Řecko

Země EU kromě Česka
Odpovědět
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

pro zajímavost z menších regionů, ke srovnání; samo o sobě jsou to 2 impozantní projekty na to co vlastně pokrývají

:arrow: Byla podepsána smlouva na projekt "Oprava a rekonstrukce asfaltu silniční sítě obce Phylis". Společný podnik TECHNIKI ERGON S.A. - EDRAIOS A.T.E. byl vybrán jako dodavatel projektu z pěti nabídek, které o projekt projevily zájem. Původní rozpočet je 31,99 mil. eur (hodnota bez DPH 25,8 mil.), zhotovitel se projektu ujal s nabídkou 10,3 mil. eur (hodnota s DPH 12,77 mil.), sleva přesahuje 50%. :idea:

Doba trvání smlouvy je 18 měsíců a zadavatelem je obec. Předmětem zakázky je oprava a rekonstrukce asfaltových komunikací v obytné zástavbě obce Fylis. Plocha ulic, na kterých budou práce prováděny, je 997 852,40 m2.

Fyli je městečko nebo snad centralizovaná obec v regionu Atika, které je vysloveně přeplněné památkama. V roce 2011 se rozšířilo v územní působnosti, když Řecko procházelo nejhorší finanční a dluhovou krizí. Ale na větší investice stejně nezbývalo. Nyní se tedy opraví rekordní rozsah, snad všechno co tam je v kompetenci. Žije tady celkem asi 45 tis. obyvatel.

web samosprávy: https://fyli.gr/

Jejich vzácné atrakce:
Muzeum starověké řecké technologie Zephyr
Klášter svaté Nanebevzetí Theotokos Kleisten Fylis
Starověká zeď "Dema"
Pevnost
Jeskyně PANOS
Klášter svatého Jana Teologa a Folklorní muzeum
a další
  • Než se Parnitha stala národním parkem a místem pro rekreaci a pěší turistiku, prošla staletími jako místo uctívání, opevněná pevnost a „hydroman“ Attiky, přičemž stále existuje mnoho známek dlouhodobého využívání hory. bydlení, o čemž svědčí i bohatství toponym.

    Z krátkého odkazu cestovatele Pausaniase na Parnithu se dozvídáme, že Parnitha byla zasvěcena Diovi, jehož uctívání bylo běžné i na vrcholcích hor. Z nálezů a textů starověké literatury je známo, že v jeskyni Panos byl Panas uctíván bůh na chůdách, patron pastýřů. Ve vykopávkách bylo nalezeno velké množství lamp, zatímco u vchodu do jeskyně jsou vytesané výklenky, kde byly umístěny pocty.

    Kromě svého posvátného charakteru byla Parnitha také hranicí mezi Attikou a Boiótií a athénský stát vybudoval desítky pevností a pevností, z nichž několik je zachováno v rozbořeném stavu. Jednou z nejzachovalejších je Fort of the Tribe, jejíž zdi jsou na některých místech zachovány do velké výšky.

    Cenné pro povodí byly pramenité vody Parnithy a od starověku byla vybudována rozsáhlá síť akvaduktů, která byla rozšířena a zdokonalena za římského císaře Hadriána. Akvadukt měl dvě hlavní větve v tocích Thodora a Giannoula (první přivádělo vodu do Eleusis a druhé do Eleonasu v Aténách).

    V byzantských letech byly založeny některé kláštery, které se dochovaly dodnes renovované.

    Ve 14. století začala kolonizace Attiky Arvanity, kteří se zpočátku usadili v severní hornaté zóně (Kithaironas – Pastra – Parnitha), odkud se později rozšířili do zbytku Attiky. Zemědělská, hospodářská a těžební činnost, sběr dřevěného uhlí a pryskyřice se donedávna provozovaly v několika částech hory a jsou vidět jejich pozůstatky, stejně jako ruiny starých osad, mlaty, studny atd.
Tak už se tam jen vybrat, ale tedy předpokládám, že rokem 2023 tam bude stavební ruch. :P

:arrow: Region Střední Řecko: Byla podepsána smlouva na projekt na řešení pádů v "Kokosi"

Region Střední Řecko vypsal a nyní podepsal stavební smlouvu na projekt: „ÚDRŽBA SILNIČNÍ SÍTĚ VIOTIANSKÉHO POBŘEŽÍ EVIE NA ROKY 2020 – 2022“ s rozpočtovými náklady 3 000 000 eur. Jde o:

Hlavním předmětem konkrétního projektu je ošetření pádů a sesuvů půdy na provinční silnici Muriki - Loukisia - Halia, v lokalitě "Kokosi" v délce cca 400 metrů.

Mimo jiné se předpokládají tyto úkoly:

Tvorba návodních svahů (výstavba teras) v lokalitě "Kokosi" pro zamezení budoucího sedání.
Odstraňování suti, čištění a obložení příkopů.
Odstranění a přemístění stávajících plotů a kovových sítí zachycujících padající kameny.
Instalace nových plotů a kovových pletiv, aby se zabránilo pádu skal.
Zpevňování a obnova poškozených povrchů vozovek (zacelování výtluků) a asfaltové vozovky.
Montáž bezpečnostních zábran a výstavba vodorovného a svislého značení.

Regionální guvernér středního Řecka Fanis Spanos po podpisu smlouvy o výstavbě řekl: „Vstupujeme do posledního úseku, abychom poskytli definitivní řešení problému, který roky sužuje obyvatele a návštěvníky městské jednotky Anthidona. Nasmlouvali jsme a realizujeme projekt s rozpočtem 3 000 000,- s cílem řešit závaly a sesuvy v lokalitě „Kokosi“. Zasahujeme ve svahu, abychom vytvořili schůdky a zároveň instalujeme nová kovová pletiva, abychom zamezili pádům kamení pro bezpečnost silničního provozu na silnici s obzvlášť vysokým provozem.“

Obrázek

Zdroj: ministerstvo infrastruktury a dopravy
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

9 top infrastrukturních projektů současnosti pro 2 největší město Řecka: Soluň / Thessaloniki

vyberu "jen" dopravní stavby

v tématu k nalezení 1. FlyOver of Regional Thessaloniki (377 mil. € bez DPH, forma PPP), smlouva na kontroly před podpisem, přípravy výstavby

2. Thessaloniki Metro; formou PPP koncem 2023 se zahajuje ve spolupráci s Attiki Metro
- hlavní linie 9,6 km a 13 stanic
- vedlejší linie do Kalamaria 4,8 km a 5 stanic
- výstavbu provede AKTOR-WEBUILD-HITACHI

5. Aliakmona Bridge, revitalizace 600m mostu, práce realizuje AVAX pro Aegean Motorway.

6. Road Axis for Thessaloniki - Edessa - upgrade/výstavba 80 km silnic/dálnic za 419 mil. € s následující údržbou a opravama, forma PPP
- Thessaloniki - prodloužení do Pella

7. Road connection ThPA – PATHE - projekt se realizuje společností AKTOR
- kontrakt pochází od Egnatia Odos
- zlepšení podmínek pro Port

8. Railway connection ThPA Thessaloniki - zlepšení nákladní dopravy a její přístupu na ostatní balkánské trhy z regionů severního Řecka

9. West Thessaloniki Suburban - souvisí s bodem 8., ale týká se výhradně západní části Thessaloniki

Pokud se ptáte co jsou body 3., a 4. tak budovy justice ve vícero městech za asi 148 mil. € (PPP, již se staví) a dětská nemocnice za 150 mil. € z nadace, která se má v roce 2023 začít stavět s datem dokončení v 2025.

Zdroj: ministerstvo infrastruktury a dopravy
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

blok info, snaha o výběr toho nejdůležitějšího ... menší silniční práce za desítky mil. € již nemají ani prostor ...

:arrow: Dálnice budoucnosti v Řecku: nová rozšíření, chytré systémy, elektronické mýtné a rychlé nabíječky již brzy

Řecké dálnice budoucnosti slibují, že budou jiné. Očekává se, že síť bude rozšířena do mnoha regionů země, přičemž bude instalováno elektronické mýtné. Silnice budou fungovat s chytrými systémy, šetrnějšími k životnímu prostředí, zatímco budou „zaplněné“ nabíječkami podél sítě. Zároveň je posílena úvaha o instalaci OZE, která je učiní chytrými.

Rozšíření, která jsou buď ve výstavbě nebo ve výběrovém řízení, se mají uskutečnit na Krétě výstavbou VOAK, v západním Řecku s Patra-Pyrgos a Amvrakia Road, na Peloponésu s osou Kalamata-Pylos-Methoni, v Attice s rozšíření Attiki Odos ve středním Řecku s rozšířeními E65.

Cílem je, aby do konce tohoto desetiletí země dosáhla téměř 3000 kilometrů dálnic, což dále zvýší úroveň bezpečnosti silničního provozu, schopnost země stát se uzlem silniční dopravy do Evropy a z Evropy a snahu o rozvoj prostřednictvím těchto os.

Kam bude síť rozšířena?

Současná dálniční síť Řecka je dlouhá téměř 2200 kilometrů a pokrývá téměř celou zemi. Olympia Odos (Elefsina-Korinth-Patra), Ionia Odos (Antirrio-Ioannina), Nea Odos (Metamorfosi-Skarfeia), Kentriki Odos (Xyniada-Trikala a Petalo Maliakou), Egejská dálnice (Raches-Larissa-Kleidi Imathia ), dálnice Moreas (Korint-Kalamata a Lefktro-Sparti) spolu s širokou sítí Egnatia Odos (Igoumenitsa-Thessaloniki-Kipoi Evros a vertikální osy) vytvořily důležitou síť.

Novým velkým přírůstkem sítě do konce aktuální dekády bude VOAK o délce téměř 300 km. Loni v září byla podepsána východní část Neapolis-Agios Nikolaos, první pro stavbu VOAK. Dalším krokem je podpis středního úseku z poloostrova do Neapolis, který je realizován prostřednictvím PPP, přičemž v roce 2023 bude podepsán i hlavní úsek z Chanie do Hersonnisosu (pokud nedojde k prodlevám v nabídkovém řízení). V budoucnu se očekává, že silnice bude prodloužena na západ do Kissamos.

Na Kentriki Odos-E65 se staví jižní část (Lamia-Xyniada) a severní část (Trikala-Kipourio Grevenon). Odhaduje se, že postupně do roku 2024 bude mít dálnice konečnou podobu spojující střední Řecko se Západní Makedonií za méně než 2 hodiny a přidá téměř 100 kilometrů dálnic.

Zároveň postupuje dálnice Aktio-Ambrakia o délce 48,5 kilometru. Asi 31 kilometrů je v provozu (Aktio-Vonitsa a Drymos-Ambrakia) a zbývá 17 kilometrů tam, kde se odhaduje, že budou dokončeny a zprovozněny v roce 2023. Projekt poskytne nové možnosti cestování po silnici a na Jónské ostrovy, které budou připojeno mnohem rychleji než dnes. Na Olympii Odos začalo před pár měsíci západní prodloužení 75 km z Patrasu do Pyrgos, přičemž v budoucnu se možná dočkáme nového prodloužení v úseku Pyrgos-Kalo Nero-Tsakona.

Práce pokračují také na vertikální ose Egnatia, Xanthi-Echinos, periferie Alexandroupoli. Ve výchozí pozici jsou rovněž výběrová řízení na úseky silnic Soluň-Edessa a Drama-Amphipoli prostřednictvím PPP. V závěrečné fázi výběrového řízení je také PPP projekt pro úsek Kalamata-Pylos-Methoni. Podpisy jsou podle odhadů otázkou příštích měsíců. Zároveň se připravuje severní konec Ionia Odos z Ioanniny do Kakavie. S těmito doplňky přesáhne řecká dálniční síť 2900 kilometrů a dosáhne téměř 3000 kilometrů.

V Aténách pokračuje plánování rozšíření Attiki Odos, možná se 4 rozšířeními. Již má být podepsáno prodloužení Kymi Avenue, zatímco rok 2023 může být rokem startu pro: městský tunel Ilioupoli (Katehaki-L. Vouliagmenis), Koropi-Lavrio a Spata-Rafina. V Soluni je jen otázkou času, kdy budou podepsány podpisy pod Regionální estakádu, která svým provozem uleví provozu na této ose.

Chytré dálnice

V budoucnu budou řecké dálnice „chytré“, protože půjde o sérii systémů. Toto není proces, který se stane za den, ale již se začal odehrávat. Mezi první systémy patří systémy Olympia Odos s „vodou ze vzduchu“, inovativním systémem, který využívá vlhkost vzduchu k přeměně na vodu k použití. V budoucnu se však počítá s tím, že mosty a tunely budou řízeny inteligentními systémy, které budou fungovat především proaktivně a budou schopny diagnostikovat poškození, netěsnosti či poškození infrastruktury a také upozornit uživatele v případě nehod.

Očekává se přitom, že bezdrátová síť 5G pokročí, aby plně pokryla dálniční síť země a nabídla online služby, které budou mimo jiné schopny propojit dálnice s uživateli. Uživatelé tak budou moci být v budoucnu informováni o dopravní situaci osy, kterou se pohybují, o převládajícím počasí, probíhajících projektech, možných alternativních trasách atd.

Rychlonabíječky a elektronické mýtné

Předpovídá se, že budoucnost řeckých dálnic bude také elektrická. V zahraničí existují další novinky, většinou na experimentální úrovni, jako je nabíjecí dráha pro elektrické vozíky z nadzemních kabelů, nabíjecí dráha pro vozidla z trakce pneumatik atd.

V řecké síti již většina koncesionářů zahájila instalaci nabíječek pro elektromobily do MSS os, které jsou v provozu. V budoucnu se očekává, že síť nabíjecích stanic bude houstnout a bude dostupná téměř všude, aby uspokojila potřeby, které vyvstanou s rostoucí úrovní elektrifikace.

Nejdůležitější jsou ale rychlonabíječky, které umožní rychlé dobití baterií rychle pokračovat v cestě uživatelů. Technologie je stále v rané fázi a v současnosti je naše země v počtu nabíječek pro elektromobily na 100 kilometrů silniční sítě zařazena mezi posledních pět členských zemí EU.

Konečně elektronické mýtné, slibující chytré a především férové ​​poplatky. Centrálním plánováním ministerstva infrastruktury je instalace moderního „chytrého“ systému, který bude uživatelům účtovat poplatky v poměru k ujetým kilometrům. Vozidlo bude v podstatě zaznamenáno satelitem při vjezdu a výjezdu z dálnice. Zároveň bude možné prověřovat případy přestupků užitkových vozidel.

:arrow: Dnes 22.11. byla podepsána smlouva na největší projekt železniční infrastruktury v Řecku od roku 2017

Největší železniční projekt od roku 2017 bude dnes podepsán v regionu Achaia. Právě v železničním tunelu Panagopoula, čtvrtém největším v zemi, se bude konat slavnostní podpis smlouvy na dostavbu trati Aigio-Rio.

Podpisy se uskuteční za přítomnosti premiéra Kyriakose Mitsotakise, který je na turné v regionu Achaia. Projekt je realizován v rámci schématu TERNA-MYTILINEOS, zadavatelem je ERGOSE.

Projekt zahrnuje výstavbu tratí (konstrukce), elektrifikace, signalizace a dálkového ovládání a stanic. Po jejím dokončení jej bude moci OSE uvést do provozu. S tímto projektem se moderní železnice doslova dostává do předzahrádky Patras a expresní elektrická trasa zvládne trasu Atény-Rio za méně než 2 hodiny.

Hojí ránu v kraji

Zároveň hojí velkou ránu v regionu Achaia, který je od roku 2010, kdy byl zastaven provoz metrické tratě, z hlediska železnice izolován, aby byly zahájeny projekty modernizace železnice. Odhaduje se, že nová trať dokáže přivést cestující zpět do vlaků, protože všechny vlaky na meziměstských a příměstských trasách budou moci jezdit s elektrifikací.

Posledním čekajícím na dokončení trati do Patrasu je úsek Rio-Neo Limani Patras, na který probíhá výběrové řízení. Se zvláštním zájmem se však čeká na zprávy, které mohou být vypracovány pro konkrétní projekt, protože existují další požadavky ve věci podzemí.

Co je součástí projektu?

– Výstavba 28,8 km dvojité železniční infrastruktury od vjezdu do Sidu. Stasis Rododafni Km pozice 193+950 až po ukončení podzemního projektu (Cover and Cut) Rio Km pozice. 222+750.

– Výstavba 4 železničních stanic a 3 železničních stanic, dvou obslužných budov tunelových zařízení (TFS) (vjezd a výjezd z tunelu Panagopoula) s jejich okolím a konfigurace propojovací pasáže č. 5 tunelu Panagopoula pro umístění S/S-2.

– Výstavba IT zařízení uvnitř tunelu Panagopoula, jeho servisních budov (SB), technických prostor S/S-2 propojovacího vedení č. 5 a C&C Ag. Basilio.

– Výstavba moderního obousměrného zabezpečovacího systému s dálkovým ovládáním a ETCS úrovně 1.

– Výstavba elektrizační soustavy 25kV/50Hz s dálkovým ovládáním (SCADA).

:arrow: Závod s časem o největší projekt řecké přístavní infrastruktury v Soluni

OLTH SA bojuje s časem. pro zahájení vlajkového projektu rozšíření 6. mola městského přístavu. Rozhodnutí Rady Evropy z loňského jara týkající se projektu velkého přístavu realizovaného v přístavu Pireus, že k tomu, aby projekt mohl pokračovat, vyžaduje EIA a hlavní plán, změnilo plán realizace velkého projektu.

Pokud nedojde k žádným prodlevám, očekávají se schválení do jara 2023. Po skončení schvalování bude mít ThPA přiměřený čas zavolat subdodavateli a podepsat smlouvu o výstavbě. Mělo by být vyjasněno, že není nutné zasílat smlouvu Účetnímu dvoru ani ji předkládat Parlamentu, protože se jedná o 100% soukromý projekt se 100% soukromým financováním.

Dokončení 6. mola Soluňského přístavu je největším projektem přístavní infrastruktury v zemi s náklady 170 milionů eur včetně DPH.

:arrow: Brzy bude zahájeno výběrové řízení na nový projekt přehrady za 100 milionů eur na ostrově Lesbos

Další projekt přehrady ministerstva infrastruktury a dopravy míří do výběrového řízení. Řeč je o přehradě Tsiknia, jejíž vyhlášení výběrového řízení je za dveřmi, protože ministerstvo financí přislíbilo částku 98,08 milionu eur (s 17% DPH). Současně bylo schváleno vyhlášení a další zadávací dokumentace a byly oznámeny požadované vyvlastnění na výstavbu projektu, které bylo vyčísleno na dalších 9 milionů eur.

Všechny projekty zásobování vodou prefektury Lesbos z přehrady Tsiknia byly definovány jako projekty na národní úrovni a důležité, přičemž bylo rozhodnuto, že potřeba vydražit daný projekt je nezbytně nutná k pokrytí okamžitých potřeb zásobování vodou prefektury Lesbos.

Na ministerstvu infrastruktury byla příprava projektu zahájena již v roce 2021 dokončením studií a aktivací vyvlastnění. Výběrové řízení projektu se odhaduje na další období a jak již bylo zmíněno, v posledním čtvrtletí roku.

Financování projektu bude hrazeno z Fondu obnovy. Projekt byl zařazen do fondu 31. května 2022. Podle plánování může být projektová smlouva podepsána do čtvrtého čtvrtletí roku 2023. Všechny projekty by měly být dokončeny v posledním čtvrtletí roku 2025.

S projekty první fáze bude přehrada Tsiknia zásobovat vodou město Mytilini a vesnice v blízkosti nádrže, konkrétně Kalloni a okolní vesnice a také Agia Paraskevi. Poté bude dodávka vody rozšířena do Polichnitos a okolních vesnic a také do vesnic Gera a následně budou zásobovány vodou vesnice směrem k severní části ostrova.

Užitná kapacita její nádrže je 12 500 000 m3.

Aby sloužily jak stavebním pracím, tak provozu projektů, je plánováno otevření nových komunikací nebo úprava stávajících komunikací do míst projektu. Počítá se také s výměnou stávajících komunikací, které bude nádrž zaplavovat.

:arrow: Atény – Thessaloniki vlakem za 3 hodiny 30 minut do roku 2023

Začíná odpočítávání pro dokončení letité signalizační smlouvy společnosti ERGOSE na železniční ose Atény-Soluň-Promahonas, lépe známé jako "717". Po dokončení prací se odhaduje, že v první fázi bude možné trasu Atény – Soluň zkrátit na 3 hodiny a 30 minut ze současných téměř 4 hodin.

:arrow: Aténské metro: výběrové řízení na 7 nových vlaků linky 3, které budou spuštěny začátkem roku 2023

Začátkem roku 2023 bude zahájeno výběrové řízení na dodávku sedmi nových dvojnásobných vlaků od Attiko Metro, přičemž se uvažuje i o dodávce dalších vlaků pro posílení vozového parku sítě. Sedm nových obousměrných vlaků má být použito výhradně na lince 3, která obsluhuje Dimotiko Theatro-El. Trasa letiště Venizelos a celkem 27 stanic na trati o délce téměř 50 km. Dnes je v síti athénského metra sedm takových vlaků, které fungují nepřetržitě od roku 2004.

Jejich pořizovací náklady se odhadují na zhruba 120 milionů eur. Vlaky budou financovány prostřednictvím NSRR 2021-2027. Tyto vlaky se liší od konvenčních vlaků provozovaných na městské síti metra. Mají schopnost být elektrifikovány, a tudíž se pohybovat, nejen ze „třetí linie“, která existuje paralelně s linkami metra na zemi. Mohou být také elektrifikovány pantografem, který mají, který odebírá energii z nadzemního elektrického vedení poskytovaného železnicí.

:arrow: Thesálie: Práce na nové silnici z Terpsithea do Rahuly postupují

Region Thesálie v současné době pracuje na výstavbě nové silnice o celkové délce 5,5 km od úrovňové křižovatky Terpsithea po nerovnou křižovatku Rahoulas, která dokončuje uzavřenou dálnici spojující Larissu s Trikalou . Veřejné práce jsou neustálým bojem obtíží. Jsou dokončeny zemní práce v boční síti a technické práce na úrovni finálních zemních prací. Projekt má celkový rozpočet na začlenění ve výši 27 504 872 eur a je financován z NSRP Thesálie na období 2014–2020.

Obrázek

Obrázek

Zdroj: ministerstvo infrastruktury a dopravy
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

blok info

:arrow: SEVERNÍ SILNIČNÍ OSA KRÉTY BOAK: Fáze B začíná v Chania-Hersonissos - jaké projekty budou provedeny po částech

Obrázek

Začíná fáze B soutěže o největší část BOAK, od Chanie po poloostrov. Rozhodnutím Ministerstva infrastruktury a dopravy bylo schváleno vydání výzvy k podávání závazných nabídek ve velkém výběrovém řízení.

Projekt stojí 1,1 miliardy eur a finance budou čerpány z NSRR 2021-2027 a Fondu obnovy. Fáze A začala 18.10.2018 s následujícími schématy: 1.AKTOR KONCESE, 2.TERNA, 3.AVAX, 4.VINCI, 5.K/X MYTILINEOS-INTERTOLL.

Projekty rovněž počítají s modernizací stávajících nerovných křižovatek v Chanii, Rethymnu a Heraklionu. V budoucnu se plánuje prodloužení silnice na západ až do Kissamosu, protože se plánuje aktivace opce v nabídkovém řízení na koncesi, a na východ do Sitie.

Trasa Chania-Heraklion bude trvat pouhých 70 minut, zatímco trasa Chania-Agios Nikolaos bude trvat přibližně 100 minut. Nová dálnice bude bezpečná, protože bude obsahovat bezpečnostní bariéry jak mezi dopravními proudy, tak po stranách osy. Maximální rychlost, kterou bude moci řidič vyvinout, bude na některých místech činit 130 km/h, stejně jako ve zbytku republiky. Předpokládá se, že mýtné bude proporcionální (tj. zpoplatnění kilometrů ujetých řidičem).

Chania-Hersonissos: Projekty podle sekcí

Obchvat Chanie
Obchvat Chanie zahrnuje tři nerovné křižovatky ve Vamvakopoulos, Mournies a Souda. Projekt byl postaven se dvěma jízdními pruhy v každém směru a bezpečnostním svodidlem. Náklady na modernizaci projektu dosahují 8 milionů eur.

Souda-Kalyves
Tunel o délce 1,22 km a dva mosty o celkové délce 1,09 km tvoří úsek Souda-Kalyves. Délka dálnice je 11 kilometrů a délka vedlejší sítě se odhaduje na 8,9 kilometru. Nová sekce zahrnuje 3 nerovné křižovatky v Platani, Aptera a Kalami.

Kalyves – Agioi Pantes
Součástí ražby v úseku Kalyves – Agioi Pantes je 230 metrů dlouhý tunel a 250 metrů most. V úseku se počítají se dvěma nerovnými křižovatkami v Kalyves a Agios Pantes a také s boční sítí o délce 12,9 km. Náklady na stavbu jsou 41 milionů eur.

Agioi Pantes-Vryses
Dvě nerovné křižovatky ve Vamos a Vryses zahrnují úsek Agioi Pantes - Vryses. V úseku se počítá s boční sítí o délce 6,42 kilometru, přičemž náklady na výstavbu dosahují 19 milionů eur.

Vryses-Petres-Atsipopoulos
Pět tunelů o délce 4,59 km a 8 mostů o délce 2,23 km tvoří úsek BOAK, Vryses – Petres – Atsipopoulos. Na úseku je plánováno pět nerovných křižovatek, z toho dvě v Georgioupoli, jedna v Episkopi a dvě v Gerani. Náklady na stavbu činí 207,44 milionů, náklady na vyvlastnění 24 milionů.

Obchvat Rethymna
Nový obchvat Rethymna zahrnuje tři nerovné křižovatky v Atsipopoulos, Tymbaki a Amari. Projekt již byl postaven se dvěma jízdními pruhy v každém směru a bezpečnostním svodidlem. Náklady na jeho modernizační práce se odhadují na 7,8 milionu.

Exantis-Fodele-Linoperamata
Úsek Exantis-Fodele-Linoperamata tvoří celkem 5 tunelů o délce 3,19 km a 18 mostů o délce 3,08 km. Nerovných křižovatek je celkem 8, konkrétně v Exanti, Bali, Almyrida, 2 v Sisses, Fodele, Agia Pelagia a Paleokastro. Délka dálnice je 36,18 km, přičemž vedlejší síť přesahuje 35 km.

Linoperamata – Gournes
Silnice se dvěma jízdními pruhy v každém směru a dělícím parapetem bude silnice z Linoperamaty do Gournes. Studie počítá s celkem 8 nerovnými křižovatkami v Linoperamata, Gazi, Mesaras Street, Papanastasiou Avenue, Katsamba, Aerodrome, Kartero a Anopoli, které budou vybudovány v rámci modernizace sítě. Náklady na modernizační práce se odhadují na zhruba 32 milionů eur, vyvlastnění se odhaduje na 750 tisíc.

Gournes - Chersonissos
Tři nerovné křižovatky v Gournes, nové mezinárodní letiště a Kasteli, trasa z Gournes do Hersonissos zahrnuje. Nová trasa bude také obsahovat dva jízdní pruhy v každém směru a bezpečnostní bariéru.

:arrow: Dálnice Egnatia: pokrok s nevyřešenými problémy, koncesní smlouva má být podepsána v roce 2023

Obrázek

Výběrové řízení na koncesi Egnatia Odos postupuje krok za krokem, protože jsme ve fázi dokončování přípravy jak dodavatelského schématu, tak Egnatia Odos. Připomeňme, že z příslušného výběrového řízení zvítězilo schéma GEK TERNA-EGIS PROJECTS.

Původního cíle uzavření ze strany HRADF do roku 2022 nebylo dosaženo kvůli nevyřešeným problémům s přijetím osy a dokončením předsmluvního období.

Nyní je podle informací cílem, aby k finančnímu uzavření došlo do roku 2023 a v době, která bude pravděpodobně po celostátních volbách. HRADF již v rozpočtu na rok 2023 predikuje příjmy ve výši 1,9 miliardy eur, z nichž největší část se týká příjmů z koncese Egnatia Odos.

V současné době existuje několik nedodělků, které by měly být dokončeny. Nejdůležitější z nich jsou licencování tunelů Egnatia Odos kompetentním Úřadem pro veřejné tunely, zahájení provozu všech mýtných stanic, stanovení výše mýtného, ​​dokončení finančního modelu založeného na dnešní úrokové realitě, zahájení provozu všech mýtných stanic, stanovení výše mýtného, ​​dokončení finančního modelu podle dnešní úrokové reality. atd.

Zde stojí za zmínku ohledně provozu mýtných stanic, jsme velmi blízko uzavření tohoto nevyřešeného problému. Podle informací dnes funguje celkem 18 frontálních stanic a celkem 36 ze 40 bočních.

Po dokončení nevyřízených záležitostí bude smlouva uzavřena a zaslána ke schválení Účetnímu dvoru, přičemž poté proběhne známý proces ratifikace Parlamentem a podpisu smluvního balíčku s finančním uzavřením.

GEK TERNA: „Královna“ dálnic

Koncese Egnatia Odos ze strany TAIPED bude také znamenat výběr nejvyšší ceny v historii fondu, která se blíží 1,5 miliardám eur. Projekt GEK TERNA – Egis Projects bude zajišťovat správu a provozování dálnice Egnatia Odos a jejích tří vertikálních silničních os po dobu 35 let.

Důležitý bude i stavební objekt, kterého se koncesionář ujme. Tou hlavní je modernizace dálnice v úseku Chalastra-Evzoni, včetně náročné údržby osy, modernizace tunelů atd.

Projekt GEK TERNA – Egis Projects obdrží od společnosti Egnatia Odos SA hlavní osu 658 kilometrů z Igoumenitsa do zahrad Evros, ale také 3 vertikální osy o délce 225 kilometrů. Jsou to osy Thessaloniki-Evzoni, Kastoria-Krystallopigi a Thessaloniki-Promahonas.

S touto koncesí se GEK TERNA stává „královnou“ dálnic, protože zvládne přes 1 500 kilometrů po celém Řecku. Kromě 883 kilometrů Egnatia spravuje jako koncesionář Jónská os (Antirrio-Ioannina), os Nea (Metamorphosis-Skarfeia), os Kentriki E65 (Skarfeia-Raches a Xyniada-Trikala) (Elefsina-Patra).

TERNA zároveň zahájila výstavbu jižní části E65 Lamia-Xyniada, severní části E65 Trikala-Egnatia a podílí se také na výstavbě Patras-Pyrgos).

:arrow: Brzy bude zahájeno výběrové řízení na jeden z největších silničních projektů na Peloponésu

PPP tendr na silniční osu Kalamata-Pylos-Methoni chystá velký krok v prosinci. Podle informací začátkem měsíce dojde k finalizaci dočasného dodavatele a následně k sepsání smlouvy a jejímu odeslání ke schválení kontrolnímu soudu.

Jedná se o největší silniční projekt na jižním Peloponésu a druhý největší pro širší region, po Patra-Pyrgos. Pokud nedojde k dalším prodlevám, může být smlouva o PPP podepsána v prvním čtvrtletí roku 2023.

Schématem je AKTOR CONCESE- INTRAKAT , který se dokázal prosadit v příslušném výběrovém řízení. Připomeňme, že výběrové řízení projektu bylo zahájeno 19. června 2019 vyjádřením zájmu. Jeho trvání bylo stanoveno na 30 let, z nichž čtyři se týkají doby výstavby. Náklady na projekt s odpovídající DPH za celé období byly odhadnuty na 312,23 milionů eur.

Doba trvání smlouvy o PPP bude 360 ​​měsíců (30 let). Splácení projektu bude provedeno prostřednictvím plateb za dostupnost nebo jiných splátek během doby provozu.

Je třeba poznamenat, že projekt zahrnuje:

*Zlepšení a modernizace přibližně 20 km stávajících silnic,
*Výstavba nové tepny v délce cca 30 km,
*Adaptace a zlepšení 7 km vertikální silniční sítě,
*Výstavba nové vedlejší silniční sítě v délce 40 km,
*Stavba 12 mostů
*Mnoho doprovodných technických prací, jako jsou mimoúrovňové křižovatky, hydraulické práce, opěrné zdi atd.
*Výstavba 15 km místních příjezdových komunikací.

Co se bude stavět?

Silniční osa Kalamata-Pylos-Methoni je dlouhá 49 kilometrů a byla ministerstvem infrastruktury a dopravy označena jako součást sekundární národní sítě země.

Přesněji řečeno, úsek Pylos-Methoni patří do státní silnice č. 9, Kalo Nero-Pylos-Methoni a úsek Pylos- Kalamata na státní silnici 82, Sparti-Kalamata-Messini-Velika-Hatzi-Pylos.

Úsek 1: Kalamata-Rizomylos v délce 16,4 km (vjezd Kalamata-Asprochoma-Messini, obchvat Messini, spojení Messini Exit-Velika se schválenou studií pro úsek silnice Rizomylos-Pylos).
Úsek 2: Rizomylos-Pylos 24,4 km dlouhý (Rizomilos-Soulinari a Soulinari-Pylos).
Úsek 3: Pylos-Methoni, 7,9 km dlouhý (Pylos-Junction Finikountas-Methoni).

Detailněji jsem o tomto projektu psal tady: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 39#p188139 (jináč je to sledovaný projekt v tématu)

:arrow: Podepsána smlouva na část jednoho z největších silničních projektů v severním Řecku

Podle zdrojů byl podepsán velký silniční projekt na modernizaci vertikální osy Drama-Kavala, jeden z největších silničních projektů v severním Řecku. Zhotovitelem je program INTERKAT-TEKAL s diskontní sazbou 14 %. Slavnostní podpis smlouvy se uskutečnil v kancelářích Egnatia Odos SA. v Thermi dne 24. října. Je to další velký projekt, který společnost předkládá, a to v rekordním čase od výběrového řízení na projekt.

Připomeňme, že soutěž začala právě před 5 měsíci, 23. června, a nabídky byly otevřeny 30. dne téhož měsíce. Realizátorem a zadavatelem je Egnatia Odos SA Připomeňme, že v tuto chvíli na úrovni výběrových řízení na velké projekty stále běží další projekt na úsek na vertikální ose Xanthi-Synora.

Letos na to Egnatia Odos SA „šlápla“, protože během léta dodala dva projekty, které byly pro Soluň dlouho opožděné. Máme na mysli „osiřelý kilometr“ osy Moudania-Potidaia, zatímco osa Thermi-Galatista byla také dokončena. Zároveň dokončila tři důležité soutěže, jednu na tunel Kleisouras a druhou na výše zmíněný Drama-Kavala a třetí na obchvat Provatony, který završuje vertikální osu Ardano-Ormenio.

Na úrovni velkých silničních projektů Egnatia Odos stále provozuje silniční spojení mezi přístavem Soluň a dálniční sítí země. Očekává se, že projekt bude dokončen na začátku roku 2024.

Drama-Kavala: První sekce, která má být upgradována

V této zakázce je předmětem projektu modernizace úseku Krinides-Stavros v délce 8,2 km. Tento úsek je napojen na stávající státní silnici „Drama – Kavala“ západně od osady Krinides a směřuje na jih – jihovýchod končící na staré státní silnici Eleftheroupoli – Kavala západně od osady Stavros.

Náklady na projekt se odhadují na 60,76 milionů eur včetně DPH (49 milionů bez DPH). Doba trvání projektu byla odhadnuta na 30 měsíců ode dne podpisu smlouvy. Projekt je financován z Programu veřejných investic – spolufinancovaná část – jelikož je součástí operačního programu NSRR 2014-2020 „Východní Makedonie & Thrákie.

Jaká je vertikální osa Drama-Kavala

Vertikální osa „Serres – Drama – Kavala“ (E-61) je součástí řecké transevropské silniční sítě (Transevropská osa 22 – silniční síť ve fázi návrhu, rozšířena) a spojuje vertikální osu „Thessaloniki – Serres – Promahona se Serres, Drama a Kavala a v širším měřítku s Port of Kavala, končící na U/J Ag. Sylla na Egnatia Odos. Silniční úsek E-61 z Drama do Kavaly (úsek 61.5) je nová čtyřproudá rychlostní silnice o průřezu 17,0 m po nejdelší délce, která obchází osady Choristi, Agios Athanasios, Lydia, Krinides, Polystylo , Amygdaleonas a končí v U/J Ag. Sylla ulice Egnatia.

Co se bude stavět?

Podrobněji se stavba týká silničního dílčího úseku "Agios Athanasios - Krinides" (61.5.2) z polohy Km. 5+879 do polohy Km 8+700,00 a silničního podúseku „Krinides – Ag. Syllas“ (61.5.3) podle Km. pozice. 0+000 (ztotožňuje se s polohou Km. 8+700,00 oddílu 61.5.2) do polohy Km. 5+440, včetně vjezdových a výjezdových větví v tepně křižovatek Krinido a Stavros tak, aby byl úsek po uzavření funkční a navazoval na stávající státní silnice „Drama – Kavala“ a „Eleftheroupolis – Kavala“.

Zdroj: ministerstvo infrastruktury a dopravy
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

Výše by toho již bylo příliš mnoho, pokračuji zde.

:arrow: VINCI zvyšuje podíl v řecké mostní koncesi

Společnost VINCI zvýšila svůj podíl v klíčové řecké mostní koncesi.

Společnost VINCI Concessions zvýšila svůj podíl na mostě Rion–Antirion v Řecku. Stalo se tak po souhlasu věřitelů a orgánu udělujícího koncesi – řeckého ministerstva infrastruktury a dopravy. To umožnilo společnosti VINCI zvýšit svůj většinový podíl ve společnostech Gefyra a Gefyra Litourgia.

Obrázek

Společnost Gefyra je držitelem koncese na most a společnost VINCI zvýšila svůj podíl z 57,5 ​​% na 72,3 %. Společnost Gefyra Litourgia provozuje most a společnost VINCI zvýšila svůj podíl z 55,3 % na 70,5 %.

Akvizice byla provedena ve spojení se společností Aktor po prodeji podílu společností Avax. Cena činila pro oba akcionáře celkem přibližně 60 milionů EUR.

Most Rion–Antirion o délce 2,8 km byl navržen, financován, postaven a provozován společností VINCI Concessions a jejími řeckými partnery na základě 42leté koncese (vyprší v roce 2039). Most spojuje Peloponés s pevninským Řeckem a v roce 2021 vygeneroval příjmy přibližně 38 milionů EUR. Most navazuje na dálniční koncesi Olympia Odos, kterou VINCI prodlužuje do města Pyrgos.

Prostřednictvím této operace společnost VINCI Concessions, která provozuje 544 km dlouhou dálniční síť v Řecku, nadále posiluje svůj dlouhodobý závazek k rozvoji infrastruktury země.

:arrow: Střední Řecko (úsek E65 Kalabaka), stav výstavby:



:arrow: Západní Řecko (Aktion - Agios Nikolaos), stav výstavby:



:arrow: Attica (Nea Philadelphia - nová komunikace), stav výstavby:

za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

Řecko kontrahuje od poloviny ´22 do poloviny ´23 infrastrukturní projekty za 6,5 mld. €; z dálnic dominuje Kréta

Kolosální balík velkých infrastrukturních projektů na Krétě již probíhá – jak bude investováno 3,5 miliardy eur

Nejreprezentativnějším projektem, který se na ostrově začíná realizovat, je VOAK, projekt, který se na velmi dlouhou dobu stává nikdy nekončící projekt. Projekt s rozpočtem více než 2,2 miliardy eur, kde v příštích týdnech začnou vznikat první staveniště a na konci roku 2023, začátkem roku 2024 začnou práce na všech frontách.

Začátkem září byla podepsána smlouva na projekt týkající se zlepšení – rozšíření stávajícího úseku Neapoli – Ag. Nikolaos v Lasithi. Začátkem roku 2023 bude zahájena stavba úseku VOAK z Chersonisos do Neapolis.

Speciálně pro úsek Chania – Heraklion se jedná o největší koncesní projekt zahájen v této době v Evropě (1,7 mld. €) a jeden z největších, který kdy byl v Řecku realizován. Již minulý týden byly schváleny záležitosti fáze B výběrového řízení a předány účastníkům, aby na konci března byl dodavatel tohoto skvělého projektu.

Pokud jde o plánování zbývajících úseků, tak bylo oznámeno, že studie pro úsek varianty Kissamos – Chania postupují tak, že v prvním čtvrtletí roku 2023 bude předložena EIA a výstavba tohoto úseku bude zahájena vedle Chania-Heraklion, přičemž bude pokračovat zrání studií VOAK pro:
úsek Souda – Letiště a části východně od Agios Nikolaos až po Sitia.

Důležitý vývoj pro oba úseky v roce 2023, zejména úseky Kalo Chorio – Frouzi Bridge a úseky Frouzi Bridge k obchvatu Pachia Ammos.

Dále jsou v realizaci projekty na zvýšení bezpečnosti silničního provozu a také balíček projektů zaměřených na řešení sesuvů půdy,

Minulý měsíc byla oznámena výstavba dodatečných prací pro přehradu Bramianou a protipovodňové práce pro přehradu Gra Lygias a Myrtos.

Do týdne začne fáze předvýběru účastníků výběrového řízení na přehradu Tavronitis, která vyřeší desítky let starý požadavek na závlahy vysoce výnosných zemědělských pozemků úsporou vody a zároveň významně přispívá k protipovodňové ochraně přilehlých oblastí.

Pokud jde o nové letiště v Kasteli, tak práce jsou dokončeny z více než 20%. Stát dále postaví nové soudní budovy v Heraklionu a Chanii a rovněž proběhne rekonstrukce soudní budovy v Rethymnu.

Návrhy na nové křižovatky v BOAK a tunel v Kako Oros přijaty.

Kréta je největší a nejlidnatější z řeckých ostrovů s rozlohou 8,5 tis. km2 a populací 600 tisíc lidí. Dlouhé dekády se sliboval ucelený dálniční projekt. Ten se stává realitou. Vláda zapojila veškeré možnosti financování od EU fondů, Fondu Obnovy přes PPP po státní zdroje. Je to největší dálniční projekt pro tuto dekádu, asi 1/2 všech plánovaných dálnic, které se ještě mají postavit se postaví na Krétě.

Když budete hledat tento projekt tak je to VOAK/BOAK, řecky: Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

:arrow: Smlouva je schválena na obchvat Chalkida a Psachna – první velký silniční projekt v Evii. Nyní se jen stanoví podpis samotné výstavby.

Bylo to zveřejněno 9. prosince 2022

Nyní je otázkou času, kdy budou podepsány podpisy pro velký silniční projekt obchvatu Chalkidy. Smlouva na projekt včera prošla k předložení v parlamentu příslušnému Stálému výboru pro výrobu a obchod. Zbývá stanovit datum pro podpis smlouvy o zahájení stavby projektu.

Dodavatelem je společnost Mytileneos, která provádí projekt s diskontní sazbou 7,61%. Zadavatelem projektu je Ministerstvo infrastruktury a dopravy. Pro Mytileneos to bude druhý velký projekt po dálnici Aktio-Ambrakia. Velmi brzy přidá další silniční projekt, projekt nadjezdu Regionální Soluně.

Je třeba poznamenat, že projekt obchvatu Chalkida a Psachna je prvním velmi velkým projektem pro region Evia. Přestože se ostrov nachází hned vedle Attiky, má jednu z nejhorších silničních sítí v zemi. Odhaduje se, že projekt výrazně zlepší úroveň bezpečnosti silničního provozu, přičemž v budoucnu může do modernizace a modernizace zapojit i další části své sítě.

Náklady na projekt byly odhadnuty na částku včetně DPH 210 milionů eur (169,35 milionů eur bez DPH). Hlavní projekt má náklady včetně DPH 125 milionů eur a opce dalších 85 milionů eur. Zahrnuje dva silniční úseky: první z Nea Lampsako k tunelu Vathrovouni o délce 2 km a dále k úseku tunelu Vathrovouni do Psachny o délce 14,7 km. Volitelně sekce zahrnují:

Výběrové řízení projektu proběhlo na začátku roku nejprve s odevzdáním spisů a poté s rozpečetěním nabídek. Doba trvání projektu je stanovena na 48 měsíců od podpisu smlouvy. Práce začnou na začátku roku 2023 a pokud nedojde během doby výstavby k žádnému zpoždění, mohly by být dokončeny v roce 2027.

Předpokládá se, že projekt bude financován z prostředků NSRR 2021-2027. Výběrové řízení na obchvat Chalkida a Psachna bylo součástí kola výběrového řízení na 4 silniční projekty Ministerstva infrastruktury a dopravy. Ve výstavbě je část BOAK Neapolis-Agios Nikolaos. V pokročilé aukci jsou také: prodloužení L. Kymi, což je nový úsek Attica Road a úsek Bralos-Amfissa diagonální osy Lamia-Itea-Antirrio.

Obchvat Chalkidy se souvislými úseky obchvatu Psachna a severojižní spojovací tepnou Evie je součástí projektů na zlepšení spojení mezi Aténami a Chalkidou se severní Evií a zároveň na odlehčení městské struktury Chalkidy.

Výstavbou úseku Chalkida Obchvat a nasměrováním projíždějící dopravy na něj se jednak usnadní provoz, který bude navazovat na novou komunikaci a výrazně se zkrátí jízdní doba, ale také - současně - dopravní poměry v dotčených městských oblastech s pozitivním vlivem na životní prostředí a ekonomický rozvoj širšího regionu.

PODROBNĚJI s MAPOU jsem o tom psal v lednu: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 74#p248874

:arrow: Dálnice: Obtížná rovnice v mýtném v roce 2023, 9.12.

Zdá se, že do složité rovnice vede uspořádání ceny mýtného pro rok 2023. Ministr infrastruktury a dopravy Kostas Karamanlis včera důrazným způsobem dal najevo, že na dálnicích v zemi se pro nový rok žádné zdražování nebude.

Zdražování mýtného probíhá tradičně každý rok určitým způsobem. Jakmile stát vypočítá index spotřebitelských cen, novou cenu vypočítají koncesionáři a poté je informováno příslušné generální ředitelství Ministerstva infrastruktury a dopravy. K 1. lednu následujícího roku se na základě tohoto výpočtu uplatní nová cena mýtného. Tento postup byl aplikován i letos.

Podle této logiky jsme v předchozích letech zaznamenali nárůsty i poklesy mýtného, ​​protože úvěrové smlouvy jsou navázány na cenový index. Je to praxe, která funguje již několik let. Na druhou stranu inflace je letos abnormálně vysoká a pravděpodobně povede k výraznému zdražení mýtného (zdroje hovoří o nárůstech o 12%), což může přinést i reakce uživatelů.

Koncesionáři se podle zdrojů sami potýkají s následky inflace s navýšením energií, materiálů, když se například asfalt téměř zdvojnásobil.

Zbývá vyjasnit, jak bude uzavřena otázka mýtného, ​​protože roční kolísání jejich ceny je součástí úvěrových smluv, které jsou právem řeckého státu. Obecně by měla existovat, řekněme, zdroje ze strany dálnic, nějaká regulace, která tyto zakázky pokryje.

V nejbližších dnech proběhne schůzka koncesionářů s ministerstvem hospodářství a financí, protože byla vznesena relevantní žádost a odtud bude pravděpodobně vycházet bílý kouř z problematiky, která na jedné straně „hoří“. „Koncesionáři, protože to je pro ně klíčový bod, zatímco pro ministerstvo je to červená čára, protože míříme do těžkého roku před volbami.

Zdroj: ministerstvo infrastruktury a dopravy
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

Řecko provozovalo k 12/2021 celkem 2159 km zpoplatněných dálnic. Operátorů je vícero. Jsou sdružení v organizaci Hellastron, která byla založená v roce 2014 právě k účelům společných postupů jednotlivých koncesionářů ve vztahu ke státu i k veřejnosti. Na této síti se nacházelo k tomuto datumu: 122 tunelů delších než 500m, 169 odpočívek, 54 ČSPH, 55 restaurací. Průměrný provoz činil 11,5 tis. vozidel za 24h. Počet zaměstnanců činil 5233.
1.JPG
1.JPG (105.18 KiB) Zobrazeno 2152 x
2.JPG
2.JPG (79.82 KiB) Zobrazeno 2152 x
Tady je mapa ke konci roku 2019, přičemž se ten rozsah zásadně nezměnil. Celá síť měla mít 2250 km (ano, už by bylo hotovo), ale byla rozšířená na 2700 km, výhledově na 3000 km úpravou některých rychlostních silnic, kterých jsou tady další stovky km. Polovina chybějící délky dálnic se realizuje do 2030 na Krétě. "Něco" ve středním Řecku jako E65. Dále 75 km Patra - Pyrgos. Atd. Tudíž i ten údaj co se staví je samozřejmě neplatný. O tom se ale lze ve vlákně dočíst. Snažím se věnovat zvýšenou pozornost všem zásadním investicím do dopravní infrastruktury od dálnic přes důležité regionální silnice až po obrysy kolem velkých železničních projektů a metra. Řecko v této dekádě proinvestuje rekordní částku v dopravní infrastruktuře, přičemž dálnice jsou na druhém místě. Tam již "zlatá" éra proběhla. Ačkoliv extra Kréta jí vidí až nyní.

Obrázek
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

sledovaný projekt v tématu

Jak dozrává velký projekt podmořského spojení Lefkada - V roce 2023 vývoj pro výběrové řízení

Velký nový PPP projekt týkající se podmořského spojení Lefkada-Aitoloakarnania se blíží k realizaci. Proces příprav pokračuje, protože jsou naplánovány 3 smlouvy s projekčními firmami, které nás zavedou do výběrových řízení. Propagace těchto zakázek přinese výsledky v roce 2023 a určí, jak bude projekt probíhat ve výběrovém řízení na jeho realizaci.

POLOHA

Obrázek

První zakázka, která stále probíhá, se týká zpracování studie hydrauliky, dopravní studie a předběžné studie stavby silnice v celkové hodnotě 172 360 eur (139 000 + 24 % DPH). V nejbližších dnech začne vyšetřování dopravy v oblasti Lefkady.

Nejdůležitější bude výběrové řízení, které se bude zabývat zpracováním statické, geotechnické, environmentální, elektromechanické studie, přístavních studií, analýzy nákladů a přínosů. Součástí těchto studií jsou i zadávací dokumentace, které jsou klíčovým prvkem, který nás přivede k zahájení nabídkového řízení. Náklady činí 750 000 eur a výběrové řízení bude probíhat prostřednictvím Rámcové smlouvy Ministerstva infrastruktury a dopravy. Tam budou 3 kvalifikovaná schémata mezi sebou soutěžit při hledání dodavatele. Začátek soutěže se očekává.

Konečně je tu třetí soutěž, která bude mít jako objekt geotechnické a topografické průzkumy. Náklady se odhadují na přibližně 680 000 eur a finance budou pocházet z PDE.

Jak může projekt pokračovat?

Projekt, za předpokladu, že je realizován prostřednictvím PPP, musí být, aby mohl být realizován, schválen (tedy předchozí žádostí) Meziresortním výborem pro PPP.

Povýšením na realizaci projekt završuje hlavní silniční zásahy v oblasti Aitoloakarnania a její napojení na Epirus a Jónské ostrovy. V této souvislosti je již dokončeno podvodní spojení Aktio-Preveza, Jónský průliv, má být dokončena Amvrakia Odos (Aktio-Amvrakia) a probíhá důležitý projekt dvojitého spojení Lefkada.

Podmořské spojení Lefkada bude novou moderní branou do až Jónského ostrova, který v létě trpí dopravními zácpami. Tato nová infrastruktura nahradí plovoucí most, který po desetiletí poskytoval přístupové služby.

Důležitý projekt

Podvodní spojení mezi Lefkadou a Aitoloakarnanií je v podstatě přirozeným pokračováním Amvrakijské silnice (prostřednictvím projektu dvojitého silničního spojení Lefkady). Projekt byl označen jako projekt na národní úrovni, což dává další rozměr potřebě jeho realizace.

Projekt, který byl zařazen jako projekt k realizaci lze charakterizovat i takhle:

1. Zlepšit úroveň služeb pro uživatele (obyvatele a návštěvníky).
2. K turistickému vylepšení oblasti a zkvalitnění nabízeného turistického produktu zajištěním rychlého a bezpečného pohybu.
3. Snižovat náklady na dopravu a zvyšovat konkurenceschopnost primárního a sekundárního sektoru ekonomiky kraje, který je významný rozsahem a významem pro národní hospodářství.

Projekt se plánuje desítky let. V roce 2013 byl zahájen koncesní tendr za zhruba 50 milionů eur, který však kvůli finanční krizi neuspěl a o tři roky později byl zrušen.

Zdroj: ministerstvo infrastruktury a dopravy
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

sledovaný projekt v tématu

Soluň (2. největší řecké město) se dočkal své největší městské dálnice aneb projekt FlyOver of Regional Thessaloniki.

Tendrování se zahájilo na podzim 2020. S výstavbou se začíná tedy formálně koncem 2022. Proces prošel veškerým schvalováním, přičemž se jedná o projekt PPP. Základní cena je nakonec nižší, než 377 mil. € bez DPH, viz níže.

vizualizace: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 18#p218818
obšírnější informace jsou ve spodní polovině tohoto příspěvku: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 83#p260183

Costas Karamanlis, ex premiér a dnes ministr infrastruktury a dopravy podepsal v Soluni smlouvu na výstavbu. Stalo se tak v pondělí. Rozpočet stavby činí 373,2 mil. €.

Obrázek

Celá délka: 13 km
Vyvýšená část: 4 km
Mosty: 10
Tunely: 3
Křižování/MÚK: 9
Délka koncese: 30 let
Doba výstavby: 4 roky

Jedná se o největší vyvýšenou silnici v Řecku, průkopnický projekt, který odlehčí stávající regionální silnice, které od nynějška budou mít více lokálních – více městských prvků.
  • Nadjezd bude mít přímý dopad na každodenní život ve městě, obslouží 10 000 vozidel za hodinu v každém směru a nabídne řidičům stabilnější a hospodárnější cestovní časy. Stačí říci, že kapacita dnešní silnice je 5000 vozidel za hodinu v každém směru, přičemž v roce 2030 se odhaduje, že to bude 7500 vozidel za hodinu v každém směru.
Odhaduje se, že během 4 letého období výstavby bude zaměstnáno více než 1000 pracovníků.

Zhotovitelem projektu je AVAX ASSOCIATION OF PERSONS S.A. – MYTILINEOS S.A., kteří budou zodpovědní za výstavbu, provoz a údržbu projektu s celkovou dobou trvání Partnerské smlouvy 30 let.

Zdroj: ministerstvo infrastruktury a dopravy
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

Dálnice: S pevnými cenami mýtného z 2022 i od roku 2023. Prozatím. (není jisté, že tomu tak bude i ve druhé polovině 2023)

V roce 2023 nezačíná žádné zdražování mýtného. Již včera začali koncesionáři vyhlašovat tarifní politiku na nový rok.

Měli bychom však objasnit, že nulový nárůst je označen hvězdičkami, protože roční ceny za silniční koncese v zemi jsou tvořeny na základě harmonizovaného indexu spotřebitelských cen, který dosáhl 11,26%, jak je uvedeno v oznámení společnosti Gefyra S.A.

Tato hvězdička znamená, že rok začíná bez jakýchkoli změn v cenách, které budou uživatelé vyzváni k zaplacení, ale bude to platit až do odvolání. Již ve včerejší tiskové zprávě mostu Rio-Antirio je uvedeno, že ceny za jednosměrné přejezdy zůstanou na další období stabilní.

V článku 24 se mimo jiné poukazuje na to, že po dokončení procesu založeného na Indexu spotřebitelských cen a po obdržení „OK“ od příslušného odboru Ministerstva hospodářství a financí musí dojít k zápisu v tisku s novými cenami minimálně měsíc předem.

Tento proces provedli všichni koncesionáři. Pak to oznamují prostřednictvím tiskové zprávy pár dní před začátkem nového roku. Roční ceny mýtného a jejich změna je součástí koncesních smluv druhé generace, mezi které patří Nea Odos, Olympia Odos, Egejská dálnice, dálnice Moreas a Central Road-E65.

Samozřejmě choulostivým bodem je, zda budou žádosti o kompenzaci, což se nezdá příliš pravděpodobné. Stát ze své strany nezaslal koncesionářům žádný oficiální dokument. Podle zdrojů na straně koncesionářů se růst cen v prvním pololetí pravděpodobně nedočkáme.

Ministerstvo infrastruktury a dopravy dalo jasně najevo, že k žádnému zvýšení mýtného nedojde, a to dokonce i samotným ministrem Costasem Karamanlisem. Je však třeba poznamenat, že ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu se zdá být obzvláště znepokojeno otázkou cen mýtného.

Kromě kategorického odmítnutí ministerstva zdražit mýtné došlo také ke snížení mýtného na Attiki Odos o 30%. Konkrétně z 2,80 na 2,50 s novou koncesní smlouvou. Ta zahrnuje její prodloužení a další investice. (viz vlákno)

Snaha o omezení nebo snížení cen obecně v cestovních nákladech byla aplikována také na městskou dopravu, přičemž náklady na veřejnou dopravu v Aténách byly sníženy na 1,20 a zůstaly na stejné ceně po dobu dvou let.

Zveřejnění tiskových zpráv koncesionářů o nových cenách mýtného od roku 2023 by však mělo být dokončeno do zítřka a žádná překvapení se nečekají. Egnatia Odos, která je v současnosti jediným státním subjektem v oblasti dálnic, bude mít v roce 2023 stejné ceny mýtného.

Zdroj: ministerstvo infrastruktury a dopravy
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

Shrnutí: Podepsané smlouvy na silniční infrastrukturu v roce 2022 (skoro všechny jsou v tématu uvedené, takže je lze dohledat)

:arrow: V roce 2022, po 10 letech čekání, konečně odstartoval velký silniční projekt pro dálnici Patra - Pyrgos. Projekt v hodnotě 300 milionů eur se týká výstavby nové uzavřené osy v délce 75 km.

:arrow: Krátce před koncem roku 2022 byl podepsán největší silniční projekt pro letošní rok, největší v Soluni a první s metodou PPP. Hovoříme o nadjezdu na periferii Soluně, který slibuje nové možnosti cestování po městě i mimo něj. Náklady na projekt dosahují 480 milionů eur.

:arrow: Projekt na Krétě, kterým začíná upgrade VOAK na dálnici, je také velmi rozsáhlý. Toto je jeho východní část z Neapolis do Agios Nikolaos, projekt podepsaný v září 2022. Je to také první velký silniční projekt financovaný z Fondu obnovy.

:arrow: Neméně důležité silniční projekty podepsané v roce 2022 byly: Drama-Kavala, obchvat Pythagorion, tunel Kleisoura, obchvat Alexandroupolis, obchvat Provatony, obchvat Nicopolis Preveza, projekty bezpečnosti silničního provozu v N.H. Patron-Pyrgou, silniční úsek Filiatra-Gargaliani, dokončení Velkého prstence Ioannina, úsek Trikala-Karavoporos atd.

Zdroj: ministerstvo infrastruktury a dopravy

Ministerstvo infrastruktury podepsalo ale i další projekty za dalších mnoho miliard euro v segmentu železnic, jiných budov (developerské centrum ve vícero městech; budovy pro kulturu, soudy), protipovodňové stavby a projekty v energetice. Dálnice a silnice jsou na vedlejší koleji, ale vzhledem k rozsahu alokovaných zdrojů jsou sice v úzadí za železnicemi a metrem, ale i tak se jedná o masivní rozvoj. Cílem je postavit a zmodernizovat na zkapacitněné komunikace 800 km za 10 let. Největší "porce" se týká Kréty. Řecko do těchto projektu uplatní všechny modely: EU fondy a EU financování všech zdrojů (Fond obnovy, banky), modely PPP vícero druhů a národní zdroje.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

Top 20 infrastrukturních projektů, které jsou v současnosti v Řecku ve výběrovém řízení – hrubším písmem jsou dopravní projekty (dominují železnice)

20. Odpadová jednotka západního sektoru regionu Střední Makedonie 250 milionů eur
  • Jde o jedno z největších děl svého druhu ve výběrovém řízení. Provádí ji FODSA ze Střední Makedonie a probíhá od podzimu 2021. Pokračování soutěže se očekává. Soutěže se zúčastnil AVAX-MOTOR OIL OBNOVITELNÁ ENERGIE-THALIS, TITAN-TERNA ENERGY, MYTILINEOS-MESOGEOIS, INTRAKAT-WATT, KONCESE HERCE-ELEKTOR. Schémata přešla do fáze B.
19. Studentské rezidence na Krétské univerzitě 255 milionů eur

Jde také o největší univerzitní PPP projekt v rámci výběrového řízení v zemi. Zadavatel: Univerzita na Krétě. Při vyjádření zájmu v roce 2020 bylo přítomno 7 schémat.

18. Bralos - Amfissa 285 milionů eur
  • Projekt byl vyhlášen na konci projektu. Výběrové řízení začalo loni a nyní jsme ve fázi podpisu smlouvy. Jedná se o modernizaci části diagonální osy Lamia-Itea-Antirrio. Jde o významný projekt, který zlepší bezpečnost silničního provozu a výrazně zkrátí požadované časy. Zhotovitelem je AVAX, zadavatelem Ministerstvo infrastruktury a dopravy.
17. Kalamata - Methoni 310 milionů eur
  • Velký projekt, který zmodernizuje oblast Messinie a zejména její turistický produkt. Nová osa dá život a nové příležitosti k růstu. Soutěž začala v roce 2019 a na konci roku 2021 byly podány nabídky. Nyní čekáme na podpisy s formulářem AKTOR KONCESE-INTRAKAT. Zadavatelem je Ministerstvo infrastruktury a dopravy.
16. Vouliagmenis Mall 350 milionů eur
  • Je to jediný soukromý projekt na seznamu. Patří k projektům A`fáze investice Hellinikon. Výběrové řízení společnosti Lamda Development probíhá a cílem je zprovoznit Vouliagmenis Mall v roce 2026 spolu se zbytkem projektové skupiny. Bude mít celkovou plochu 130 000 m2. s přibližně 72 000 m2. pronajímatelných prostor a bude o 20 % větší než Lamda’s The Mall Athens v Marousi, což z něj udělá největší nákupní centrum v Řecku. Bude postavena na Vouliagmeni Avenue ve výšce Hellinikon.
15. Rozšíření Kymi Avenue 352 milionů eur
  • Výběrové řízení se týká prvního prodloužení Attiki Odos po 18 letech. Kymis Avenue s tímto projektem dosáhne Lykovrysi na nerovné křižovatce Kalyftakis. Velká část projektu je pod zemí a bude sloužit zejména oblastem Marousi, Pefki a odlehčí úsek Attiki Odos z Metamorfosi do Doukissis Plakentia. Soutěž začala loni v lednu a čeká se na podpisy. Zadavatelem je Ministerstvo infrastruktury a dopravy a zhotovitelem schéma TERNA-AKTOR-INTRAKAT.
14. Odpadní jednotka Schisto 372 milionů eur
  • Výběrové řízení na další WTU v Attice. Konkrétně zpracovatelská kapacita jednotky ve Schisto byla odhadnuta na 250 000 tun zbytkových sloučenin a předem vybraného biologického odpadu za rok. Pokryje potřeby obcí Pireus a některých obcí Západního předměstí. Výběrového řízení ze září 2021 se zúčastnilo 5 konsorcií. Zadavatelem je ESDNA.
13. Dodávka 770 autobusů 384 milionů eur
  • Dlouho očekávané výběrové řízení ve výši 383,4 milionů EUR (částka včetně DPH) zmobilizovalo největší průmyslová odvětví výroby městských autobusů v Evropě a Číně a cena je obzvláště vysoká. Je rozdělena do 5 sekcí a předpokládá se, že velký počet nových autobusů bude elektrický. Čeká se na dokončení výběrového řízení. Zadavatelem je Ministerstvo infrastruktury a dopravy.
12. Železniční trať Letiště - Rafina 384 milionů eur
  • Projekt se týká dvojího napojení Rafina z El. letiště Venizelos az Gerakas. Jedná se o rozšíření sítě příměstských železnic v Aténách. Uspokojí pohybové požadavky mnoha tisíc obyvatel oblastí Gerakas, Pikermio, Spata, Artemisa a samozřejmě Rafina. Do výběrového řízení se přihlásily: AKTOR s Mytileneos, TERNA s INTRAKAT a AVAX s Alstom. Předpokládá se také konečné financování z NSRR 2021-2027. Zadavatelem je ERGOSE.
11. Salamina Undersea link 400 milionů eur
  • Začalo to v roce 2016 a pokračuje. Nyní čekáme na schválení podmínek prostředí, které projektu dají maso a kosti. Týká se podvodního spojení mezi Salaminou a Perama přes Schistos Avenue. Projekt poskytne Salamině přímé spojení s Atticou a vytvoří příležitosti k rozvoji. Zadavatelem je Ministerstvo infrastruktury a dopravy.
10. Silniční osa Thessaloniki - Edessa 444 milionů eur
  • Stále se jedná o PPP silniční projekt. Výběrové řízení začalo v prosinci 2022 a přitáhlo zájem velkých pěti skupin. Jejím dokončením vznikne důležitá vertikální osa na Egnatia Odos a usnadní se silniční doprava z/do Soluně. Zadavatelem je Ministerstvo infrastruktury.
9. Železniční trať Koropi - Lavrio 484 milionů
  • Jedná se o další železniční projekt týkající se prodloužení příměstské železnice do přístavu Lavrio. Nová trať bude začínat z uzlu Koropi (krátce za příměstskou stanicí KOROPI) a předpokládá se délka 32 kilometrů. Trať s celkovými náklady 484 milionů eur bude dvojnásobná a bude zahrnovat výstavbu 2 nových železničních stanic a 7 nových železničních stanic. Výběrové řízení začalo v lednu 2022. Účastní se schémata TERNA-INTRAKAT, AKTOR-MYTILINEOS, AVAX-ALSTOM. Očekává se konečné financování z NSRR 2021-2027. Zadavatelem je ERGOSE
8. Jednotka odpadu Phyli 570 milionů eur
  • Soutěž o WTU Phylis je největší v zemi. Jednotka pro zpracování odpadu (WTU) Central Park of Circular Economy of Attica, která bude postavena v oblasti Phyli, má rozpočet 571 milionů eur. Zatímco kapacita jednotky ve Phyli byla odhadnuta na 450 000 tun/rok zbytkových směsí a předem vybraného biologického odpadu. Ve výběrovém řízení zahájeném v září 2021 se účastní následující schémata: TERNA ENERGY-TITAN, MORE – AVAX – THALIS, MYTILINEOS – MESOGEOS, INTRAKAT, HELEKTOR – AKTOR KONCESE. Zadavatelem je ESDNA.
7. Železniční trať Rio - Limenas Patras 591 milionů eur
  • Projekt se týká dokončení železniční trati Atény-Patra. Nejdelší délka projektu je podzemní a odpovídá požadavku místních orgánů. Výběrové řízení začalo v lednu 2022. Financování je z velké části zajištěno. Zadavatelem je ERGOSE. Účastní se schémata TERNA-INDRAKAT, AKTOR-MYTILINEOS, AVAX-ALSTOM.
6. Prodloužení trasy metra 2 do Ilionu 682 milionů eur
  • Jde o nejnovější přírůstek do seznamu špičkových prací pro výběrové řízení. Jedná se o 4 km severní prodloužení trasy 2 athénského metra, které umožní přístup na západní předměstí Ilion, Agios Anargyros a Kamatero v dopravním systému hlavního města. Přidá 3 nové stanice: PALATIANI, ILION, AGIOS NIKOLAOS a 51 000 nových cestujících. Tendr má začít 28. února a očekává se, že vzbudí zájem všech velkých skupin v zemi. Zadavatelem je společnost Attiko Metro.
5. Železniční trať Alexandroupoli - Ormenio 1,33 miliardy eur
  • Je to projekt s překvapením. Jde o přestavbu tratě na dvojitou, vysokorychlostní elektrifikovanou. Jde o projekt strategického významu pro zemi, protože otevírá dveře nákladní dopravě mezi Řeckem a Bulharskem. Čeká se na konečné financování projektu. Zadavatelem je ERGOSE. Tento projekt se v podstatě snaží maximalizovat úsilí země jako hlavního nákladního uzlu v jihovýchodní Evropě. Účastní se schémata TERNA-INDRAKAT, AKTOR-MYTILINEOS, AVAX-ALSTOM.
4. Egnatia Odos 1,5 miliardy eur (odevzdání dálnice do koncese)
  • Koncesní tendr Egnatia Odos je jedním z nejdelších v historii výstavby země. Po mnoha prodlouženích, námitkách a odvoláních byl jako zhotovitel vybrán projekt GEK TERNA-EGIS PROJECTS. Nyní jsme v předsmluvním období a očekává se, že nevyřešené záležitosti státu budou uzavřeny, aby bylo možné přistoupit k podpisu smlouvy, pravděpodobně ke konci roku 2023. Zadavatelem je HRADF.
3. VOAK (3 tendry) 1,8 miliardy eur (dálnice na Krétě)
  • Druhý největší projekt v tuzemsku je rozdělen do 3 zakázek. První se týká úseku Chania-Hersonissos ve výši 1,3 miliardy eur, druhý úseku Hersonissos-Neapoli ve výši 360 milionů eur a třetí úseku Neapolis-Agios Nikolaos ve výši 186 milionů eur. První výběrové řízení (koncese) směřuje do nabídkové fáze, druhé (PPP) čeká na podpis (GEK TERNA-AKTOR PAR.-INDRAKAT) a třetí (veřejný projekt) již vstoupilo do stavebního tempa tak, jak byla smlouva uzavřena. podepsala loni v září se společností AKTOR jako dodavatelem. Zadavatelem je Ministerstvo infrastruktury a dopravy.
2. Železniční trať Thessaloniki - Xanthi 2,09 miliardy eur
  • V současnosti se jedná o největší veřejný projekt v rámci výběrového řízení v zemi. Pozoruhodný je fakt, že jde o dílo rekordů. Jde o vůbec největší železniční zakázku, kdy železniční projekt poprvé překonal všechny ostatní typy projektů v zemi. Překonává také rekord linky metra 4 a stává se největším veřejným projektem nejen v současnosti, ale i v novodobé historii země. Účastní se schémata TERNA-INDRAKAT, AKTOR-MYTILINEOS, AVAX-ALSTOM. Zadavatelem je ERGOSE. Výše rozpočtu včetně DPH dosahuje 2,09 miliardy eur. Soutěž má začít v pátek 21začala v lednu 2022 a již byly vytvořeny aliance, které se jí ujmou. Čeká se na jeho konečné financování.
1. Nové období koncese Attiki Odos
  • Výběrové řízení HRADF na nové koncesní období společnosti Attiki Odos je v současnosti považováno za hlavní projekt v rámci výběrového řízení. Není to přesně „projekt“, protože neobsahuje stavební objekt, ale je to ten projekt, po kterém každý vroucně touží. Protože je to komerčně nejúspěšnější koncese v historii země, protože její vyhlídky vypadají ještě lépe a protože ten, kdo ji převezme na dalších (od konce roku 2024) 25 let, zvedne úroveň stavebnictví uvnitř i vně hranic.

    Osm schémat se uchází o nové koncesní období se všemi velkými řeckými jmény v technické oblasti a mnoha fondy, kteří se zaváží strčit ruce hluboko do kapsy, aby získali aktivum zvané Attiki Odos.
Zdroj: ministerstvo infrastruktury a dopravy, volně přeloženo
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

Larissa. POLOHA Jak lze vidět, tak je to město mezi největšími městami Řecka a mj. historicky důležitý region. Hlavně jsem zviditelnil tak, aby byl k vidění vnitřní okruh města. Nyní se začíná 11,7 mil. € projekt, který jej dokončí. Žije tady 165 tis. obyvatel. Tento vnitřní okruh zároveň tvoří řešení důležitého silničního uzlu v zemi. :idea:

Vnitřní okruh Larissy obklopují ulice Iroon Polytechniou – Georgiadou – Taki Tsioga (dříve Kallithea) – Lagou, přičemž budovaný projekt zahrnuje rekonstrukci největší části Železné Polytechniou a rekonstrukci T. Tsioga (bývalá Kallithea), od kruhového objezdu Agios Achillios k mostu Naiadon Nymphs, stejně jako jeho otevření od mostu Naiadon ke křižovatce DEVAL. Rovněž jsou plánovány zásahy v ulici Krannonos.

Rozpočet projektu činí přibližně 11,7 milionu eur a je financován 10 miliony z programu "Antonis Tritsis" a zbývajících 1,7 milionu eur zaplatí samospráva Larissa, přičemž práce, které budou provedeny, se týkají různých oddělení vnitřního okruhu s celkovou zásahovou plochou 100 000 m2 povrchu vozovky a chodníků (57 500 m2 v Iroon Polytechniou a 42 500 m2 v Takis Tsioga).

Konkrétně u Polytechniky Heroes se její rekonstrukční zásahy týkají úseku dlouhého 1,6 km a to zejména od ulice Karditsis po ulici Koutsina na úrovni areálu 2. gymnázia a lycea. V tomto úseku je kromě rekonstrukce chodníků a povrchu vozovky plánována výstavba dvou kruhových objezdů, na křižovatce Železné polytechniky s Farsalonem a 23. října. Plánuje se také vyvlastnění nemovitostí v úseku od Karditsis do Farsaly pro otevření silnice v celé šířce.

Práce začnou v květnu výstavbou kruhového objezdu na křižovatce ulic Iron Polytechniou a Volou. Projekt bude realizován po částech, s cílem co nejméně narušovat pohyb vozidel, přičemž dokončení celého projektu se předpokládá cca za 2,5 roku. V první fázi prací bude rekonstruován úsek Volos (od S. linek po Ir. Polytechnic) a 23. října (od Polytechnic do Aiolos).

Zdroj: ministerstvo infrastruktury a dopravy

Dodatek: Posledně jsem psal o rozvoji okruhu tady: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 48#p242848 . Kilometr za kilometrem se to tady staví dlouhé roky ... respektivě postupně se "dualizuje" a modernizují se uzly. Do 2027 má být zcela hotovo.

Nyní je to mj. projekt za celkem 21 mil. €. Zbytek směruje do protipovodňových opatření.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

:arrow: Attiki Odos mají nový obsah stránek a taky aktuální provoz: https://www.aodos.gr/odigies-kinisis/di ... ikis-odou/ , https://twitter.com/aodostraffic

:arrow: Jónská dálnice: Výběrové řízení na prodloužení směrem k albánským hranicím je jen otázkou času.

Obrázek

Se zvýšeným financováním pokračuje příprava tendru na prodloužení Jónské silnice Ioannina-Kakavia. Ministerstvo infrastruktury a dopravy svým rozhodnutím zařadilo projekt do Sektorového rozvojového programu 2021-2025 (SDP) s částkou 402 milionů eur. Tato částka je výrazně vyšší, než jaká byla původně plánována na realizaci komunikace. Původní odhad nákladů se pohyboval od 250 do 300 milionů eur. Důvodem je, že zahrnuje také náklady mimo výstavbu, jako jsou částky za technickou podporu a vyvlastnění. Zejména úsek Ioannina-Kalpaki je v novém uspořádání a bude zde zapotřebí významných vyvlastnění.

Prodloužení o 70 km

Fyzický předmět projektu odkazuje na prodloužení Ionia Odos v úseku Ioannina – Kakavia, zahrnuje modernizaci stávající osy na délku téměř 70 kilometrů k hranici s Albánií.

Projekt se skládá z podsekcí:

A) Od mimoúrovňové křižovatky Ionia Odos s Egnatia Odos až po mimoúrovňovou křižovatku Kalpaki o délce 46,5 km.

Tato sekce zahrnuje návrh a konstrukci:

6 mimoúrovňových křižovatek,
4 mosty (délky 560, 160, 40 a 160 m),
5 nadjezdů a 25 podjezdů,
1 hloubený tunel délky 140m a
Vedlejší silniční síť 33,5 km

B) Od mimoúrovňové křižovatky Kalpaki do Kakavie, délka 23 km.

Tato sekce zahrnuje návrh a konstrukci:

6 mimoúrovňových křižovatek
15,8 km zajišťovací sítě
2 nadjezdy 7 podjezdů
1 hloubený tunel délka 150m.

Zdroj: ministerstvo infrastruktury a dopravy
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

K výše uvedenému:

Jónská dálnice: vyhlášeno výběrové řízení na dostavbu na řecko-albánské hranice :ok:

Po oznámení Ministerstva infrastruktury a dopravy o vyhlášení výběrového řízení na dostavbu Jónské dálnice s úsekem Ioannina-Kakavia bylo vyhlášeno i vyvlastnění.

Ministerstvo totiž pro běh procesu postupovalo formou urgentního nuceného vyvlastnění nemovitostí, kudy bude osa procházet.

Se oznámením přišlo rozhodnutí ministerstva infrastruktury o schválení tendru s částkou 310 milionů eur včetně DPH. Rozsah projektu se týká studie a výstavby uvedených detailů stavby ve výše uvedeném příspěvku.

Jak je uvedeno v rozhodnutí Ministerstva infrastruktury a dopravy, projekt „Prodloužení iónské dálnice: úsek Ioannina – Kakavia“ (od konce koncese na Jónské silnici do Kakavie) má pro Řecko zásadní význam a po svém dokončení se očekává úspora času při pohybu vozidel, ale také snížení počtu nehod.

Dokončení předmětné silniční osy ve spojení s jejím napojením na Jónskou silnici a dálnici Egnatia nabídne maximální možnosti přepravy osob a zboží jak v Epiru, tak ve zbytku Řecka, čímž posílí místní komunitu jako prefekturu Ioannina má silnou turistiku a obchodní aktivity.

Zdroj: ministerstvo infrastruktury a dopravy
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

blok info

:arrow: Probíhá výběrové řízení na největší silniční projekt prostřednictvím PPP na jihozápadě Peloponésu: Začíná proces financování velkého PPP silničního projektu Kalamata - Pylos - Methoni. Více podrobností je tady v tomto bloku info rok zpátky: viewtopic.php?p=248628#p248628 . Pokud nedojde k dalším prodlevám, může být smlouva o PPP podepsána v prvním čtvrtletí roku 2023. Náklady na projekt s odpovídající DPH za celé období byly odhadnuty na 312,23 milionů eur.

dodatek k 6.3.: vítěz je tedy známý, pokud nedojde k dalším prodlevám, tak se na přelomu 1.Q a 2.Q letošního roku podepíše smlouva, viz níže:
  • Výběrové řízení na PPP projekt silničního projektu Kalamata-Pylos-Methoni je ukončeno. Podle rozhodnutí Ministerstva infrastruktury a dopravy byl schválen třetí zápis z výběrového řízení, schváleno dokončení řízení a odeslání smlouvy Účetnímu dvoru.

    Projekt je realizován v rámci schématu AKTOR KONCESE- INTRAKAT. Připomínáme, že výběrové řízení projektu bylo zahájeno 19. června 2019 vyjádřením zájmu. Jeho trvání bylo stanoveno na 30 let, z nichž čtyři se týkají doby výstavby. Náklady na projekt s odpovídající DPH za celé období byly odhadnuty na 312,23 milionů eur.

    Jedná se o největší silniční projekt na jižním Peloponésu a druhý největší pro širší region, po Patra-Pyrgos.
Obrázek

:arrow: Kréta bude mít svůj první železniční projekt v historii ve světle nového mezinárodního letiště Heraklion. Jde o vytvoření tramvajové tratě, která spojí Heraklion s letištěm, jako začátku prostředku, který lze v budoucnu rozšířit do dalších velkých měst ostrova. Bývalý starosta Chanie a současný člen Výboru pro dopravní prostředky Tasos Vamboukas uvedl, že téměř všechny velké ostrovy ve Středozemním moři, kromě Kréty a Kypru, mají vlak, zatímco Korsika má pevnou trať konce 19. století. Výstavba nového mezinárodního letiště vzdáleného přibližně 40 km od města Heraklion a následné zvýšení počtu návštěvníků ostrova mělo původně zahrnovat kromě VOAK (dálniční megaprojekt napříč Krétu), který je v počáteční fázi svého provozu, taky implementaci pro železniční spojení. Zájem má již Alstom.

:arrow: Smlouva na další nový projekt silniční infrastruktury ve středním Řecku. Po podpisu projektu silnice Bralos - Amfissa je nyní na řadě projekt obchvatu Chalkidy. Náklady na projekt byly odhadnuty na částku včetně DPH 210 milionů eur (169,35 milionů eur bez DPH). Hlavní projekt má náklady včetně DPH 125 milionů eur a opce dalších 85 milionů eur. Zahrnuje dva silniční úseky: první je z Nea Lampsako do tunelu Vathrovouni, dlouhý 2 km, a poté do úseku tunelu Vathrovouni do Psachny, dlouhý 14,7 km. Volitelně sekce zahrnují:

a) úsek před Nea Lampsako směrem na Chalkida / High Bridge, tj. úsek „AK Schimatariou – Nea Lampsakos“, dlouhý cca 4,0 km,
b) úsek obchvatu Psachni a
c) úsek severojižní spojující tepny Evie, která spojuje křižovatku Liani Ammos obchvatu Chalkida se silniční sítí do jižní Evie.

Předpokládá se, že projekt bude financován z prostředků NSRR 2021-2027. Výběrové řízení na obchvat Chalkida a Psachna bylo součástí kola výběrového řízení na 4 silniční projekty Ministerstva infrastruktury a dopravy.

:arrow: Tady je video se stavem výstavby severní části E65 (Central Motorway). Mluvící osoba je ministrem veřejných prací a dopravy. Říká, že výstavba severní části E65 je v současné době na 20%. Sekce Trikala - Kalambaka (24 km) má být dokončena před koncem letošního roku:



:arrow: Nová řecká elektrárna v Západní Makedonii za 1,5 miliardy eur začne fungovat letos na jaře. Premiér Kyriakos Mitsotakis navštívil ráno v úterý 14. února 2023 novou elektrárnu PPC „Ptolemaida 5“ v rámci své dvoudenní cesty po regionu Západní Makedonie. Nová elektrárna má kapacitu 660 MW a je ve zkušebním provozu od konce roku 2022. V provozu elektrárny byly zavedeny všechny nejnovější technologie a bude schopna vyrobit o 43 % více energie s o 7 % méně paliva. Premiér uvedl, že půjde o moderní a výkonnou jednotku, která vytvoří 800 nových pracovních míst v regionu a bude kombinována se strategií zeleného přechodu, která zůstává jako největší fotovoltaický park v zemi a na Balkáně nevyjednávatelnou prioritou.

Zdroj: ministerstvo infrastruktury a dopravy
Naposledy upravil(a) Diaľničiar dne 6.3.2023 19:34:43, celkem upraveno 1 x.
Důvod: aktualizace obsahu příspěvku
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

sledovaný projekt v tématu

Podívejte se na postup prací v rámci výstavby prodloužení dálnice Patras - Pyrgos v rámci Olympie Odos, což je tedy pro západní Peloponéz opravdu vysoká přidaná hodnota:

více k projektu jsem rozepsal třeba zde: viewtopic.php?p=253561#p253561

za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

tyto záběry na Attiki Odos ze shora taky stojí za to:



progres realizace Poseidones Avenue:

Jedná se o výstavbu 1,5 km dlouhé podzemní trasy v každém směru se třemi jízdními pruhy v každém směru. Tunel, který bude jedním z nejmodernějších v Evropě, má být dodán v prosinci 2024.

za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

sledovaný megaprojekt v tématu: dálnice na Krétě; VOAK/BOAK

VOAK: výběrová řízení na různé úseky nové krétské dálnice, které se připravují

Nový termín pro podání závazných nabídek na hlavní úsek VOAK, tedy z Chanie na poloostrov, je 20. dubna. Rozhodnutím Ministerstva infrastruktury a dopravy došlo ke změně termínu z 31. března na 20. dubna, neboť, jak je uvedeno v odůvodnění rozhodnutí, o víceměsíční prodloužení požádal účastník, přičemž je uvedeno, že prodloužení je potřebné k dosažení větší konkurence pro nemožnost revizí později.

Náklady na projekt se odhadují na 1,5 miliardy eur. Finanční prostředky budou čerpány z NSRR 2021-2027 a Fondu obnovy. Připomeňme, že fáze A začala 18.10.18 s těmito konsorcii: 1.AKTOR CONCESE, 2.GEK TERNA, 3.AVAX, 4.VINCI, 5.MYTILINEOS-INTERTOLL.

V roce 2022 bylo finalizováno, že všechna konsorcia přešla do fáze B, přičemž byl dokončen i design, přičemž na začátku roku byl oznámen první oficiální termín pro podávání nabídek.

Hlavní část

Nabídky na úsek 157,5 km také určí, kdo převezme hlavní úsek VOAK, ten s největším denním provozem. Připomínáme, že tato sekce zahrnuje volitelně také sekci Chania-Kissamos.

Měli bychom mít na paměti, že výstavba VOAK byla rozdělena do tří odlišných částí: první je koncesní úsek mezi Chanií a Hersonissosem, druhou částí je PPP pro úsek Hersonissos - Neapolis a třetí je veřejný projekt v Neapolis-Agios Nikolaos.

Ze tří úseků byla minulý měsíc podepsána smlouva na východní úsek z Neapolis do Agios Nikolaos. Dodavatelem projektu za 186 milionů eur je AKTOR.

Projekty mají z důvodu financování Fondu Obnovy tvrdý harmonogram a ten, který na tom stojí, tak jeho dokončení by mělo proběhnout do konce roku 2025. Pokud jde o harmonogram, jak již bylo zmíněno výše, koncem roku 2025 bude dokončen úsek Neapolis-Agios Nikolaos , kolem roku 2027 úsek Hersonissos-Neapolis a v roce 2028 hlavní úsek Chania-Hersonissos.

Střední část v roce 2023

Druhé výběrové řízení na střední úsek z Hersonissosu do Neapolis je v závěrečné fázi a brzy se očekávají podpisy. Pokud nedojde k průtahům, dojde v nejbližší době k podpisu smlouvy o partnerství veřejného a soukromého sektoru.

Projekt o délce 22,4 km bude financován z NSRR 2021-2027 a Fondu obnovy. Konsorcium realizující projekt se skládá z GEK TERNA-AKTOR CONCESE a INTRAKAT. Náklady na projekt dosahují 300 milionů eur.

Zdroj: min. infr. a dopravy
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

:arrow: Studie pro projekt velkého podvodního tunelu v západním Řecku se připravují

Velký nový PPP projekt týkající se podvodního spojení Lefkada-Aitoloakarnania se blíží k realizaci. Proces příprav pokračuje, protože jsou naplánovány 3 smlouvy s projekčními firmami, které nás zavedou do výběrových řízení. Propagace těchto zakázek ukáže, jak bude nárokovaný projekt realizován.

Rozhodnutím Ministerstva infrastruktury probíhá další výběrové řízení na technického poradce. Jeho povinností bude pomáhat Ředitelství dopravní infrastruktury s koncesní smlouvou (D16) při přípravě, projektech a realizaci výběrového řízení.

Rozpočtovou smlouvu v celkové výši 947 670,00 EUR (včetně DPH 24 %) převezme společnost Planet, která byla prohlášena za dočasného dodavatele projektu. Dokončení výběrového řízení se odhaduje na nejbližší dobu. Výběrové řízení proběhlo na základě Rámcové smlouvy Ministerstva infrastruktury a dopravy se 3 výchozími konsorcii.

Připomeňme, že první zakázka, která probíhá, se týká zpracování studie hydrauliky, dopravní studie a předběžné studie stavby silnice v celkové hodnotě 172 360 eur (139 000 + 24 % DPH).

Konečně je tu třetí výběrové řízení, jehož předmětem budou geotechnické a topografické průzkumy. Náklady se odhadují na přibližně 680 000 eur a financování bude pocházet z PIP.

Jakým způsobem by mohl projekt pokračovat?

Projekt s podmínkou realizace prostřednictvím PPP by měl nejprve vyzrát a poté, aby bylo možné zahájit realizaci, schválit (musí existovat předchozí žádost) Meziresortní výbor pro PPP.

Povýšením na realizaci projekt završuje hlavní silniční zásahy v oblasti Aitoloakarnania a její napojení na Epirus a Jónské ostrovy. V této souvislosti je již dokončeno podvodní spojení Aktio-Preveza, Iónská dálnice , má být dokončena dálnice Amvrakia (Aktio-Amvrakia) a probíhá důležitý projekt dvojitého spojení Lefkada, přičemž některé odhady umisťují to na konci roku.

Podmořské spojení Lefkada bude novou moderní branou do až Jónského ostrova, který v létě trpí dopravními zácpami. Tato nová infrastruktura nahradí plovoucí most, který po desetiletí poskytoval přístupové služby.

Důležitý projekt

Podmořské spojení mezi Lefkadou a Aitoloakarnanií je v podstatě přirozeným pokračováním dálnice Amvrakia (prostřednictvím projektu dvojitého silničního spojení Lefkady). Projekt byl označen jako projekt na národní úrovni, což dává další rozměr potřebě jeho realizace.

Obrázek

Projekt, který byl zařazen do „projektu k realizaci“, usiluje o:

*Zlepšit úroveň služeb pro uživatele (obyvatele a návštěvníky).
*K turistickému upgradu oblasti a upgradu nabízeného turistického produktu zajištěním rychlých a bezpečných přesunů.
*Snižovat náklady na dopravu a zvyšovat konkurenceschopnost primárního a sekundárního sektoru ekonomiky kraje, který je významný rozsahem a významem pro národní hospodářství.
*Projekt podvodního spojení Lefkada je žádaný již téměř 35 let. V roce 2013 byl zahájen koncesní tendr za zhruba 50 milionů eur, který však kvůli finanční krizi neuspěl a o tři roky později byl zrušen.

:arrow: Nová éra pro řecký stavební průmysl po mega dohodě INTRAKAT – AKTOR – Nové aliance a strategie probíhají.

Stavební sektor země postupuje s novými bilancemi po dokončení dohody o akvizici AKTOR společností INTRAKAT.

Dnes je skupina GEK TERNA s téměř 5 miliardami eur objemu prací nejsilnější v zemi. INTRAKAT se vyšplhal na druhé místo, když s přidáním AKTOR dosáhl 4 miliard eur. Následuje Mytilineos s 3 miliardami eur a pak AVAX s 2,7 miliardami eur. Nakonec Ellaktor následuje, ale už bez AKTOR.

Upraví se tak možnost u tendrování, protože se některým změnila struktura referencí.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

V létě 2022 jsem psal o upgradu bulváru Atény - Sounion: viewtopic.php?p=259041#p259041 . Práce běží v plném proudu. Psal jsem i o obrovské modernizaci silnic v Aténách: viewtopic.php?p=256859#p256859 .

Řecko je vůbec v historickém vrcholu investicí do infrastruktury, takže po období asi dekády špatné trajektorie se situace otočila a já o tom alespoň píšu. :) Občas se lze zaměřit na průběh vývoje prací ve výstavbě dálnic, ale i tato situace je čím dál složitější.

Tak alespoň tu modernizaci silniční osy Atény – Sounion, která je v plném proudu:

Strategický plán regionu Attika pro komplexní modernizaci silniční osy Atény – Sounion s cílenými silničními projekty pokračuje rychlým tempem.

Po desetiletích kusých projektů vytváří region Attika koordinovanými zásahy po celé délce silniční osy Atény – Sounion již moderní silnici, která vede podél celé pobřežní linie Attiky a rozhodujícím způsobem přispívá k propagaci athénského území pod názvem Riviéra.

Zejména v úseku Varkiza - Sounion pokračují nezadržitelně práce na obnově a údržbě asfaltového koberce, přičemž v nejbližších dnech bude dokončeno i značení povrchu vozovky. Jedná se o úsek dlouhý přibližně 10 kilometrů o celkové ploše více než 100 000 m2, který se rozkládá od 31. do 41. km třídy.

Konkrétně se v úseku silnice vyrábí nový koberec s vysokými standardy protiskluznosti a snížení hluku pro rezidence v této oblasti.
Navíc již byla dokončena výměna stávajícího osvětlení za plně řízené vysoce účinné LED osvětlení a úspora energie minimálně 60 %.

Zároveň je v rámci posílení bezpečnosti Pobřežní třídy na podnět krajského hejtmana Attiky G. Patoulise zpracována studie, která poukazuje na 21 bodů snížené bezpečnosti silničního provozu, ve kterých jsou řešeny projekty s rozpotem ve výši 10 milionů eur bude realizován s přímým financováním z NSRR.

Projekty zahrnují cílené zásahy, jako je instalace záchytných systémů vozidel na středovém ostrůvku a po stranách, obnova asfaltu, nové trasování, doplnění výstražných tabulek před nebezpečím a speciálních kamer pro rozpoznání rychlosti projíždějících vozidel. Návrh je navíc doplněn studií 10 kruhových objezdů v místech, kde se předpokládá odbočení vlevo, což je také hlavním zdrojem nehod. V rámci nového trasování se vytyčené úseky staví od podloží.

Regionální guvernér Attiky G. Patoulis s odkazem na to zdůrazňuje prioritu, kterou kraj přikládá realizaci svého strategického plánu modernizace metropolitní infrastruktury Attiky,

Infrastruktura, která se dnes realizuje v plné síle bude k dispozici pro hlavní část sezony. Další práce budou následovat později, aby netrpěl cestovní ruch.

4- pruh tady byl i předtím, ale infrastruktura již neodpovídala současným potřebám a stav povrchů byl velmi špatný. Po novém došlo k posunutí silnice do stran a společně s tím se všechno kolem modernizovalo.

Obrázek
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

blok info

:arrow: nejdříve videa:

* za 13 minut po dálnici Egnatia Odos (nádherná Z-V dálnice na severu země) od Iguemnitsa po Soluň



* Dálnice E65: jak postupují práce v severní části od Trikaly po Vasiliki. Za zmínku však stojí, že projekt probíhá bez výraznějších problémů.



:arrow: 10 nejlepších infrastrukturních projektů Řecka podepsaných během roku 2023 – Od Kréty po Makedonii - vybírám jen silnice/dálnice

č. 10: osa Lamia-Itea-Antirrio: úsek Gravia – Metalia Voxiti

Jde o projekt v hodnotě 13,5 milionu eur (včetně DPH), který byl podepsán 22. března 2023. Zadavatelem je Ministerstvo infrastruktury a dopravy . Projekt realizuje INTERKAT. Doba dokončení je 24 měsíců a předpokládaná dodávka v březnu 2025. Projekt bude realizován v regionální jednotce Fokida v regionu Střední Řecko a týká se modernizace konce úseku obchvatu Gravia – Metalia Voxiti výměna, z polohy Km. 9+300 do Km. pozice 13+600 schválené příslušné studie, která je součástí silniční osy Lamia – Itea – Antirrio.

č. 7: Silnice Nemea - Mykines

Jde o projekt v hodnotě 47,1 milionů eur (včetně DPH), který byl podepsán 21. dubna 2023. Zadavatelem je Region Peloponés. Projekt provádí společnost Hellenic Hydro Construction s diskontní sazbou 21 %. Termín dokončení je 24 měsíců a předpokládaná dodávka v dubnu 2025. Předmětem projektu je výstavba a úprava posledního spojovacího úseku nové zemské silnice č. 7,015 km. 19a, „Tirynthas (od Nafplio National Highway) – Starožitnosti Heraion – Neo Heraion – Monastiraki – Mykines“, s dálnicí „Corinthos – Tripolis“ na křižovatce Ancient Nemea.

č. 5: Obchvat Chalkida a Psachna

Jde o projekt v hodnotě 210 milionů eur (včetně DPH), který byl podepsán v březnu 2023. Pro Evii jde o největší infrastrukturní projekt posledních desetiletí. Zadavatelem je Ministerstvo infrastruktury a dopravy. Projekt provádí společnost MYTILINEOS. Má dobu dokončení 48 měsíců a plánované dodání v březnu 2027.

č. 4: osa Lamia-Itea-Antirrio: úsek Bralos - Amfissa

Jde o projekt za 285 milionů eur (včetně DPH), který byl podepsán 16. února 2023. Zadavatelem je Ministerstvo infrastruktury a dopravy. Projekt realizuje společnost AVAX. Má dobu dokončení 54 měsíců a plánované dodání v srpnu 2027.

Předmětem této zakázky je studie a výstavba sanačních projektů silniční osy Lamia-Itea-Antirrio a výběrové řízení na úsek Bralos-Amfissa. Tato sekce je rozdělena do podsekcí: -1.podsekce: Bralos – Obchvat Gravia -2.podsekce: IK Bauxitové doly – Amfissa. Rozsah zakázky zahrnuje vybudování řady mimoúrovňových křižovatek, jakož i sítě souběžných a kolmých vedlejších silnic pro propojení se zbytkem stávající silniční sítě a pro sekundární využití.

č. 3: Silniční osa: Kalamata -Pylos - Methoni

Jedná se o rozpočtový projekt ve výši 312 milionů eur (včetně DPH), který byl podepsán 21. dubna 2023. Zadavatelem je Ministerstvo infrastruktury a dopravy. Projekt implementuje schéma AKTOR KONCESE-INTRAKAT. Realizuje se metodou PPP a má dobu dokončení 30 let, z toho první 4 roky na dobu výstavby.

Předmětem partnerské smlouvy je realizace projektu "Studie, výstavba, financování, provoz a údržba silniční osy jihozápadního Peloponésu, úsek Kalamata - Rizomylos - Pylos - Methoni, s PPP.". Splacení konečné částky bude provedeno prostřednictvím plateb za pevnou dostupnost od řeckého státu.

č. 1: VOAK: Sekce Hersonissos - Neapoli (dálnice na Krétě)

Jedná se o dosud největší podepsaný rozpočtový projekt na rok 2023 ve výši 359 milionů eur (včetně DPH), který byl podepsán 23. dubna 2023. Zadavatelem je Ministerstvo infrastruktury a dopravy. Projekt implementuje schéma GEK TERNA-AKTOR KONCESE-INTRAKAT. Realizuje se metodou PPP a má dobu dokončení 30 let, z toho první 4 roky na dobu výstavby.

Předmětem partnerské smlouvy je realizace projektu „Severní silniční osa Kréty – studie, výstavba, financování, provoz a údržba úseku „Hersonissos – Neapoli“, s PPP. Platba konečné částky bude provedena s pevnými platbami za dostupnost od řeckého státu.
  • Podepsaná smlouva se týká úseku VOAK od křižovatky Hersoniss v Heraklionu po Neapoli v Lasithi v délce 22,5 km s rozpočtem 290 milionů eur, z čehož 90 milionů bude financovat Fond obnovy. Stavbu se ujímá konsorcium GEK TERNA-AKTOR CONCESE-INTRAKAT. S ohledem na úsek Neapolis-Agios Nikolaos, který je realizován jako veřejný projekt, se stavby ujal AKTOR.

Hádanka pro implementaci VOAK po včerejším podpisu a střední úsek z Hersonissosu do Neapolis se dokončuje. Projekt realizovaný prostřednictvím PPP je druhým, který vstupuje do fáze výstavby po úseku Neapolis-Agios Nikolaos, který je již podepsán od začátku září 2022.

Podepsaná smlouva se týká úseku VOAK od křižovatky Hersoniss v Heraklionu po Neapoli v Lasithi v délce 22,5 km s rozpočtem 290 milionů eur, z čehož 90 milionů bude financovat Fond obnovy. Stavbu se ujímá konsorcium GEK TERNA-AKTOR CONCESE-INTRAKAT. S ohledem na úsek Neapolis-Agios Nikolaos, který je realizován jako veřejný projekt, se stavby ujal AKTOR.

Zdroj: Ministerstvo infrastruktury a dopravy

:arrow: Dodatek k VOAK:

Posledním nevyřešeným úsekem, který nyní zbývá, je úsek Chania - Hersonissos dlouhý 157 kilometrů, na který probíhá výběrové řízení koncesním způsobem. Jedná se o hlavní část VOAK, protože bude obsluhovat tři největší města Kréty, a to Chania, Rethymno a Heraklion.

Na příslušném podpisovém ceremoniálu 8. května budou předloženy závazné dokumenty. Rozpočet na tento úsek činí 1,75 miliardy eur, z toho 600 milionů eur bylo zajištěno z nového NSRR 2021-2027 a 200 milionů z fondu obnovy.

Celkový rozpočet projektu na tři části činí 2,5 miliardy eur. VOAK je posledním velkým nevyřešeným problémem v oblasti hlavních dálnic v zemi. S jeho dokončením a v kombinaci s dalšími doplňky, jako je Patra - Pyrgos, severní a jižní úseky E65, Ioannina-Kakavia, estakáda a rozšíření Attiki Odos, dosáhne dálniční síť země 3000 kilometrů.

VOAK bude mít po zprovoznění elektronické mýtné od prvního dne provozu. Bude to první dálnice, která bude mít po svém otevření proporcionální mýtný systém, tedy platbu podle kilometrů ujetých uživatelem.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

sledovaný projekt v tématu

SEVERNÍ SILNIČNÍ OSA KRÉTY "Bitva o Krétu" pro BOAK/VOAK - nabídky pro sekci Chania - Heraklion

jde o tento úsek:

Obrázek

Mocné aliance byly vytvořeny a po třech prodlouženích vše ukáže, jakou podobu bude mít koncesní projekt v hodnotě 1,75 miliardy eur.

Koncesní smlouva se týká úseku Chania-Heraklion (a sahá až do Hersonissosu), přičemž existuje i opce na úsek Kissamos - Chania v hodnotě 200 milionů eur. Chania - Heraklion je hlavní úsek dálnice na Krétě a má největší osobní dopravu.
  • Co se týče nabídek, tak do B fáze se dostávají:

    1. AKTOR
    2. GEK TERNA
    3. AVAX,
    4. VINCI
    5. K/X MYTILINEOS-INTERTOLL

    Z tohoto složení čísel trh předpokládal, že VINCI nebude pokračovat v podávání nabídek.
Dnešní 3 ponuky pro řecký stát:

Řecké koncese – Mytileneos
AVAX – Projekt Egis – Meridiam
GEK TERNA

Pokud se dočkáme šťastného konce, pak ministerstvo zahájí hodnocení nejprve technických a poté finančních nabídek. To bude trvat několik měsíců.

Poté bude oznámen dočasný dodavatel a pokud nebudeme mít žádné právní spory, začne předsmluvní doba sepsáním koncesní smlouvy, jejím schválením Účetním dvorem. Další fází bude její ratifikace řeckým parlamentem (stane se státním zákonem) a nakonec její podpis.

Celkově z podobných případů bude s mírnými projekcemi trvat asi rok, než se vše výše uvedené stane. Stavba nebude zahájena okamžitě, protože koncesionář bude muset vypracovat potřebné studie a stát bude muset včas předat potřebné pozemky pro zahájení stavebních prací. To se bude dělat postupně a ne masivně.

Projekt bude financován z veřejných i soukromých zdrojů. Stát se postaral o pokrytí projektu 800 miliony eur. 600 milionů eur bude z NSRR 2021–2027 a zbývajících 200 milionů eur z fondu obnovy. Zbytek peněz musí uhradit koncesionář.

Stavební trh však tvrdí, že jde o neudržitelné náklady, které je v současných finančních podmínkách poměrně obtížné pokrýt. Na druhou stranu, již žádná další velká koncese na obzoru není a koncesní projekty mají velkou přidanou hodnotu k provozu.

V provozu se počítá s instalací elektronického mýtného za cenu 0,063 eur za kilometr. Vzhledem k zamýšlené ztrátové operaci se rovněž předpokládá dodatečné "stínové mýtné", které bude řeckému státu účtováno koncesionáři. Částka za kilometr je součástí nabídek.

Z mýtného, ​​které bude fungovat v úseku Chania-Heraklion, jsou vyloučeny obchvaty měst Chania, Rethymno a Heraklion. Systém bude elektronický a bude implementován prostřednictvím výběrového řízení Ministerstva infrastruktury a dopravy. Týkat se to bude meziměstských dálnic v zemi jako celku, nikoli však Attiki Odos, který má jiný systém zpoplatnění.

Základní parametry :arrow:

Úsek BOAK Chania - Heraklion je dlouhý 157,5 km. Velmi důležitým prvkem je výstavba 17 km tunelů (pro oba dopravní proudy 34 km) a 11 km mostů.

Jeho výstavba je považována za velkou výzvu, protože bude připomínat stavbu dálnice Korinth - Patras. V její největší části totiž bude probíhat rozšíření stávající osy, takže budeme mít stavbu a provoz současně.

Mezi výhody tohoto konstrukčního systému se odhaduje, že díky omezením, která budou existovat během prací, které potrvají přibližně 4 roky, dojde k rychlému snížení nehodovosti.

– 2 jízdní pruhy v každém směru
– 26 tunelů
10,80 km nových mostů, z nichž 23 přesahuje délku 100 metrů
– 20 nových křižovatek a nájezdů/výjezdů a modernizace stávajících 18 křižovatek na obchvatech Chanie, Rethymnon, Heraklion
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Řecko

Příspěvek od Diaľničiar »

sledované projekty v tématu

:arrow: Amvrakia Odos: poslední úsek nové dálnice Aktio – Amvrakia bude plně zprovozněn na podzim. :P Dodávka posledních 17 kilometrů, která dokončuje modernizaci osy Aktio-Ambrakia na dálnici, je naplánována na podzim. Na tiskové konferenci, která se konala na Ministerstvu infrastruktury a dopravy, byla provedena podrobná prezentace projektů, včetně vývoje pokroku v tomto velkém silničním projektu. Projekt je v podstatě dokončován s mírným posunem, protože se původně očekávalo, že bude předán v létě. V loňském roce byl dokončen 17 kilometrový úsek týkající se východní části Amvrakia Road (tzv. obchvat Amfilochie) a nyní probíhá dostavba posledního úseku z Agios Nikolaos do Vonitsa. Projekt je financován z NSRR 2014-2020, čímž bude dodržen finanční rámec pro úsek. :ok:

Dokončením a provozem celé nové dálnice se trasa Lefkada-Athény zkrátí na přibližně 3 hodiny a 20 minut, přičemž se odpovídajícím způsobem zkrátí vzdálenosti do Aktio, Preveza, Igoumenitsa.

:arrow: Středořecká dálnice E65: jižní část bude dokončena a plně zprovozněna do konce roku 2023 :idea: Ministerstvo infrastruktury a dopravy odhaduje, že na konci roku bude dokončen a zprovozněn jižní úsek E65, Lamia - Xyniada. Náměstek ministra infrastruktury Giorgos Karagiannis na schůzce k informování novinářů na ministerstvu infrastruktury a dopravy uvedl, že postup prací v jižní části překročil 90%. Připomeňme, že z celkových 32,5 kilometrů jižního úseku byl předán do provozu jižní konec od Lamie po křižovatku Karpenisi v délce 14,5 km. Zároveň bylo dokončeno otevření tunelu Othrios, dlouhého přibližně 3 kilometry, s pokrokem na 99,5%. Pokud to bude možné, pak na začátku roku 2024 bude E65 fungovat z Lamie (region Anthili) do Kalambaky o délce 135 km. Prakticky lze vzdálenost mezi Aténami a Trikalou urazit asi za 3 hodiny. Financování projektů v jižní části je hrazeno z NSRR 2014-2020.

Severní úsek je dlouhý 70,5 km, práce byly zahájeny v roce 2021 a odhaduje se, že potrvají 36 měsíců, tedy do konce roku 2024. Práce na severním úseku mají rozpočet 442 milionů eur a jsou hrazeny z Fondu obnovy.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Odpovědět

Zpět na „Evropská unie“