Návrhy na změnu dopravního značení

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
kyk
Kontaktovat uživatele:

Re: Návrhy na změnu dopravního značení

Příspěvek od kyk »

ElWapp píše:Tak ono se to jmenuje Videnska umluva o dopravnim znaceni z sedesatych let... ted zbyva to jen zacit dodrzovat a vyhledove sjednocovat.
Však by bylo po šedesáti letech již záhodno.
Výhledově dalších šedesát let?
Takhle se k tomu kapitalizmu těžko dopracujeme... ;)
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

kyk píše:Takhle se k tomu kapitalizmu těžko dopracujeme... ;)
Kupodivu nejvíc jsme tu úmluvu plnili hned po její schválení, až později nastala lidová tvořivost, viz třeba pravidla na kruhovém objezdu...
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Přesně tak, největší odchylky se zavedly v 90. letech...
mapman
Autor

Re: Dopis na MD: Návrh na změnu dopravního značení

Příspěvek od mapman »

http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 571#p39571
jannnn píše:A co takto?
okruh-2.png
Jen pro zajímavost, v prosinci tomu bude 10 let, co se poprvé na fóru objevil dnešní symbol okruhu, hlavní zásluhu na tom má náš kolega forumovič jannnn, kterému tímto předběžně gratuluji k výročí ;)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Celkově před vámi všemi, kteří byli u zrodu části nového značení, smekám a děkuji. Spousta věcí se povedla díky vám zde na fóru :ok:
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Re: Dopis na MD: Návrh na změnu dopravního značení

Příspěvek od mbmat »

mapman píše:http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 571#p39571
jannnn píše:A co takto?
okruh-2.png
Jen pro zajímavost, v prosinci tomu bude 10 let, co se poprvé na fóru objevil dnešní symbol okruhu, hlavní zásluhu na tom má náš kolega forumovič jannnn, kterému tímto předběžně gratuluji k výročí ;)
Sice to nepatří do návrhů na změnu dopravního značení, těch výročí je teď ale víc. Za týden to bude přesně 10 let od DOD tehdy na na R1 a dva dny poté, 20. září, to bude 10 let od zprovoznění. :-)
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Já si vždycky pamatuju, že se tady někde takové věci řešily, ale najít to kvůli správnému navázání diskuze bývá peklo... :D :twisted:

Tady se řešilo, že na žádost policie se na nájezdech do zúžení už nedává STOPka. Tady dva pěkné příklady od Studénky, jak to bez té STOPky taky dopadá:
https://youtu.be/2_ZRwCyJMEY?t=99
https://youtu.be/imK93AbExn8?t=488

Lepší téma, kde pokračovat, než toto, mě nenapadlo.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Hezké, a teď co s tím? Je to chyba značení? Nebo řidičů? A nestalo by se to, i kdyby tam byla STOPka? Asi by to chtělo doplnit pod P4ku ještě IP17ku, která tam sice už jednou je, ale asi moc daleko...
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

No to já nevím, jen jsem chtěl přinést odborníkům argumenty :)

Ale za mě je P4 vhodná jen někde, typicky na kosodélné křižovatce, kde je na hlavní trasu vidět z větší vzdálenosti. STOPka mi přijde bezpečnější.
Btw. ale někdy vloni jsem málem boural i při nájezdu se STOPkou :shock:, kdy se mi při kouknutí před rozjezdem světla přijíždějícího vozidla skryla přesně za svodidla, která v daném místě jsou kvůli SOS a meteo hlásce.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Jasná chyba řidiče(ů), ten s kamerou tomu taky šel naproti. Bohužel těchto lopat je plno.
IP17 spousta polovodičů zcela ignoruje, takže zopovakovat by se mohla, ale efekt bude mizivý.
R48 -> D48 se podařilo!
davidb

Příspěvek od davidb »

Martin z Ostravy píše:Jasná chyba řidiče(ů), ten s kamerou tomu taky šel naproti. Bohužel těchto lopat je plno.
IP17 spousta polovodičů zcela ignoruje, takže zopovakovat by se mohla, ale efekt bude mizivý.
Jak šel naproti? Jakože neuhnul do rychlého?
Bohužel naprostá většina řidičů najíždějících do připojovacího si myslí, že jsou na hlavní.
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

davidb píše:...Jak šel naproti? Jakože neuhnul do rychlého?
Zkušený řidič by tohle mohl a měl předpokládat, byť je zde v právu.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

davidb píše:
Martin z Ostravy píše:Jasná chyba řidiče(ů), ten s kamerou tomu taky šel naproti. Bohužel těchto lopat je plno.
Bohužel naprostá většina řidičů najíždějících do připojovacího si myslí, že jsou na hlavní.
Klakson, světelná houkačka, snížení rychlosti, změna pruhu, kombinace všeho uvedeného využít k odvrácení hrozícího nebezpečí.

Neboť z uvedeného videa bylo naprosto zřejmé, že vozidlo přijíždějící na dálnici nebude respektovat značku "Dej přednost v jízdě". Správný řidič se dívá dopředu (i dozadu), předvídá a nespoléhá na to, že ostatní budou respektovat všechny předpisy.
R48 -> D48 se podařilo!
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

V Čechách se budou měnit na dálnicích značky B2 za B2 se zvýrazněním. Viz https://www.mdcr.cz/Ministerstvo/Uredni ... edni-deska
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

davidb píše:
Jedna věc je vědět, že jsem v právu/jedu správně a on má zastavit, a druhá věc je, že mám také povinnost se snažit zabránit havárce. Tady rozhodně souhlasím s MzO, když vidím, že mi tam nějakej de*il najede bez ostychu, tak snad dělám všechno pro to, aby se nikdo nesrazil a ne že to zašlajfuju pár metrů za ním a poté dokonce na té dálnici úplně zastavím. Z videa bylo jasně patrné, že to auto viděl a také viděl, že asi nehodlá zastavovat.

A jinak osobně bych řekl, že hodně řidičů ani vůbec nezná IP17. Znají je jen řidiči z větších měst, kde se ty značky objevují častěji nebo ti co jezdí více po dálnici. Samozřejmě to nikoho neomlouvá, jen bych si tipl, že opravdu (bohužel) většina řidičů nerozezná na té značce to, zda bude následovat průběžný pruh či naopak spojení ihned do jednoho a tudíž nutnost dát přednost.

Lenny, odkaz nefunguje .. jakože se budou všechny obyč “jednosměrky” měnit na ty se zeleným proužkem okolo ?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Ne, normální značky B2 zůstanou a přibude k nim druhý pár o kousek dál pro zdůraznění, že jsem v protisměru. A taky se upraví vodorovné značení, doplní se šipky a přerušované "vodicí" čáry.
https://www.mdcr.cz/Ministerstvo/Uredni ... edni-deska
Geo

Příspěvek od Geo »

Martin z Ostravy píše: Neboť z uvedeného videa bylo naprosto zřejmé, že vozidlo přijíždějící na dálnici nebude respektovat značku "Dej přednost v jízdě". Správný řidič se dívá dopředu (i dozadu), předvídá a nespoléhá na to, že ostatní budou respektovat všechny předpisy.
Tak tihle ridici z tech videi (obecne z tehlech kanalu) tomu jdou naproti naprosto umyslne. Prinasi jim to vice lajku za to, jak je nekdo malem naboural. Jak nekoho mohli poradne vytroubit, atd.

Je to sice divne, ze nekdo dobrovolne riskuje, ze se necha rozsekat, ale asi jim to stoji za tu popularitu. Nebo jestli jim pohladi ego, ze nekdo jinej udelal chybu. Nevim...
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Až na ten drobný detail, že obě odkazovaná videa byla autorovi kompilace "fanouškem" (což je strašný termín), který z toho nemá nic... Mmch. jedno z dalších videí v té sekci od followerů jsem Jehlovi zaslal já (a natočil to můj otec), protože si myslím, že je prostě lepší, když to uvidí desetisíce lidí, ať se můžou poučit. Ačkoliv jinak k sebeprezentaci i řidičskému chování toho člověka bych měl také mnoho výhrad.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Nesmíte ovšem zapomínat, že nevíme co právě dělal a kam koukal řidič, kterému v autě běžela kamera. Navíc, nám tady na fóru bylo už předem známo co na videu uvidíme, takže nám to připadá nepochopitelné. Ale ten řidič přece nemůže tušit, že řidič zprava se mu řítí přímo do dráhy. Není žádným způsobem upozorněn, třeba značkou IP17. Mohl si myslet, že je tam normální připojovací pruh. Každý není fajnšmekr dálnic, ale jen jejich uživatel. Možná podvědomě zpomalíte, když se z vedlejší silnice řítí auto, kde jistě víte o stopce, ale děláte to u každé křižovatky ? A u všech dálničních nájezdů ?
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Měl sledovat provoz, zvlášť když jede v omezení, tečka. A ano, osobně se dívám i na vozidla, které se připojují a předvídám co mají za lubem. Třeba mi to tam do pravého poslat v 70km/h, bez využití připojováku k nabrání rychlosti, což je taky častý sport mnoha uživatelů vozidel.
Každý má znát předpisy, argument, že "jezdím po dálnici jen občas" je zcela lichý.
R48 -> D48 se podařilo!
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Já tedy osobně když jedu po dálnici v pravém pruhu a někdo najíždí, tak vždy tak trochu počítám s tím, že tam ten idiot může ihned najet a nevyužít vůbec připojovák, protože takových je spousta. Neříkám, že jedu tak, že bych za ním zastavil, ale spíš si hlídám levý pruh, aby bylo kam uhnout a nebo jsem prostě připraven případně uhnout do připojováku.
Na modernizaci samozřejmě řidiči jedoucí v průběžném upozornění jsou, že tam není připojovák, stejnou značkou jako ti, co najíždí akorát "z opačného pohledu" ;)
Ale v tomto konkrétním případě bylo dost zřejmé a to po několik vteřin, že řidič na nájezdu evidentně nezpomaluje, řidič z výhledu s kamerou měl zpomalovat dříve, bez diskuse.

Edit: než jsem to odeslal, tak mě Martin předběhl :mrgreen:
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Tohle použití IS6f je v pořádku?

https://mapy.cz/s/mahopezade

Měl jsem za to, že tento typ šipky se používá v případě, že se průběžný pruh stává odbočovacím (viz https://mapy.cz/s/fuzofakesa). Takže jsem měl pořád potřebu hlídat si levý pruh, kdybych tam najednou musel přejet, kdyby pravý odbočoval.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Samozřejmě to v pořádku není.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Dík za potvrzení, ale v dané lokalitě je tohle použití spíš pravidlo než výjimka. (Nicméně striktně podle vyhlášky toto použití smysl dává.)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Nevím, proč by to podle vyhlášky mělo dávat smysl :) Nicméně je ta značka nejspíš staršího data, měla by tam určitě být IS 6g. Ale není to tragédie, tak se nejspíš bude čekat na deadline přeznačení nebo životnost.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“