I/35 MÚK Rádelský mlýn

[1. úsek] Polsko – Hrádek nad Nisou – Chrastava (I/13) – Liberec (I/14) – Turnov (I/10) – Jičín (I/16) – Hradec Králové (D11, I/11, I/37)
[2. úsek] Holice (I/36) – Zámrsk (I/17) – Svitavy (I/43) – Mohelnice (I/44)
[3. úsek] Hranice na Moravě (I/47) – Valašské Meziříčí (I/57) – Rožnov pod Radhoštěm (I/58) – (I/56) – Slovensko
Odpovědět
Lynx
Příspěvky: 3698
Registrován: 24.11.2016 8:02:29

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od Lynx »

Geo píše:No to se muzem bavit o tom co je vlastne umyslne. Jde o to, ze na zaklade sveho rozhodnuti umyslne vybere spatne reseni. Jiste, kdyby vedel, ze to je protismer, tak se do nej nejspise nevyda. Indicii, ze to je protismer, je tam dost. Tudiz prilezitost adekvatne reagovat by tam byla.
Ja tedy beru výraz "úmyslně" tak, že vjede do protisměru vědomě, tedy s vědomím že jede protisměrem, což není tenhle případ. Tady se jedná o zmatek v hlavě, kdy během vteřin někdo udělá špatné rozhodnutí. I navzdory značení, které si v tom zmatku neuvědomí a nebo jej považuje za chybné (protože přeci vždycky tak jezdil), jako tenhle důchodce z odkazu:

Tady se vždy odbočovalo, hájil se senior, který jel kilometr v protisměru

Zdroj: https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/sen ... pravy_pjen
Aram96
Příspěvky: 7902
Registrován: 13.8.2018 20:56:09
Bydliště: A88-R43-D43-I/43-I/73-?-?

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od Aram96 »

Vyloženě úmysl přejet do protisměru to určitě nebyl, ale i při velkém zmatkování přece nemůžu udělat to, co předvedl řidič na videu. Jde pochopit zmatkování tam, kde značky nejsou nebo je v nich chaos apod. Tady jsou všude značky jako blázen, jenže navigace řekla držte se vlevo, tak přece nepojedu podle svého úsudku. :crazy: To je celý problém.
Zazmatkovat tak, že můžete způsobit čelní střet, se prostě trestat musí a nějaké argumenty, že každý může udělat chybu apod. tady prostě neplatí. Chyba je nedat blinkr, nedat přednost a OMEZIT. Ne takhle OHROZIT. Kdyby se něco nedejbože stalo, tak by to bylo na ublížení na zdraví/zabití z nedbalosti. To má do přestupku hooodně daleko.

Jsou místa, kde je najetí na dálnici do protisměru, obzvláště v noci, bohužel částečně pochopitelné, protože v těch křižovatkách to vyloženě svádí, stačí přehlédnout jednu malou značku s šipkou u země. Tohle místo je naopak prakticky nejbezpečnějším druhem křižovatky.

Zazmatkování v tomto místě by vypadalo tak, že chci na Liberec a uhnu do pruhu na Prahu. Ne přes dvojitou čáru do protisměru. Jak jsem psal, za tohle má řidič dostat trest na 90 % z vybodování. Ale věřím, že s přibylými deskami se to už opakovat nebude.
Když vezmeme, že bude pořád dost aut, která zde mohou jet se starými navigacemi, tak ty balisety zde možná budou opravdu na místě (přidat 50 metrů před ty současné), čímž trochu přehodnocuji svůj předchozí názor na ně.
Lynx
Příspěvky: 3698
Registrován: 24.11.2016 8:02:29

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od Lynx »

Aram96 píše:Vyloženě úmysl přejet do protisměru to určitě nebyl, ale i při velkém zmatkování přece nemůžu udělat to, co předvedl řidič na videu. .
Ale můžete, a to velice snadno. Zkuste pro jednou projevit trochu empatie a představte si že jste člověk co se o dopravu nezajímá a dostanete se do stresu. Všechno probíhá během vteřin.
Aram96 píše:Jde pochopit zmatkování tam, kde značky nejsou nebo je v nich chaos apod. Tady jsou všude značky jako blázen, jenže navigace řekla držte se vlevo, tak přece nepojedu podle svého úsudku. :crazy: .
Celé je to o tom, že si to neumíte nebo nechcete představit a vcítit se do té situace. Ve zmatku nereaguje člověk racionálně. Reaguje zkratkovitě, zmatečně. Svátečnější řidič, důchodce či hodně žen se do takové situace dostane snadno.
Aram96 píše:Zazmatkovat tak, že můžete způsobit čelní střet, se prostě trestat musí a nějaké argumenty, že každý může udělat chybu apod. tady prostě neplatí.
Nikde jsem tady nezaznamenal, že by to někdo chtěl osvobozovat od trestu. Ani já, ani nikdo jiný. Takže útočíte na vymyšleného slaměného panáka.
Naposledy upravil(a) Lynx dne 16.12.2021 19:18:06, celkem upraveno 1 x.
Aram96
Příspěvky: 7902
Registrován: 13.8.2018 20:56:09
Bydliště: A88-R43-D43-I/43-I/73-?-?

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od Aram96 »

Zažil jsem zmatek už několikrát, myslím jako zmatek, který jsem si způsobil sám nepozorností či právě tím, že to nesedělo k navigaci či to bylo podezřelé. Ale prostě ať se děje co se děje, tak dávám přednost (resp. když nevím, tak zastavuju a dávám přednost všem).
Ať se vciťuji, jak se vciťuji, tak pořád nechápu, jak to někdo může strhnout přes dvojitou čáru přímo před zelenými balisety do protisměru. Muselo jít o totálně nevšímavého řidiče či naprostého ignoranta. Ať tak nebo tak, pro dobro všech by si klidně pár měsíců mohl dát od řízení pauzu.
Prostě i když zmatkuju, tak nesmím ohrozit. Pokud to udělám/dělám, tak mám být definitivně vyřazen z provozu.
Lynx
Příspěvky: 3698
Registrován: 24.11.2016 8:02:29

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od Lynx »

Aram96 píše:Ať se vciťuji, jak se vciťuji, tak pořád nechápu, jak to někdo může strhnout přes dvojitou čáru přímo před zelenými balisety do protisměru. .
Je to smutné, že nejste schopen empatie a že si neumíte představit, že jsou lidé co tyto situace vnímají a prožívají jinak než vy. Takže asi nemá cenu vám dále v tomto směru vysvětlovat.
Aram96 píše:Chápete, že ohrozil na životě ?
Právě , že chápu. Proto jsem se od začátku přimlouval, že v případě podobných radikálních změn dopravních směrů by měly být učiněny opatření, které tomuhle zabrání. - včas varovné značky, fyzické oddělení pruhu atd. V podstatě to co se tam teď udělalo dodatečně.
Aram96 píše: Je víceméně zázrak, že to nikdo neschytal. To prostě nejde omluvit ničím. Je to jako prolítnout semafory na červenou, kde přechází lidé (úplně jedno z jakého důvodu) .. za tyhle přešlapy se mají brát řidičáky.
Taky to nikdo neomlouvá, jen vysvětluje, že existují lidé, kteří nejsou dokonalí. Mimochodem, sebrání řidičáku nikomu ten život neboi zdraví nevrátí, zatímco mnou propagovaná opatření tomu mohou zabránit. Je dobré takovým věcem předcházet a ne pak volat "po krvi" viníků. Tím ale nerozporuji, že si trest zaslouží. Ale lepší je, když se to vůbec nestane, to snad uznáte i vy.
Aram96
Příspěvky: 7902
Registrován: 13.8.2018 20:56:09
Bydliště: A88-R43-D43-I/43-I/73-?-?

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od Aram96 »

Ano, ty zábrany jsem také "chtěl" ještě než je tam dali. Ty už jsou vyřešeny. S tou empatií jste už ale trochu směšný. Já tvrdím, že řidič, který zmatkuje, musí pořád jednat alespoň tak, aby neohrozil na životě ostatní. To tenhle totálně porušil. Je velký rozdíl mezi omezením (že musí někdo za vámi rychle dobrzdit) a ohrožením typu nenadálého přejetí do protisměru, kde hrozí čelní střet.

Nechápu to, nechci to chápat a čím více lidmi to bude "chápáno", tím více takových zvěrstev na silnici bude. Naštěstí si tenhle manévr na FB moc s pochopením nezadal. Jediný, kdo to může chápat, jsou lidé typu psycholog apod.
Krásný příklad, kde tento můj popis funguje, je jízda částečně v protějším pruhu. To dříve nebývalo zdaleka tak časté jako dnes. Protože to asi každý druhý začal chápat, tolerovat, apod., začal to i dělat. Když na to sem tam upozorním po čase nějakého známého, který mě takhle (při míjení aut) vjel na mou polovinu, začne se místo omluvy pomalu čertit, že nadělám .. Následuje hodně ostrá výměna názorů. :evil:
bhs
Příspěvky: 762
Registrován: 27.4.2009 21:40:59
Bydliště: P6---Šumpersko

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od bhs »

No používat ostré výrazy ( .... trochu směšný ) je nebezpečné. Ono se to totiž může otočit.
A já to vidím tak, že Lynx to v tomto případě vystihl naprosto přesně.

V diskutovaném případě totiž zcela jasně neplatí
" ... čím více to bude lidmi chápáno, tím více takových zvěrstev bude na silnici".

Jestli Aram a řada dalších nechápe, že je něco takového možné (ač to vidí v reálu) není až tak podstatné.
Průšvih to je tehdy, pokud to nechápou lidi, kteří jsou zodpovědní za nastavení opatření k zajištění bezpečnosti provozu na silnicích. Tak se poučili na konkrétním případě a opatření byla realizována, byť dodatečně.
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
Aram96
Příspěvky: 7902
Registrován: 13.8.2018 20:56:09
Bydliště: A88-R43-D43-I/43-I/73-?-?

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od Aram96 »

Ne ne, mluvím o tom, že když se bude těmto ojedinělým, ale bohužel často tragickým, excesům pořád a pořád přizpůsobovat dopravní infrastruktura, tak postupně dojdeme k tomu, že bude lepší jezdit mimo obec 60 a všude mít kruháče. Ale kde pak bude nějaká rychlost, komfort atd. ? Nebo mít všude MÚK. Když někde nedá někdo přednost a je z toho havárka, budete tu psát, že se tomu mělo předcházet, proč tam byla úrovňová křižovatka ?

V tomto případě jde o něco jiného, tady jde o změnu původní křižovatky, proto jsem všemi deseti za vyšší ochranu, která naštěstí přišla ihned po zveřejnění videa. Ano, mohla tam být dříve, ale asi s tím úplně nepočítali, že někdo udělá takový manévr, který se stal. Což na rozdíl od vás chápu já, že to nikdo z řad policie atd. úplně nepředpokládal. Osobně vidím příčinu jednoznačně v těch navigacích, na které asi někdo zapomněl (tohle jediné by se snad dalo vyčítat). Nemůžete jim vyčítat to, že nepředpokládali, že se najde ňouma, co nesleduje značky a přeje dvojitou. O tom píšu. ;)

Jinak mě není nejasné, že se to stalo. Není mi jasné, co se asi odehrávalo v hlavě toho řidiče. K tomu se mě snažil Lynx přivést, ale bohužel. Ale je pravda, že jsem nabyl dojmu, že se to Lynx snaží pochopit a omlouval toho řidiče, to byla mýlka, za to se omlouvám.
bhs
Příspěvky: 762
Registrován: 27.4.2009 21:40:59
Bydliště: P6---Šumpersko

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od bhs »

Aram96 píše:Ne ne, mluvím o tom, že když se bude těmto ojedinělým, ale bohužel často tragickým, excesům pořád a pořád přizpůsobovat dopravní infrastruktura, tak postupně dojdeme k tomu, že bude lepší jezdit mimo obec 60 a všude mít kruháče. Ale kde pak bude nějaká rychlost, komfort atd. ? Nebo mít všude MÚK. Když někde nedá někdo přednost a je z toho havárka, budete tu psát, že se tomu mělo předcházet, proč tam byla úrovňová křižovatka ?
. Ne, bude se řešit nehoda a míra zavinění u účastníků této nehody. Pokud však na té křižovatce dojde během roku k několika závažným nehodám, řešit se to velmi pravděpodobně bude a případná budoucí KO není scifi :-). Ale ve vztahu k MUK RM je tohle OT.
K tomu, co se stalo na MUK RM:
Když už nic jiného, je to podnět. Pokud někde jinde dojde později k analogické situaci a nebude to zabezpečeno, potom v případě nehody už budou výmluvy zcela nepatřičné.
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
Geo
Příspěvky: 806
Registrován: 11.5.2009 11:06:39

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od Geo »

Lynx píše:Ja tedy beru výraz "úmyslně" tak, že vjede do protisměru vědomě, tedy s vědomím že jede protisměrem, což není tenhle případ.
Takovy umysl je pak vyhrazen vicemene jen sebevrahum :-).

Nicmene, bych se v tom dal nebabral. Pokud nekdo jezdi tak, ze (opakovane) skonci v protismeru, tak by nemel jezdit. To je stejne jako starosta Rican Koran, ktery uz stihnul nasbirat snad 35 nehod. Nekdo na to porste nema. Podobne je to i ve sportu. Nemuzes hrat tak, ze budes omylem, zranovat ostatni hrace.

Na druhe strane to pak predpoklada vhodne navrzenou infrastrukturu, takze ve vysledku je to spis otazka miry, zda-li je navrzena tak, aby eliminovala nebezpecne chovani. Tak snad smerove desky ze 99.99% udelaji 99.999%.
MPMP
Příspěvky: 3307
Registrován: 16.3.2009 14:27:36

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od MPMP »

Nevím, ke kolika excesům tam před instalací dodatečného značení došlo, na internetu jsem zaznamenal 2.
Pokud to byly pouze tyto 2, půjde o řidiče, kteří jezdí "popaměti", nebo "slepě podle navigace" a dodatečná opatření to spraví. Pokud jich ale bylo více (řádově 10) a jen se o tom neví, byla by to velmi špatná vizitka všem řidičům a z toho vidím (kromě dodatečných opatření, ta použít vždy a "rovnou") cesty pouze 2:
1) Ke každé obdobně zásadní změně postavit na týden až měsíc hlídku PČR a ta řidiče upozorní (svou přítomností), případně na místě "sebere". Kolik by "stála" ta hlídka? A rovnou ji započítat do ceny stavby, kterou platí též stát.
2) Přejít do režimu "přizpůsobit tempo nejpomalejšímu", což je ale cesta do pekel - pokud budeme neustále upravovat infrastrukturu tak, aby ji zvládli i ti, co nemají snahu se něco naučit, bude těchto lidí přibývat ("vždyť to není potřeba, všechno je bezpečné") a skončíme ve stavu, že infrastruktura bude sice bezpečná, ale reálně velmi špatně použitelná as násobně dražší. Paradoxně, nehod a excesů bude i v takovém stavu stále stejně.

OT: mimochodem, co si myslíte o provedeném značení na sjezdu z nového úseku D11 do Jaroměře? Jsou dostatečná, nebo se budou do týdne "doplňovat"?
hovi
Příspěvky: 1185
Registrován: 19.11.2010 10:41:31
Bydliště: Liberec

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od hovi »

Tak dnes projeto ze směru Liberec - Rychnov a zpět. Balistely nově doplněny v počtu asi 20ti kusů v plné dvojité (v mapce první měření). Zbytek v opraveném úseku směrovky pravé na začátku se značkou přikázaný směr objíždění VPRAVO. ;)
https://en.mapy.cz/zakladni?mereni-vzda ... MgRdF8Y84w
kot
Příspěvky: 10529
Registrován: 17.6.2010 0:19:32

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od kot »

Hovi dobrý. Radši ale říkej BALISETY...
hovi
Příspěvky: 1185
Registrován: 19.11.2010 10:41:31
Bydliště: Liberec

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od hovi »

kot píše:Hovi dobrý. Radši ale říkej BALISETY...
Díky za upřesnění, zlepším se ;)
Lynx
Příspěvky: 3698
Registrován: 24.11.2016 8:02:29

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od Lynx »

Některým lidem asi nepomůže nic

VIDEO: Rádelský mlýn stále mate řidiče, další auto odbočilo do protisměru

Zdroj: https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/rad ... pravy_jape

Titulek je zavádějící, protože to vypadá jakoby to byla vina "Rádelského mlýna", ale tohle už je jednoznačně výhradně vina řidiče, který je sám zjevně zmatený na nejvyšší možnou míru.
Svatosp
Příspěvky: 465
Registrován: 10.9.2009 14:24:50

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od Svatosp »

To se zase RSD vyznamenalo, ta krizovatka je blbe, kdyz tam jiz tolik aut najelo blbe, o tom neni zadna diskuze. A to je jenom spicka ledovce, realne tech aut je mnohem vic, jenom je nenatoci kamery.
hovi
Příspěvky: 1185
Registrován: 19.11.2010 10:41:31
Bydliště: Liberec

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od hovi »

Svatosp píše:To se zase RSD vyznamenalo, ta krizovatka je blbe, kdyz tam jiz tolik aut najelo blbe, o tom neni zadna diskuze. A to je jenom spicka ledovce, realne tech aut je mnohem vic, jenom je nenatoci kamery.
Tak to s vámi nesouhlasím! Už to doznačili opravdu pro blbé - balisety doplnili cca o 100 m delší úsek než původně. Ale kdo je debil a nedává pozor na značení, to už je vážně na sebrání řidičáku.
Anonym
Příspěvky: 819
Registrován: 24.6.2009 13:34:01

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od Anonym »

Problém je ve starých navigacích nebo, že lidi jedou po paměti. Křižovatka je dobře. Možná tam místo balisetů měli dát na několik let betonové zábrany.
hovi
Příspěvky: 1185
Registrován: 19.11.2010 10:41:31
Bydliště: Liberec

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od hovi »

Anonym píše:Problém je ve starých navigacích nebo, že lidi jedou po paměti. Křižovatka je dobře. Možná tam místo balisetů měli dát na několik let betonové zábrany.
Podle mě neprojel skrz balisety, ale vlevo najel před nimi. To samé by udělal před betonovými svodidly... :(
Atos
Příspěvky: 450
Registrován: 30.8.2016 21:05:42
Bydliště: D11 exit 123 (snad někdy)

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od Atos »

Nevím, jaké tam je nyní značení, ale připadalo mi to nyní, jako kdyby to auto chtělo předjíždět. Jako kdyby ve tmě přehlédl svislé značení před křižovatkou (??) a je tam jen přerušovaná čára ... nemohla by tam být alespoň kousek před balisety plná?
petrsida
Příspěvky: 207
Registrován: 14.8.2011 22:18:31

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od petrsida »

Atos píše:Nevím, jaké tam je nyní značení, ale připadalo mi to nyní, jako kdyby to auto chtělo předjíždět. Jako kdyby ve tmě přehlédl svislé značení před křižovatkou (??) a je tam jen přerušovaná čára ... nemohla by tam být alespoň kousek před balisety plná?
vypadá to tak

a pro ty, co nadávají na ŘSD poznamenám, že je tam pěkně dlouho před těmi balisety plná čára a zákaz předjíždění, tohle je fakt o blbosti jednotlivců
hovi
Příspěvky: 1185
Registrován: 19.11.2010 10:41:31
Bydliště: Liberec

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od hovi »

petrsida píše:
Atos píše:Nevím, jaké tam je nyní značení, ale připadalo mi to nyní, jako kdyby to auto chtělo předjíždět. Jako kdyby ve tmě přehlédl svislé značení před křižovatkou (??) a je tam jen přerušovaná čára ... nemohla by tam být alespoň kousek před balisety plná?
vypadá to tak

a pro ty, co nadávají na ŘSD poznamenám, že je tam pěkně dlouho před těmi balisety plná čára a zákaz předjíždění, tohle je fakt o blbosti jednotlivců
:ok:
hovi
Příspěvky: 1185
Registrován: 19.11.2010 10:41:31
Bydliště: Liberec

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od hovi »

Pohled na MÚK z cyklostezky.
Přílohy
20220429_173850r.jpg
20220429_173850r.jpg (146.01 KiB) Zobrazeno 4076 x
20220429_173751r.jpg
20220429_173751r.jpg (175.33 KiB) Zobrazeno 4076 x
hovi
Příspěvky: 1185
Registrován: 19.11.2010 10:41:31
Bydliště: Liberec

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od hovi »

Výstavba časosběrně:
kot
Příspěvky: 10529
Registrován: 17.6.2010 0:19:32

Re: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Příspěvek od kot »

hovi díky za super video ! Byla to sakra komplikovaná stavba, dá se říci téměř na pětníku. Ta příprava rozfázování byla něco ! A navíc došlo ke zkrácení termínu. Klobouk dolů...
Odpovědět

Zpět na „I/35“