MPMP píše: ↑9.9.2024 14:36:25
vaclav: já to chápu stejně jako vaclav - když budu hrát na spotovém trhu, tak na tom můžu něco vydělat.
koho to baví, nechť si užívá. Tady se ale bavíme o "masovém" používání EV a tedy o používání těch, kteří nemají FVE a tudíž nemají moc důvodů "hrát na spotovém trhu".
Osobně se domnívám, že "chytrý" elektroměr s on-line měřením dostane za pár let každá domácnost, a na spotový tarif přejde většina lidí. Ne, že by neexistovaly dlouhodobé fix-tarify, ale bude to tak málo výhodné (*), že se to bude vyplácet jen těm, co to nechtějí řešit, a nevadí jim, že přeplácejí.
Až budou lidi na spotu, tak nějak přirozeně se "naučí" některou spotřebu odložit do levnějších hodin. Majitelé FVE, resp. bateriových úložišť, to budou mít jednodušší, určitě se objeví nějaké chytré řízení (viz třeba
https://www.deltagreen.cz/chytra-domacn ... elta-green ), které jim jejich provoz střídače bude optimalizovat, aby to co nejlépe zapadlo do day-ahead spotové ceny.
V horizontu 5-10 let pak očekávám i zapojení domácností do agregace flexibility, tj. nějaké dynamické řízení (víc flexibilní, než HDO) na dobrovolné bázi. Tj. například si nechat platit za to, že "jsem připraven na hodinu přestat nabíjet auto, když to síť potřebuje, a nechávám si za to platit", nebo "jsem ochoten 30% své FVE baterie poskytnout do sítě, když to bude potřebovat", pro intra-day výkyvy. Pro ČEPS je to výhodné, radši zaplatí za tuhle připravenost (a pak za každou (ne)odebranou kWh), než nuceně vypínat velké dodavatele/odběratele energie, když je najednou elektřiny moc/málo a začne se rozcházet 50 Hz frekvence (což pak musí nákladně kompenzovat) ...
(*) Bude to málo výhodné, protože tam bude velká nejistota pro prodejce/dodavatele elektřiny. A ta bude tím větší, čím víc OZE bude zapojených. Více dní v kuse, kdy nefouká a nesvítí ...