A bylo naznaceno, o co by to mohlo byt doplneno ?
Vize naší dálniční sítě
Re: Vize naší dálniční sítě
Vyznačená je podle mě takhle, protože ta silnice prostě a jednoduše stojí, nechybí. Ne že se nemá modernizovat/upravovat. Což by bez debat chtěla.
D49 přebere část tranzitu. Ať už to bude více nebo méně, na I/50 zůstane opravdu hodně vnitrostátní dopravy, a to jak osobní tak i nákladní.
Více jak polovinu NA D49 rozhodně nepřebere. Někde jsme to přímo řešili, pěkně to tam osvětlil PetrN jak to cca bude. I/50 bude pořád hlavní tah i po realizaci D49. Neměla by pak ale asi být evropskou silnicí, to bude jediná změna, ta by skutečně měla vést po D49 tak jak je v plánu.
JakubMD: Nějakou ochutnávku z oné studie už jsme tu před časem měli. Na rovinu .. jestli tam nepřibydou tahy jako D19 a D38 (ne nutně dálnice !) a naopak se krajům nabízí dálnice Prostějov-HavlBrod přes Kras nad Brnem, tak to můžou rovnou spálit a zadat to znovu. Ztracený čas a hlavně peníze.
Nechme se překvapit . Proč by to měl být paskvil Arame ?
První zmínil D19 Plzeň - Humpolec a dále zmínil kapacitní propojení krajských měst. Přišlo mi, že záměrně neřekl dálniční spojení, ale kapacitní. Mátl již dříve mluvil také o trase Humpolec - Prostějov, jak píše Aram, což mi při pohledu na denní kolorit na D1 u Brna dává čím dál větší smysl.
A jsme u toho, co jsem tady zmiňoval, že chybí dálnice v trase dálkové silnice Plzeň - Ostrava na většině trasy.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
-
Tomas 1975
To je svatá pravda Lenny, jako dálková silnice měla protínat chudé oblasti(ekonomicky slabé), odlehčovat v tranzitu, západ - východ okolo Prahy... Die Strasse - Die Autobahn ročníky 1940 - 1941... Ale je to čistě náš projekt....
Tomasi, to lze nazvat "veselou historkou z natáčení" ! Vracíme se k plánu po 100 letech, to nemá chybu... 
Mám dojem, že když jsem tady na fóru v minulosti zmiňoval vyzdvihoval význam východní části I/19 a potřeby jejího protažení do Prostějova, tak se to nesetkalo s velkým pochopením
Takže jsem zvědavý, s čím přijde MD.
Místo zlepšení situace kolem Brna (protože prostě metropole), která měla řešení, tak se zakonzervuje stávající stav a postaví se dálnice tím náročným terénem severně od Brna? Ještě že lze s klidem říct, že to je vize, která se dostane leda tak na papír...

-
Tomas 1975
Kote a co pražský okruh... 1929 to je také veselá historka z natáčení... Spíše je to pláči...
A také je k pláči skutečnost, že mnohé bylo vymyšleno, trasováno, projektováno...
Dopravně samozřejmě ano, ale fakt si nedokážu představit projednání a realizaci. To dříve projde dálnice od D4 do Pasova přes Šumavu. (Jakože ta taky nikdy neprojde, i kdyby byla potřeba)JakubMD píše: ↑26.4.2024 21:31:35 První zmínil D19 Plzeň - Humpolec a dále zmínil kapacitní propojení krajských měst. Přišlo mi, že záměrně neřekl dálniční spojení, ale kapacitní. Mátl již dříve mluvil také o trase Humpolec - Prostějov, jak píše Aram, což mi při pohledu na denní kolorit na D1 u Brna dává čím dál větší smysl.
Umím si skutečně představit obnovení plánů na silnici Plzeň-Ostrava, ovšem z velké části maximálně v 3-pruhu. Dálnici jen na úseku Plzeň-D3-D1.
Problém brněnské aglomerace rozhodně nevyřeší dálniční propojka nad Brnem. Ale naopak spojky z D1 z obou směrů na dálnice na jih. Čili to co bylo už vymyšleno a dříve i plánováno - tangenty. A ještě situaci u Brna rozhodně pomůže dostavba celého VMO.
Nepopírám určitou výhodnost vybudování silnice lepších parametrů skrz Drahanskou vrchovinu pro zlepšení spojení na regionální úrovni, ale zde zmíněná vize vést dálnici z Boskovic na Prostějov dnes skutečně nedává žádný smysl.
Především ze dvou důvodů:
1) Prostějov není dálničním uzlem. Aby tranzit od Humpolce na Moravu měl motivaci využít toto spojení, pak by spojení muselo zaústit do uzlu Vyškov.
2) Nemalý podíl zatížení dálničních okruhů v aglomeracích velkých měst (zde Brna) tvoří doprava místní. Sever Brna by jistě rychlou tangentu uvítal. Spojení Žďár-Boskovice-Prostějov ale už není aglomerace Brna, je to příliš daleko na sever.
Severní dálniční okruh Brna by byl užitečný, z výše uvedených pohledů, např. v ose Velká Bíteš-Tišnov-Blansko-Vyškov. Myslím ale, že z hlediska průchodu krajinou je to neřešitelný úkol.
1) Prostějov není dálničním uzlem. Aby tranzit od Humpolce na Moravu měl motivaci využít toto spojení, pak by spojení muselo zaústit do uzlu Vyškov.
2) Nemalý podíl zatížení dálničních okruhů v aglomeracích velkých měst (zde Brna) tvoří doprava místní. Sever Brna by jistě rychlou tangentu uvítal. Spojení Žďár-Boskovice-Prostějov ale už není aglomerace Brna, je to příliš daleko na sever.
Severní dálniční okruh Brna by byl užitečný, z výše uvedených pohledů, např. v ose Velká Bíteš-Tišnov-Blansko-Vyškov. Myslím ale, že z hlediska průchodu krajinou je to neřešitelný úkol.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Jako když S43 končí na D1...

-
NullDeVoid
- Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland
Že? Taky jsem nepochopil, proč to nepokračuje dál na D52.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Myslím, že bychom se mohli dožít možná ještě pár přeložek na zmíněné trase (Bíteš-Blansko) a to bude vše. Tam to není na žádné velké přeložky.Trupman píše: ↑29.4.2024 10:10:33 Nepopírám určitou výhodnost vybudování silnice lepších parametrů skrz Drahanskou vrchovinu pro zlepšení spojení na regionální úrovni, ale zde zmíněná vize vést dálnici z Boskovic na Prostějov dnes skutečně nedává žádný smysl.
Blansko-Vyškov si myslím že je mrtvé i do budoucna. Maximálně tak nějaké úpravy od Senetářova k Vyškovu... ale to neřeší nic.
To ta silnice z Prostějova na západ přes Boskovice atd. to dává větší smysl.
A největší by dávala skutečně pořádná silnice od Bíteše na I/43, která by napojila Tišnov i Blansko bez závleku k Brnu.
Takže... Nevím co je tak důležitý tranzitní bod na severu OL aby se tam musel stavět okruh natož ještě dálniční. Jediná II. třída je tam II/446 a i kdyby měla mít nějáké mimo Olomoucké napojení tak by bohatě postačila spojka Černovír - Řepčín + napojení Křelovské na OK u globusu v parametrech II. třídy. Myslím si že nová S46 + D35 by tu dopravu Šternberk - Praha pobrat měla. A když už se chceme bavit o nepojení Bruntálu a okolí na dálniční síť tak by bylo lepší řešení.NullDeVoid píše: ↑24.7.2024 22:10:40 Trochu přeskočím: po dokončení tohoto a ideálně toho dalšího úseku S46, se tak trochu nabízí severní obchvat Olomouce. Že by se S46 spojila s D35 severně od Olomouce a tím pádem by to město získalo dálniční okruh.
Zrevitalizovat I/45 v úseku Brutnál - H. Loděnice, od H. Loděnice dotáhnout 4-pruh ke Šternberku odkud vést novou I. třídu Šternberk - Mohelnice nebo Šternberk - Litovel to by mohlo vysuplovat ten vysněný okruh OL.
Chtěl bych jen říct že místní situaci neznám a všechno je to střelené od boku jen za pomocí map.cz.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
-
NullDeVoid
Já jsem to nemyslel zas nějak vážně, jen mě napadlo, že by tam něco takového mohlo být. Uvědomoval jsem si, že by to asi bylo nevyužité.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Mně je jasný že to byl jen nástřel, já jen že těch měst co fakt potřebujou okruh a to i nedálniční není v Česku tolik a Olomouc mezi ně zas tak nepatří.
Z hlavy mě napadá že by okruh potřeboval Hradec Králové a z mého Jihočeského pohledu možná i ČB, kdyby někdy v budoucnosti prošla D4 na ČB s napojením na D3 (což mi přijde jako blbost ale přijde mi že tu jsou tendence tam tu D4 jednoho dne opravdu natáhnout) Tak bych byl pro nějáký západní obchvat, A.K.A Dasný - Planá. Tady neříkám že to musí být za každou cenu dálnice to jen v případě že by opravdu prošla D4 do ČB, v pohodě by jinak stačila II. třída klidně napojená do OK I/3 x II/143 u Plané, jen sběrná komunikace pro dojíždějící do ČB z Branišova, Dubného atd... K tomu severní tangenta a vznikne okruh kolem ČB takový vnitřní okruh už tam vzniká teď.
Další město které mě napadá jsou Strakonice, ano opravdu Strakonice. Ač to zní jak chce tak dokonce něco jako okruh bývalo v plánu konkrétně toto Územní plán z r. 1978, v té době nebyl v plánu východní obchvat nýbrž rekonstrukce průtahu s MÚK + jihozápadní obchvat taky s MÚK. Jako okruh by to i dnes s východním obchvatem v přípravě stačilo. Jako dnešní verzi okruhu si představuji něco takového. ŘSD se o něj jednu dobu dokonce "snažilo" viz stavbaVodňany – hranice Plzeňského kraje Zelená varianta není tak daleko od plánů z r. 1978. I tady došlo až na EIA. Bohužel ten můj plán už je dneska nemožný vzhledem k rozvoji OC Katovická. Takže to asi nedopadne ale je fajn že kdysi v minulosti měl někdo podobné myšlení jako já
.
Z hlavy mě napadá že by okruh potřeboval Hradec Králové a z mého Jihočeského pohledu možná i ČB, kdyby někdy v budoucnosti prošla D4 na ČB s napojením na D3 (což mi přijde jako blbost ale přijde mi že tu jsou tendence tam tu D4 jednoho dne opravdu natáhnout) Tak bych byl pro nějáký západní obchvat, A.K.A Dasný - Planá. Tady neříkám že to musí být za každou cenu dálnice to jen v případě že by opravdu prošla D4 do ČB, v pohodě by jinak stačila II. třída klidně napojená do OK I/3 x II/143 u Plané, jen sběrná komunikace pro dojíždějící do ČB z Branišova, Dubného atd... K tomu severní tangenta a vznikne okruh kolem ČB takový vnitřní okruh už tam vzniká teď.
Další město které mě napadá jsou Strakonice, ano opravdu Strakonice. Ač to zní jak chce tak dokonce něco jako okruh bývalo v plánu konkrétně toto Územní plán z r. 1978, v té době nebyl v plánu východní obchvat nýbrž rekonstrukce průtahu s MÚK + jihozápadní obchvat taky s MÚK. Jako okruh by to i dnes s východním obchvatem v přípravě stačilo. Jako dnešní verzi okruhu si představuji něco takového. ŘSD se o něj jednu dobu dokonce "snažilo" viz stavbaVodňany – hranice Plzeňského kraje Zelená varianta není tak daleko od plánů z r. 1978. I tady došlo až na EIA. Bohužel ten můj plán už je dneska nemožný vzhledem k rozvoji OC Katovická. Takže to asi nedopadne ale je fajn že kdysi v minulosti měl někdo podobné myšlení jako já
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
-
NullDeVoid
Mně přijde, že by jen stačilo u ČB protáhnout S34 od D3 k I/20. Tam by se S34 plynule měnila na S20 (co by tam vyjížděla z města), chvíli by to pokračovalo jako 4pruh a pak na Písek jako 3pruh.
(Ale opět: D19 mezi D4 a D3.)
(A opět: vše viz moje vize.)
(Ale opět: D19 mezi D4 a D3.)
(A opět: vše viz moje vize.)
Na zdopravy v diskuzi pod článkem k zahajované stavbě čtyřpruhu na I/57 se objevila myšlenkově propracovaná ale velká fantasmagorie rozvoje dálniční sítě ve formě většího středočeského okruhu. Myšlenka hezká, ale dotyčný si asi neuvědomuje že táhnout dálnici v délce 40km přes CHKO České středohoří a další pak Železnými horami je pitomost
https://zdopravy.cz/po-18-letech-pripra ... nt-1431483
(má tam i odkazy na mapy: https://mapy.cz/s/gekupaseju, https://mapy.cz/s/pofadumuja)
https://zdopravy.cz/po-18-letech-pripra ... nt-1431483
(má tam i odkazy na mapy: https://mapy.cz/s/gekupaseju, https://mapy.cz/s/pofadumuja)
Dodatečné info, omylem jsem hodil špatné odkazy na mapy, má být toto: https://mapy.cz/s/mubovurolu a https://mapy.cz/s/nemoresofe
Jinak odkaz přímo na komentář zdopravy jaksi nefunguje. Tento jeho obsáhlý koment je ve vláknu, které začal diskutující "kix" ohledně "předálnicování Moravy"
Jinak odkaz přímo na komentář zdopravy jaksi nefunguje. Tento jeho obsáhlý koment je ve vláknu, které začal diskutující "kix" ohledně "předálnicování Moravy"
Jako fantasmagorie to je. "Kremlíkův okruh" by pobral daleko vetší intezity, protože je navržený blíž ku Praze ( a to ještě nedává smysl od Plzně po D6).
Ale to zkapacitnění v trase PCE-Chrudim-Ždár-Velké Meziříčí má racionální základ. Letos v létě tam byly (obzvlášť víkendech) intenzity jak na I/11 mezi Poděbrady a HK před otevřením dálnice. Ona ta I/73 (D43) není zhlediska vnitrostátních směru navržená zrovna ideálně. Vedení Boskovickou brázdou je ekonomické, ale vychází prostě z původního trasování na Wroclaw. A bez něj končí tak nějak uprostřed ničeho u Dětřichova. Pro české přepravní proudy by bylo praktičtější vedení Kunštát-Bystré-Polička-Litomyšl. Po dostavbě D43 už ale tahle trasa trochu pozbude významu, protože D43 převezme iIntenzity od polské S3 a HK/PCE na Brno. Pokud ale jednou bude D38, tak by nějaká kapacitnější propojka Čáslav-Přelouč-D11 nebo Kutná Hora- Chlumec smysl dávala.
Zbytek té jižní trasy (D19) jistě smysl má, ale mimo CHKO brdy, takže po úroveň Blatné blíž k trase I/20 než I/19.
Tah Jičín-Boleslav by si 4pruh zasloužil. Ale ten zbytek te severní/západní části je úplně mimo.
Ale to zkapacitnění v trase PCE-Chrudim-Ždár-Velké Meziříčí má racionální základ. Letos v létě tam byly (obzvlášť víkendech) intenzity jak na I/11 mezi Poděbrady a HK před otevřením dálnice. Ona ta I/73 (D43) není zhlediska vnitrostátních směru navržená zrovna ideálně. Vedení Boskovickou brázdou je ekonomické, ale vychází prostě z původního trasování na Wroclaw. A bez něj končí tak nějak uprostřed ničeho u Dětřichova. Pro české přepravní proudy by bylo praktičtější vedení Kunštát-Bystré-Polička-Litomyšl. Po dostavbě D43 už ale tahle trasa trochu pozbude významu, protože D43 převezme iIntenzity od polské S3 a HK/PCE na Brno. Pokud ale jednou bude D38, tak by nějaká kapacitnější propojka Čáslav-Přelouč-D11 nebo Kutná Hora- Chlumec smysl dávala.
Zbytek té jižní trasy (D19) jistě smysl má, ale mimo CHKO brdy, takže po úroveň Blatné blíž k trase I/20 než I/19.
Tah Jičín-Boleslav by si 4pruh zasloužil. Ale ten zbytek te severní/západní části je úplně mimo.
Ano, koncept "transvysočiny" v rámci propojení Humpolce s D11 v kombinaci s S38 (využití pro tranzit Polsko-D11-D3-Rakousko) se v tomto vláknu hodně řešil od 13.12.2023 včetně problematiky samotné S38... Za předpokladu realizace S38 dává smysl propojka Čáslav-Přelouč-D11(km76).
-
NullDeVoid
D19 tam má, i když v jiné trase, takže dobrý.
Co mě zaujalo a o čem tady nikdo nepsal, je to u Varů. Ehm…WTF? Jako chápu, co se tím snaží docílit, ale terén tam znemožňuje postavit cokoliv.
Spojka mezi Plzní a D6… Jako vidím tam u Plzně svou S26, ale pak by měl pokračovat s M27. Spojka D6 a D7, opět M27. Ale pak mezi D7 a D35 by to měla být jen S13. Ta spojka mezi I/9 a D10…to nevím, co má být. Jako, chápu asi účel a proč to tam je, ale přijde mi to tam zbytečný. A spojka D10, D11 by měla být podél současné I/35 jako D35.
Co mě zaujalo a o čem tady nikdo nepsal, je to u Varů. Ehm…WTF? Jako chápu, co se tím snaží docílit, ale terén tam znemožňuje postavit cokoliv.
Spojka mezi Plzní a D6… Jako vidím tam u Plzně svou S26, ale pak by měl pokračovat s M27. Spojka D6 a D7, opět M27. Ale pak mezi D7 a D35 by to měla být jen S13. Ta spojka mezi I/9 a D10…to nevím, co má být. Jako, chápu asi účel a proč to tam je, ale přijde mi to tam zbytečný. A spojka D10, D11 by měla být podél současné I/35 jako D35.
Neřekl bych, že na Moravě je předálnicováno, spíš v Čechách je poddálnicováno.
Xyzc: jako dávala by sice dopravně trochu více smysl ta přímější spojka Brno-HK, ale bylo by to jak se starou D1. Prostě navržená přímo a ve vyšších nadmořských výškách. Osobně toho nejsem vůbec fandou, raději zajížďka 30-50 km po pořádně rovné dálnici bez kopců a bez sněhu.
Každopádně máme tu 2 větší relace, které prostě v současné dálniční síti chybí (nepočítám 4-pruhové "spojky" např. Jičín-MB) a to relace Brno/Morava - ČB (ideálně až samozřejmě do Plzně mimo Prahu, ale spojení k D3 je naprosté minimum) a pak relaci ČB-PCE+HK. Tohle by se mělo odehrávat rozhodně po nových dálnicích nebo prostě 4-pruzích.
I/19 spojující D3 a D1 je špatný vtip a mohou se tam stavět na hlavu s obchvaty, pořád to bude ostuda a nehotová síť.
A pak jsou tu další relace, kde to chce nové 4-pruhy nebo alespoň směrově dělené 3-pruhy pro menší intenzity, např. relace severními Čechy KV-Ústí-Liberec.
Xyzc: jako dávala by sice dopravně trochu více smysl ta přímější spojka Brno-HK, ale bylo by to jak se starou D1. Prostě navržená přímo a ve vyšších nadmořských výškách. Osobně toho nejsem vůbec fandou, raději zajížďka 30-50 km po pořádně rovné dálnici bez kopců a bez sněhu.
Každopádně máme tu 2 větší relace, které prostě v současné dálniční síti chybí (nepočítám 4-pruhové "spojky" např. Jičín-MB) a to relace Brno/Morava - ČB (ideálně až samozřejmě do Plzně mimo Prahu, ale spojení k D3 je naprosté minimum) a pak relaci ČB-PCE+HK. Tohle by se mělo odehrávat rozhodně po nových dálnicích nebo prostě 4-pruzích.
I/19 spojující D3 a D1 je špatný vtip a mohou se tam stavět na hlavu s obchvaty, pořád to bude ostuda a nehotová síť.
A pak jsou tu další relace, kde to chce nové 4-pruhy nebo alespoň směrově dělené 3-pruhy pro menší intenzity, např. relace severními Čechy KV-Ústí-Liberec.