Holešovičky - zakopání

Pražský a Městský okruh, radiály a ostatní pražské komunikace
michal

Re: Holešovičky - zakopání

Příspěvek od michal »

Jak jsem tak dnes čekal na zastávce Rokoska na autobus, tak jsem si říkal, jaké by to bylo krásné řešení pro tuhle lokalitu, kdyby se to zakopalo pod zem... :roll:
Vilouch

Příspěvek od Vilouch »

Přesně tak, klidně ve variantě 3+3 pod zemí, nahoře místní obslužná komunikace, příp. komunikace pro MHD.
Zatím, pokud jsem to správně pochopil, nikdo nenašel řešení, jak to udělat za provozu, dokud není LS a zbytek MO
1975

Příspěvek od 1975 »

Bylo by to peklo, ale to se o Barranďáku říkalo taky. Jak říká heslo SAS: "Kdo se odváží, zvítězí."
kot

Příspěvek od kot »

A odváží se nový pražský dopravní stratég / větší expert než byl dříve Šajnhér / ?
Mirek Němčík

Příspěvek od Mirek Němčík »

Oživím trochu toto téma. Existuje studie, kde se řeší že zakopání Holešoviček je reálné a jak by to mělo vypadat?
Jedni křičí že to nejde (sklony v tunelu apod), druzí že je to lehké.

Moc díky.
d9k

Příspěvek od d9k »

Mirek Němčík píše: 21.10.2024 13:15:04 Oživím trochu toto téma. Existuje studie, kde se řeší že zakopání Holešoviček je reálné a jak by to mělo vypadat?

Moc díky.
Doporučuji shlédnutí videa přednášky z CAMPu, je sice 4 roky stará trvá více jak hodinku ale...je tam všechno

https://youtu.be/i7II8RHUfnY?si=AwWNXCE0YnNaZzcM
Beekee

Příspěvek od Beekee »

A pokračuje se aspoň na tom Kaslovom okrášlení? Že o tom nebylo dlouho slyšet (takle z vnějšku).
Mirek Němčík

d9k píše: 21.10.2024 15:52:29
Mirek Němčík píše: 21.10.2024 13:15:04 Oživím trochu toto téma. Existuje studie, kde se řeší že zakopání Holešoviček je reálné a jak by to mělo vypadat?

Moc díky.
Doporučuji shlédnutí videa přednášky z CAMPu, je sice 4 roky stará trvá více jak hodinku ale...je tam všechno

https://youtu.be/i7II8RHUfnY?si=AwWNXCE0YnNaZzcM
Moc děkuji.
Jedinou malůvku co jsem viděl (asi nějakého fandy do dopravy) byly zakopané Holešovičky, ale měli jen napojení z Liběňské spojky. Zbytek byl veden po povrchu. Vyústění bylo někde nad pumpou.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Z prezentace tedy vychází, že jsou všechny varianty nereálné. Sklony obrovské a průplety divokě a dopravně nekapacitní.

Já bych rezignoval na zatunelování Holešoviček i na Libeňskou spojku a udělal v severním směru dvě radiály s dlouhými tunely - 2,5 km a 3,7 km, zhruba.

Tedy Libeň - Cínovecká tunel 3,7 km a Pelc-Tyroka - K Ládví cca 2,5 km.

Přibližná malůvka i s napojením na Pražský okruh

https://mapy.cz/s/jeromudoja
hyper9

Příspěvek od hyper9 »

Já jsem tu prezentaci pochopil tak, že aktuálně jsou 3 plánované stavby:
1. zahloubení Holešoviček
2. Povltavská jako součást MO
3. Libeňská spojka

Ty varianty z videa se snažily prozkoumat možnost, že by došlo k redukci počtu staveb na 2, a to se ukázalo jako nerealizovatelné.

Platí tedy původní plán, tedy 3 stavby.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Ano, tahle prezentace byla přesně o tom, co píše hyper9. Že se nepodaří skloubit dva úseky v jeden jediný, čili je zapotřebí stavět oba. (+3.Holešovičky)
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Já jsem to pochopil tak, že byly vyloučeny všechny možnosti, jak 2 stavby, tak i 3 stavby.

Posuzovalo se 12 variant a některé zahrnovaly 3 stavby a některé jenom 2 stavby, Všechny ale byly vyhodnoceny jako nevyhovující. Většinou kvůli nepřijatelným sklonovým poměrům.

Proto se pokusili udělat tu 13. variantu, která byla variací na 9. variantu, která zahrnuje jenom 2. stavby ale ani ta nevyhověla. ...

Takže podle mě byly prozkoumány obě možnosti (2. stavby i 3. stavby) a nevyhovělo bohužel nic..
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Omlouvám se za omyl v předchozím příspěvku. Podíval jsem se znovu a opravdu je na začátku videa upozornění, že se jedná o posouzení jen pro 2. stavby. Tohle mi ušlo resp. zapnul jsem to původně až po úvodu a nevšimnul si, že se okruh vede "horem". Zmátlo mě, že hned 1. varianta se tváří skoro stejně, jako při klasickém trojúhelníku 3. staveb. Nebo mi to alespoň tak připadalo.
Mirek Němčík

Ono je vlastně jedno jestli se posuzovali 2 nebo 3 stavby. Největší problém je zaústění Libeňské spojky a ulice Zenklova do zakopaných Holešoviček, aniž by se hodně bouralo na povrchu.
Nemáte někdo informaci jak by se to dalo vyřešit jinak? Spolek Holešovičky pro lidi určitě něco musí mít, když tak křičí a bojují za zakopání.
Holesovicky

Příspěvek od Holesovicky »

Moc díky.
Existuje původní studie od společnosti SATRA, která se věnovala zahloubení ulici V Holešovičkách pomocí modifikované metody milánských stěn. Tato studie je pořád platná a potvrzuje, že ulice V Holešovičkách je možné zahloubit za provozu, existují objízdné trasy a lze to udělat před dostavbou městského okruhu. Jen podotýkáme, že zahloubení Holešoviček (spolu s úpravou tzv. průmyslového polookruhu) mělo svého času sloužit jako rychlá a levná alternativa k dostavbě městského okruhu poté, co město finančně vykrvácelo na výstvbě tunelového komplexu Blanka.

Odkaz na tuto studii, která byla již ve fázi schvalování EIA, je zde: https://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_PHA973

Všechny jiné varianty zakopání Holešoviček (cca 13), které se zkoumaly v rámci studie prezentované v CAMPu tzv. nevyšly. I když architekt a urbanista Jaroslav Zíma, který byl součástí pracovní skupiny, která to řešila, upozorňoval na to, že kdyby se chtělo, tak jedna až dvě varianty by byly hratelné.
michal

Příspěvek od michal »

Jsou v té studii i ty objizdné trasy? Ty současné objízdné trasy způsobují nemálo problémů, tak by mě zajímala ta míra naivity na stupnici 1-100, že to půjde objet... :D
kot

Příspěvek od kot »

Že by tak 98 ?!?!
Beekee

Příspěvek od Beekee »

Zrovna dneska jsem poslouchal postarší podcast akademie věd, kde zkoumali vliv toxicity ovzduší na vzorek lidských buněk. V rámci toho testu byly zkoumány 3 různě znečištěné lokality, Praha-Holešovičky, Ostrava, Kvasiny... Mno, vědce docela překvapilo, že v Holešovičkách jim to po 5ti dnech odumřelo a konec. Jinde to doměřili...

Pro zájemce
https://www.avcr.cz/cs/veda-a-vyzkum/ch ... e-ovzdusi/
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Kdo tam byl někdy jako chodec, toho to nepřekvapilo. Nedá se tam ani mluvit s druhým člověkem, protože se vzájemně moc neslyšíte. Dýchání samozřejmě taky nic moc.
Holesovicky

michal píše: 28.11.2024 8:23:31 Jsou v té studii i ty objizdné trasy? Ty současné objízdné trasy způsobují nemálo problémů, tak by mě zajímala ta míra naivity na stupnici 1-100, že to půjde objet... :D
Ano jsou. Není na nich nic naivního. Ale zejména je potřeba říct, že když se stavěla Blanka, byla zasekaná celá Praha, a přežili jsme to, a řidiči se přizpůsobili. Když se opravoval Baranďák, byla zasekaná celá Praha, ale přežili jsme to, a řidiči se přizpůsobili. Když nedávno zhavaroval vodovod na Liberecké, zavřely se oba pruhy z Holešoviček směrem na sever a přežili jsme to, a řidiči se přizpůsobili. Žádný armagedon nenastal. A také je potřeba říct, že stavba bude probíhat V Holešovičkách za provozu.
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

Holesovicky píše: 30.11.2024 18:05:04
michal píše: 28.11.2024 8:23:31 Jsou v té studii i ty objizdné trasy? Ty současné objízdné trasy způsobují nemálo problémů, tak by mě zajímala ta míra naivity na stupnici 1-100, že to půjde objet... :D
Ano jsou. Není na nich nic naivního. Ale zejména je potřeba říct, že když se stavěla Blanka, byla zasekaná celá Praha, a přežili jsme to, a řidiči se přizpůsobili. Když se opravoval Baranďák, byla zasekaná celá Praha, ale přežili jsme to, a řidiči se přizpůsobili. Když nedávno zhavaroval vodovod na Liberecké, zavřely se oba pruhy z Holešoviček směrem na sever a přežili jsme to, a řidiči se přizpůsobili. Žádný armagedon nenastal. A také je potřeba říct, že stavba bude probíhat V Holešovičkách za provozu.
A take je potřeba říct, že v Praze je asi tisíc důležitějších dopravnich staveb, než je zakopaní Holesoviček. Mist, které jsou běžnymi uzavřenými ulicemi s křižovatkami, kde se valí tisíce aut která se zastavují, rozjíždí mezi bytovymi domy jsou tuny... a jakákoliv investice do Holešoviček do doby než budou vyřešena místa jako je napřiklad Plzenská, Vídeňská či chybějící okruh je absolutní nesmysl. Sobectví všech pěti obyvatel Holešoviček a jejich volání po okamžitém zakopání je do nebe volající přiklad zkaženosti společnosti a dnešní doby...
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Dokud nebude severní okruh a Městská okruh, mohou Holešovičky leda snít.
Letos máme výročí 85 let výstavby dálnic na českém území 1938-2023
Holesovicky

Honey72 píše: 30.11.2024 20:27:25 Dokud nebude severní okruh a Městská okruh, mohou Holešovičky leda snít.
Zkusíme to znovu. Silniční okruh kolem Prahy (neboli vnější pražský okruh) ani městský (vnitřní) okruh Holešovičkám nijak zásadné neuleví. Místo 100 000 aut denně bude Holešovičkami jezdit cca 80 000 aut denně. Už před spuštěním Blanky Holešovičkami jezdilo 65 000 aut denně a už při této intenzitě byly porušovány zákonem stanoveny limity hluku a zplodin ovzduší. Ažbudeokruhismus nespasí ani Holešovičky, a bohužel ani mnoho dalších částí Prahy.
Holesovicky

Jaroslav píše: 30.11.2024 19:49:04
Holesovicky píše: 30.11.2024 18:05:04
A take je potřeba říct, že v Praze je asi tisíc důležitějších dopravnich staveb, než je zakopaní Holesoviček. Mist, které jsou běžnymi uzavřenými ulicemi s křižovatkami, kde se valí tisíce aut která se zastavují, rozjíždí mezi bytovymi domy jsou tuny... a jakákoliv investice do Holešoviček do doby než budou vyřešena místa jako je napřiklad Plzenská, Vídeňská či chybějící okruh je absolutní nesmysl. Sobectví všech pěti obyvatel Holešoviček a jejich volání po okamžitém zakopání je do nebe volající přiklad zkaženosti společnosti a dnešní doby...
Plzeňská a Vídeňská jsou z hlediska dopravní intenzity oproti Holešovičkám nezajímavé. Investice do Holešoviček dává obrovský smysl. Víte proč? Protože by mohla nahradit dostavbu momentálně absoultně nereálného městského okruhu za 135 mld. Zakopání Holešoviček není o žádném sobectví místních (kterých je mnohem víc než pět :), ale o rychlém a levném způsobu jak postavit alespoň dočasnou náhradu za dnes absolutně nerealizovatelný městký orkuh. Víc se můžete dočíst zde: https://domaci.hn.cz/c1-58821750-praha- ... olesovicky. Tato myšlenka se objevi už potom, co Blanka vysála všechny peníze z pražského rozpočtu a dostavbu MO nezbyly peníze. Dnes jsme v zásadě ve velmi podobné situaci.

A jestli je něco do nebe volající příkůad zkaženosti společnosti a dnešní doby, tak je to fakt, že Praha V Holešovičkách, ale i na mnoha dalších místech ignoruje zákon a vůbec neřeší, že např. obyvatelé Holešoviček víc než 15 let žijí v podmínkách, kde zákony neplatí. A u soudu neváhá tvrdit, že je to v pohodě.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Rozumim, ze zakopani pomuze mistnim, to zcela jiste. Ale argument nahrady mestskeho okruhu neobstoji, pro prujezd se to nijak nezkapacitni, urovnove krizovatky tam nejsou, prechody taky ne, zlepseni pro prujezd bude minimalni.
Odpovědět

Zpět na „Praha“