Dálniční odpočívky všeobecně

Vše týkající se dálničních odpočívek.
Odpovědět
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Re: [D35] Odpočívky obecně - stav, výstavba, rekonstrukce

Příspěvek od Honey72 »

Spíš ekonomicky :-) I pro otáčení vozidel údržby je xkrát levnější využít nějaký dálniční most, pod který se svedou dvě cesty, než pro ně stavět nadjezd. A nadchody se už také nebudují. Dříve se nadchod stavěl spíš z důvodu, aby se ušetřilo na službách. Na jedné straně byla např. benzínka s motorestem a na druhé jen holé parkoviště. Pro kafe si posádka musela zaběhnout na druhou stranu. Bohužel, kolikrát i přes svodidla.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Honey72

Re: Dálniční odpočívky všeobecně

Příspěvek od Honey72 »

Vím, že to není nic nového pod sluncem, ale tato maličkost se mi na slovenských odpočívkách líbí. Hlavně přehled o počtu parkovacích míst. České odpočívky jsou totiž oproti zahraničním dost odlišné. Řidič, který danou dálnici nezná jen vidí tabuli odpočívka s benzínkou. V zahraničí jsou tyto odpočívky velké, jenže u nás kolikrát jen benzínka jako někde u silnice, takže k ní řidič s kamionem odbočí a zjistí, že tu je "plácek pro tři soupravy". Aspoň tato informace o počtu TIR by mohla být pod návěstí, aby to věděl před odbočením.
znacka1.jpg
znacka1.jpg (64.36 KiB) Zobrazeno 3763 x
znacka2.jpg
znacka2.jpg (74.2 KiB) Zobrazeno 3763 x
znacka3.jpg
znacka3.jpg (44.03 KiB) Zobrazeno 3763 x
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Od nového roku vstoupila v platnost novelizační Vyhláška č. 386/2023 Sb., ve které se mimo několika nových dopravních značek píše i o úpravách značek, konkrétně v příloze č. 6 u značky E 13 je uvedeno:
Při umístění pod dopravní značkou „Návěst před odpočívkou" nebo „Návěst před odbočením na odpočívku" nebo „Návěst pro odbočení na odpočívku" lze na tabulce také uvést označení provozovatele čerpací stanice a stravovacího zařízení provozovaných na odpočívce.
Už to někdo z Vás viděl v praxi? A pochopil jsem správně, že když dopravní značka E 13 znamená "Text nebo symbol", může být na tabulce i logo provozovatele? ;)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Já to tak pochopil. Majkii o tom v nějakém tématu psal, že se to schválilo. Bez loga by to tam někdy nešlo ani uvést, jen textově by to tam nevešlo. :)
Předpokládám, že to bude postupně v dalších letech prostě doplňováno podobně jako ty dodatkové značičky ohledně LPG, CNG, elektra atd. jak jsou nad značkou. Volejte sláva a pět dní se radujte, konečně to prošlo. :ok:
kot

Příspěvek od kot »

Až to někde naživo uvidím, potom teprve uvěřím... Jinak se těším na první foto s touto tabulkou !
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

V minimálně několika posledních letácích rekonstruovaných odpočívek, bylo psáno, že bude osazeno osvětlení s nejnovějšími technologiemi, kde půjde regulovat teplota a intenzita světla podle denní doby.

Je to vůbec někde osazeno ? Ať jezdím kde jezdím, všude přes noc pere LED ostrá bílá. Tedy když vynechám ty, kde je nějaké ještě starodávné osvětlení. :)
Dolní Roveň D35 (což je dokonce nová) jsem v noci nebyl, jak je tomu na této, neví někdo ?
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

V noci to asi prát musí :-) Z textu předpokládám, že intenzita se snižuje třeba za rozbřesku a při stmívání?
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Jde o to, že to má prát žlutě a ne bíle. Bíle a silně mají svítit začátky a konce tunelů a ve dne.
kot

Příspěvek od kot »

Proč by to mělo prát žlutě a proč ne bíle Arame ?
Stiinek

Příspěvek od Stiinek »

Protože je v té studené bílé velký podíl modré složky světla, která v noci není vhodná jak pro lidi, tak okolní přírodu.
kot

Příspěvek od kot »

Díky za vysvětlení . :ok:
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Budu OT ale téma u silnic 1. třídy neexistuje a je to přecejen o odpočívkách

Jak je to vlastně s odpočívkami kolem silnic 1. třídy ? Přijde mi že jich moc není a když už jo tak je to ČSPH s pár místy pro OA a pro TIR nic...

Jako příklad uvedu I/4, "odpočívky" s místy pro TIR jsou tu od Nové Hospody na hranice SRN pouze tři. Nutno potom dodat že v Kbelnici jsou ty místa pro TIR pouze čtyři. Což mi přijde jako trošku zoufalý stav na to kolik TIR tu jezdí. Po večerech je to tu pak jak přehlídka TIR, stojí na Bus. zastávkách nebo třeba v odstavném pruhu na Písecké ve Strakonicích. Možná by jen stačilo rozšířit odpočívku v Kbelnici volného místa tam není zrovna málo....

A když budu opět argumentovat svojí oblíbenou B12 a Německem tak jen v úseku ČR - Freyung jsou ve směru na Passau odpočívky dvě a v opačném směru taky dvě s tím že tu na hranicích počítám jako oboustrannou. A ano ty zálivy počítám jako odpočívku, já si totiž pod pojmem odpočívka představuju jen něco takového ČSPH je jen bonus. A na Šumavě by něco takového určitě šlo udělat adeptů na místo už by teď bylo pár. Ano taky se tam vejdou pouze 2-3 TIR ale ta hustota je větší takže se rozprostřou, jednou za čas to prohodit větší odpočívkou jako je MOL na Strážném a dostaneme se do minimálně mého vysněného stavu.

P.S. je mi jasný že odpočívka ve Kbelnici je bratrů Ondrů a rozšíření by tam bylo administrativně složitější.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

U nás se odpočívky u běžných silnic nikdy moc nestavěly a vznikaly spíše náhodou ze starých úseků silnic - narovnání zatáčky apod. Většina byla časem zrušena. Problémem je zřejmě údržba a bezpečnost.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Toho že jich obecně moc není si všímám, ale kdyby byli aspoň na těch hraničních tazích. Po D4 dál už odpočívek bude alespoň relativní dostatek protože budou větší. Ale nevím proč nemůžeme k 1. třídě každých 5-10km postavit alespoň malý záliv pro 3-4 TIR a potom každých 30km něco většího což ostatně na I/4 je. Zrovna teď to asi tak nehoří, je tu kolem 340 TIR denně v nejvytíženějším úseku Vimperk - SRN jen si toho v poslední době všímám a B12 by nám mohla jít příkladem. Ukázkové je parkoviště u Freyungu, jen lavičky a koš, ještě si tam dokážu představit mobilní záchod a stačilo by to.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Myslím, že největší záchranou by byly spíš truck parky než odpočívky. Kdyby na to byly dotace a pobídky, určitě by se obce přetrhly.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Na odpočívky kolem jedniček byla nějaká zakázka. Co je výstupem nevím, a jestli se něco změní a začne se něco připravovat .. pochybuju. Vždyť vidíme tu absolutní bezmoc s přípravou i dálničních odpočívek. Nechápu, proč s povolovací legislativou na odpočívky MD něco nedělá. Hlava v písku v tomto. Ale každoročně si přečteme že na českých dálnicích chybí asi 2000 míst pro NA.

Jinak já si myslím, že jedniček, kde by mělo smysl mít alespoň vždy jednu plnohodnotnou odpočívku je jen pár, že by se to mohlo dotáhnout. Namátkou 7, 20, 26, 53, 38, 16, 33 a 19. Zbytek bych řekl, že jsou tahy, kde stačí nějaké občasné benzinky s pár místy pro NA.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

O zakázce ani nevím, tak na I/20 už jedna státní u Bečova nad Teplou vzniknout má. A co jsem jen do hlídače státu zadal slovo odpočívka vyjela na mě odpočívka Přibyslav na I/19. Takže ŘSD se přece jen snaží, na I/26 u Stodu taky má být. Takže dejme tomu no.
Honey72

Re: [D4] Odpočívky obecně - stav, výstavba, rekonstrukce

Příspěvek od Honey72 »

Lynx píše: 9.10.2024 2:21:11
mapman píše: 8.10.2024 14:44:45 A je to tak správně, řidič nemá být zatěžovaný tím, aby kvůli odpočinku z dálnice sjížděl na MÚK a ještě složitě hledal, kterým výjezdem na kterém kruhovém objezdu má sjet. Navíc kombinovat značení 9 cílů a 3 čísel na křižovatce s dalšími pěti symboly služeb na odpočívce v prostoru MÚK je tak v rozporu se základními zásadami čitelnosti značení, i na samotné dálnici jsou tu před sjezdem čtyři cíle... A pokud si nějaký soukromník, chce nějaký areál služeb u MÚK postavit, tak tu možnost přece má...
ad "Řidič nemá být zatěžovaný tím, aby kvůli odpočinku z dálnice sjížděl na MÚK ...." .... já tedy nadřazuji efektivitu a finanční úsporu nad pohodlí zůstat na dálnici. Jedna velká odpočívka u křižovatky je z hlediska služeb a všeho jednoznačně mnohem efektivnější a obslouží více řidičů a poskytne lepší služby, než dvě odpočívky na dálnici.

A co se týče dopravního značení, tak jestliže je jeden ze dvou hlavních důvodů toto, tak to se snad dá řešit, Pro každý směr uvádět jeden hlavní cíl a je to. Směr na odpočívku také nemusí v křižovatce obsahovat všechny symboly služeb. V zahraničí je to běžné, jak zde mnozí popisují, tak by to mělo být řešitelné i u nás.

Takže jestli tam někdo uvádí 9 cílů v křižovatce, tak je to chyba i bez odpočívky. Pro každý směr jeden hlavní cíl. Typu Plzeň, Praha, Tábor, Písek .....
To, že v zahraničí jsou v některých zemích odpočívky stavěné jiným stylem neznamená, že je to nejlepší řešení. V tolika zemích společná odpočívka pro oba směry není a odpočívky v rámci MÚK rovněž ne. Francouzi jsou experti na originální řešení, takže se u nich můžete setkat třeba i s tím, že odpočívka je sice jen na jedné straně a pro oba směry, ale ty směry jsou oddělené. Vylezete z benzínky jinými dveřmi a v panice hledáte své auto u stojanu :-)
Já, co by řidič chci prostě sjet a během pár sekund být zaparkovaný a tankovat nebo běžet na WC. Určitě nechci sjet, popojíždět u kruháku nebo nedej bože u průsečné křižovatky a hlídat si správný výjezd. A těch kruháků tam může být navíc několik. A pak to samé zase při odjezdu. Tyto typy odpočívek prostě vynechávám :-) To ovšem neznamená, že bráním jejich výstavbě.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Souhlasím.

Nicméně tam, kde neprojde přes přípravu ideální řešení (na kterém se tu shodneme), by se raději měl stát uchýlit k odchylným řešením - odpočívka přes MÚK (tím pádem jednostranná dostupná z obou směrů) nebo třeba uvnitř MÚK. Jde to postavit i tak, že ta odpočívka pouze využívá prostoru MÚK, ale pořád je napojena čistě jen na dálnici v jednom směru. Samozřejmě nemůže takovou odpočívku pak využít ten, kdo sjíždí/najíždí. V tom ale není jediný problém, to prostě není argument proti.
A že těch “děr” mezi odpočívkami na dálnicích máme a ještě mít budeme. Takhle by se daly alespoň některé díry vyřešit.
Za mě by něco takového mělo vzniknout na obchvatu ČB.
A nebo oslovit soukr.sektor by ŘSD mohlo, kruháče na to budou připraveny…
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Honey72 píše: 9.10.2024 16:55:10 ....Já, co by řidič chci prostě sjet a během pár sekund být zaparkovaný a tankovat nebo běžet na WC. Určitě nechci sjet, popojíždět u kruháku nebo nedej bože u průsečné křižovatky a hlídat si správný výjezd. ....
Moje odpověď je v následujícím výřezu, Každý máme holt jiné priority a ty jsou subjektivní. Samozřejmě, že je odpočívka přímo na dálnici pohodlnější. Ovšem jen pro toho kdo jede po dálnici, pro toho co jede po I/14 už ne ....

Otázka tedy je, zda jsme tak bohatí, abychom stavěli kvůli pohodlí odpočívky za každou cenu na dálnici, i v případech, kdy je to dražší a méně efektivní. Toto je podle mě vyjímečný případ, kdy bych upřednostnil jednu odpočívku pro více směrů. U 90 procent odpočívek je ale samozřejmě lepší přímá přístupnost z dálnice.
Lynx píše: 9.10.2024 2:21:11.... já tedy nadřazuji efektivitu a finanční úsporu nad pohodlí zůstat na dálnici. Jedna velká odpočívka u křižovatky je z hlediska služeb a všeho jednoznačně mnohem efektivnější a obslouží více řidičů a poskytne lepší služby, než dvě odpočívky na dálnici.
Kdyby to bylo na mě, tak navrhnu jednu velkou odpočívku v křižovatce. A na dálnici udělám dvě odpočívky také, ale ne přímo kousek od křižovatky, ale například někde u Příbrami. Ale ještě lépe někde před koncem trasy, kde se rozpojují silnice na Písek a Strakonice. Tedy pro vás co preferují pohodlnost by byly odpočívky přímo z dálnice v dosahu a zároveň by to hrálo i s tou odpočívkou u křižovatky, tedy že to není přímo u sebe a slouží to tedy společně pro delší úsek trasy.

Ale je to věc subjetivních pohledů, takže tím bych to ze své strany ukončil. Howgh.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Za mě jsou prostě nejlepší tyhle teď už Proti noremní odpočívky obsluhovali jak dálnici tak přilehlou komunikaci a ještě k tomu mohli být využity obousměrně.
Lynx píše: 9.10.2024 18:23:52
Honey72 píše: 9.10.2024 16:55:10 ....Já, co by řidič chci prostě sjet a během pár sekund být zaparkovaný a tankovat nebo běžet na WC. Určitě nechci sjet, popojíždět u kruháku nebo nedej bože u průsečné křižovatky a hlídat si správný výjezd. ....
Moje odpověď je v následujícím výřezu, Každý máme holt jiné priority a ty jsou subjektivní. Samozřejmě, že je odpočívka přímo na dálnici pohodlnější. Ovšem jen pro toho kdo jede po dálnici, pro toho co jede po I/14 už ne ....
Naprostý souhlas, pěkným příkladem je tomu MOLka u obořiště Odpočívka jak blázen ale řidiči na II/604 (III/00412 ale plní účel doprovodky tudíž pro mě II/604) je úplně k ničemu. Může se max koukat anebo auto přistavit na krajnici a s kanistrem běžet na benzínku :lol: Hezký příklad kde to šlo je Shell na I/3 u Votic tam si i řidič na doprovdce natankuje :)
michal

Příspěvek od michal »

Napsal jsem už xtou variantu odpovědi, ale raději to smažu, dostal bych zákaz a ještě sodu od Lynxe... :)
Lynx

Příspěvek od Lynx »

darwousek píše: 9.10.2024 19:06:05 Naprostý souhlas .....
Díky :)
darwousek píše: 9.10.2024 19:06:05Hezký příklad kde to šlo je Shell na I/3 u Votic tam si i řidič na doprovdce natankuje :)
Tohle už dnes také podle norem nejde? Provoz je tady oddělen, takže odpočívku nelze využít jako nájezd / výjezd, tak to by snad vadit nemuselo? Nebo vadí i tohle?

Za mě je to racionální věc, když se něco využije pro více lidí. Naopak mě štve, když se s lidmi mimo dálnici nepočítá, přestože jsou na odpočívce služby které využívají i lidé mimo dálnici. Nejde jen o pumpu, ale třeba fastfoody. Takže pak vznikají divoká parkoviště někde poblíž a je to takové poměrně nekulturní. Přitom by to bylo řešitelné už při výstavbě, počítat s parkovištěm i pro mimodálniční - i třeba kvůli obsluze odpočívky, ne jen kvůli návštěvníkům.

Viz třeba zde. Tady je to třeba ještě relativně dobré, leč nedotažené. je to neoficiální, nediostatečná kapacita, bez možnosti se pohodlně otočit atd:

https://mapy.cz/s/bonafocuna

Tady už je to divočejší:

https://mapy.cz/s/dasomacelu

https://mapy.cz/s/fazepuneza

Obecně se nemyslí na to, že přístup na odpočívku by mohli a měli mít i lidé mimo dálnici, když to lze, Mimo jiné zaměstnanci služeb na odpočívce.
kot

Příspěvek od kot »

Co oplocení dálnice ? x žádné oplocení silnice nižší třídy ?
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Kdo nechce na dálnici, ať si tankuje v JZD a stravuje se v hospodě na návsi :-) Ne, vážně. Dálnice je a má být prostě oddělená. A tak je tomu i ve světě.
Odpovědět

Zpět na „Dálniční odpočívky“