Hmmmmm. Takže tento výpočet vede k jaému závěru? Víme z něj, že nahradit 40% vozového parku se do roku 2040 nestihne. Nicméně od roku 2035 se jiná nová auta již prodávat nebudou. Průměrné stáří aut v našich krajích je, dejme tomu, 16 let. Tedy za 16 let by se měla 1x obměnit vozový park. Od roku 2040 jsme nyní právě oněch 16 let. V průměru tedy v onom roce už nebudou jezdit auta, která jezdí dnes. Za těch 16 let se ale (dle Vaší úvahy) nestihne změna trakce ani u 40% vozidel a při tom posledních 5 let z těch 16 už jiná trakce mež elektrická, k dispozici nebude. Co s tím?chaden píše: ↑18.4.2024 22:24:55 Nu tak to je jednoduchá matematika. Vyměnit 2.4 milionu aut za 15 let je potřeba prodávat 160 tisic EV ročně. Minulý rok se prodalo 6.6 tisíc, vcelku v ČR se prodá kolem 200 tisíc nových aut ročně. Něco se doveze použíte o tom nemám statistiku. Potřebujeme 12 let prodávat jen EV aby bylo 40% vozového parku EV. Do roku 2040 to se nestihne. A proč já mám vědět kdy to bude?
Vychází mi z toho jen tři možné závěry:
1) Termín konce prodeje spalovacích aut 2035 není reálný (ve světle výše uvedených úvah)
2) Výrazně vzroste průmerné stáří vozového parku (ať žije ekologie)
3) Výrazně ubude provozovaných vozidel, ergo kladívko, rapidně klesne životní úroveň obyvatel. Tato varianta ale asi není přesná, protože při poklesu celkového počtu se automaticky navýší procento tvořené těmi novými EV.
Takže která varianta je ta správná? Uznají politici, že ambiciozní cíle stanovené "od zeleného stolu" nejsou reálné a přehodnotí je? byl bych rád, ale obávám se, že to je až ta úplně poslední možnost a před tím se budou zkoušet jakékoli jiné, včetně dalších dotací, pokut a pokřivování ekonomického prostoru.
Nebo snad lidé "zmoudří" a usoudí, že místo dovolené, cigaret, kin, restaurací, fitness center a jánevímčehoještě si raději koupí 2x-3x dražší EV? To asi ne, že?
Takže nám zbývá ta poslední možnost - klesne životníá úroveň.
Nějak pořád nechápu, co se Vám osobně na tom tak strašně líbí, že to obhajujete.