Námořní a lodní doprava

Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Námořní a lodní doprava

Příspěvek od Diaľničiar »

Byly uděleny smlouvy a dohody v hodnotě 13,6 milionu eur na realizaci 92 projektů přístavní infrastruktury a obnovy námořního majetku

Místopředseda vlády a ministr Butković udělil smlouvy a dohody v hodnotě 13,6 milionů eur na realizaci celkem 92 projektů přístavní infrastruktury a obnovy námořních aktiv jako záruku pokračování velkých investic do přístavní infrastruktury na celém Jadranu.

"Hovoříme o národních prostředcích, které jsou plánovány ve státním rozpočtu, v pozici ministerstva moře, dopravy a infrastruktury,“ uvedl před přidělením vicepremiér a ministr Butković a připomněl, že v roce 2016 prostředky na tento účel činily asi 25 milionů HRK, tedy 3,3 milionu eur, zatímco dnes jsou na úrovni přibližně 100 milionů kun nebo více než 13 milionů eur. :ok:

Místopředseda vlády a ministr uvedl, že tyto velké investice, které byly zahájeny, nazývá renesance na chorvatském pobřeží, protože se nikdy neinvestovalo do chorvatských přístavů jako v posledních letech.

https://mmpi.gov.hr/vijesti-8/za-realiz ... eura/23865
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Námořní a lodní doprava

Příspěvek od Diaľničiar »

Začíná projekt rekonstrukce přístavu Ubli na ostrově Lastovo. Stalo se tak oficiálně dnešním dnem.

Projekt rekonstrukce přístavu v Ubli má hodnotu více než 7,8 milionu eur a je spolufinancován Evropskou unií a zahrnuje výstavbu nového přístaviště trajektů se 110 m dlouhým kotvištěm a nájezdem pro nakládku a vykládku vozidel, rozšíření přístaviště stávající přívozové nábřeží 54,48 m, úprava pozemků a provozních dopravních ploch, jakož i silniční propojení přístavu s okresní silnicí Ž6230 (která bude obecně využívána a otevřena všem uživatelům zdarma). Projekt umožní rozšíření a zvýšení kapacity v přístavu Ubla, zvýšení bezpečnosti a kvality služeb námořní dopravy, lepší spojení ostrova Lastovo s pevninou a dalšími ostrovy a také vytvoření lepších podmínek pro zvýšení kvalitu života ostrovanů.

Místopředseda vlády a ministr Butković také připomněl rozhodnutí vlády Chorvatské republiky z před dvou let, které umožnilo zřízení přímé vysokorychlostní trajektové linky spojující Lastovo s Dubrovníkem.

Investice, které dnes do přístavů máme, jsou přes 300 milionů eur, hlavně s pomocí evropských fondů.

https://mmpi.gov.hr/vijesti-8/pocinje-p ... tovu/23959
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Námořní a lodní doprava

Příspěvek od Diaľničiar »

Místopředseda vlády a ministr pro moře, dopravu a infrastrukturu Oleg Butković se zúčastní závěrečné konference projektu „Vylepšení přístavu Baška“, která se bude konat ve čtvrtek 11. května 2023 v Bašce na ostrově Krk ( Galerie Zvonimir , Kralja Zvonimir 114, Baška ), začátek v 11:00 hodin.

Projekt v hodnotě více než 5,4 milionu eur je spolufinancován Evropskou unií a zahrnuje rozšíření primárního vlnolamu Vela riva (fáze 1) a rozšíření sekundárního vlnolamu Mala riva (fáze 2). Projekt rozšíření přístavu Baška zajistí potřebnou ochranu vodních ploch v oblasti přístavu a umožní odpovídající kotvení a zabezpečení na přípojce pro liniové lodě. Budou také zajištěny předpoklady pro rozvoj linkové dopravy, která umožní lepší spojení obyvatel ostrova Rab s pevninou přes přístav Baška a zvýší úroveň služeb pro uživatele veřejných lodních linek.

https://mmpi.gov.hr/aktualno/najave/pot ... krku/23962
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Námořní a lodní doprava

Příspěvek od Diaľničiar »

Místopředseda vlády a ministr pro moře, dopravu a infrastrukturu Oleg Butković předal ve středu 7. června 2023 v Rijece Koncesní smlouvu na výstavbu přístavu pro námořní turistiku Porto Baroš společnosti ACI-GITONE d.o.o. a otevřela dveře budoucí ACI Marina Rijeka.

Slavnostním představením koncesní smlouvy byla oficiálně zahájena realizace projektu výstavby budoucího přístavu ACI Marina Rijeka v přístavu Porto Baroš, největší investice do námořní turistiky v historii Chorvatské republiky v hodnotě více než 50 milionů eur. Realizaci tohoto kapitálově strategického projektu bude provádět společnost ACI-GITONE, která získala koncesi na 30 let na námořní majetek o rozloze téměř 106 tisíc metrů čtverečních. Budoucí ACI Marina Rijeka s přibližně 230 kotvišti a množstvím zařízení zcela změní vizi města Rijeka i turistickou nabídku Kvarneru a Chorvatska a bude technologicky nejvyspělejší nejen v Středomoří, ale potenciálně ve světě.

Ze všech projektů, které v současné době realizujeme v Rijece, od záhřebského pobřeží a silnice, kterou otevřeme letos v létě, D403, je projekt ACI marina v Porto Baroš stále třešničkou na dortu celého tohoto cyklu investic. ve městě,“ uvedl místopředseda vlády a ministr Butković a zdůraznil, že výstavbou nové ACI maríny Rijeka se tato centrální část města stane atraktivní a atraktivní a změní Rijeku správným směrem. „Projekt výstavby ACI Marina Rijeka mění vizi Rijeky, vrací Rijeku moři,“ řekl Butković a dodal, že tato marina je již dlouho avizovaná a prošla všemi procedurami. Zdůraznil také, že je nesmírně důležité, aby projekt měl podporu všech zainteresovaných stran důležitých pro realizaci samotného projektu – od města Rijeka, župy Primorje-Gorski Kotar a vlády Chorvatské republiky.

Slavnostního předání koncesní smlouvy a prohlídky budoucího ACI Marina Rijeka se kromě místopředsedy vlády a ministra Butkoviće zúčastnila mimo jiné i místoprefektka Primorsko-Goranska Marina Medarić, starostka města Rijeka. Marko Filipović, ředitel Správy přístavu Rijeka Denis Vukorepa a kapitán Správy přístavu Rijeka Darko Glazer.

https://mmpi.gov.hr/vijesti-8/potpredsj ... aros/23998
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Námořní a lodní doprava

Příspěvek od Diaľničiar »

Bylo otevřeno trajektové molo Žigljen a oslavil se Den města Novalja (zkráceno)

V pondělí 12. června 2023 se místopředseda vlády a ministr pro moře, dopravu a infrastrukturu Oleg Butković zúčastnil slavnostního otevření trajektového mola Žigljen, zrekonstruovaného a rozšířeného v rámci projektu EU v hodnotě 9,74 milionu eur.

Obrázek

Projekt zahrnoval rozšiřovací práce, tedy rozšíření a rekonstrukci břehů 1, 2 a 3, přičemž zásah umožnil přistavení lodí za nepříznivých povětrnostních podmínek vybudováním náspů, které budou chránit břehy před větrem a vlnami. Aktivity projektu snížily nutnost manévrování do kotviště a zkrátily dobu vjezdových a odjezdových manévrů a byly splněny podmínky pro přenocování plavidel v přístavišti trajektů na břehu 3. Samotný projekt zajistil dostatečné vyvázání a jako bezpečnost trajektové linky Prizna-Žigljen.

Místopředseda vlády a ministr Butković v projevu ke shromáždění upozornil, že jde o důležitý infrastrukturní projekt, který byl spolu s přístavem Tkon v Zadarské župě jednou z prvních investic, které získaly evropské financování.

"Jsme země obrácená k moři, žijeme z moře a projekty jako tento jsou pro nás klíčové jak z hlediska bezpečnosti plavby, tak z hlediska cestovního ruchu, ekonomického růstu," pokračoval Butković s odkazem na některé z projektů v oblasti, jako jsou dnes dokončené přístavy Mišnjak a Stinica a přístav Žigljen. "Ještě musíme realizovat Priznu a to je něco, co musí přístavní správa Senj pomalu připravit," řekl Butković a zdůraznil, že finanční prostředky jsou a že na podzim bude vyhlášena nová výzva, čímž se otevře možnost financování takové projekty.

Po otevření zrekonstruovaného přístaviště Žigljen se místopředseda vlády a ministr Butković v rámci delegace předsedy vlády Chorvatské republiky zúčastnil formálního zasedání městské rady u příležitosti Dne města Novalja v Novalji. Na začátku svého projevu poblahopřál jedné z nejúspěšnějších místních jednotek v celém Chorvatsku za vše, co se za posledních 30 let udělalo v oblasti infrastruktury, ekonomiky, cestovního ruchu a v každém jiném smyslu pro rozvoj Novalje. .
"Toto je výsledek politiky, která měla vizi, která byla trvalá, která v těžkých dobách, protože si pamatujeme válku o vlast a vše, čím jsme prošli během těchto 30 let, učinila Novalju lepší, progresivnější a přijatelnější." Butković.

„Projekty začínají a končí úspěšně, a to je smyslem politiky a nás všech, kteří zastáváme určité funkce, snažit se maximálně využít všech příležitostí, které se nám nabízejí, které jsou na obzoru pro naše okolí, naše město, naši obec, ale i pro celou republiku Udělejme pro Chorvatsko co nejvíce z hlediska lepšího ekonomického rozvoje,“ uvedl místopředseda vlády s odkazem na četné výzvy, kterým čelí nejen Chorvatsko, ale i Evropa a celá země. svět - od koronaviru po válku na Ukrajině - a na kterou vláda Chorvatské republiky včas reaguje, reagovala přijímáním rozhodnutí a opatření na pomoc občanům a místní samosprávě v době krize.

https://mmpi.gov.hr/vijesti-8/otvoreno- ... alje/24009
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Námořní a lodní doprava

Příspěvek od Diaľničiar »

Pula získá 32 mil. € na přístavní infrastrukturu:

Místopředseda vlády a ministr pro moře, dopravu a infrastrukturu Oleg Butković byl v pondělí 10. července 2023 v Pule, kde se zúčastnil pracovního jednání v Komunálním paláci v Pule na téma sanace vlnolamu v Pule a rekonstrukce Rivy. Setkání se kromě místopředsedy vlády a ministra Butkoviće zúčastnil starosta města Pula Filip Zoričić, prefekt Istrijské župy Boris Miletić, člen správní rady ACI d.d. Josip Ostrogović, ředitel správy přístavu v Pule Dalibor Brnos a Anton Kliman, poslanec chorvatského parlamentu.

„Dnes jsme měli velmi krátkou, ale operativní schůzku na téma dvou velmi důležitých projektů zde ve městě Pula, tedy na Istrii. Jedná se o sanaci, rekonstrukci a rozšíření vlnolamu Pula a rekonstrukci stávajícího nábřeží,“ uvedl místopředseda vlády a ministr pro moře, dopravu a infrastrukturu a zdůraznil, že jde o dva velmi velké a významné projekty, které spadají pod tzv. jurisdikci okresního přístavního úřadu, tedy města Pula. Dále upozornil na to, že finanční hodnota projektů je velká a že bez pomoci ministerstva, vlády a evropských fondů by se projekty jen těžko realizovaly.

"Pokud jde o první projekt rekonstrukce, sanace a rozšíření vlnolamu Pula, který byl proveden v období Rakouska-Uherska, hodnota tohoto projektu se pohybuje někde kolem 20 milionů eur," uvedl místopředseda vlády a ministr Butković. ve kterých se ministerstvo a Chorvatská republika nacházejí nedávno zahájily velký investiční cyklus v oblasti rekonstrukce a výstavby nábřeží a vlnolamů na celém chorvatském pobřeží. Dodal také, že každý den se buď otevírají nová díla, nebo se dokončují stávající projekty, a že tento projekt, jak se věci nyní mají, najde své místo v nové finanční perspektivě, která by měla být otevřena na podzim, během které Správa přístavu by měl přijít až do stavebního povolení, získat veškerou dokumentaci a reagovat na výzvu ministerstva. „Nyní je na správě přístavu, aby co nejdříve získal stavební povolení. Projekt je skutečně ve vážné fázi, stavební povolení by měli dostat velmi brzy,“ uzavřel Butković s odkazem na projekt rekonstrukce pulského nábřeží – projekt v gesci města Puly a částečně ACI.

"K tomu projektu bylo podepsáno memorandum, tedy dohoda o porozumění, kde město Pula a společnost ACI společně vytvoří koncepční řešení, na kterém se již pracuje," pokračoval Butković s tím, že jde o projekt v hodnotě zhruba 12 milionů eur, které budou částečně financovány z evropských fondů
, přičemž část podle memoranda převezme ACI.

„Máme dva velmi velké projekty tady v Pule na Istrii, když mluvíme o přístavní infrastruktuře. Jeden velmi vážný, který by měl mít už letos grantovou smlouvu, a druhý, kdy se mluví o rekonstrukci nábřeží, bude trvat několik měsíců, než se na ni připraví,“ uzavřel Butković a zdůraznil, že ministerstvo a vláda plně podpořili realizaci obou projektů.

Istrijský prefekt Miletić ohodnotil oba projekty jako mimořádně cenné pro Pulu a istrijský kraj a dodal, že projekt na obnovu, rekonstrukci a rozšíření vlnolamu v Pule byl zpracován v roce 2004 a stavební povolení na opravu vlnolamu bylo získáno v roce 2008. . "Vždy jsme vládě trvali na tom, že tento strategický projekt by měl být proveden zejména kvůli bezpečnosti města Pula," zdůraznil Miletić a poukázal na to, že neexistují žádné evropské fondy, ke kterým máme nyní právo přístupu.

"Tyto dva projekty jsou nejen infrastrukturně důležité, ale také ekologicky a z bezpečnostního hlediska důležité. Nábřeží je ve špatném stavu, stejně jako vlnolam," řekl starosta Puly Zoričić s tím, že Pula je městem, které žije moře, ale i na náměstí, a že s tímto projektem bude Pula žít i na moři.

https://mmpi.gov.hr/vijesti-8/odrzan-ra ... puli/24062
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Námořní a lodní doprava

Příspěvek od Diaľničiar »

projekty, o kterých jsem psal, mají i své letecké záběry z realizace:

záběry na práce upgradu přístavu ve městě Omiš (tam se pracuje od ex roku): v letních měsících se práce omezují



tady jsou záběry na zmiňovaný projekt přístavu Korčula a i Polačište:

za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Námořní a lodní doprava

Příspěvek od Diaľničiar »

Místopředseda vlády a ministr pro moře, dopravu a infrastrukturu Oleg Butković byl ve středu 27. září 2023 v Šibeniku, kde se zúčastnil konference projektu „Prodloužení mola Vrulje jako součást námořního terminálu pro cestující v přístavu ze Šibeniku (III. fáze projektu)". a poté navštívil staveniště projektu.

"Je to velký projekt pro přístavní správu a město Šibenik, protože námořní terminál pro cestující bude znamenat obrat v námořní dopravě a službách pro cestující," pokračoval Butković a vysvětlil, že budova terminálu sjednotí všechny přístavní a další služby nezbytné pro fungování námořní dopravy, jako je přístavní kapitán, celní, policejní a schengenská kontrola, a zároveň zlepší integraci chorvatských ostrovů i celkový vzhled přístavní oblasti Šibenik.

Celková hodnota projektu přístavby mola, spolufinancovaného Evropskou unií, činí 8 210 384,52 eur a projekt splňuje požadavky na zkvalitnění služeb osobní dopravy v průběhu celého roku, což příznivě ovlivní dostupnost zaměstnání, vzdělání, zdravotnictví péče a dalších veřejných služeb pro ostrovní komunity, jakož i zlepšení integrace chorvatských ostrovů do širší dopravní sítě.

"Chorvatsko je přímořská země a můžeme být hrdí na to, že na chorvatském pobřeží probíhá renesance a že nikdy neinvestovalo do přístavní infrastruktury, do nábřeží a vlnolamů, jak se investuje dnes," zdůraznil místopředseda vlády. Ministr a ministr Butković během prohlídky staveniště projektu a dodal, že máme mnoho evropských a národních projektů na obnovu přístavu a nábřeží a prostřednictvím budoucích finančních výhledů, obálek, národního plánu obnovy, jakož i neustálý růst prostředků ze státního rozpočtu, pokračujeme v investicích do přístavní infrastruktury.

Co zajišťuje lepší dopravní spojení na ostrovech? Jednoznačně silnice vedoucí k přístavům na samotných ostrovech. Vláda proto cíleně podporuje i regionální silniční správy za tímto účelem.

Po Šibeniku zůstal místopředseda vlády a ministr Butković v Solinu, kde se zúčastnil úvodní konference a prezentace tří projektů Správy silnic župy Split, jejichž cílem je vybudování komunikací pro přístup k přístavům a zvýšení kvality dopravní spojení na ostrovech, které je spolufinancováno z evropských fondů prostřednictvím Ministerstva moře, dopravy a infrastruktury. Prezentované projekty ŽUC Split se týkají rekonstrukce okresních silnic ve městě Trogir a na ostrově Brač a také výstavby silničního okruhu na ostrově Šolta. "Všechny tyto projekty jsou většinou financovány z Fondu soudržnosti, tedy z národního programu přístavních investic", řekl Butković s tím, že spolufinancováním výstavby těchto místních komunikací je cílem zajistit rychlejší a snadnější přístup do přístavů a ​​zároveň zvýšit kvalitu dopravního spojení na ostrovech a pobřeží. Místopředseda vlády a ministr Butković připomněl dokončený projekt spojení Pučišće v celkové hodnotě 8 milionů eur a poukázal na to, že se dvěma novými projekty v hodnotě 4,5 milionu eur dosahujeme celkem 12,5 milionů eur investovaných správou okresních silnic. "Kromě těchto investic je třeba poznamenat, že je to jen zlomek toho, co se v současnosti investuje ve Splitsko-dalmatské župě, protože celkové investice do silniční infrastruktury v celém kraji dosáhly 167 milionů eur," zdůraznil Butković, s poukazem na to, že hlavním předpokladem pojistného spojení na ostrovech je dobré a kvalitní spojení s přístavem,

https://mmpi.gov.hr/vijesti-8/potpredsj ... uc-a/24164
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Námořní a lodní doprava

Příspěvek od Diaľničiar »

Podpředseda vlády a ministr pro moře, dopravu a infr. Oleg Butković navštívil 12.1. Vela Luku na ostrově Korčula, kde se konalo slavnostní otevření nového námořního terminálu pro cestující v hodnotě 14,8 mil. €. Cílem projektu bylo odlehčit přetížení dosavadní lokality a zrychlit poskytování služeb.

* upgrade 515m pobřežní trasy
* 3 nová trajektová spojení
* jsou zde 4 kotviště: 150m, 2x 70m a 40m
* na 18 685 m2 je 350 míst pro vozidla na čekání, 3 bus zastávky, 4 pro taxi a 20 parkovacích míst

Jadrolinija na jednu z tras navíc nasadí novou loď.
.
1 PPTVL OTVORENJE 12-1_24.jpg
1 PPTVL OTVORENJE 12-1_24.jpg (79.46 KiB) Zobrazeno 124 x
4 PPTVL OTVORENJE 12-1_24.jpg
4 PPTVL OTVORENJE 12-1_24.jpg (77.69 KiB) Zobrazeno 124 x
7 PPTVL OTVORENJE 12-1_24.jpg
7 PPTVL OTVORENJE 12-1_24.jpg (97.12 KiB) Zobrazeno 124 x
.
https://mmpi.gov.hr/vijesti-8/u-veloj-l ... inal/24371
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Odpovědět

Zpět na „Chorvatsko“