D35 Mohelnice - Olomouc
Re: D35 Mohelnice - Olomouc
Kdyby už od začátku připravovali pořádnou velkou modernizaci místo nesmyslného doplňování SOS zálivů mohli jsme mít už EIU a zpracovanou DUSP. Je nejvyšší čas přestat mrhat penězi za nějakou psedoumodernizaci a začít makat na pořádné modernizaci.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Lenny, mohl bych tě poprosit (případně kohokoli jiného), zkusil by si zvrátit toto rozhodnutí, aby se začala namísto malé modernizace rovnou připravovat velká?
Já to budu znovu zkoušet, ale nemyslím si, že se mi to napotřetí povede.
Proč? Protože malá modernizace bude minimálně 10 let stačit (až se dokončí). Navíc - složitost území, EIA, výkupy, projekt a stavba je v tuto chvíli téměř nerealizovatelné pro nejbližších 10 let kvůli jiným prioritám státu.
A v tomto názoru je asi tak vše (není můj).
Já to budu znovu zkoušet, ale nemyslím si, že se mi to napotřetí povede.
Proč? Protože malá modernizace bude minimálně 10 let stačit (až se dokončí). Navíc - složitost území, EIA, výkupy, projekt a stavba je v tuto chvíli téměř nerealizovatelné pro nejbližších 10 let kvůli jiným prioritám státu.
A v tomto názoru je asi tak vše (není můj).
V tom letáku je ve výhledu odpočívka Mohelnice, nikoliv Litovel. Je to tedy už rozhodnuté? Jinak co se modernizace týče, je to k pláči. 40. léta 21. století...

Aha, no tak to potom jo.
Má to ale jednu výhodu, už uvidíme jakštakš ustálený provoz a bude se dát odhadnout, zda je potřeba rovnou 6-pruh kvůli polské dálnici z Vratislavi nebo potřeba nebude.
Jinak toto je ukázka idiotského řízení projektů a nehospodárnosti. Olomouc se zase jednou vyznamenal...
Tady teda Honey zásadně nesouhlasím. Jednak ta malá modernizace nehoří, není prostě tolik potřeba, byť se jedná o SOS hlásky. Ale hlavně .. příprava velké nebude o nicmoc delší na přípravu než ta malá. Akorát EIA a pozemky, to je v dnešení době +- 2 roky, max 3 navíc. Měli s tím začít hned od začátku blbouni. Přesně kvůli tomuto uvažování, které jsi napsal, dnes nemáme D1 v 6-pruhu ale jen zmodernizovanou.
Co se týče odpočívky Mohelnice/Litovel. Vybráno není, přepracovaná EIA říká, že akceptovatelné jsou obě varianty, v bodech myslím o jediný bod vyhrála odpočívka Litovel.
Odpor bude z principu beztak u obou lokalit. Praktický dopad nehledě na formality v EIE je nulový v obou případech, vždy všechny negativní dopady překoná dopad z dálnice samotné, LOGICKY. Snad tady něco postaví, jinak to tady bude na D35 ostuda největší. A pak ještě Staré město a Gajer musí vzniknout, aby bylo kde stát. A už teď se ví, že i když vznikne vše na D35, co je v plánu/úvahách, tak stejně bude nedostatek.
Říká to i samotná EIA.
Odpor bude z principu beztak u obou lokalit. Praktický dopad nehledě na formality v EIE je nulový v obou případech, vždy všechny negativní dopady překoná dopad z dálnice samotné, LOGICKY. Snad tady něco postaví, jinak to tady bude na D35 ostuda největší. A pak ještě Staré město a Gajer musí vzniknout, aby bylo kde stát. A už teď se ví, že i když vznikne vše na D35, co je v plánu/úvahách, tak stejně bude nedostatek.
6-pruh je podle mě ve špičkových časech odůvodnitelný už nyní. Dálnice má silnou místní dojížďku do města. A během následujících let má samozřejmě nabývat na nadregionálním významu, takže ideologicky 6-pruh podporuji.
Myslím si ale, že v současné stopě je takové rozšíření stavebně obtížně realizovatelné. Jednak průchod CHKO u Mladče (navíc cennou částí CHKO), druhak v místech, kde se výstavba starého eRka přimknula, zbytečně, co nejvíc ke stopě staré silnice a tedy vede blízko k zástavbě (Náklo, Příkazy)
Myslím si ale, že v současné stopě je takové rozšíření stavebně obtížně realizovatelné. Jednak průchod CHKO u Mladče (navíc cennou částí CHKO), druhak v místech, kde se výstavba starého eRka přimknula, zbytečně, co nejvíc ke stopě staré silnice a tedy vede blízko k zástavbě (Náklo, Příkazy)
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Chlapci, chlapci. Státnímu škůdci stačil i půlmetr rozšíření krajnice u D1, aby to různě napadal a zdržoval. Umím si představit jak si smlsne u obyčejného odstavného pruhu, natož u dalšího jízdního pruhu
Nechci strašit, také bych raději velkou přestavbu, ale abychom nakonec ještě nebyli rádi za pitomé zálivy
Naštěstí tenhle moravský princ není nesmrtelný a jednou mu síly dojdou.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Můžeme rozšiřovat na druhou stranu do pole. Nikde není psáno, že se musí rozšiřovat symetricky na obě strany. Kategorie D 27,5/130 by tomuto úseku slušela.
Pokud se to tady bude rozšiřovat, ať už na D 27,5 nebo D 33,5, tak je blbost zde v celé délce striktně držet ponechání osy dálnice v té současné.
Někde je naopak žádoucí se co nejvíce oddálit od zástavby, čili by se současná dálnice měla využít pro jeden pás (+ popř. SDP) a druhý pás dostavět kousek vedle na zelené louce. Žádný metr a půl nutně na každé straně. A z tohoto důvodu přesně nechápu tu přitroublou stavbu PHS podél stávající dálnice, SOS hlásky vem čert...
Ještě k tomu 6-pruhu než to někdo napíše.. je blbost psát a tvrdit, že to bude neprůchozí v přípravě. Úplně do písmene stejně neprůchozí bude rozšíření na D 27,5, na to vemte jed. Takže pokud si to intenzity dopravy budou žádat, je to IMHO naprosto na místě začít připravovat rovnou 6-pruh. Kór pokud se s rozšířením počítá až někdy za 15 let.
A pokud to bude 50na50 (např. nebude ještě jasno, kudy se přivede dálnice z Polska), tak bych šel cestou rozšíření na 4-pruh ale s 10m širokým SDP a mosty připravenými.
Někde je naopak žádoucí se co nejvíce oddálit od zástavby, čili by se současná dálnice měla využít pro jeden pás (+ popř. SDP) a druhý pás dostavět kousek vedle na zelené louce. Žádný metr a půl nutně na každé straně. A z tohoto důvodu přesně nechápu tu přitroublou stavbu PHS podél stávající dálnice, SOS hlásky vem čert...
Ještě k tomu 6-pruhu než to někdo napíše.. je blbost psát a tvrdit, že to bude neprůchozí v přípravě. Úplně do písmene stejně neprůchozí bude rozšíření na D 27,5, na to vemte jed. Takže pokud si to intenzity dopravy budou žádat, je to IMHO naprosto na místě začít připravovat rovnou 6-pruh. Kór pokud se s rozšířením počítá až někdy za 15 let.
A pokud to bude 50na50 (např. nebude ještě jasno, kudy se přivede dálnice z Polska), tak bych šel cestou rozšíření na 4-pruh ale s 10m širokým SDP a mosty připravenými.
Arame - souhlas....
.... SOS hlásky jsou v 21 století blbost - kolik tam asi jede lití bez mobilu a zavolat může i někdo kdo jede kolem nehody ... zajímalo by mně počet hovorů z existujících SOS hlásek za rok...
Za mně bych úsek rozdělil na 2
1. Olomouc - Litovel - není tam CHKO a je tam příměstký provoz pro Olomouc
2. Litovel - Mohelnice - CHKO a větší vzdálenost od Olomouc, bohužel tedy naopak příměstský provoz pro Mohelnici
-pro neznalé místních poměrů Mohelnice má poměrně specifickou situaci - a to i historicky - na 10 tis. obyvatel tam stojí MEZ Mohelnice, která svého času zaměstnávala 10 tis. zaměstnanců - díky tomu tam měla i vlastní autobusové nádraží a podstatně větší než to ve městě... Po roce 1990 se tam paradoxně stavěl průmysl dál Hella (výroba světel, později rozšiřována a dnes vč. vývojového střediska) a další menší firmy.... prostě toto je město kde víc lidí dojíždí do práce než je pracujících místních. I historicky se tam dojíždělo z okolí 30 km a dodnes se to nezměnilo (takže rozhodně počítejte i s lidmi co z Litovele jezdí pracovat do Mohelnice).
Za mně rozhodně rozšířit a samozřejmě směrem od zástavby - tedy asymetricky jak je psali ostatní.
Šířka s rezervou pro 3+3 je min.
.... SOS hlásky jsou v 21 století blbost - kolik tam asi jede lití bez mobilu a zavolat může i někdo kdo jede kolem nehody ... zajímalo by mně počet hovorů z existujících SOS hlásek za rok...
Za mně bych úsek rozdělil na 2
1. Olomouc - Litovel - není tam CHKO a je tam příměstký provoz pro Olomouc
2. Litovel - Mohelnice - CHKO a větší vzdálenost od Olomouc, bohužel tedy naopak příměstský provoz pro Mohelnici
-pro neznalé místních poměrů Mohelnice má poměrně specifickou situaci - a to i historicky - na 10 tis. obyvatel tam stojí MEZ Mohelnice, která svého času zaměstnávala 10 tis. zaměstnanců - díky tomu tam měla i vlastní autobusové nádraží a podstatně větší než to ve městě... Po roce 1990 se tam paradoxně stavěl průmysl dál Hella (výroba světel, později rozšiřována a dnes vč. vývojového střediska) a další menší firmy.... prostě toto je město kde víc lidí dojíždí do práce než je pracujících místních. I historicky se tam dojíždělo z okolí 30 km a dodnes se to nezměnilo (takže rozhodně počítejte i s lidmi co z Litovele jezdí pracovat do Mohelnice).
Za mně rozhodně rozšířit a samozřejmě směrem od zástavby - tedy asymetricky jak je psali ostatní.
Šířka s rezervou pro 3+3 je min.
V souvislosti s touto poznámkou mě napadla taková skoro až heretická fantaskní idea.
Po dostavbě Slavonín-Křelov 2. etapa bude zachováno aktuální vedení 2+2 I/35 obchvacující Křelov, ale severně před Břuchotínem bude následně napojené do stávající dvojky. Bude to takový trošku zbytečný pohrobek původního přímého vedení 35 do města a bude mementem pro všechny vzteklé dojíždějící do města, kteří budou muset denně zajíždět pár nových km přes nový šišoidní kruháč pod novou MÚK Křelov.
Co kdyby se (se záměrem rozšířit Olomouc-Litovel na 3+3) tento přivaděč znovu do D35 u Břuchotína napojil - jen s rampami směrem na Litovel? Touto novou MÚK by začínal úsek 3+3 a ten by vedl až do - pozor, druhý nápad! - do nové MÚK u Litovle, která by napojovala obchvat Litovle II/449. Současný exit 248 by byl zrušen.
Vznikl by tedy rozšířený úsek cca v délce 11 km.
https://mapy.cz/s/lugomafuke
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Proč ne. Stejně si myslím, že tam měli udělat rozštěp a směr Mohelnice - budoucí II/448 řešit přes OK u Globusu.
Pánové chtěl jsem se jenom zeptat cca kdy si představujete rozšíření na 3 + 3 ? Dříve než dopadne jakékoliv rozšíření u D vedoucích z Prahy nebo až po jejich rozšíření ?
V Praze nebydlím...Jinak proti jakémukoliv rozšíření kdekoliv nejsem. Ale přece jen bych raději mluvil v časech relativně bližších než je + - 15 let... 
jel jsem tam teď v týdnu 2x a zatím to nejvíc limituje kruháč u Globusu, což dle čilého stavebního ruchu na přeložce brzy utichne
provoz tam je, ale že by nějak extra....
do dostavby celé D35 se to stejně nevyřeší, takže to bude takový standard....
provoz tam je, ale že by nějak extra....
do dostavby celé D35 se to stejně nevyřeší, takže to bude takový standard....
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Kdyby tam byla dnes normální D 2+2 s odstavnými, tak bych na to 3+3 nespěchal. Ale s ohledem na to že je to tam úzké, tak mi přijde smysluplné udělat to ihned než se tam navalí provoz z postavené D35 (nebo alespoň všechny mosty udělat na 3+3).kot píše: ↑30.7.2024 21:04:31 Pánové chtěl jsem se jenom zeptat cca kdy si představujete rozšíření na 3 + 3 ? Dříve než dopadne jakékoliv rozšíření u D vedoucích z Prahy nebo až po jejich rozšíření ?V Praze nebydlím...Jinak proti jakémukoliv rozšíření kdekoliv nejsem. Ale přece jen bych raději mluvil v časech relativně bližších než je + - 15 let...
![]()
Bohužel se obávám, že to dopadne velkou diskuzí a čekáním, až tam bude provoz severní trasy Čechy-Morava a pak se to bude dělat za provozu asi jako D1- rozhodne se o rozšíření ale ne na 3+3 protože to by trvalo dlouho a jak dlouho modernizujeme D1 víme všichni....
No jako 3+3 by bylo pěkných, ale zpátky na zem. Realita je taková, že normální řidič by byl vděčný i za ty bezpečnostní zálivy. Mezi krajnicí a svodidly tam nejde odstavit pomalu ani jízdní kolo... Bohužel realita našich schvalovacích procesů je neúprosná, léta nebude vůbec nic. V té dlouhodobé strategii D35 jako alternativy k D1 je ale postup s modernizací tohoto úseku fakt trestuhodným lajdáctvím.
Ehm, na trase dlouhé cca 30 km, kdy cesta trvá 12 minut, chcete zálivy či třípruh? K čemu? Vždyť tam není ani pumpa ani odpočívka. V SRN jsou takové úseky i 100 km dlouhé. Kdo musí, sjede v Unčovicích nebo v Litovli. 99,9 % nepotřebuje zastavit. Proč stavět na dálnici, když bude někde pumpa a odpočívka? I to nouzové zastavení na blikačku bude na krajnici možné. Berme to, prosím, rozumně.
Vy byste tam měl řídit dopravu a ty auta a kamiony s defektem odkazovat na nejbližší sjezd z dálnice... 
„Počet nehod s následným zničením majetku donutil Správu Olomouc k hledání firmy na hromadnou opravu svodidel dálnice D35. Po trase přibližně dlouhé pouhých 30 kilometrů se událo tolik dopravních nehod, že jsme museli zajistit organizovanou výměnu nebo doplnění zničených zádržných systémů za více než dva miliony korun,“ uvedl Miroslav Mazal z týmu komunikace ŘSD.pjezek164 píše: ↑9.8.2024 7:10:26 Ehm, na trase dlouhé cca 30 km, kdy cesta trvá 12 minut, chcete zálivy či třípruh? K čemu? Vždyť tam není ani pumpa ani odpočívka. V SRN jsou takové úseky i 100 km dlouhé. Kdo musí, sjede v Unčovicích nebo v Litovli. 99,9 % nepotřebuje zastavit. Proč stavět na dálnici, když bude někde pumpa a odpočívka? I to nouzové zastavení na blikačku bude na krajnici možné. Berme to, prosím, rozumně.
https://zdopravy.cz/d35-musi-projit-hro ... sd-214212/
Osobně mám špatnou zkušenost, kdy jsem nespěchal, jel.na pohodu v pravém pruhu. Předemnou auto které mi zakryvalo výhled,udělalo myšku do levého pruhu a najednou predemnou stal odstaveny autobus. Levý pruh byl obsazen tak jsem dupl na brzdy.... takže argumentace že v Německu mají 100km bez zálivu mi nepřijde fér. Nemecko není CR. O rizikovosti tohoto úseku si můžete pocist ve výše uvedeném článku na zdopravy
Berme to prosím rozumně a proto prosím tento citovaný příspěvek raději úplně ignorujme.pjezek164 píše: ↑9.8.2024 7:10:26 Ehm, na trase dlouhé cca 30 km, kdy cesta trvá 12 minut, chcete zálivy či třípruh? K čemu? Vždyť tam není ani pumpa ani odpočívka. V SRN jsou takové úseky i 100 km dlouhé. Kdo musí, sjede v Unčovicích nebo v Litovli. 99,9 % nepotřebuje zastavit. Proč stavět na dálnici, když bude někde pumpa a odpočívka? I to nouzové zastavení na blikačku bude na krajnici možné. Berme to, prosím, rozumně.
Chybějící odstavný může způsobovat řadu nebezpečných situací a i nehod. Naštěstí těch odstavených aut nebývá moc, ale stačí jedno a problém je na světě. Nyní tam ještě není tak silný provoz, ale to se změní…
michal: D 27,5 je minimum, ale když už se to snad bude rozkopávat, byl by nerozum tam neudělat minimálně tu rezervu v SDP.
Podotýkám, že máme 6-pruh i na “peáži” dálnic D1+D35+D48, kde tomu provoz ani v nejmenším neodpovídá.
Tady dost možná v budoucnu bude.
Stavět podle potřeby, ale nachystat by se to mělo určitě.
Toto ale zatím je naše realita !!!! Rozšíření z rezervou v SDP je u nás sen patřící do vlákna Vize !!!! Bohuželmichal píše: ↑8.8.2024 23:09:38 No jako 3+3 by bylo pěkných, ale zpátky na zem. Realita je taková, že normální řidič by byl vděčný i za ty bezpečnostní zálivy. Mezi krajnicí a svodidly tam nejde odstavit pomalu ani jízdní kolo... Bohužel realita našich schvalovacích procesů je neúprosná, léta nebude vůbec nic. V té dlouhodobé strategii D35 jako alternativy k D1 je ale postup s modernizací tohoto úseku fakt trestuhodným lajdáctvím.
Jak dlouho už se o té D35 mluví? A stejně s tím nikdo za celou dobu nic neudělal... Nasypou se desítky miliard do D35, a sotva se nové úseky zprovozní, bude se jezdit 1+1 kvůli bezpečnostním zálivům. A člověk bude muset říct aspoň že tak! 
Přesně tak to dopadne. S velkou slávou otevřou v roce 2029 (snad možná) PPP úseky, aby rok potom rozprcali od Mohelnice dál. A výsledkem toho martyria bude co ? No krásné nouzové zálivy.
No neber to.
Je to na zblití příprava té modernizace D35, měla dávno běžet ta velká, aby se stihla před kompletací zbytku dálnice. Plánovat D 27,5 někdy v druhé polovině 30.let je absolutní diletantství.
Je to na zblití příprava té modernizace D35, měla dávno běžet ta velká, aby se stihla před kompletací zbytku dálnice. Plánovat D 27,5 někdy v druhé polovině 30.let je absolutní diletantství.
Když už se to chystá, tak by mohli dotáhnout i homogenizaci D26 až ke krizeni D35×D46. Ale to asi zase ne, to bude nedávno postavené.... Na hlavu
koní pod kapotou není nikdy dost