Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Odpovědět
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

Je to tak a já to upravil v tom příspěvku, abych ty lidi tedy nepletl. (rozdíl je samozřejmě v délce platnosti, když si zakoupím roční v polovině roku, tak tratím, když si koupim 365 tak začíná 1. den v den nákupu, tohle bylo dobře vymyšleno a je doopravdy pak hloupé, že se má zachovat první variant, kromě tedy prvního roku změny)
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

Evropské mýto na Slovensku EETS bude poskytovat jako první Telepass
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=232&t=7601

Důležitý je funkční mýtný systém, tvrdí šéf dopravního institutu. Stát za prodloužení smlouvy se SkyTallem zaplatí méně
https://www.webnoviny.sk/nasadoprava/do ... ati-menej/

V souvislosti s fungováním národního mýtného systému od začátku roku 2023 je podstatné to, zda bude funkční a ne to, kdo a v jaké formě jej bude zajišťovat. "Požadavek, že mýtné bude po roce 2022 vybíráno bez společnosti SkyToll, byl čistě politický." Podle něj iv případě, že by za předchozího ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka (Most-Híd) tehdejší vedení NDS stihlo vypsat tendr na celý mýtný systém jako celek a následně vybrat vítěze, nijak by neuměli nastavit podmínky tendru tak, aby se SkyToll tendru nezúčastnil a byl úspěšný. "Způsob, který zvolilo nové vedení ministerstva a NDS, splňuje tyto podmínky," míní odborník.

Dopravný expert očakáva, že predlžovanie zmluvy so SkyToll-lom nebude viac ako o dva roky. :idea:
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Rio13zm
Příspěvky: 458
Registrován: 21.1.2015 19:34:41

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Rio13zm »

ja si myslím, že ročná známka má svoj zmysel, aj keď je teraz v ponuke 365dňová.

u nás na firme mám tento rok na starosti dopravu a začiatkom roka v januári sme kupovali na všetky osobne autá ročnú známku.
ale aj na tie, ktoré sme kúpili v priebehu roka (máj a jún) vysvetlím prečo.

môjmu predchodcovi sa stávalo, že autám kupoval v priebehu roka 365dňovu známku, čo dáva zmysel, ale už po roku ju akosi zabudol zase kúpiť a tak sa jazdilo bez nej, samozrejme prišla pokuta. počas roka sa riešia iné veci a nie, či osobák ma známku alebo nie.

z vrchnosti prišla požiadavka, že kašlať na tých pár mesiacov prípadne pár ušetrených eur. všetkým autám sa bude kupovať iba ročná (nie 365 dňová) a na začiatku roka sa kúpi všetkým autám známka.

takže, keby je to na mne, ja by som bol aj za ročnú známku, keby zostane v ponuke a 365 dňová sa skôr uživí u bežných užívateľoch.
Japao Joe
Příspěvky: 1040
Registrován: 13.9.2016 22:00:35

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Japao Joe »

Nevím jestli jsou nějaká omezení v posunutí platnosti, ale myslím, že není problém v lednu koupit 365 známku platnou od června.
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

Sága může pokračovat ... Národní dálniční společnost po devíti měsících spustila nový tendr na poskytování mýtných služeb ... Nebo, že by se to povedlo realizovat opravdu "na šup"? :)

https://www.webnoviny.sk/nasadoprava/na ... h-sluzieb/
  • Národní dálniční společnost; s., (NDS) vyhlásila novou veřejnou soutěž na poskytování služeb v souvislosti se zajištěním výběru mýta. Učinila tak devět měsíců po zrušení původní soutěže.

    Odhadovaná hodnota zakázky plánované na téměř jedenáct let, včetně opce na pět let, je zhruba 50 milionů eur bez daně z přidané hodnoty (DPH).

    Lhůta je do konce února

    Jak vyplývá z oznámení zveřejněného v pondělí ve Věstníku veřejných zakázek, zadávací dokumentace zahrnují přípravu, zkušební provoz a poskytování mýtných služeb, například platební infrastruktury, logistiky či provozu palubních jednotek pro výpočet mýtného.

    Dálničáři určili lhůtu pro předkládání a otevírání nabídek do 28. února s tím, že musí platit minimálně rok, tedy do 28. února 2024. Kritériem pro vyhodnocení nabídek je cena služeb.

    „Doba realizace zakázky je rozdělena do dvou fází,“ informuje NDS. Příprava zakázky, jejíž plnění bude realizováno od prvního dne měsíce bezprostředně následujícího po měsíci, v němž smlouva vstoupila v platnost, má trvat devět měsíců.

    Provoz začne po ukončení přípravy, bude trvat 60 měsíců, tedy pět let, případně při uplatnění opce až deset let.

    Půlmilionová jistota

    Tendr na mýtné služby navazuje na více než dva roky trvající soutěž na vybudování elektronického mýtného systému a poskytování služeb technické podpory.

    Smlouvu s budoucím poskytovatelem mýtných služeb bude možné prodloužit nejméně o měsíc a nejvýše o pět let, pokud NDS nejpozději měsíc před uplynutím základní doby plnění smlouvy oznámí poskytovateli, že trvá na pokračování poskytování služeb.

    K zajištění nabídky bude třeba složit jistotu ve výši 500 tisíc eur. Poskytovatel mýtných služeb bude muset uzavřít a udržovat pojistné smlouvy, které zajistí pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou třetím osobám činností při výkonu podnikatelské činnosti na celkovou minimální částku pojistného krytí nejméně 30 milionů eur, přičemž spoluúčast poskytovatele nesmí přesáhnout 5 %.

    Tender byl zrušen loni v dubnu

    Předchozí tendr na poskytování mýtných služeb dálničáři vyhlásili koncem března 2021 a zrušili loni v dubnu. Odhadovaná hodnota zakázky na více než jedenáct let včetně opce na pět let byla přes 196 milionů eur bez DPH.

    Přípravu zakázky tehdy předpokládali od vstupu smlouvy v platnost do 30. září 2022, provoz od října 2022 do konce roku 2027 a při uplatnění opce nejvýše do 31. prosince 2032.

    Úřad pro veřejné zakázky v rozhodnutí o námitkách v lednu 2022 nařídil NDS odstranit protiprávní stav v soutěži a ta dospěla k závěru, že původní předpokládaná hodnota zakázky vůbec nepočítala a nezohledňovala cenu odpovídající přiměřené odměně za palubní jednotky na skladech.

    Na základě rozhodnutí úřadu by to znamenalo zohlednit ji ve zvýšené předpokládané ceně. Pro opakované revizní postupy v tendru podle dálničářů nastaly skutečnosti, které urychlily postup zavedení Evropské služby elektronického výběru mýta (EETS), a pro změnu podmínek se rozhodli soutěž zrušit s tím, že novou vyhlásí do šesti měsíců.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

Již potvrzeno. Srdce mýta vyhotoví sestra Skytollu

Czechtoll nabídl, že umí IT systém dodat za 13,8 milionu eur, přestože dálničáři odhadovaná cena zakázky byla až 42 milionů.

Nový mýtný systém bude mít tři komponenty – IT, služby a vymáhání. Dálničáři mají po úterý blíže k první části.

Bratislava – Ambicí nastupující vlády v roce 2020 byla změna pochybného mýtného systému. O nápravě křivdy, která zůstala z dob Ľubomíra Vážného, svědčily zejména projevy lídra Olano Igora Matoviče. Na poplatcích za využívání dálnic stát v té době přicházel zhruba o polovinu příjmů. To znamenalo desítky milionů eur ročně.

Nevýhodná smlouva se společností Skytoll sice měla skončit v loňském roce, ale už teď je známo, že se minimálně o další rok prodlužuje. Ministr dopravy Andrej Doležal vsadil na rozdělení nového výběru poplatků do tří tendrů, přičemž kompetenci dostala Národní dálniční společnost. První soutěž na srdce mýta – na nový systém informačních technologií – neprobíhala bez komplikací a uchazeči se odvolali. Až v úterý byl zveřejněn výsledek znovu vyhodnoceného tendru, který potvrdil původního vítěze – společnost Czechtoll, která je sesterskou firmou Skytollu.

Vítěz v soutěži uvedl, že dokáže IT systém dodat za 13,8 milionu eur i přesto, že odhadovaná hodnota byla až 42 milionů. „Czechtoll nabídl v rámci otevřené soutěže nejnižší cenu. Zároveň však byla naše nabídka vyhodnocena jako nejlepší i při hodnocení kvalitativních parametrů,“ řekl Petr Chvátal, generální ředitel podniku. Jako druhé se v soutěži umístilo sdružení Vendeka Group. Jedná se o konsorcium filipínské firmy Vendeka Information Technologies Trade, české akciovky Optokon a turecké Vendeka Bilgi Teknolojileri Ticaret. Produkt chtěli dodat za 15,8 milionu eur. Na posledním místě se umístila bratislavská eseročka Data System Soft 2, která byla s 38,4 milionu eur k předpokládané hodnotě zakázky nejblíže.

Dálničáři vyhlásili soutěž na konci roku 2020, ale vyhodnotila se až loni v květnu. Tehdy se však následně jeden z uchazečů proti rozhodnutí odvolal a Úřad pro veřejné zakázky vyhodnocení ještě v srpnu zrušil.

Kontroloři viděli problém v tom, že až 68 procent nového mýtného systému nedodá vítěz Czechtoll, ale jeho subdodavatel Tollnet. Nabídnuté částky dvou uchazečů se jim zdály také příliš nízké.

Zvláštní tendr kritizovaly i nevládky

V minulosti tendr kritizovaly i nevládní organizace jako Nadace Zastavme korupci či Slovensko Digital. Vyčítaly mu přísné lhůty, které mohly nahrávat právě Czechtollu. Uchazečů mohli odradit podle třetího sektoru i požadavky na široké vymezení licence a majetková práva k IT řešení, které byly nadstandardní.

Proces vyhodnocování tak probíhal nově a výsledek přišel v toto úterý. Potvrzuje vítězství české firmy. „Úspěšný uchazeč nabídl nejlepší poměr ceny a kvality,“ píše se v dokumentu. Rozhodnout se mělo i na základě doručených dokumentů o ekonomické, technické či odborné způsobilosti a referencí.

Czechtoll podobně jako Skytoll či Tollnet patří od loňského roku pod skupinu ITIS Holding. Ta dostala před několika měsíci zelenou i od Antimonopolního úřadu. Jedná se tedy o tři sesterské společnosti. Kromě soutěže na mozek systému probíhá aktuálně i druhý tendr na takzvané „mýtné služby“. Jde o zabezpečení a distribuci jednotek OBU – tedy zařízení, která přímo ve vozidlech sčítají částku za kilometry ujeté po zpoplatněných silnicích.

Soutěž už jednou probíhala, avšak neúspěšně. Podmínky totiž podle Úřadu pro veřejné zakázky měly zvýhodňovat právě Skytoll. Namísto čtvrt miliardy, která byla předpokladem v první soutěži, však bude nově předpokládaná hodnota 49 milionů eur. Nabídky zde mohou zájemci předkládat do konce února. Vymáhání poplatků za používání našich cest je třetí komponent. Jedná se o mýtné brány, které chtějí dálničáři koupit od Skytollu. Ani zde však zatím k dohodě nedošlo a jednání nadále probíhají.

Evropský systém bude platit dříve

Jako žolíka si dálničáři nechali evropský systém. Znamená to, že u nás palubní zařízení kamionistů, která fungují ve více zemích Unie, mohou provozovat soukromníci. Koncept, který mohl alespoň zčásti nahradit Skytoll, však stále není rozjetý. Chybí totiž poskytovatelé.

Resort dopravy zatím podepsal smlouvu se dvěma firmami. Se společností Telepass a Toll4europe, uvedl nedávno ministr Andrej Doležal s tím, že ve vyhlídce je smlouva is českým Eurowagem. Ten už dálničářům měl předložit první dokumentaci. „První poskytovatelé EETS (Evropská služba elektronického výběru mýta) by mohli fungovat v průběhu měsíců květen až červen, pokud splní všechny náležitosti akreditace,“ řekla mluvčí Národní dálniční společnosti Eva Žgravčáková.

O akreditaci provozovatele se zajímala také nová matka Skytollu a Czechtollu ITIS Holding. Ti však podle Doležala nemohou převzít celý mýtný provoz a dokud nebude vše vysoutěženo, zůstává Skytoll se starým systémem. Zatím s nimi podepsali dálničáři dodatek do konce roku, po ročních intervalech však mohou prodlužovat smlouvu až do roku 2027.

https://e.dennikn.sk/3208379/za-dodavat ... -skytollu/
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

Výnosy z prodeje dálničních známek vzrostly o pětinu, dosáhly téměř 90 milionů eur a první pětka zemí se nezměnila :arrow:

https://www.webnoviny.sk/nasadoprava/vy ... nezmenila/
https://ndsas.sk/press/press-narodna-di ... lionov-eur

Toll4Europe – další poskytovatel evropského mýta. Národní dálniční společnost podepsala smlouvu o budoucí smlouvě s dalším mezinárodním poskytovatelem Evropské služby elektronického výběru mýta (EETS) s německou firmou Toll4Europe. :arrow:

https://transport.sk/spravy/cestna-dopr ... uropskeho/
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

CzechToll se zavázal, že vyvine a dodá informační systém pro nové slovenské mýtné za třináct měsíců. Od podpisu smlouvy.

https://sita.sk/nasadoprava/czechtoll-s ... -mesiacov/

CzechToll vybudoval v Česku spolu se SkyTollem satelitní mýtný systém, který je ve vlastnictví České republiky a zahájil ostrý provoz 1. prosince 2019. Náklady na provoz tohoto mýtného systému jsou třikrát nižší než byly v případě zastaralé mikrovlnné technologie z roku 2006. ITIS Holding je součástí dlouhodobých strategických plánů skupiny PPF v oblasti telekomunikační infrastruktury.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

OBRAT V SPOTREBITEĽSKOM SPRÁVANÍ – VÄČŠINA MOTORISTOV UŽ PREFERUJE ONLINE NÁKUP DIAĽNIČNEJ ZNÁMKY

piatok, 10. február 2023

Národná diaľničná spoločnosť predala za rok 2022 takmer 4,7 milióna kusov elektronických diaľničných známok. Pomer domácich a zahraničných motoristov, ktorí si vlani zakúpili akýkoľvek druh diaľničnej známky je približne 50 na 50. Online možnosti zakúpenia známky preferovalo 61 % zahraničných a 53 % domácich motoristov. Fyzický nákup na niektorom z predajných miest teda uprednostnilo zhruba 39 % zahraničných a 47 % domácich motoristov. To znamená, že v oboch prípadoch už kupujúci preferujú nákup cez niektorý z našich online predajných kanálov. V porovnaní s minulým rokom ide o veľký obrat pri domácich motoristoch, v roku 2021 u nich totiž ešte vyhrával fyzický nákup na predajnom mieste.

Domáci motoristi si vlani zakúpili fyzicky v predajných miestach približne milión diaľničných známok. Online uhradili vyše 1,2 milióna. To znamená, že väčšina (53 %) domácich motoristov sa už prikláňa k online nákupu elektronickej diaľničnej známky. V minulom roku tento pomer ešte online nakupovaniu neprial, väčšina (52,6 %) motoristov uprednostňovala nákup diaľničnej známky na zákazníckom mieste.

Zahraniční motoristi si v minulom roku kúpili fyzicky na predajných miestach zhruba 900.000 elektronických diaľničných známok. Cez online nákup si ich obstarali až 1,4 milióna kusov, čo tvorilo približne 61 % všetkých nákupov zahraničných motoristov. Pri vodičoch z iných krajín je teda preferencia online nákupu diaľničnej známky badateľnejšia, než pri domácich. Online nákup známky u zahraničných vodičoch vyhrával pritom už aj v minulom roku, tento spôsob úhrady preferovalo skoro 52 % motoristov z iných krajín.

Ako sa dá kúpiť elektronická diaľničná známka?
Najjednoduchší spôsob úhrady elektronickej diaľničnej známky je cez stránku http://www.eznamka.sk. Okrem toho je v rámci online spôsobov možné kúpiť si známku aj cez mobilnú aplikáciu eznamka. Samozrejme, stále je možné kúpiť si diaľničnú známku na zákazníckych miestach – napríklad informačno-predajné miesta NDS alebo vybrané čerpacie stanice. Okrem toho máme na vybraných miestach k dispozícii aj automaty na elektronické diaľničné známky.

Aké druhy známok existujú?
K dispozícii sú štyri druhy známok. Najkratší druh s platnosťou 10 dní stojí 12 eur, 30-dňová známka je za 17 eur a 365-dňová je za 60 eur. Motoristi majú možnosť kúpiť si aj ročnú diaľničnú známku s platnosťou od 1.1.2023 (prípadne odo dňa nákupu alebo od stanoveného dátumu) do 31.1.2024.

Chcete sa dozvedieť viac o elektronických diaľničných známkach? Vypočujte si náš podcast, ktorý nájdete na týchto platformách: Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

https://ndsas.sk/press/press-narodna-di ... nej-znamky
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

Obrázek
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

Zájem o výběr mýta na Slovensku

RK
24.02.2023

O působení na slovenském trhu projevili zájem další poskytovatelé evropského mýta (EETS). Jsou jimi německý TollTickets a francouzský TotalEnergies.

Celkově už zájem o poskytování služeb dopravcům projevilo šest EETS poskytovatelů, což je více než třetina všech poskytovatelů, kteří působí na evropském mýtném trhu, informovala ve čtvrtek Národní dálniční společnost (NDS). NDS již se dvěma společnostmi podepsala smlouvu o budoucí smlouvě. „Prvními EETS poskytovateli, ke kterým budou moci dopravci přejít a využívat jejich služby výběru mýta, budou italský Telepass a německý Toll4Europe. Těsně před podpisem smlouvy o budoucí smlouvě je také český Eurowag,“ přiblížila mluvčí NDS Eva Žgravčáková.

První trojice mezinárodních EETS poskytovatelů už má blízko k tomu, aby se staly plnohodnotnými součástmi mýtného trhu Slovenska. Jakmile je jejich začlenění do mýtného systému dokončeno, dopravci, kteří mají od těchto mezinárodních EETS poskytovatelů palubní jednotku k placení mýta v jiných zemích, budou moci tuto jednotku využívat už i na Slovensku.

Zájem o výběr mýta na Slovensku

Slovensko se zapojí do systému Evropské služby elektronického výběru mýta (EETS) naplno během letošního roku. EETS poskytovatelé budou vedle národního poskytovatele vybírat mýtné pro stát, avšak za výrazně výhodnějších podmínek. Jedním z nejdůležitějších faktorů je, že jejich provize bude nižší. Druhým přínosem EETS bude podle Žgravčákovej zvýšení konkurence na mýtném trhu Slovenska.

Jelikož mýtné bude vybírat několik poskytovatelů EETS, přinese to na trh soutěž, která přirozeně bude tlačit tyto poskytovatele ke zlepšování svých služeb. Z celostátního a celoevropského hlediska je však největší výhodou EETS možnost využití palubních jednotek EETS poskytovatelů v několika evropských zemích. To značně snižuje starosti dopravců s vyměňováním těchto jednotek na hranicích.

https://transport.sk/spravy/cestna-dopr ... yber-myta/
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

Dálničáři ​​se dohodli na budoucí smlouvě se čtvrtým poskytovatelem služby evropského mýta, může se jím stát český ITIS
https://sita.sk/nasadoprava/dialniciari ... esky-itis/

Dálničáři ​​uzavřeli předběžnou smlouvu s dalším poskytovatelem evropského mýta, je jím český Eurowag
https://sita.sk/nasadoprava/dialniciari ... y-eurowag/

Úřad pro veřejné zakázky přerušil prověřování mýtného tendru, potřebuje získat odborné stanovisko
https://sita.sk/nasadoprava/urad-pre-ve ... tanovisko/
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

Sága k mýtu. Autodopravci, 3. sektor a NKÚ žádají o zásah politiků ohledně mýta, v opačném případě dojde k dalšímu prodloužení nevýhodné smlouvy se SkyTollem.
https://sita.sk/nasadoprava/autodopravc ... na-tvrdia/
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

Kedy začne na Slovensku fungovať európske mýto? NDS tvrdí, že už onedlho a na štartovacej čiare sú štyria poskytovatelia
https://sita.sk/nasadoprava/kedy-zacne- ... tovatelia/

Mýtny úrad je zatiaľ stále súčasťou NDS, avšak po osamostatnení sa bude mať aj nové meno
https://sita.sk/nasadoprava/mytny-urad- ... nove-meno/
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

Dálničáři ​​potřetí musí znovu vyhodnotit vítěze mýtného tendru, soutěž trvá přes dva roky

https://sita.sk/nasadoprava/dialniciari ... och-rokov/

Tak jak jsem napsal s příchodem již exministra dopravy. Jde o to jaké lidi nechal v pozadí a sice ex vláda a tak z toho, že se tohle protahuje lze dedukovat jen jediné, do poslední chvíle a dle voleb možná i na další roky, jdou peníze jinam než zpátky do silnic / rozpočtu. O nic jiného tady nikdy nešlo. Jedna věc je neschopnost NDS a další zase nařízení této neschopnosti a to ještě dedukuju v mezích.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
kot
Příspěvky: 10365
Registrován: 17.6.2010 0:19:32

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od kot »

Tak to je drsný komentář Dialničiari ! Tím neříkám, že tam není kousek pravdy. Možná i pořádný kus... :P
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

Parlament schválil Tarabův návrh, sankce za porušení mýtných pravidel se zmírní (týká se vozidel nad 3,5t)

https://sita.sk/nasadoprava/parlament-s ... -zmiernia/
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

Mýtný úřad se postupně osamostatňuje, dálničáři ​​budou jednat s Evropskou komisí a pokračují i ​​dva mýtné tendry
https://sita.sk/nasadoprava/mytny-urad- ... ne-tendre/

Lančarič (nový ministr dopravy - úřednická vláda) nechce, aby peníze z mýta letěly vzhůru komínem a požádal o trpělivost
https://sita.sk/nasadoprava/lancaric-ne ... pezlivost/
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
kot
Příspěvky: 10365
Registrován: 17.6.2010 0:19:32

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od kot »

Do kdy ? Do voleb ? :lol:
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

1- denní známka na Slovensku: viewtopic.php?t=7676&p=274706#p274706 (pouze náčrty ceny)
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

Výběr mýta se přiblížil k hranici sto milionů eur, největší podíl mají kamiony (myšleno za letošní rok)

https://sita.sk/nasadoprava/vyber-myta- ... u-kamiony/

* V květnu tohoto roku bylo prostřednictvím komplexní služby elektronického výběru mýta vybráno pro Národní dálniční společnost 21,31 milionu. eur.
* Jak dále informuje společnost SkyToll , za užívání vymezených úseků dálnic a rychlostních silnic se v pátém měsíci vybralo 15 milionů. eur.
* Největší podíl na výběru mýta, a to 82 %, mají vozidla v kategorii hmotnosti nad 12 tun se dvěma nápravami.
* Vozidla registrovaná v zahraničí se v květnu podílela na celkovém výběru mýtného přesně 50 %.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

kontrola známek v létě + mýto pokračuje:

:arrow: úterý 27.6.2023, zdroj: NDS

KONTROLY ÚHRADY DÁLNIČNÍCH ZNÁMEK BUDOU INTENZIVNĚJŠÍ

přímy odkaz na web uveden v článku: https://eznamka.sk/sk/

Obrázek

Obrázek

:arrow: Dálničáři: Smlouva se SkyToll bude pokračovat do konce příštího roku

https://www.teraz.sk/ekonomika/dialnici ... sEkonomika

NDS žádost odůvodnila průtahy v souvislosti s vícenásobným uplatněním revizních postupů v tendru na nové mýtné.

Tedy: Ani za působení vlád (původní vláda a úřednická) se "nepovedlo" tu smluvu zrušit a dokonce to přesáhne nové vládní období. :!: :idea:

To již ani neumim okomentovat jináč, než NECHUTNOST. To bylo "žádostí" nové pana ministra, prý dejte mi chvilinku času a budu to řešit. :lol:
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP
Příspěvky: 22513
Registrován: 15.3.2009 20:16:13
Bydliště: EU, IL

Re: Zpoplatnění: e-známky a e-mýto

Příspěvek od Diaľničiar »

:arrow: Výběr mýta v první polovině roku dosáhl 120,4 milionu. EUR - je to o 22 mil. € méně proti stejnému období 2022 :!: :o

https://transport.sk/spravy/cestna-dopr ... a-v-prvej/

:arrow: V PRVNÍM POLOLETÍ VÝRAZNĚ VZROSTL PRODEJ 10-TI DENNÍCH DÁLNIČNÍCH ZNÁMEK - to je líbivá informace NDS, ale celkový stav vypadá jináč:

https://ndsas.sk/press/press-narodna-di ... ych-znamok

Pokles prodeje při roční dálniční známce byl zhruba na úrovni 27%, prodalo se jich přibližně 260.000 kusů a výnos byl na úrovni skoro 13 milionů eur.

Celkově vybrala NDS na dálničních známkách od ledna do června téměř 60 milionů eur a prodala 2,3 milionu kusů elektronických dálničních známek.

Když si statisticky srovnáme DZ, tak to vypadá jináč než u mýta: viewtopic.php?p=258828#p258828 a tedy je tam zlepšení. Jen si je nutno uvědomit fakt zdražování DZ o 20%, tudíž bez něj by výnos z DZ stagnoval a s inflací ani nemluvme. :idea:
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Odpovědět

Zpět na „Slovensko“