Privatizace dálnic - úvahy nad klady a zápory

Off-topic pokec
Mike

Re: Privatizace dálnic - úvahy nad klady a zápory

Příspěvek od Mike »

že ještě odbočím k těm MT
předpokládám, že si pamatujete reklamy a 5místné ceny jediného licencovaného operátora
o takových drobnostech, jako cena za příchozí hovor ani nemluvě
a stejně tak si pamatujete, jakým směrem se ceny vydaly po spuštění sítě Paegas
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Mike píše:že ještě odbočím k těm MT
předpokládám, že si pamatujete reklamy a 5místné ceny jediného licencovaného operátora
o takových drobnostech, jako cena za příchozí hovor ani nemluvě
a stejně tak si pamatujete, jakým směrem se ceny vydaly po spuštění sítě Paegas
Někteří z nás si pamatují, ale někteří nikoliv - buď nechtějí, nebo to jednoduše nezažili ve věku, kdy již chápou souvislosti. ;)
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

MPMP píše:Budu trochu neodbytnej: kde "jinde"? pokud ve "vyspělých demokraciích", tak takové systémy nelze, bohužel, uplatňovat na naši 'banánovou republiku". U nás to můžete desetkrát upravit smluvně, jedna strana smlouvu poruší a než se soudy rozhoupou, tak je vytunelovaný majetek dávno fuč. A jsme zase tam, kde u problému s odpůrci staveb. Všechno stojí a padá s pomalostí našich soudů. :cry:
Vidíte a já si právě myslím, že ČR není banánová republika. I když i v těch se daří zadávat koncese i na stávající sítě; Jamajka, Dominikánská republika.

Jinak: ve velkém rozsahu se zadávají koncese ve Francii, Itálii, Španělsku, Portugalsku, Řecku, na již stávající síti. Když to jde tam, jde to i zde.
Marty píše:- kvalita povrchu musí být taková, že se mi z typizovaného hrnku nevyleje kafe --> mno ehm, neexistuje lepší měření kvality povrch cesty - "Dialničar - pls. help ! " -- pokud zjištěno a neodstraněno do 6 měsíců, pokuta 10 mio CZK za každý započatý týden...
Nyní se bavíme o již stávající síti, nikoliv o nové výstavbě.

Pokud se ptáte na měření kvality AB vozovky, jsou na to speciální stroje a přístroje, které měří stav podloží, jsou schopné odhalit přes vlnění případné dutiny a další procesy spůsobené výstavbou/rekonstrukcí/provozem a rovněž se pak zjišťuje drsnost (vliv na bezpečnost). Pokud by jsme přihlédli i na ŽP, skoumali by jsme i hlučnost, tedy např. zrnitost asfaltu.

U CB krytu je nutné zajistit kvalitu na spárech, dále se pak dělají testy a vzorky na "blocích", kde se zkoumá rozsah trhlinek.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Sosa píše:Pokud by stát uměl vše tak tvrdě nastavit,jak se tu a jinde píše,tak by padl jeden s hlavních argumentů pro výstavbu PPP a to státní koruce.Jinak na luxusní parametry by uměly udržovat dálnici i SSÚD,jen jim na to dát peníze.Pokud by se takhle (stálým přísunem peněz) protěžoval jeden úsek dálnic,nedoplatili by na to ostatní dálnice?
Bavíme se především o stávájící síti, nikoliv o nově zadávané výstavbě přes PPP (ad korupce). Já jsem neřekl, že se mají dálnice v ČR privatizovat nebo na ní dávat koncese, já jsem jen řekl, že když už - tak koncese, tedy souhlas s hlavní myšlenkou.
jonáš píše:No a pokud dojde k tak masivnímu objíždění, že to poškozuje koncesionáře, není to nakonec ten správnej tržní signál o tom, že daná trasa dálnice je vlastně zbytečná a ekonomicky nepotřebná? Nebo tady ty "oboustraně tržní" teorie nefungujou?
Na D1 k objíždění dochází i dnes - kdo by chtěl jezdit po komunikaci, která:
*je ve špatném technickém stavu
*je přetížená
*když se na ní stane nehoda, je sdržení i na několik hodin

Právě kdyby byla ČR banánová republika, tak přistoupí ke koncesi na D1 - ať soukromý investor dálnici zrenovuje, vybírá mýtné a z toho jdou daně státu. :D
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Diaľničiar píše:Právě kdyby byla ČR banánová republika, tak přistoupí ke koncesi na D1 - ať soukromý investor dálnici zrenovuje, vybírá mýtné a z toho jdou daně státu. :D
daně státu, nebo "tunýlek" pro koncesionáře? :kladivo:
jonáš

Příspěvek od jonáš »

MPMP píše:Někteří z nás si pamatují, ale někteří nikoliv - buď nechtějí, nebo to jednoduše nezažili ve věku, kdy již chápou souvislosti. ;)
Někteří zas odmítají míchat jablka s banánama .. asi těžko se dá v míchání betonu očekávat takový technologický skok, jako byl v mobilkách i základnovkách a ceně navazujících linek mezi příchodem prvního až čtvrtého operátora na trh. A pro toho prvního klidně mohly bejt i ty vysoký ceny v okamžiku spouštění sítě neziskový. A nejspíš by do toho tady ty první dva tři roky nešel ani jeden, nenabídnout stát dočasnej monopol.
Jak praví Murphy, ve zpětnym zrcátku je to vždycky jasný. 8-)

Ad banánová republika: má tam být "byla" nebo "nebyla"?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Má tam být byla, protože v těch "banánových republikách" jako Dominkánská, jsou ty dálnice čistě soukromé a vybírá se tam mýto...
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Fajn, "sypu si popel na hlavu", s "banánovou republikou" jsem to přehnal, to bych ty Dominikánské rep. a spol. asi urazil. Takže oprava zní: ... takové systémy nelze, bohužel, uplatňovat na naši českou republiku ...
Následující (pomaloust soudů) už snad nikomu vadit nebude. ;)
martini
VIP

Příspěvek od martini »

jonáš píše:No a pokud dojde k tak masivnímu objíždění, že to poškozuje koncesionáře, není to nakonec ten správnej tržní signál o tom, že daná trasa dálnice je vlastně zbytečná a ekonomicky nepotřebná? Nebo tady ty "oboustraně tržní" teorie nefungujou?
Zálěží na kvalitě doprovodné objízdné komunikace, případně alternativní trasy. Pokud bych věděl, že jiné varianty mi budou trvat 2x déle a budu mít nerva celou cestu, že to stojí zatáčky atp., tak pak oboustranně tržní principy dozajista fungují.

Neplatí to tak zdaleka ale u nás, kde např. pro "soukromou R35" je varianta státní D1 "za levno" jasná volba.

Já však trvám na tom, co jsem uvedl výše - dálnice i silnice nižších tříd je prostě nutné považovat za veřejnou službu a zachovat celistvost systému. Nelze vyčlenit jednotlivé úseky na komerční bázi.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
andy

Příspěvek od andy »

Marty píše:- kvalita povrchu musí být taková, že se mi z typizovaného hrnku nevyleje kafe --> mno ehm, neexistuje lepší měření kvality povrch cesty - "Dialničar - pls. help ! " :-)
Náhodou jsem našel něco k tématu :)
Zásady pro hodnocení jakosti dokončených staveb pozemních komunikací zhotovitelem
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“