doprava ve volebních programech
Re: doprava ve volebních programech
Ale určitě ne Mikulíku !!! Je to pouze jedno z kriterií. Navíc : Sliby, chyby... Přijde mi, že to tak žel bohu v naší republice funguje. Když už to jinak nejde, každá strana to hodí na koaličního partnera... A bez koalice to u nás X let nejde ! Pletu se ?
Jestli se dostane k moci koalice s Piráty, tak mám o dopravu velký strach - viz situace v Praze, která je příkladem toho jak to vypadá.
Z hlediska dopravy je největší nadějí, že ANO uspěje a dá to s někým dohromady. Nejsou to hvězdy, ale doprava jede tak něják solidně. S Piráty bychom asi dojeli ....
Z hlediska dopravy je největší nadějí, že ANO uspěje a dá to s někým dohromady. Nejsou to hvězdy, ale doprava jede tak něják solidně. S Piráty bychom asi dojeli ....
Oni jsou založení hodně na datech. Čili u nich bych měl strach, že začnou kdákat, že ne všechny dálnice jsou potřeba a bla bla. Že by ale stavbu dálnic zařízli, to si nemyslím. Ale takový Bárta 2.0 co se týče úspor by mohli být.
Mikulik: ne.
Mikulik: ne.
Pokud nevyhraje strana /koalice, která má v programu 150+ tak to zamrzí, ale chápu, že jsou důležitější věci ...
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
Na RRF je jasně vidět kam chce EU dávat peníze, silnice a dálnice o nejsou. Pokud chce budoucí vláda stavět hodně dálnic, tak si je bude muset prosadit EU navzdory, hledat kličky, apod... V Evropě, ale i u nás se prosazuje progresivní liberalismus - tzn různé gender, ekologie, multikulturalismus, atd... K progresivnímu liberalismu se u nás hlásí piráti, TOP09 a ČSSD. U nich nelze očekávat, že navzdory EU budou chtít prosazovat dálnice. Něco si napíší do programu, ale ve skutečnosti budou následovat svoji ideologii. Na příkladu Prahy je to vidět. Silnice se nestaví, posun v přípravě nula a i ty zelené pásy u D0 se ještě nezačali vykupovat.
Pokud člověk volí ODS, tak zároveň volí i progresivní liberály z TOP09, nechápu ODS proč do této koalice šli, takto se stali pro hodně lidí nevolitelní.
Naštěstí existují i jiné strany než ty dvě koalice.
Kdo má rád Babiše, tak to může hodit Babišovi.
Pronárodní vlády v Polsku nebo Maďarsku také na výstavbu dálnic u nich měly pozitivní vliv. SPD nebo Trikolora nejsou z hlediska výstavby dálnic vůbec špatnou volbou.
Pokud člověk volí ODS, tak zároveň volí i progresivní liberály z TOP09, nechápu ODS proč do této koalice šli, takto se stali pro hodně lidí nevolitelní.
Naštěstí existují i jiné strany než ty dvě koalice.
Kdo má rád Babiše, tak to může hodit Babišovi.
Pronárodní vlády v Polsku nebo Maďarsku také na výstavbu dálnic u nich měly pozitivní vliv. SPD nebo Trikolora nejsou z hlediska výstavby dálnic vůbec špatnou volbou.
Pardon, ale fakt by mě zajímalo, kam na ty nesmysly chodíte. Masivní výstavba dálnic v Polsku se nastartovala za vlád Občanské platformy v letech 2007-2015 (mj. kvůli přípravě na fotbalové EURO 2012). Vláda PiS po roce 2015 naopak řadu projektů zabrzdila a realizuje je až teprve teď (S6 podél moře, jejich prioritní Via Carpatia...).Anonym píše:Pronárodní vlády v Polsku nebo Maďarsku také na výstavbu dálnic u nich měly pozitivní vliv. SPD nebo Trikolora nejsou z hlediska výstavby dálnic vůbec špatnou volbou.
Anonyme, s něčím souhlasím a za mě je potřeba nové finance z EU využít především pro železnici. Jestli má dnes naše MD rozpočet bajvočko 120 mld Kč a po 60 mld mají ŘSD i SŽ, tak do budoucna je podle mě nevyhnutelné, aby český rozpočet byl rozdělen řekněme 65% ŘSD a 35% SŽ.
Stáváme se bohatší a bohatší zemí a peněz bude ubývat nejen kvůli nepodpoře asfaltu, ale i kvůli obecně menšímu přísunu peněz pro celou ČR. Tak to prostě je.
Osobně si třeba myslím, že Piráti by mohli evropské peníze využít rozhodně lépe než třeba takové ANO, když vidím rozdělení peněz z toho jakéhosi plánu obnovy - no prostě z té evropské mega sekery.
Jinak z koalice samozřejmě také radost nemám (hlavní problémy jsou: Fiala, TOP a KDU) ale řekl bych, že jde v těchto volbách trochu o víc, takže člověk musí přimhouřit oči. Osobně tu nevidím stranu, u které bych si řekl: ANO, to je volba pro mě.
Ale už mám pocit, že se to dostává zase mimo téma.
Z hlediska silniční infrastruktury je podle mě SPD jednou z nejlepších stran (spolu s ANO, ODS a tou Trikolorou), souhlas. Ale tady jaksi narážíme na ten fakt, že většina z nás asi nehodlá volit jen podle názoru dané strany na dálnice.
Stáváme se bohatší a bohatší zemí a peněz bude ubývat nejen kvůli nepodpoře asfaltu, ale i kvůli obecně menšímu přísunu peněz pro celou ČR. Tak to prostě je.
Osobně si třeba myslím, že Piráti by mohli evropské peníze využít rozhodně lépe než třeba takové ANO, když vidím rozdělení peněz z toho jakéhosi plánu obnovy - no prostě z té evropské mega sekery.
Jinak z koalice samozřejmě také radost nemám (hlavní problémy jsou: Fiala, TOP a KDU) ale řekl bych, že jde v těchto volbách trochu o víc, takže člověk musí přimhouřit oči. Osobně tu nevidím stranu, u které bych si řekl: ANO, to je volba pro mě.
Z hlediska silniční infrastruktury je podle mě SPD jednou z nejlepších stran (spolu s ANO, ODS a tou Trikolorou), souhlas. Ale tady jaksi narážíme na ten fakt, že většina z nás asi nehodlá volit jen podle názoru dané strany na dálnice.
-
Mosquit
K tématu podpora pěších/cyklistů viz taky http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 90#p234890
Já mám program pro dopravu spíš jako jedno z prvních vylučovacích kritérií, rozhoduji se ale víc podle celkového dojmu, jak na mě působí ty "nevyloučené" strany. Jak už tady zaznělo (Jozka, Honey72), program je sice hezká věc, ale věřit se mu moc nedáMikulik píše:Téma doprava ve volebních programech je velmi zajímavé. Můžete mi tedy říci odpověď na následující otázku. Budu volit stranu jen na základě toho, že mají dobrý program na téma doprava. Ano/ne.
Jiste, to by se dalo povazovat za obecne platny mejnstrymovy nazor. Ovsem realita byla a je ponekud jina. Hlavnim motorem rozvoje polske dalnicni site neni nic jineho, nez realizovani a podpora odveke nemecke (nyni evropske, resp. zapadni) doktriny 'Drang nach Osten'.ML90 píše:Masivní výstavba dálnic v Polsku se nastartovala za vlád Občanské platformy v letech 2007-2015 (mj. kvůli přípravě na fotbalové EURO 2012).
Ovsem polsko-ukrajinske EURO a pohodli fotbaloveho fanouska byla vskutku dobre vymyslena zaminka, o tom zadna...
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Smutnou pravdou je, že v případě konání nějaké velké akce u nás (olympiáda, fotbal, světová výstava...) by se s velkou pravděpodobností žádná výstavba infrastruktury neurychlila. Jediné, co by vláda maximálně dokázala je vyčlenění více peněz, ale se současnými zákony a dřevnatými úřady by se to zaseklo u prvního odvolání či rozkladu .-)
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Přečetl jsem si volební program Pirátů a Starostů a dálnice tam vůbec neřeší.
https://www.piratiastarostove.cz/progra ... t/doprava/
Nějaké body, které mne zaujali:
Řečeno dopravní terminologií máme na mysli bezmotorovou a sdílenou mobilitu, posilování veřejné hromadné dopravy, efektivnější vytěžování spojů díky pružné nabídce přepravních služeb – od mikrobusů a obecních taxislužeb, po páteřní sítě mezinárodních rychlovlaků.
Kam můžete v krátkém čase dojít, nemá smysl jezdit. Kam vás může svézt někdo jiný, nemá smysl řídit sám.
Kde to bude mít ekonomický smysl, nebojme se pro dosažení cílů nové mobility kopírovat nebo vyvíjet vlastní inovativní řešení jako autonomní kamiony, chytré parkovací systémy, nákladní tramvaje nebo modulární autobusy.
Pro udržitelnou městskou mobilitu je důležité zejména:[9]
1. předcházení potřebám po mobilitě,
2. podpora využívání alternativních způsobů dopravy,
3. snižování negativních vlivů jednotlivých druhů dopravy ve městě na veřejné zdraví, jakož i globální změny,
4. humanizace uličního prostoru tak, aby se ulice staly multifunkčním prostorem a nikoliv jen jednoúčelovou kapacitní dopravní a parkovací infrastrukturou.
https://www.piratiastarostove.cz/progra ... t/doprava/
Nějaké body, které mne zaujali:
Řečeno dopravní terminologií máme na mysli bezmotorovou a sdílenou mobilitu, posilování veřejné hromadné dopravy, efektivnější vytěžování spojů díky pružné nabídce přepravních služeb – od mikrobusů a obecních taxislužeb, po páteřní sítě mezinárodních rychlovlaků.
Kam můžete v krátkém čase dojít, nemá smysl jezdit. Kam vás může svézt někdo jiný, nemá smysl řídit sám.
Kde to bude mít ekonomický smysl, nebojme se pro dosažení cílů nové mobility kopírovat nebo vyvíjet vlastní inovativní řešení jako autonomní kamiony, chytré parkovací systémy, nákladní tramvaje nebo modulární autobusy.
Pro udržitelnou městskou mobilitu je důležité zejména:[9]
1. předcházení potřebám po mobilitě,
2. podpora využívání alternativních způsobů dopravy,
3. snižování negativních vlivů jednotlivých druhů dopravy ve městě na veřejné zdraví, jakož i globální změny,
4. humanizace uličního prostoru tak, aby se ulice staly multifunkčním prostorem a nikoliv jen jednoúčelovou kapacitní dopravní a parkovací infrastrukturou.
Takže obrat o 180 stupňů? Jak je to dlouho, co se volalo po "mobilitě pracovních sil", abychom neměli oblasti s vysokou nezaměstnaností?
Tak teď budeme propagovat "předcházení potřebám po mobilitě". Jak SE TO ale bude dělat raději nepíšou.
Tak teď budeme propagovat "předcházení potřebám po mobilitě". Jak SE TO ale bude dělat raději nepíšou.
No, co jsi sem hodil Anonyme opravdu zní "moc pěkně". Tak to nás čekají moooc pěkná léta...
Mě tady snad nikdo nebude podezřívat, že bych byl fanda pirátů, nicméně ty dálnice tam naštěstí jsou. Bohužel ale jen velmi okrajově. Ale také se se spoustou jiných vět v tématu dopravy dá IMHO souhlasit.
Pro mě osobně je tohle ale rozhodně málo. Dálnice, které jsou v ČR v plánu, jsou prostě potřeba takřka všechny do posledního kilometru a tak by se jim mělo dostat patřičné podpory. A pokud mají mít nějaké přínosy v dohledné době a naše země má zůstat na mapě Evropy, tak musíme postavit především dálnice (a to co nejrychleji) a ne VRT, ty považuju za další level.
Nicméně s tím pirátským pohledem na věc bych byl docela i klidný.. ono jakmile komunální či krajští politici (a především ze STAN) zjistí, co plánují jejich straničtí kolegové nahoře, tak je ty vlhké sny "upozadit dálnice" přejdou. A to taktéž proto, že je to dost mediálně probírané téma a myslím si, že brzdit okatě výstavbu je politická sebevražda podobně jako snížit důchody.
Piráti jsou však natolik chytří, že na to půjdou spíš Bártovou (méně viditelnou, resp. viditelnou až po 5-10 letech) cestou skrz přípravu staveb apod. V tomto doufám zasáhnou koaliční partneři ať už to bude kdokoli. 
Pro mě osobně je tohle ale rozhodně málo. Dálnice, které jsou v ČR v plánu, jsou prostě potřeba takřka všechny do posledního kilometru a tak by se jim mělo dostat patřičné podpory. A pokud mají mít nějaké přínosy v dohledné době a naše země má zůstat na mapě Evropy, tak musíme postavit především dálnice (a to co nejrychleji) a ne VRT, ty považuju za další level.
Nicméně s tím pirátským pohledem na věc bych byl docela i klidný.. ono jakmile komunální či krajští politici (a především ze STAN) zjistí, co plánují jejich straničtí kolegové nahoře, tak je ty vlhké sny "upozadit dálnice" přejdou. A to taktéž proto, že je to dost mediálně probírané téma a myslím si, že brzdit okatě výstavbu je politická sebevražda podobně jako snížit důchody.
Ja teda
Pro mne je strana, ktera se otevrene nehlasi k dobudovani zakladni dalnicni site, nevolitelna. Navic si myslim, ze Pirati nemohou excelovat v budovani zadne infrastruktury, protoze narazi na potrebu upravy zakonu, tak aby do priprav tech staveb nebylo mozno prilis zasahovat. Coz je v rozporu s jinou casti jejich ideologie, ze kazdy by mel mit moznost participovat na deni ve svem okoli.
interpretuji jako zadne dalnice stavet nechceme. Pripadne si je to mozne jeste overit zde.Problém je také v chybném stanovení priorit napříč jednotlivými druhy dopravy a pro jednotlivé stavby též v nekvalitní přípravě – nedostatečném posouzení variant, „salámová metoda“, rozpor územně plánovacích dokumentací s koncepcemi, strategiemi a závazky (např. Green Deal, Strategický rámec atd.) a špatnou komunikací s (dotčenou) veřejností.
Pro mne je strana, ktera se otevrene nehlasi k dobudovani zakladni dalnicni site, nevolitelna. Navic si myslim, ze Pirati nemohou excelovat v budovani zadne infrastruktury, protoze narazi na potrebu upravy zakonu, tak aby do priprav tech staveb nebylo mozno prilis zasahovat. Coz je v rozporu s jinou casti jejich ideologie, ze kazdy by mel mit moznost participovat na deni ve svem okoli.
Piráti proto budou prosazovat přehodnocení některých letitých plánů na dálniční výstavbu.
Příkladem takového projektu podle Polanského může být středočeská část D3 přes Posázaví. „Nevím, zda jsme tak bohatí, zda si můžeme dovolit dálnici za miliardu korun za kilometr v době, kdy se vedle dokončuje tradiční železniční koridor. Do jižních Čech vede souběžná dálnice D4 a chystá se zkapacitnění I/3 mezi Mirošovicemi a Benešovem,“ uvedl zástupce Pirátů.
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/ ... prava_mato
Příkladem takového projektu podle Polanského může být středočeská část D3 přes Posázaví. „Nevím, zda jsme tak bohatí, zda si můžeme dovolit dálnici za miliardu korun za kilometr v době, kdy se vedle dokončuje tradiční železniční koridor. Do jižních Čech vede souběžná dálnice D4 a chystá se zkapacitnění I/3 mezi Mirošovicemi a Benešovem,“ uvedl zástupce Pirátů.
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/ ... prava_mato
-
evilcleaner
Nepíše se mi to snadno, ale pokud piráti a stan, nástupci ČSSD, KSČM a zelených dohromady, dostanou MD, tak budeme se slzou v oku vzpomínat na výstavbu v době vlády ANO. 
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
Takže za Pirátů se může zapomenout na středočeskou D3, D55 od Bzence, D52, D49, nejspíš i některé úseky D6, D7 a D1 u Dluhonic, pokud se tam rychle nezačne. Pokud budou vládnout déle, tak i na D43 přes Bystrc, pokud si ji teda nezablokují Brňané
Na zastavení pokračování asi těch nejdůležitějších D11, D35, D0 a jihočeskou D3 si nejspíš netroufnou.
D4 je jistá.
Na zastavení pokračování asi těch nejdůležitějších D11, D35, D0 a jihočeskou D3 si nejspíš netroufnou.
D4 je jistá.
Tak pokud vyhrají Piráti a STAN, tak bude konec výstavby důležitých dálničních staveb. Za mě stále vítězí ANO.
Jak napsal Geo výše : Strana která se nehlásí k dobudování základní dálniční sítě je pro mě NEVOLITELNÁ ! 
Tohle je ale přece nesmysl. Taky je nebudu volit, protože prostě chci natvrdo napsané, že co nejvíce urychlí dobudování dálniční sítě apod. Ale proč by se proboha měla zastavovat výstavba ? Nebo jak píše Paul1 - to už je úplně mimo. Nechápu, proč by měli chtít šahat na D55, D52, D6 nebo D7 ??vondr píše:Tak pokud vyhrají Piráti a STAN, tak bude konec výstavby důležitých dálničních staveb. Za mě stále vítězí ANO.
Já mám z pirátu ohledně dálnic mnohem větší obavy z toho, že budou naopak oproti novelám 416 upřednostňovat zájmy ekologů, ekoteroristů a samospráv či jednotlivců před zájmy veřejného zájmu a před výstavbou. Chtěl bych ten jejich zmiňovaný liniový zákon vidět. Podle toho jejich by se také nemuselo postavit už skoro nic.
V podstate si sam odpovidas. Re-evaluovani se zapojenim vice subjektu muze tezko prinest jednodnodussi reseni. Stejne tak data rikaji, ze pro dosazeni klimatickych cilu bude treba omezit mobilitu obyvatel, protoze i pouhe nahrazeni ekoligickymi prostredky nebude dostatecne (maji taktez v programu). Atd., atp.
On ten jejich program je napsany chytre, ze nerika co nebude, nebo co zdrazi, ale je napsany typickym budovatelskym stylem ("Vytvorime podminky pro evaluaci prostredi a zapojeni odborniku pro multi-oborove vytvoreni idealnich a realizovatelnych variant za dodrzeni ekonomicke i ekologicke udriztelnosti"). Tudiz ty negativni implikace si musis domyslet sam. napr. "ferove vykupy" => zdrazeni stavby => ekonomicky nevyhodne => nebude se realizovat.
On ten jejich program je napsany chytre, ze nerika co nebude, nebo co zdrazi, ale je napsany typickym budovatelskym stylem ("Vytvorime podminky pro evaluaci prostredi a zapojeni odborniku pro multi-oborove vytvoreni idealnich a realizovatelnych variant za dodrzeni ekonomicke i ekologicke udriztelnosti"). Tudiz ty negativni implikace si musis domyslet sam. napr. "ferove vykupy" => zdrazeni stavby => ekonomicky nevyhodne => nebude se realizovat.
Program ODS na téma DÁLNICE A SILNICE
▶Dostavíme dálniční síť, do konce volebního období přibude nejméně 250 km. Spojení do zahraničí, adekvátní odstavné plochy pro kamiony a městské obchvaty – nic z toho už nesmíme odkládat.
▶Jednoznačnou prioritu má silniční okruh kolem Prahy, druhé dálniční spojení Čech a Moravy (D35), dokončení D1 (přerovská část) včetně okruhu kolem Brna a další městské okruhy.
▶Zvýšíme kapacitu vybraných silnic 1. třídy.
▶Vytvoříme plán údržby a modernizace dálnic a silnic, z něhož bude jasně vyplývat koordinace oprav a systém smysluplných objízdných tras.
▶Efektivní řízení PPP na D4 a po následném vyhodnocení zvážíme využití tohoto nástroje u dalších projektů dopravní infrastruktury.
▶Zajistíme, aby ŘSD začalo pracovat profesionálně jako obdobné úřady v západní Evropě.
▶Tam, kde je to možné, zvýšíme povolenou rychlost mimo obce na 100 km/h (rakouský model) a na vhodných úsecích dálnic na 150 km/h.
▶Zefektivníme a rozšíříme plošné průběžné vážení kamionů.
▶Dostavíme dálniční síť, do konce volebního období přibude nejméně 250 km. Spojení do zahraničí, adekvátní odstavné plochy pro kamiony a městské obchvaty – nic z toho už nesmíme odkládat.
▶Jednoznačnou prioritu má silniční okruh kolem Prahy, druhé dálniční spojení Čech a Moravy (D35), dokončení D1 (přerovská část) včetně okruhu kolem Brna a další městské okruhy.
▶Zvýšíme kapacitu vybraných silnic 1. třídy.
▶Vytvoříme plán údržby a modernizace dálnic a silnic, z něhož bude jasně vyplývat koordinace oprav a systém smysluplných objízdných tras.
▶Efektivní řízení PPP na D4 a po následném vyhodnocení zvážíme využití tohoto nástroje u dalších projektů dopravní infrastruktury.
▶Zajistíme, aby ŘSD začalo pracovat profesionálně jako obdobné úřady v západní Evropě.
▶Tam, kde je to možné, zvýšíme povolenou rychlost mimo obce na 100 km/h (rakouský model) a na vhodných úsecích dálnic na 150 km/h.
▶Zefektivníme a rozšíříme plošné průběžné vážení kamionů.
Dalsim nezanedbatelnym duvodem, proc se situace pod Piraty zkomplikuje, je jejich postoj k tezbe nerostnych surovin. Jestli se jim podari zvysit uhrady za vydobyte nerosty, resp. i jinak sahnout na nevyhrazene nerosty (jako jsou prave napr. stavebni suroviny), tak se stavby mohou znacne prodrazit...

Tak vondr je podle vseho z Vodnan, takze tam asi budou i jine duvodyAram96 píše:Fuj už i z té poslední věty, co jsem napsal se mě zvedá pajšl, něco mi to připomíná ..