Elektromobilita

Odpovědět
MPMP

Re: Elektromobilita

Příspěvek od MPMP »

chaden píše: 18.4.2024 22:24:55 Nu tak to je jednoduchá matematika. Vyměnit 2.4 milionu aut za 15 let je potřeba prodávat 160 tisic EV ročně. Minulý rok se prodalo 6.6 tisíc, vcelku v ČR se prodá kolem 200 tisíc nových aut ročně. Něco se doveze použíte o tom nemám statistiku. Potřebujeme 12 let prodávat jen EV aby bylo 40% vozového parku EV. Do roku 2040 to se nestihne. A proč já mám vědět kdy to bude?
Hmmmmm. Takže tento výpočet vede k jaému závěru? Víme z něj, že nahradit 40% vozového parku se do roku 2040 nestihne. Nicméně od roku 2035 se jiná nová auta již prodávat nebudou. Průměrné stáří aut v našich krajích je, dejme tomu, 16 let. Tedy za 16 let by se měla 1x obměnit vozový park. Od roku 2040 jsme nyní právě oněch 16 let. V průměru tedy v onom roce už nebudou jezdit auta, která jezdí dnes. Za těch 16 let se ale (dle Vaší úvahy) nestihne změna trakce ani u 40% vozidel a při tom posledních 5 let z těch 16 už jiná trakce mež elektrická, k dispozici nebude. Co s tím?
Vychází mi z toho jen tři možné závěry:
1) Termín konce prodeje spalovacích aut 2035 není reálný (ve světle výše uvedených úvah)
2) Výrazně vzroste průmerné stáří vozového parku (ať žije ekologie)
3) Výrazně ubude provozovaných vozidel, ergo kladívko, rapidně klesne životní úroveň obyvatel. Tato varianta ale asi není přesná, protože při poklesu celkového počtu se automaticky navýší procento tvořené těmi novými EV.
Takže která varianta je ta správná? Uznají politici, že ambiciozní cíle stanovené "od zeleného stolu" nejsou reálné a přehodnotí je? byl bych rád, ale obávám se, že to je až ta úplně poslední možnost a před tím se budou zkoušet jakékoli jiné, včetně dalších dotací, pokut a pokřivování ekonomického prostoru.
Nebo snad lidé "zmoudří" a usoudí, že místo dovolené, cigaret, kin, restaurací, fitness center a jánevímčehoještě si raději koupí 2x-3x dražší EV? To asi ne, že?
Takže nám zbývá ta poslední možnost - klesne životníá úroveň.
Nějak pořád nechápu, co se Vám osobně na tom tak strašně líbí, že to obhajujete.
jozka

Příspěvek od jozka »

c) je spravne...

...a zapada to do ostatnich tlaku, kterymi do nas zverozvesti stastnych zitrku obstastnuji. Budeme bydlet v patnactimutovych mestech, konzumovat stridme potraviny predevsim rostlinneho puvodu, pokud budem trvat na necem, co se puvodne hybalo, budeme mit nepreberne mnozstvi druhu hmyzu, vyuzivat energii jen kdyz to pujde a chytra sit to umozni, budem si myslet jen to, co nam bude schvaleno a podobne radosti.

Tesite se?
Geo

Příspěvek od Geo »

MPMP píše: 19.4.2024 9:10:55 3) Výrazně ubude provozovaných vozidel, ergo kladívko, rapidně klesne životní úroveň obyvatel.
To by platilo jedine tehdy, pokud by jezdeni autem samo o sobe zvysovalo zivotni uroven.

Situace je dokonce takova, ze se najde dost lidi, kteri vidi zvysovani zivotni urovne v tom, ze se nikam dopravovat nemusi. Stejne tak (casto ve stylu pravidla pro ostatni, ale ne pro mne) vidi zvyseni zivotni urovne v tom, ze se okolo nich nikdo nemusi pomoci IAD dopravovat. Satelitni mestecka, v lepsim pripade sidliste, kde chcip pes. Myto, zakazy parkovani, compoundy s omezenym vjezdem, modre zony, tam kde pes jeste nechcip. Coz zase vede k hledani substitutu, ktere jim tu zivotni urovne zvysi.

Proto by bylo dobre, zacit vnimat realitu, protoze v opacnem pripade to muze vest k prekvapeni, ze na recnickou otazku "Tesite se?" spousta lidi odpovi
"Ano". A je to mimochodem taky nutny zacatek k tomu, aby se vubec ta IAD dala nejak zachranit. Narozdil od mavani slamenyma panakama o
15 minutovych mestech.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Geo: A ona indivduální přeprava nezvyšuje životní úroveň? Máš snad dojem, že život v "megaměstech" (protože jen v nich se dá efektivně organizovat veřejná doprava, aby byla ufinancovatelná a přitom obyvatele neomezovala) je znakem vyšší životní úrovně než život na vesnici nebo v satelitu?
Fakt si myslíš, že stoupne životní úroveň, když se vrátíme o 200 let zpátky a budeme se pohybovat pouze v nejbližším okolí bydliště a to převážně pěšky a nebo na kole?
jozka

Příspěvek od jozka »

Narozdil od mavani slamenyma panakama o 15 minutovych mestech.
No, jak myslite (smajlik krcici rameny).
kot

Příspěvek od kot »

Afrika je v pátek večer mimo ! Prosím vysvětlení 15 minutových měst a panáků rovněž. :shock: díky
Geo

Příspěvek od Geo »

Patnactiminutova mesta je, pro nektere nepochopitelny, koncept, ktery tvrdi, ze co nejvic veci by melo byt dostupnych v dochazkove vzdalenosti. Pripadne dostupnych MHD. Ten v hlavach nekterych zmutoval az do podoby, ze v pripade, ze opustis svuj 15 minutovy okruh, tak budes zastrelen.

MPMP: mam to chapat tak, ze kdyz se odstehuju do satelitu, tak se moje zivotni uroven zvedne, protoze najednou budu dojizdet hodinu do prace? Asi ne. Trochu vam unikla pointa, ze doprava je jen prostredek k dosazeni te zivotni urovne. Dneska taky nekorolujete zivotni uroven vesnice, tim, ze nekde 4km v poli za ni, je zastavka lokalky, jak pred 150 lety.
Mike

Příspěvek od Mike »

nemusíme se vracet o 150let
někdy před 45lety nám před jarními prázdninami "zemřelo" auto
takže na podnikovou chatu v Janově nad Nisou se jelo vlakem
matně si pamatuji brzký ranní přesun autobusem z Vršovic do Vysočan, odjezd "sergejem" někam, několik přestupů s kufry a sáňkami a odpoledne jsme tam byli...
autem to tenkrát bylo něco okolo 2hodin, dnes max.hodina
v tom vnímám přínos IAD, výstavby dálnic a tak
ne každodenní kolony do práce a v sobotu do "chrámu konzumu"...

a s EV se opět vrátíme k těm 2 hodinám, protože si přeci dáte oběd na nabíječce... :zvraci:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
kot

Příspěvek od kot »

A díky hotové základní síti dálnic / snad brzy / by neměl být problém za 2 hodiny být minimálně 200 - 250 km daleko. To by měla být IAD v budoucnu...
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 19.4.2024 9:10:55
chaden píše: 18.4.2024 22:24:55 Nu tak to je jednoduchá matematika. Vyměnit 2.4 milionu aut za 15 let je potřeba prodávat 160 tisic EV ročně. Minulý rok se prodalo 6.6 tisíc, vcelku v ČR se prodá kolem 200 tisíc nových aut ročně. Něco se doveze použíte o tom nemám statistiku. Potřebujeme 12 let prodávat jen EV aby bylo 40% vozového parku EV. Do roku 2040 to se nestihne. A proč já mám vědět kdy to bude?
Hmmmmm. Takže tento výpočet vede k jaému závěru? Víme z něj, že nahradit 40% vozového parku se do roku 2040 nestihne. Nicméně od roku 2035 se jiná nová auta již prodávat nebudou. Průměrné stáří aut v našich krajích je, dejme tomu, 16 let. Tedy za 16 let by se měla 1x obměnit vozový park. Od roku 2040 jsme nyní právě oněch 16 let. V průměru tedy v onom roce už nebudou jezdit auta, která jezdí dnes. Za těch 16 let se ale (dle Vaší úvahy) nestihne změna trakce ani u 40% vozidel a při tom posledních 5 let z těch 16 už jiná trakce mež elektrická, k dispozici nebude. Co s tím?
Vychází mi z toho jen tři možné závěry:
1) Termín konce prodeje spalovacích aut 2035 není reálný (ve světle výše uvedených úvah)
2) Výrazně vzroste průmerné stáří vozového parku (ať žije ekologie)
3) Výrazně ubude provozovaných vozidel, ergo kladívko, rapidně klesne životní úroveň obyvatel. Tato varianta ale asi není přesná, protože při poklesu celkového počtu se automaticky navýší procento tvořené těmi novými EV.
Takže která varianta je ta správná? Uznají politici, že ambiciozní cíle stanovené "od zeleného stolu" nejsou reálné a přehodnotí je? byl bych rád, ale obávám se, že to je až ta úplně poslední možnost a před tím se budou zkoušet jakékoli jiné, včetně dalších dotací, pokut a pokřivování ekonomického prostoru.
Nebo snad lidé "zmoudří" a usoudí, že místo dovolené, cigaret, kin, restaurací, fitness center a jánevímčehoještě si raději koupí 2x-3x dražší EV? To asi ne, že?
Takže nám zbývá ta poslední možnost - klesne životníá úroveň.
Nějak pořád nechápu, co se Vám osobně na tom tak strašně líbí, že to obhajujete.
Nějak divná logika. Připustíme po roce 2035 budou se prodávat jen EV, z čeho ale jste vycucal že bude jich se prodávat méně než spalovaku před tím?
Pak všechni úvahy u životní úrovni nestojí za nic. Já bych řekl že životní úroveň poroste.
Věštění ale smysl nemá, vy nevíte c o bude za půl roku, a nikdo neví. Co bude za 10 let já říkám tak vy jinak, od pravdy my jsme stejně daleko.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

MPMP píše: 19.4.2024 9:10:55 Průměrné stáří aut v našich krajích je, dejme tomu, 16 let. Tedy za 16 let by se měla 1x obměnit vozový park. Od roku 2040 jsme nyní právě oněch 16 let. V průměru tedy v onom roce už nebudou jezdit auta, která jezdí dnes.
...
Nebo snad lidé "zmoudří" a usoudí, že místo dovolené, cigaret, kin, restaurací, fitness center a jánevímčehoještě si raději koupí 2x-3x dražší EV?
Někdo se chce ohánět čísly a neumí ani průměr? Při 16 letech obměny by průměrné stáří bylo cca 8 let... Těch 2,4 mil. aut bylo právě těch 40%, aut je u nás něco přes 6 mil.
...
EV nestojí 2-3x tolik. Oktávka už dávno není za 350 tisíc...
Mike

Příspěvek od Mike »

kot píše: 19.4.2024 21:36:15 ... by neměl být problém za 2 hodiny být minimálně 200 - 250 km daleko. To by měla být IAD v budoucnu...
já bych uvítal spíše 350-400 8-)
ale píšeš minimálně ...
sorry za OT
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Kubajsu píše: 20.4.2024 10:04:38 Někdo se chce ohánět čísly a neumí ani průměr? Při 16 letech obměny by průměrné stáří bylo cca 8 let... Těch 2,4 mil. aut bylo právě těch 40%, aut je u nás něco přes 6 mil.
...
EV nestojí 2-3x tolik. Oktávka už dávno není za 350 tisíc...
Smím se zeptat, jak dlouhý je tedy interval obměny vozového parku při průměrném stáří aut 16 let?

Ano oktávka dnes nestojí 350 tis., ale 600. A užitnými vlastnostmi SROVNATELNÉ EV (např. objemem zav. prostoru, aspoň teoreticky využitelným dojezdem, abych nejel z Prahy do Ostravy o hodinu déle ap.) stojí 1,5 milionu - tedy 2,5x víc.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

chaden: Já z ničeho nic nevycucal, Vy jste tvrdil, že se do roku 2040 nestihne obměna 40% vozového parku na elektrickou trakci. Nebo snad ne?
A máte naprostou pravdu, že nevím, jak to bude. Já jen reagoval na váš názor.
A mimochodem, alespoň jedna odpověď na položené otázky by nebyla?
MPMP

Příspěvek od MPMP »

geo: nikoliv, životní úroveň se nezvedne faktem přestěhování - ani do města, ani z města - ale tím, že budu schopen žít plnohodnotně a spokojeně. Pro mě osobně je na příklad důležité mít možnost nebýt v letních vedrech zavřený v betonové budově. A jsem ochoten za to zaplatit delším dojížděním do zaměstnání. Pro někoho jiného je zase důležitější mít "za rohem" kavárnu. Já z města utíkám, on se do něj těší.
Životní úroveň ale rozhodně ne vzroste nařízením stejného způsobu života všem.
A mimochodem, myslíte, že ti, co dnes dojíždějí do města za prací, to dělají s odporem a proti své vůli? Že si tento způsob života zvolili pod nátlakem?
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 21.4.2024 0:17:54 chaden: Já z ničeho nic nevycucal, Vy jste tvrdil, že se do roku 2040 nestihne obměna 40% vozového parku na elektrickou trakci. Nebo snad ne?
A máte naprostou pravdu, že nevím, jak to bude. Já jen reagoval na váš názor.
A mimochodem, alespoň jedna odpověď na položené otázky by nebyla?
Ja nevídim jak z toho vyplývá nějaké extra stárnutí vozového parku. 200 tisíc EV ročně se může prodavat po roce 35 je to ale jen milion aut. Do roku 35 se musí pak prodávat v průměru 130 tisíc EV ročně - tohle jako reálný nevídim.

Můžete nějak stručně napsat váše otázky?
Anonym

Příspěvek od Anonym »

Hlavně tady řešíte co bude v roce 2035 nebo 2040. To je za strašně dlouhou dobu. Mezitím může EV slevnit na cenu spalovacího a i u baterek budou vyšší kapacity a rychlejší dobíjení. Navíc si i člověk z paneláku může koupit v roce 2034 nový spalovák a ten mu vydrží dalších 15 let. Lidi z paneláků najedou méně než lidi z domků, takže auto i déle vydrží. Lidi, kteří můžou dobíjet doma, si kupují EV již dnes a s poklesem ceny EV bude pro takové lidi nákup nového auta v podobě EV úplně normální.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Anonym: celý problém (z mého pohledu) je v tom, že za těch 16 let k žádnému dramatickému poklesu cen EV nedojde (projekce z let minulých tomu rozhodně nenasvědčuje) a ani žádné výrazně vyšší kapacity baterií nelze očekávat (to zase tvrdí světoví výrobci baterií - pracují na "nových bateriích" již 10 let a zatím nepostoupili ani o krok, mají sice nové typy baterií, ale masově použitelné nejsou).
MPMP

Příspěvek od MPMP »

chaden: Otázky byly 2 a byly jednoduché:
1) Která varianta dalšího vývoje (jsou v mém příspěvku nastíněné 3), je podle Vás ta, která nastane - nechci po vás odpověď "jak to bude", ale "jak si myslíte, že to bude".
2) Mně osobně vychází varianta jediná - snížení životní úrovně obyvatelstva - a ptal jsem se, co se Vám na tom tak líbí, že povinnou elektromobilitu tak vehementně obhajujete.
To je celé.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Jestli se někomu zdála Lennyho čísla nízká, tak sem hodím trochu vyšší čísla :) Až toto dokáže nějaký EV, tak si ho rád pořídím :D
Přílohy
DSC_0486~2.JPG
DSC_0486~2.JPG (34.36 KiB) Zobrazeno 1809 x
Anonym

Příspěvek od Anonym »

MPMP píše: 21.4.2024 16:33:10 Anonym: celý problém (z mého pohledu) je v tom, že za těch 16 let k žádnému dramatickému poklesu cen EV nedojde (projekce z let minulých tomu rozhodně nenasvědčuje) a ani žádné výrazně vyšší kapacity baterií nelze očekávat (to zase tvrdí světoví výrobci baterií - pracují na "nových bateriích" již 10 let a zatím nepostoupili ani o krok, mají sice nové typy baterií, ale masově použitelné nejsou).
Já teda vidím, že Tesla kdysi stála 3 miliony. Od té doby byla minimálně 50% inflace, takže by auto mělo stát 4,5 milionu, ale stojí milion. Takže k poklesu cen EV dochází a ještě docházet bude z důvodu silné čínské konkurence. Podobně je to s bateriemi, kdy sice nepřichází žádná revoluce, ale evoluce ano, ceny baterií klesají.
kot

Příspěvek od kot »

Pánové někdo je duší a tělem muskafarián, já jsem duší a tělem petrolhead. Celá léta jsem jezdil na naftu. No, a pak jsem si řekl, k čemu je jezdit o 2 - 3 litry méně s dieslem, když se mohu slušně projet s 8 válcem v benzínu ? I šel jsem do toho... Z nula na 100 za 3,9 není nic extra, ale dá se s tím žít. Tankuji jako každý petrolhead pár minut a frčím dál. Když mě práce zavelí, jedu ČR - Split nebo ČR - La Rochelle a zastávky dělám podle sebe či auta. Prostata zatím OK. Praha Vídeň jedna zastávka před hranicí, káva , známka. Za Záhřebem další a jsem ve Splitu. Když jsem trochu spěchavější / omezovač na 250 odstraněn /, takže tam něco 98 přihodím a bez kávy a WC jedu dál. Na těch + - 1000 km jsou tři zastávky dost, ale plánovat kde, kdy a na jak dlouho mě fakt nebaví. Jo, abych se přiznal, auto ví kde, kdo a čím rychlost měří, aniž by mi to chytrý telefon hlásil... Takže do mě muskafariáni. Jó, ještě abych doplnil Lennyho, mám o kousek větší spotřebu, ale dá se s tím fakt žít... :lol:
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 21.4.2024 16:37:00 chaden: Otázky byly 2 a byly jednoduché:
1) Která varianta dalšího vývoje (jsou v mém příspěvku nastíněné 3), je podle Vás ta, která nastane - nechci po vás odpověď "jak to bude", ale "jak si myslíte, že to bude".
2) Mně osobně vychází varianta jediná - snížení životní úrovně obyvatelstva - a ptal jsem se, co se Vám na tom tak líbí, že povinnou elektromobilitu tak vehementně obhajujete.
To je celé.
Ale ja nevídim žádné varianty, vidím 3 závěry jedné varianty vývoje s kterou nesouhlasím.
Nesouhlasím že bude sníženi životního úrovně. Naopak bude lepší kvalita života a to se mi líbí. Před tím jak psát nesmysly o EV doporučuji nejdřív zkusit EV osobně, nejlíp na týden nebo delší výlet. Pak soudit. Už dnešní EV mohou nahradit na 100% osobní spalovaky. Ano na cestě 800km potřebujete v celků 1 hodinu nabíjet( to je reálná zkušenost z včerejšího výletu do Benátek) i přes to jsou lepší, nevídim to jako velké omezení něčího křehkého životního stylu. O cenách EV už psali. Vývoj pokračuje, a za posledních 10 let stalo se hodně věcí.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

chaden; OK - nechme toho. Ale na otázku, čím se podle vás bude po roce 2040 jezdit, když prodat dostatečný počet EV aut se nestihne (Vaše slova) a jiná se prodávat nebudou smět (návrh Evropské komise), jsem se odpověď stejně nedočkal.
A to, že si nebudu moci dovolit koupit auto (spalovací bude zakázáno a EV bude mimo finanční dosah většiny domácností) bude podle Vašich slov známkou zvýšení životní úrovně. To už nemá cenu komentovat vůbec.
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 22.4.2024 8:42:35 chaden; OK - nechme toho. Ale na otázku, čím se podle vás bude po roce 2040 jezdit, když prodat dostatečný počet EV aut se nestihne (Vaše slova) a jiná se prodávat nebudou smět (návrh Evropské komise), jsem se odpověď stejně nedočkal.
A to, že si nebudu moci dovolit koupit auto (spalovací bude zakázáno a EV bude mimo finanční dosah většiny domácností) bude podle Vašich slov známkou zvýšení životní úrovně. To už nemá cenu komentovat vůbec.
Proč myslíte že "EV bude mimo finanční dosah většiny domácností"? Já tvrdím že bude dostupne.
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“