Dálniční odpočívky všeobecně

Vše týkající se dálničních odpočívek.
Odpovědět
darwousek

Re: [D4] Odpočívky obecně - stav, výstavba, rekonstrukce

Příspěvek od darwousek »

Lynx píše: 10.10.2024 2:10:18
Viz třeba zde. Tady je to třeba ještě relativně dobré, leč nedotažené. je to neoficiální, nediostatečná kapacita, bez možnosti se pohodlně otočit atd:

https://mapy.cz/s/bonafocuna

Tady už je to divočejší:

https://mapy.cz/s/dasomacelu

https://mapy.cz/s/fazepuneza

Obecně se nemyslí na to, že přístup na odpočívku by mohli a měli mít i lidé mimo dálnici, když to lze, Mimo jiné zaměstnanci služeb na odpočívce.
Na Skalce na D4 je taky takové zvláštní satelitní parkoviště. Nevím jak to tam vypadá v realitě ale ten příjezd vypadá dost bizarně. Prostě to co je u Votic by za mě bylo nejlepší, ještě k tomu přihodit v případě nějakého fastfoodu parkoviště a máme odpočívku pro 2 silnice naráz.
kot píše: 10.10.2024 12:22:35 Co oplocení dálnice ? x žádné oplocení silnice nižší třídy ?
Myslím si že to by nebyl zas tak obrovský problém.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Třeba něco jako tady? Věčně otevřená branka, aby zvěř pobíhala po dálnici? :-)
https://www.google.cz/maps/@50.1392434, ... FQAw%3D%3D
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

darwousek + Lynx .. co to tady melete proboha ? :-) Jako vážně tu orodujete za odpočívky, na které se najíždí halabala prakticky odkudkoli, načerno, hlavně naprosto neorganizovaně, MOLka na D4 na km 36 je nazvána "odpočívkou jak blázen" ?? Pumpa, jakou má kdejaká obyčejná obec (ani ne nutně město).. Oplocení dálnice není problém ? Siřejovice, kde jde o přístupové cesty pro zaměstnance a zásobování a provoz je tam nikoli "neoficiální" ale oficiálně zakázán, jsou dávány jako příklad, že takhle by to šlo ? Jako vážně ? Hoši .. :D

V krajních případech bych odpočívku skutečně vystavěl prostě na sjezdu nebo k tomu motivoval soukr. sektor, kde se klasickou cestou nedaří odpočívku prosadit. Holt alespoň tohle. Příklad a to ještě složitý, jde to i jednodušeji samozřejmě. Ale stavět to prvoplánovitě je nesmysl.

A jediné řešení, které IMHO ničemu opravdu nevadí a když se nedaří odpočívku umístit klasicky, tak je řešení ala Unčovice, ale samozřejmě bez připojení odpočívky k vedlejším silnicím. Prostě jen umožnit nájezd a sjezd z dálnice. Odkazy, co byly výše dávány za vzor, jsou za mě typické příklady odstrašující, jak se to dělat nemá a nesmí a pokud možno všechno toto stojící postupně rušit nebo přestavovat.

Výrok: "Naopak mě štve, když se s lidmi mimo dálnici nepočítá, přestože jsou na odpočívce služby které využívají i lidé mimo dálnici." je naprosté chucpe. To by šlo použít na cokoli, úplně cokoli zpoplatněného kdekoli.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Tak ještě jednou, zajímá mě jediný pádný důvod proč by zrovna u těch Siřejovic nešlo postavit nějaké mini parkovišťko. Trochu mi to vyznívá že uživatelé dálnice se známkou jsou nějaká "elita" která má práva na fastfood a ostatní jsou jen takový doplněk společnosti. Sám si osobně si bez dálniční známky nedokážu představit fungování, takže jasně v podstatě mám to privilegium si zajít do mekáče, ale proč by ho neměl mít i člověk ze Siřejovic ? V podstatě má za barákem nonstop odpočívku s fastfoodem kde se však nenají. A 25Km zajížďka taky nebude ideální a tam už je úplně jedno jestli DZ má nebo ne. To samé na druhé straně dálnice.... Za mě prostě bizár že když už se staví drahé odpočívky tak se nemyslí na místní.

A teď nemluvím o Krsicích, tam v podstatě neexistuje racionální napojení proto je podporuju tak či tak. Jen mi přijde že když už je tam ta možnost tak by se mohla využít....
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Protože odpočívka má být oplocena, hlídána, pod kamerami a ideálně celá tak, aby se tam "z venku" nedostal jakýkoli zástupce živočišné říše. Tedy krom brouků a obsluhy.

Dálniční uživatel v tomto konkrétním případě nadčlověk tak trochu je. Na tom není nic nepochopitelného, divného ani neférového. Řeknu vám tajemství, ty fastfoody za posledních 20 let postavili už i pár provozoven mimo dálnice. 8-)
Ta dálnice nemá se Siřejovicemi vůbec nic společného. To je jako napsat, proč tady ta prdelka nemá sjezd, k čemu jim ta dálnice je ? Musí jet 8 km, aby na ní mohli najet. Mimochodem .. znáte někoho, kdo by se chodil pravidelně stravovat do fastfoodu ? Myslím jako na denní bázi ? Já naštěstí ne, ale hodně takových prý mají v USA, ale nevím, jak jsou na tom se zdravotním stavem ..
To je moje poslední odpověď na tyto "argumenty", které fakt už nepobírám.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Honey72 píše: 10.10.2024 18:25:26 Třeba něco jako tady? Věčně otevřená branka, aby zvěř pobíhala po dálnici? :-)
Že jí tam ale je té zvěře :-) Stejně jako třeba u té odpočívky Skalka, co zde postoval kolega darwousek, tam se to zvěří jen hemži :-)

Průchod plotem lze snad vyřešit, nějaké "Brano, zavírá samo" by to mohlo řešit. To není kosmický problém.
Aram96 píše: 10.10.2024 20:58:30 darwousek + Lynx .. co to tady melete proboha ? :-) Jako vážně tu orodujete za odpočívky, na které se najíždí halabala prakticky odkudkoli, načerno, hlavně naprosto neorganizovaně, MOLka na D4 na km 36 je nazvána "odpočívkou jak blázen" ?? Pumpa, jakou má kdejaká obyčejná obec (ani ne nutně město).. Oplocení dálnice není problém ? Siřejovice, kde jde o přístupové cesty pro zaměstnance a zásobování a provoz je tam nikoli "neoficiální" ale oficiálně zakázán, jsou dávány jako příklad, že takhle by to šlo ? Jako vážně ? Hoši .. :D
Podsouváte něco co nepíšu. Útočíte na slaměného panáka, tedy na vymyšlenou neexitující věc, kterou jste mi falešně podsunul.

"Jako vážně tu orodujete za odpočívky, na které se najíždí halabala prakticky odkudkoli, načerno,..... "

..... nic takového se neděje, Píšu ve všech případech naopak důsledně o ODDĚLENÉM PROVOZU AUT, tedy nemožnosti najíždět a sjíždět.

"Oplocení dálnice není problém ? "

Není, Na tenhle zásadní problém vynalezli lidé už před staletími zázračné řešení nazvané "vrátka". Dokonce existují i natolik sofistikovaná, která se sama zavírají vlastní silou. Ani k tomu není potřeba nic dalšího a taky to není až tak nový vynález.

"Siřejovice, kde jde o přístupové cesty pro zaměstnance a zásobování a provoz je tam nikoli "neoficiální" ale oficiálně zakázán, jsou dávány jako příklad, že takhle by to šlo ? Jako vážně ?"

..... jako vážně nejsou, Přečtěte si to znovu. Nevyzdvihuji to jako ideál, ale píšu o tom, jakože z těch divokých řešení je to ještě jedno z těch kulturnějších a bylo by třeba to upravit. Píšu tedy o tom, že lidé si tam stejně cestu najdou a vybudují si "divoké" řešení, když nenají oficiální, ať chcete nebo ne. Někdo kdo bydlí v Siřejovicích a pracuje v McD nebo se tam stravuje nechce najet zbytečně 20 km navíc když má McD za humny. Proto tam bude parkovat ať se vám to líbí nebo ne, Tak volám po tom, aby tam bylo oficiální parkoviště pro mimo dálniční lidi. Kulturně vyřešené.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Aram96 píše: 10.10.2024 20:58:30Výrok: "Naopak mě štve, když se s lidmi mimo dálnici nepočítá, přestože jsou na odpočívce služby které využívají i lidé mimo dálnici." je naprosté chucpe. To by šlo použít na cokoli, úplně cokoli zpoplatněného kdekoli.
Aram96 píše: 10.10.2024 21:54:13 Protože odpočívka má být oplocena, hlídána, pod kamerami a ideálně celá tak, aby se tam "z venku" nedostal jakýkoli zástupce živočišné říše. Tedy krom brouků a obsluhy.
Mýlíte se. Jediné co váš výklad dokazuje , je váš extrémní přístup, jakoby dálnice a její odpočívky byl nějaký svatý chrám, přístupný jen pro vyvolené lidi z dálnice a jinak to prost nejde. To je ale přístup naprosté menšiny společnosti. Je to přístup extrémní. Který se vyskytuje zde na fóru, ale ve zbytku společnosti je naprosto ojedinělý. Protože člověk co není z oboru pro něj nevidí logický důvod.

A lidé si na tu odpočívku stejně cestu najdou i z "mimodálnice". Já jsem pro to, řešit ty věci kulturně a ne aby tam vznikaly divoké parkování, kterým stejně nezabráníte. Když bydlí někdo 5 km od dálnice a dělá v Mcd, stejně bude parkovat divoce za odpočívkou, než aby jezdil denně třeba 10 -20 km navíc. Jde o to, umožnit mu to kulturně a počítat s tím už při stavbě.

Ne si tady hrát na hermeticky oddělené světy, když to stejně nefunguje a fungovat nebude.

Ještě pro jsitotu: Ohledně aut - tam to oddělení podporuji a považuji za správné. Ohledně uživatelů odpočívek už nikoliv. Tam pro to není racionální důvod.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

A ještě jeden příklad ze života. Níže uvedená odpočívka je na kraji Prahy u Ďáblic. Je tam McD, kde pracují většinou studenti, kteří tam přijíždějí MHD a zbytek jdou pěšky. Přitom z té odpočívky není ani chodník, jdou tam po kraji silnice..... Na fotce můžete zrovna jednoho takového člověka názorně vidět. O kousek dál už chodník je.

https://mapy.cz/s/cehotozute

Proč je proboha takový problém, ten kus chodníku postavit? Z ideologických důvodů, že přece nelze propojit odpočívku s okolní infrastrukturou? Protože je nějaký formalismus, že se to nemá?

To je čirý fanatismus a ne racionální vstřícný přístup ke světu.
davidb

Příspěvek od davidb »

Honey72 píše: 10.10.2024 18:25:26 Třeba něco jako tady? Věčně otevřená branka, aby zvěř pobíhala po dálnici? :-)
To se dá jednoduše vyřešit otočným turniketem. https://www.wanzl.com/cs_CZ/produkty/vo ... tlas~p1693
Tím snad zvěř neprojde.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Aram96 píše: 10.10.2024 21:54:13 Protože odpočívka má být oplocena, hlídána, pod kamerami a ideálně celá tak, aby se tam "z venku" nedostal jakýkoli zástupce živočišné říše. Tedy krom brouků a obsluhy.

Dálniční uživatel v tomto konkrétním případě nadčlověk tak trochu je. Na tom není nic nepochopitelného, divného ani neférového. Řeknu vám tajemství, ty fastfoody za posledních 20 let postavili už i pár provozoven mimo dálnice. 8-)
Jasně že jo, ale nevidím důvod proč když máte 1km za barákem McD a další je až v Teplicích tak proč nejet do toho za barákem.
Aram96 píše: 10.10.2024 21:54:13 Mimochodem .. znáte někoho, kdo by se chodil pravidelně stravovat do fastfoodu ? Myslím jako na denní bázi ? Já naštěstí ne, ale hodně takových prý mají v USA, ale nevím, jak jsou na tom se zdravotním stavem ..
Ne neznám, ale zato znám poměrně dost lidí kteří si do fastfoodu příležitostně zajdou.

Jako pardon ale řekněme že řidič není ze Siřejovic a jede po II/247 řekněme z Libochovic do Úštěku. Má hlad a dostane se na 1km k McD ale prostě se nanají protože jsme se jakožto společnost umanuli že že dálnice bude uzavřená klec. A zrovna u Siřejovic by to byla v tomhle případě 1km zajížďka. Tady už to tak z ruky není :)
davidb píše: 11.10.2024 10:52:45
To se dá jednoduše vyřešit otočným turniketem. https://www.wanzl.com/cs_CZ/produkty/vo ... tlas~p1693
Tím snad zvěř neprojde.
V podstatě by stačilo klasické Bramo. Tohle by taky nebylo špatné, řešení je spousta, jak říkám tohle není vůbec nějak obří problém.
Lynx píše: 10.10.2024 23:10:12 A lidé si na tu odpočívku stejně cestu najdou i z "mimodálnice". Já jsem pro to, řešit ty věci kulturně a ne aby tam vznikaly divoké parkování, kterým stejně nezabráníte. Když bydlí někdo 5 km od dálnice a dělá v Mcd, stejně bude parkovat divoce za odpočívkou, než aby jezdil denně třeba 10 -20 km navíc. Jde o to, umožnit mu to kulturně a počítat s tím už při stavbě.
Jo přesně tak, prostě jak říkám. Udělat za odpočívkou parkoviště pro 20-30 aut s nějakým tím otočným turniketem a hotovo. Zas tolik navíc by to nestálo.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Jakože mekáč 34 km daleko od bydliště (jakože to je sakra vpohodě vzdálenost ! ) má být důvod, proč umožnit místním přístup na dálniční odpočívadlo, aby si tam mohli zaprasit ? A dost .. :lol: :lol: :lol: :lol:

Ať si místní podají stížnost na McD, proč staví provozovny na dálnici a ne na sjezdu na kruháči, tak jako všude možně. Že se chtějí najíst a mají to daleko.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Jen místním ? Však jsem i uváděl příklad
darwousek píše: 11.10.2024 13:40:42 Jako pardon ale řekněme že řidič není ze Siřejovic a jede po II/247 řekněme z Libochovic do Úštěku. Má hlad a dostane se na 1km k McD ale prostě se nanají protože jsme se jakožto společnost umanuli že že dálnice bude uzavřená klec. A zrovna u Siřejovic by to byla v tomhle případě 1km zajížďka. Tady už to tak z ruky není :)
Pro místní samozřejmě taky ale majorita jsou ty co prostě jedou po nižší třídě a jedou třeba večer :) Pochybuju že je po 22:00 otevřená v okolí Siřejovic jiná restaurace než právě McD a přes léto není problém se vracet domu po 22h. Prostě si stojím za názorem že když už tam je ta odpočívka tak blízko nižší třídy tak by z toho mohli profitovat i řidiči na nižší třídě. To samé i ta II/602 u Velkého Meziříčí.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Aram96 píše: 11.10.2024 13:59:14 Jakože mekáč 34 km daleko od bydliště (jakože to je sakra vpohodě vzdálenost ! ) má být důvod, proč umožnit místním přístup na dálniční odpočívadlo, aby si tam mohli zaprasit ? A dost .. :lol: :lol: :lol: :lol:

Ať si místní podají stížnost na McD, proč staví provozovny na dálnici a ne na sjezdu na kruháči, tak jako všude možně. Že se chtějí najíst a mají to daleko.
Vy máte mentalitu zahradníkova psa, který zelí nežere, ale jinejm ho nepřeje .... to nic ve zlém, jen známé přirovnání.

To že vy fastfoody nemáte rád, neznamená, že to tak mají všichni. A celé je to jen o tom, vyjít vstříc i lidem mimo dálnici, spotřebitelům i zaměstnancům odpočívky. Tedy když to lze. Tedy zřídit jim tam malé parkoviště a přístupový chodník, třeba s turniketem, jak navrhoval kolega davidb, to je dobrý nápad .... lepší než Brano, co jsem navrhoval já.
davidb píše: 11.10.2024 10:52:45
Tím snad zvěř neprojde.
Beztak si tam divoké parkoviště zřídí, tak jako tak. Takže nejlepší cesta jak to udržet kulturní a aby to bylo pro všechny vstřícné, je myslet na to dopředu a to parkoviště tam udělat spolu s odpočívkou.
Naposledy upravil(a) Lynx dne 11.10.2024 20:16:52, celkem upraveno 1 x.
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

Jestli tady neskončí ty osobní útoky, začnu provádět opatření, už toho mám opravdu dost.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Konkrétně vám vadí co?
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

Třeba narážky na mentalitu ostatních diskutujících
Lynx

Příspěvek od Lynx »

No a jak jinak napsat, když si dotyčný myslí, že když on fastfoody nemá rád, tak nechce vyhovět lidem co je rádi mají?! Mě jiné mírnější přirovnání nenapadá. Já jsem k tomu i napsal vysvětlení, že to není ve zlém. Takže to nehroťte.

Když to napíšu bez přirovnání, tak je to prostě krajně netolerantní a sobecký přístup, ve stylu co nemám rád já, to nedopřeji ostatním, - Takhle to už vyhovuje?

Mě daleko víc vadilo, když mi Aram lživě podsouval něco co netvrdím. To je sprostota, A ne tohle přitovnání, navíc s vysvětlujícím dovětkem.
Naposledy upravil(a) Lynx dne 11.10.2024 20:23:46, celkem upraveno 1 x.
kot

Příspěvek od kot »

Pokud by se uvažovalo s miniparkovišti pro místní za fastfoody, předpokládám, že počítáte s tím, že tuto stavbičku a výkupy pozemků bude řešit kraj, okres či nejbližší město. A nikoliv ŘSD. Je tomu tak, že ?
Lynx

Příspěvek od Lynx »

To jsou pro mě nepodstatné technikálie rozdělení gesce ve státní správě. Každopádně by se dotyční měli dohodnout ve prospěch všech zúčastněných. Kdyby to platilo celé ŘSD, ničemu by to nevadilo. je to mikroskopický náklad v celkových nákladech stavby a přitom vstřícný k okolí. Mohlo by to prospět dobrým vztahům.

A jestli jde o formalismus, že ŘSD může finacovat jen věci ohledně dálnice, tak jistě by se to dalo vykázat jako stavba nutná pro obsluhu odpočívky, A nebyla by to lež.
Vitapb

Příspěvek od Vitapb »

Ta dálnice nemá se Siřejovicemi vůbec nic společného. To je jako napsat, proč tady ta prdelka nemá sjezd, k čemu jim ta dálnice je ? Musí jet 8 km, aby na ní mohli najet. Mimochodem .. znáte někoho, kdo by se chodil pravidelně stravovat do fastfoodu ? Myslím jako na denní bázi ? Já naštěstí ne, ale hodně takových prý mají v USA, ale nevím, jak jsou na tom se zdravotním stavem ..
To je moje poslední odpověď na tyto "argumenty", které fakt už nepobírám.
Nevim jestli se chápem, vy tu (v jinym příspěvku) píšete o nějakých zbytečných rampách z druhýho směru, co se staví ve Francii. https://mapy.cz/letecka?source=firm&id= ... 11299&z=18 Tohle je to, co mělo vzniknout u křížení s I/19. A jak můžete vidět, jsou tam provozovny KFC i BK, už to je zjevné zvýšení kvality (možnost výběru) pro zákazníka. Oplocená dálnice nikdy zcela nebude, protože sjezdy. A tady ten sjezd stejně je. Neřešim, jestli to mělo vzniknout soukromě, na místě slovnaftu, nebo na zelený louce. Vadí mi, že někdo investoval (myslim že miliardu) veřejných peněz na něco, co je za mě evidentně špatně umístěné. K těm Siřejovicím, je tam zákaz vjezdu mimo zaměstnance McD a Benziny. To parkování tam je zcela zjevně vytížené, je po něm evidentně poptávka, proč tomu bránit? Až budou fungovat odpočívky v Krsicích, budou na ně zaměstnanci jezdit každý den minimálně 20 km jen kvůli tomu, že je to v místě, kam není přístup odjinud než z té dálnice. A 20 km denně pro nic za nic neni málo. Zvlášť v takovýchle fasfoodových pozicích, kde jsou peníze mizerné. Stejně tak dodavatelé se pěkně projedou. Problém těch zaměstnanců, dodavatelů a provozovatele, že? Ano, nicméně dalo se to vyřešit celé líp s lepším výsledkem pro všechny strany. Ok uživatel by musel projet kruháč a najet o pár set metrů navíc, ale za mě je to logický a přijatelný a v rámci toho že bych si třeba mohl vybrat z více řetězců i vítaný. Hrajem si tu na to, jak jsme bohatí a měli bysme mít extra dálniční vuřty (odpočívky v poli pro každý směr jednu), ale pamatujme na to, že i boháč o svý prachy přijde, když s nimi nebude hospodařit. Za mě je to prostě neefektivně udělaný. A jak tu někdo argumentuje Polskem, tam bysme se rozhdně inspirovat neměli. Rychlostí výstavby budiž, ale nelogické plýtvání je na polských dálnicích přímo do očí bijící.
michal

Re: Dálniční odpočívky všeobecně

Příspěvek od michal »

Ale tohle nestavělo ŘSD! Jestli si to tam postaví soukromník, tak klidně ať si to tam postaví.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Vitapb: Naprostý souhlas. Podepisuji.

Michal: Přesně tohle má postavit ŘSD. Jen s více parkovacími místy. A ne mrhat penězi na dvě odpočívky, které přitom udělají méně práce, než jedna velká odpočívka v křižovatce. A přitom jsou zároveň podstatně dražší. To je hodně drahé pohodlí pro dálniční jezdce, za cenu nepohodlí řady ostatních. V našich podmínkách těžko obhajitelné.

O tom celou dobu píšu.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Taky mě napadá k tomu příkladu od Vitapb. Nemohlo by k tomu ŘSD přistoupit konstruktivně a to parkoviště pro TIR a případně i další dostavět? Příjemně by tím překvapili. Například zde:

https://mapy.cz/s/kopuluhape

Nebo se zase jen hledají důvody, proč to nejde a ne způsoby, jak to udělat ku prospěchu řidičů?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

To se řeší už dlouhé roky a není to vůbec jednoduché. SFDI může ŘSD zaplatit jen to, co je součást dálnice. Součástí je jen odpočívka přímo připojená na dálnici. A ŘSD vlastní prostředky na výstavbu parkovišť mimo financování SFDI nemá. Aktuálně se hledá cesta, jak umožnit výstavbu parkovišť pro NA mimo dálnice v blízkosti MÚK z rozpočtu SFDI, ale nesmí se zase jednat o veřejnou podporu pro nějaké soukromníky, kteří se na to přilepí. Na SFDI existuje program na bezpečnost provozu, z něhož by za určitých podmínek výstavbu parkoviště mimo dálnici financovat šlo. Ale bude to jen holá plocha maximálně se záchody. A zbytek služeb si budou muset soukromníci postavit se samostatným připojením vedle a za vlastní. To znamená, že na té ploše u exitu 50 D11 určitá šance pro výstavbu velkého parkoviště pro NA že státního existuje,.

Třeba v USA klasické odpočívky nefrčí, tam se to nechává na trhu, ať si u MÚK postaví kdo chce co chce. Německo má oba systémy, státní dálniční odpočívky i soukromé nedálniční Autohofy. A EU má zaveden dotační program na tzv. bezpečná parkoviště pro kamiony, který je určený jak pro správce infrastruktury tak pro soukromníky. Jen o to není takový zájem. Komerčně se to moc nevyplatí a správci dálnic zase chtějí mít svoje plochy pod kontrolou přímo připojené na dálnici. Začarovaný kruh.

Je ale potřeba dodat, že ŘSD nelení a nějaké parkovací plochy, které nejsou přímo napojené na dálnici, připravuje. Využit se pro to mají oka křižovatek. A na D52 se třeba nedaří najít prostor na klasickou odpočívku, tak se hledá vhodný prostor u MÚK Ivaň/Pasohlávky.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Zrovna ta divoká odpočívka u exitu 50/D11 dělá víc problémů než užitku, podobně jako když se nákupní centrum napojí na obchvaty. Shell + další podniky vznikly u křižovatky se silnicí, po které skoro nic nejezdilo, jen od dálnice do Kolína. Sjeli jste z dálnice a hned odbočili.
Dnes je tu situace složitá. Od Prahy sjedete a křižovatkou jen tak neprojedete a proto se riskuje. Sestřelených aut už tu pár bylo. Prostě tu musí vzniknout kruhák a kdo ho nyní zafinancuje? Kraji se nebude chtít a stát nic mimo dálnici zajímat nemusí.
Jako, když už by měl stát podporovat odpočívky u MÚK, ať jsou jedině kombinované - sjezd+odpočívka na jedné větvi, podobně jako exit 253/D35 - samozřejmě v odlišném měřítku.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Odpovědět

Zpět na „Dálniční odpočívky“