všeobecně
Re: Praha všeobecně
Na JM zmizli dodatkové tabuľky niekedy koncom mája (května). Mnoho šoférov to stále buď ignoruje, alebo jazdia po pamäti.
Jestli jsou to ty cedulky, co mam na mysli, tak ty stejne nikdo, kdo to tam nezna nema sanci precist. Font jak ve smlouve na pujcku a cedulka ve velikosti obalky...
Já se Patočkově/Bělohorský ulici ve směru nahoru vyhýbám už dávno a jezdím buď úplně jinudy,nebo přes Větrník. Tam je ale taky v jednom místě vyhrazený pruh s omezenou dobou platnosti https://mapy.cz/s/papuvazara a font je tady zrovna docela čitelný, tak stejnak většina aut přejede do levýho pruhu a po pár set metrech zpátky do pravýho i v době, kdy už podle značky nemusí.
Pokud se bavime o te dodatkove tabulce k pruhum, tak prave ty mam na mysli. Tohle nekdo, kdo ji zdalky nevyhlizi a zaroven sleduje okolni provoz neprecte.
Takk uz vime, jak zaparkovat v Praze levne. Stat se pujcovnou...
Dovolím si pár citací, které nám napoví, co nejspíš stojí za zrušením časového omezení u BUS pruhů v Praze.Lynx píše:Tak to je potom pěkně na ... nic. Takovej vyhrazenej pruh, který tam vzniknul kvůli preferenci autobusů MHD v dopravních špičkách, má například v neděli velice hluboký (ne)smysl.
Zápisky z březnové a dubnové cyklokomise
Vratislav Filler
https://prahounakole.cz/2018/04/zapisky ... klokomise/
Další drobnosti
Podpořili jsme, aby se vyhrazené pruhy bus+taxi+cyklo realizovly přednostně v režimu 24/7. Současné stanovení, že buspruhy platí primárně jen v dopravních špičkách, komplikuje některé realizace, třeba kvůli přechodům. Někde to také poškozuje funkci navazujících cykloopatření. Samozřejmě, v oprávněných případech může buspruh časově omezený zůstat.
------------------------------
Zprávy z květnové cyklokomise
Vratislav Filler
https://prahounakole.cz/2018/05/zpravy- ... okomise-2/
Buspruhy bez časového omezení
Dobře postupuje úkol buspruhů bez časového omezení. Časové omezení buspruhů je relikt, který ztěžuje jízdu na kole v mimošpičkových obdobích, kdy je provoz slabší a není tedy důvod, aby se auta mimo buspruh nevešla. Pilotní projekt ve Vršovické od Koh-I-Nooru už vznikl v rámci probíhající běžné údržby, úpravy čekají v nejbližší době Opatovskou. Na Tupolevově severně od Veselské dojde k částečné náhradě cyklopruhu buspruhem, který ale bude nově bez časového omezení.
------------------------------
Zprávy z cyklokomisí od podzimu 2019
Vratislav Filler
https://prahounakole.cz/2020/05/zpravy- ... zimu-2019/
Doporučili jsme, aby vyhrazené pruhy Bus + taxi + cyklo byly v budoucnu platné celodenně a ne pouze ve špičkách, a to především s cílem sjednotit a zesrozumitelnit dopravní značení.
Jsem jediny komu prijde bus+taxi+cyklo pruh prijde jako nesmysl? Chapu buspruh. Chapu bus + taxi. Ale cyklo? Vzdyt je to klacek do soukoli... naprosto cizorody prvek prinasejici jen kolizni situace...
Na rovinu, byt prazak, tak volim snad kohokoliv, kdo tuhle mafii odstrihne od jakychkoliv papiru a razitek. A to pisu jako hodne dlouholety cyklista.
Na rovinu, byt prazak, tak volim snad kohokoliv, kdo tuhle mafii odstrihne od jakychkoliv papiru a razitek. A to pisu jako hodne dlouholety cyklista.
Tak mě třeba nevadí cyklisti ale taxi mi příjde na hlavu, to prostě není žádná veřejná doprava. Jak se liší taxi od toho když jedu někoho vyzvednout? Přišlo by mi lepší kdyby to třeba byl pruh pro vozidla s posádkou 3+ nebo 4+.
Ono se to jenom prezentuje jako pro cyklisty. Ve skutečnosti je to z nouze ctnost, protože jinak by cyklista musel balancovat uprostřed silnice.
Přesně tak. V dnešní době bohužel nereálné.Saljack píše:Přišlo by mi lepší kdyby to třeba byl pruh pro vozidla s posádkou 3+ nebo 4+.
Taxi JE verejna doprava uz z definice. A ano, nelisi se to. Ale je to dopravni prostredek s plus minus stejnymi parametry pohybu jako bus. Cyklista? Osina v zadku. Pohybove a rozmerove naprosto nekompatibilni druh dopravniho prostredku.
Obrazek je vic nez tisic slov:

Vyhradime busum vlastni pruh aby mohly lepe plnit svou funkci a pak je kvuli kolum nutime cpat se mezi "ostatni"...
Obrazek je vic nez tisic slov:

Vyhradime busum vlastni pruh aby mohly lepe plnit svou funkci a pak je kvuli kolum nutime cpat se mezi "ostatni"...
Ok tak by ten pruh měl být jenom pro hromadnou veřejnou dopravu. Nevím proč by někdo kdo se veze v taxi měl být zvýhodněný oproti automobilové dopravě. Navíc jaký je rozdíl mezi Uber a Taxi se střešní svítilnou, proč by jeden měl být zvýhodněn a druhý ne. Co carsharing, neměl by mít taky možnost jezdit bus pruhy?
No a teď si představ, že by tam ty cyklisti nemohli a místo toho jeli na kraji toho obecného pruhu. Vždyť by to zašpuntovali úplně.jozka píše: Vyhradime busum vlastni pruh aby mohly lepe plnit svou funkci a pak je kvuli kolum nutime cpat se mezi "ostatni"...
Ale jo, ja nemam problem s tim, nechat to jen jako buspruh (kdyz uz musi byt vyhrazeny) pripadne i nejjaky 3 a vic+, jen mi jde o to, ze taxi s na provozu nepoznas. Cyklistu ano.
Co se tyce cyklistu, ja nejsem moc priznivcem michani cyklistu a AD (az uz verejne ci indy) na zatizenych mestskych komunikacich. A to si troufam, ze jsem kolo jako dopravni prostredek pouzival driv, nez vetsine tech cyklofanatiku rodice sundali postranni kolecka.
Co se tyce cyklistu, ja nejsem moc priznivcem michani cyklistu a AD (az uz verejne ci indy) na zatizenych mestskych komunikacich. A to si troufam, ze jsem kolo jako dopravni prostredek pouzival driv, nez vetsine tech cyklofanatiku rodice sundali postranni kolecka.
však už to v nové magistrátní úpravě řešíSaljack píše:... Navíc jaký je rozdíl mezi Uber a Taxi se střešní svítilnou, proč by jeden měl být zvýhodněn a druhý ne. Co carsharing, neměl by mít taky možnost jezdit bus pruhy?
má se jednat o vozidla se střešní svítilnou TAXI a navíc obsazená
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Cyklista na komunikace ze zakona muze, v tom pripade at jede radsi vpravo (ve vyhrazenem pruhu) nez uprostred mezi pruhy. Jina varianta neni.
Jasne ze to automati podporuji, ale stejne tak vim o podobne snaze ze strany Ropidu - navrhovali to nekolik let. V tom bych vliv cyklolobby neprecenoval.
Jasne ze to automati podporuji, ale stejne tak vim o podobne snaze ze strany Ropidu - navrhovali to nekolik let. V tom bych vliv cyklolobby neprecenoval.
Tak sorry jaký je přesný rozdíl mezi obsazeným Taxi se střešní svítilnou a obsazeným Uberem?Mike píše:však už to v nové magistrátní úpravě řešíSaljack píše:... Navíc jaký je rozdíl mezi Uber a Taxi se střešní svítilnou, proč by jeden měl být zvýhodněn a druhý ne. Co carsharing, neměl by mít taky možnost jezdit bus pruhy?
má se jednat o vozidla se střešní svítilnou TAXI a navíc obsazená
Cyklista na NEKTERE komunikace ze zakona muze. A ma to svuj duvod, proc na NEKTERE a o to mi jde. Stejne tak, jako na nektere muze auto a na nektere ne.
A v kontextu jízdy ve vyhrazených pruzích tím myslíte co? Nevím o tom, že by byl vyhrazený pruh pro cyklisty na dálnici nebo SMV.
Ano a stejne tak mi prijde absurdni vyhrazovat pruhy na zatizene mestske komunikaci. Ano, ostatni nejedou radove jinou rychlosti, ale vyznamne urcite. Jak uz jsem psal o par prispevku vys, vyhradime cast komunikace pro dopravni prostredek o hmotnosti vyssich jednotek az nizsich desitek tun a pak ho stejne nutime uhybat do toho zbytku (se vsim co k tomu patri, treba prednosti). Proc? Protoze si nekdo usmyslel, ze MA PRAVO.
Jenze stetka je jednodussi nez skutecne reseni, ze... a to ted neni stulec vuci soucasnemu vedeni, delo se to i za drivejsich, byt v jine mire.
Jenze stetka je jednodussi nez skutecne reseni, ze... a to ted neni stulec vuci soucasnemu vedeni, delo se to i za drivejsich, byt v jine mire.
Já tomu pořád nerozumím. Bavíme se o vyhrazených pruzích pro BUS, kam smí i cyklisté. Začneme tím, že na stávající komunikaci vyhradíme pruh pro autobusy, přičemž důvod je jasný - preference MHD. Jestliže se jedná o komunikaci, kde do té doby nebyl zákaz vjezdu cyklistů (takový zákaz není skoro nikde), tak se tam cyklisté ze zákona mohou vyskytovat, tedy musíme jejich přítomnost nějak řešit. Pokud bychom nedělali nic, tak by cyklisté museli jet v levém pruhu a auta by je objížděla zleva, autobusy zprava. Bezpečné by to nebylo a řidiči by jistě neocenili, kdyby se v levém pruhu táhli za pomalým cyklistou, který jim nesmí uhnout. Logicky jim tedy umožníme jízdu vpravo. Sice je to ve vyhrazeném pruhu pro autobusy, ale pořád je to ta lepší varianta. Jediná jiná alternativa je tam cyklisty úplně zakázat, což si v kontextu Prahy a její schopnosti stavět samostatné cyklostezky moc neumím představit.
Ja vim, ze si nerozumime, jsem totiz heretik
Ja dlouhodobe troubim, ze by na podobne komunikace nemeli mit cykliste, chodci a konske povozy pristup. A snazil bych se delat vse pro to, aby je slo protahnout jinudy, at uz po soubeznych, mene vytizenych komunikacich, pripadne po vyhrazenych cyklostezkach/stezkach pro pesi a cyklisty, ktere by prirozene musely byt zbudovane s tim ucelem, nikoli jen stetkou. Protoze ted jsme vyresili jen to, ze je autobusy musi objizdet, na koliznosti jsme nezmenili lautr nic. Dokonce, kdyby se splnil vlhky sen automataku, tak muzeme buspruh odpiskat, protoze by se autobus kvuli kolum nemel sanci do nej dostat, coz jak uznate, je vcelku absurdni, kdyz ten pruh vznikl primarne kvuli nemu.
Zkratka a dobre, jako tam, kde jsem driv bydlel. Silnicni most pres reku, intenzita dopravy 15000+. Po vybudovani lavky pro pesi/cyklisty o sto metru vedle se tam objevila B8 a slus. Kola jezdi po lavce, s auty se do kontaktu nedostanou. Tedy az na par odresovanych cyklobuzen (terminus technicus), kteri maji pocit, ze pro ne predpisy neplati.
Zkratka a dobre, jako tam, kde jsem driv bydlel. Silnicni most pres reku, intenzita dopravy 15000+. Po vybudovani lavky pro pesi/cyklisty o sto metru vedle se tam objevila B8 a slus. Kola jezdi po lavce, s auty se do kontaktu nedostanou. Tedy az na par odresovanych cyklobuzen (terminus technicus), kteri maji pocit, ze pro ne predpisy neplati.
Jasně, pokud by toto infrastruktura umožňovala, pak by to dávalo smysl. Ale obávám se, že se separované cykloinfrastruktury (a tím myslím takovou, která by se dala i reálně použít, ne že bude cyklista co dvacet metrů slézat z kola nebo křížit silnici sem tam) jen tak nedočkáme a pokud jo, tak někde na periferii, v širším centru se stezky jen tak někam nevejdou. Proto vznikají řešení taková jaká vznikají...
A nedockame se ji, protoze vznikaji takovahle reseni. Protoze je prece splneno, ze...
doplnek: navic mne fascinuje starost, aby cyklista nemusel kazdych dvacet metru brzdit. Ale ze kvuli kolu pak musi kvanta aut brzdit, rozjizdet se a delat vselike prostocviky aniz by se realne odstranil problem, to zjevne nikoho netankuje a to ani ty, kteri lamentuji kvuli kazde podle nich zbytecne propalene kapce benzinu.
doplnek: navic mne fascinuje starost, aby cyklista nemusel kazdych dvacet metru brzdit. Ale ze kvuli kolu pak musi kvanta aut brzdit, rozjizdet se a delat vselike prostocviky aniz by se realne odstranil problem, to zjevne nikoho netankuje a to ani ty, kteri lamentuji kvuli kazde podle nich zbytecne propalene kapce benzinu.
Tak ono rozjet se v autě je fyzicky méně náročné než na kole a taková překážková trasa pak stejně vede k tomu, že cyklisté radši jedou ve vozovce nebo nejedou vůbec. Ale to jsme tu už off-topic, na to máme vlákno http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=57&t=2956 ...
Ja vim, to uz jsme probirali.