(CO) Mezi Bogotou a La Calerou bude vystavěn nový tunel

Články z novin a internetu - zahraniční
Zamčeno
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

(CO) Mezi Bogotou a La Calerou bude vystavěn nový tunel

Příspěvek od Diaľničiar »

Mezi kolumbijskými městy Bogotou a La Calerou bude vystavěn nový tunel

Mezi hlavním městem Kolumbie, Bogotou, a o několik kilometrů východně vzdáleným městem La Calerou bude v následujících letech vystavěn nový tunel. Tento projekt o něco více ulehčí dopravě v rámci Bogoty a jejím nejbližším okolím.

20.12.2022 | CzechTrade

Kolumbie má jakožto jedna z mála zemí na světě přístup ke dvěma oceánům, a i z tohoto důvodu se tak na jejím pobřeží nachází značné množství přístavních měst. Zároveň představuje také jediný stát na území Jižní Ameriky, kterým vedou tři různá pohoří.

Pokud se však přihlédne i k faktu, že se 93 % přeprav veškerého kolumbijského nákladu provádí po zemi, není již žádným překvapením, že se na jejím území nachází spousty tunelů. Co však může být překvapením, je skutečnost, že 7 z 10 nejdelších tunelů postavených v celé Latinské Americe jsou právě v Kolumbii.

Guvernér departamentu Cundinamarca Nicolás García oznámil, že v blízké době společnost Odinsa představí konkrétní informace ohledně projektu výstavby nového tunelu mezi Bogotou a La Calerou. Tunel by měl začínat v hlavním městě od ulice číslo 100 společně se 7 a měl by tudíž procházet skrze bogotské hory.

Samotný návrh výstavby tunelu však nebyl představen zcela poprvé. Historicky první představení výstavby tunelu se totiž konalo už v roce 2013, nicméně v průběhu let měl projekt zejména problémy se získáním všech potřebných ekologických práv a licencí.

Samotná výstavba tunelu by měla probíhat na základě inovační Nové rakouské tunelovací metody (NRTM), jenž byla představena světu v roce 1962. NRTM je speciální především tím, že nerazí celý profil tunelu v jednom kuse, jak tomu bylo dříve, ale razí jej po částech. Kvůli tomu tak lze postupovat nejen rychleji, ale i následně využívat horninu a její tlak jakožto zpevňující prvek celé stavby.

https://www.businessinfo.cz/clanky/mezi ... ovy-tunel/
Zamčeno

Zpět na „2022 Svět“